Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα Κοινοπολιτείας - Μήνυμα
  • [02] Εκπρόσωπος - Δήλωση Εκπροσώπου ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Μπακογιάννη με Γκιουλ
  • [04] Βρετανία - Εργατική βουλευτής - Κυπριακό
  • [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [06] Εκπρόσωπος - Υγιεινή των τροφίμων - Καταναλωτές
  • [07] Υπουργός Υγείας - Υγιεινή τροφίμων - Ελεγχοι
  • [08] Υπουργός Εσωτερικών - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [09] Εκκλησία της Κύπρου - Ιερά Σύνοδος
  • [10] Πάφος - Ευαγόρεια 2006
  • [11] Τουρνουά Ειρηνικού - Παγδατής - Νίκη
  • [12] Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [13] Νέα Σαλαμίνα εξήλθαν ισόπαλες 2-2. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [14] Βουλευτικές Εκλογές
  • [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Ομιλία
  • [16] ΑΚΕΛ - Βουλευτικές εκλογές - Υποψήφιοι
  • [17] ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Αννίτα Σαντοριναίου
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Oμιλία Χριστόφια
  • [19] Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ Πρόεδρος ΔΗΣΥ ΟΝΕ Ημικρατικοί
  • [20] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Γυναίκες υποψήφιες
  • [21] Πρόεδρος ΕΔΗ - Γυναίκες υποψήφιοι ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 13/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ημέρα Κοινοπολιτείας - Μήνυμα

    Ευγνωμοσύνη προς όλα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας για την υποστήριξη που προσφέρουν στους αγώνες της Κύπρου, εκφράζει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Ημέρας της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει την προσήλωση της Κύπρου προς τις αρχές της Κοινοπολιτείας, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημειώνει ότι η Κύπρος εκτιμά το ρόλο της Κοινοπολιτείας ως ένα έμπιστο εταίρο για την προώθηση των στόχων της.

    «Επιτρέψτε μου με αυτή την ευκαιρία να αναφερθώ στο απόσπασμα για την Κύπρο στο Τελικό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς όλα τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας για τη συνεπή υποστήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προσπάθειές της για μια διαρκή, δίκαιη και λειτουργική διευθέτηση βασισμένη στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές της Κοινοπολιτείας'' αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει επίσης την ελπίδα όπως μια συμφωνημένη, λειτουργική και διαρκής λύση εξευρεθεί στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «μια λύση που καταργεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που φέρνει την επανένωση της νήσου».

    Αναφερόμενος στο θέμα των φετινών εορτασμών της Κοινοπολιτείας με τίτλο «Υγεία και Ζωτικότητα: η Πρόκληση της Κοινοπολιτείας», σημειώνει ότι μέσω αυτών αναγνωρίζεται η σημασία της επαρκούς διατροφής, του καθαρού νερού και των υγιεινών συνθηκών διαβίωσης για την ευημερία των πολιτών της Κοινοπολιτείας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι η υγεία δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά είναι και στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και έχει τεράστια σημασία για την προώθηση της ισότητας και της ειρήνης.

    Υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις των 53 κρατών μελών στη διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει πως αυτές σχετίζονται με τη μείωση της φτώχειας, την υγεία, την εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων.

    «Οι αρχηγοί κρατών επαναβεβαίωσαν επίσης την προσήλωσή τους για την καταπολέμηση ασθενειών όπως το AIDS, η μαλάρια, η φυματίωση, που όλες απειλούν την αειφόρο ανάπτυξη, και βοηθούν τις χώρες με μέτρα αποτροπής και ενισχυμένα συστήματα υγείας», καταλήγει στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Εκπρόσωπος - Δήλωση Εκπροσώπου ΓΓ ΟΗΕ

    Με τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ ''αποκαθίσταται έστω και με μερικές ημέρες καθυστέρηση η αλήθεια'' γύρω από τη συμφωνία του Παρισιού μεταξύ του Κόφι Ανάν και του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είχε κληθεί να σχολιάσει την απόσυρση διευκρινιστικής ανακοίνωσης των ΗΕ για τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν, με διευκρινιστική δήλωση την περασμένη Παρασκευή του κ. Ντούτζαρικ, ο οποίος παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο οποίο, όπως είπε, ''περιγράφονται τα πάντα''.

