Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - ΜΟΕ
  • [02] Εκπρόσωπος - Χρηματοδοτικός κανονισμός για Τ/Κ
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Απευθείας εμπόριο - Επιστροφή Βαρωσίων
  • [04] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [05] Κουμουτσάκος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση εντολής
  • [06] AHI - Νέος Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό
  • [07] Ρώσος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια ΚΕΠ
  • [09] Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας - Υπουργός Γεωργίας
  • [10] Θράσου - Τσολάκης - ''Ολυμπιακή Αεροπορία 121''
  • [11] Καραμανλής - Μπλερ - Προϋπολογισμός ΕΕ
  • [12] Κρατικές ενισχύσεις - ΕΕ
  • [13] ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Ιδιοι πόροι
  • [14] Υπουργός Οικονομικών - Αντιπροσωπία ΔΝΤ
  • [15] ΚΕΒΕ - ΔΝΤ - Κυπριακή οικονομία
  • [16] Πρόεδρος Ινδίας - Κύπριος Υπατος Αρμοστής
  • [17] Υπουργικό - Συνθήκη Κύπρου - ΗΠΑ - Ποινικά Θέματα
  • [18] Υπουργός Εργασίας - ΕΕ - Απασχόληση και Κοινωνική Πολιτική
  • [19] Τριανταφυλλίδης - Θέουτα - Μελίγια
  • [20] Κασουλίδης - Βόρεια Αφρική - Αποστολή
  • [21] Μάτσης - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [22] Τέμενος Χαλά Σουλτάν - UNDP - Εκδήλωση
  • [23] Κεντρική Τράπεζα - Αδεια στην Central Cooperative Bank PLC
  • [24] Χρηματιστήριο - Ζημιές

  • Εκπομπή για Ομογένεια 10/12/2005

    [01] Εκπρόσωπος - Οδός Λήδρας - ΜΟΕ

    Από τις 16 Ιουλίου 2004 που είχαν ανακοινωθεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εκ μέρους της κυβέρνησης, η κυβέρνηση έλεγε ότι ένας αναγκαίος όρος για το άνοιγμα της οδού Λήδρας είναι η μεταφορά ή η απόσυρση όλων των φυλακίων από την περιοχή, καθώς και όλων των εμποδίων, και ότι έπρεπε να γίνει αποναρκοθέτηση της περιοχής ιδίως όσον αφορά την περιοχή της οδού Ερμού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου η πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Εθνη για σπάσιμο του αδιεξόδου στο θέμα της οδού Λήδρας δεν ήταν μεμονωμένη πράξη, αλλά πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια από τον Ιούλιο του 2004 προς την κατεύθυνση αυτή και τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ''Οι προσπάθειες και οι επαφές για τούτα τα θέματα συνεχίζονται από τότε και η τελευταία πρόταση είναι ακριβώς συνέχεια αυτών των επαφών'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''είχαμε από τότε πει και είχε δοθεί στα ΜΜΕ έγγραφο με λεπτομέρειες των ΜΟΕ και όλα τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση πρότεινε τότε τη διάνοιξη διαβάσεων μέσα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός''.

    ''Οσον αφορά την οδό Λήδρας, λέγαμε από τότε ότι ένας αναγκαίος όρος για το άνοιγμά της είναι η μεταφορά ή η απόσυρση όλων των φυλακίων από την περιοχή, καθώς και όλων των εμποδίων'', είπε.

    Επίσης, ανέφερε, έπρεπε να γίνει αποναρκοθέτηση της περιοχής από νάρκες ή από ναρκοπαγίδες, ιδίως όσον αφορά την περιοχή της οδού Ερμού.

