Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Οδός Λήδρας
  • [02] μεταλλίων
  • [03] Χριστόφιας - Οδός Λήδρας
  • [04] Χριστόφιας - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ
  • [05] Ομήρου - Τουρκία - Παραβιάσεις στάτους κβο
  • [06] Χαλκίδα - Λυσσαρίδης - Κυπριακό
  • [07] ΕΔΗ - Αιμοδοσία - Παπαπέτρου - Δηλώσεις
  • [08] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πολιτική Απόφαση 20ου Συνεδρίου
  • [09] ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ
  • [11] Ομήρου - ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ
  • [12] Λίχτενσταϊν - Κύπριος Πρεσβευτής
  • [13] Κυπριακή Παιδοβουλή - Α' Σύνοδος της Β' Βουλευτικής Περιόδου
  • [14] Υπ. Εσωτερικών - Ηνωμένο Βασίλειο - Συνάντηση Υπουργών
  • [15] Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Αγώνες

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 4/12/2005

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Οδός Λήδρας

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στο άνοιγμα της οδού Λήδρας εάν δεν σταματήσουν τα έργα του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι και η ίδια η τουρκική πλευρά λέει ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του τουρκικού κατοχικού στρατού.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο εκδήλωσης τιμής προς τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τις οικογένειες τους στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα τακτική της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όταν δεν υπάρχει η συγκατάθεση των δύο πλευρών, κανένα έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί μέσα στη νεκρή ζώνη.

    Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι οι εργασίες δεν συνιστούν παραβίαση της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο ίδιος έχει δει χάρτες όπως και τα γεγονότα και ότι '' είναι καθορισμένη αυτή η γραμμή από το 1964''.

    Διερωτήθηκε από πού και ως πού η περιουσία της Μονής Κύκκου και Ελληνοκυπρίων αποτελεί έδαφος των κατεχομένων και πρόσθεσε: ''Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το αβάσιμο των ισχυρισμών''.

    Σε παρατήρηση ότι τα έργα συνεχίζονται υπό την επίβλεψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς εξακολουθούμε να διαμαρτυρόμαστε''.

    ''Εχουμε ζητήσει από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να σταματήσει τα έργα. Αυτοί προτιμούν να διεξάγουν συζητήσεις, λέει, για να βρεθεί η λύση. Δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Εφόσον είναι εκεί αυτά τα κατασκευάσματα και οι επεμβάσεις στη νεκρή ζώνη, δεν πρόκειται να συγκατατεθούμε σε άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας'', τόνισε.

    Υπενθύμισε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά ήταν αυτή που πρότεινε τη διάνοιξη του οδοφράγματος, όπως και του Αστρομερίτη - Ζώδιας και άλλων έξι σημείων διέλευσης.

    ''Είναι φανερό, και το δηλώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, ότι (τα έργα)είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του τουρκικού κατοχικού στρατού'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ''αυτό από μόνο αποδεικνύει ποιος είναι που διατάσσει και ποιος αποφασίζει για το άνοιγμα διόδων ή όχι, ότι δηλαδή είναι ο τουρκικός κατοχικός στρατός, και η ηγεσία των Τ/Κ δεν έχει καμία εξουσία ή δικαίωμα πάνω σε αυτά τα θέματα''.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η άποψη για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν είναι θέμα προσφυγής.

    ''Η έκθεση του ΓΓ είναι ήδη κατατεθειμένη στο ΣΑ, θα αρχίσει η συζήτηση αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα και θα εγερθεί το θέμα'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ε/Κ πεσόντες το 1974 - Εκδήλωση απονομής

    [02] μεταλλίων

    Η κυπριακή πολιτεία τίμησε χθες τους Ελληνοκύπριους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, με την απονομή μεταλλίων σε συγγενείς τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δήλωσή του στο περιθώριο της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανέφερε ότι ''δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ή αμφιβολία που μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση'' για την απόδοση τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους.