    Πρόκειται για μια διευκρινιστική δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα που ''αποκαθιστά τα πράγματα και τα επαναφέρει εκεί ακριβώς όπου ήταν στην αρχή, όπως διατυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο είχαμε συμφωνήσει με το Γενικό Γραμματέα'', ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    ''Αυτή ήταν από την αρχή η τοποθέτηση της κυβέρνησης, σε αυτό επιμέναμε και χαίρομαι γιατί έστω και με μερικές μέρες καθυστέρηση αποκαθίσταται η αλήθεια'', πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς για το πού μπορεί να οφείλεται αυτό που έχει συμβεί, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει, προσθέτοντας ότι ''ούτε και θα ήταν σωστό να κρίνουμε εμείς ή να κάνουμε εκτιμήσεις για το τι μπορεί να συμβαίνει εντός των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Σημασία έχει'', συνέχισε, ''ότι ξεκίνησε η ενημέρωση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και από μας αλλά και από τη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών - αυτό για όσους έλεγαν ότι δεν ενδιαφέρονται τα πέντε Μόνιμα Μέλη και δεν έχουν ρόλο και ήθελαν να περιορίσουν το ρόλο μόνο σε δύο Μέλη με γνωστές θέσεις για το Κυπριακό - και από όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για να ανοίξει ένας νέος δρόμος και να οδηγηθούμε σε λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας''.

    ''Τώρα είναι η στιγμή να εργαστούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να αποδεχθεί και να θέσει σε εφαρμογή αυτά που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν δείγματα γραφής από την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι ''μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη θετική ανταπόκριση''.

    [03] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Μπακογιάννη με Γκιουλ

    Καθημερινή είναι η αλληλοενημέρωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση Παπαδόπουλου ενημερώθηκε για την πρόσφατη συνάντηση και τη συνομιλία που είχε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως ''η ενημέρωση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων γίνεται σε καθημερινή βάση και από τις δύο πλευρές''.

    [04] Βρετανία - Εργατική βουλευτής - Κυπριακό

    Η Βρετανίδα εργατική βουλευτής Joan Ryan, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών Αγγλίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προγραμματιζόμενη, όπως είπε, ''νέα επαφή μεταξύ των δυο κοινοτήτων'' θα ανοίξει το δρόμο και για συνομιλίες προς λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες στο Κυπριακό πλευρές πρέπει να κάμουν ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στην εκδήλωση, που ήταν εορταστικού χαρακτήρα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, μίλησε, επίσης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Σούζη Κωνσταντινίδη, η οποία αναφέρθηκε στις συνθήκες στην Κύπρο και σημείωσε την ανάγκη για επανένωση της νήσου και ειρηνική ζωή ανάμεσα στις δυο κοινότητες.

    [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Την ελπίδα να μην αποβούν επιζήμιες για τις Κυπριακές Αερογραμμές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων της εταιρείας, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος είναι πλέον ευθύνη και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και των εργαζομένων, που έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο που έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να εργασθούν για την εφαρμογή του, αποφεύγοντας μέτρα ή κινητοποιήσεις, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

    Ερωτηθείς για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και κληθείς να αναφέρει τα σχέδια της κυβέρνησης μετά την τελευταία 24ωρη απεργία των πιλότων, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως ''το θέμα το χειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας''.

    ''Η Υπουργική Επιτροπή'', πρόσθεσε, ''είχε ως όρους εντολής να ετοιμάσει και να συνεργασθεί με την εταιρεία και με τους εργαζόμενους όλους, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, για να ετοιμασθεί το τελικό σχέδιο που θα υποβάλλαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Από την ημέρα που έχει συμφωνηθεί το σχέδιο και έχει κατατεθεί στην ΕΕ'', πρόσθεσε, ''είναι πλέον ευθύνη και αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να το υλοποιήσει, είναι όμως και ευθύνη των εργαζομένων που έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, να συνεργασθούν για την εφαρμογή του και να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε μέτρα ή κινητοποιήσεις, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας''.

    [06] Εκπρόσωπος - Υγιεινή των τροφίμων - Καταναλωτές

    Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων και στα ζητήματα προστασίας της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, τονίζοντας πως οι σχετικοί νόμοι θα εφαρμόζονται με όλη την αυστηρότητα, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ζωή γενικότερα των καταναλωτών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της υγιεινής των τροφίμων μετά και τα τελευταία κρούσματα παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας από αρτοποιεία, καθώς και την ανεύρεση χαλασμένων τροφίμων καθώς και παγωτών με ληγμένη ημερομηνία ανάλωσης, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι ''χρόνο με το χρόνο, αναβαθμίζονται οι απαιτήσεις μας τόσο στα ζητήματα υγιεινής όσο και στα ζητήματα ποιότητας''.

