Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [02] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [03] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Δημοσίευμα ''Χουριέτ''
  • [04] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Τ/Κ - ΕΕ - Χρηματοδοτική βοήθεια
  • [05] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΕΕ - Τ/Κ - Βοήθεια
  • [06] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [07] Αθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Συνάντηση
  • [08] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνέντευξη - Κυπριακό - Τουρκία
  • [09] Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - ΗΠΑ - Επίσκεψη
  • [10] Αθήνα - Χριστόφιας - Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακό - Ερντογάν
  • [12] ΥΠΕΞ - Ιρλανδία - Επαφές - Κυπριακό
  • [13] Αμερικανός Γερουσιαστής - AHI - Κυπριακό
  • [14] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - Casus belli
  • [15] Δήμαρχος Λευκωσίας - Τ/Κ - ΣτΕ
  • [16] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Προεκλογική περίοδος - Αντιπολίτευση
  • [17] Υπουργός Υγείας - Περδίκης - Τρόφιμα
  • [18] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ajet - ''Ηλιος''
  • [19] Βουλή - Μέλη Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - Ασφάλεια ναυσιπλοΐας
  • [20] Κυπριακές Αερογραμμές - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [21] Διοικητής ΚΤ - Εμπορικές τράπεζες - Νέα Οδηγία ΕΕ
  • [22] Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [23] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Εβδομη ημέρα - Κύπρος
  • [24] Πετόσφαιρα Γυναικών - Κύπελλο
  • [25] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Δεύτερη νίκη
  • [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Τιτλοποιήσεις - Αναξιοκρατία - Υγιεινή
  • [28] ΑΚΕΛ - Ολοήμερο σχολείο - Συλικιώτης
  • [29] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [30] ΔΗΣΥ - Αβέρωφ Νεοφύτου - Ρουσφέτι - Τίτλοι Ιδιοκτησίας
  • [31] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Πασιαρδής - ''Χουριέτ''
  • [32] ΔΗΣΥ - Καράς - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [33] ΕΔΕΚ Ομήρου - Τουρκία - Τ/Κ
  • [34] ΕΔΕΚ Σιζόπουλος - Νοσοκομείο Λεμεσού
  • [35] Ευρωπαϊκό κόμμα - Ημικρατικοί Οργανισμοί - Νομοσχέδιο
  • [36] ΕΔΗ - Κυβέρνηση - Ημικρατικοί Οργανισμοί
  • [37] Περδίκης - Επιχορήγηση ΕΕ - Υποστατικά διατροφής - AJet - Τουρκία ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 22/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Η Τουρκία έχει σαφείς υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες απεδέχθη και υπέγραψε, και επαφίεται στην ΕΕ όταν θα γίνει ανασκόπηση της προόδου της Τουρκίας στην εφαρμογή αυτών των υποχρεώσεων, εντός του 2006, να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «ενόσω δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της βόρειας Κύπρου, δεν πρόκειται να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας για τους Ελληνοκυπρίους, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει αυτό για μας», ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως «δεν υπάρχει εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων σε κανέναν τομέα, υπάρχουν περιορισμοί στη διεκδίκηση της τ/κ διοίκησης να συμπεριφέρεται ή να μετέχει σαν χωριστό κράτος. Οι δυσκολίες είναι αυτοεπιβαλλόμενες από τη δική τους πολιτική».

    Αναφορικά με το θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αναμένεται ακόμα από τον ΓΓ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπό του στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση της τ/κ πλευράς για να αρχίσουν εργασία.

    «Εμείς είμαστε έτοιμοι όποτε κληθούμε να λάβουμε μέρος», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για τη συνάντησή του αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όπως συνήθως, από το τίποτε δημιουργείται μέγα θέμα».

    Είπε πως ο κ. Αναστασιάδης θα μετάσχει στην καθιερωμένη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες και «ζήτησε να συζητήσει μαζί μου ποιες θέσεις κρίνω ότι μπορεί ο ίδιος να προβάλει» στη συνεδρία αυτή.

    «Συμβαίνει να είμαστε και οι δυο στις Βρυξέλλες, λόγω των διευθετήσεων των αεροπορικών συνδέσεων σήμερα το απόγευμα υπάρχει χρόνος και τον συναντώ», ανέφερε.

    Σε παρατήρηση πως υπάρχει το προηγούμενο της μη συμμετοχής του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν υπάρχει καμία σχέση του ενός θέματος με το άλλο.

    Σε σχέση με τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτά είναι η ανάλυση και επικύρωση των εθνικών προγραμμάτων που έχει υποβάλει κάθε μια χώρα για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, η συζήτηση της αναθεωρημένης συμφωνίας της Λισσαβόνας που κυρίως ασχολείται με τα θέματα ανταγωνισμού, εργασίας, έρευνας και καινοτομίας και θα υποβληθούν διάφορες προτάσεις από καθορισμένους ομιλητές από διάφορες χώρες και θα γίνει συζήτηση.