    ''Πιστεύω είναι ασύγγνωστη καθυστέρηση για την οποία όλοι έχουμε την ευθύνη'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στον χαιρετισμό του ζήτησε από τους γονείς των πεσόντων να τους συγχωρέσουν ''για την 30χρονη καθυστέρηση για αυτήν επέτειο''.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''τιμώντας με αυτή τη σεμνή εκδήλωση τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, επαναλαμβάνουμε, μπροστά από τους τάφους τους, τη δέσμευσή μας να μοχθήσουμε για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και να αγωνισθούμε, ενωμένοι και αδιάσπαστοι, για τη δικαίωση του αδικημένου λαού μας και για την πραγματική επανένωση της μοιρασμένης από τον Αττίλα πατρίδας μας''.

    ''Θα ήταν έγκλημα καθοσιώσεως να αδικηθούν αυτοί, και μαζί με αυτούς ο λαός και ο τόπος μας, με μια λύση που δεν θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική μας επιβίωση και που θα δικαιώνει το θύτη και επιδρομέα'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''όσο και αν εμείς επειγόμαστε -και σίγουρα επειγόμαστε για λύση του Κυπριακού, η επίσπευση αυτής της λύσης δεν επιτυγχάνεται ούτε με μονομερείς από μέρους μας προσπάθειες ούτε με μονόδρομες εκδηλώσεις καλής θέλησης και πολιτικής βούλησης''.

    ''Ενόσω η καλή θέληση και η πολιτική βούληση για σύντομη λύση στο Κυπριακό, απουσιάζει από μέρους της τουρκικής πλευράς, ενόσω η τουρκική πλευρά επιμένει σε μια άδικη και ετεροβαρή λύση'', τόνισε, ''ο μόνος τρόπος σύντομης ή άμεσης διευθέτησης του Κυπριακού, είναι να αποδεχθούμε όσα ζητεί ο εισβολέας και να προσυπογράψουμε όσα αξιώνει. Μια τέτοια, όμως, διευθέτηση θα ήταν απλώς ψευδώνυμο λύσης. Δεν θα ήταν πραγματική λύση, αλλά πραγματική διάλυση κάθε δυνατότητας και κάθε ελπίδας να επιβιώσει η Κύπρος και η ελληνοκυπριακή κοινότητα''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''όταν εμείς μιλάμε για λειτουργική και βιώσιμη λύση, ταυτόχρονα έχουμε διατυπώσει σε λεπτομέρεια και καθαρά ποιες πρόνοιες και προϋποθέσεις πρέπει να περιέχει η οποιαδήποτε λύση για να είναι βιώσιμη''.

    ''Οι όροι 'λειτουργική' και 'βιώσιμη' είναι αρκετά σαφείς για να προσδιορίσουν τη έννοια μιας συμβιβαστικής λύσης, όπως αρκετά σαφές είναι και το πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να θεμελιώσει τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Οταν, όμως, επιχειρείται να παραχαραχθεί αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο και όταν η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης διεμβολίζονται από αλλότριες σκοπιμότητες και προσπάθεια ικανοποίησης των συμφερόντων ξένων χωρών, τότε δεν είναι έκπληξη το αδιέξοδο και η στασιμότητα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι ''είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για μια αμοιβαία αποδεκτή λειτουργική και βιώσιμη λύση'', τονίζοντας πως ''θα μας βρουν, όμως, ανέτοιμους και απρόθυμους να συνεργασθούμε και να συνεργήσουμε σε οποιαδήποτε απόπειρα για 'κλείσιμο του Κυπριακού, με μια κίβδηλη διευθέτηση''.

