Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδία - Αφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [03] Εκπρόσωπος - Υπόθεση ξυλοδαρμού - Πόρισμα Επιτρόπου Διοικήσεως
  • [04] Επίτροπος Διοικήσεως - Αστυνομική βία - Εκθεση
  • [05] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα ''Forbes''
  • [06] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Αναστασιάδη
  • [07] Εκπρόσωπος - Κύπρος - Διεθνείς οργανισμοί - Τουρκία - Βέτο
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Υπογραφές - Εγκλωβισμένοι
  • [09] Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Εκταφές
  • [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Γεράσιμος Αρσένης
  • [11] ΓΕΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Αρχηγός ΕΦ
  • [12] ΕΕ - Κύπρος - Αυτοκίνητα - Προδικαστική διαδικασία
  • [13] Ευρωβουλή - Ναυτιλία - Κασουλίδης
  • [14] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [15] Πετόσφαιρα - Κύπελλλο - Ομόνοια - Τελικός
  • [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] Χρίστος Κληρίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [18] Πρόδρομος Προδρόμου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Προτάσεις ΑΚΕΛ - Παρουσίαση από ΜΜΕ
  • [20] ΔΗΣΥ - Κληρίδου - Νικολάου - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως
  • [21] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις Λιλλήκα
  • [22] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Προεκλογική εκστρατεία
  • [23] Επιτροπές
  • [24] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίτροπος Διοικήσεως - ΑΚΕΛ - Forbes ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 11/04/2006

  • [01] Ινδία - Αφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου

    Εφτασε σήμερα το πρωί στο Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ινδία κατόπιν προσκλήσεως του Ινδού ομολόγου του Αμπντούλ Καλάμ.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Ανάντ Σαρμά και στη συνέχεια ο Πρόεδρος και η συνοδεία του αναχώρησαν για το ξενοδοχείο τους.

    Στο σημερινό επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε συναντήσεις με Ινδούς αξιωματούχους και οι επαφές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ινδία αρχίζουν από αύριο.

    Εκτός από τις επαφές που θα έχει στο Νέο Δελχί με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί και με τοπικούς πολιτικούς αξιωματούχους, με εκπροσώπους των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της χώρας, ενώ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας, που βρίσκεται στη Βομβάη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ινδό Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της κυβέρνησης της Ινδίας στο Νέο Δελχί, με τους οποίους θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και άλλα διεθνή ζητήματα.

    Θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό σε επιχειρηματικό συμπόσιο των επιμελητηρίων της πρωτεύουσας και θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του ''Indian World Affairs Council''.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Χρύσης Παντελίδης.

    Στην αποστολή περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και ομάδα από Κύπριους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι θα γίνει τελικά κατορθωτή η απαρχή της προετοιμασίας για τις συνομιλίες στο Κυπριακό και η συζήτηση των θεμάτων όπως αυτά διαγράφονται στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες ή τις επιδιώξεις της Τουρκίας εμάς πάντα ήταν και παραμένει ο στόχος μας η καλή προετοιμασία για την έναρξη ενός γύρου διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού».

    Σημείωσε πως «ούτε τα κίνητρα, ούτε οι σχεδιασμοί των άλλων, πρέπει να μας οδηγήσουν σε εκτροπή από αυτόν τον βασικό στόχο και αυτό θα κάνουμε», απαντώντας σε σχόλιο ότι εκφράζονται φόβοι πως όλο αυτό το τρενάρισμα που παρατηρείται από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σκοπό έχει να μεταθέσει την όποια κινητικότητα την άνοιξη όταν θα κρίνεται η Τουρκία στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η «η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ τις οποίες αποδέχθηκε, υπέγραψε και καταγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιό της και η προσπάθεια να ζητήσει και να πάρει ανταλλάγματα για να εκπληρώσει αυτό που είναι υποχρεωμένη να πράξει δεν νομίζω ότι βοηθά την πορεία της προς την Ευρώπη».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ του έδωσε οποιεσδήποτε εξηγήσεις για την καθυστέρηση της τ/κ πλευράς στο να απαντήσει εάν αποδέχεται η όχι τη συμφωνία των Παρισίων ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε : «Εμείς ελπίζουμε ότι τελικά θα γίνει κατορθωτή η απαρχή της προετοιμασίας για τις συνομιλίες και η συζήτηση των θεμάτων όπως αυτά διαγράφονται στη συνάντησή μου στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχει υιοθετηθεί «ένας αυτοπεριορισμός στα θέματα δηλώσεων για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έναρξη του διαλόγου».

    Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η πιο σωστή πορεία και δεν θα ήθελα να πω τίποτα που είναι δυνατόν είτε να παρανοηθεί είτε να παραβλάψει αυτή τη διαδικασία».

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την απάντηση που έδωσε σε επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Αναστασιάδη τον οποίο και θα συναντήσει μετά την επιστροφή του από την Ινδία το ερχόμενο Σάββατο.

