Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκία - Ανάν - Μόλερ - Κυπριακό - Γκιούλ
  • [02] Λεμεσός - Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο
  • [04] Φινλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] Επιτροπή - Κύπρος - Mεταλλαγμένα τρόφιμα
  • [06] Πασιαρδής - ΕΦ - Πρόταση ΔΗΣΥ
  • [07] Πασιαρδής - Υγιεινή τροφίμων
  • [08] Επιτροπή Προσφύγων - Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας
  • [09] Αγκυρα - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Παραγουάης - Κυπριακό
  • [10] Διεθνής Ομάδα Κρίσεων - Κυπριακό - Εκθεση
  • [11] Κτηνιατρικές Υπηρεσίες - Κοπάδι - Θανάτωση
  • [12] ΠΙΤΚ - Γιάννης Ρίτσος - Εκθεση - Εγκαίνια
  • [13] Παγδατής - Τουρνουά Ειρηνικού - Νίκη - Προημιτελικά
  • [14] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Πρώτη ημέρα - Κύπρος
  • [15] Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [17] Τάκης Χατζηγεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [18] Γιώργος Βαρνάβα - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 16/03/2006

  • [01] Τουρκία - Ανάν - Μόλερ - Κυπριακό - Γκιούλ

    Η Τουρκία διαμήνυσε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πως δεν είναι ικανοποιημένη από το έργο του Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, χαρακτηρίζοντάς τον μη αντικειμενικό στο Κυπριακό, μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αγκυρα ανησυχεί πως ο κ. Μόλερ θα προωθήσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό στην προσπάθειά του για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    «Η Αγκυρα πιστεύει ότι ο κ. Μόλερ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς να παίρνει θέση και έχει ήδη αρνηθεί αίτημα του κ. Μόλερ να επισκεφθεί την Τουρκία», αναφέρεται.

    Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, η Τουρκία θεωρεί πως η συνάντηση Παπαδόπουλου Ανάν στο Παρίσι, δεν ήταν στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε έκπληξη που η ιδέα της δημιουργίας τεχνικών επιτροπών για προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θεωρήθηκε ως ε/κ ιδέα.

    Αναφέρεται επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τέλη Μαρτίου και πιθανόν να συναντηθεί με τον κ. Ανάν.

    [02] Λεμεσός - Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθεια του ΟΗΕ και των δυο πλευρών στη νέα διαδικασία που θα αρχίσει από τις τεχνικές επιτροπές, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ρόναλντ Σλίκερ, σημειώνοντας πως επιδίωξη της χώρας του είναι να επιτευχθεί το συντομότερο μια κοινά αποδεκτή λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Στο πλαίσιο επίσκεψης του στον Δήμο Λεμεσού, ο κ. Σλίκερ απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «η δέσμευση των δυο πλευρών στον ΟΗΕ, μέσα στη διαδικασία που συμφώνησαν, είναι φυσικά δραματικά θετικό γεγονός και προσβλέπουμε από τον ΟΗΕ να φέρει τις δυο πλευρές κοντά και να αρχίσει δουλειά με τις δυο τεχνικές επιτροπές όσο νωρίτερα γίνεται»

    Πρόσθεσε δε ότι «εμείς ως ΗΠΑ σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια με όποιο τρόπο ο ΟΗΕ και τα δυο μέρη θεωρούν σωστό και έχω εκφράσει και στον ΟΗΕ την προθυμία μας να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    «Εάν υπάρχουν διευκρινήσεις που δεν έχουν γίνει από τη μια πλευρά στην άλλη, εύχομαι οι άνθρωποι που έχουν ερωτήματα θα καθίσουν με τον (Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ) κ. Μόλερ και τον ΟΗΕ για πάρουν τις διευκρινίσεις που χρειάζονται και να αρχίσουμε δουλειά», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σλίκερ είπε πως «δεν θα επέμβουμε σε καμιά διαδικασία, αυτό που θα κάνουμε είναι να στηρίξουμε τον ΟΗΕ και τις δυο πλευρές στη διαδικασία που αποφασίστηκε. Το ζωτικό για εμάς είναι να αρχίσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό και εάν κληθούμε, θα στηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο αυτή την προσπάθεια».