    ''Το χρέος και η ευθύνη μας είναι να αγωνιστούμε για μια λειτουργική και, συνεπώς, βιώσιμη λύση και όχι σε ένα ετοιμόρροπο «κλείσιμο» του Κυπριακού. Το χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα είμαστε η τελευταία γενιά του Κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε: ''Αν υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με αυτό το χρέος και αυτή την ευθύνη, αν είναι κάποιοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που έχει απορρίψει το 76% της ελληνοκυπριακής κοινότητας συνιστά εκπλήρωση αυτού του χρέους, ας έρθουν εδώ, μπροστά σε αυτούς τους τάφους, να το πουν καθαρά, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, στους νεκρούς που σήμερα τιμούμε και στο λαό που κρίνει όλους μας''.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Μαυρονικόλας επικαλέσθηκε αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Περικλή, σημειώνοντας ότι ''προσφέροντας όλοι μαζί τη ζωής τους έπαιρναν ξεχωριστά ο καθένας τον αιώνιο έπαινο και τον τάφο λαμπρότατο όχι τόσο αυτόν μέσα στον οποίο είναι θαμμένοι όσο εκείνο στον οποίο η δόξα τους μένει και μνημονεύεται αιώνια σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ανδρών γαρ επιφανών πάσα γη τάφος'', πρόσθεσε.

    ''Αυτοί λοιπόν εδώ αφού σας γίνουν τώρα παράδειγμα και σκεφτείτε το εύδαιμον ελεύθερο και δε ελεύθερον έμψυχον, να μην δειλιάζετε μπροστά στους κινδύνους του πολέμου γιατί σε άνδρα με φρόνημα είναι πιο πικρή η ταπείνωση που ακολουθεί τη δειλία παρά ο θάνατος που έρχεται χωρίς να το νοιώσει σε στιγμή δύναμης και κοινής ελπίδας'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας και κατέληξε: ''Να μας συγχωρέσετε για την 30χρονη καθυστέρηση για αυτήν επέτειο''.

    Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, προϊσταμένου του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου, το προσκλητήριο πεσόντων και τις ομιλίες, πραγματοποιήθηκε η απονομή μεταλλίων στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε το τιμητική μετάλλιο στον τυφλό και υποβασταζόμενο πατέρα ενός πεσόντα. Η τελετή έληξε με μονόλεπτη σιγή και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Στην τελετή παρέστησαν Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, η στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης και πλήθος συγγενών πεσόντων.

    [03] Χριστόφιας - Οδός Λήδρας

    Το θέμα της οδού Λήδρας δεν θα επιλυθεί με αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ''να προσέξουμε να μην βάλουμε τον εαυτό μας στη γωνιά''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας και τη σωστή άποψη ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρέπει να δεχτούν ως δεδομένο το τετελεσμένο που δημιούργησε η κατοχή, οι κατοχικές δυνάμεις μετά το 1974, και την παραβίαση της Πράσινης Γραμμής, πρέπει να δώσουμε βάση και βάρος πάνω σε αυτό το έκτρωμα της γέφυρας, κάτω από την οποία την ώρα που θα περνά κόσμος θα περνούν και στρατιωτικά αυτοκίνητα και οπλισμένοι εκπρόσωποι της κατοχής, στρατιώτες ή αξιωματικοί''.

    ''Νομίζω ότι θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με όλα τα λογικά επιχειρήματα που έχουμε'', ανέφερε.

    ''Η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Γίνονται αντιλαμβάνομαι διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Εν πάση περιπτώσει είναι κακό γιατί τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν σταματήσει τις εργασίες, αλλά διερωτώμαι αν και τα ΗΕ ζητούσαν, που δεν ξέρω εάν έγινε αυτό το πράγμα ή όχι, από την κατοχική δύναμη να τερματίσει τα έργα που οικοδομή τώρα, εάν θα το έκανε'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ''χρειάζεται και ψυχραιμία και μεθόδευση και στόχευση να γίνεται σωστά το άνοιγμα της οδού Λήδρας, γιατί είναι καλά να ανοίξει η οδός Λήδρας''.

    ''Η διάνοιξη της οδού Λήδρας σημαίνει μια διάτρηση του κατοχικού τοίχους που χωρίζει τη Λευκωσία μέσα στην καρδιά της Λευκωσίας. Και είναι σημαντικό'', κατέληξε.