    ''Ταυτόχρονα και παράλληλα'', πρόσθεσε, χρόνο με το χρόνο αναβαθμίζονται και οι έλεγχοι που ασκούνται και οι υπηρεσίες, οι οποίες εφαρμόζουν τη νομοθεσία''.

    ''Εκείνο για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους καταναλωτές'', είπε ο Υπουργός Εμπορίου, ''είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων, θα συνεχίσει να είναι αυστηρή στα ζητήματα προστασίας της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή, για να εφαρμόσει με όλη την αυστηρότητα που επιτρέπουν οι νόμοι όλες τις πρόνοιες που προβλέπονται από τους νόμους, για την κάθε παραβίαση και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών''.

    [07] Υπουργός Υγείας - Υγιεινή τροφίμων - Ελεγχοι

    Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης προβαίνουν στους ενδεδειγμένους ελέγχους τροφίμων και άλλων προϊόντων και σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία εξετάζεται αν μπορούν να καταγγέλλονται ή να ανακοινώνονται τα ονόματα των παρανομούντων.

    Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα περιστατικά με παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας από αρτοποιεία και τον εντοπισμό παγωτών με ληγμένη ημερομηνία ανάλωσης, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως ''εφαρμόζονται οι νόμοι και οι κανονισμοί από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει αυτή η πρακτική την οποία εφαρμόζουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες''.

    Εδωσα οδηγίες στις Υγειονομικές Υπηρεσίες να εξετάσουν λεπτομερώς μαζί με τη Γενική Εισαγγελία κατά πόσον μπορούν αμέσως να καταγγέλλονται ή να ανακοινώνονται τα ονόματα των παρανομούντων, ανέφερε.

    ''Αλλά πρώτα από όλα'', δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, ''πρέπει να διαφανεί κατά πόσον η παράβαση έχει γίνει και τι είδους παράβαση και σε ποιο βαθμό είναι η παράβαση''.

    [08] Υπουργός Εσωτερικών - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Απαραίτητη θεωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου τη βοήθεια της πολιτείας στην Εκκλησία Κύπρου, προκειμένου αυτή να διεξαγάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, είναι στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου, και την έχει ενημερώσει σχετικά για την ετοιμότητά του να βοηθήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι έτοιμες να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών, ο κ. Χρίστου δήλωσε πως έχουν διαβιβάσει την ετοιμότητά τους αυτή ''επίσημα στην Ιερά Σύνοδο, όπως και με διάφορους άλλους τρόπους''.

    ''Είμαστε στη διάθεση της Ιεράς Συνόδου'', είπε ο κ. Χρίστου, ''να βοηθήσουμε, ώστε αυτές οι εκλογές να διεξαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο''.

    [09] Εκκλησία της Κύπρου - Ιερά Σύνοδος

    Συνέρχεται σήμερα στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στη Λευκωσία, από τις 9:00 το πρωί, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με προγραμματισμένα στην ημερήσια διάταξη θέματα προς συζήτηση τη διόρθωση πρακτικών και άλλα τρέχοντα ζητήματα.

    Ομως, ''οποιοδήποτε θέμα μπορεί να τεθεί από οποιονδήποτε Συνοδικό'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Μάριος Δημητρίου, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ενδέχεται να συζητηθούν σήμερα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    [10] Πάφος - Ευαγόρεια 2006

    Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει στην Πάφο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης στη μνήμη του ήρωα μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στο πλαίσιο του Έτους Ηρώων Αγχόνης, που προκήρυξε το Συμβούλιο Εθνικής Μνήμης του Αγώνα της ΕΟΚΑ 55 - 59, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον απαγχονισμό των ηρώων.

    Στο Μαρκίδειο Θέατρο στην Πάφο πραγματοποιήθηκε φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη με θέμα «Ευαγόρας Παλληκαρίδης - Μορφή και Σύμβολο Αγώνων του Ελληνισμού», με ομιλητή τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Δερμιτζάκη.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε σε εκπρόσωπο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η ανώτατη τιμητική διάκριση του Συλλόγου.

