Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Αθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [03] Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΓΔ Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση - Επίσκεψη
  • [05] Αμερικανοί Βουλευτές - Κυπριακό
  • [06] ΗΠΑ - Ηγετικά στελέχη ομογένειας - Αξιωματούχοι Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [07] Λονδίνο - Σοφοκλείδης - Κυπριακό
  • [08] Γενικός Εισαγγελέας - Αστυνομία - Υπόθεση ξυλοδαρμού
  • [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ξυλοδαρμός
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία
  • [11] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αστυνομία
  • [12] Πάφος - Ομήρου - Αστυνομία - Ξυλοδαρμός
  • [13] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Υπόθεση ξυλοδαρμού
  • [14] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Ξυλοδαρμός νεαρών
  • [15] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Αστυνομία - Ξυλοδαρμός
  • [16] Γιώργος Περδίκης - Υπόθεση Ξυλοδαρμού
  • [17] Επικεφαλής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ - Ρωσία - Πουργουρίδης
  • [18] Στατιστική Υπηρεσία - Εξωτερικό εμπόριο 2005 - Δεκέμβριος 2005
  • [19] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [20] και έκλεισε στις 841,54 μονάδες.
  • [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [22] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρώ - ΑΤΑ - Αναστασιάδης
  • [23] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Συλικιώτης - Παιδεία
  • [24] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πουργουρίδης
  • [25] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σογιέρ - Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [26] Ομήρου - Πουργουρίδης
  • [27] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [28] Ντίνος Χατζηνικόλας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [29] Κώστας Κωνσταντίνου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [30] Μπενίτο-Αντώνιος Μαντοβάνη - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 04/04/2006

  • [01] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί στο νησί από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κατά την τριήμερη παραμονή της στο νησί, η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου, και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Η κ. Μπακογιάννη φθάνει στις 1600 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα την υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 1800 η Ελληνίδα ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, σε μια συνάντηση που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 50 λεπτά.

    [02] Αθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε χθες συνεργασία με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει της σημερινής πρώτης της επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο.

    «Η ελληνική με την κυπριακή κυβέρνηση έχουν στενή συνεργασία», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, και πρόσθεσε οτι είναι η πρώτη της επίσκεψης ως ΥΠΕΞ στη Κύπρο.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως ο στόχος της επίσκεψης της στην Κύπρο «είναι αυτή η συνεργασία να ενταθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των διαφόρων εξελίξεων, οι οποίες υπάρχουν μετά από το νέο μομέντουμ το οποίο υπάρχει στο Κυπριακό».

    Εξάλλου ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως η κ. Μπακογιάννη κατά τις συναντήσεις της στην Κύπρο, με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, θα έχει την ευκαιρία «να κάνει μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται το Κυπριακό και οι προοπτικές του».

    [03] Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    ''Η προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του Κυπριακού εξελίσσεται μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα η Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, για τις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχει συσχετισμός και αλληλεξάρτηση της μιας πορείας από την άλλη».

    Ερωτηθείς αν η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού συνδέεται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «το Κυπριακό και η πορεία του συζητούνται στα πλαίσια του ΟΗΕ, αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας για την επίτευξη λύσης».

    «Ταυτόχρονα σε μια παράλληλη διαδικασία, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ και αυτό σημαίνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, μεταξύ αυτών και το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε πως «αυτό είναι μια διαδικασία που τρέχει μέσα στην ΕΕ και σε αυτό η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί».

    Επεσήμανε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές αναφορές, εντός του 2006, αλλά υπάρχει και μια άλλη σειρά κριτηρίων και προαπαιτούμενων, στα οποία πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία κατά την πορεία της αυτή».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει μομέντουμ στο Κυπριακό, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε πως «υπάρχει το κοινό ανακοινωθέν της συναντήσεως του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Ανάν στο Παρίσι».

    «Αυτό το κείμενο δίνει δυνατότητες να προχωρήσει μια προετοιμασία μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικώς στην επίλυση. Με αυτό υπόψη έχουμε μιλήσει για μια νέα δυναμική και ένα μομέντουμ διότι πράγματι είναι μια βάση αξιοποιήσιμη απ΄ όλους εκείνους που κατά καιρούς έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται για να υπάρξει μια λύση, για να υπάρξει επανεκκίνηση της προσπάθειας», ανέφερε.

    «Σε αυτό αναφέρεται η ελληνική πλευρά και νομίζω ότι αντικειμενικά και με μια ξεκάθαρη ερμηνεία των γεγονότων και της κατάστασης μιλά για μια δυναμική», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη σε σχέση με το σχέδιο Ανάν είπε πως ''οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη επιβεβαιώνουν πάγιες ελληνικές θέσεις, γνωστές εδώ και πάρα πολύ καιρό σχετικά με την υποχρέωση ανταπόκρισης της Τουρκίας, στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ».