    «Και ο ίδιος και εγώ νομίζουμε ότι μπορεί να περιμένει μετά την επιστροφή μου. Δεν καθορίσαμε την ημέρα. Όταν έρθω θα συνεννοηθούμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν ειπώθηκε οτιδήποτε ή υπήρξε δέσμευση από πλευράς του ότι θα συζητηθεί το θέμα της επιστροφής ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο μετά τις Βουλευτικές Εκλογές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εθελοντική» και οι λόγοι που επικαλέστηκε ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρός του αποχωρώντας από τις εργασίες του Σώματος δεν αφορούν «αδυναμίες του θεσμού» επομένως δεν μπορεί ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πράξει οτιδήποτε.

    «Οι λόγοι τους οποίους έχει επικαλεστεί ο ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα ο κ. Αναστασιάδης ήταν οι διαρροές που γίνονται από το Εθνικό Συμβούλιο και όπως ο ίδιος ανέφερε η παραποίηση των απόψεων. Αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, δεν είναι αδυναμίες του θεσμού αλλά αυτά οφείλονται στη στάση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και δεν μπορώ να κάνω τίποτε εγώ για να άρω αυτές τις αδυναμίες», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για την άσκηση βίας από αστυνομικούς σε φοιτητές στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η εν λόγω έκθεση θα μελετηθεί «αλλά θα αναμένουμε και το πόρισμα της ποινικής ανάκρισης που διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας», το οποίο είναι και το δεσμευτικό.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα «είναι το δεσμευτικό αλλά βεβαίως κάθε άλλη προσφορά στην αντιμετώπιση σφαιρικά του όλου θέματος της Αστυνομίας είναι χρήσιμη».

    Πρόσθεσε ότι «δεν έχει ακόμα μελετήσει την έκθεση» της Επιτρόπου Διοικήσεως και την οποία «διάβασε απλώς».

    Για την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε ότι «είναι μια οφειλόμενη επίσκεψη, ένα είδος απότισης τιμής και ευχαριστιών για τη σταθερή και συνεπή στάση της Ινδίας».

    Σημείωσε ότι «η μεγάλη χώρα της Ινδίας διακρίνεται για τη σταθερή υποστήριξη προς τον κυπριακό λαό και στις θέσεις που υποστηρίζουμε για τη δικαίωση των αγώνων μας από πάρα πολλά χρόνια» προσθέτοντας ότι κατά τις εκεί επαφές του θα συζητηθεί το Κυπριακό, διμερή θέματα και διάφορα άλλα πολιτικά θέματα.

    Σε σχόλιο ότι ένας βασικός λόγος της επίσημης επίσκεψής του στις Ινδίες είναι και οι επαφές που θα διεξαχθούν εκεί σε σχέση με την υψηλή τεχνολογία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι Κύπρος και Ινδία «εδώ και κάποιο χρόνο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης επιδιώκοντας να ωφεληθούμε από την τεχνολογία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα στον οποίο σήμερα η Ινδία είναι μια από τις πρώτες χώρες παγκόσμια».

    «Η πρόοδος των Ινδιών σε αυτό τον τομέα είναι εντυπωσιακή και δίκαια θεωρείται σήμερα ως, να μην πω η οδηγούσα τις χώρες, αλλά σίγουρα η χώρα που έχει την πιο υψηλή τεχνολογία», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] Εκπρόσωπος - Υπόθεση ξυλοδαρμού - Πόρισμα Επιτρόπου Διοικήσεως

    Εκείνο που προέχει είναι το ποινικό πόρισμα σε σχέση με το ξυλοδαρμό των δύο πολιτών από μέλη της Αστυνομίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς αν έχει υπόψη του το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου σε σχέση με το θέμα, ο κ. Λιλλήκας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι εξ όσων γνωρίζει ''δεν έχει δοθεί τέτοιο πόρισμα στην κυβέρνηση''.

    ''Εκείνο που προέχει είναι το ποινικό πόρισμα και τα υπόλοιπα πρέπει να ακολουθήσουν'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [04] Επίτροπος Διοικήσεως - Αστυνομική βία - Εκθεση

    Μετά την εξέταση του συνόλου των στοιχείων της υπόθεσης της σύλληψης και του ξυλοδαρμού δύο νεαρών από την Αστυνομία την 20ή Δεκεμβρίου 2005 στη Λευκωσία και την εξέταση σχετικού παραπόνου εκ μέρους τους, δήλωσε η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, αποδεικνύεται ''πέραν πάσης αμφιβολίας πως οι δύο παραπονούμενοι έτυχαν απάνθρωπης, εξευτελιστικής και ταπεινωτικής μεταχείρισης, τέτοιου βαθμού και έντασης που μπορεί να θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί με βασανιστήριο''.

    Δίδοντας χθες στη δημοσιότητα την έκθεσή της για το περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας εις βάρος των Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννου Νικολάου στην περιοχή Ακροπόλεως στη Λευκωσία τον περασμένο Δεκέμβριο, η κ. Νικολάου δήλωσε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως πως, υποβάλλοντας την έκθεσή της στον Αρχηγό Αστυνομίας Χαράλαμπο Κουλέντη, αναμένει ότι θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα και θα υλοποιήσει τις εισηγήσεις της.

    ''Δεν μπορώ'', είπε η κ. Νικολάου, ''παρά να σημειώσω με ικανοποίηση την αντίδραση του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει δώσει οδηγίες για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, στη βάση των όσων διαλαμβάνονται στην οικεία νομοθεσία και στις αρχές των οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης''.