    [04] Χριστόφιας - Εκθεση ΓΓ του ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι για έναν που μελετά σε βάθος τη συνέχεια του Κυπριακού και τις εξελίξεις του, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν πρέπει προκαλεί έκπληξη.

    ''Εάν την χαρακτήριζα ένα από τα ίδια μην με παρεξηγήσετε. Αυτό δεν είναι επίκριση, αλλά την ίδια ώρα με την τοποθέτηση των πραγμάτων, διαχρονική και άλλως πως, υπάρχουν και φράσεις και τοποθετήσεις που έχουν εμπεδωθεί πλέον μέσα από την εκτροπή που έγινε, για τις πλευρές, για τις κοινότητες, κλπ'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα ανέμενε κανένας από το Γενικό Γραμματέα, μετά την έκθεση Πρέντεργκαστ, να μας πει ότι σε ένα ή δύο μήνες ξεκινάμε συνομιλίες.

    ''Αυτό βεβαίως εμάς δεν μας ευφραίνει τις καρδιές μας, γι΄ αυτό λέω ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά, να κατανοήσει και η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία ότι δεν πρέπει να δίνουμε τα μηνύματα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει χάσμα απόψεων, γιατί από τα σημεία τα οποία έχει θέσει η ε/κ πλευρά εμείς δεν δεχόμαστε κανένα ή δεχόμαστε να συζητήσουμε ένα - δύο σημεία. Δεν ξέρω επακριβώς πώς συμπεριφέρεται η τ/κ πλευρά και η τουρκική πλευρά, αλλά το να λέει ο ΓΓ ότι το έδαφος δεν είναι έτοιμο, άρα θα στείλω ξανά δύο, τρεις φορές, απεσταλμένους μου, αυτό σημαίνει ότι η μια πλευρά θέλει σημαντικές αλλαγές και η άλλη πλευρά αλλού στρέφει τις προτεραιότητες της'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε, χωρίς, όπως είπε, να είναι απόλυτος, ότι ''η άλλη πλευρά, έχει ως προτεραιότητα να δρέψει τους καρπούς της θετικής ψήφου και της αποδοχής από την Τουρκία του σχεδίου Ανάν''.

    ''Και γι' αυτό είχαμε και όλη αυτή την περιπέτεια του ενός και πάνω χρόνου να τιμωρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμιστούν τομείς του ψευδοκράτους. Με τη συνέχιση αυτής της νοοτροπίας και αυτής της πολιτικής, στο όνομα της άρσης της απομόνωσης των Τ/Κ να αναβαθμίζονται τομείς του ψευδοκράτους και να υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιτύχουν τίποτε ούτε η Τουρκία ούτε οι Τ/Κ συμπατριώτες μας. Αρα πρέπει αμφότεροι να στρέψουμε την προσοχή μας στο ζητούμενο, που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων να επαναρχίσει διάλογος, και φαίνεται ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι'', συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν μπορεί η πλευρά μας να κάνει ένα εποικοδομητικό διάλογο με την παρούσα ηγεσία, είπε πως ''εάν με την παρούσα ηγεσία στα κατεχόμενα δεν μπορούμε, με καμιά ηγεσία δεν θα μπορούμε'', διότι, όπως σημείωσε, ''είχαμε τον Ντενκτάς, ο οποίος ήταν δεδηλωμένος εχθρός της ομοσπονδιακής λύσης, με όραμα δύο ξεχωριστά κράτη, ενώ η σημερινή ηγεσία δηλώνει ότι δέχεται την ομοσπονδιακή λύση, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έχει και το πλεονέκτημα ότι ψήφισε ναι στο δημοψήφισμα''.

