Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Ταλάτ - Αγνοούμενοι
  • [02] Νέα Υόρκη - 34ον Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος 1ης Απριλίου - Διδάγματα
  • [04] Επέτειος 1ης Απριλίου - Δοξολογία - Τρισάγιο
  • [05] Υπ. Παιδείας - Παραλίμνι - Πανηγυρική δοξολογία
  • [06] Λάρνακα - 1η Απριλίου - Εορτασμοί
  • [07] Αθήνα - Πασιαρδής - 1η Απριλίου - Μητρόπολη Αθηνών - Δοξολογία
  • [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αστυνομική βία
  • [09] Εκπρόσωπος - Αστυνομική βία - Πουργουρίδης
  • [10] Υπ. Δικαιοσύνης - Κακοποίηση πολιτών - Επεισόδια
  • [11] Υπουργός Αμυνας - Βία Αστυνομικών
  • [12] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Ψήφισμα ΕΛΚ - Ξυλοδαρμοί - Πουργουρίδης
  • [13] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης Δηλώσεις - Ψήφισμα
  • [14] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ψήφισμα ΕΛΚ - Βία Αστυνομικών
  • [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Υπόθεση ξυλοδαρμού
  • [16] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πουργουρίδης - ΑΚΕΛ - Ευρώ
  • [17] Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Κακοποίηση πολιτών
  • [18] Πουργουρίδης - ΣτΕ - Ρωσία - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [19] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Εκλογές
  • [20] Αρχιτεκτονική Σχολή - Παλιά Λευκωσία
  • [21] Ποδόσφαιρο - Κύπελο Κύπρου ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 02/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Ταλάτ - Αγνοούμενοι

    Η ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξαρτάται από τον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ταλάτ με τις οποίες φαίνεται να αποδέχεται να συναντηθεί μαζί του, αλλά παράλληλα επιδιώκει τη συζήτηση και άλλων θεμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι εμείς δεν είμαστε εδώ στο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών''.

    ''Εμείς'', συνέχισε, ''επιδιώκουμε πρόοδο και πιστεύω ότι όσα ολιγότερα λέμε για αυτό το θέμα και όσο ολιγότερα σχολιάζουμε, τόσο διευρύνονται οι πιθανότητες και να γίνει αποδεκτό το τρίτο μέλος του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και να προχωρήσει το θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, που έχει εδώ και πολύ χρόνο περίπου παγοποιηθεί, σε μιαν κατάληξη για να μάθουμε όσο μπορούμε περισσότερα για την τύχη των αγνοουμένων''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας των ''επιτροπών τεχνικού επιπέδου'', ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αυτοδεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να σχολιάζει ''με τρόπο που να καθιστά δυσκολότερη τη σύσταση των επιτροπών και την πορεία του έργου που θα τους ανατεθεί''.

    Ως προς το πότε τοποθετείται μια συνάντηση του ιδίου με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''πρώτα από όλα εξαρτάται από τον διορισμό του τρίτου μέλους και ακόμα δεν έχει διορισθεί από τον Γενικό Γραμματέα'', ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δώσει ήδη τη συγκατάθεσή της για το διορισμό αυτό.

    [02] Νέα Υόρκη - 34ον Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας

    Μηνύματα συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό και συγχαρητήρια προς την κυπριακή παροικία για τον αγώνα της στις ΗΠΑ απηύθυναν μέλη της Βουλής των Ελλήνων και ο Ελληνας υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, στις ομιλίες τους προς το 34ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του συμβουλίου της ομοσπονδίας, των επιτροπών της και των σωματείων μελών, ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούνιο

    Η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας, της ΠΣΕΚΑ, του ΣΑΕ και της Ενιαίας Προσπάθειας, πρόκειται να έχει αύριο τη Δευτέρα συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ και του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος 1ης Απριλίου - Διδάγματα

    Δόξα και τιμή οφείλεται στους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με αφορμή την χθεσινή επέτειο της 1ης Απριλίου και μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποια διδάγματα πρέπει σήμερα να αντλούμε από το έπος του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''πρώτα για την καθολική υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα από όλον τον απλό κόσμο''.