    Ο κ. Κουλέντης, όπως ανέφερε η Επίτροπος Διοικήσεως, έδωσε επίσης οδηγίες ''για αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών οργάνων και προαγωγή της διαφάνειας και για εσωτερική αναδιάρθρωση τμημάτων της Αστυνομίας με σκοπό την καλύτερη εκπλήρωση του ρόλου της Αστυνομίας''.

    Αντίγραφο της έκθεσης η Επίτροπος κοινοποίησε επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, προκειμένου -όπως ανέφερε η κ. Νικολάου- ''να συμβάλει στην εφαρμογή των όσων προτείνονται, καθώς επίσης και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για να αξιολογήσει και τις δικές μου διαπιστώσεις στα πλαίσια της ποινικής ανάκρισης που διεξάγεται αναφορικά με το όλο περιστατικό''.

    Η έρευνα για το περιστατικό αυτό, όπως είπε η κ. Νικολάου, διενεργήθηκε με τη βοήθεια και του Επικεφαλής του Τομέα του Γραφείου της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αριστου Τσιάρτα και της Λειτουργού Νάνσιας Διονυσίου που έλαβε μέρος στη διερεύνηση αυτού του θέματος.

    [05] Εκπρόσωπος - Δημοσίευμα ''Forbes''

    Απαράδεκτο και προσβλητικό για την Κύπρο και το λαό της, χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, δημοσίευμα του επιχειρηματικού περιοδικού ''Forbes'', το οποίο παρουσιάζει την Κύπρο ως μία χώρα στην οποία βασιλεύουν το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, το εμπόριο όπλων και η σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

    Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''είναι ένα αντικυπριακό δημοσίευμα που εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες'', προσθέτοντας ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει με πλήρη αυστηρότητα όλες τις διαδικασίες που επιβάλλει η ΕΕ και το διεθνές δίκαιο''.

    ''Υπάρχουν περί τούτου εκθέσεις και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που είχε στείλει απεσταλμένους της στην Κύπρο, αλλά και από την ΕΕ'', κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [06] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Αναστασιάδη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''δεν ανέλαβε καμία δέσμευση'' έναντι του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για να επανέλθει ο ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο, και ''δεν δικαιολογείται μια τέτοια προσέγγιση από μέρους του κ. Αναστασιάδη'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι ''ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ μπορούν να επιστρέψουν όποτε το επιθυμούν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Αναστασιάδη ότι ενδεχομένως ο ΔΗΣΥ να επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, νοουμένου όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''αν ο κ. Αναστασιάδης έχει μετανιώσει για τη λανθασμένη απόφασή του να ακολουθήσει πολιτική κενής καρέκλας στο Εθνικό Συμβούλιο και αναζητά σήμερα προσχήματα και άλλοθι για να επιστρέψει στο Εθνικό Συμβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι δεοντολογικά πιο ορθό να αναγνωρίσει ότι έσφαλε και όχι να αναζητά άλλοθι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    [07] Εκπρόσωπος - Κύπρος - Διεθνείς οργανισμοί - Τουρκία - Βέτο

    Η Τουρκία συνεχίζει σε μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς να διατηρεί την παραδοσιακή της στάση άσκησης βέτο, εμποδίζοντας τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτούς τους οργανισμούς ή σε κάποιες διεθνείς συμβάσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας απαντούσε στην ερώτηση κατά πόσον η Τουρκία συνεχίζει να θέτει βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.

    [08] Πρόεδρος Βουλής - Υπογραφές - Εγκλωβισμένοι

    Ομάδα μαθητών του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής 6. 462 υπογραφές διαμαρτυρίας μαθητών από διάφορα σχολεία της Λευκωσίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.

    [09] Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Εκταφές

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών και Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε χθες πως η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) δεν επιτελεί το ουσιαστικό μέρος του έργου της, που είναι η διερεύνηση, προσθέτοντας πως η ΔΕΑ δεν πρέπει να περιοριστεί στο πρόγραμμα των εκταφών, αλλά να προχωρήσει στην ουσιαστική διερεύνηση, που είναι και το ζητούμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου του 2001.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον φετινό Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως η ΔΕΑ έχει κάνει αρκετή πρόοδο, ωστόσο συμπλήρωσε πως ''δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποτελέσματα''.

    ''Βήματα προόδου ή αδιέξοδο είναι και τα δύο ισότιμα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποτελέσματα'', ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσθεσε πως ''μπορεί να είναι και χειρότερο το να έχεις βήματα προόδου, χωρίς να έχει αποτελέσματα, διότι σου αφαιρεί το δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι και να πιέζεις''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου ''από τον Αύγουστο του 2004 έχει επαναδραστηριοποιηθεί η ΔΕΑ, η οποία έχει κάνει αρκετές συνεδρίες και αρκετή πρόοδο, όμως αν σκεφτεί κανείς ότι ΔΕΑ περιλαμβάνει τη λέξη διερεύνηση -και αυτός ήταν και ο λόγος της σύστασης αυτής της Επιτροπής- θα δούμε ότι στην ουσία δεν επιτελεί το ουσιαστικό μέρος του έργου της, που είναι η διερεύνηση''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επιτραπούν επισκέψεις σε διεθνείς οργανισμούς στις φυλακές της Τουρκίας, για να μελετηθούν τα αρχεία των φυλακών, αλλά και τα αρχεία του τουρκικού στρατού, από όπου εκτιμά ότι θα προκύψουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων.