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο μέσα στους επόμενους μήνες Αμερικανοί επίσημοι και τόνισε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική διευθέτηση όπου η πλειοψηφία στην κάθε πλευρά συμφωνεί. Αυτό υποστηρίζουμε και θέλουμε να βρούμε τους ταχύτερους τρόπους για να φτάσουμε εκεί».

    [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο

    Αν θέλουμε το καλό του κυπριακού λαού και αν δεν θέλουμε να υποτάξουμε τα πάντα σε προεκλογικές και παραταξιακές σκοπιμότητες, θα πρέπει να επιστρέψουμε και στο Εθνικό Συμβούλιο και όλοι μαζί από κοινού να κινήσουμε τα νήματα στο διεθνή χώρο ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να μπει σε μια διαδικασία όπως την καθορίζει ο Γενικός Γραμματέας μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί έκκλησή του στο ΔΗΣΥ να επιστρέψει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Θα βγάλει η γλώσσα μου μαλλιά. Θα κάνω κάθε μέρα έκκληση στο ΔΗΣΥ και στην ηγεσία του να αναθεωρήσει αυτή την άκαιρη, άστοχη και λανθασμένη απόφαση».

    Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας με αφορμή την πρόταση του ΔΗΣΥ για μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά και τη μετατροπή της σε ημιεπαγγελματικό στρατό, διερωτήθηκε αν πολιτική του ΔΗΣΥ «είναι λύση του Κυπριακού σε 20 χρόνια - άρα κάνουμε και επαγγελματική Εθνική Φρουρά - ή είναι λύση τώρα».

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψή του στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, ο κ. Χριστόφιας ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το γεγονός πως η Τουρκία αντιδρά στα συμφωνηθέντα του Παρισιού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως τον ανησυχεί το ότι η Τουρκία αντιδρά, αλλά τον ανησυχεί περισσότερο το ότι μερικοί αντέδρασαν πριν αντιδράσει η Τουρκία και είχαν μάλιστα μαντέψει τι θα κάμει η Τουρκία.

    «Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι επειδή ξέρουμε και την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τους στόχους της Τουρκίας, που δεν είναι αυτή την ώρα η λύση στο κυπριακό πρόβλημα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας και των όποιων θέλουν να στηρίζουν την Τουρκία», είπε.

    Ερωτηθείς αν η απόφαση του Παρισιού μένει μετέωρη λόγω της στάσης της Αγκυρας, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε πού πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον υπαίτιο και αυτό και πώς θα αντικρίσουμε αυτό το θέμα.

    Πρόσθεσε πως πρέπει όλοι μαζί «να ασκήσουμε οργανωμένα και συλλογικά την πίεσή μας σε όλους τους οργανισμούς που έχουν σχέση με την Τουρκία, ΕΕ, ΗΕ και τους όποιους άλλους οργανισμούς ώστε η Τουρκία να πειθαρχήσει σε αυτά τα οποία έχει αποφασίσει ο ΓΓ να προωθήσει και μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    «Δεν υπήρχε κινητικότητα, έφταιγε ο Πρόεδρος και η συγκυβέρνηση. Δημιουργείται κινητικότητα με χίλια δυο ζόρια και χίλιες δυο προσπάθειες, πάλι φταίμε εμείς την ώρα που η Τουρκία δίνει το αρνητικό μήνυμα ή δεν το έχει ξεκάθαρα δώσει ακόμα αυτό το αρνητικό μήνυμα και προβληματίζεται πώς να βγει από το αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [04] Φινλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη

    Εφθασε αργά χθες το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνενκαι. Στις 9.40 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο κυβερνήσεων.

    Ο κ. Βανχάνεν θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και στις 13.30 το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

    Ο Φινλανδός Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των σημερινών επαφών του θα επισκεφθεί το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ. Ακολούθως θα περιηγηθεί στην ουδέτερη ζώνη και στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρεσβευτής της Φινλανδίας στην Κύπρο Ρίστο Πίπονεν.

    Ο κ. Βανχάνεν θα αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα στις 1940.