    ''Υστερα'', συνέχισε, ''δόξα και τιμή οφείλεται στους αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα και εδώ στο σεμνό χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων περικλείεται όλο το απαύγασμα της αυταπάρνησης, της αρετής, του ηρωισμού και της παλληκαριάς αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία''.

    ''Κανένας από αυτούς, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στην πορεία προς την αγχόνη'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''δεν εκλιπάρησε για να σώσει τη ζωή του, αλλά αισθάνθηκε ότι προσέφερε το αίμα του, για να ποτίσει το δένδρο της λευτεριάς''.

    [04] Επέτειος 1ης Απριλίου - Δοξολογία - Τρισάγιο

    Με δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία και τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και καταθέσεις στεφάνων, η ανώτατη πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, καθώς και η Εκκλησία, συγγενείς και οργανώσεις αγωνιστών και άλλα σωματεία τίμησαν σήμερα την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 και τη μνήμη όσων αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου.

    Στη δοξολογία και στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκαν χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, Υπουργοί και Βουλευτές, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας, συγγενείς των πεσόντων αγωνιστών και αντιπροσωπείες σχολείων και οργανώσεων.

    Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο εκπαιδευτικός Παύλος Σεμελίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη του βρετανικού αποικιακού ζυγού και στις θυσίες του κυπριακού λαού, ο οποίος -όπως είπε ο ομιλητής- ''με αρχηγούς τον Εθνάρχη Μακάριο και τον Γεώργιο Γρίβα - Διγενή ρίχθηκε στον υπέρ πάντων αγώνα''.

    Σε αναφορά του στη σημερινή κατάσταση στο νησί, ο κ. Σεμελίδης είπε ότι ''αντιμετωπίζουμε τον αχαλίνωτο τουρκικό επεκτατισμό, συνεπικουρούμενο όπως και τότε από τις δυνάμεις του σκότους και της αδικίας''.

    [05] Υπ. Παιδείας - Παραλίμνι - Πανηγυρική δοξολογία

    Είμαστε έτοιμοι για ένα λογικό και εθνικά αποδεκτό συμβιβασμό, που θα προέλθει μέσα από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    ''Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να δώσουμε γην και ύδωρ και να δεχθούμε την παραβίαση θεμελιωδών αναφαίρετων δικαιωμάτων και αρχών. Ζητούμε πραγματική ειρήνη και πραγματική ελευθερία, ζητούμε μια Κύπρο πραγματικά ελεύθερη, με ισότιμα δικαιώματα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, όπως τα έχουν και τα απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι ευρωπαϊκοί και άλλοι λαοί'', πρόσθεσε.

    Σε ομιλία του στην πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Παραλίμνι, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η κατοχική Τουρκία, που σήμερα κτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχίζει να κατέχει παράνομα τα ευρωπαϊκά εδάφη της Κύπρου και να παραβιάζει καθημερινά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    [06] Λάρνακα - 1η Απριλίου - Εορτασμοί

    Με ενδοσχολικούς και ενδοσωματειακούς εορτασμούς η Λάρνακα τίμησε φέτος την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.

    Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών 55 - 59 Λάρνακας, η ΣΕΚ Λάρνακας και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Λάρνακας πραγματοποίησαν εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 55 - 59. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Θεοδότου ενώ ομιλία εκφώνησε ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Ρένος Κυριακίδης.

    Χθες έγινε γενική κωδωνοκρουσία των εκκλησιών της πόλης της Λάρνακας και εωθινό από τα Σώματα Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης και Αγωνιστών. Εγινε επίσης κατάθεση στεφάνων στους ανδριάντες των ηρώων της ΕΟΚΑ.

    Επίσης έγινε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Κίμωνος από το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Μωϋσέως και τον Έπαρχο Κύπρο Ματθαίου στην παρουσία των αρχών της πόλης και αντιπροσώπων Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης, Σωματείων και Οργανώσεων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους. Διμοιρία της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ανδρέας Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος της σχολικής εφορίας Λάρνακας και πρώην Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ακολούθησε παρέλαση με τη συμμετοχή των εκπαιδευτηρίων του Δήμου, σωματείων και οργανώσεων.

    Εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    [07] Αθήνα - Πασιαρδής - 1η Απριλίου - Μητρόπολη Αθηνών - Δοξολογία

    Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 τελέστηκε χθες στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόδουλου Πασιαρδή, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Κασσίμη, του β΄ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Γιώργου Σούρλα, του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, του υφυπουργού Αμυνας της Ελλάδας Βασίλης Μιχαλολιάκου, εκπροσώπων των Κυπριακών και Ελληνικών κομμάτων, των ενόπλων Δυνάμεων, και εκπροσώπων κυπριακών οργανώσεων στην Ελλάδας .

    Ο κ. Πασιαρδής εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στον Απελευθερωτικό Αγώνα χαρακτηρίζοντας τον «την πιο λαμπρή και συγκλονιστική σελίδα στον μακραίωνα Ελληνικό βίο της αδικημένης και αδικαίωτης ακόμα Κύπρου».

    «Μισό περίπου αιώνα από την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα και με την Κύπρο τραυματισμένη από την Τουρκική εισβολή, αναζητούμε χωρίς να βρίσκουμε, τα στοιχειώδη και αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητούμε μια ομαλή διέξοδο από το ανώμαλο και ομιχλώδες αδιέξοδο που επιμένει να δημιουργεί και να συντηρεί η τουρκική αδιαλλαξία, και προκλητικότητα», τόνισε ο κ. Πασιαρδής.

    [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αστυνομική βία

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το περιστατικό που απεικονίζεται στην ταινία ξυλοδαρμού πολιτών από αστυνομικούς και το οποίο προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, Πρόκειται για ''σκηνές ντροπής και για την αστυνομία και για το λαό μας'', δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί στο παρόν στάδιο και χωρίς να το ζητήσει ο ποινικός ανακριτής.

    Κληθείς από δημοσιογράφο, μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, να σχολιάσει την προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της ταινίας με τις σκηνές αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''είναι απαράδεκτο και είναι σκηνές ντροπής και για την Αστυνομία και για το λαό μας''.

    Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι θα αναμένεται η ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας, ''ώστε με την πάταξή τους και την τιμωρία των ενόχων να δημιουργηθεί παράδειγμα και προηγούμενο για το σωστό τρόπο συμπεριφοράς των μελών της αστυνομικής δύναμης''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει υπάρξει καθυστέρηση στη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας καταλογισμού ευθυνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''έχει διορισθεί ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, όπως και οι δικαστές, είναι στη δική τους κρίση και στις ανάγκες της πορείας της έρευνας που αποφασίζουν πότε είναι έτοιμη η ανάκριση και πότε είναι έτοιμο το πόρισμα''.

    ''Επειδή γίνεται πολύς λόγος'', συνέχισε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ''για να τεθούν σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που φαίνονται στην ταινία, θα πρέπει να ξέρετε ότι, με αποφάσεις -σειρά αποφάσεων- του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα βασίζεται πάνω σε νομικές αρχές''.

    ''Μια από αυτές'', είπε ο Πρόεδρος, ''είναι το αν η παρουσία τους επηρεάζει την πορεία των ανακρίσεων και εφ' όσον ο ποινικός ανακριτής δεν έκρινε ότι η παρουσία τους στο σώμα επηρεάζει τις ανακρίσεις του και δεν ζήτησε να τεθούν σε διαθεσιμότητα, δεν μπορεί να τεθούν σήμερα σε διαθεσιμότητα, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα κριθεί ως εκδικητική και μπορεί να επηρεάσει αργότερα την ένδικη διαδικασία''.

    ''Ούτε μπορεί να καταδικασθεί ένας και απολύεται, έστω και αν η μαρτυρία φαίνεται να είναι συντριπτική'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνον ''με απόφαση Δικαστηρίου, διαφορετικά απλώς θα αθωωθεί όταν πάει στο Δικαστήριο''.

    [09] Εκπρόσωπος - Αστυνομική βία - Πουργουρίδης

    Η Κυβέρνηση καταδικάζει κάθε πράξη βίας και ιδιαίτερα όταν η βία αυτή είναι υπέρμετρη και αδικαιολόγητη, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, αναφερόμενος στο βίντεο όπου χρησιμοποιείται βία από αστυνομικούς, εναντίον πολιτών.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου καθώς «δεν είναι κατά την άποψη μου θέμα ουσίας και νομίζω ότι οφείλει να παραιτηθεί ένας Υπουργός μόνο εάν αυτός έχει δώσει οδηγίες ή αν τέτοιες ήταν οι οδηγίες για άσκηση βίας κατά των πολιτών».

