Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Βουλγαρία - Ιακώβου - Ράις - Γκιούλ - ΕΕ - ΝΑΤΟ
  • [03] Διαμαντοπούλου - Μόντι - Κύπρος - Οικονομία
  • [04] Επιτροπή - Κύπρος - Ευρώ
  • [05] Ανοιγμα οδοφράγματος Κάτω Πύργου-Λιμνίτη - Εκδηλώσεις
  • [06] Δήμοι Λαπήθου και Καραβά - Αντιπροσωπείες στο Λονδίνο
  • [07] Πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΟΗΕ - ΕΕ - Επιστολή
  • [08] ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τριανταφυλλίδης
  • [09] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Τουρκία
  • [10] Λονδίνο - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Τράπεζα Κύπρου
  • [11] Χρηματιστήριο - Ζημιές - Εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη
  • [12] Ποδόσφαιρο - 25η αγωνιστική - Αγώνες
  • [13] 1700 στο ΓΣΠ.
  • [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] Χρίστου - Λάρνακα - Βουλευτικές - Εκτη έδρα
  • [16] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΗΠΑ - Ράις - Κυπριακό
  • [17] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Νεοφύτου - Φόροι - Ανάπτυξη
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ
  • [19] ΔΗΣΥ - Διαδίκτυο - Ιστοσελίδα για βουλευτικές εκλογές
  • [20] ΔΗΚΟ - Παιδεία - Προτάσεις
  • [21] ΕΔΕΚ - Πολιτισμός - Προτάσεις
  • [22] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτική για την υγεία
  • [23] Λεμεσός - Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ - Κατεχόμενα - Ακρίβεια
  • [24] Βασιλείου - Επέτειος δημοψηφίσματος - Δήλωση
  • [25] ΓΓ Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις - Αεροπορική τραγωδία
  • [26] Οικολόγοι - Κάτοικοι Τηλλυρίας - Κινητοποιήσεις
  • [27] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Εκτακτοι - Καύσιμα - ΑΤΑ - Φορολογία ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 29/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μεταξύ 3 και 7 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Χόσνι Μουμπάρακ. Η επίσκεψη είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κύπριος Πρόεδρος στην Αίγυπτο ύστερα από την επίσκεψη του Προέδρου Μακαρίου το 1966.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων χωρών, και κατά τη διάρκειά της θα υπογραφεί σημαντικός αριθμός διμερών συμφωνιών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον κ. Μουμπάρακ, τον Πρωθυπουργό Αχμέντ Ζαζίφ, τον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Φάθι Σορούρ και τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζάρ.

    Θα συναντήσει, επίσης, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, θα προσφωνήσει τους πρεσβευτές των κρατών μελών του Συνδέσμου, και θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, καθώς και τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, όπου και θα δωρίσει μεγάλο αριθμό βιβλίων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο, τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα ταξιδέψει επίσης στην Αίγυπτο πολυμελής εμπορική αντιπροσωπεία, η οποία θα έχει παράλληλες επαφές.

    [02] Βουλγαρία - Ιακώβου - Ράις - Γκιούλ - ΕΕ - ΝΑΤΟ

    Σύντομη συνομιλία με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ακολούθως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε προχθές στη Σόφια, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ενωσης ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βουλγαρία.

    Στη συνάντηση ΕΕ ΝΑΤΟ συζητήθηκαν διάφορα διεθνή θέματα, όπως το Ιράν, το Ιράκ το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Νταρφούρ και το Κόσοβο.

    [03] Διαμαντοπούλου - Μόντι - Κύπρος - Οικονομία

    Ενόσω οι οικονομικοί δείκτες της Κύπρου είναι καλοί, η χώρα οφείλει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα την βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις του μέλλοντος, ανέφερε η πρώην Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νυν βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες τόσο με την κ. Διαμαντοπούλου όσο και με τον πρώην Επίτροπο της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μάριο Μόντι, οι οποίοι ενωρίτερα έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ ως μια χώρα με εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες της και επεσήμανε πως το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο είναι να μείνει μέσα στους πρωταθλητές.

    Ο πρώην Ιταλός Επίτροπος Μάριο Μόντι εξήρε τις οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, και την προσαρμοστικότητα της κυπριακής οικονομίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον τομέα του τουρισμού μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Επεσήμανε ότι η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει ακόμη να επιδείξει πρόοδο στον οικονομικό τομέα, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους οικονομικούς δείκτες της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθώς και την κατ ιδίαν συνάντηση που είχε μετά με τον κ. Μόντι και την κ. Διαμαντοπούλου.

    «Η απασχόληση και ο ανταγωνισμός είναι θέματα που απασχολούν την Κύπρο ενώ προχωρούμε στο επόμενο στάδιο της οικονομικής μας ανάπτυξης, στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε σταθερούς και ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης», είπε ο κ. Σαρρής.