    [05] Επιτροπή - Κύπρος - Mεταλλαγμένα τρόφιμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι το προσχέδιο νόμου της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων σε χωριστά ράφια στα σούπερ-μάρκετ, ώστε να διακρίνονται από τα μη μεταλλαγμένα τρόφιμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

    Η αιτιολογία της απόφασης της Επιτροπής είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις από τις οποίες εξαρτάται το παραδεκτό της νομικής βάσης, την οποία επικαλείται η Κυπριακή Κυβέρνηση στην κοινοποίηση του προσχεδίου νόμου.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αρμόδιες κυπριακές αρχές κατέθεσαν την κοινοποίηση στην Επιτροπή, επικαλούμενες το άρθρο 95 (5) της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη, να εισαγάγει εθνική νομοθεσία, που να μπορεί να αποκλίνει από ένα μέτρο εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [06] Πασιαρδής - ΕΦ - Πρόταση ΔΗΣΥ

    Θέματα που αφορούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα την Εθνική Φρουρά και την άμυνα της Κύπρου δεν προσφέρονται ούτε για δημόσια συζήτηση, ούτε για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για δημιουργία εντυπώσεων που φαντάζουν ωραίες, αλλά που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σχολιάζοντας, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρόταση του ΔΗΣΥ για μείωση της στρατιωτικής θητείας στην ΕΦ με παράλληλη αναβάθμιση του στρατεύματος, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι θέματα που αφορούν την άμυνα δεν πρέπει να συζητούνται δημόσια.

    ''Θέση της κυβέρνησης'', πρόσθεσε, ''είναι ότι η οποιαδήποτε πρόταση ή προσπάθεια για εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι δυνατό να γίνεται επί ζημία του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και εις βάρος της αμυντικής θωράκισης του τόπου μας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής ''η ασφάλεια του τόπου μας, η έμπρακτη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του κάθε πολίτη είναι θέματα που ούτε συζητούνται, ούτε μπορούν να υποβαθμίζονται στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, απλώς και μόνο για οικονομικούς λόγους''.

    [07] Πασιαρδής - Υγιεινή τροφίμων

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να επιδείξει ανοχή σε σκάνδαλα, εκτροπή από τη νομιμότητα και κάθε αταξία ή ατασθαλία δήλωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, διαβεβαιώνοντας πως ''η προστασία της υγείας του λαού, η προστασία του καταναλωτή και γενικά το δημόσιο συμφέρον είναι και θα συνεχίσουν να είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι ''η κυβέρνηση θέλει καταρχήν να ευχαριστήσει τα Μέσα Ενημέρωσης για τη συνδρομή και τη συμβολή τους στην προσπάθειά της να πατάξει κάθε σκάνδαλο, κάθε εκτροπή από τη νομιμότητα και κάθε αταξία ή ατασθαλία στο δημόσιο τομέα''.

    Πρόσθεσε πως ''η κυβέρνηση κάνει έκκληση στον κάθε πολίτη να καταγγέλλει οτιδήποτε περιπέσει στην αντίληψή του. Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να επιδειχθεί οποιαδήποτε ανοχή'', ανέφερε.

    [08] Επιτροπή Προσφύγων - Υπουργός Εσωτερικών - Τίτλοι ιδιοκτησίας

    Ολοκληρώνεται σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων η συζήτηση επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων και σχεδίων κανονισμών για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας και αντισταθμιστικών παροχών σε εκτοπισθέντες.

    Επί των νομοσχεδίων και κανονισμών αυτών -όπως δήλωσε αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου- θα ζητηθούν την Πέμπτη οι οριστικές τοποθετήσεις των Ομάδων των Κομμάτων της Βουλής για να συνταχθεί η έκθεση της Επιτροπής Προσφύγων και να παραπεμφθούν τα νομοθετήματα στην Ολομέλεια της προσεχούς Πέμπτης, 23 Μαρτίου, για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

    ''Τρεις μήνες μετά την ψήφιση των κανονισμών'', είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την αποχώρησή του από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Προσφύγων, ''θα πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας περίπου 1.300 άτομα''.