    [02] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Δηλώσεις Ερντογάν

    Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυστριακό περιοδικό για το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης αποτελούν μια ακόμη προσβολή και πρόκληση για την ΕΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε πως ''ενόσω δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της βόρειας Κύπρου, δεν πρόκειται να ανοίξουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας για τους Ελληνοκυπρίους, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει αυτό για μας'', ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ''εάν η Αγκυρα έχει πρόβλημα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η ΕΕ να ανεχθεί τις χρονίζουσες τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλητικότητες''.

    ''Αυτές οι νέες δηλώσεις του κ. Ερντογάν μπορεί για μας να μην είναι έκπληξη, για την ΕΕ όμως είναι μια ακόμη προσβολή και πρόκληση'', ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    [03] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Δημοσίευμα ''Χουριέτ''

    Για ωμή επαναβεβαίωση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και στην Κύπρο και στο Αιγαίο έκανε χθες λόγο ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Χουριέτ'' για το Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής είπε πως ''εάν αυτό το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εάν αυτή η πραγματικότητα δεν είναι απλώς μια υπόμνηση και υπόδειξη του βαθέως κράτους της Τουρκίας προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τότε πρόκειται ασφαλώς για μιαν ωμή επαναβεβαίωση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας και στην Κύπρο και στο Αιγαίο''.

    Πρόσθεσε πως όταν οι ένστολοι εκπρόσωποι του βαθέως κράτους στην Τουρκία ξαναμιλούν για προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων στην Κύπρο και για την παρουσία των κατοχικών δυνάμεων ως θέμα ζωτικής σημασίας, ''η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση της θητείας στην κυπριακή εθνοφρουρά είναι και ανεπίκαιρη και ανεφάρμοστη, έστω και εάν είναι επίκαιρη και εντυπωσιακή λόγω προεκλογικής περιόδου''.

    [04] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Τ/Κ - ΕΕ - Χρηματοδοτική βοήθεια

    Εάν η τ/κ ηγεσία επιμένει να αρνείται να δεχθεί το ποσό των 139 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ επειδή θα παρέχεται σε αυτήν μέσω των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε είναι πρόβλημα αποκλειστικά δικό της, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σχολιάζοντας, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, τη θέση της τ/κ ηγεσίας ότι η τ/κ πλευρά δεν θα δεχθεί τη διοχέτευση αυτών των κονδυλίων μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μέσω ενός γραφείου της ΕΕ στα κατεχόμενα, ο κ. Πασιαρδής είπε πως η ΕΕ έχει καθορίσει την οδό μέσω της οποίας θα παραχωρηθεί αυτή η βοήθεια.

    ''Και η οδός είναι γνωστή: Mέσω των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν η τ/κ ηγεσία επιμένει να αρνείται να δεχθεί αυτό το ποσό επειδή θα παρέχεται σε αυτήν μέσω των νομίμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε είναι πρόβλημα αποκλειστικά δικό της'', ανέφερε.

    [05] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ΕΕ - Τ/Κ - Βοήθεια

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβουλεύεται την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις κυριότερες πτυχές της υλοποίησης της βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους και θα το πράττει, δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποιος είναι ο ρόλος της κυπριακής κυβέρνησης στην υλοποίηση του χρηματοδοτικού κανονισμού.

    Κληθείς να αναφέρει ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να διατεθεί η βοήθεια στους Τ/Κ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την άμεση διαχείριση της βοήθειας και παίρνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την εφαρμογή της''.

    ''Αυτό συνεπάγεται προγραμματισμό της βοήθειας με την Επιτροπή να λαμβάνει τις χρηματοδοτικές αποφάσεις μέχρι το τέλος του 2006. Σε ευθυγράμμιση με τη συνήθη πρακτική για τη διαχείριση της βοήθειας της ΕΕ, διεξάγονται συζητήσεις με την κοινότητα που θα ευεργετηθεί ώστε να αναγνωριστούν οι ανάγκες και οι τομείς προτεραιότητας για παρέμβαση'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι ''είναι πρόωρο σε αυτό το στάδιο να δοθούν λεπτομέρειες για το μηχανισμό εφαρμογής, αφού αυτό είναι ακόμη υπό μελέτη''.

    Ερωτηθείς εάν η τουρκική ή τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν απορρίψει επίσημα τη διάθεση, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, της βοήθειας των 139 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν γνωρίζει ''αν έχουν διαβιβάσει επίσημα θέση κατευθείαν στις Βρυξέλλες''.

    [06] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 4 μέχρι τις 6 Απριλίου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου της, Γιώργου Ιακώβου, και σε συνέχεια και των σχετικών συνεννοήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η κ. Μπακογιάννη θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης θα οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

    [07] Αθήνα - Καραμανλής - Μπακογιάννη - Συνάντηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε χθες συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει η ΥΠΕΞ της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην επίσκεψή της στις ΗΠΑ, είπε ότι ''οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά καλές'' και πρόσθεσε πως ''οι επαφές είναι πάντα χρήσιμες''.