    ''Το σχέδιο δεν ήταν δίκαιο, δεν ήταν ισορροπημένο, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, και αδικούσε την ε/κ κοινότητα, που το απέρριψε. Χρειάζεται να δουλέψουμε, ιδιαίτερα εμείς, προς την κατεύθυνση του ΡΤΚ και του κ. Ταλάτ, να γίνει κατανοητό και αυτός να διαβιβάσει το μήνυμα στην τουρκική ηγεσία ότι χρειάζεται να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να γίνουν δεχτές αλλαγές, διαφορετικά θα έχουμε αδιέξοδο. Μόνο αυτή η τ/κ ηγεσία μπορεί'', κατέληξε.

    [05] Ομήρου - Τουρκία - Παραβιάσεις στάτους κβο

    Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, το οποίο δυνάμει του καταστατικού χάρτη συνέρχεται σε περιπτώσεις απειλής για την ειρήνη, γιατί αυτό που κάνουν αυτή την στιγμή οι κατοχικές δυνάμεις είναι να θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη με τα έργα δημιουργίας στρατιωτικών πλεονεκτημάτων για τις κατοχικές δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως είναι χρέος του Συμβουλίου Ασφαλείας να δώσει εντολή στην ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει το στάτους κβο, αφού αυτό περιέχεται στη συμφωνία εκεχειρίας του 1974.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως αποκορύφωμα των επιθετικών και αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων των δυνάμεων κατοχής «είναι η ευρισκόμενη σε εξέλιξη απόπειρα ανατροπής του στάτους κβο εντός της γραμμής καταπαύσεως του πυρός στις οδούς Λήδρας και Ερμού».

    Αναφέρθηκε επίσης στον προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων για ανατροπή του στάτους κβο στη Λουρουτζίνα με την εγκατάσταση επανδρωμένου φυλακίου εντός της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως παρόλο ότι η Τουρκία έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως στις 3 Οκτωβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ «παρακολουθούμε μια ολοένα οξυνόμενη τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου''.

    Πρόσθεσε ότι αντί η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της «Ερντογάν και Γκιουλ δηλώνουν επί καθημερινής βάσης ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι επιπρόσθετα «τα ίδια επαναλαμβάνει και το αντηχείο τους στην Κύπρο, ο κ. Ταλάτ».

    [06] Χαλκίδα - Λυσσαρίδης - Κυπριακό

    Για ''σαφή προσπάθεια'' επαναφοράς του σχεδίου Ανάν έκανε λόγο ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας ότι η διασύνδεση του Κυπριακού με το τελικό αποτέλεσμα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας θα ήταν ''θανάσιμο σφάλμα'', λόγω του αμφίβολου αποτελέσματος και της μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Εύβοιας στη Χαλκίδα, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ''σήμερα καθολικώς διακηρύττεται ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη επιδιαιτησίας και δημοψηφισμάτων χωρίς πρότερη συμφωνία για λύση''.

    Αναφερόμενος στην μετά του δημοψηφίσματος εποχή, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ''η κερκόπορτα είναι ανοιχτή'' και πρόσθεσε: ''Είναι σαφής η προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου. Και για να χρυσώσουν το χάπι αναφέρονται σε τροπολογίες, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν συμφωνία με τη φιλοσοφία του σχεδίου''.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας ότι αυτή προβλέπει ''διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με δύο ισότιμους συμπροέδρους, εσαεί κηδεμονικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, κατάργηση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας με ξένους δικαστικούς να λύουν πολιτικά αδιέξοδα και εν ανάγκη να καταρτίζουν τον προϋπολογισμό, χωριστές οικονομίες, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραγραφή των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων που με σαφήνεια κατοχυρώνουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας''.

    Παράλληλα, ο κ. Λυσσαρίδης έκανε λόγο για ''κατολίσθηση της Ευρώπης προς αντιευρωπαϊκές αξιώσεις της Τουρκίας'', προσθέτοντας ότι η Τουρκία διασφαλίζει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς πρότερη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς υλοποίηση του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης στην Κύπρο και χωρίς οδικό χάρτη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προειδοποίησε ότι ''η υλοποίηση του πρωτοκόλλου χωρίς από-αναγνώριση του δορυφορικού κατοχικού καθεστώτος ισοδυναμεί προς διχοτομική αναγνώριση''.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, υπάρχουν περιθώρια διορθωτικής πορείας.