    ''Είχαμε προτείνει από τότε να χρησιμοποιείται αυτή η διάβαση από πεζούς και ποδηλάτες και στόχος ήταν να διευκολυνθεί η διακίνηση από τις δύο πλευρές για να ενισχυθεί και αναζωογονηθεί η περιοχή και η οικονομική στήριξη των καταστημάτων της περιοχής και στις δύο πλευρές και η δημιουργία στενότερων δεσμών οικονομικών και άλλως πως μεταξύ των δύο κοινοτήτων'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση γνωρίζει κατά πόσον σταμάτησαν οι εργασίες των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της οδού Λήδρας μετά και την προχθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Αναμένω ότι θα σταματήσουν''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θέμα της οδού Λήδρας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''επιθυμούμε και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ακόμα ένα σημείο επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Επανέλαβε πως ''θα πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή'' και πρόσθεσε πως ''θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η πρόσβαση προς και από τις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές και θα πρέπει να υπάρξει μια περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική απαγκίστρωση με μια σειρά άλλες εισηγήσεις που αν γινόντουσαν δεκτές θα εξυπηρετούσαν τον στόχο αυτών των μέτρων και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    [02] Εκπρόσωπος - Χρηματοδοτικός κανονισμός για Τ/Κ

    Οι αντιδράσεις της τ/κ πλευράς στο θέμα της υιοθέτησης του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τ/Κ επιδεικνύουν τις πολιτικές σκέψεις και επιδιώξεις της τ/κ ηγεσίας και όχι το ειλικρινές της ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της κατάστασης των Τ/Κ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Οι αντιδράσεις είναι φανερές και πρέπει να τονίσω ότι αναλαμβάνουν και την ευθύνη της ματαίωσης της χρηματοδότησης της τ/κ κοινότητας και επιδεικνύουν ακριβώς τις πολιτικές σκέψεις, τις πολιτικές επιδιώξεις της τ/κ ηγεσίας και όχι το ειλικρινές τους ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της κατάστασης των Τ/Κ'', είπε ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις.

    ''Αυτό πρέπει να το τονίζουμε και νομίζω ότι είναι καθαρό ότι ευθύνονται για την απώλεια ευχέρειας και ευκαιρίας για οικονομική ενίσχυση της τ/κ κοινότητας'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν, μετά την προχθεσινή εξέλιξη στην ΚΟΡΕΠΕΡ, το θέμα του χρηματοδοτικού κανονισμού αναμένεται να συζητηθεί σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο πριν τη λήξη της Βρετανικής Προεδρίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ως συνήθως δεν παρουσιάζονται θέματα στα Συμβούλια Υπουργών είτε στο Συμβούλιο Κορυφής εάν δεν έχουν προετοιμαστεί από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων έτσι ώστε να μην χρειάζεται συζήτηση και λύση διαφορών ή προβλημάτων σε εκείνο το επίπεδο.

    ''Δεν πιστεύω ότι θα επαναφερθεί σε άλλο επίπεδο η συζήτηση. Ομως δεν αποκλείεται να επαναφερθεί στο επίπεδο της ΚΟΡΕΠΕΡ αν θα υπάρξει νέα συνεδρία πριν το τέλος του χρόνου'', ανέφερε.

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Απευθείας εμπόριο - Επιστροφή Βαρωσίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την εκ νέου διασύνδεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με το άνοιγμα των Βαρωσίων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ΕΕ θα επιμείνει στην τοποθέτηση της.

    Πρόσθεσε ότι η όλη προσπάθεια έχει ''τουμπαριστεί'' λόγω της έντονης αντίδρασης της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας, αναφέροντας ότι εύχεται και ελπίζει ότι η τ/κ πολιτική ηγεσία και η Τουρκία θα κατανοήσουν ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού και η διασύνδεση του με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη φορά που μπλοκάρεται αυτό το θέμα, αναφέροντας ότι επί της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας της ΕΕ, η Προεδρία, έχοντας την πρόταση της κυβέρνησης, επιχείρησε τη διασύνδεση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και του χρηματοδοτικού κανονισμού με το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν έδωσαν την ευκαιρία στην Προεδρία να προχωρήσει.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα επανέρχεται επειδή λήγει και η προθεσμία εκταμίευσης των 120 εκατομμυρίων ευρώ και η απώλεια τους είναι επί θύρας.