    [04] Επιτροπή - Κύπρος - Ευρώ

    Στις 5 Μαΐου η Κύπρος θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμφωνία συνεργασίας ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για το ευρώ.

    Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, τη συμφωνία συνεργασίας με την Κύπρο για την ενίσχυση του κυπριακού εθνικού προγράμματος για το ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα υπογράψουν την Παρασκευή 5 Μαϊου, ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμοίνια Αλμούνια με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

    Η συμφωνία με την Κύπρο θα επιτρέψει τη στήριξη από την Επιτροπή, δραστηριοτήτων όπως διαφημιστικές εκστρατείες, διανομή φυλλαδίων, και διοργάνωση συνεδρίων.

    [05] Ανοιγμα οδοφράγματος Κάτω Πύργου-Λιμνίτη - Εκδηλώσεις

    Με εκδηλώσεις στις δύο πλευρές της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, Ε/Κ και Τ/Κ θα αξιώσουν σήμερα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων της περιοχής Κάτω Πύργου-Λιμνίτη.

    Η εκδήλωση αρχίζει στις 1700 και διοργανώνεται από την Επιτροπή Πολιτών για το Ανοιγμα των Οδοφραγμάτων της περιοχής Κάτω Πύργου-Λιμνίτη.

    [06] Δήμοι Λαπήθου και Καραβά - Αντιπροσωπείες στο Λονδίνο

    Σειρά συναντήσεων θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο αντιπροσωπείες των κατεχόμενων Δήμων Λαπήθου και Καραβά, με επικεφαλής τους Δημάρχους Αθω Ελευθερίου και Ιωάννη Παπαϊωάννου, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να προωθήσουν το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λαπήθου, με τη βοήθεια του Συνδέσμου Λαπήθου Καραβά και Περιχώρων, έχουν διευθετηθεί στο Λονδίνο, μεταξύ 6 και 8 Μαΐου 2006, η επίδοση ψηφίσματος στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, καθώς και συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και με Βουλευτές του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Θα πραγματοποιηθούν επίσης επίσκεψη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό LGR και χωριστές συναντήσεις με το Δήμαρχο του Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη, με τον Υπατο Αρμοστή της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία και με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    Με την ευκαιρία αυτή, ο Σύνδεσμος Λαπήθου - Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας διοργανώνει συνάντηση Λαπηθιωτών και Καραβιωτών την Κυριακή 7 Μαΐου 2006 στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Γούντγκριν.

    Στην συγκέντρωση θα κατατεθεί ο απολογισμός του έργου για το έτος 2005, καθώς επίσης και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων για το έτος 2006, τόσο για το Δήμο Λαπήθου όσο και για το Δήμο Καραβά.

    [07] Πρώην Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΟΗΕ - ΕΕ - Επιστολή

    Ο πρώην Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα μέλη της ΕΕ, τους καλεί να τον ενημερώσουν για τα βήματα που προτίθενται να πάρουν για ''άρση της ανήκουστης αδικίας εναντίον του λαού μας''.

    Ο κ. Πούγιουρος στην επιστολή του αναφέρεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή, και στα συνεπακόλουθά τους, σημειώνοντας ότι ''η ξένη στρατιωτική κατοχή μας αρνείται το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη, το δικαίωμα της ελευθερίας, το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα μας και στις πατρογονικές μας εστίες, και σε εκείνα τα μέρη όπου εμείς και οι πρόγονοί μας έχουν ζήσει τους τελευταίους 36 αιώνες''.

    Επίσης, διερωτάται ''για πόσο καιρό ακόμα εσείς, οι ισχυροί του πλανήτη, θα ανεχθείτε τη βάρβαρη ξένη κατοχή'' και ''ποια δικαιολογία θα δώσετε στους ιστορικούς του μέλλοντος και ολόκληρη την ανθρωπότητα που επιτρέψατε όλα αυτά τα 32 χρόνια αυτή τη ξένη εισβολή και κατοχή μεγάλου μέρους μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, και πάνω από όλα που επιτρέψατε το έγκλημα των εγκλημάτων, εκείνο του εθνικού ξεκαθαρίσματος των Ε/Κ στο βόρειο τμήμα της Κύπρου''.

    Ο κ. Πούγιουρος ερωτά τους αποδέκτες της επιστολής του γιατί ακολουθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, φέροντας ως παράδειγμα την αποπομπή του Ιράκ από το Κουβέιτ.

    [08] ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τριανταφυλλίδης

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης δηλώνει ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, για τις οποίες τον τελευταίο καιρό κατηγορούνται οι ΗΠΑ, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, ''ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ταυτόχρονα κόπτονται ασταμάτητα για τον δήθεν εκδημοκρατισμό πολλών ανεξαρτήτων κρατών''.