    Για τις ευθύνες που επιρρίπτει στον αρμόδιο Υπουργό η αντιπολίτευση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «είμαστε σε προεκλογική εκστρατεία, νομίζω πως ότι πάντοτε είναι πιο έντονα τα πνεύματα και ποιο έντονες οι αντιπαραθέσεις και υπάρχουν πάντοτε οι προεκλογικές σκοπιμότητες».

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κουκούλωμα της υπόθεσης και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας «δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει την υπόθεση».

    [10] Υπ. Δικαιοσύνης - Κακοποίηση πολιτών - Επεισόδια

    Συγκλονισμό και αγανάκτηση, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου για τις σκηνές που είδε στα δελτία ειδήσεων σε σχέση με την κακοποίηση πολιτών, σημειώνοντας πως έκκληση είναι να ολοκληρωθεί η ποινική ανάκριση το ταχύτερο δυνατό.

    «Εάν χρωστώ μία απάντηση είναι για το αν είδα το βίντεο και τι αισθήματα και εντυπώσεις αποκόμισα. Είδα το βίντεο από τα δελτία ειδήσεων και αισθάνθηκα και συγκλονισμό και αγανάκτηση. Εάν έχω να πω κάτι και αν μπορώ να κάνω κάτι, είναι να κάνω μία έκκληση προς εκείνους οι οποίοι διεξάγουν την ποινική ανάκριση να την ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό. Δεν μπορεί αυτή η υπόθεση να επικρέμεται πάνω από ολόκληρη την κοινωνία μας και να μην υπάρξει ξεκαθάρισμα και κάθαρση. Είναι έκκληση να ολοκληρωθεί η ποινική ανάκριση το ταχύτερο δυνατό. Δεν εξαρτάται από εμένα», πρόσθεσε.

    [11] Υπουργός Αμυνας - Βία Αστυνομικών

    «Πλήρως καταδικαστέα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας τα γεγονότα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας μέσω των μέσων ενημέρωσης για τη βία που χρησιμοποίησαν άνδρες της Αστυνομικής Δύναμης στη Λευκωσία εναντίον δύο Ε/Κ φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Σχολιάζοντας τα γεγονότα ο Υπουργός είπε ότι αυτά «είναι πλήρως καταδικαστέα» και πρόσθεσε ότι «η έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα».

    [12] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Ψήφισμα ΕΛΚ - Ξυλοδαρμοί - Πουργουρίδης

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε ντροπή για την κοινωνία και στίγμα για την ευρωπαϊκή Κύπρο τους ξυλοδαρμούς πολιτών από αστυνομικούς όπως καταγράφονται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και διερωτήθηκε «μήπως έχουμε κυβέρνηση μειωμένης ευαισθησίας όσον αφορά τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

    Αναφερόμενος σε «νέα κόντρα εκ μέρους των κυβερνώντων» και συγκεκριμένα του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Εχουμε μια ετερόκλητη κυβέρνηση που δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν. Είναι με θολά οράματα, με αντιφάσεις, ο ένας λέει ναι στην ΟΝΕ ο άλλος όχι, ο ένας λέει ναι στην ΑΤΑ, ο άλλος θεωρεί πως περαιτέρω συνέχισή της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, πως είναι δυνατόν να ελπίζει ο Κύπριος πολίτης σε καλύτερες μέρες;»

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για την ενέργεια του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη να υπογράψει έγγραφο με το οποίο ζητείται από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο κ. Πουργουρίδης ήταν στο ΣτΕ ως εκπρόσωπος της Βουλής, θα δώσει τις απαντήσεις του, ενώ σημείωσε πως τη Δευτέρα θα ενημερωθούν σχετικά και τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    [13] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης Δηλώσεις - Ψήφισμα

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης χαιρέτισε χθες το ψήφισμα που υιοθέτησε στη Ρώμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Κύπρο, καθώς και τη συμβολή του Δημοκρατικού Συναγερμού στο ψήφισμα αυτό.

