Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - ΕΕ
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] ΕΕ - Επιτροπή - Οδός Λήδρας
  • [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας
  • [05] Βρετανική Προεδρία - Μπαρόζο - Προϋπολογισμός ΕΕ
  • [06] Χρυσοστομίδης - Συνέδριο Επαλξης - Κυπριακό - Πρόταση
  • [07] Επαλξη - Βουλευτικές - Συνεργασία
  • [08] Κύπελλο Κύπρου - Αποτελέσματα
  • [09] Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας 7η αγωνιστική
  • [10] Πρωτάθλημα Χάντμπολ - Αποτελέσματα

  • Εκπομπή για Ομογένεια 12/12/2005

    [01] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κείμενο που θα εγκριθεί σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εταιρική σχέση Τουρκίας - ΕΕ «θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πετύχει στο παρελθόν, τόσο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο όσο και στην αντιδήλωση».

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου, που αρχίζουν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες.

    Πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί ένα προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο, όπως είπε, είναι κάπως διαφορετικό από τα προηγούμενα, αφού υπάρχουν «κάποιες προοιμιακές παράγραφοι που περιλαμβάνονται και κάποια διαφοροποίηση του διατακτικού τμήματος».

    Αφού ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και συνεπώς η Κύπρος δεν συμμετέχει σ' αυτές, σημείωσε πως έχουμε πολλές φίλες χώρες εντός του Συμβουλίου Ασφλαείας μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Οι φίλες αυτές χώρες, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, «ασφαλώς μας ενημερώνουν για την πορεία των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή την εβδομάδα θα εκδοθεί το ψήφισμα.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Οδός Λήδρας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απεκάλυψε ότι το θέμα της οδού Λήδρας έχει ήδη συζητηθεί στις κλειστές συνεδρίες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει «τις πιθανότητες που υπάρχουν για συμπερίληψη κάποιας αναφοράς στο ζήτημα μέσα στο ψήφισμα».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει χθες Κυριακή για τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι συνήθως τα ψηφίσματα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα και εξέφρασε την άποψη πως «η βούληση των κρατών μελών είναι να μην αποκλείνουν ουσιαστικά από προηγούμενα ψηφίσματα».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ποτέ να εγκαταλείψει εδάφη τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία της ενεπιστεύθη το 1964».

    Είπε ακόμα ότι «υπήρχε η Πράσινη Γραμμή και την εποχή των εχθροπραξιών του 1974, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκατέλειψε την περιοχή και μπήκαν μέσα οι Τούρκοι. Το ψήφισμα του Αυγούστου του 1974» συνέχισε ο κ. Ιακώβου «καθορίζει τη νεκρή ζώνη στη γραμμή μεταξύ των δύο γραμμών καταπαύσεως του πυρός».

    Πρόσθεσε επίσης πως είναι γνωστή η θέση του ΟΗΕ στο θέμα αυτό και σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη και με δημόσια δήλωση, όχι μόνο έχουν αποστασιοποιηθεί αλλά έχουν καταδικάσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις''.

    [03] ΕΕ - Επιτροπή - Οδός Λήδρας

    Το άνοιγμα της οδού Λήδρας είναι ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο κοινότητες της Κύπρου, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ό,τι αφορά τις πρακτικές διευθετήσεις στην οδό Λήδρας.

    «Ελπίζουμε ότι η οδός Λήδρας θα ανοίξει σύντομα γιατί είναι ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ο εκπρόσωπος κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κατάσταση στην οδό Λήδρας.

    Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ''εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφορικά με τις πρακτικές διευθετήσεις, δεδομένου ότι η Ειρηνευτική Δύναμη είναι η αρμόδια αρχή''.

    [04] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των κατασκευαστικών έργων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στην Οδό Λήδρας διότι, όπως εξήγησε, «αυτά τα έργα συνιστούν απειλή για την ειρήνη και αποτελούν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα για το θέμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «στόχος αυτών των παραβιάσεων του στάτους κβο και της ανατροπής όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του 1974 είναι η διχοτόμηση και ο διαχωρισμός».

    ''Τα κατασκευαστικά έργα των κατοχικών στρατευμάτων στοχεύουν στο να αναδείξουν και να τονίσουν το διαχωρισμό και τη διαίρεση του νησιού και όχι την προοπτική του τερματισμού της κατοχής και της αποκατάστασης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού που καταπατούνται, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ελεύθερης διακίνησης και της ελεύθερης εγκατάστασης», είπε.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι άποψη της ΕΔΕΚ είναι πως «δεν πρέπει να αποκλειστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», εάν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής «παραμείνουν αμετακίνητες στην ενέργεια να ανατρέψουν το στάτους κβο και επιμείνουν στην παραμονή των κατασκευαστικών έργων στην οδό Λήδρας, που συνιστούν βάναυση παραβίαση του στάτους κβο».

