Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Γιόλου - Κηδεία λειψάνων αγνοουμένου
  • [02] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση Μνήμης Καβάζογλου και Μισιαούλη
  • [03] Πρόεδρος Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων
  • [04] Λάρνακα - Πτήση CY 323
  • [05] Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Εβδομάδα Κύπρου - Πρόταση
  • [06] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - 23η αγωνιστική
  • [07] Κύπελλο Ντέιβις - Κύπρος - Δύο ήττες και μια νίκη
  • [08] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] Χριστόφιας - Δηλώσεις για Αναστασιάδη
  • [10] Πάφος - Χριστόφιας - Συνεργασία
  • [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις
  • [12] Νεοφύτου - ΝΕΔΗΣΥ - Οδική ασφάλεια
  • [13] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συγκέντρωση - Εκλογική περιφέρεια Λεμεσού
  • [14] Πρόεδρος Κ. Σ. ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [15] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Προτάσεις κοινωνικής πολιτικής
  • [16] Πάφος - Συλλούρης - Τουρκία - Εκλογές
  • [17] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις
  • [18] Πάφος - Περδίκης - Χριστόφιας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 09/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Γιόλου - Κηδεία λειψάνων αγνοουμένου

    Εγιναν και γίνονται πολλές προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως ''το θέμα των αγνοουμένων είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί την πιο τραγική του πτυχή''.

    Σε ομιλία του χθες στη Γιόλου και στην ταφή των λειψάνων του έως πρότινος αγνοουμένου Σάββα Αντωνιάδη, που έπεσε μαχόμενος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''για χρόνια η επίλυση αυτού του καθαρά ανθρωπιστικού θέματος παρέμενε μετέωρη, γιατί η τουρκική πλευρά ακολουθούσε παρελκυστική πολιτική που δεν επέτρεπε ουσιαστική πρόοδο''.

    ''Σήμερα'', πρόσθεσε, ''βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου δρομολογούνται εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων προς την ορθή κατεύθυνση και η διαδικασία της έρευνας και του εντοπισμού σημείων ταφής στα κατεχόμενα φαίνεται ότι προχωρεί''.

    ''Αυτή η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''οι εκταφές λειψάνων στα κατεχόμενα αποτελούν σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, το πρόβλημα όμως δεν επιλύεται μόνο με τις εκταφές. Το ζητούμενο παραμένει η πληροφόρηση και η λήψη απαντήσεων για όλους τους αγνοούμενους''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στην ανάγκη για ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Η συμμετοχή όλων στο Εθνικό Συμβούλιο'', είπε, ''είναι αναγκαία και ισοδυναμεί με ανάληψη της πατριωτικής ευθύνης, την οποία απαιτεί ο κυπριακός λαός από όλα τα κόμματα''.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''η επίλυσή του και η δικαίωση του τόπου μας αποτελούν την υποθήκη που μας άφησαν οι μαχητές που αντιστάθηκαν στις συνωμοσίες των ξένων, που ήθελαν την Κύπρο και το λαό μας χωρισμένους''.

    [02] ΑΚΕΛ - Εκδήλωση Μνήμης Καβάζογλου και Μισιαούλη

    Το ΑΚΕΛ τιμά σήμερα τη μνήμη των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη που σκοτώθηκαν από την ΤΜΤ στις 11 Απριλίου 1965.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης στα δύο μέλη του ΑΚΕΛ άρχισαν με απότιση φόρου τιμής στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία και κατάθεση στεφάνων.

    Στις 10.00 πραγματοποιήθηκε πορεία της νεολαίας από το Πέρα Χωριό προς το Δάλι και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε στους συγκεντρωθέντες.

    Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πορεία προς το τουρκικό κοιμητήριο Δαλιού όπου θα κατατεθούν στεφάνια στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

    [03] Πρόεδρος Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων

    Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα παραδώσει το πόρισμα της η Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων σε σχέση με την έρευνα που διεξάγει για να διαπιστώσει αν η παρατεταμένη αβεβαιότητα που υπάρχει στις Κυπριακές Αερογραμμές, ιδιαίτερα στο θέμα του πλεονασμού των πιλότων, επηρεάζει την ασφάλεια των πτήσεων της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Ορφανός είπε ότι στο πόρισμα της η Επιτροπή ''θα προβαίνει σε εισηγήσεις για έγκαιρη λήψη διορθωτικών μέτρων για να παραμείνουν τα επίπεδα ασφάλειας των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) στα υψηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα''.