    ''Από εκεί και πέρα'', πρόσθεσε, ''ήδη έχουμε ξεκινήσει συστηματική εργασία, ούτως ώστε να αποδοθούν εντός δύο ετών όλοι οι τίτλοι, για τους οποίους θα αποφασίσουμε με την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή''.

    Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Χρίστου και οι συνεργάτες του, μαζί με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας, του Κτηματολογίου και άλλων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, έδωσαν απαντήσεις σε σωρεία ερωτήσεων των Βουλευτών Αριστοφάνη Γεωργίου, Κώστα Παπακώστα και Κίκη Γιάγκου από το ΑΚΕΛ, Λευτέρη Χριστοφόρου και Ανδρέα Παπαπολυβίου από τον ΔΗΣΥ, Σοφοκλή Φυττή και Αντιγόνης Παπαδοπούλου από το ΔΗΚΟ, Γιώργου Βαρνάβα από το ΚΣ ΕΔΕΚ και Χριστόδουλου Ταραμουντά από το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ παρουσίασαν οκτώ συνολικά εισηγήσεις για τροποποιήσεις της προτεινόμενης νομοθεσίας και η Επιτροπή συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατ' άρθρον συζήτηση των κανονισμών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβολής τροπολογιών μέχρι την τελευταία στιγμή της προ της ψηφοφορίας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [09] Αγκυρα - ΥΠΕΞ Τουρκίας - Παραγουάης - Κυπριακό

    Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Παραγουάης Λεϊλά Ρασίντ στην Αγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η κ. Ρασίντ δήλωσε ότι η Παραγουάη υποστηρίζει το τουρκικό σχέδιο δράσης.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης είπε επίσης ότι η χώρα της είναι υπέρ μιας ειρηνικής λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Παραγουάη θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας λύσης.

    ''Ενημέρωσα την κ. Ρασίντ για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Επανέλαβα την υποστήριξη της Τουρκίας στο σχέδιο Ανάν στα πλαίσια της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης ενημέρωσα την κ. Ρασίντ για το σχέδιο δράσης που εξήγγειλε η Τουρκία στις 24 Ιανουαρίου. Η κ. Ρασίντ μου είπε ότι η Παραγουάη υποστηρίζει το σχέδιο δράσης της Τουρκίας'', δήλωσε ο κ. Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα.

    [10] Διεθνής Ομάδα Κρίσεων - Κυπριακό - Εκθεση

    Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) παρουσίασε χθες την έκθεση της με τίτλο ''Το Αδιέξοδο της Κύπρου - Το Επόμενο Βήμα'' σε συζήτηση που διοργανώθηκε στο Λήδρα Πάλας, με τους κύριους ομιλητές, Ε/Κ και Τ/Κ, να εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις ως προς τις πτυχές που καλύπτει η έκθεση.

    Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ανδρέας Θεοφάνους άσκησε έντονη κριτική στην έκθεση, λέγοντας ότι υπάρχει ''κρυμμένη προσπάθεια να γίνει ιστορική αναθεώρηση'', προσθέτοντας ότι ήταν ένα ''ακαδημαϊκά ανεπαρκές και παραπλανητικό κείμενο'' με ''μονόπλευρες πηγές''. Αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα για να απορρίψει σημεία της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό είναι περίπλοκο θέμα και ''δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμά την πτυχή της κατοχής, στην οποία δεν γίνεται αναφορά στην έκθεση''.

    Ο κ. Θεοφάνους είπε ότι η έκθεση περιέχει ''επίθεση εναντίον των Ε/Κ και του Προέδρου'', προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν είχε στόχο τη λύση, αλλά τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. ''Δεν είναι ανάγκη να είστε εκδικητικοί και συγκαταβατικοί προς τους Ε/Κ'', είπε και σημείωσε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ήταν μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, αφού η Κύπρος έχει ωριμάσει τις τελευταίες δεκαετίες.