    [04] Αθήνα - Κουμουτσάκος - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Η πιθανή απώλεια κεφαλαίων από τα προβλεπόμενα κεφάλαια του χρηματοδοτικού κανονισμού, ως ενδεχόμενο φαίνεται ότι δεν ανησυχεί την τ/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι ''η στόχευση των θέσεων δεν είναι πραγματικά αυτή που δημοσίως λέγεται, για ενίσχυση των Τ/Κ, αλλά είναι πολιτική θέση''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως αυτή τη στιγμή ''φαίνεται να υπάρχει μια αναστροφή μιας δυναμικής που είχε φανεί τις προηγούμενες ημέρες, ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρόπος αποσύνδεσης των κανονισμών, οι οποίοι είχαν συνδεθεί διαδικαστικά για μακρό χρονικό διάστημα''.

    ''Αυτή η δυναμική δεν επιβεβαιώνεται και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση στασιμότητας, όσον αφορά τους δύο κανονισμούς'', είπε, επισημαίνοντας ''το γεγονός ότι η πιθανή απώλεια κεφαλαίων από τα προβλεπόμενα κεφάλαια του χρηματοδοτικού κανονισμού ως ενδεχόμενο φαίνεται ότι δεν ανησυχεί την τ/κ πλευρά''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''αυτή τη στάση, όσον αφορά την αποδοχή του ενδεχόμενου να χάσει συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία είναι βεβαίως χρήσιμα για την οικονομική ανάπτυξη της, με κάνουν να καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η στόχευση των θέσεων δεν είναι πραγματικά αυτή που δημοσίως λέγεται, για ενίσχυση των Τ/Κ, αλλά είναι πολιτική θέση''.

    [05] Κουμουτσάκος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση εντολής

    Η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη και στο πλαίσιο αυτό η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί, με την ίδια αριθμητική δύναμη και την ίδια επιχειρησιακή δομή, είναι ''και απαραίτητη και σημαντική'', δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ''η Ελλάδα συμφωνεί με τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της εντολής, γιατί η Δύναμη έχει ένα συγκεκριμένο και σημαντικό ρόλο να παίξει, καθώς ο πυρήνας του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη και στο πλαίσιο αυτό η παρουσία της Δύναμης στο νησί με την ίδια αριθμητική δύναμη και την ίδια επιχειρησιακή δομή είναι και απαραίτητη και σημαντική''.

    Διευκρίνισε πως η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει καταρχήν εγκριθεί και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή και στην επιχειρησιακή μορφή της Δύναμης.

    [06] AHI - Νέος Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό

    Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή ως μέλος της ΕΕ, περιλαμβανομένου και εκείνου ενάντια στην τρομοκρατία, δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ.

    Ο κ. Σλίκερ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής του Ινστιτούτου.

    Ανακοίνωση του AHI αναφέρει ότι η ηγεσία του Ινστιτούτου είχε την ευκαιρία να εκφράσει απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με τις σχέσεις Κύπρου ΗΠΑ, με έμφαση στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρεσβευτής είπε ότι συζήτησαν το πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη συμφωνία για τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής (PSI).

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κ. Σλίκερ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τα θέματα που ασχολείται το AHI ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει σε στενή επαφή με το Ινστιτούτο και την ελληνοαμερικανική κοινότητα σχετικά με το Κυπριακό και άλλα θέματα.

    Ο Πρόεδρος του AHI Τζιν Ρωσσίδης είπε ότι ο Πρεσβευτής Σλίκερ επέδειξε γνήσιο, ανοικτό μυαλό για το Κυπριακό. «Τα σχόλιά του σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή και η προθυμία του να συνεχίσει να ενημερώνεται για το θέμα θα τον βοηθήσουν στο νέο του πόστο», κατέληξε.

    [07] Ρώσος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexandr Groushko, με πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα θέματα που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη είναι το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 20-22 Ιανουαρίου 2006, περιφερειακά θέματα και οι σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την ΕΕ.