    Χθες το πρωί έγινε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα μαθητή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο Νικόλαος Γαριλίδης, ο οποίος εξήρε τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τονίζοντας ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανδρείας για τις νέες γενιές.

    Μετά το μνημόσυνο έγινε κατάθεση στεφάνων στο ανδριάντα του ήρωα που βρίσκεται απέναντι από το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ' στην Πάφο.

    [11] Τουρνουά Ειρηνικού - Παγδατής - Νίκη

    Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο τουρνουά του Ειρηνικού στο Ιντιαν Γουέλς της Καλιφόρνια ο Μάρκος Παγδατής, ο οποίος κέρδισε τα ξημερώματα τον Σουηδό Γιόνας Μπιόργκμαν, νούμερο 68 στην παγκόσμια κατάταξη, με 6-4 και 6-3.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής, που βρίσκεται στη θέση 25 του ταμπλώ του τουρνουά, θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Αργεντινό Γκαστόν Γκαούντιο, 8ο στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος νίκησε το Γάλλο Σιρίλ Σουλνιέ με 3-6, 6-3 και 6-4.

    [12] Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Αναλλοίωτη παραμένει η κατάσταση στην κορυφή του πρωταθλήματος, μετά και το πέρας της 20ης αγωνιστικής, αφού οι πρωτοπόροι συνέχισαν με νίκες επί των αντιπάλων τους.

    Στους χθεσινούς αγώνες, η Ανόρθωση συνέτριψε στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 5-0 την ΑΕΛ, ενώ στον αγώνα του ΓΣΠ, ο Ολυμπιακός κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ με 3-2, ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 0-2.

    Το Σάββατο ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας και Ομόνοια προχώρησαν με νίκες. Οι γαλαζοκίτρινοι νίκησαν δύσκολα το Διγενή με 1-0, ο Απόλλωνας κατέβαλε με 5-1 την ΑΠΕΠ, ενώ η Ομόνοια με τη σειρά της συνέτριψε το ΘΟΪ με 5-0.

    Σημαντική νίκη που του δίνει ανάσα από την επικίνδυνη ζώνη της διαβάθμισης πέτυχε ο ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ, ο οποίος κατέβαλε στο Παφιακό τον Εθνικό Αχνας με 3-2. Τέλος, στο Τάσος Μάρκου Ενωση Νέων Παραλιμνίου και

    [13] Νέα Σαλαμίνα εξήλθαν ισόπαλες 2-2. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. ΑΠΟΕΛ 49 2. Απόλλωνας 48 3. Ομόνοια 47 4. Ανόρθωση 44 5. Ε.Ν.Π 33 6. ΑΕΛ 29 7. Ν. Σαλαμίνα 26 8. ΑΕΚ 25 9. Διγενής 23 10. Εθνικός Αχνας 21 11. Ολυμπιακός 21 12. ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ 14 13. ΑΠΕΠ 7 14. ΘΟΪ 4

    [00]

    [14] Βουλευτικές Εκλογές

    [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Ομιλία

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι το «όχι» στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν άρνηση για λύση του Κυπριακού αποδίδει καρπούς και, ''ανεξάρτητα από ορισμένες παλινδρομήσεις του αμερικανοβρετανικού παράγοντα, γίνεται αποδεκτό στο διεθνή χώρο ότι μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν μπορεί να έχει ως κατάληξη μια καινούργια επιδιαιτησία».

    Σε ομιλία του στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΑΚΕΛ, κατά το οποίο παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «γίνεται γενικά αποδεκτό ότι συμφωνημένη πρέπει να είναι η λύση που θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού, ενώ γίνεται επίσης αποδεκτό ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί καλά μια καινούργια προσπάθεια γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια αποτυχίας, προσέγγιση την οποία υιοθετεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ».

    Πρόσθεσε ότι «απόδειξη τούτου είναι η συμφωνία του Παρισιού που στοχεύει ακριβώς στη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των θέσεων των δυο κοινοτήτων και στη προετοιμασία του εδάφους για επανάληψη των συνομιλιών».

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία «να εγκαταλείψουν το στόχο της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και να θέσουν ως προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού», ενώ έκκληση απηύθυνε και στην ΕΕ, «να σταθεί σε θέσεις αρχών, όπως οφείλει άλλωστε, και να μην υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς».