    Ερωτηθείς αν θα συζητήσει στις επαφές της το θέμα για την ακύρωση της αγοράς των 10 F16, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: ''Δεν υπάρχουν τέτοια θέματα''.

    Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά για τους Ελληνοκυπρίους, αν δεν καταργηθούν οι ''κυρώσεις'' κατά των κατεχομένων, είπε πως οι δηλώσεις αυτές ''δεν φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ''.

    [08] ΥΠΕΞ Ελλάδας - Συνέντευξη - Κυπριακό - Τουρκία

    Στις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''προτάθηκαν ξανά οι συζητήσεις για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο'', δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Κάλεσε επίσης την Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ λέγοντας ότι «δεν υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ».

    ''Ολες οι χώρες προσάρμοσαν τη νομοθεσία τους, αποδέχθηκαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία πρέπει επίσης να κάνει το ίδιο. Δεν υπάρχει Ευρώπη 'α λα καρτ' για οποιαδήποτε χώρα και δεν υπάρχει και για την Τουρκία'', σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση να προωθηθεί και να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» και ανέφερε πως έχει πραγματοποιηθεί κάποια πρόοδος για την επανάληψη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.

    «Στις πρόσφατες συνομιλίες ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν προτάθηκαν ξανά οι συζητήσεις για την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο'', ανέφερε.

    Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, το Κυπριακό και η ευμετάβλητη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι τα κεντρικά ζητήματα τα οποία θα συζητήσει με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή της ως υπουργός Εξωτερικών.

    [09] Κουμουτσάκος - Μπακογιάννη - ΗΠΑ - Επίσκεψη

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με την ομόλογο της Κοντολίζα Ράις, και την Παρασκευή θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, στο περιθώριο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια των επαφών της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ «θα δοθεί η ευκαιρία για προβολή, υποστήριξη και επανάληψη στων Ελληνικών θέσεων σε πολλά θέματα», διευκρινίζοντας πως η ημερήσια διάταξη δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά θα περιλαμβάνει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, (όπως οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό), θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην περιοχή, την πορεία διεύρυνσης της ΕΕ, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει και το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, είπε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Υπουργού των Εξωτερικών στις ΗΠΑ, με συγκεκριμένο χαρακτήρα και πλαίσιο και σκοπό την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων και πρόσθεσε πως δεν θα συζητηθούν ζητήματα τη πρόσφατης ελληνικής επικαιρότητας.

    [10] Αθήνα - Χριστόφιας - Μπακογιάννη - Κυπριακό

    Είναι προς το συμφέρον όλων να αναθεωρήσει η Τουρκία τη στάση της στο κυπριακό πρόβλημα, διότι διαφορετικά δεν θα δημιουργηθούν οι προοπτικές για θετικές εξελίξεις για την επίλυση του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε επίσης την Αγκυρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πορεία ένταξης στην ΕΕ, και την ΕΕ να δείξει αυτοσεβασμό, ενώ εξέφρασε την ευχή οι ΗΠΑ να δείξουν κατανόηση σε θέσεις οι οποίες και λογικές, μπορούν να σπάσουν τα αδιέξοδα και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για λύση.

    «Ηταν η πρώτη μου συνάντηση με τη κ. Μπακογιάννη αφότου ανέλαβε αυτά τα υψηλά καθήκοντα, ήταν επόμενο ότι τη συγχάρηκα και της ευχήθηκα να περάσει με επιτυχία μέσα από τις πολλές συμπληγάδες που θα περάσει η εξωτερική πολιτική και της Ελλάδας και της Κύπρου και να έχουμε ποθούμενα αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    ''Βρεθήκαμε μπροστά σε εξελίξεις οι οποίες σε ένα βαθμό είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα και την Κύπρο και εννοώ την έγκριση του κανονισμού για τη βοήθεια προς τους Τ/Κ, διότι μένει ανοικτός ο άλλος κανονισμός, με βάση και τις δικές μας τις θέσεις για επιστροφή της Αμμοχώστου και από κοινού συνδιαχείριση με τους τ/κ του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από αιγίδα της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου για την κ. Μπακογιάννη, ενόψει της επίσκεψης της στις ΗΠΑ, ο κ. Χριστόφιας, απάντησε πως «ο Πρόεδρος έχει καθημερινή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, την κ. Μπακογιάννη και με όλους όσους ασχολούνται με Κυπριακό δεν χρειάζονται ειδικά μηνύματα από τον Χριστόφια».

    [11] Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακό - Ερντογάν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως οι θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι ενόσω δεν καταργούνται οι κυρώσεις κατά της βόρειας Κύπρου, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια για τους Ε/Κ, «δένεται με το φρεσκαρισμένο δόγμα της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας το οποίο δυστυχώς υπέγραψε ο κ. Ερντογάν και η κυβέρνησή του από τον περασμένο Δεκέμβριο».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι με βάση το νέο δόγμα που έχει θεσμοθετήσει το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από σχετική πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δυσκολεύεται πάρα πολύ, δεν ξέρω αν θέλει κιόλας, να απαλλαγεί από τον έλεγχο των στρατιωτικών, τόσο η ίδια ως κυβέρνηση και η πολιτική ζωή του τόπου γενικότερα».

