Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

    Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά την πρώτη σύνοδο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) υπό την Προεδρία του Τρίτου Μέλους Ελβετού Κριστόφ Ζιρόντ, δεν έχει ``καμία σχέση`` με το θέμα των τεχνικών επιτροπών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα ανοίξει το δρόμο για έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αυτή ``δεν σχετίζεται το θέμα της συζήτησης του Κυπριακού, ή της σύστασης των τεχνικών επιτροπών``.

    ``Η συνάντηση για θέματα Αγνοουμένων γίνεται πάνω σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η πρόθεση του Προέδρου ακριβώς ήταν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να δώσουν και το πολιτικό τους βάρος μαζί με τις σχετικές οδηγίες προς τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων για να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων, που είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τις οικογένειες στην Κύπρο για πολλά πολλά χρόνια``, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η συνάντηση αυτή ``δεν έχει καμία σχέση όμως με το θέμα των τεχνικών επιτροπών``.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το πότε φθάνει στην Κύπρο ο κ. Ζιρόντ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για πότε θα εγκατασταθεί στην Κύπρο και επανέλαβε ότι ``εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε δώσει τη συγκατάθεσή μας για το διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου και ελπίζουμε να γίνει το ταχύτερο δυνατό``.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η προοπτική συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ είναι δεδομένη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως εάν κρίνει σωστά από δηλώσεις που είχε κάνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ``φαίνεται ότι παρά τις αρχικές του ενστάσεις να συμφωνεί``.

    ``Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση``, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Ταλάτ απάντησε επίσημα στα Ηνωμένα Εθνη ότι συμφωνεί για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Σε άλλη ερώτηση αν εκτιμά ότι οι τεχνικές επιτροπές δεν ξεκίνησαν το έργο τους επειδή η Τουρκία θα προτιμούσε να ξεκινήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Εκπρόσωπος είπε πως εκτιμήσεις υπάρχουν πολλές, προσθέτοντας ότι ``πρέπει να μείνουμε στην ουσία των ζητημάτων``.

    Σύμφωνα με το κ. Λιλλήκα, έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ανάν μία διαδικασία, η οποία θα πρέπει να οδηγεί στην προετοιμασία και των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    ``Εμάς αυτό κατά κύριο λόγο μας ενδιαφέρει, δεν μας ενδιαφέρει, όπως είπα πολλές φορές, να μάθουμε να ζούμε σαν καλοί γείτονες, αλλά πώς θα βρούμε τη λύση και σε αυτό θα εμμένουμε``, είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Επεσήμανε ακόμη πως ``γίνονται προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ελπίζω ότι οι προσπάθειες θα αποδώσουν το συντομότερο`` και επανέλαβε ότι ``οι βουλευτικές εκλογές δεν επηρεάζουν ποσώς το θέμα διαχείρισης του Κυπριακού``.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση για άφιξη στην Κύπρο Αμερικανού απεσταλμένου, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ``όχι ακόμα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 April 2006 - 9:29:19 UTC