    ''Οι ΚΑ έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και πρέπει να τα κρατήσουν αυτά τα επίπεδα'', σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

    [04] Λάρνακα - Πτήση CY 323

    Επέστρεψαν στην Κύπρο χθες το βράδυ με αεροσκάφος της εταιρείας Emirates, οι 156 επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών της πτήσης CY323 που εκτελούσε το πρωινό δρομολόγιο Αθήνα-Λάρνακα και λόγω τεχνικού προβλήματος επέστρεψε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος που απογειώθηκε χθες το πρωί γύρω στις 9.35 από την Αθήνα, ανέφερε δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του τεχνικό πρόβλημα και ζήτησε από τον Πύργο Ελέγχου να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και να προσγειωθεί.

    Οι υπηρεσίες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έλαβαν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις και το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, με απόλυτη ασφάλεια.

    [05] Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής - Εβδομάδα Κύπρου - Πρόταση

    Πρόταση για ετήσια καθιέρωση Εβδομάδας Κύπρου, με στόχο την προβολή της νήσου στην κυπριακή παροικία, την ελληνοαμερικανική κοινότητα αλλά και το ευρύτερο αμερικανικό κοινό, ενέκρινε στη διάρκεια του 34ου συνεδρίου της, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

    Την πρόταση κατέθεσαν στο συνέδριο ο πρόεδρος και ο τσέρμαν του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πίτερ Κακογιάννης και Ανδρέας Κωμοδρόμος, επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση θα γίνεται από το επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και την ΠΣΕΚΑ.

    Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο κ. Κακογιάννης είπε ότι εκείνο που διαπιστώνει κανείς από την κυπριακή παροικία είναι ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει. Οι οργανισμοί που ξεκίνησαν ως πολιτιστικοί, με στόχο τη συνεύρεση των μεταναστών, σήμερα αποτελούνται από επιτυχημένους επιχειρηματίες και επιστήμονες.

    Αναπτύσσοντας περαιτέρω την πρόταση, ο κ. Κωμοδρόμος είπε ότι με την εβδομάδα αυτή θα επιχειρηθεί η εξύψωση της Κύπρου, με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστή. Η Εβδομάδα Κύπρου θα περιλαμβάνει εμπορική έκθεση, με κυπριακά προϊόντα και προβολή του τουρισμού, εμπορικό σεμινάριο με συμμετοχή τραπεζών, του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητήριου κι άλλων φορέων.

    Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα πρόταση για δημιουργία διερευνητικής επιτροπής, με τη συμμετοχή του επιμελητηρίου, της ΚΟΑ, της ΠΣΕΚΑ και του Ταμείου των Παιδών της Κύπρου.

    [06] Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - 23η αγωνιστική

    Σημαντική νίκη με 1 - 0 επί του αιώνιου αντίπαλου της και πρώτου στη βαθμολογία ΑΠΟΕΛ πέτυχε χθες η Ομόνοια για την 23η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας με αποτέλεσμα να τον ξεπεράσει στη βαθμολογία.

    Στους άλλους αγώνες του Σαββάτου, ο Απόλλωνας νίκησε στο ΓΣΖ με 3 - 2 της ΑΕΚ και πέρασε πρώτος στο βαθμολογικό πίνακα, η ΑΕΛ επικράτησε στο Τσίρειο του ΑΠΟΠ/Κινύρα με 4 - 3, ενώ στο Μακάρειο Διγενής και ΑΠΕΠ εξήλθαν ισόπαλοι 3 - 3.

    Η 23η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες ΘΟΪ Ενωση Νέων Παραλιμνίου, που θα διεξαχθεί στις 16.30 στη Λακατάμεια, Εθνικού Αχνα Νέας Σαλαμίνας, που θα γίνει στις 17.00 στο Δασάκι και Ανόρθωση Ολυμπιακού, που θα διεξαχθεί στις 18.00 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος».