    [04] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ΓΔ Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση - Επίσκεψη

    Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάικλ Λι φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Λι θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας, περιλαμβανομένων του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

    Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο χρηματοδοτικό πακέτο για την τ/κ κοινότητα.

    [05] Αμερικανοί Βουλευτές - Κυπριακό

    Επικρίσεις κατά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η πολιτική του για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα δυσχεραίνει τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, διατύπωσε ο Φρανκ Παλόνε, δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υερσέης.

    Ο κ. Παλόνε, μαζί με τους βουλευτές Ανταμ Σιφ (δημοκρατικός - Καλιφόρνια) και την Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν (ρεπουμπλικανή - Φλώριδα) αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας ενώπιον της ολομέλειας της αμερικανικής Βουλής.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παλόνε εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το ότι πρόσφατες ενέργειες της αμερικανικής Κυβέρνησης δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την επιβράβευση αυτών που παράνομα κατέχουν το βόρειο τμήμα του κυπριακού εδάφους παρά για την επανένωση του νησιού. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για έναρξη απευθείας εμπορίου με την κατεχόμενη Κύπρο και διερωτήθηκε ποια θα είναι τα κίνητρα των κατακτητών για λύση του Κυπριακού τη στιγμή που οι ΗΠΑ προωθούν το απευθείας εμπόριο.

    Επέκρινε, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση της Κύπρου τιμωρεί τα θύματα ενώ επιβραβεύει τους κατακτητές, και κάλεσε την Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις όπως αλλάξει στάση επί του προβλήματος, αντιμετωπίζοντας το κυπριακό ιστορικά και όχι μόνο υπό το φακό των πρόσφατων δημοψηφισμάτων.

    Η κ. Ρος-Λέτινεν ανέφερε ότι τη λυπεί ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη διαίρεση του νησιού και η ετεροβαρής προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε την ελπίδα για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου και τόνισε ότι μια δίκαια επανενωμένη νήσος θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

    Συγχαίροντας της Ελλάδα για την απελευθέρωση της από τον Οθωμανικό ζυγό, ο κ. Σιφ αναφέρθηκε, παράλληλα, και στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν υπό συνθήκες καταπίεσης, διωγμών και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων που επιβάλλονται από τον κατοχικό στρατό.

    Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, συνεχίζοντας την πολιτική της επί του Κυπριακού.

    Εξέφρασε με τη σειρά του την ελπίδα ότι σύντομα θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    [06] ΗΠΑ - Ηγετικά στελέχη ομογένειας - Αξιωματούχοι Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Στη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εγκαινιάσουν μια ''νέα αρχή'' στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, κατέληξαν ηγετικά στελέχη της ομογένειας μετά από πλέον της μιας ώρας συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νταν Φριντ.

    Μιλώντας εκ μέρους των ομογενών που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, την χαρακτήρισε ως την ''καλύτερη, ουσιαστικότερη και πλέον ανοιχτή που είχαμε ποτέ με Αμερικανούς αξιωματούχους'', και απέδωσε το κλίμα κατανόησης που υπήρξε στη γνώση της περιοχής εκ μέρους του κ. Μπερνς. Πρόσθεσε ότι συνέβαλε επίσης το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, όπως και η πρόσφατη επιτυχής επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Κρίστοφερ δήλωσε ότι ''παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και η αμερικανική πλευρά τις δικές της'', και σημείωσε ότι θέση των ΗΠΑ είναι η δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού, ομόσπονδου κράτους, που είναι μέλος της ΕΕ και θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να ενταχθεί ακόμη και στο ΝΑΤΟ, και του οποίου οι πολίτες θα έχουν μια υπηκοότητα.

    [07] Λονδίνο - Σοφοκλείδης - Κυπριακό

    Την εθνική επιταγή της ενότητας ως πρώτης προυπόθεσης για την επιτυχή έκβαση του κυπριακού αγώνα καθώς και την ανάγκη αναλογισμού ευθυνών για το μέλλον, τόνισε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Χάρης Σοφοκλείδης μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είπε ότι ''προσφέρει την πολιτική εγγύηση για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ενδυνάμωση του ρόλου της στο διεθνές σύστημα''.

    Πρόσθεσε ότι ''παράλληλα εξασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή των βασικών ελευθεριών οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του κοινοτικού πλέγματος δικαίου''.

    Ο κ. Σοφοκλείδης επεσήμανε ωστόσο ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί μόνο μέρος των προυποθέσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού γιατί η εξεύρεση συνολικής λύσης δεν μπορεί να είναι μακρυά από την προστασία του ΟΗΕ''.