    Σε επιστολή προς τους συναδέλφους του με αφορμή την απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση σχετικά με τα κέντρα κρατήσεων της CIA στην Ευρώπη, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να κοροϊδεύει Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης ερώτησε τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου ''εάν η ΕΕ προτίθεται να προβεί σε κινήσεις που να μη συγκαλύπτουν τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη διεξαγωγή επισταμένων και λεπτομερών ελέγχων όσον αφορά την τέλεση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο έδαφός της, αν όντως ευσταθούν οι πληροφορίες για τη λειτουργία μυστικών κέντρων κράτησης, έξω από κάθε έλεγχο και νόμο''.

    ''Η απάντηση του Συμβουλίου'', λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''ήταν κάτι περισσότερο από λακωνική, τουτέστιν ανέφερε ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου για την Ευρώπη Douglas Alexander εξ ονόματος του Συμβουλίου στις 14 Δεκεμβρίου 2005, έγινε συζήτηση από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου 2005 σχετικά με τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, όσον αφορά εγκαταστάσεις κράτησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη και χρησιμοποίηση αεροσκαφών για τη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας μεταξύ διαφόρων χωρών με σκοπό να τους ανακρίνουν, καταφεύγοντας σε βασανιστήρια και κακοποιήσεις''.

    ''Κατόπιν τούτου, η Προεδρία έστειλε επιστολή στις 29 Νοεμβρίου στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία ζητούσε να πει την άποψή της η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τους ισχυρισμούς αυτούς'', όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    [09] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Τουρκία

    Στην Τουρκία θα μεταβεί ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης την προσεχή Τετάρτη και θα παραμείνει εκεί μέχρι την Παρασκευή 5 Μαΐου, για να παραστεί στις συνεδριάσεις της αντιπροσωπείας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

    Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο του κ. Τριανταφυλλίδη αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο κ. Τριανταφυλλίδης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες συζητήσεις που αφορούν θέματα Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [10] Λονδίνο - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Τράπεζα Κύπρου

    Την ανάγκη για αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της νέας πραγματικότητας, η οποία δημιουργήθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εγκαινιάζοντας χθες τα νέα Περιφερειακά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    ''Οπωσδήποτε δεν θα είναι απαλλαγμένη δυσχερειών και προβλημάτων η πορεία μας και η δραστηριοποίησή μας στον τεράστιο χρηματοοικονομικό χώρο της ενωμένης Ευρώπης του ενιαίου νομίσματος'', δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων στην περιοχή Σάουθ Γκέιτ του Λονδίνου.

    ''Από δικής της πλευράς, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, ασκώντας σύγχρονη ρύθμιση και συνετή εποπτεία'', είπε ο κ. Χριστοδούλου, ''θα συμβάλει, σε στενή πάντοτε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία και στην περαιτέρω σταθερή ανάπτυξη της Τράπεζας Κύπρου στη Βρετανία.

    ''Η Κύπρος'', όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ''για ένα σχεδόν αιώνα έχει καθιδρύσει και αναπτύσσει πολλαπλές και σημαντικές εμπορικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο''.

    [11] Χρηματιστήριο - Ζημιές - Εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη

    Απώλειες κατέγραψε χθες στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν στο σύνολο τους οι τραπεζικοί τίτλοι. Παρόλη τη χθεσινή αρνητική εικόνα της αγοράς, το Χρηματιστήριο κατέγραψε μηνιαία κέρδη σε ποσοστό 9,3% (228,02 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 1,46% και έκλεισε στις 2.689,31 μονάδες, σημειώνοντας ταυτόχρονα μικρά εβδομαδιαία κέρδη σε ποσοστό 0,78%(21,03 μονάδες). Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,5 εκατομμύρια λίρες, με τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής να συγκεντρώνουν το 33,1% και το 31,7%, αντίστοιχα, του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,45% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 915,27 μονάδες.

    [12] Ποδόσφαιρο - 25η αγωνιστική - Αγώνες

    Ο αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και ΑΠΟΕΛ στις 1900 στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' δεσπόζει του ενδιαφέροντος των σημερινών αγώνων της 25ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, καθώς μία αγωνιστική πριν το φινάλε η υπόθεση τίτλος παραμένει ανοικτή.

    Την ίδια ώρα, οι άλλοι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος Ομόνοια και Απόλλων δίνουν εξίσου σημαντικούς αγώνες. Ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την ΑΕΛ, ενώ η Ομόνοια φιλοξενεί στο ΓΣΠ τη Νέα Σαλαμίνα.

    Στη βαθμολογία Απόλλων και ΑΠΟΕΛ ισοβαθμούν στην κορυφή με 58 βαθμούς, ενώ η Ομόνοια ακολουθεί με 57 βαθμούς.