    [10] ΓΓ ΑΚΕΛ - Γεράσιμος Αρσένης

    Ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού είχαν σε συνάντηση τους χθες το απόγευμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης.

    Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε πέραν της μιας ώρας στα γραφεία του ΑΚΕΛ, και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την χρήσιμη συζήτηση που είχαν και αναφέρθηκαν στην φιλία και την συνεργασία που τους ενώνει εδώ και χρόνια.

    ''Αυτή την φορά δεν τον επισκέπτομαι ως πολιτικός Ελλην αλλά ως Πρόεδρος ενός νέου Ινστιτούτου Στρατηγικών μελετών, που μεταξύ άλλων ασχολείται και με τα εθνικά θέματα'', είπε ο κ. Αρσένης προσθέτοντας πως ''μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθώ και να ανταλλάξουμε απόψεις''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''ο κ. Αρσένης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών δεν μπορούσε και δεν ήταν δυνατόν να αποβάλει το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και την στρατηγική''.

    Συνάντηση με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, είχε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [11] ΓΕΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Αρχηγός ΕΦ

    Η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην ασφάλεια της Κύπρου αποτελεί στόχο της πολιτικής εθνικής άμυνας της Ελλάδας και συνιστώσα του στρατηγικού δόγματος της χώρας, δήλωσε χθες ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    Ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Μπισμπίκα και τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, και είχε ενημέρωση για την κατάσταση της ΕΦ.

    Σε προσφώνησή του στην αίθουσα ενημέρωσης της ΕΦ και στην παρουσία των επιτελών της δύναμης, ο κ. Μπισμπίκας είπε πως ''παρά τη βελτίωση του κλίματος ασφάλειας από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το στρατιωτικό περιβάλλον στο νησί δεν έχει μεταβληθεί, αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής βελτιώνονται συνεχώς ποιοτικά και ποσοτικά και αποτελούν μια διαρκή απειλή''.

    ''Το γεγονός αυτό'', επεσήμανε, ''επιβάλλει συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση, αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των σχηματισμών, των συγκροτημάτων και των μονάδων μας, μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής μας ισχύος και σύννομη, ισόρροπη, δεοντολογική και επ' αμοιβαιότητι συνεργασία με τις πάσης φύσεως αρχές της νήσου και της ειρηνευτικής δύναμης''.

    ''Στα πλαίσια αυτά λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντισταθμίσουμε την ποσότητα που ποτέ δεν είχαμε με την ποιότητα που είναι στα μέτρα μας'', πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΦ, όραμα του Υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΦ, με την σε εξέλιξη μελέτη της νέα δομής και αναδιοργάνωσης, είναι η δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών δυνάμεων στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, ικανών να αποτελέσουν μιαν αξιόπιστη δύναμη αποτροπής, αλλά και άμεσης αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής.

    Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης συναντήθηκε χθες με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριο Ράλλη, και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [12] ΕΕ - Κύπρος - Αυτοκίνητα - Προδικαστική διαδικασία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου, αμφισβητώντας το καθεστώς που ισχύει στον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Η Επιτροπή θεωρεί ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της προκύπτει διακριτική φορολογική μεταχείριση σε βάρος των εισαγόμενων μεταχειρισμένων.

    Η διαδικασία που ενεργοποίησε η Κύπρος, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου, Λάζλο Κόβατς, προβλέπει την αποστολή «προειδοποιητικής επιστολής» στη Λευκωσία, μετά την οποία θα ζητούνται απαντήσεις εντός διμήνου. Σε περίπτωση που οι απαντήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το δεύτερο και τελευταία στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

    Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, το ποσό του φόρου με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή του C02, υπολογίζεται ως εξής: μειώνεται κατά 15% για εκπομπές μέχρι 150 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο, παραμένει αμετάβλητο για εκπομπές μεταξύ 150 γραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο και 275 γραμμαρίων ανά χιλιόγραμμο και αυξάνεται για εκπομπές που υπερβαίνουν τα 275 γραμμάρια ανά χιλιόγραμμο.

    Όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσού του φόρου με βάση την ηλικία, η νομοθεσία της Κύπρου προβλέπει μείωση του ποσού του φόρου κατά 15% (για οχήματα ηλικίας μέχρι ενός έτους), μείωση κατά 20% (για οχήματα ηλικίας μεταξύ ενός και τριών ετών), καμία μείωση του ποσού του φόρου (για οχήματα ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών) και αύξηση κατά 25% (για οχήματα ηλικίας άνω των πέντε ετών).

    [13] Ευρωβουλή - Ναυτιλία - Κασουλίδης

    Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Οδηγία σχετικά με τη δημιουργία κοινοτικού συστήματος παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων, ορίσθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η Οδηγία, η οποία έχει κατατεθεί από την Επιτροπή στο Κοινοβούλιο, τροποποιεί την ισχύουσα Οδηγία του 2002 με σκοπό την εναρμόνιση της με τεχνολογικές αλλαγές που έχουν προκύψει, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργικότητας της.