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο Αθλητικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΣ ΕΔΕΚ στη Λάρνακα, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι σήμερα ο κίνδυνος είναι μια νέα πρωτοβουλία να πάρει τη μορφή απλής επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας πως το σχέδιο έχει απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να επανέλθει ούτε ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές.

    [05] Βρετανική Προεδρία - Μπαρόζο - Προϋπολογισμός ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προέτρεψε τη Βρετανική Προεδρία της ΕΕ να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να επιλύσει το αδιέξοδο, που έχει προκύψει γύρω από τον αποτελματωμένο προϋπολογισμό των 25.

    Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιντιπέντεντ, ο κ. Μπαρόζο δηλώνει πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ οφείλει να εξασφαλίσει μία συμφωνία εάν επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της χώρας του στην Ευρώπη.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, θα πρέπει όλα τα μέλη της ΕΕ να συμβάλουν στο να αρθεί το αδιέξοδο, όμως επέμεινε στον κομβικό ρόλο που έχει η Βρετανία.

    ''Ο καθένας θα πρέπει να κινηθεί. Οταν ζητώ από τους πάντες να κινηθούν, άπαντες θα πρέπει να το κάνουν. Αναγωρίζω πως η προεδρία έχει μία ιδιάζουσα ευθύνη'', είπε.

    Οι επικριτές της Βρετανίας αναφέρουν πως το Λονδίνο, αρνούμενο να υπαναχωρήσει στο θέμα των επιστροφών από τις εισφορές στην ΕΕ που είχε εξασφαλίσει το 1984 όταν η χώρα δεν ευημερούσε κι η ΕΕ ήταν μικρότερη, αρνείται με τον τρόπο αυτό να συνεισφέρει τα δέοντα για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης, μετά την εισδοχή 10 νέων κρατών στην Ενωση τον περασμένο χρόνο.

    [06] Χρυσοστομίδης - Συνέδριο Επαλξης - Κυπριακό - Πρόταση

    Η Τουρκία, εάν πράγματι θέλει να θεωρείται ως υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, οφείλει να διευκρινίσει κατά πόσο ευνοεί μια λύση που θα καθιστά την Κύπρο εξαίρεση ή πρότυπο εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στην ομιλία του στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο της Επαλξης, ο κ. Χρυσοστομίδης εισηγήθηκε όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θέσει υπό την αιγίδα του μια συνέλευση αποτελούμενη από Ε/Κ και Τ/Κ εκλελεγμένους αντιπροσώπους και με όρο εντολής την ετοιμασία ενός συντάγματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στην απόφαση της Κύπρου να μην ασκήσει βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την ΕΕ, είπε ότι «επιβεβαιώνει την επιθυμία μας για λύση στο Κυπριακό».

    Σημείωσε ωστόσο ότι «η μη ανταπόκριση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στο σύνολο των χειρονομιών καλής θέλησης της κυπριακής κυβέρνησης γεννά εύλογα ερωτηματικά κατά πόσον η πραγματική επιδίωξη της Αγκυρας είναι να εξαργυρώσει με το μεγαλύτερο τίμημα το 'ναι' των Τ/Κ στο δημοψήφισμα και να εξασφαλίσει οφέλη μόνο η ίδια, ενσυνείδητα σε βάρος και των Τ/Κ, τους οποίους ταυτόχρονα εμποδίζει να εκμεταλλευτούν όσα τους παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η δική μας πλευρά κατέθεσε τις ανησυχίες της και την επιθυμία της για άμεση επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, η Τουρκία όμως και η υποτελής της τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν φαίνεται προς το παρόν να επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά την επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει.

    Πρόσθεσε ότι δεν κατατέθηκε η ιεράρχηση των ανησυχιών της ε/κ πλευράς «γιατί τούτο θα ήταν αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο και θα μας οδηγούσε σε άμεση εγκατάλειψη θέσεων πριν ακόμα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι για να διασφαλιστούν προοπτικές επιτυχίας μιας νέας πρωτοβουλίας «πρέπει η Τουρκία να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν είναι δηλαδή έτοιμη να συνομιλήσει με στόχο να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που θα καθιστούν τη λύση στο Κυπριακό προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και όχι των τρίτων και θα δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας και ευημερίας για τους Κυπρίους».

    Αναφερόμενος στο λόγους που η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου απέρριψε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, είπε ότι το σχέδιο «εξυπηρετούσε κυρίως τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα της κατοχικής Τουρκίας και όχι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ε/Κ και Τ/Κ και έδιδε στην κατοχική δύναμη μόνιμο πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο πάνω στη χώρα μας».

    [07] Επαλξη - Βουλευτικές - Συνεργασία

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου θα έχει ενεργό ανάμειξη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές συνεργαζόμενη με άλλες πολιτικές δυνάμεις από το χώρο της συγκυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της Κίνησης.