    [07] Κύπελλο Ντέιβις - Κύπρος - Δύο ήττες και μια νίκη

    Με 2 -1 στις νίκες προηγείται της Εθνικής Κύπρου στην αντισφαίριση η αντίστοιχη ομάδας της Βουλγαρίας, μετά τις δύο ήττες που γνώρισε χθες το απόγευμα η κυπριακή ομάδα, στο πλαίσιο των αναμετρήσεων των δύο χωρών για το Κύπελλο Ντέιβις.

    Στους χθεσινούς αγώνες οι Μάρκος Παγδατής/Φώτης Καλλίας, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν με 2 - 0 σετ, ηττήθηκαν τελικά στο διπλό με 3 - 2 σετ από τους Ενεφ/Τράικοφ και ο Καλλίας έχασε στο μονό από τον Βούλγαρο Ιλια Κούσιεφ με 3 - 0 σετ. Την μοναδική νίκη της Κύπρου πέτυχε ο Παγδατής που επικράτησε χθες το πρωί με 3 - 0 σετ του Γιόρταν Γκάνεφ.

    Οι αναμετρήσεις Κύπρου - Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ντέιβις, οι οποίες πραγματοποιούνται στη βουλγαρική πόλη Φιλιππούπολη, ολοκληρώνονται σήμερα με την Κύπρο να χρειάζεται δύο νίκες στους εναπομείναντες δύο αγώνες για να ξεπεράσει την αντίπαλο της στις νίκες.

    Σήμερα ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Κούσιεφ και ο Καλλίας τον Γκάνεφ.

    [08] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [09] Χριστόφιας - Δηλώσεις για Αναστασιάδη

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης «δεν θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί ο λαός δεν θα του επιτρέψει να γίνει Πρόεδρος γιατί έχει γευτεί τους πικρούς καρπούς της δικής τους διακυβέρνησης».

    Το θέμα είναι απλό «και ας μη διαστρεβλώνουν τις κουβέντες που εγώ τουλάχιστον κάμνω», πρόσθεσε.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Πόλη Χρυσοχούς αναφορικά με δήλωση του κ. Αναστασιάδη και την ανάληψη από αυτόν της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν «ο άνθρωπος Χριστόφιας μπορεί να ευχηθεί στον άλλο να χάσει την ζωή του για να μην γίνει Πρόεδρος». Ανέφερε ότι «ούτε και να μειδιάσει κανένας δεν θα ήθελα να πω εγώ τέτοιες κουβέντες» προσθέτοντας ότι «εγώ του εύχομαι του κ. Αναστασιάδη να ζήσει όχι εκατόν αλλά διακόσια χρόνια μαζί με τα παιδιά του τα εγγονάκια του και να χαίρεται την ζωή του».

    [10] Πάφος - Χριστόφιας - Συνεργασία

    Το ΑΚΕΛ στοχεύει μεταξύ άλλων να προστατεύσει τον τόπο από αυτούς που έβαλαν χέρι στην ΑΤΑ, ανέφερε σε ομιλία του χθες στην Πόλη Χρυσοχούς ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Θα πρέπει, είπε, «να δυναμώσουμε ακόμα παραπάνω το μέτωπο των συνεργαζόμενων δυνάμεων» προσθέτοντας ότι «για να είναι απροσπέλαστο αυτό το μέτωπο και για να σπάζουν πάνω του οι όποιες επιθέσεις της δεξιάς και της συντήρησης προϋπόθεση βασικότατη είναι το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις να είναι και πάλι η πρώτη δύναμη».

    Πρόσθεσε ότι για να γίνει η συνεργασία που έγινε και να φύγει από την εξουσία η δεξιά και η ακροδεξιά βασική προϋπόθεση ήταν η μεγάλη νίκη του ΑΚΕΛ στις εκλογές του 2001.