    Στις 1700, το ΘΟΪ αντιμετωπίζει στη Λακατάμεια τον ΑΠΟΠ/Κινύρας, η ΑΕΚ στο ΓΣΖ την ΑΠΕΠ και ο Εθνικός Αχνας στο Δασάκι τον Διγενή.

    Η 25η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή με τον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, που θα πραγματοποιηθεί στις

    [13] 1700 στο ΓΣΠ.

    [14] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [15] Χρίστου - Λάρνακα - Βουλευτικές - Εκτη έδρα

    Η επαρχία της Λάρνακας είναι δυνατόν να δικαιούται έκτη έδρα την οποία θα πάρει από κάποια άλλη επαρχία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι από κομματικής πλευράς αδύνατον να γίνει μια τέτοια αλλαγή 23 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Χρίστου είπε ότι με βάση την εξέταση όλων των ενστάσεων, είναι ενδεχόμενο οι αριθμοί των εκλογέων στην επαρχία Λάρνακας να έχουν αυξηθεί με ρυθμό πιο ψηλό από τις άλλες επαρχίες και, με βάση την κατανομή εδρών κατά πληθυσμό, η Λάρνακα να δικαιούται έκτη έδρα την οποία θα πάρει από κάποια άλλη επαρχία, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο του εξετάζει κατά πόσο αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει μια τέτοια αλλαγή.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, σύμφωνα με το νόμο, δύναται η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ψήφιση νόμου, να κάνει αναδιάταξη των εδρών, δηλαδή επαφίεται στη Βουλή εάν μπορεί και πρέπει να συνεδριάσει αυτή τη στιγμή.

    Είπε όμως ότι απομένουν 23 μέρες μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας, η κοινή γνώμη έχει πλέον προσανατολιστεί σε πρόσωπα και σε γεγονότα και τα κόμματα έχουν εκδώσει τα φυλλάδιά τους.

    ''Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι. Είναι μάλλον αδύνατο από πλευράς κομματικής να αφαιρέσουν ένα υποψήφιο από μια επαρχία και να αναζητήσουν κάποιον ως έκτο στη Λάρνακα'', είπε ο κ. Χρίστου προσθέτοντας πως ο ''τελευταίος λόγος, όμως, ανήκει στα κόμματα''.

    Εξάλλου, ο κ. Χρίστου είπε πως η Υπηρεσία Εκλογών είναι έτοιμη για την διεξαγωγή των βουλευτικών.

    ''Υπολογίζουμε ότι μέχρι η ώρα 9 θα έχουμε τα συγκεντρωτικά παγκύπρια αποτελέσματα για όλα τα κόμματα και για τους μεμονωμένους υποψήφιους'', είπε, προσθέτοντας ότι οι σταυροί προτίμησης θα πρέπει να αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Επεσήμανε όμως ότι με την καταμέτρηση στους χώρους που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, από την μια ευκολύνεται η καταμέτρηση, γίνεται πιο ομαλά χωρίς εκείνη την ταραχή και την ένταση που παρατηρείτο στα ενιαία κέντρα, αλλά αυτό ''μας επιφορτίζει με πιο λεπτομερή και σχολαστική οργάνωση των κέντρων ψηφοφορίας''.

    Ειδικότερα, ο κ. Χρίστου σημείωσε πως ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές οι κάλπες μεταφέρονταν στο Συνεδριακό Κέντρο και αναμειγνύονταν προκειμένου να μην μπορεί κάποιος να διαγνώσει την ταυτότητα του ψηφοφόρου, τώρα η Υπηρεσία Εκλογών υποχρεούται αυτή την ενιαία κάλπη να την καταμετρά στον τόπο που θα γίνεται η ψηφοφορία.

    Έτσι, γίνονται κάλπες στις οποίες, για παράδειγμα, οι Κερυνιώτες τεσσάρων πέντε χωριών θα είναι ανάγκη να προσέλθουν για να ψηφίσουν σε ένα από τα πέντε χωριά, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό έχει γίνει στη Λευκωσία στις περασμένες εκλογές με επιτυχία.

    Είπε τέλος ότι θα χρησιμοποιηθεί η εμπειρία της Λευκωσίας και το Υπουργείο προσέχει ''τις αδύνατες πλευρές της καταμέτρησης και της έκδοσης των αποτελεσμάτων του 2001, γιατί δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να υπάρξουν εκείνες οι καθυστερήσεις που δημιουργούν μια παρατεταμένη προσμονή στους υποψήφιους και στα κόμματα, αλλά και την κοινή γνώμη''.