    [11] Κτηνιατρικές Υπηρεσίες - Κοπάδι - Θανάτωση

    Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχωρούν στη θανάτωση κοπαδιού στην Πάφο με 400 περίπου πρόβατα μετά τον εντοπισμό σε αυτό προβάτου το οποίο παρουσίασε κάποια διαφορετική εργαστηριακή εικόνα από την εικόνα της κλασικής τρομώδους νόσου.

    Ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργος Νεοφύτου δήλωσε πως «προχωρούμε στις διαδικασίες για εφαρμογή των μέτρων, τα οποία είχαμε ήδη προαναγγείλει και τα οποία περιλαμβάνουν τη θανάτωση του συγκεκριμένου κοπαδιού».

    «Λόγω του ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας άλλης μορφής της τρομώδους νόσου επί του παρόντος, προτιμούμε να θανατώσουμε τα ζώα για να μην υπάρχει αυτό το ερωτηματικό για ακόμη 18 μήνες μέχρι να διευκρινιστεί», είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Πρόσθεσε πως «δεν είναι για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας που το πράττουμε γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Είναι για να μην υπάρχει ένα ερωτηματικό ως προς μια νέα μορφή της ασθένειας στο συγκεκριμένο κοπάδι».

    Ο κ. Νεοφύτου είπε πως στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού αποζημιώνεται 100% «και θα τον βοηθήσουμε ούτως ώστε να αντικαταστήσει τα ζώα του με ζώα ανάλογης παραγωγικότητας όπως τα δικά του».

    [12] ΠΙΤΚ - Γιάννης Ρίτσος - Εκθεση - Εγκαίνια

    Εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ στο χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένη) η έκθεση ''Ο ποιητής και ο πολίτης Γιάννης Ρίτσος'', η οποία θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 6 Μαϊου του 2006.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης εξήρε τον πλούτο των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, τον οικουμενικό χαρακτήρα και την ξεχωριστή σημασία του έργου του. ''Σε όλη την ποίησή του'', είπε, ''ο Γιάννης Ρίτσος αγωνίστηκε για την επούλωση των πληγών του ανθρώπου και των δεινών του, για μία καλύτερη ζωή σε πανανθρώπινη κλίμακα''.

    Παράλληλα, ο κ. Ράλλης αναφέρθηκε στους δεσμούς του ποιητή με την Κύπρο και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ποίημα ''Αποχαιρετισμός'', το οποίο ο Γιάννης Ρίτσος εμπνεύστηκε από τη θυσία του ηρωομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου.

    Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή μιλώντας για τον Ρίτσο και το έργο του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη που ο ποιητής έτρεφε για την Κύπρο, και κυρίως όπως είπε, στην συμπαράστασή του ''στον αγώνα μας για δικαίωση και ελευθερία με οδηγό την πένα του λόγου του''.

    Η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Λευκή Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «στόχος είναι να τιμήσουν έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα και να καταδείξουν τη σχέση του ποιητή με το νησί μας».

    [13] Παγδατής - Τουρνουά Ειρηνικού - Νίκη - Προημιτελικά

    Στα προημιτελικά του τουρνουά αντισφαίρισης του Ειρηνικού, που διεξάγεται στην πόλη Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνιας, προκρίθηκε ο Μάρκος Παγδατής, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή του νίκη με 2 - 0 σετ επί του Τσέχου Τόμας Μπέρντιχ, 25ου στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Παγδατής πήρε τα σετ του αγώνα με σκορ 6 - 4 και 6 - 1, ενώ πέτυχε 10 άσους έναντι 3 του αντιπάλου του. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε σε μια ώρα και 39 λεπτά.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής, ο οποίος βρίσκεται από τις 6 Μαρτίου στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα αντιμετωπίσει αύριο τα ξημερώματα στα προημιτελικά τον Ραφαέλ Ναδάλ, 2ον στην παγκόσμια κατάταξη.

    [14] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Πρώτη ημέρα - Κύπρος

    Αρχισε σήμερα το αγωνιστικό μέρος των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Στην πρώτη ημέρα των αγώνων, η Κύπρος συμμετέχει με πέντε αθλητές σε τρία αγωνίσματα, τα οποία είναι η ενόργανη γυμναστική, η κολύμβηση και η άρση βαρών.