    Είπε επίσης ότι το δόγμα αυτό είναι επανάληψη και ίσως ακόμα περισσότερη ενδυνάμωση του δόγματος στη βάση του οποίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ, το γνωστό τελεσίγραφο των 11 σημείων, ''τα οποία δυστυχώς έγιναν αποδεκτά από τον ΓΓ στην ενάσκηση της επιδιαιτησίας του''.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της Τουρκίας να απορρίψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 139 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ προς τους Τ/Κ, επιμένοντας η βοήθεια αυτή να δοθεί μέσω γραφείου της Ενωσης στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως αυτή η ενέργεια «είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των λανθασμένων και αντικυπριακών ενεργειών της Τουρκίας, που είναι πρόκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση'', ενώ σημείωσε ότι η διοχέτευση της βοήθειας καθορίζεται μέσα στον ίδιο τον κανονισμό.

    [12] ΥΠΕΞ - Ιρλανδία - Επαφές - Κυπριακό

    Συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Dermot Ahern, τον Πρόεδρο του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, Rory OHanlon, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, Δρ. Michael Woods, είχε χθες στο Δουβλίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο Παρίσι.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών απένειμε χθες στο Δουβλίνο, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ιρλανδό Αντιστράτηγο Ε.Α. Gerry OSullivan.

    «Σήμερα (χθες), η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά ένα Ιρλανδό που υπηρέτησε στην Κύπρο με μεγάλη διάκριση και που χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης από τον κυπριακό λαό. Τιμώντας τον Gerry OSullivan, η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά και αποτίνει φόρο τιμής σε όλους του Ιρλανδούς άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν ως κυανόκρανοι στο νησί από το 1964», υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου στην τελετή παρασημοφόρησης.

    [13] Αμερικανός Γερουσιαστής - AHI - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι σημαντικό για την Τουρκία και άλλους να κατανοήσουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό.

    Μιλώντας σε δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) κατά το οποίο τιμήθηκε από το AHI με το National Public Service Award του Ινστιτούτου, ο κ. Βαν Χόλεν είπε ότι όπως και οι συνάδελφοί του Ολυμπία Σνόου και Πολ Σαρμπάνης θέλει και αυτός να συγχαρεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ανάν και το ενδιαφέρον του για επανέναρξη των συζητήσεων σε σχέση με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Επεσήμανε ότι στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση «αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο στόχο της αποστρατικοποίησης του νησιού», προσθέτοντας πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η συνεχιζόμενη κατοχή».

    «Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας πως δυστυχώς η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής απορρίψει αίτημα του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ να επισκεφθεί την Αγκυρα για να ξεκινήσει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων.

    «Αυτό είναι ατυχές αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία και άλλους να κατανοήσουν ότι το αυθεντικό σχέδιο Ανάν είναι νεκρό», είπε.

    [14] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - Casus belli

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την επιβεβαίωση από την Αγκυρα της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδος σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων, υπενθύμισε την απόφαση της 3ης Οκτωβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, τονίζοντας ότι άνοιξαν προοπτικές για ένα μέλλον ειρήνης και σταθερότητας και για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Η πολιτική της προσκόλησης σε αναχρονισμούς του παρελθόντος δεν ανήκει στη νέα εποχή που όλοι επιθυμούμε, είναι μια πολιτική αδιέξοδη και θα αποδειχθεί αδιέξοδη», είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι το θέμα του ''casus belli'' έχει ήδη τεθεί για πρώτη φορά από την ευρωπαϊκή επιτροπή στην έκθεσή της για την Τουρκία του Νοεμβρίου του 2005, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που είπε πως το «casus belli'' δεν είναι φιλική στάση που θα άρμοζε μεταξύ γειτόνων», και ότι «τέτοιου είδους λογικές δεν έχουν θέση στην ενωμένη Ευρώπη».

    [15] Δήμαρχος Λευκωσίας - Τ/Κ - ΣτΕ

    Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να καταλάβουν θέση Κύπριου Εκπροσώπου στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης για όσο ακόμα η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος και ο εποικισμός συνεχίζονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ ότι ο «δήμος» θα δικαιούται μια θέση πλήρους μέλους και μια θέση αναπληρωματικού μέλους στο Κογκρέσο, ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο, οι Τ/Κ μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες του Κογκρέσου μόνο σε ad hoc βάση».

    Σημείωσε επίσης ότι Κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε μείωση της αντιπροσωπείας της στο Κογκρέσο, η οποία αποτελείται από τρία μόνιμα μέλη και τρεις αναπληρωτές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λευκωσίας.