    [08] Γενικός Εισαγγελέας - Αστυνομία - Υπόθεση ξυλοδαρμού

    Επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά ξυλοδαρμό δύο προσώπων από μέλη της Αστυνομίας, επιδιώκει ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος, εντός 24ωρου θα προχωρήσει στο διορισμό περισσότερων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα βοηθήσουν τον ανακριτή Σάββα Νικολαΐδη στο έργο της διερεύνησης του συμβάντος.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κληρίδης αφού καταδίκασε τον ''άνανδρο τρόπο'' με τον οποίο ενήργησαν οι Αστυνομικοί, εξήγησε τους λόγους καθυστέρησης της διερεύνσης της υπόθεσης, λέγοντας πως ο κ. Νικολαΐδης, πρώην Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ξεκίνησε να εργάζεται για την εξιχνίαση της υπόθεσης στις 21 Δεκεμβρίου, την επόμενη ημέρα που έλαβε χώρα ο ξυλοδαρμός και μαζί με τον κ. Κληρίδη είδαν την κασέτα στις 27 Δεκεμβρίου, την οποία ο κ. Κληρίδης έλαβε από πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβάλλετο σε κανέναν, κάτι που εμπόδισε το έργο της ανάκρισης.

    Είπε όμως ότι η δημοσιοποίηση της κασέτας ''λύνει τα χέρια'' της νομικής υπηρεσίας, η οποία τώρα μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση των Αστυνομικών που φαίνονται στο βίντεο.

    ''Η δυσκολία οφείλετο κυρίως στην αναγνώριση των προσώπων, τα οποία φαίνονταν στην κασέτα, αφού δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει την κασέτα αυτή στον οποιονδήποτε'', είπε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας πως με τη δημοσιοποίηση της κασέτας ''έχουν λυθούν τα χέρια μας, γιατί εμείς κρατήσαμε την υπόσχεσή μας, αλλά η κασέτα πλέον αφού δημοσιοποιήθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους όποιους σκοπούς κρίνουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στο ανακριτικό έργο''.

    [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ξυλοδαρμός

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι είναι σαφές πως οι αστυνομικοί, οι οποίοι χρησιμοποίησαν βία εναντίον δύο φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία, έχουν υπερβεί κάθε όριο δικαιώματος να ασκήσουν άμυνα και η υπόθεση πρέπει να φθάσει μέχρι το τέλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε όπως χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, προσθέτοντας πως πρέπει «να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά».

    Ανέφερε ότι οι συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων έναντι των πολιτών είναι «διαχρονική υπόθεση», συμπληρώνοντας ότι το ΑΚΕΛ πότε δεν κάλυψε και ουδέποτε θα συγκαλύψει τέτοιες συμπεριφορές.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα για τον τρόπο που έδρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι «προεκλογικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για τον καθένα να πει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να παραιτηθεί ο Υπουργός».

    «Δεν θέλω», είπε, «να καλύψω κανένα, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να γίνω όχημα να κατηγορούνται, ίσως άδικα, οι οποιοιδήποτε».

    [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς χθες κατά πόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο επεισόδιο του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών στην Λευκωσία από αστυνομικούς, απάντησε ''βεβαίως''.

    Πρόσθεσε επίσης πως «όταν ένας Υπουργός από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του το μόνο που ενθαρύνει, μέσα από τις δηλώσεις είναι ότι η Αστυνομία δεν δέρνεται» τότε φαίνεται να παρατηρούνται το ένα μετά το άλλο επεισόδια ξυλοδαρμού πολιτών ακόμα ναστκαι δημοσιογράφων.

    Υπήρξε συνέχισε, σωρεία άλλων επεισοδίων με την «εμμονή του Υπουργού να επαναλαμβάνει ότι η Αστυνομία δεν δέρνεται» και διερωτήθηκε εάν οι αστυνομικοί «δεν είχαν την ενθάρρυνση ή το θράσος που απέκτησαν μέσα απο την προστασία που τύγχαναν από τον Υπουργό» ο οποίος «σήμερα εκφράζει έκπληξη. Εκπληξη» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα «ήταν να μην συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν με τέτοιες νοοτροπίες».

    [11] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Αστυνομία

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ήγειρε θέμα παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για το θέμα του ξυλοδαρμού δύο φοιτητών από αστυνομικούς και πρόσθεσε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφ' όσον προκύψουν.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους έκανε λόγο για «απομονωμένο περιστατικό που όλοι με αποτροπιασμό καταδικάζουμε», προσθέτοντας πως «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα και να καταφεύγουμε σε τέτοιο ακραίο λαϊκισμό που δεν τον δικαιολογεί η προεκλογική περίοδος. Ούτε γινόμαστε», συνέχισε, «σοβαροί στην κοινωνία αν προσπαθούμε με τέτοιο τρόπο να λαϊκίζουμε».

    Είπε επίσης πως εκείνο που έχει σημασία «είναι να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εφόσον προκύψουν και καλά κάνουν να επιταχύνουν όλες ανεξαίρετα τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση».