    Ωστόσο, είπε πως «θα ήταν πολύ πιο πειστική η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού στις διεκδικήσεις της εντός του ΕΛΚ και σε άλλους διεθνείς χώρους, εάν δεν ήταν μηδενιστική στην Κύπρο».

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κατσουρίδης κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ «όπως δώσει οδηγίες στα υψηλόβαθμα στελέχη της που ηγούνται εργοδοτικών και βιομηχανικών ομοσπονδιών και επιμελητηρίων, για μια πιο φιλολαϊκή και φιλεργατική προσέγγιση, σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι». Επιπλέον, την κάλεσε «όπως πάψει να στηρίζει και υπερψηφίζει νεοσυντηρητικές και αντιλαϊκές νομοθεσίες στο Ευρωκοινοβούλιο, που προωθούνται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει».

    Σε ό,τι αφορά την ενέργεια του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη να υπογράψει έγγραφο με το οποίο ζητείται από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως η κίνηση αυτή είναι «πισώπλατη μαχαιριά στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση».

    [14] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ψήφισμα ΕΛΚ - Βία Αστυνομικών

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη δείχνουν «μια ξεχωριστή κατανόηση» για τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα για την Κύπρο που υιοθέτησε στη Ρώμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι πολιτικές ομάδες στην Ευρώπη «κατανοούν ότι όλα αυτά που λέγαμε εμείς τα τηρούμε».

    Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαία που υπήρξε η συμφωνία στο Παρίσι κα ότι εμείς έχουμε ανταποκριθεί πλήρως» και ανέφερε πως «ήρθε η ώρα η Αγκυρα και το υποτελές καθεστώς να ανταποκριθούν. Αλλωστε δεν είναι τόσο στο χέρι τους γιατί έχουν και δεσμεύσεις και υποχρεώσεις» έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε.

    Εξάλλου ο κ. Κλεάνθους είπε ότι είναι καταδικαστέα η βία που χρησιμοποιήθηκε από άνδρες της Αστυνομικής Δύναμης εναντίον δύο φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία.

    Πρόσθεσε ότι «σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος δικαίου, δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοια περιστατικά ούτε κατ' εξαίρεση. Και όσοι έχουν βαθειά πίστη στην έννοια της Δημοκρατίας», συνέχισε «ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θέλουν να μας θυμίζουν τίποτε μα τίποτε το ανελεύθερο και το αντιδημοκρατικό».

    [15] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Υπόθεση ξυλοδαρμού

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως οι σκηνές βίας εναντίον φοιτητών που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια προκαλούν «φρίκη και αποτροπιασμό» και «αποκαλύπτουν νοοτροπία ανθρώπων επικίνδυνων για την κοινωνία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το επίπεδο του πολιτισμού μας».

    Σύμφωνα με τη δήλωση του, ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «οι δράστες αυτής της συμπεριφοράς δεν έχουν θέση στη αστυνομία και πρέπει να εξοβελιστούν ως καρκινώματα, για να προστατευθεί του υγιές σώμα της δύναμης».

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ «αυτό που προέχει είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της ποινικής και πειθαρχικής έρευνας και η προσαγωγή όλων των ενεχομένων ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων», προσθέτοντας πως το ΚΣ ΕΔΕΚ «θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

    [16] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Πουργουρίδης - ΑΚΕΛ - Ευρώ

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί αντικυπριακή την ενέργεια του Χρήστου Πουργουρίδη στο Συμβούλιο της Ευρώπης να υπογράψει έγγραφο με το οποίο ζητείται από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος αναφέρει πως «με τη θέση που πήρε ο κ. Πουργουρίδης, των μόνων τα συμφέροντα που εξυπηρετεί είναι των Αμερικανών που θέλουν αποδυναμωμένη τη Ρωσία στο παγκόσμιο σκηνικό».

    Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι είναι πολιτικά και οικονομικά βλαπτική η επιμονή του ΑΚΕΛ για παράταση της ημερομηνίας ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη.

    [17] Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Κακοποίηση πολιτών

    Ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης θεωρεί εντελώς ανεπαρκείς ως ατυχείς τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στο θέμα του ξυλοδαρμού πολιτών από άνδρες της ΜΑΑΔ.

    Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Περδίκης αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος.

    ''Ζητούμε την άμεση και καταπελτική καταδίκη των γεγονότων -πέραν από την σε εξέλιξη έρευνα-από την κυβέρνηση και τον Υπουργό. Διαφορετικά ο Υπουργός μένει πολιτικά εκτεθειμένος και συνακόλουθα η ίδια η κυβέρνηση'', καταλήγει ο κ. Περδίκης στη γραπτή δήλωση του.

    [18] Πουργουρίδης - ΣτΕ - Ρωσία - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Η διαφορά του ΔΗΣΥ με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και την Κυβέρνηση είναι ότι «εμείς καταδικάζουμε το ίδιο έντονα τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όποιες χώρες του κόσμου και εάν υπάρχουν», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κρησφύγετο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα στη Λεμεσό, ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε πως ο ίδιος προσεγγίζει εντελώς διαφορετικά τα θέματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόσθεσε «υπάρχουν ή δεν υπάρχουν μαζικές εξαφανίσεις εκατοντάδων Ρώσων πολιτών που έχουν εξαφανιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και δεν γίνεται καμία έρευνα για την τύχη τους;»

    «Αν η Κύπρος δεν καταδικάσει αυτές τις εξαφανίσεις, ερωτώ τον κ.Λιλλήκα, πως θα μπορούμε να μιλούμε στη διεθνή κοινότητα για τους δικούς μας αγνοούμενους; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κ. Λιλλήκα 112 αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν εφαρμόζονται από τη Ρωσική Κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο κ. Πουργουρίδης.

    «Εάν δεν καταδικάσουμε αυτό το γεγονός πως θα ζητούμε αύριο από τα υπόλοιπα μέλη του ΣτΕ να καταδικάσουν την Τουρκία γιατί δεν εφαρμόζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της;» συμπλήρωσε.

    [19] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Εκλογές

    Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι θα τηρήσει με ευλάβεια εκείνο που λέει το καταστατικό αναφορικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Σε σημερινές δηλώσεις του στην Πάφο, ο Μητροπολίτης κλήθηκε να σχολιάσει την εισήγηση του Μητροπολίτη Κιτίου για απευθείας εκλογή Αρχιεπισκόπου από τον λαό.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι «είναι πολύ γρήγορα για να μιλούμε περί αλλαγής καταστατικού», και πρόσθεσε ότι «όταν θα έρθει η ώρα με νηφαλιότητα και με υπευθυνότητα θα δούμε το κάθε τι και θα κάνουμε εκείνο που συμφέρει στην εκκλησία και στον τόπο».

    [20] Αρχιτεκτονική Σχολή - Παλιά Λευκωσία

    Η Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα στεγασθεί στη παλιά Λευκωσία στο κτίριο που στεγαζόταν η Εθνική Τράπεζα.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στο Συνέδριο «Περιβάλλον - Πολιτισμός - Ανάπτυξη», που ανέφερε ότι η απόφαση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας.

    Ο κ Ζαμπέλας είπε πως η στέγαση της Σχολής είναι συμβολική σε ό,τι αφορά το στόχο αναζωογόνησης της παλιάς Λευκωσίας ενώ ο στόχος είναι να έχει και ουσιαστική συμβολή.

    [21] Ποδόσφαιρο - Κύπελο Κύπρου

    Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ έχουν ήδη προκριθεί στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου, ενώ σήμερα αναμένεται να αναδειχθούν οι άλλες δύο ομάδες της ημιτελικής φάσης.

    Ο αγώνας Ομόνοιας - Απόλλωνα έληξε χθες βράδυ χωρίς τέρματα, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλου Κύπρου. Ωστόσο η Ομόνοια προκρίνεται στη ημιτελική φάση του Κυπέλλου, καθώς στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στο Τσίρειο νίκησε τον Απόλλωνα με 2-0.

    Στις 1800 η Ανόρθωση υποδέχεται στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΚ, ενώ στις 1630 ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΓΣΠ την Αθλητική Ενωση Πάφος.

    Η ΑΕΚ είχε νίκησε με 2-0 την Ανόρθωση στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, ενώ η ΑΕΠ νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 April 2006 - 14:23:05 UTC