    Ο κ. Groushko θα συνοδεύεται από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Leonid Abramov.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Groushko θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Υπουργό Εξωτερικών, και θα έχει διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ζακχαίο.

    [08] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγκαίνια ΚΕΠ

    Η κυβέρνηση εγκαινίασε χθες το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει ένα νέο πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορο τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας και εξυπηρέτησης του πολίτη.

    Στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια του ΚΕΠ, που βρίσκεται συμβολή των οδών Κυριάκου Μάτση και Κατσώνη στους Αγίους Ομολογητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη λειτουργία του Κέντρου ως ένα σημαντικό άλμα προς τον εκσυγχρονισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Το ΚΕΠ, η λειτουργία του οποίου είναι πιλοτική, αφού θα καθορίσει τη λειτουργία άλλων ΚΕΠ σε Λεμεσό και Πόλη Χρυσοχούς μέσα στο το 2005, θα εξυπηρετεί τους πολίτες με ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεχές ωράριο (08:00 - 17:00) σε ένα πλέγμα 64 υπηρεσιών του κράτους.

    Στο ΚΕΠ, που θα λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα, θα προσφέρονται υπηρεσίες, όπως η έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως/θανάτου, αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας, έκδοση πιστοποιητικού μονίμου διαμονής, αίτηση για επίδομα τέκνου, ειδική χορηγία για φοιτητές και έκδοση και ανανέωση άδειας κυκλοφορίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε εκθρέψει το μινώταυρο της γραφειοκρατίας με εκατομμύρια χαμένες ώρες δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ότι παλαιότερα προσεγγίζαμε τη δημόσια υπηρεσία στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση κομματικής πολιτείας μέσω ρουσφετιών και όχι στην εξυπηρέτηση του πολίτη''.

    Στη δική του ομιλία, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι τα ΚΕΠ δεν αποτελούν απλώς ακόμη ένα μέτρο διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά ουσιαστικά για ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και του τρόπου παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

    ''Ο πολίτης εξυπηρετείται πλέον σε ένα άνετο και φιλικό περιβάλλον για ένα αριθμό υπηρεσιών, αντί να μπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας'', είπε.

    [09] Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλίας - Υπουργός Γεωργίας

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για την Αλιεία και για θέματα Ναυτιλίας, Τζο Μποργκ, δήλωσε χθες ότι θα εργαστεί στενά με τους άλλους συναρμόδιους Επιτρόπους για να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά στο άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα κυπριακά πλοία.

    Ο κ. Μποργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο και χθες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, χαρακτήρισε σημαντική την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το θέμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου δεν εμπίπτει άμεσα στις αρμοδιότητές του καθώς εμπλέκονται περισσότερο άλλες Γενικές Διευθύνσεις, όπως είναι εκείνη των Μεταφορών και της Διεύρυνσης.

    «Το θέμα (της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου) αντιμετωπίζεται από τους Επιτρόπους για τις Μεταφορές και για τη Διεύρυνση, επειδή η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα. Θα εργαστώ στενά με τους άλλους Επιτρόπους έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος», διαμήνυσε ο Μαλτέζος Επίτροπος της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους τομείς της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την αλιεία, προκειμένου να εφαρμοστεί η κοινή αλιευτική πολιτική.

    Τέθηκε επίσης το θέμα της μείωσης και διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για στήριξη του κλάδου της αλιείας.