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η λύση του Κυπριακού «πρέπει να στηρίζεται στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος έκανε λόγο για «απαράδεκτο και προσβλητικό για όλους μας ισχυρισμό» από τον κ. Αναστασιάδη «ότι τάχα οι συγκυβερνώντες οδηγούν στη διχοτόμηση και αυτοί δεν πρόκειται να γίνουν συνεργοί».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μόνο δυο μήνες, το 2004, πάνω στο σχέδιο που κατασκεύασαν οι Αγγλοαμερικάνοι με τη συγκατάθεση και τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για να φτάσουμε με την άδικη και μονομερή επιδιαιτησία στο σχέδιο Ανάν 5 το οποίο ο λαός απέρριψε με τεράστια πλειοψηφία τον Απρίλη του 2004».

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «υπάρχουν καυτά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι κινδυνολόγοι και που σχετίζονται με τα δέκα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης» και διερωτήθηκε: «μήπως δεν είναι η ηγεσία του ΔΗΣΥ που για να αναρριχηθεί στην εξουσία κατάστρεψε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι το 1992 και ενταφίασε, όπως κόμπαζε ο κ. Αναστασιάδης, τις Ιδέες Γκάλι;».

    Ανέφερε, τέλος, ότι «το ΑΚΕΛ Αριστερά - Νέες Δυνάμεις αποτελεί την πιο αξιόπιστη εγγύηση για την υλοποίηση του φιλολαϊκού προγράμματος της κυβέρνησης της Αλλαγής και όσο πιο ισχυρό βγει το ΑΚΕΛ από την κάλπη των εκλογών, τόσο πιο ισχυρές και αποτελεσματικές θα είναι οι αντιστάσεις μας».

    [16] ΑΚΕΛ - Βουλευτικές εκλογές - Υποψήφιοι

    Πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, κατά το οποίο έγινε η παρουσίαση των 56 υποψηφίων του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.

    Στην Επαρχία Λευκωσίας υποψήφιοι είναι:

    1. ΑΚΚΕΛΙΔΟΥ Κωνσταντίνα Χημικός, πρώην Υπουργός Υγείας. 2. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Αριστοφάνης Δικηγόρος, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου ΑΚΕΛ Βουλευτής. 3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΜΙΣΙΑΟΥΛΗ Στέλλα Παιδίατρος Βουλευτής. 4. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ Νίκος Οικονομολόγος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. 5. ΚΟΥΡΤΕΛΛΑΡΗΣ Κύπρος Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής «Χαραυγής». 6. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Aντρος Τεχνικός Μηχανικός, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ - Βουλευτής. 7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κωστάκης Πολιτικός Επιστήμων, Δημοσιογράφος. 8. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ Γιώργος Πολιτικός Επιστήμων, Γενικός Γραμματέας ΕΔΟΝ. 9. ΜΑΤΑΙΟΣ Αντρέας Κυβερνήτης Κυπριακών Αερογραμμών. 10. ΜΑΥΡΟΥ Ελένη Πολιτικός Επιστήμων, Υπεύθυνη Γραφείου Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ Βουλευτής. 11. ΠΑΣΙΑ Σκεύη Οργανωτική Γραμματέας ΠΟΓΟ. 12. ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ Αντρέας Οικονομολόγος, Υπεύθυνος Γραφείου Ερευνών και Μελετών ΠΕΟ. 13. ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ Γιώργος Δημοσιογράφος, Αναπληρωτής Διευθυντής Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. 14. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ Αννίτα Ηθοποιός, Αντιπρόεδρος Ενωσης Ηθοποιών Κύπρου. 15. ΣΠΥΡΙΔΑΚΙΣ Αντρέας Δικηγόρος. 16. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Στέφανος Πολιτικός Επιστήμων, Γενικός Γραμματέας Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης. 17. ΤΥΡΙΜΟΣ Κυριάκος Ιατρός Γαστροεντερολόγος Βουλευτής. 18. ΧΑΜΠΑΣ Πανίκος Πολιτικός επιστήμων, Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Δημοτικός Σύμβουλος Εγκωμης. 19. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Σωτήρης Εκπαιδευτικός. 20. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Τάκης Διευθυντής ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ Βουλευτής. 21. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ Κύπρος Νομικός, Πρόεδρος Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    Στην Επαρχία Λεμεσού υποψήφιοι είναι:

    1. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Aριστος Οικονομικός και Πολιτικός Επιστήμων, Γενικός Διευθυντής Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού. 2. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Ελενα Ηθοποιός. 3. ΖΕΝΙΟΥ Γιώργος Ηθοποιός. 4. ΘΩΜΑ Γιαννάκης Δικηγόρος Βουλευτής. 5. ΚΟΛΩΤΑΣ Τίτος Δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού. 6. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Νίτσα Επαρχιακή Γραμματέας ΠΟΓΟ Λεμεσού Δημοτική Σύμβουλος Λεμεσού. 7. ΚΩΣΤΑ Κώστας Υπάλληλος Ημικρατικού Οργανισμού. 8. ΛΑΜΑΡΗΣ Γιάννος Εμποριολόγος Βουλευτής. 9. ΣΑΡΚΙΣΙΑΝ Μιχάλης Αρχιτέκτονας. 10. ΣΚΟΡΔΗ Γιαννούλα Βιοχημικός, Λειτουργός Γραφείου Ευημερίας. 11. ΤΖΙΩΝΗΣ Αντώνης Πολιτικός Μηχανικός Δημοτικός Σύμβουλος Πολεμιδιών. 12. ΧΑΤΖΙΗΝΙΚΟΛΑΣ Ντίνος Πολιτικός Επιστήμων Βουλευτής.

    Στην Επαρχία Αμμοχώστου υποψήφιοι είναι:

    1. ΓΑΒΡΙΗΛ Γιαννάκης Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης. 2. ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Φλώρα Επιχειρηματίας Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου. 3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αντρέας Ψυχίατρος, Διευθυντής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. 4. ΕΥΑΓΟΡΟΥ Σταύρος Οικονομολόγος, Υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών του ΑΚΕΛ Βουλευτής. 5. ΚΟΥΗΣ Γιάννης Καθηγητής Διοίκηση Επιχειρήσεων. 6. ΚΟΥΚΟΥΜΑ - ΚΟΥΤΡΑ Σκεύη Διευθύντρια Τεχνικού Γραφείου Γ.Γ. της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού. 7. ΛΟΥΚΑ Λουκάς Δικηγόρος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Έπαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου. 8. ΜΙΝΤΗΣ Γιώργος Δικηγόρος. 9. ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ Αντρέας Προπονητής Ποδοσφαίρου, Πρόεδρος Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας. 10. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Κώστας Πρώην Υπαρχηγός Αστυνομίας Βουλευτής. 11. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Σωτηρούλα Πολιτικός Επιστήμων, Κεντρική Οργανωτική Γραμματέας ΠΕΟ Βουλευτής.

    Στην Επαρχία Λάρνακας υποψήφιοι είναι:

    1. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. Γεώργιος Εκπαιδευτικός. 2. ΚΑΤΣΩΝΗΣ Κώστας Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης. 3. ΚΥΡΙΤΣΗΣ Πάμπης Οικονομολόγος, Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ. 4. ΠΑΝΤΕΛΗ Κωστάκης Πολιτικός Επιστήμων, Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Λάρνακας. 5. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ Πανίκος Ιατροδικαστής.

    Στην Επαρχία Πάφου υποψήφιοι είναι:

    1. ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ Χρίστος Οικονομολόγος επιχειρηματίας. 2. ΑΝΔΡΕΟΥ Χριστόφορος Παθολόγος - καρδιολόγος, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου. 3. ΦΑΚΟΝΤΗΣ Αντρέας Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Πάφου Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου. 4. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός Βουλευτής.

    [17] ΑΚΕΛ - Συνέδριο - Αννίτα Σαντοριναίου

    Τη διαβεβαίωση ότι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποιοι θα εκλεγούν, θα εργαστούν με σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια για να γραφτεί ακόμη ''μια σελίδα νίκης στην ιστορία του ΑΚΕΛ'', έδωσε ενώπιον του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος η υποψήφια βουλευτής του ΑΚΕΛ Αννίτα Σαντοριναίου.

    Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου εκ μέρους και των 56 υποψηφίων του κόμματος, η κ. Σαντοριναίου αναφέρθηκε στη φετινή συμπλήρωση των 80χρονων του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι ''κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει τόσο μακρά ζωή στην ιστορία αν δεν γράφει έγκυρη, υπεύθυνη ιστορία για την πατρίδα και για το λαό του''.