    Οι σύνεδροι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επαλξης, εξουσιοδότησαν τη Γραμματεία του Πολιτικού Γραφείου της Κίνησης για τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Την απόφαση του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου ανακοίνωσε σε διάσκεψη Τύπου χθες ο Πρόεδρος της Επαλξης, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στην εισήγηση, που κατέθεσε η Γραμματεία της Επαλξης προς το Πολιτικό Γραφείο, σημειώνεται ότι «το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα είναι ιδιαίτερης σημασίας αναφορικά με το μέλλον της Κίνησής μας και η επιτυχία μας θα καταδείξει την αναγκαιότητα ενός ριζοσπαστικού πολιτικού λόγου που με πειστικότητα και επιχειρηματικότητα, νηφαλιότητα και επιμονή σε αρχές και απόψεις στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου».

    Η Γραμματεία της Επαλξης στην εισήγησή της αναφέρει ότι «η συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου της συγκυβέρνησης, κατά προτεραιότητα έναντι της αυτόνομης καθόδου, αποτελεί την προσφορότερη επιλογή προκειμένου να ενδυναμωθεί ουσιαστικά η δυνατότητα ισχυρής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που θα επιτρέπει την υλοποίηση και ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος του Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Η Γραμματεία ζήτησε επίσης την εξουσιοδότηση του Συνεδρίου «προκειμένου να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες συνεργασίας με πολιτικές δυνάμεις που σέβονται την αυτοτέλεια, την ιστορία και την προσφορά της Κίνησής μας στα πολιτικά πράγματα του τόπου».

    [08] Κύπελλο Κύπρου - Αποτελέσματα

    Για το Κύπελλο Κύπρου σημειώθηκαν το Σαββατοκυρίακο τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Ομόνοια - ΑΕΚ 1-0, ΑΠΕΠ - ΑΠΟΕΛ 1-4, Νέα Σαλαμίνα - Ολυμπιακός 2-0, Απόλλων - ΑΣΙΛ 5-0, Ανόρθωση - Διγενής 3-1, ΘΟΪ - Πάφος 0-2, Εθνικός - ΑΕΛ 1-4, Ενωση - Αρης 3-2.

    Στον Α' Ομιλο Ανόρθωση και Πάφος έχουν από 4 βαθμούς. Ακολουθούν ο Διγενής με 3 και το ΘΟΪ χωρίς βαθμούς.

    Στο Β' Ομιλο ο ΑΠΟΕΛ έχει 6 βαθμούς και ακολουθούν ο Απόλλων και η ΑΠΕΠ με 3 και ο ΑΣΙΛ με 0 βαθμούς.

    Στο Γ' Ομιλο η Σαλαμίνα είναι πρώτη με 6 βαθμούς, ΑΕΛ και Ολυμπιακός έχουν από 3 ενώ ο Εθνικός δεν έχει βαθμούς.

    Στο Δ΄ Ομιλο η Ομόνοια έχει 6 βαθμούς, Ενωση και ΑΕΛ έχουν από 3 και ο Αρης χωρίς βαθμούς.

    [09] Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας 7η αγωνιστική

    Με δύο αγώνες συμπληρώνεται σήμερα η 7η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Στο ''Ελευθερία'' η Ομόνοια υποδέχεται στις 1800 την ΕΝΑΔ ενώ στο Στρόβολο στις 2000 ο Κεραυνός φιλοξενεί την Intercollege/ΕΘΑ.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΛ - Απόλλων 101-88, ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 92-85.

    Στο βαθμολογικό πίνακα η ΑΕΛ έχει 12 βαθμούς και ακολουθούν ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλων με 11, ο Κεραυνός και η ΕΝΑΔ με 10, η ΑΕΛ με 9, η Ομόνοια με 8 και η ΕΘΑ με 7. Κεραυνός, ΕΘΑ, Ομόνοια, και ΕΝΑΔ έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

    [10] Πρωτάθλημα Χάντμπολ - Αποτελέσματα

    Η ΣΠΕ Στροβόλου και το Cyprus College ήταν οι νικήτριες ομάδες στο Πρωτάθλημα Χάντμπολ Ανδρών.

    Η ΣΠΕ νίκησε την Intercollege/ΕΘΑ με 24-22, ενώ το Cyprus College κέρδισε τα Λατσιά με 38-34.

    Στη βαθμολογία ισοβαθμούν στην πρώτη θέση η ΣΠΕ και το Cyprus College με 18 βαθμούς. Ακολουθούν η Intercollege/ΕΘΑ με 10, η ΕΝ ΣΠΕ Στροβόλου με 6, και στην τελευταία θέση τα Λατσιά και ο Μαυρομμάτης με 4 βαθμούς.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 December 2005 - 15:23:11 UTC