    [10] Θράσου - Τσολάκης - ''Ολυμπιακή Αεροπορία 121''

    Τη βεβαιότητα ότι τα πορίσματα της Ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ''θα ικανοποιήσουν όλους αυτούς που με αγωνία περιμένουν τα αποτέλεσμα της εργασίας της Επιτροπής'', εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ύστερα από μιας ώρας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελλαδικής Επιτροπής Ακριβό Τσολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    ''Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι'' από την πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου ''διότι βλέπουμε το μεθοδικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται η Ελλαδική Επιτροπή'', είπε ο κ. Θράσου, ο οποίος σημείωσε ότι κάθε φορά που έρχεται στην Κύπρο ο κ. Τσολάκης τον ενημερώνει ''πλήρως για τις εξελίξεις όσον αφορά τη διερεύνηση του ατυχήματος''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσολάκης, ο οποίος αναχωρεί από την Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, διαβεβαίωσε ότι το 2006 ''θα είναι αφενός μεν ο χρόνος της δικαίωσης των ανθρώπων, οι οποίοι υπέστησαν αυτό το πλήγμα φέτος'', αλλά και ο χρόνος που ''η Κύπρος θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και της αρμόζει προς το θέμα της αεροπορικής κουλτούρας και καλλιέργειας ως προς την ασφάλεια των πτήσεων''.

    Ο κ. Θράσου ανέφερε ότι με τον κ. Τσολάκη συζητούν και θέματα ευρύτερης συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε μεταξύ της κυπριακής και ελλαδικής Επιτροπής.

    Σε σχέση με την αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης, ο κ. Τσολάκης είπε ότι θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου με πανομοιότυπο αεροπλάνο, που θα έρθει στην Κύπρο γι' αυτό το σκοπό και το οποίο ανήκει στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Σημείωσε ότι οι χειριστές του αεροσκάφους θα είναι δύο Αρχιχειριστές του σμήνους της Ολυμπιακής και θα φέρει τον αριθμό ''Ολυμπιακή Αεροπορία 121'', συμβολικό το ότι ''θυμόμαστε τους ανθρώπους που φύγανε''.

    [11] Καραμανλής - Μπλερ - Προϋπολογισμός ΕΕ

    Οι δημοσιονομικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι βασικό θέμα ήταν οι δημοσιονομικές διαδικασίες της ΕΕ. Ανέφερε ότι η Ελλάδα επέμενε στις δικές της απόψεις και ότι η βασική αρχή που πρέπει να διέπει αυτή τη διαδικασία πρέπει να είναι η δίκαιη κατανομή (μεταξύ των χωρών μελών) του κόστους της διεύρυνσης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν συζητήθηκε το Κυπριακό αλλά πριν από τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Καραμανλής είχε κατιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό 20 λεπτών.

    [12] Κρατικές ενισχύσεις - ΕΕ

    Οι τομείς της μεταποίησης, της γεωργίας και των υπηρεσιών απέσπασαν το 88% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων ύψους 184 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην Κύπρο το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ειδικότερα, το 35% δόθηκαν στον τομέα της μεταποίησης, το 24% στις υπηρεσίες (κυρίως τουρισμός), και το 29% στο γεωργία, ενώ σε άλλους κλάδους διατέθηκε το 12%.

    Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορισμένα κράτη μέλη μείωσαν το επίπεδο των ενισχύσεων τους. Ομως, στο σύνολο της ΕΕ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος της Λισσαβόνας για λιγότερες ενισχύσεις. Κατά τομείς, περίπου 40 δις ευρώ χορηγήθηκαν στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, 15 δις ευρώ στη γεωργία και την αλιεία, 5,5 δις ευρώ στη βιομηχανία άνθρακα και πάνω από 1 δις ευρώ στις μεταφορές (εκτός σιδηροδρομικών).

    Το ποσό των ενισχύσεων που δόθηκαν σε κάθε κράτος μέλος ήταν το εξής (σε εκατ. ευρώ): Κύπρος 184, Ελλάδα 473, Βέλγιο 972, Δανία 1.375, Γερμανία 17.236, Ισπανία 3.975, Γαλλία 8.915, Ιρλανδία 951, Ιταλία 7.037, Λουξεμβούργο 78, Ολλανδία 1.813, Αυστρία 1.427, Πορτογαλία 1.475, Φιλανδία 2.483, Σουηδία 2.745, Ηνωμένο Βασίλειο 5.442.