    ''Αυτός νομίζω είναι ο λόγος που το ΑΚΕΛ είναι το πρώτο κόμμα για την Κύπρο και το λαό της'', πρόσθεσε η κ. Σαντοριανίου και συνέχισε: ''Ακόμα και μετά από ένα δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μετά από έναν ματωμένο αγώνα για την ανεξαρτησία, μετά από ένα ματωμένο πραξικόπημα, μια ματωμένη εισβολή, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, μετά τη συρρίκνωση όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, σήμερα που η κρίση αξιών και ιδανικών είναι στο απόγειο, που ο δείκτης τιμών μετράει την ανθρώπινη ζωή με το πετρέλαιο, το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να γράφει ιστορία''.

    Εκ μέρους των υποψήφιων βουλευτών του ΑΚΕΛ, εξέφρασε ευχαριστίες προς τις κομματικές οργανώσεις βάσης, την Κεντρική Επιτροπή και το Γενικό της Γραμματέα Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και προς όλα τα μέλη του ΑΚΕΛ που τους επέλεξαν για να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

    [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Oμιλία Χριστόφια

    Εντονη κριτική στα όσα ανέφερε για το Δημοκρατικό Συναγερμό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας σε περιφερειακή συγκέντρωση του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους κυβερνώντες «να συνέλθουν επιτέλους. Τους καλούμε επιτέλους να συνειδητοποιήσουν αυτό που παραδέχονται, ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας, εργάζεται δυστυχώς για το τσιμέντωμα της κατοχής, εργάζεται δυστυχώς για την ακόμη πιο έντονη επέκταση της Τουρκίας στην Κύπρο και εμείς δεν θέλουμε άλλες χαμένες πατρίδες», ανέφερε.

    «Ας συνέλθουν κάποιες ηγεσίες μέσα από τα μηνύματα των πολιτών και είναι τώρα η ώρα, η δύναμη της ψήφου των πολιτών είναι που θα δώσει κάποιες διορθωτικές κινήσεις, είναι μέσα από την ψήφο και τη δύναμη του κάθε πολίτη, όπου πολιτικά και αν ανήκει», είπε ο κ. Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι «ο ΔΗΣΥ είναι η παράταξη των ανοικτών οριζόντων, η παράταξη που εκφράζει τον κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο και προβληματιζόμενο πολίτη, είναι η παράταξη που μακριά από τον λαϊκισμό, μέσα από τον ρεαλισμό και τη συνέπεια επιδιώκει επιτέλους προκοπή σε αυτό τον τόπο».

    Σχολιάζοντας στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη διακυβέρνηση Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε «εάν ξέχασε ο ταλαίπωρος ότι εκείνη τη δεκαετία, τα πρώτα 5 χρόνια, οι έξι από τους Υπουργούς ανήκαν στο σημερινό συγκυβερνών κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα. Ξέχασε ότι για 5 ολόκληρα χρόνια ο σημερινός Πρόεδρος ήταν εκείνος που πρωταγωνιστούσε στη συνεργασία, ξέχασε ότι τα επόμενα 5 χρόνια, στην κυβέρνηση συμμετείχε και η ΕΔΕΚ και ο Γιώργος Βασιλείου που ήταν ο εκλεκτός Πρόεδρος της πενταετίας από το 88 μέχρι το 93».

    Απαντώντας στις αναφορές του κ. Χριστόφια για ενταφιασμό των ιδεών Γκάλι από το ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτός που απέρριψε πρώτα τις ιδέες Γκάλι ήταν ο κ. Ντενκτάς και γι' αυτό το Νοέμβριο του '92 είχε εκδοθεί το ψήφισμα των ΗΕ που καταδίκαζε την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς».

    [19] Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ Πρόεδρος ΔΗΣΥ ΟΝΕ Ημικρατικοί

    Ο εκ των αντιπροέδρων του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ότι «η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, ένα καταγγελτικό και υπονομευτικό λόγο και ρόλο», προσθέτοντας πως η ηγεσία του κόμματος της αντιπολίτευσης «συνέχισε με απόλυτο τρόπο με δύο πράξεις των μαθηματικών, με τη διαίρεση και την αφαίρεση».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όποιος δεν ντρέπεται ο κόσμος είναι δικός του» και πρόσθεσε πως «ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον ούτε και ο κόσμος είναι δικός του».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ το 2009, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι η ΕΔΕΚ «εμμένει στην άποψη ότι όσο καθυστερούμε τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη της οικονομίας μας. Εμείς εμμένουμε ότι το 2008 είναι ο χρόνος που πρέπει να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, πράγμα που θα βοηθήσει την οικονομία, θα την θωρακίσει και βεβαίως θα δώσει μια ανάπτυξη προς τα εμπρός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΟΝΕ δεν αντιμετωπίζεται με ευρωσκεπτικισμό, με φοβίες ή με δηλώσεις ναι μεν αλλά» είπε.