    ''Θα πρέπει να αντισταθούμε στο άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων πριν η Τουρκία υλοποιήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της'' συνέχισε, προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που διαπράξαμε με τη Γαλλία και την Αυστρία όταν αφήσαμε ορφανή την πρότασή τους για διασύνδεση έναρξης διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας με πρότερη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Υπάρχουν δυνατότητες, αρκεί να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική'', κατέληξε.

    [07] ΕΔΗ - Αιμοδοσία - Παπαπέτρου - Δηλώσεις

    Καθήκον της ε/κ πλευράς είναι να εμπλακεί σε ένα διάλογο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να καταστεί η δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο αιμοδοσίας που διοργάνωσαν οι ΕΔΗ, για τις εξελίξεις στο θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''τώρα που έχει διαφανεί με ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης ότι με το άνοιγμα του οδοφράγματος οι κατοχικές δυνάμεις θα οπισθοχωρήσουν από τη γραμμή του 1974 και ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο θα αποστρατικοποιηθεί, επιβάλλεται η δική μας πλευρά να εμπλακεί σε ένα έντονο διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για ξεπέρασμα των οποιωνδήποτε προβλημάτων και δυσκολιών έτσι που να καταστεί δυνατή διάνοιξη του οδοφράγματος''.

    Εξέφρασε τη διαφωνία του για την κατασκευή της γέφυρας που ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς, σημειώνοντας ότι ''θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να δώσει αφορμή σε κανέναν για να ματαιώσει τη διάνοιξη της διόδου''.

    ''Ας ανοίξουμε τη δίοδο και ας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και ας εντείνουμε τον αγώνα μας για να καταργηθεί και η γέφυρα'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι αυτή ''δυστυχώς διαψεύδει τις εκτιμήσεις και τις προαναγγελίες της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για δήθεν πρωτοβουλίες που θα αναλάμβανε ο ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ''Δυστυχώς η έκθεση παραπέμπει στη λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου και το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτή την έκθεση'', είπε και επανέλαβε ότι '' θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος σημαίνει διχοτόμηση''.

    Είπε τέλος ότι η αιμοδοσία διοργανώθηκε ως εκδήλωση τιμής και έκφραση της εκτίμησης των ΕΔΗ προς τις χιλιάδες των εθελοντών όσο και τους εκατοντάδες φορείς εθελοντισμού που δρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο μας προς όφελος της κοινωνίας.

    [08] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πολιτική Απόφαση 20ου Συνεδρίου

    Το μήνυμα που βγαίνει από την ομόφωνη έγκριση της πολιτικής απόφασης του 20ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ είναι ότι το κόμμα βγαίνει από το συνέδριο ενωμένο, μονολιθικό και συσπειρωμένο για να δώσει τις καινούργιες πολιτικές μάχες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει τη μάχη για να αντιμετωπιστούν οι όποιες έξωθεν μεθοδεύσεις που αφορούν τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατό ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ να αναλάβει νέα πρωτοβουλία και να συγκαλέσει διάλογο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για τελική λύση του Κυπριακού.

    Η απόφαση του συνεδρίου καθορίζει τις προδιαγραφές της λύσης που επιδιώκει το ΑΚΕΛ.

    Εχει εγκρίνει, είπε, τους χειρισμούς που έχουν γίνει στη διάρκεια των σημαντικότατων εξελίξεων του 2004, αλλά και πριν από αυτό στο κυπριακό πρόβλημα.

    Το Συνέδριο, σημείωσε, επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του κόμματος ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, ξένων επεμβάσεων και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού.

    Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση, η πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν υπήρξε η πιο συγκροτημένη προσπάθεια για τη λύση του προβλήματος.