    [11] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

    Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στα σημερινά ερωτήματα του λαού και να αφήσει την παρελθοντολογία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας επικρίσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκστρατείας για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιεί η ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτοί κυβερνούν σήμερα και καλύτερα να αφήσουν το παρελθόν για τους παρελθοντολόγους εκτός αν θέλουν να γίνουν οι ίδιοι παρελθοντολόγοι και να αφήσουν το παρόν και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού στα χέρια ποιού επιτέλους, ή κυβερνούν ή αντιπολιτεύουν».

    Σχολιάζοντας δηλώσεις για μηδενιστική πολιτική του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «δεν μηδενίζουμε κανενός τις προσπάθειες ενόσω και εφόσον οδηγούν σε ένα διάλογο ουσίας, επομένως δεν θα μπω στη λογική της σύγκρουσης, όλοι θέλουν να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν».

    [12] Νεοφύτου - ΝΕΔΗΣΥ - Οδική ασφάλεια

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να ανοίξουν οι δρόμοι για το καλό του τόπου.

    Σχολιάζοντας δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι ο κόσμος θα φράξει το δρόμο στο ΔΗΣΥ και δεν θα ξαναδεί μπροστά του την εξουσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «για μας πρώτη προτεραιότητα και πρώτο κόμμα πρέπει να είναι η Κύπρος, τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολιτών».

    Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΝΕΔΗΣΥ για την οδική ασφάλεια, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «οι πολίτες αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, βιώνουν την αδιαφορία των κυβερνώντων, την ανασφάλεια, της ανεργίας, τον εφιάλτη των ναρκωτικών και καθημερινά γεύονται τους καρπούς αυτής της κυβέρνησης με την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημα των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων».

    [13] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συγκέντρωση - Εκλογική περιφέρεια Λεμεσού

    Η στάση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ είναι ακατανόητη και την εκφράζει καθημερινά με διαστρεβλώσεις, αποπροσανατολισμό και την ηχηρή απουσία της από το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματος στη Λεμεσό, όπου παρουσιάστηκαν οι 12 υποψήφιοι βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού.

    Πρόκειται για τους Αττιπά Τάκη, Βαλανίδη Στέλιο, Βότση Άγγελο, Γαβριηλίδη Τάκη, Κενεβέζο Κυριάκο, Κυπριανού Αχιλλέα, Κυριακίδου Αθηνά, Λεωνίδου Πανίκο, Μακρίδη Γρηγόρη, Μιχαηλίδη Αντρέας, Μιχαηλίδη Χρύση και Χρυσοστόμου Άριστο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως «η πολιτική του Τάσου Παπαδόπουλου φαίνεται τώρα ακόμα πιο καθαρά πως δικαιώνεται, για τη διεκδικητικότητα, τη στρατηγική, τη μεθοδικότητα και τη σύνεση της και έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, που μας επιτρέπουν να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι επιτέλους μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια σωστή, δίκαιη βιώσιμη, λειτουργική, αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    [14] Πρόεδρος Κ. Σ. ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι σ αυτήν την προεκλογική περίοδο ήρθε η ώρα να ακουστούν καθαρές προτάσεις για το μέλλον του τόπου και του λαού και οι πολίτες να κωφεύσουν στα επίθετα και τους χαρακτηρισμούς και να επικεντρωθούν στην ουσία των προτάσεων.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που οργανώνει η ΕΔΕΚ Θεσσαλονίκης για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή της, ο κ. Ομήρου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απαντήσουν στο ερώτημα «πως τοποθετούνται πάνω στα θέματα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης και πάνω στα μεγάλα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς».

    Ανέφερε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ «με σαφήνεια» έχει καταθέσει ενώπιον του κυπριακού λαού μια ολοκληρωμένη πρόταση, «ένα εθνικό και κοινωνικό συμβόλαιο» και κάλεσε όλους να τοποθετηθούν «με σαφήνεια πάνω στο μεγάλο εθνικό μας θέμα» εάν δηλαδή αποδέχονται ή όχι το σχέδιο Ανάν ως τη βάση μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Η ΕΔΕΚ συνέχισε έχει «απολύτως ξεκαθαρίσει τη θέση της. Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε μελλοντικής διαπραγμάτευσης».