    Η Οδηγία έχει έντονο ενδιαφέρον για την Κύπρο διότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, η ναυσιπλοΐα αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα για την κυπριακή οικονομία, ενώ η Κύπρος αποτελεί σημαντικότατο κόμβο ναυτιλιακής διακίνησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Επειδή υπάρχουν πολλά πλοία ξένης ιδιοκτησίας με κυπριακή σημαία, και ιδίως πετρελαιοφόρα, είναι προς το συμφέρον της Κύπρου το θέμα να τύχει ικανοποιητικής διευθέτησης, αναφέρει ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τυχόν ατύχημα με οικολογικές συνέπειες θα επιβάρυνε πολύ την εικόνα της Κύπρου.

    [14] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Μικρά κέρδη και περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, παρουσίασε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, παρά το γεγονός ότι διαπραγματευόταν οριακά αρνητικά στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης, σημείωσε τελικά μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,25% και έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 2.543,51 μονάδες. Το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα του 1,7 εκατομμυρίου λιρών.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,24% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 865,03 μονάδες.

    [15] Πετόσφαιρα - Κύπελλλο - Ομόνοια - Τελικός

    Η Ομόνοια νίκησε χθες το βράδυ με 3 - 2 σετ τον πρωταθλητή Παφιακό και πέρασε στον τελικό του Κυπέλλου Πετόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας.

    Ο αγώνας διεξήχθη στην κλειστή αίθουσα ''Αφροδίτη'' στην Πάφο.

    Στις 20:00 θα διεξαχθεί στο ''Αφροδίτη'' ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στον Διόνυσο και τον ΑΠΟΕΛ.

    [00]

    [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [17] Χρίστος Κληρίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Διαπιστώνει ότι υπάρχει παρανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αντίληψη του κόσμου και πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο και η πολιτική ζωή θα αναβαθμιστεί εάν οι ηγεσίες των κομμάτων συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια τους ανθρώπους που δεν διαποτίστηκαν με «πολιτική καμαρίλα». Σημειώνει ότι χρειάζεται ένα δυνατό και αρραγές εσωτερικό μέτωπο ώστε να ξεπερασθούν οι κίνδυνοι στο εθνικό θέμα. Είναι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Κληρίδης είπε πως «θα πρέπει ως ευρωπαϊκή χώρα να προσπαθήσουμε να εξευρωπαϊστούμε, να ηρεμήσουμε γιατί είμαστε εξαγριωμένοι», αναφέροντας ότι παρατηρείται μείωση του βιοτικού επιπέδου που θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις.

    Ανέφερε ότι εισήλθε στη Βουλή με πολλή αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά και προσφορά και είπε πως ένιωθε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα γιατί, ως υποψήφιος μικρού κόμματος, δεν είχε πολλές ελπίδες εκλογής.

    Ο κ. Κληρίδης είπε πως για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του βουλευτή θυσίασε μέρος της οικογενειακής του ζωής και του επαγγελματικού του τομέα, σημειώνοντας πως πρόκειται για θυσίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να βλέπει ο βουλευτής τη βουλευτική του υπηρεσία.

    Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος εκτιμά θετική συνεισφορά κατά την πενταετία τη δραστηριότητα που ανέπτυξε σε σχέση με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Κληρίδης είπε πως διαπίστωσε ότι υπάρχει μια παρανόηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αντίληψη του κόσμου, εξηγώντας πως όποιος έχει παράπονο για οποιοδήποτε θέμα νομίζει ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του και απευθύνεται στο βουλευτή με απαιτήσεις εξωφρενικές.

    [18] Πρόδρομος Προδρόμου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Αξιολογεί ως κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτικού έργου της θητείας που λήγει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε και η οποία δίδει εκλογικά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Κρίνει ανησυχητική τη διαπίστωση ότι τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλο εύρος μέσα στην κοινωνία. Διαπιστώνει ότι στην ευημερούσα Κύπρο το κοινωνικό δίχτυ είναι τρύπιο και υπάρχουν εστίες δυστυχίας και απίστευτων προβλημάτων. Είναι ο Πρόεδρος και βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής θητείας, ανέφερε ότι μπήκε στη Βουλή το 1996 κάπως ξαφνικά και του έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «στον προεκλογικό αγώνα στα κόμματα εκτός από δύο τρεις (πρόεδρος και κάποιοι άλλοι) δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το κόμμα, αλλά ο καθένας για τον εαυτό του».

    Κατά τον κ. Προδρόμου η διαπίστωση ότι στην Κύπρο τα πολιτικά πρόσωπα και ειδικά οι βουλευτές πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι σταματούν να έχουν προσωπική ζωή, τόσο λόγω χρόνου όσο και συνεπειών του συστήματος δημοσιότητας, είναι τραυματική.