    [12] Πάφος - Ομήρου - Αστυνομία - Ξυλοδαρμός

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε χθες από την Πάφο τον αποτροπιασμό και την φρίκη του για τα όσα «βάρβαρα αποτυπώνονται στην ταινία που προβλήθηκε από τους δέκτες των τηλεοράσεων μας», αναφορικά με τον ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικά όργανα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι ''δεν εγείρεται θέμα ότι η καθυστέρηση που υπήρξε και είναι απαράδεκτη οφείλεται σε ολιγωρία είτε του Υπουργού είτε του Αρχηγού της Αστυνομίας'' δεδομένου ότι ''ενήργησαν από την πρώτη στιγμή''.

    Πρόκειται συνέχισε ο κ. Ομήρου για «υπανθρώπους για ανθρωποειδή που δεν έχουν θέση στο Αστυνομικό σώμα», προσθέτοντας ότι η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ ''δεν περιορίζεται στην απλή καταδίκη αυτής της βαρβαρότητας αλλά απαιτούμε την επίσπευση της διαδικασίας της ποινικής ανάκρισης και την προσαγωγή παντός ενεχομένου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας την αυστηρή την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και ταυτόχρονα την απομάκρυνση αυτών των επίορκων αστυνομικών από το Αστυνομικό Σώμα γιατί πρόκειται για ένα καρκίνωμα που δεν θα πρέπει να επιτραπεί να επηρεάσει το υπόλοιπο υγιές σώμα της Αστυνομίας».

    Ερωτηθείς εάν στο θέμα υπάρχει πολιτική ευθύνη ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «δεν μπορώ να αποδεχθώ την άποψη μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής εκστρατείας περί πολιτικής ευθύνης, η οποία δεν τεκμηριώνεται ποσώς αφού ο αρμόδιος Υπουργός αλλά και ο Αρχηγός Αστυνομίας ενήργησαν από την πρώτη στιγμή με τον διορισμό Αστυνομικού ανακριτή αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ποινικό ανακριτή πρώην ανώτατο δικαστικό''.

    [13] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Υπόθεση ξυλοδαρμού

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ''να παρέμβει προσωπικά για πλήρη διερεύνηση και τιμωρία του περιστατικού'' ξυλοδαρμού δύο προσώπων από μέλη της Αστυνομίας.

    ''Η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αναγκαία και ο ίδιος πρέπει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που χρειάζονται'', είπε ο κ. Συλλούρης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ''το θλιβερό και απαράδεκτο περιστατικό πλήττει την εικόνα της Κύπρου διεθνώς, δημιουργεί εικόνα έλλειψης κουλτούρας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειώνει την πίστη του λαού στους θεσμούς, με τον τρόπο, ιδιαίτερα, που συζητείται ενόψει εκλογών'', προσθέτοντας ότι ''όφειλε αυτό το κράτος να έχει τέτοιες διαδικασίες ώστε θέματα σαν αυτό να μη συμβαίνουν και όταν συμβαίνουν να εξετάζονται τάχιστα''.

    [14] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Ξυλοδαρμός νεαρών

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) ζητούν όπως οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ξυλοδαρμού νεαρών τεθούν σε διαθεσιμότητα και παραμείνουν σε αυτήν μέχρι να ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πρόεδρός τους Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Δεν μπορεί ο κυπριακός λαός να ανεχθεί αυτή που ήσαν πρωταγωνιστές στις σκηνές που συγκλόνισαν και συγκλονίζουν τη Κύπρο, κάθε βράδυ να γυρνούν στους δρόμους της Κύπρου και να περιπολούν, συνιστώντας δημόσιο κίνδυνο για κάθε πολίτη που βρίσκεται στο πέρασμά τους. Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από τους αρμόδιους καθώς και μια αγωνιώδη προσπάθεια για να συγκαλυφθούν οι υπαρκτές και βοούσες πολιτικές ευθύνες'', ανέφερε.

    ''Ομως δεν είναι αυτό που περιμένει ο λαός. Ο λαός δεν αρκείται σε δηλώσεις. Ζητά δείγματα γραφής για το τι θα γίνει και πως θα απαλλαγεί ο τόπος από τέτοιες απαξιωτικές συμπεριφορές που τον στιγματίζουν ανεπανόρθωτα'', πρόσθεσε.

    [15] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Αστυνομία - Ξυλοδαρμός

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης καταδίκασε χθες με δηλώσεις του στη Λεμεσό, το ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς και ανέφερε πως θα πρέπει να διαφανεί εάν υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστέρηση της διερεύνησης της υπόθεσης.

    Μιλώντας στο περιθώριο περιοδείας των υποψηφίων βουλευτών του ΑΔΗΚ στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «το επεισόδιο αυτό είναι καταδικαστέο, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, θα πρέπει να διαφανεί τί ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία και τί ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι δράστες», ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί το επεισόδιο ως μεμονωμένο.