    Στην ενόργανη γυμναστική συμμετέχουν οι Κύπριοι αθλητές Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και Κωνσταντίνος Αριστοτέλους, στην κολύμβηση οι αθλήτριες Αννα Στυλιανού και Μαρία Παπαδοπούλου και στην άρση βαρών (56 κιλά) ο Νάσος Ρούσσος.

    [15] Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Πιεζόμενο από τους τραπεζικούς τίτλους που στο σύνολο τους έχασαν 1,7%, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε χθες με ζημιές. Ο Γενικός Δείκτης, υποχώρησε στις 2.344,46 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 1,74%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4,6 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Lanitis Bros Public Ltd να συγκεντρώνει το 36,3% του τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,75% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 796,41 μονάδες.

    [16] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [17] Τάκης Χατζηγεωργίου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Πρέπει να οργανώσουμε παιδεία, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την άποψη ότι «εάν είχαμε παιδεία, δεν θα είχαμε κυπριακό πρόβλημα». Πιστεύει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της πολιτείας και εκφράζει την εκτίμηση ότι η κοινοβουλευτική θητεία είναι ένα «μαγγανοπήγαδο» που κάνει κύκλους και ότι στο τέλος κάθε κύκλου υπάρχει μια καλή στιγμή.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας είπε πως ενδέχεται να ακούγεται παράξενο αλλά δεν αισθάνθηκε να άλλαξαν πολλά πράγματα στη ζωή του με τη εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Πρόσθεσε πως με την εκλογή του εισέπραξε την εκτίμηση του κόσμου που τον τίμησε με την ψήφο του και ανέφερε πως «είχα και έχω αίσθηση της μεγάλης ευθύνης για τα καθήκοντα που ανέλαβα, γνωρίζοντας βεβαίως τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει ο βουλευτής λόγω του πολιτειακού συστήματος, στο οποίο η εξουσία είναι δυνατή στο εκτελεστικό της μέρος και ακολουθούν τα κόμματα».

    Ανέφερε πως για να ανταποκριθεί ένας βουλευτής στα καθήκοντά του θυσιάζει μεγάλο μέρος «της οικογενειακής του ησυχίας». «Η δουλειά αυτή έχει μια σκληράδα, αλλά η αγάπη που εισπράττει κάποιος από τους ανθρώπους που συναντά αντισταθμίζει τη σκληράδα και τις όποιες απώλειες», είπε προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι έντονα πως ότι δίδω το παίρνω πίσω».

    [18] Γιώργος Βαρνάβα - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Με τη λήξη της βουλευτικής θητείας θα έχει 55 φίλους, δηλώνει ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, εξηγώντας πως κρίνει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρουσίας του στα βουλευτικά έδρανα δεν ήρθε ποτέ σε προσωπική ρήξη με συνάδελφό του. Προσθέτει ότι η πενταετής θητεία στη Βουλή τον βοήθησε να βελτιωθεί ως πολιτικός και ως άνθρωπος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, είπε ότι μια από τις κύριες ευθύνες του βουλευτή είναι να βοηθήσει ώστε να εμπεδωθεί στον κόσμο ότι το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών στο Δημόσιο είναι αξιοκρατικό και να αναθεωρηθεί και να αναδομηθεί η πελατειακή σχέση του βουλευτή με τον πολίτη.

    Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι εξελέγη βουλευτής στην ηλικία 32 ετών, που έκανε το βάρος που σήκωνε στους ώμους του ακόμα πιο μεγάλο.

    «Η επιτυχία της εκλογής στο αξίωμα επισκιάζεται άμεσα από το βάρος της ευθύνης να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα καθήκοντα που αναλαμβάνεις» είπε. Πρόσθεσε πως οι πρώτοι έξι μήνες είναι καθοριστικοί ώστε να μάθει τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, να αναζητήσει τους τρόπους συνεργασίας με τους άλλους βουλευτές ώστε να αντιπροσωπεύει επαρκώς το κόμμα του και να υπερασπίζεται με τη φωνή του τα δίκαια και τα συμφέροντα του κόσμου που τον ανάδειξε στο αξίωμα.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 March 2006 - 15:23:07 UTC