    [16] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΗΠΑ - Ράις - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι φτάνουν προς την ε/κ πλευρά ανησυχητικά μηνύματα ότι οι ΗΠΑ υπόσχονται και πάλι στήριξη προς την Τουρκία σε απαιτήσεις της στο Κυπριακό με αντάλλαγμα ανοχή ή και συμμετοχή της σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 80χρονα του συλλόγου ''Αναγέννηση Αη Γιάννη'' και σχολιάζοντας την επίσκεψη της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή, ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την ανησυχία ότι τα ανταλλάγματα που υπόσχονται οι Αμερικανοί ίσως να σχετίζονται με την Κύπρο και με πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για αποδοχή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, με τις ΗΠΑ να υποβαθμίζουν έτσι την Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος, παραγνωρίζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Υπενθύμισε ότι παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και με την επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιράκ όταν, για να κατευνάσουν την αντίδραση της Τουρκίας για την αναβάθμιση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, είχαν υποσχεθεί και πάλι ανταλλάγματα σε σχέση με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι ''έτσι καταλήξαμε στην επιδιαιτησία και στο σχέδιο Ανάν''.

    Αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μέσα από αντικειμενική ανάλυση των σημερινών συνθηκών, τα συμφέροντα της ε/κ πλευράς δεν μπορούν να παραλληλιστούν με αυτά των Αμερικανών τα οποία είναι, όχι μόνο παραλληλισμένα, αλλά ταυτισμένα με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε επίσης ότι τα μηνύματα της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι θέλουν από την ε/κ πλευρά ανταλλάγματα και ανέφερε ότι τα περιθώρια της ε/κ πλευράς έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετό καιρό.

    ''Δεν μπορούμε να σκύβουμε τον αυχένα μπροστά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ'', είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και, αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, σημείωσε πως η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι σταθερή σε θέσεις αρχών και ευέλικτη.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας σχολίασε και τις χθεσινές προτάσεις του ΔΗΣΥ αναφορικά με τις φορολογίες και είπε ότι εκτός από την πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 λίρες, η οποία αποτελεί απαίτηση του ΑΚΕΛ εδώ και καιρό, όλες οι άλλες προτάσεις του Συναγερμού εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους μεγάλους εισοδηματίες και δεν αποφορτώνουν τον απλό κόσμο και τους φτωχούς.

    [17] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Νεοφύτου - Φόροι - Ανάπτυξη

    Στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν είναι μείωση των εσόδων του κράτους ή/και η αύξηση των δαπανών αλλά η ενθάρρυνση της ανάπτυξης (η οποία αυξάνει τα φορολογικά έσοδα), η αντιμετώπιση της απειλής της ανεργίας και η ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, που έχουν πληγεί από την πρωτοφανή ακρίβεια, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ''Λιγότεροι Φόροι - Περισσότερη ανάπτυξη'', ο κ. Αναστασιάδης αφού ανέφερε ότι επίκειται αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών όπως τρόφιμα και φάρμακα και υπηρεσιών και επιβολή ΦΠΑ στη διάθεση γης, είπε ότι ο ΔΗΣΥ προτείνει δέκα αλλαγές στο σημερινό φορολογικό καθεστώς.

    Το κόμμα, ανέφερε, προτείνει μεταξύ άλλων την αύξηση του αφορολόγητου ποσού στις 12.000 λίρες και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 30% σε 25%, την παροχή φοροελαφρύνσεων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εισάγοντας το στοιχείο της προοδευτικότητας στη φορολογία των νομικών προσώπων, γι αυτό ο ΔΗΣΥ εισηγείται όπως στο εύρος κερδών από 0 -40.000 λίρες να μην υπολογίζεται η λογιζόμενη διανομή μερίσματος, δηλαδή να φορολογείται μόνο 10%.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως το κόμμα δεν προτείνει κάποια μεταρρύθμιση που να έχει επιπρόσθετες δαπάνες ή να δημιουργήσει ελλείμματα στο κράτος, αλλά οι διακριτές διαφορές με την πολιτική των κυβερνώντων είναι ότι ο ΔΗΣΥ πιστεύει ότι με χαμηλότερες φορολογίες, με λιγότερες φορολογίες έχεις περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη ευημερία, περισσότερο εθνικό πλούτο, περισσότερες θέσεις εργασίας, κερδισμένο το κράτος, αλλά και ο πολίτης.

    [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ''κάτω από το βάρος της επερχόμενης εκλογικής ήττας, το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της συγκυβέρνησης σκιαμαχούν με τον ίδιο τους τον εαυτό'', προσθέτοντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα των ''λανθασμένων και ξεπερασμένων πολιτικών τους''.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να εκμεταλλευθεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την επικείμενη ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και πρόσθεσε πως η Κύπρος ''μπορεί να καταστεί ένα διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών''.

    Σε ομιλία του σε επαρχιακή προεκλογική συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι, ενώ η Ευρώπη και ο κόσμος ολάκερος έχουν αλλάξει, ''δυστυχώς τα μηνύματα της αλλαγής δεν έχουν φτάσει στα αυτιά'' των συγκυβερνώντων αφού, όπως είπε, ''σκοπίμως κλείνουν τα αυτιά τους, φοβούνται το μέλλον, φοβούνται το νέο'' και ''αισθάνονται ασφαλείς με την πολιτική τους''.