    [13] ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Ιδιοι πόροι

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα υποβάλει τη νέα συμβιβαστική πρόταση για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013 μετά τη συνεδρία και τη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, η νέα πρόταση θα υποβληθεί μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, και θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (15-16 Δεκεμβρίου).

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ολοκληρώνει τη Δευτέρα τις διμερείς συναντήσεις με τους 24 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και στη συνέχεια θα παρουσιάσει την τελική συμβιβαστική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Είναι σαφές ότι ο κ. Μπλερ θα λάβει υπόψη κάποια από τα αιτήματα κάθε κράτους μέλους, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται να μετακινηθεί αρκετά και ο ίδιος από τη συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας, η οποία χαρακτηρίσθηκε απαράδεκτη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών.

    Η πρόταση αυτή καθορίζει τις κοινοτικές δαπάνες σε 847 δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία, ποσό μικρότερο κατά 148 δις ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά περίπου 25 δις ευρώ χαμηλότερο από τη συμβιβαστική πρόταση της προηγούμενης προεδρίας (λουξεμβουργιανή) τον περασμένο Ιούνιο (απορρίφθηκε από τον κ. Μπλερ). Προβλέπει επίσης μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις νέες χώρες κατά 14 δις ευρώ, ενώ θίγει και την Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά περίπου 15 δις ευρώ.

    [14] Υπουργός Οικονομικών - Αντιπροσωπία ΔΝΤ

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, συναντήθηκε χθες με την αντιπροσωπία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Alex Hoffmaister.

    Κατά την συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανάλυσε στον κ. Hoffmaister και την υπόλοιπη αντιπροσωπία του ΔΝΤ την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, τονίζοντας την επικέντρωση στη λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που αναμένεται να επιφέρουν μόνιμη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου.

    Από πλευράς του ο κ. Hoffmaister εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την ικανοποιητική πορεία που παρουσιάζει η Κυπριακή οικονομία και την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα.

    [15] ΚΕΒΕ - ΔΝΤ - Κυπριακή οικονομία

    Οι τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και οι προοπτικές αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη της ηγεσίας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκεται στην Κύπρο για επαφές στα πλαίσια της ετοιμασίας της περιοδικής έκθεσης του ΔΝΤ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση σε θέματα που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και στις αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομικούς τομείς από την έλλειψη εργατικού δυναμικού και το σημερινό σύστημα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

    [16] Πρόεδρος Ινδίας - Κύπριος Υπατος Αρμοστής

    Την ελπίδα όπως εξευρεθεί το συντομότερο μια δίκαιη λύση του πολύχρονου πολιτικού προβλήματος που ταλανίζει τη νήσο και σύντομα να δει την Κύπρο και το λαό της ενωμένους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ινδίας Αμπντούλ Καλάμ.

    Ο κ. Καλάμ δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Υπατου Αρμοστή της Κύπρου στη χώρα Ανδρέα Ζήνωνος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

    Ο Ινδός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, επισημαίνοντας συνάμα την ανάγκη για την περαιτέρω σύσφιξή τους.

    Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία να υποδεχθεί, με τη λύση του Κυπριακού, μια κοινή αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Νέο Δελχί.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Ζήνωνος εξέφρασε την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυπριακής κυβέρνησης για την εξεύρεση σύντομης λύσης στο Κυπριακό στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους συναφείς κανονισμούς της ΕΕ.

    [17] Υπουργικό - Συνθήκη Κύπρου - ΗΠΑ - Ποινικά Θέματα

    Tο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρία, ενέκρινε τα κείμενα των εγγράφων που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Αμοιβαία Νομική Συνδρομή σε Ποινικά Θέματα που υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου 1999, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3(2) της Συμφωνίας Σχετικά με την Αμοιβαία Δικαστική Συνδρομή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2003.