    [16] Υφυπουργός παρά τω Προέδρω - Προεκλογική περίοδος - Αντιπολίτευση

    Σε αυτή την προεκλογική περίοδο η αντιπολίτευση δεν αποφεύγει απλώς την αλήθεια αλλά την κακοποιεί βάναυσα επί καθημερινής βάσεως, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής είπε πως εάν κάποιος ξένος που δεν επισκέφθηκε ποτέ την Κύπρο πιστέψει τα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση για την εσωτερική διακυβέρνηση ''είναι φυσικό να συμπεράνει ότι η μόνη διαφορά μεταξύ της Κύπρου και μιας εξαθλιωμένης αφρικανικής χώρας είναι το χρώμα των πολιτών τους''.

    ''Ομως όλα αυτά τα ακούει ο Κύπριος πολίτης, που διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης και που ξέρει ότι τα οποιαδήποτε φυσιολογικά και αναπόφευκτα προβλήματα της καθημερινής ζωής του δεν έχουν σίγουρα τις τραγικές διαστάσεις που τους προσδίδει η αντιπολίτευση'', είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Σημειώνοντας πως έχει ενταθεί η εκστρατεία της αντιπολίτευσης και η πολεμική της εναντίον της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε πως ''είναι σύνηθες φαινόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο να φθονούν και οι υπερβολές και οι αναλήθειες'' και ότι ''η πρωτοτυπία αυτής της προεκλογικής περιόδου εντοπίζεται στο γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν αποφεύγει απλώς την αλήθεια αλλά την κακοποιεί βάναυσα επί καθημερινής βάσεως''.

    [17] Υπουργός Υγείας - Περδίκης - Τρόφιμα

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης αντέκρουσε τις δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της δημοσιοποίησης ή όχι των ονομάτων των υποστατικών τροφίμων που παρανομούν, εκθέτει τον ίδιο τον Υπουργό.

    «Ο κ. Περδίκης προτρέχει των γεγονότων και βιάζεται να εξαγάγει συμπεράσματα, κάτι το οποίο έχει πράξει και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα οι πραγματικότητες να τον έχουν διαψεύσει πανηγυρικά», ανέφερε ο Υπουργός.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αξιολογείται από το Υπουργείο και εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει τοποθέτηση επί του θέματος.

    [18] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ajet - ''Ηλιος''

    Η αίτηση της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» προς το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για άδεια λειτουργίας της εταιρείας ajet φαίνεται να εξετάστηκε με περισσή σπουδή, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, σημειώνοντας ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, έπρεπε να είχε ενημερωθεί τουλάχιστον ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου για το χειρισμό της υπόθεσης.

    «Φαίνεται ότι η αίτηση αυτή εξετάστηκε με περισσή σπουδή και αυτό είναι που ερευνάται, εάν δηλαδή οι διαδικασίες ήταν με τον πρέποντα τρόπο και χρόνο ή εάν επέδειξε περισσή προθυμία και εάν έδωσε προτεραιότητες σε άλλη αίτηση παρά σε εκείνες που υπήρχαν», είπε ο Υπουργός.

    Αφού ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να ενημερώνεται καθημερινώς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε αίτηση αδειοδότησης, εξέφρασε τη θέση ότι ''αυτή η αίτηση (της ajet) δεν ήταν μια συνηθισμένη και έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Αυτό το λάθος έγινε. Επρεπε να ενημερωθεί και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και ενδεχομένως και ο Υπουργός και να ζητήσουν απόψεις για τον χειρισμό του θέματος λόγω της ευαισθησίας του θέματος και χωρίς να θέλουμε να καταδικάσουμε οποιοδήποτε''.

    [19] Βουλή - Μέλη Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - Ασφάλεια ναυσιπλοΐας

    Την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας για τη θετική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προώθηση νομοθετικών μέτρων αναφορικά με την ασφάλεια στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, εξέφρασε χθες το μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Ναυτιλίας Ντιντιέ Κουεντίν, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα του κοινοβουλίου της Γαλλίας να συνεργασθεί περαιτέρω με τη Βουλή των Αντιπροσώπων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στη Βουλή αντιπροσωπεία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, ο κ. Κουεντίν ζήτησε να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τις απόψεις της κυπριακής Βουλής σχετικά με την τρίτη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια στην ναυσιπλοΐα, γνωστή ως πακέτο μέτρων ''Ερικα ΙΙΙ''.

    Σχετικά με το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνονται στο ''Ερικα ΙΙΙ'', ο κ. Κουεντίν ζήτησε να μάθει ποιες από τις επτά ενότητες της δέσμης αυτής νομοθετικών μέτρων για την ασφάλεια στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης και τη διερεύνηση αυτών των ατυχημάτων προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ή δυσκολίες στην Επιτροπή Συγκοινωνιών.