    Αφού ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες ήταν σημαντική βοήθεια προς τους βουλευτές, παρατήρησε πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι βουλευτές έχουν 5-6 συνεργάτες σε διάφορες ειδικότητες και εξέφρασε την εκτίμηση πως η υποστήριξη των βουλευτών μέσα από περισσότερες υπηρεσίες, αλλά και ατομικά προς τον κάθε βουλευτή θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Βουλή «χρειάζεται ανυπερθέτως μια νομοτεχνική υπηρεσία», προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο η Βουλή, παραβαίνοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών να καταφεύγει στις υπηρεσίες της Νομικής Υπηρεσίας.

    [19] ΓΓ ΑΚΕΛ - Προτάσεις ΑΚΕΛ - Παρουσίαση από ΜΜΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως έχει παράπονο επειδή δημιουργικές προτάσεις του κόμματός του επί διαφόρων θεμάτων δεν εμφανίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εμφανίζονται ή προκαλούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

    ''Εγώ στηλιτεύω και το κάνω με θράσος ή με θάρρος τον τρόπο με τον οποίο τα σύγχρονα ΜΜΕ στον καπιταλισμό λειτουργούν. Μόνο με την ατάκα. Μόνο να ψάξω να βρω κάτι το οποίο θα προβάλω και θα το κάμω θέμα για ένα μήνα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως ''σε γενικές γραμμές αυτό που παίζει είναι αν θα με προκαλέσει ο Αναστασιάδης να πω μια κουβέντα και αν θα πω εγώ μια κουβέντα και να μου απαντήσει ο Αναστασιάδης και μετά να απαντήσει ο Αβέρωφ στον Αντρο Κυπριακού και πάει λέγοντας''.

    Ερωτηθείς για την επίδραση των καναλιών πάνω στη Βουλή, είπε πως ''δεν έχουμε κυβέρνηση και θεσμούς των καναλιών, έχουμε κυβέρνηση και θεσμούς που πηγάζουν από το Σύνταγμα''.

    Πρόσθεσε πως ''η Βουλή με τη δική μου προεδρία έχει αποφασίσει ότι θα βάλει μιαν τάξη που αφορά και τη λειτουργία των επιτροπών'', αναφέροντας πως αν ο λαός και τα κόμματα θελήσουν αυτός να βρεθεί ξανά στην προεδρία της Βουλής, αυτή ''με πολύ σεβασμό σε όλους τους θεσμούς και στην τέταρτη εξουσία θα λειτουργήσει ως Βουλή των Αντιπροσώπων, θεσμικό όργανο του κράτους, κυριαρχικό όργανο που καθορίζει τα του οίκου της και δεν θα κάνει συναλλαγές γιατί θέλει να έχει προβολή ή γιατί θέλουν να επιβάλουν οι οποιοιδήποτε τη δική τους θέληση στον τρόπο λειτουργίας της Βουλής''.

    Ερωτηθείς για το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για τον ξυλοδαρμό δύο νεαρών από αστυνομικούς τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν είδε το πόρισμα, προσθέτοντας πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι πως ανεπιφύλακτα καταδικάζει μιαν τέτοια πρακτική ''όποτε και εάν αυτή εμφανίζεται και από όποιους εμφανίζεται''.

    [20] ΔΗΣΥ - Κληρίδου - Νικολάου - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η άρνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να συζητηθεί το θέμα της κακοποίησης πολιτών στη Βουλή, στόχο έχει τη συγκάλυψη των κακών χειρισμών της κυβέρνησης στα αρχικά στάδια της υπόθεσης, δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου, καλώντας εκ μέρους του κόμματος της τη Βουλή να εγγράψει το θέμα της κακοποίησης πολιτών, για να μπορέσει το Σώμα να εξασκήσει τον έλεγχο για το οποίο είναι εντεταγμένο από το Σύνταγμα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «η σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης καταπέλτης της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο φοιτητών από αστυνομικά όργανα είναι η τελευταία από μία σειρά προειδοποιήσεων που έπαιρνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Θεοδώρου τα τελευταία τρία χρόνια».

    «Πρόκειται για σαφής και επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το 2003, αλλά ο κ. Υπουργός προτίμησε να τις αγνοήσει. Επισημαίνουμε από την έκθεση το γεγονός ότι το Φεβρουάριο του 2004 στην έκθεση του ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ρόπλες, όπως και το Μάρτιο του 2006, σε νέα έκθεση του έγραψε την ατολμία κρατικής αντίδρασης σε καταγγελίες υπέρμετρης αστυνομικής βίας», πρόσθεσε.

    [21] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις Λιλλήκα

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης κάλεσε χθες τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λιλλήκα ''να σταματήσει να λειτουργεί με στόχο και σκοπό την εσωτερική κατανάλωση και τη διάσπαση και να λειτουργήσει συναινετικά για το καλό της Κύπρου''.