    Το Σώμα ενέκρινε επίσης την εφαρμογή της Συνθήκης μεταξύ της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για Εκδοση Φυγόδικων που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 1996, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3(2) της Συμφωνίας σχετικά με την έκδοση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2003

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξασφαλίζει ότι κάθε κράτος μέλος αναγνωρίζει με έγγραφη πράξη μεταξύ του ιδίου και των ΗΠΑ την εφαρμογή της σχετικής διμερούς συνθήκης που ισχύει μεταξύ αυτού και των ΗΠΑ. Εξασφαλίζει, επίσης, ότι τα νέα κράτη μέλη που προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έναρξη ισχύος των συμφωνιών αυτών και τα οποία έχουν συνάψει σχετικές διμερείς συνθήκες με τις ΗΠΑ, δεσμεύονται κατά τον ίδιο τρόπο.

    [18] Υπουργός Εργασίας - ΕΕ - Απασχόληση και Κοινωνική Πολιτική

    Με θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής ασχολήθηκε το πρώτο μέρος της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών ''Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές'' στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την αναδιατυπωμένη Οδηγία για την αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης καθώς και μερική πολιτική συμφωνία για την Απόφαση για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη με το ακρωνύμιο PROGRESS.

    Διεξήχθη, επίσης, πολιτική συζήτηση από τους Υπουργούς Απασχόλησης για τη Δημογραφία και το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, θέματα που αποτελούν πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση και απασχολούν ιδιαίτερα την Επιτροπή και όλα τα Κράτη Μέλη.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι ''η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής στο θέμα της δημογραφίας υπήρξε απαρχή προβληματισμού αναφορικά με τις επιπτώσεις των δημογραφικών εξελίξεων και σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση αυτών των επιπτώσεων των δημογραφικών εξελίξεων''.

    [19] Τριανταφυλλίδης - Θέουτα - Μελίγια

    Την ανάγκη καταπολέμησης των συνθηκών που οδηγούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση και όχι την καταπολέμηση των ιδίων ανθρώπων, επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Τριανταφυλλίδης συμμετείχε σε επίσκεψη που πραγματοποιούν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις περιοχές Θέουτα και Μελίγια, στο βορειοδυτικό άκρο της αφρικανικής ηπείρου, που ολοκληρώνεται σήμερα.

    Εκεί έχουν διεξαχθεί διάφορες συσκέψεις και συναντήσεις με τοπικού αρμόδιους φορείς, καθώς και με αντιπροσώπους διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που ασχολούνται με θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Κατά τη διάρκεια των εκεί συναντήσεων, ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ''το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν λύνεται πολεμώντας του ανθρώπους''. Αυτό που πρέπει να καταπολεμήσουμε, όπως είπε ο Ευρωβουλευτής, είναι τις συνθήκες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στη μετανάστευση.

    [20] Κασουλίδης - Βόρεια Αφρική - Αποστολή

    Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης έλαβε μέρος σε ειδική αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βόρεια Αφρική, η οποία είχε ως σκοπό την εξέταση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της εισροής μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών από γειτονικές Αφρικανικές χώρες στους δυο θύλακες της Θέουτας και της Μελίγιας που βρίσκονται στις βόρειες ακτές του Μαρόκου και οι οποίοι αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι η αποστολή, η οποία αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο, θα εξετάσει κατ' αρχήν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταχείρισης των μεταναστών, αλλά και την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ στα σύνορα σε σχέση με το δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης, καθώς επίσης και τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν τέτοια μεταναστευτικά κύματα.

    Προτού αναχωρήσουν για τους θύλακες για συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, με τους πρόεδρους των δυο πόλεων και με μεγάλο αριθμό μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από την Ισπανίδα Υπουργό για Θέματα Μετανάστευσης κα Κονσουέλο Ρούμι στη Μαδρίτη.

