Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πέντε διακρατικές συμφωνίες μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου για την έρευνα και τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή που χωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών.

    Η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, για την οποία αναχωρεί απόψε.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής ανακοίνωσε πως το Σώμα ενέκρινε το περιεχόμενο και την υπογραφή πέντε συμφωνιών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, οι οποίες όπως είπε δεν θα έχουν μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη για την Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Πασιαρδής, οι συμφωνίες αυτές αφορούν την έρευνα και τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή που χωρίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών, τη συμμετοχή του κυπριακού κράτους στα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που δυνατόν να υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα παραγωγής ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Πρόσθεσε πως η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει στη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η σημασία των συμφωνιών αυτών ``είναι εξαιρετικά μεγάλη για την Κύπρο και αναμένεται ότι τα κέρδη που δυνατόν να αποκομίσει η Κύπρος από την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών θα είναι εξαιρετικά ευεργετικά για ολόκληρο τον κυπριακό λαό``.

    Ερωτηθείς αν τα κέρδη που θα αποκομίσει η Κύπρος θα είναι οικονομικά, ο κ. Πασιαρδής απάντησε ότι τα κέρδη θα είναι ``ασφαλώς και πολιτικά. Μένω ως εδώ``, είπε.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των πέντε αυτών συμφωνιών, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο.

    Σε ερώτηση πότε θα υπάρξουν καρποί από τη συμφωνία, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε θα υπάρξουν οι καρποί. ``Γνωρίζω όμως ότι η εργασία θα αρχίσει πολύ σύντομα και ίσως εντός του επομένου έτους``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το θέμα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, ο κ. Πασιαρδής περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα στο θέμα αυτό.

    Σε παρατήρηση ότι το σχετικό δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε ο κ. Πασιαρδής είπε πως ``ούτε και τώρα υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευση``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί για το Κάιρο απόψε και θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 May 2006 - 13:29:16 UTC