    Απαντώντας σε διάσκεψη Τύπου σε δηλώσεις του κ. Λιλλήκα, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ''ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ακολουθώντας την προσφιλή του τακτική της παραπληροφόρησης προσπάθησε να παραποιήσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί του ενδεχόμενου μελλοντικής συμμετοχής του ΔΗΣΥ εις το Εθνικό Συμβούλιο καλώντας τον κ. Αναστασιάδη και κατ΄ επέκταση το ΔΗΣΥ να αναγνωρίσει το λανθασμένο της απόφασης του να αναστείλει τη συμμετοχή του''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ''ο χρόνος, ο οποίος παρήλθε από την ημερομηνία της εν λόγω απόφασης του ΔΗΣΥ έχει αποδείξει περίτρανα την ορθότητα της απόφασης του'' και ''στέρησε τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης της παρουσίας του ΔΗΣΥ για κομματικούς σκοπούς, γεγονός'', όπως είπε, ''το οποίο επιτελείτο με την έντονη διαστρέβλωση των θέσεων του''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι ''η ουσιαστική δουλειά για το Κυπριακό δεν επιτελείται μόνο με τη συμμετοχή σ΄ ένα όργανο, όπου οι συμμετέχοντες δεν ετύγχαναν πλήρους ενημέρωσης και περιορίζοντο σε μονόλογους, αλλά αντίθετα επιτυγχάνεται με την επίμονη και μεθοδική δουλειά για την εξασφάλιση σημαντικών και ουσιαστικών στηριγμάτων εις τον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος, όπως είναι το πρόσφατο συνεδριακό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος''.

    [22] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Προεκλογική εκστρατεία

    Τη φιλοσοφία και τους κεντρικούς άξονες, Επικοινωνία και Σεβασμός στον πολίτη, της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών παρουσίασε χθες το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εγκαινίασε και την νέα αίθουσα Τύπου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «τον πιο πολύτιμο συνεργάτη, της όποιας προσπάθειας καταβάλλουν τα κόμματα για να καταλήξουν στον κόσμο και αυτός ο αγωγός είναι ο πιο σημαντικός και για το κατάλληλο φιλτράρισμα αλλά για να σταλεί με τον πιο πετυχημένο και αποτελεσματικό τρόπο».

    Αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία ο κ. Κλεάνθους είπε ότι κινείται πάνω σε δύο βασικούς άξονες: «Από τη μια είναι η επικοινωνία και από την άλλη είναι ο σεβασμός στον πολίτη, δύο άρρηκτα συνδεδεμένα θέματα με ένα κοινό βασικό στόχο, να φτάσουν τα σωστά μηνύματα στους πολίτες, για να κριθούμε δίκαια και αντικειμενικά».

    Αναλύοντας τους κύριους άξονες της προεκλογικής εκστρατείας την οποία έχει αναλάβει ο ίδιος και η οποία εντάσσεται στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του κόμματος, ο επικεφαλής του γραφείου πολιτικού σχεδιασμού του ΔΗΚΟ Ακης Κλεάνθους δήλωσε πως η διαφάνεια, ο σεβασμός και η επικοινωνία θα διαφανούν μέσα στις επόμενες πέντε βδομάδες.

    Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις του περί πόλωσης, λέγοντας πως δεν φταίει το ΑΚΕΛ αν τα μέσα ενημέρωσης παίρνουν τις δηλώσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ κομποσκοίνια, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε: «Εχει δίκιο. Και εμείς διπλά στεναχωρημένοι γιατί είμαστε και απόντες, όχι από την αντιπαράθεση αλλά από την ίση μεταχείριση και συμμετοχή στα ίδια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφού αναλώνονται στο τι λέει ο ένας και τι απαντά ο άλλος».

    Σε παρατήρηση ότι δείγματα αντιπαράθεσης παρατηρούνται και μέσα στα συγκυβερνώντα κόμματα, είπε ότι αυτό είναι που προσπαθεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ και ιδίως ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης σε «μια απέλπιδα προσπάθεια να σταλεί ένα ψευδές μήνυμα ότι υπάρχει προοπτική με αυτή την ηγεσία του ΔΗΣΥ και με αυτή την πολιτική συμπεριφορά της να βρει επίδοξους συμμάχους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους του επιχειρηματικού περιοδικού Forbes, στο οποίο παρουσιάζεται η Κύπρος ως παράδεισος στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος, το εμπόριο όπλων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι σε αρκετά διεθνή φόρα η Κύπρος αντιμετωπίζει κατά καιρούς τέτοιες κατηγορίες και αποδεικνύει μετά από προσπάθειες το δίκαιό της.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής, ο κ. Κλεάνθους αφού ανέφερε ότι είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση, πρόσθεσε πως λαμβανομένου και του έργου που έχει επιτελεστεί το ΔΗΚΟ δεν θα είχε καμία δυσκολία να υποστηρίξει μια τέτοια υποψηφιότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεων για το θέμα του ξυλοδαρμού από μέλη της αστυνομίας και κάνει λόγο για βασανιστήρια και ανάγκη για ανάληψη ευθυνών σε όλα τα επίπεδα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι είναι πολύ ευχάριστο γιατί σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος δικαίου ακόμη και πριν τα δικαστήρια και πριν τους ποινικούς ανακριτές μπορεί ένα άλλο θεσμικό όργανο με μεγαλύτερη ευχέρεια να αποτυπώνει απόψεις και να καταλήγει σε συμπεράσματα.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως - ΔΗΣΥ - Τεχνικές

    [23] Επιτροπές

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναμένει και απαιτεί την απομάκρυνση αυτών που θα αποδειχθούν ένοχοι από το αστυνομικό Σώμα σε σχέση με την άσκηση βίας σε δυο νεαρούς φοιτητές στη Λευκωσία, «για να προστατευθεί το κύρος, η υπόσταση και η αξιοπιστία της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της Αστυνομίας».