    [20] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Γυναίκες υποψήφιες

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα παρουσίασε τις γυναίκες υποψηφίους του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές κατά το Ιδρυτικό Συνέδριο της Γυναικείας του Οργάνωσης.

    Στην Επαρχία Λευκωσίας υποψήφιες είναι οι Ελένη Βραχίμη, Δικηγόρος, Μαριάννα Πελεκάνου Χατζηστεφάνου, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, Καίτη Σκίτινη Σορόκου, Στέλεχος Γραφείου Προγραμματισμού.

    Στην Επαρχία Λεμεσού υποψήφιες είναι οι Πόπη Γιάγκου, Προγραμματίστρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Νίκη Παντελίδου Χατζησπύρου, οδοντίατρος, Τζίνα Παυλίδου, Επιχειρηματίας, Κτηματομεσίτης.

    Στην Επαρχία Λάρνακας υποψήφια είναι οι Στέλλα Μιχαηλίδου, Στέλεχος Τραπεζικού Οργανισμού, στην Επαρχία Αμμοχώστου η Κάτια Πιερούδη, Νομικός και στην Επαρχία Πάφου η Ντία Μανώλη Βλοτομά, Ωτορινολαρυγγολόγος.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι μεταξύ των προτάσεων της παράταξης είναι και η θέσπιση ανεξάρτητης Αρχής για την εφαρμογή της ισότητας των δυο φύλων.

    [21] Πρόεδρος ΕΔΗ - Γυναίκες υποψήφιοι

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου παρουσίασε τις υποψήφιες γυναίκες του Κινήματος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

    Στην Επαρχία Λευκωσίας υποψήφιες με τους ΕΔΗ είναι οι Αβραάμ Πόπη, Ηθοποιός, Αγρότου Ανθή, Μουσικοθεραπεύτρια, Αντωνιάδου Πραξούλα, Αντιπρόεδρος ΕΔΗ, Οικονομολόγος, Γιασίν Νεσιέ, Πανεπιστημιακός, Ευθυμίου Λούλλα, Ιδιωτική Υπάλληλος, Θεμιστοκλέους Αυγή, Εκπαιδευτικός, Μαλλιώτου Διαμάντω, Ποδίατρος, Νεοπτολέμου Ελενα, Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος ΟΝΕΔ, Τσιμίλλη Μιχαήλ Μερόπη, Φυσικός.

    Στην Επαρχία Λεμεσού υποψήφιες είναι οι Βασιλείου Μόνικα, Ηθοποιός, Κόλλια Ασσια Ελένη, Διακοσμήτρια, Σαμαρά Αννα, Διακοσμήτρια, Χρίστου Μαρία, Πτυχιούχος Φιλοσοφίας.

    Στην Επαρχία Αμμοχώστου υποψήφιες είναι οι Αυξεντίου Ιωαννίδου Γιώτα, Ψυχολόγος, Γεωργίου Ζαχαριάδη Γνώσσα, Χημικός, Σοφοκλέους Βαλεντίνα, Ηθοποιός, Σπύρου Μάρω, Γεωπόνος.

    Στην Επαρχία Λάρνακας υποψήφια είναι η Παπαδοπούλου Φωτεινή, Πτυχιούχος Ρωσικής Φιλολογίας.

    Ανακοινώνοντας τις υποψηφιότητες, ο κ. Παπαπέτρου είπε το 33% του ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Ενωμένοι Δημοκράτες Ενωμένη Κύπρος» για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές καταλαμβάνουν γυναίκες, απόφαση η οποία δείχνει ότι «στο πρόσωπο της γυναίκας αναγνωρίζουμε το σημαντικό και καίριο ρόλο που διαδραματίζει στη ζωή μας».

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «επιλογή μας, απόφασή μας και όραμά μας είναι οι γυναίκες να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες να συμμετέχουν ισοδύναμα στη δημόσια, κοινωνική και πολιτική ζωή, να είναι ισότιμοι και ενεργοί πολίτες».

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 13 March 2006 - 15:23:08 UTC