    ''Το σχέδιο Ανάν είναι το πιο περιεχτικό και λεπτομερές που εκπονήθηκε ποτέ. Δεν είναι όμως ούτε δίκαιο ούτε και ισορροπημένο όπως υποστήριξαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν οι διαμορφωτές του. Το ΑΚΕΛ κρίνοντας ότι το σχέδιο Ανάν είχε και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία το αποδέχθηκε ως βάση για διαπραγμάτευση κατά τον ίδιο τρόπο που το είχαν αποδεχτεί σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και η προβλεπόμενη διαδικασία της επιδιαιτησίας του ΓΓ δεν επέτρεψαν να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση των δυο πλευρών επί του σχεδίου και να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση.

    Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η δημιουργία σωστών προϋποθέσεων έχει τεράστια σημασία δεδομένου ότι θα ήταν ισχυρό πλήγμα για την υπόθεση της Κύπρου μια νέα αποτυχία εξεύρεσης λύσης. Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς βέβαια τούτο να παραπέμπει σε ατέρμονες συνομιλίες και λύση στο βάθος του χρόνου. Συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος εδραιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής'', ανέφερε.

    Σύμφωνα με την πολιτική απόφαση, το κλειδί της λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα.

    Αναφέρεται ότι τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και η τ/κ ηγεσία φαίνεται να έχουν στο παρόν τουλάχιστον στάδιο ως προτεραιότητα τους την κεφαλαιοποίηση της θέσης τους κατά το δημοψήφισμα και τη διεθνή αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων.

    Αναφορικά με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, σημειώνεται ότι θα διεξαχθούν μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες διεθνώς και εσωτερικά.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως στρατηγικός στόχος του ΑΚΕΛ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές είναι να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο με ψηλά ποσοστά, ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.

    Σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος για τις προεδρικές εκλογές του 2008 παραμένει μια φιλολαϊκή, προοδευτική, δημοκρατική διακυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία με τις ιδιαιτερότητές της είπε πως αυτή αναπτύσσεται πλέον στο περιβάλλον της Ευρώπης και της παγκοσμιοποίησης.

    Το Συνέδριο του ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου έθεσε τροχοπέδη στη νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχονταν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΔΗΣΥ, από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Το 20ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ διαπιστώνει με ικανοποίηση το κυβερνητικό ενδιαφέρον και στον τομέα της αγροτικής πολιτικής.

    Η απόφαση για ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που ήταν ένα πολύχρονο αίτημα του αγροτικού κόσμου και των αγροτικών οργανώσεων, είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος, σημειώνεται.

    Οπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση, το ΑΚΕΛ πάντα τιμά τους απόμαχους της δουλειάς και παλεύει για να τους ανταποδίδει η κοινωνία εκείνο που τους οφείλει και δικαιωματικά το διεκδικούν, αφού έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

    [09] ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, με το οποίο το κόμμα εισέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Γενικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος είναι ''Περνάμε μπροστά''.

    Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο, που θα αρχίσει γύρω στις 10 το πρωί, θα είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα αναλύσει την πρόταση πολιτικής του κόμματος για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Πολιτική και οργανωτική εισήγηση θα καταθέσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν μεταξύ άλλων ο Επίτιμος Πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ και η Γενική Γραμματέας της ΓΟΔΗΣΥ.

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου.

    [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπαράθεση ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θέλησε χθες να σχολιάσει την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν πρόκειται να σας κάνω τη χαρά να αναβιώσω εγώ συγκρούσεις και να σχολιάζω τις σχέσεις άλλων κομμάτων''.

    [11] Ομήρου - ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ

    Η ΕΔΕΚ δεν ξεκίνησε αλλά ούτε και ζητά πεδίο αντιπαράθεσης με το ΑΚΕΛ ή με οποιοδήποτε από τα συγκυβερνώντα κόμματα, δήλωσε χθες στην Πάφο o Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να πει εάν έχει λήξει η αντιπαράθεση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες μεταξύ ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ.