    «Θεωρώ ότι η αστυνομία στο σύνολο της είναι το σώμα εκείνο που αποτελείται από παιδιά, τα οποία επί 24ώρου βάσεως προσφέρουν στον τόπο και στον κάθε πολίτη και μεμονωμένα επεισόδια δεν θα πρέπει να διασύρουν ολόκληρο το αστυνομικό σώμα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως «στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε η παραίτηση να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα, το κοινό αίσθημα θα ικανοποιηθεί με τη διερεύνηση και τη διαφάνεια η οποία θα προκύψει και εάν προκύπτουν και επί του θέματος αυτού, οποιεσδήποτε ευθύνες και του Υπουργού και οποιουδήποτε άλλου, σίγουρα θα πρέπει να αποδοθούν».

    [16] Γιώργος Περδίκης - Υπόθεση Ξυλοδαρμού

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει προσωπικά το έργο της ανάδειξης των πολιτικών ευθυνών όλων των πολιτειακών αξιωματούχων, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν πολιτική ευθύνη για τον ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών, και πρόσθεσε πως εάν ήταν στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα υπέβαλλε την παραίτησή του.

    Πρόσθεσε ότι οι πολίτες αισθάνονται προσβεβλημένοι, όχι μόνο από το γεγονός του ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών από τους αστυνομικούς, αλλά και από τη συμπεριφορά των πολιτειακών αξιωματούχων αυτής της χώρας.

    Είπε ότι η εξέλιξη της ιστορίας αυτής «αποδεικνύει την ορθότητα της αρχικής τοποθέτησης του Κινήματος. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν» ανέφερε και κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να μην προσπαθεί να εκφύγει από τις ευθύνες του επιτιθέμενος προσωπικά σε όποιον θέτει ζήτημα πολιτικών ευθυνών».

    Ο κ. Περδίκης με επιστολή του ζητεί από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Γιαννάκη Θωμά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής για να εξετάσει τα θέματα που προέκυψαν σχετικά με το επεισόδιο ξυλοδαρμού πολιτών από την αστυνομία.

    Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο κ. Περδίκης εκφράζει την άποψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ότι ''προκύπτουν σοβαρά θέματα από τις εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο γεγονός και την αντίδραση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας''.

    [17] Επικεφαλής Αντιπροσωπείας στο ΣτΕ - Ρωσία - Πουργουρίδης

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), δήλωσε χθες ο Επικεφαλής της Δώρος Χριστοδουλίδης, ''διαχωρίζει πλήρως τη θέση της από τη στάση του κ. Χρήστου Πουργουρίδη σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή σχετικά με την υπογραφή από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας Χρήστο Πουργουρίδη εγγράφου με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην ΚΣΣΕ για αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ήδη έχει εκφραστεί ''η αντίδραση'' και ''η δυσαρέσκεια'' της Ρωσίας από την ενέργεια αυτή του κ. Πουργουρίδη.

    ''Η κυπριακή αντιπροσωπεία'', είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ''διαβεβαιώνει την κυβέρνηση, το λαό και τη Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι θα αντιδράσει σε αυτές τις ενέργειες και εκφράζει τη συναγωνιστική αλληλεγγύη της στην απόκρουση τέτοιων προσπαθειών''.

    [18] Στατιστική Υπηρεσία - Εξωτερικό εμπόριο 2005 - Δεκέμβριος 2005

    Στα 2.247,6 εκ. λίρες ανήλθε το 2005 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σε σχέση με το ενδοκοινοτικό εμπόριο και εμπόριο με τρίτες χώρες. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2004 ήταν 2.131,3 εκ. λίρες.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση Στατιστικές Ενδοκοινοτικού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (Συνοπτικά Στοιχεία) για το μήνα Δεκέμβριο 2005 της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών (συνολικές εισαγωγές από Τρίτες Χώρες και αφίξεις από άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ) για το 2005 ήταν 2.966,8 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 2.679,3 λίρες το 2004. Οι συνολικές εξαγωγές/αποστολές αγαθών (συνολικές εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες και αποστολές σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ) το 2005 ήταν 719,2 εκ. λίρες σε σύγκριση με 548,0 εκ. λίρες κατά το 2004.

    [19] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με το δεξί εισήλθε στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με θετικό πρόσημο, λόγω των μικρών κερδών που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Η αγορά σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,62% και έκλεισε στις 2.476,43 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα, στα οποία παρουσιάζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 2,5 εκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων το 1,6 εκατομμύριο λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Μικρή άνοδο της τάξης του 0,63% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20

    [20] και έκλεισε στις 841,54 μονάδες.