    ''Αυτό το θέμα'', είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, ''το χειρίζεται η Εμπορική Ναυτιλία και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι για τις τέσσερεις ενότητες έχουν κάνει αρκετή προεργασία, αλλά αναμένεται το σύνολο της διαμόρφωσης του πακέτου 'Ερικα ΙΙΙ' για να μπορέσει να προωθηθεί κοντά μας, εφ' όσον ολοκληρωθεί φυσικά από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [20] Κυπριακές Αερογραμμές - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εισήγηση του αρμόδιου για τις Μεταφορές Γάλλου Αντιπροέδρου Ζακ Μπαρό, αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρία της την έναρξη διαδικασίας διερεύνησης του σχεδίου δράσης για την εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Η διαδικασία θα ξεκινήσει με βάση το άρθρο 88, ενώ όπως διευκρίνιζαν κοινοτικές πηγές, δεν πρόκειται για δικαστική, ούτε για προδικαστική διαδικασία.

    Στην παρούσα φάση η ενεργοποίηση της διαδικασίας διερεύνησης θα επιτρέψει στις κοινοτικές υπηρεσίες να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες από την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού.

    [21] Διοικητής ΚΤ - Εμπορικές τράπεζες - Νέα Οδηγία ΕΕ

    Ριζικές αλλαγές στον τομέα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων των Διοικητικών Συμβουλίων των εμπορικών τραπεζών προνοεί, μεταξύ άλλων, η νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2007, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Η νέα Οδηγία στοχεύει στην ενίσχυση του γενικού πλαισίου εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και στην αναβάθμιση των τριών βασικών λειτουργιών τους, που είναι η Εσωτερική Επιθεώρηση, η Διαχείριση Κινδύνων και η Κανονιστική Συμμόρφωση.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη με τους Προέδρους και Ανώτατους Εκτελεστικούς Διευθυντές των 18 εγχώριων και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, που είναι εγκαθιδρυμένα στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι προέβη σε ενημέρωση των αξιωματούχων των τραπεζών σε σχέση ''με τις βασικές πρόνοιες και τις επιμέρους βασικές παραμέτρους που θα διέπουν το νέο πλαίσιο της νέας Οδηγίας που αναβαθμίζει τη διαχείριση των κινδύνων μέσα από την αναβαθμισμένη εσωτερική εταιρική διακυβέρνηση και την εσωτερική επιθεώρηση''.

    [22] Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με οδηγό την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κατέγραψε κέρδη 2,6%, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνέχισε και χθες την ανοδική του πορεία. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.485,27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,63%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,6 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 49,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,65% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 844,37 μονάδες.

    [23] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Εβδομη ημέρα - Κύπρος

    Στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια, με χρόνο 57,30, προκρίθηκε η Αντρη Σιάλου στη σημερινή έβδομη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Σήμερα αγωνίστηκε και η Ελένη Αρτυματά στον προημιτελικό των 200 μέτρων και με χρόνο 23,88 πέρασε στον ημιτελικό του αγωνίσματος καθώς και ο Ανδρέας Βασιλείου, που αγωνίστηκε στο ατομικό τραπ της σκοποβολής, παίρνοντας τη 17η θέση με 89 επιτυχίες στους 100 δίσκους.

    Εξάλλου, σήμερα αγωνίζονται στον τελικό του ύψους ο Κυριάκος Ιωάννου και ο Γιάννος Κωνσταντίνου.

    [24] Πετόσφαιρα Γυναικών - Κύπελλο

    Η ΑΕΚ νίκησε χθες βράδυ με 3 - 0 σετ τον Πανιδαλιακό και πέρασε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Γυναικών στην πετόσφαιρα.

    Στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων η ΑΕΚ είχε και πάλι νικήσει με 3-0 σετ τον Πανιδαλιακό.

    Στο φάιναλ φορ έχει ήδη προκριθεί η ΑΕΛ.

    [25] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Δεύτερη νίκη

    Ενα βήμα πριν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην Καλαθόσφαιρα Ανδρών βρίσκεται πλέον η ΑΕΛ, μετά τη χθεσινοβραδινή της, εκτός έδρας, νίκη επί του Απόλλωνα με 90 - 72 στο πλαίσιο του τελικού των ''πλέι οφ'' της διοργάνωσης.

    Η περυσινή πρωταθλήτρια ομάδα της ΑΕΛ προηγείται με 2 - 0 στις νίκες και χρειάζεται μόνο μια νίκη για να στεφθεί Πρωταθλήτρια. Το Πρωτάθλημα θα κατακτήσει η ομάδα που θα συμπληρώσει πρώτη τρεις νίκες.

    Στο πρώτο αγώνα, που έγινε στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης'', η ΑΕΛ νίκησε και πάλι τον Απόλλωνα με 74 - 66.

    Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στις 20.00 την ερχόμενη Παρασκευή στο στάδιο ''Νίκος Σολομωνίδης''.