    [21] Μάτσης - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά

    Το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και κατ' επέκταση της Ευρώπης, από τον τουρκικό στρατό κατοχής έθιξε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Μάτση, αφορμή για την έγερση του θέματος έδωσαν, εκτός των άλλων, οι ενέργειες του στρατού κατοχής στην περιοχή της Καρπασίας δια των οποίων κατεστράφη οικισμός 7.000 ετών, νεολιθικής εποχής, που φέρει την ονομασία ''Κάστρος''.

    Ο κ. Μάτσης έθεσε στην Επιτροπή το εξής ερώτημα: ''Προτίθεται και πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε εισηγήσεις ή ακόμα και στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, προκειμένου να τερματιστεί η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου; Μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι και αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού''.

    Η Επιτροπή αναμένεται να δώσει απάντηση είτε προφορικώς είτε γραπτώς την προσεχή Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [22] Τέμενος Χαλά Σουλτάν - UNDP - Εκδήλωση

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ (Ουμμ Χαράμ) συμβολική εκδήλωση, η οποία σηματοδότησε την αποπεράτωση των δραστηριοτήτων του έργου αποκατάστασης του τεμένους, που χρηματοδοτήθηκε από το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης με την υποστήριξη του USAID και του UNDP και διεκπεραιώθηκε από το UNOPS.

    Στην τελετή παρευρέθηκαν Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και εκπρόσωποι της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Intercollege παρουσίασε μιαν εικονική ξενάγηση, η οποία σηματοδότησε την ιστορική και πολιτιστική σπουδαιότητα του μνημείου.

    Σε σύντομη ομιλία του, ο Αντριου Ράσελ επικεφαλής του UNDP ανέφερε ότι ''το έργο αναστύλωσης του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα των πολλών επιτευγμάτων του Δικοινοτικού Προγράμματος Ανάπτυξης, για τα οποία είμαστε περήφανοι''.

    Πρόσθεσε ότι, βλέποντας κανείς τριγύρω το χώρο δεν βλέπει το τέμενος Χαλά Σουλτάν ως σύμβολο του παρελθόντος, αλλά ως σύμβολο του μέλλοντος, ενός μέλλοντος στο οποίο Κύπριοι από όλες τις κοινότητες μπορούν να καθίσουν και να συζητήσουν τα κοινά τους ζητήματα σε ένα περιβάλλον σεβασμού και συνεργασίας.

    [23] Κεντρική Τράπεζα - Αδεια στην Central Cooperative Bank PLC

    Η Κεντρική Τράπεζα παραχώρησε χθες άδεια στην τράπεζα ''Central Cooperative Bank PLC'' από τη Βουλγαρία, η οποία της επιτρέπει την άσκηση τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο μέσω καταστήματος.

    Η ''Central Cooperative Bank PLC'' ιδρύθηκε στη Βουλγαρία το 1991 από το συνεργατικό κίνημα της χώρας για να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξή του. Σήμερα, η τράπεζα ανήκει στον όμιλο εταιρειών ''Chimimport JSC'' που δραστηριοποιείται στον τομέα του γενικού εμπορίου και έχει εξελιχθεί σε μιαν εμπορική τράπεζα η οποία παρέχει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών υπηρεσιών. Η τράπεζα είναι δημόσια εταιρεία και οι μετοχές της τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών της Σόφιας.

    Το κατάστημα της ''Central Cooperative Bank PLC'' στην Κύπρο θα υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Βουλγαρίας.

    Η ''Central Cooperative Bank PLC'' είναι η δεύτερη τράπεζα από τη Βουλγαρία στην οποία παραχωρείται άδεια για εγκαθίδρυση καταστήματος στην Κύπρο.

    [24] Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Ζημιές, για δεύτερη συνεχή συνάντηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των απωλειών που σημείωσαν η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,73%, κλείνοντας στις 1.593,8 μονάδες. Μικρότερες ζημιές σε ποσοστό 0,38% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 102,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 794 χιλιάδες λίρες, που αποτελεί το χαμηλότερο όγκο των τελευταίων δύο μηνών.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,71% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 540,1 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 December 2005 - 15:23:13 UTC