    Στη συγκέντρωση μίλησε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εξέφρασε βαθειά συγκίνηση γιατί, όπως είπε, στα 87 χρόνια της ζωής του βλέπει τον Δημοκρατικό Συναγερμό ''να είναι δυνατός, να αγωνίζεται για τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού και να στέκει πάνω στις επάλξεις για την προστασία της Δημοκρατίας, του πολιτικού ήθους και της αξιοκρατίας''.

    [19] ΔΗΣΥ - Διαδίκτυο - Ιστοσελίδα για βουλευτικές εκλογές

    Ειδική ιστοσελίδα για τις βουλευτικές εκλογές εγκαινίασε χθες στο Διαδίκτυο ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Η διεύθυνσή της είναι www.disy.org.cy και φέρει τον τίτλο ''Βουλευτικές Εκλογές 2006 - Γνωρίστε τους υποψήφιους Βουλευτές μας''.

    [20] ΔΗΚΟ - Παιδεία - Προτάσεις

    Τις θέσεις και προτάσεις του ΔΗΚΟ στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

    Η βουλευτής και μέλος Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στο ολοήμερο σχολείο.

    ''Οραμα του ΔΗΚΟ είναι μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική παιδεία, μια παιδεία που να προετοιμάζει πολίτες με κριτική σκέψη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, προσηλωμένους σε αρχές και αξίες, με γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για την οικονομία και την αγορά εργασίας στις σύγχρονες ανταγωνιστικές και απαιτητικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης της κοινωνίας, της γνώσης και της πληροφορίας'', είπε.

    Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος και πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Τάκης Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και διατύπωσε σειρά προτάσεων που αφορούν τόσο το περιεχόμενο των σπουδών του όσο και τη λειτουργία του, προσθέτοντας ότι εκτός των άλλων το ΤΕΠΑΚ πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα σοβαρό, υπεύθυνο και αποτελεσματικό ερευνητικό κέντρο.

    ''Το ΤΕΠΑΚ πρέπει να διαμορφωθεί υλικοτεχνικά και κτιριολογικά κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί κόσμημα στην καρδιά της Λεμεσού και ταυτόχρονα να ενταχθεί λειτουργικά στο περιβάλλον του'', είπε.

    Ο εκπαιδευτικός και επίσης υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ειδική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι η προώθηση της υλοποίησης του νόμου ''Περί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης'' έφερε μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση εκπαίδευση.

    ''Ετσι σήμερα κάθε παιδί και κάθε γονέας γνωρίζει ότι το παιδί του, ανεξαρτήτως προβλήματος, θα έχει δίπλα του την κυπριακή πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην εκπαιδευτική διαδικασία'', ανέφερε.

    [21] ΕΔΕΚ - Πολιτισμός - Προτάσεις

    Δέκα προτάσεις για τον πολιτισμό, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής του ΚΣ ΕΔΕΚ, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θέτει τον πολιτισμό στην πρώτη γραμμή των στόχων και των επιδιώξεών της.

    Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ αφορούν, μεταξύ άλλων, την προσέγγιση της πολιτιστικής μεταρρύθμισης σφαιρικά, όπως αντιμετωπίστηκε και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη διασύνδεση της παιδείας και του πολιτισμού, την αξιοποίηση του παιδευτικού ρόλου του πολιτισμού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την ανάπτυξη του πολιτισμού μέσα στους χώρους που κινούνται τα παιδιά.

    Αφορούν επίσης τη δημιουργία έργων υποδομής για ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, τη δημιουργία κρατικής βιβλιοθήκης, το σχεδιασμό περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης, με στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, και την ανάδειξη του κοινωνικού πολιτισμού της Κύπρου.

    [22] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτική για την υγεία

    Ποιοτικά αναβαθμισμένη υγεία προωθεί το ΚΣ ΕΔΕΚ, δήλωσε χθες σε συγκέντρωση ιατρών και άλλων επιστημόνων ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας ότι ''ο τομέας της υγείας αποτελεί την αιχμή της κοινωνικής πολιτικής και δείκτη ευημερίας του λαού''.

    Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος, ''θέτει στο πλαίσιο αυτό τρεις σημαντικούς στόχους, και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες του Κύπριου πολίτη, για αξιοπρεπείς και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, φροντίδας και περίθαλψης''.

    Στους στόχους της ΕΔΕΚ, περιλαμβάνεται επίσης η ''ίδρυση Ιατρικής Σχολής, η οποία θα συμβάλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης στο λαό'' και η ''μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό Κέντρο Παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών, το οποίο θα προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες των γειτονικών χωρών''.