    [00]

    [26] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [27] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Τιτλοποιήσεις - Αναξιοκρατία - Υγιεινή

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως η μηδενιστική και ισοπεδωτική προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να παρουσιάσει μια αρνητική εικόνα για την Κυβέρνηση πέφτει στο κενό, γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού απάντησε στις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε ''όργιο ρουσφετιού'' και ''αναξιοκρατίας'' ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, με την κυπριακή παροιμία ''από 'ν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του''.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ «ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στη εξουσία για δέκα χρόνια κατηγορείτο πρώτα και κύρια από τα ίδια τα στελέχη του για το πώς χειρίστηκε τα θέματα αξιοκρατίας», προσθέτοντας πως ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του παραδέχθηκε ότι λειτούργησε υπηρεσία εξυπηρέτησης -όπως την ονόμασε στο κόμμα του- η οποία μέσα σε 15 μήνες χειρίστηκε 21.000 υποθέσεις».

    [28] ΑΚΕΛ - Ολοήμερο σχολείο - Συλικιώτης

    Το AKEΛ θεωρεί ότι πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να προχωρήσει η εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, που αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης των συνεργαζομένων κομμάτων, δήλωσε χθες ο Νεοκλής Συλικιώτης, αρμόδιος για θέματα παιδείας του κόμματος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο θεσμός του ενιαίου υποχρεωτικού ολοήμερου δημοτικού σχολείου αποτελεί μια σημαντική θεσμική εκπαιδευτική καινοτομία, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και όχι αποσπασματικά.

    Ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε την άποψη ότι «οι ενστάσεις που προβάλλονται και οι όροι που τίθενται από μερικούς μάλλον θέλουν να εκφράσουν σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης, η οποία δεν επιθυμεί να προχωρήσει καμία θεσμική αλλαγή, όπως ουσιαστικά δεν επιθυμεί να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

    [29] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η Βουλή πρέπει να «απεξαρτηθεί» οικονομικά από την εκάστοτε κυβέρνηση, να δημιουργήσει δική της Νομική Υπηρεσία, να αξιοποιήσει περαιτέρω το θεσμό των επιστημονικών συνεργατών δηλώνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές συλλογικά και o κάθε ένας χωριστά πρέπει να εργαστούν για την ανύψωση του επιπέδου του Κοινοβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ανέφερε ότι εκκρεμούν 150 θέματα ενώπιον της Επιτροπής και πιστεύει ότι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να εξετάσει η νέα Βουλή είναι ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της κυπριακής κοινωνίας.

    Ο κ. Κυπριανού εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2001 διακατεχόμενος από αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών και ταυτόχρονα ένα δέος για τα καθήκοντα που αναλάμβανε. Πρόσθεσε πως με την πάροδο του χρόνου η αποκόμιση εμπειριών και η συνεργασία με τους συναδέλφους του συνέτειναν ώστε να αντεπεξέλθει με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

    [30] ΔΗΣΥ - Αβέρωφ Νεοφύτου - Ρουσφέτι - Τίτλοι Ιδιοκτησίας

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε πως η κυβέρνηση ''επιδίδεται σε ένα όργιο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας ενόψει μάλιστα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών''.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι, ενώ τα προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας διογκώνονται, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, αντί να δώσουν λύσεις στα προβλήματα, επιχειρούν να αποκομίσουν κομματικά οφέλη με το διορισμό ''κομματικών κομισάριων σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, μετατρέποντας το κράτος από παροχέα υπηρεσιών προς τον πολίτη σε υπεραγορά του ρουσφετιού''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ληγμένα τρόφιμα, ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να ενεργεί προληπτικά και ''όχι να ακολουθεί τα γεγονότα σε ό,τι αφορά την υγεία των πολιτών''.

    [31] ΔΗΣΥ - Τριανταφυλλίδης - Πασιαρδής - ''Χουριέτ''

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Τριανταφυλλίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση, δια του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, κάτω από το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο Κύπριος πολίτης σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής προτίμησε τη γλώσσα των κενών χαρακτηρισμών και των αφορισμών κατά της αντιπολίτευσης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως «η Κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη της διαχείρισης του τόπου, οφείλει να εγκύψει πάνω σε αυτά, να βγει έξω από την κοινωνία και να βρει λύσεις αντί να επιτίθεται στον ΔΗΣΥ».

    Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, είπε, «αβίαστα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητα της με θεωρία ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», προσθέτοντας πως «στο τέλος το θύμα της επίθεσης αυτής καταλήγει να είναι ο ίδιος ο Κύπριος πολίτης».

    [32] ΔΗΣΥ - Καράς - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξελίχθηκε σε μια λαϊκή αντιπροσωπεία περίπου ισάριθμη της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Αντώνης Καράς, σημειώνοντας ότι η Βουλή ως σώμα απευθείας εκλεγμένο από το λαό έχει ευθύνη να συζητά το Κυπριακό, μια ευθύνη που, όπως ανέφερε, επιμελώς αποφεύγει.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Καράς είπε ότι η Βουλή μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περαιτέρω εμπέδωση της λειτουργίας της Δημοκρατίας και στη διαμόρφωση του πολιτικού ήθους, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο του Κοινοβουλίου θα γίνει αποτελεσματικότερο εάν μειωθεί ο αριθμός των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    Είπε ότι μετά από μια προσπάθεια η οποία προαπαιτείται για να εκλεγεί κάποιος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένας νεοεκλεγείς βουλευτής αισθάνεται καταξίωση, προσθέτοντας ότι το εκλογικό σώμα εκλέγει εκείνους που είναι πιο πειστικοί ότι μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή του αντιπροσώπου του λαού.