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με αυτό το θέμα «αποκαλύπτει το μέγεθος και την έκταση της βάρβαρης και απάνθρωπης συμπεριφοράς που επιδείχθηκε από όργανα του κράτους που προκαλούν απέχθεια, αποτροπιασμό και φρίκη σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο».

    Προσθέτει ότι «πέραν της ανεπιφύλακτης, αυστηρής και χωρίς επιείκεια καταδίκης της εγκληματικής συμπεριφοράς των επίορκων μελών της Αστυνομίας, το ΚΣ ΕΔΕΚ αναμένει και απαιτεί την ταχύτατη ολοκλήρωση της ποινικής ανάκρισης, την προσαγωγή των ενεχομένων ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

    Σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστέφοντας από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ομήρου απάντησε και στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για την κοινωνική πολιτική και διερωτήθηκε γιατί η ΕΔΕΚ, αφού συμμετέχει στην κυβέρνηση, δεν προχωρεί στην υλοποίηση αυτών των μέτρων μέσω της κυβέρνησης.

    Η ΕΔΕΚ, ανέφερε ο κ. Ομήρου, καταθέτει ''δημιουργικές προτάσεις'' που στοχεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην κοινωνική συνοχή, και πρόσθεσε πως ''συμμετέχει στην κυβέρνηση, συνδιαμορφώνει προτάσεις για τη στήριξη των μεσαίων και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού''.

    Αναφερόμενος στις τεχνικές επιτροπές, είπε ότι στόχος των τεχνικών επιτροπών θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση υλικού για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό και η συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν το βάθρο για τη δημιουργία ενός καλού κλίματος και όχι μέτρα που οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως θα ήθελε η Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως ''στόχος αυτών των τεχνικών επιτροπών θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση υλικού για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία και όχι η συζήτηση επιμέρους πτυχών του Κυπριακού για να υπάρξουν λύσεις κατά τμήματα''.

    Θα πρέπει επίσης να συζητηθούν, ανέφερε, και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία ''πράγματι θα μπορούν να αποτελέσουν το βάθρο για τη δημιουργία ενός καλού κλίματος, όπως είναι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, η αποναρκοθέτηση και η απαγκίστρωση μέσα στην πόλη της Λευκωσίας και όχι μέτρα που οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους όπως θα ήθελε η Τουρκία''.

    [24] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίτροπος Διοικήσεως - ΑΚΕΛ - Forbes

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως είναι φανερή η προσπάθεια των κυβερνώντων να υποβαθμίσουν και να υποτιμήσουν το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για την υπόθεση της σύλληψης και του ξυλοδαρμού δύο νεαρών από την Αστυνομία την 20ή Δεκεμβρίου 2005 στη Λευκωσία .

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες το απόγευμα, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''με τέτοιες απαξιωτικές προσεγγίσεις προς την Επίτροπο Διοικήσεως είναι φανερό στα μάτια όλων των πολιτών ότι ο δρόμος για την κάθαρση και απαλλαγή του τόπου από αυτά τα καρκινώματα δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι θα συναντήσει δυστυχώς πολλά εμπόδια''.

    Είπε πως η Επίτροπος Διοικήσεως μίλησε για σύμπτωμα και παθογένεια στο πόρισμα της, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά μια πρακτική, η οποία ακολουθείται.

    Αυτή η διαπίστωση της Επιτρόπου Διοικήσεως, συνέχισε, είναι συνώνυμη με τις πολιτικές ευθύνες, είναι η απόδειξη την οποίαν τάχατες αναζητούσαν και δεν έβρισκαν οι κυβερνώντες στο αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. ''Και εμείς λέμε'', συμπλήρωσε, ''ότι και η άγνοια των κυβερνώντων ότι συνέβαιναν τέτοια γεγονότα, ότι υπήρχε μια τέτοια πρακτική είναι επαρκής λόγος για καταλογισμό πολιτικών ευθυνών''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ''έχει παράπονο επειδή δημιουργικές προτάσεις του κόμματός του επί διαφόρων θεμάτων δεν εμφανίζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εμφανίζονται ή προκαλούνται αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων''.

    ''Κάτω από την γενική κατακραυγή και της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης, για το απαράδεκτο επίπεδο πολιτικού λόγου που εκφέρεται για τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και τις κατάρες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σήμερα διατύπωσε δύο περίεργες θέσεις'', είπε προσθέτοντας ότι ''η μια αφορά ότι περίπου ευθύνη έχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που αναδεικνύουν τέτοιες αντιπαραθέσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του Περιοδικού ''FORBES'' που παρουσιάζει την Κύπρο ως μια χώρα που επικρατεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το εμπόριο όπλων και η σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών είπε πως σε αυτούς όλους τους τομείς που αναφέρεται το περιοδικό υπάρχουν αδυναμίες αλλά είναι εντελώς απαράδεκτο και αποτελεί υπερβολή και κακοήθεια υψίστου βαθμού να ισχυρίζεται κανένας ότι όλα αυτά τα απαξιωτικά είναι που χαρακτηρίζουν την Κύπρο σήμερα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 April 2006 - 14:23:06 UTC