    [23] Λεμεσός - Πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ - Κατεχόμενα - Ακρίβεια

    Η πρόβλεψη του ΕΥΡΩΚΟ ότι το κατοχικό καθεστώς θα προχωρούσε μονομερώς σε απογραφή πληθυσμού, επιβεβαιώνεται δυστυχώς, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Στο πλαίσιο περιοδείας υποψηφίων βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΕΥΡΩΚΟ και του ΑΔΗΚ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο κ. Συλλούρης είπε πως «δυστυχώς η πρόβλεψη του ΕΥΡΩΚΟ ότι το κατοχικό καθεστώς θα προχωρούσε μονομερώς σε απογραφή πληθυσμού, επιβεβαιώνεται και την Κυριακή έχουμε απογραφή πληθυσμού».

    «Είχαμε ζητήσει και στο Εθνικό Συμβούλιο να γίνει απογραφή με την εποπτεία της ΕΕ και να τεθεί ξεκάθαρα και το θέμα των εποίκων», ανέφερε ο κ. Συλλούρης και εξέφρασε την ελπίδα πως «έστω και εκ των υστέρων, η δική μας πλευρά θα κάνει αυτά που είναι αναγκαία να γίνουν και να αναδειχθεί το θέμα των εποίκων».

    Μιλώντας για τη σημερινή περιοδεία στη Λεμεσό, ανέφερε ότι «συνομιλώντας με τους καθημερινούς ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τα προβλήματα, όπως π.χ σήμερα έχουμε συζητήσει ξανά το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι πωλήτριες καταστημάτων με το καθεστώς εργασίας το οποίο είναι απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα».

    «Πιστεύουμε ότι η ακρίβεια κτυπά το λιανικό εμπόριο, ιδιαίτερα η νέα αύξηση με τα καύσιμα γι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΕΥΡΩΚΟ (Ρίκου Ερωτοκρίτου) για μείωση του φόρου κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 15% σε 5%», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

    [24] Βασιλείου - Επέτειος δημοψηφίσματος - Δήλωση

    Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας μιλά για τη γρήγορη ενσωμάτωση της οικονομίας των κατεχομένων στην τουρκική, δήλωσε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι καλό είναι η έκθεση αυτή να δοθεί στη δημοσιότητα για να ενημερωθεί και ο λαός.

    Σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ο κ. Βασιλείου αναφέρει πως ''σήμερα είναι έκδηλη η προετοιμασία πολλών για ουσιαστική εγκατάλειψη της πολιτικής της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που υιοθέτησε ο Μακάριος υπέρ μιας 'λειτουργικής ομοσπονδίας', που ποτέ κανένας δεν συγκεκριμενοποίησε''.

    Ο κ. Βασιλείου προσθέτει ότι ''αυτό που εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ μας πολλοί το αγνοούσαν'', προσθέτοντας ότι ''τώρα που το δηλώνει η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ελπίζω το μήνυμα να το πάρουν όλοι''.

    ''Δυστυχώς αυτά τα δύο χρόνια ουδεμία εξέλιξη σημειώθηκε προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού'', αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας ότι ''αντίθετα σημειώνεται μια πορεία για το τσιμέντωμα της διχοτόμησης''.

    Αναφερόμενος στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, ο κ. Βασιλείου είπε πως αυτή είχε ως μόνο πρακτικό αποτέλεσμα τις τεχνικές επιτροπές, που ακόμη δεν άρχισαν να λειτουργούν, και υπενθυμίζει ότι όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει τη σύσταση τέτοιων επιτροπών και αντέτεινε το ''λύση χτες'' γιατί με πορεία προς τη λύση αυτά τα ζητήματα των τεχνικών επιτροπών ''λύνονται σε ένα 24ωρο''.

    Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η ''τίμια και ειλικρινής'' φωνή των ΕΔΗ θα συνεχίσει να ακούγεται στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε επίσης στον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα και στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    [25] ΓΓ Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις - Αεροπορική τραγωδία

    Το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ''και των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων των Βρετανών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας'' προτίθεται να θέσει ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στην περιοχή Ακρωτηρίου και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

    ''Θέλω να καταγγείλω τη στάση των βρετανικών Αρχών των Βάσεων και την επίδειξη ισχύος και βίας, την οποία παρουσίασαν σήμερα στο χώρο της Αλυκής Ακρωτηρίου'', δήλωσε ο κ. Περδίκης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, προσθέτοντας πως ''το Κίνημα Οικολόγων βρέθηκε μαζί με τους κατοίκους από τις 6:30 το πρωί, με μια μεγάλη ομάδα από μέλη του Κινήματος''.