    [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [22] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ευρώ - ΑΤΑ - Αναστασιάδης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε παρατήρηση ότι οι καταγγελίες του προχθές για τη δράση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στο εξωτερικό ήταν σκληρές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του «ουδέποτε θα επιδιώξει να πετύχει αυτά που επιτυγχάνει ο κ. Αναστασιάδης με αυτό τον τρόπο, ούτε θα επιδιώξει να καταγγείλει την Κυπριακή Κυβέρνηση πουθενά''.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι το κόμμα του «δεν θα επιδιώξει ποτέ σε διμερείς επαφές να λοιδορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις άλλες δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί του και να λέει ότι είναι συνεργοί για τη διχοτόμηση και δημόσια και κατ ιδίαν».

    «Και βεβαίως», ανέφερε, «είναι κατηγορίες τις οποίες έχω προσάψει και ξέρω πολύ καλά τι λέω».

    Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο και την αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και Υπουργού Οικονομικών για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι «η ένταξη του ευρώ στην 01/01/2009, αντί την 01/01/2008, θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος στην πολιτεία να είναι περισσότερο απλόχερη σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και υλοποίησης αυτού του πολύ φιλολαϊκού προγράμματος της Κυβέρνησης».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή «ήταν πολύ ατυχείς», την ίδια ώρα πρόσθεσε, «που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί την ΑΤΑ ευλογία για τους εργαζόμενους».

    Αναφερόμενος στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ ΑΚΕΛ και Υπουργού Οικονομικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «η διαφορά είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι αδίκως έχει στο βαθμό που έχει κουτσουρευτεί η ΑΤΑ από την προηγούμενη Κυβέρνηση και έχουμε ως στόχο να πείσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να επανέλθουν σε εκείνα τα επίπεδα».

    Ερωτηθείς εάν ο Υπουργός Οικονομικών έχει πείσει το ΑΚΕΛ για τα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη την 01/01/2008, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «με έχει πείσει ότι οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν περισσότερο».

    Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «οι τράπεζες θα κερδίσουν και οι τράπεζες θα τα επιστρέψουν στον κόσμο», σημειώνοντας πως ο Υπουργός Οικονομικών τον έπεισε ότι το επιχείρημα αυτό «δεν ευσταθεί».

    [23] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Συλικιώτης - Παιδεία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πρέπει να προωθηθεί πιο αποφασιστικά και με ταχύτερους ρυθμούς, διότι όπως πρόσθεσε για πολλά χρόνια η Κύπρος έμεινε πίσω σε αυτό τον τομέα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παιδεία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «επειδή η Κύπρος βρίσκεται στην ΕΕ οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, ο ανταγωνισμός σε όλους τους τομείς είναι εξοντωτικός και χρειάζεται με ταχείς ρυθμούς να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση».

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας το ΑΚΕΛ εργάζεται «ώστε να εμπεδωθεί πρώτα από όλα η ανάγκη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μέσα στο λαό, αλλά και μέσα στους ειδήμονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

    Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης είπε πως το ΑΚΕΛ στοχεύει στην «αύξηση των δημόσιων δαπανών, ώστε σταδιακά να φτάσουμε στο 8% του ΑΕΠ το 2008, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά η κυβέρνησης της αλλαγής», ενώ πρόσθεσε πως στοχεύει και «στην αναδόμηση, τη δημιουργία οριζόντιας διατμηματικής δομής και αποκέντρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας».

    [24] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πουργουρίδης

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι υπόλογος στον ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι η πάγια στάση του ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται τυραννικά καθεστώτα πρέπει να σταματήσει και κάλεσε τον Δημήτρη Χριστόφια να επικεντρώσει την προσοχή του στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Παραλίμνι ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημερώθηκε από τον κ. Δώρο Χριστοδουλίδη για την υπογραφή από το Βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη εγγράφου με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

    «Δεν θυμάμαι από πότε έχω να δω τον κ. Χριστοδουλίδη» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε: «δεν είμαι υπόλογος σε κανένα κ. Χριστόφια για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα και καλά κάνει ο κ. Χριστόφιας να επικεντρώσει την προσοχή του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, στη φτώχεια, στην ανεργία, στους ξυλοδαρμούς και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας».

    Ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «μπορεί και να παίρνει κάποια μέτρα ή και να προειδοποιεί κάποιες κυβερνήσεις» και είπε: «είναι καιρός να σταματήσουν να υπερασπίζονται καθεστώτα, και δεν μιλώ για τη σημερινή Ρωσία γιατί δεν είναι καθόλου κομουνιστικό το καθεστώς, για να νομίζει ότι μπορεί να κάνει το δικηγόρο του ο κ. Χριστόφιας».

    Η υπεράσπιση τυρανικών καθεστώτων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, που είναι «πάγια στάση του ΑΚΕΛ από το παρελθόν πρέπει να τερματιστεί» και πρόσθεσε πως θα πρέπει «να επικεντρώσουμε τη προσοχή μας στα καθημερινά προβλήματα και να αφήσουμε τις κατηγορίες για πισώπλατες μαχαιριές''. Αλλοι είναι συνέχισε «που πισώπλατα μπορεί να μαχαιρώνουν τον τόπο όταν ανέχονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου και αν συμβαίνουν, είτε σε στρατόπεδα στο Ιράκ, είτε στο Γκουαντανάμο είτε στα πεζοδρόμια της Λευκωσίας είτε οπουδήποτε αλλού».