    [15] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Προτάσεις κοινωνικής πολιτικής

    Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για εντάσεις, διαπληκτισμούς και υψηλών τόνων αντιπαραθέσεις, αλλά για να ακούσουν προτάσεις, ιδέες και επιχειρήματα για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις κοινωνικής πολιτικής της ΕΔΕΚ για στήριξη των χαμηλά αμειβομένων στρωμάτων, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''οι πολίτες, που αγωνιούν για το μέλλον της χώρας, θέλουν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να ακούσουν πως θα προχωρήσουμε με το μεγάλο εθνικό μας θέμα'', προσθέτοντας ότι οι πολίτες ''θέλουν μια σαφή δέσμευση από τις πολιτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, ότι θα τεθεί οριστικά στο περιθώριο το σχέδιο Ανάν, το οποίο εκρίθη άδικο και ετεροβαρές από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού''.

    ''Οι πολίτες ενδιαφέρονται να υπάρξει μια ολόπλευρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο η ΕΔΕΚ επικεντρώνει την προσοχή της τόσο ''στην ανάδειξη των προτάσεων μας για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και της αποκατάστασης των καταπατημένων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού όσο και σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα στοχεύουν στην αναδιανομή του εθνικού πλούτου και στη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων''.

    [16] Πάφος - Συλλούρης - Τουρκία - Εκλογές

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει ξεκάθαρο ότι θα κάνει χρήση του βέτο για να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι του πρωτοκόλλου, δήλωσε χθες βράδυ από την Πάφο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Είπε επίσης ότι η εκτίμηση του κόμματος του είναι ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας άρχισαν να σχεδιάζουν προσέγγιση που να ευκολύνει την Τουρκία να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ) στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου ανέφερε ότι η «όξυνση αυτή ήταν αναμενόμενη, είναι μια άτυπη συνεργασία των ηγεσιών ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ που συνεργάζονται και για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ώστε να μην γίνει συζήτηση στην ουσία των προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο και να οδηγηθούν τα πράγματα σε πόλωση για την πρωτιά , μια πρωτιά που καμία σχέση δεν έχει με τα προβλήματα του κόσμου ή τις Προεδρικές εκλογές».

    [17] Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις

    Θλίψη και απογοήτευση για το επίπεδο του πολιτικού λόγου που εκφέρεται κατά την προεκλογική περίοδο, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις, στο πλαίσιο εκδήλωσης της νεολαίας των ΕΔΗ στην Πλατεία Ελευθερίας για συλλογή υπογραφών ενάντια στην αστυνομική βία, ο κ. Παπαπέτρου έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ''να κρατήσουν ένα επίπεδο ψηλού πολιτικού λόγου έτσι που να αναδειχθούν οι πολιτικές, να ακουστούν τα επιχειρήματα και με βάση αυτά να κρίνει ο λαός''.

    ''Οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί, οι κατάρες και η απαξίωση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι ''οι τακτικές, δοκιμασμένες με επιτυχία δυστυχώς στο παρελθόν, του πινγκ - πονγκ και της πόλωσης δεν θα βρουν αυτή τη φορά πέραση μέσα στον κυπριακό λαό''. Πρόσθεσε ότι οι ΕΔΗ θέλουν να φθάσει το μήνυμα τους ''σε κάθε γωνιά της Κύπρου και σε κάθε ψηφοφόρο και καλούμε το λαό να μας κρίνει από την πρόταση μας, από τη συνέπεια μας και από την καθαρότητα των θέσεων και της πολιτικής μας''.

    [18] Πάφος - Περδίκης - Χριστόφιας

    Την ανησυχία του για το κλίμα που επικρατεί στην προεκλογική εκστρατεία εξέφρασε με χθεσινές δηλώσεις του στην Πάφο ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνεται μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων «που στόχο έχει την πόλωση των οπαδών γύρω από μια συνθηματολογία μακριά από την τοποθέτηση θέσεων και αντιπαράθεση προτάσεων». Είναι ένα θλιβερό φαινόμενο συνέχισε ο κ. Περδίκης που εμφανίζεται πάντα στις παραμονές των εκλογών.

    Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΔΗΣΥ «ανεπιτυχή , ανειλικρινή και απαξιωτική».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 April 2006 - 14:23:05 UTC