    [33] ΕΔΕΚ Ομήρου - Τουρκία - Τ/Κ

    Το νέο δόγμα το οποίο έχει θεσμοθετήσει το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από σχετική πρόταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποδεικνύει ότι η Τουρκία μένει προσκολλημένη στο παρελθόν, επιδρομική, επεκτατική, απειλητική, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε σχέση με το περιεχόμενο του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Ομήρου είπε πως μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ενταξιακή τροχιά, απειλεί με τον πλέον θρασύ τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, με κατακτητικούς πολέμους.

    ''Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις όχι απλώς την αμυντική συνεργασία, αλλά το Δόγμα Αμυντικού Χώρου, το οποίο υπήρξε προϊόν της συλλογικής σοφίας του έθνους για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και του τουρκικού επεκτατισμού'', πρόσθεσε.

    [34] ΕΔΕΚ Σιζόπουλος - Νοσοκομείο Λεμεσού

    Το Νοσοκομείο Λεμεσού έχει σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, δήλωσε χθες ο Α' Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή πρωινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο της πόλης.

    Αναφερόμενος στα βασικά προβλήματα του Νοσοκομείου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως όσον αφορά το θέμα του αγγειογράφου, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του με πρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καλύπτει το σύνολο των επεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε σταθερή βάση καθώς και στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του για κάλυψη περισσότερων αναγκών.

    Ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι εδώ και 4 χρόνια που έγινε παραγγελία για την γ-κάμερα δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη λειτουργία λόγω, όπως είπε, της μη ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης του προσωπικού και της απουσίας συγκεκριμένων λογισμικών προγραμμάτων.

    [35] Ευρωπαϊκό κόμμα - Ημικρατικοί Οργανισμοί - Νομοσχέδιο

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα σημειώνει πως παρόλο που κατανοεί πλήρως την ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών ταμείων και θεσμοθέτησης του δικαιώματος του κράτους να αντλεί κεφάλαια από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, εντούτοις θεωρεί το κατατεθέν νομοσχέδιο «πρόχειρο και ατελές».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΕΥΡΩΚΟ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο γιατί αφενός ενδέχεται να επιβαρύνει τους πολίτες που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να προστατέψει και από την άλλη δημιουργεί ένα χείριστο προηγούμενο που συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση και όχι στον εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ως αναγκαίο και επιβεβλημένο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ώστε και ο υγιείς ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή να κατοχυρώνεται αλλά και οι Ημικρατικοί Οργανισμοί να μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία στο σύγχρονο περιβάλλον.

    [36] ΕΔΗ - Κυβέρνηση - Ημικρατικοί Οργανισμοί

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την καταβολή μερίσματος από τους ημικρατικούς οργανισμούς.

    Ανακοίνωση των ΕΔΗ αναφέρει ότι η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή που «προνοεί την καταβολή μερίσματος από τους ημκρατικούς οργανισμούς μέσα από ασαφείς διαδικασίες, ισοδυναμεί με νέα απόπειρα λεηλασίας των αποθεμάτων τους αλλά και απειλή κατά του εισοδήματος του χαμηλά αμειβόμενου πολίτη».

    Οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέτει τους ημικρατικούς οργανισμούς υπό αυστηρότερο έλεγχο εκθέτοντάς τους σε περαιτέρω κινδύνους, αντί να τους χειραφετήσει για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

    [37] Περδίκης - Επιχορήγηση ΕΕ - Υποστατικά διατροφής - AJet - Τουρκία

    Τον κίνδυνο η Κύπρος να χάσει τα 55 εκατομμύρια ευρώ από την επιχορήγηση της ΕΕ για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των αποβλήτων για την περιοχή Αμμοχώστου-Λάρνακας, συζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης με τον Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμη Θεμιστοκλέους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Περδίκης είπε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του Κινήματος ''για την καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις'' και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''να συνεργαστεί με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να μην χαθούν αυτά τα σημαντικά ποσά, τα οποία θα στηρίξουν ένα έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για την Κύπρο''.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Ηλιος και AJet, ο κ. Περδίκης εξέφρασε αγανάκτηση ''για τα συμβαίνοντα'', λέγοντας ότι ''δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμμία περίπτωση στην εταιρεία Ηλιος να μετατραπεί σε οποιανδήποτε άλλη εταιρεία και να πετά και θα πρέπει επιτέλους να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της ευθύνης και της τιμωρίας σε αυτούς που ουσιαστικά ευθύνονται για το μεγάλο έγκλημα της 14ης Αυγούστου''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 March 2006 - 15:23:26 UTC