    [25] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Σογιέρ - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» που αναφέρεται σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι στο παιχνίδι της «διαστρέβλωσης και της κακοποίησης της αλήθειας μπήκαν» και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η εφημερίδα «Αλήθεια» «αντί να απολογείται επανέρχεται σήμερα με νέο δημοσίευμα εξακολουθώντας να διαστρεβλώνει και να αποπειράται να στείλει κατασκευασμένο, ψευδές πολιτικό μήνυμα. Τώρα επικαλείται μάλιστα και τις διασυνδέσεις της με το κατοχικό καθεστώς εμμένοντας στο μύθευμα περί μεταφοράς του κ. Σογιέρ στη συνάντηση κατά τρόπο που θυμίζει γκανγκστερική κινηματογραφική ταινία», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι για τη μεταφορά του κ. Σογιέρ «η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος φρόντισε, εμείς δεν είχαμε καμία ανάμειξη και ήρθε ο ίδιος στη συνάντηση συνοδευόμενος από δικά του φιλικά πρόσωπα».

    Τελικά στο παιχνίδι αυτό της «διαστρέβλωσης και της κακοποίησης της αλήθειας μπήκαν και οι κύριοι Αναστασιάδης και Παπαπέτρου, προφανώς για να αναμασήσουν το δημοσίευμα χωρίς να μπουν στο κόπο να ακούσουν την αλήθεια ή να πληροφορηθούν και να ελέγξουν τις πηγές τους».

    Διερωτήθηκε μάλιστα εάν «όλοι αυτοί έχουν τελικά ενοχληθεί για τη χρησιμότητα της συνάντησης που είχαμε με τον κ. Σογιέρ όχι πρόσφατα, όπως ισχυρίζονταν για δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες, αλλά το 2004. Ας μας το πουν καθαρά», είπε, και πρόσθεσε πως «τελικά δύσκολα ένας μπορεί να βρει την ίσια τους».

    Κληθείς να σχολιάσει την αποδοχή από τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κλεάνθους επανέλαβε πως αυτή θα «είναι αποκλειστικά αφιερωμένη για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων».

    [26] Ομήρου - Πουργουρίδης

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας Χρήστος Πουργουρίδης με τη στάση του όσον αφορά έγγραφο με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην ΚΣΣΕ για αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας ''ενήργησε με τρόπο εκθεμελιωτικό για τη συνεχή και αδιάλειπτη συμπαράσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τα δίκαια του κυπριακού λαού''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου πρόσθεσε πως η ενέργεια του κ. Πουργουρίδη «συνιστά νάρκη στα θεμέλια της διεθνούς αλληλεγγύης προς την Κύπρο προς τον αγώνα του λαού μας προς τερματισμό της κατοχής και για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ολόκληρου του Κυπριακού λαού Ε/Κ και Τ/Κ».

    Η Ρωσία διαχρονικά, ανέφερε ο κ. Ομήρου, στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου στις δύσκολες ώρες που πέρασε αυτός ο τόπος από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης και στην συνέχεια με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι συνεχώς θετική η στάση της τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και σε άλλα διεθνή φόρα».

    [27] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Παγκύπριο Συνέδριο

    Οι ΕΔΗ χωρίς μικρομεγαλισμούς, και με συναίσθηση του ρόλου τους, θα παλέψουν με πείσμα και επιμονή για να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σ όλες τις προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές, ριζοσπαστικές, εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρός τους Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Πεποίθηση των ΕΔΗ είναι ότι ήρθε η ώρα να σπάσουμε το κέλυφος της στασιμότητας, της αδράνειας, της αναβλητικότητας που παγιώνει τη διχοτόμηση'', ανέφερε.

    ''Πεποίθησή τους είναι ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τις άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και τους μικροπολιτικούς διαξιφισμούς. Αυτές τις επιδιώξεις πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν οι προτάσεις που καταθέσαμε στο Παγκύπριο Συνέδριο μας. Για την επίτευξη αυτών των επιδιώξεων εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους'', πρόσθεσε.

    Είπε πως ''η ανταπόκριση και ο απόηχος που προκάλεσε το συνέδριο των ΕΔΗ δείχνουν ότι η φωνή και οι θέσεις του κόμματος συνιστούν μια αξιόπιστη πρόταση''.

    ''Με το συνέδριό μας επιλέξαμε να στείλουμε ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα: η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Είναι ζωτική ανάγκη εδώ και τώρα να ρίξουμε το τείχος της ντροπής, της διαίρεσης, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού με καθαρές αποφάσεις και τολμηρές επιλογές'', ανέφερε.