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής Ακρωτηρίου από τη λειτουργία των κεραιών των Βρετανικών Βάσεων και από τις υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών. ''Πρέπει επιτέλους'', πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, ''η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει επί τάπητος το θέμα των Βάσεων και δεν μπορούν οι Βρετανοί να αναφέρονται σε Συνθήκες και σε Συμφωνίες και από την άλλη να συμπεριφέρονται απέναντι στους Κυπρίους ωσάν να είναι σκλάβοι και υπήκοοι ακόμα της αποικιοκρατίας''.

    ''Τέλος'', δήλωσε ο κ. Περδίκης, ''θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις πληροφορίες που φέρουν κυβερνητικούς παράγοντες να ζητούν από τον Ακριβό Τσολάκη την αναβολή στην παρουσίαση των πορισμάτων του για το τραγικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου. Εμείς'', πρόσθεσε, ''ζητούμε επιτέλους να προχωρήσει η πλήρης διαλεύκανση αυτού του τραγικού ατυχήματος, να παρουσιασθούν οι ένοχοι, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και βεβαίως, όλα όσα αφορούν την 'Ηλιος' και τη μετονομασία της σε 'αjet' επιτέλους να παρουσιασθούν και εάν υπάρχουν και εφόσον υπάρχουν παρατυπίες, οι ένοχοι να τιμωρηθούν''.

    [26] Οικολόγοι - Κάτοικοι Τηλλυρίας - Κινητοποιήσεις

    Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθεί επειγόντως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην περιοχή Κάτω Πύργου - Λιμνίτη - Κόκκινα Τηλλυρίας καθώς και στην περιοχή Αθηαίνου, αλλά και στην παλιά Λευκωσία, με την κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας.

    Με ανακοίνωση τους, οι Οικολόγοι χαιρετίζουν ''τις κινητοποιήσεις των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Τηλλυρίας, που ζητούν επιτακτικά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων της απομονωμένης και παραμελημένης περιοχής τους''.

    ''Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα το αίτημα των κατοίκων Τηλλυρίας για άμεση κατάργηση των κατοχικών οδοφραγμάτων στην Τηλλυρία'', δηλώνουν οι Οικολόγοι. ''Οφείλουμε όμως'', προσθέτουν, ''να τονίσουμε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να τίθεται το θέμα της άρσης της απαράδεκτης απαίτησης του κατοχικού ψευδοκράτους για επίδειξη διαβατηρίων ή ταυτοτήτων στα οδοφράγματα''.

    [27] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Εκτακτοι - Καύσιμα - ΑΤΑ - Φορολογία

    Η κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που επέρχεται με τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, πρέπει να λύσει το πρόβλημα των έκτακτων δημοσίων υπαλλήλων με τον τρόπο που ομόθυμα κατέδειξε η Βουλή, να αυξήσει το αφορολόγητο εισόδημα, να μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα και να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ)Πρόδρομος Προδρόμου, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

    Σε ότι αφορά το θέμα των εκτάκτων είπε πως η σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατέγραψε το θεσμικό αδιέξοδο που δημιουργείται με την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου που ψήφισε η Βουλή, προσθέτοντας πως η θέση της ΕΥΡΩΔΗ είναι ότι η εκτελεστική εξουσία μπορεί να λύσει το πρόβλημα των εκτάκτων πριν συνέλθει η νέα Βουλή, με τον τρόπο που έχει δείξει η ομόθυμη πολιτική βούληση της Βουλής.

    «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοθέτημα της Βουλής αν η εκτελεστική εξουσία έχει πράγματι την πολιτική θέληση», ανέφερε.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι οι έκτακτοι θα πρέπει να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ως εργοδότης, προσθέτοντας πως ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί πρέπει να εξευρεθεί από την εκτελεστική εξουσία και έχει καταδειχθεί από ολόκληρη τη Βουλή το ήθος και η κοινωνική συνέπεια με την οποία πρέπει να λυθεί.

    Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και τα όσα ακούγονται για κακές και ετεροβαρείς μετρήσεις στις αντλίες καυσίμων, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο καταναλωτής να είναι βέβαιος ότι υπάρχει αξιοπιστία των χρεώσεων στη λιανική αγορά των καυσίμων.

    Ανέφερε πως «αναμένουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, όχι μόνο χάρη των καταναλωτών, αλλά και χάρη της οικονομίας, και πρόσθεσε πως «μπορεί να μην υπάρχουν περιθώρια στη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, όμως οι κοινωνικές διαστάσεις που τείνει να πάρει μια κατάσταση κατά την οποία στη διεθνή αγορά το βαρέλι του αργού πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 80 δολάρια, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση».

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή του συστήματος υπολογισμού της ΑΤΑ και το κριτήριο θα πρέπει να είναι πάντοτε η αντοχή της οικονομίας, διατυπώνοντας τη θέση ότι «η πραγματική λύση», πρέπει να αναζητηθεί σε ένα γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 April 2006 - 14:23:08 UTC