    ''Η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Είναι ζωτική ανάγκη εδώ και τώρα να ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική, μια άλλη πολιτική, μια άλλη πρόταση που στο επίκεντρο τους θα είναι τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα της χώρας μας. Η ειδοποιός μας διαφορά με όσους μας επικρίνουν είναι μία και μοναδική: δεν συναινούμε στην τοποθέτηση του Κυπριακού, αλλά και των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στο ράφι'', συμπλήρωσε.

    [28] Ντίνος Χατζηνικόλας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Τα προβλήματα της οικονομίας, τα θέματα παιδείας και νεολαίας και το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους βουλευτές, δηλώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού Ντίνος Χατζηνικόλας.

    Πιστεύει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων ώστε να παρεμβαίνουν όπου είναι δυνατό στη διαμόρφωση πολιτικής και να κατανοούν πολύ περισσότερο τις κοινοτικές νομοθεσίες που καλούνται να ψηφίζουν.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χατζηνικόλας είπε πως δέχθηκε την εκλογή στη Βουλή με την ικανοποίηση που νιώθει ένας υποψήφιος που τον έχει τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του, που σημαίνει αναγνώριση του έργου που έχει επιτελέσει ή επιτελεί.

    Πρόσθεσε πως εκτός από την ικανοποίηση διακατεχόταν και από αίσθημα ευθύνης να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου και να αποδώσει τα μέγιστα στα καθήκοντα που αναλάμβανε.

    [29] Κώστας Κωνσταντίνου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Οι πιέσεις για προώθηση προσωπικών ή άλλων σκοπιμοτήτων προκαλούν απογοήτευση στο βουλευτή, δηλώνει ο Κώστας Κωνσταντίνου, βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Πάφου.

    Ο κ. Κωνσταντίνου εκτιμά πως τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει ενώπιον της η Βουλή είναι τα θέματα παιδείας και υγείας και προσθέτει ότι από τη νέα βουλευτική περίοδο θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Βουλή νομική υπηρεσία ώστε να καταστεί το Κοινοβούλιο αυτοτελές.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής θητείας, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως η εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα του προσέφερε ικανοποίηση για την αποδοχή του κόσμου και ταυτόχρονα τον φόρτισε με θέληση για προσφορά μέσα από την πολιτική του δράση προς τους συμπολίτες του και το λαό γενικότερα.

    Για να ανταποκριθεί στα κομματικά και τα βουλευτικά του καθήκοντα, είπε ότι περιόρισε το χρόνο που αφιέρωνε στον εαυτό του, στερήθηκε την οικογένεια του και στέρησε την οικογένεια του από τη δική του παρουσία. Ανέφερε ακόμα πως ελλείψει χρόνου περιορίσθηκε και η επαγγελματική του δραστηριότητα.

    [30] Μπενίτο-Αντώνιος Μαντοβάνη - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη Θρησκευτική Ομάδα των Λατίνων αφορούν την παιδεία και τη συντήρηση των εκκλησιών, κάποιες εκ των οποίων έχουν ιστορική σημασία. Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή Μπενίτο - Αντώνιος Μαντοβάνη είπε πως ένα αίτημα της Ομάδας του που εκκρεμεί είναι η πρόσθεση στον προσδιορισμό της Θρησκευτικής του Ομάδας του όρου «Ρωμαιοκαθολικών» ώστε η ονομασία της να καθοριστεί ως εξής: ''Θρησκευτική Ομάδα Λατίνων - Ρωμαιοκαθολικών'' για να είναι πιο ξεκάθαρη η ταυτότητά της στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Μαντοβάνη είπε ότι ένας από τους στόχους του είναι η περαιτέρω αύξηση των μελών της Ομάδας των Λατίνων καθώς σήμερα είναι εγγεγραμμένα 700 περίπου άτομα, ενώ όπως εκτιμάται οι Κύπριοι πολίτες Καθολικοί Λατίνοι ανέρχονται στις 2.000 περίπου.

    Ο κ. Μαντοβάνη είπε ότι εισήλθε στη Βουλή με «παράξενα και ανάμεικτα» συναισθήματα, προσθέτοντας πως η Βουλή αποτελούσε μια πρόκληση. «Ιδιαίτερα για τους Αντιπροσώπους των Θρησκευτικών Ομάδων, ένα άτομο για κάθε Ομάδα. Δεν υπάρχει κόμμα να σε κατευθύνει, είναι σαν να αναλαμβάνεις μια αποστολή στα τυφλά», είπε.

    Πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα είχε μια ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε και θα έλυνε τα προβλήματα. «Στην αρχή πρέπει να είσαι προσεκτικός και συγκρατημένος ώστε να διαπιστώσεις τη βοήθεια που μπορεί να έχεις μέσα από τη Βουλή και τις υπηρεσίες της», είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/..)
    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 April 2006 - 14:23:07 UTC