    Εμείς, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «απλώς απαντήσαμε σε κάποιες δηλώσεις ως ήταν το καθήκον μας, να υπερασπίσουμε την τιμή, την υπόληψη και το κύρος του Κινήματος, των στελεχών του και του κόσμου της ΕΔΕΚ».

    Νομίζω οι απαντήσεις μας ήταν σαφείς, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας ότι «εμείς δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης, η οποία προφανώς προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι μετά και την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «δεν είναι προς όφελος κανενός να συνεχίζεται τέτοια αντιπαράθεση».

    [12] Λίχτενσταϊν - Κύπριος Πρεσβευτής

    Ο Κύπριος Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου επέδωσε στον Πρίγκιπα Alois τα διαπιστευτήριά του, ως ο νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στο Λίχτενσταϊν, με έδρα τη Βιέννη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Πρίγκιπα Alois με το νέο Πρεσβευτή, κατά την οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε επίσης στις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου - Λίχτενσταϊν και ενημέρωσε τον Πρίγκιπα Alois για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως και της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Ο Πρίγκιπας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα να πληροφορηθεί για τις εμπειρίες από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της στην ΕΕ.

    [13] Κυπριακή Παιδοβουλή - Α' Σύνοδος της Β' Βουλευτικής Περιόδου

    Η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής των Παιδιών ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία όλες τις εκθέσεις με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές παιδοβουλευτών των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι οποίες αφορούσαν την ασφάλεια των παιδιών στους δρόμους και στις εξόδους τους, την ασφάλεια και υγεία των εφήβων στη σεξουαλική ζωή και στις σχέσεις με το άλλο φύλο, την υγεία και την ασφάλεια στο σχολικό χώρο και στο σπίτι.

    Κατά τη διάρκεια της φετινής Α Συνόδου της Β Βουλευτικής περιόδου της κυπριακής Παιδοβουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη συμμετοχή 45 παιδοβουλευτών, ακούστηκαν τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των παιδοβουλευτών πάνω στα διάφορα ζητήματα που εμπερικλείονται στις εκθέσεις και αντηλλάγησαν απόψεις για τα θέματα τα οποία υπεβλήθησαν.

    Σε προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι «το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο ανάπτυξης της Κύπρου, το οποίο κατακτήθηκε με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, έχει επιλύσει τα βασικά ζητήματα για τη διαβίωση, την ψυχαγωγία και τη μόρφωση των παιδιών», τονίζοντας ότι «τα προβλήματα δεν εξέλιπαν, με πρώτο και σημαντικότερο το πρόβλημα της κατοχής και του ντε φάκτο διαχωρισμού που απειλεί την επιβίωση του κυπριακού λαού».

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής «η θέληση και η διάθεση της κοινωνίας και της πολιτείας να δώσει ακόμα περισσότερα στα παιδιά, που είναι το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, είναι δεδομένη. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να επιδιώκουμε καλύτερη και πιο ποιοτική ψυχαγωγία, καλύτερη και πιο ποιοτική εκπαίδευση, αναβάθμιση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας των παιδιών και της κοινωνίας ολόκληρης».

    Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «ήδη γίνονται αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση, όπου επιχειρείται η υλοποίηση μιας άνευ προηγουμένου μεταρρύθμισης, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής».

    Σημείωσε ακόμα «την εισαγωγή νομοθεσίας για τα μέτρα διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών εργαζόμενων γονιών, τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας του Παιδιού, της Επιτροπής Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας στο σχολείο, που στοχεύουν στην πρόληψη ατυχημάτων και άλλων κινδύνων για τα παιδιά».

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και άλλα ζητήματα που εκκρεμούν ακόμα, όπως είναι η στελέχωση των υπηρεσιών πρόληψης στον τομέα της παιδικής ευημερίας ή το θέμα του Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Παιδιού», συμπληρώνοντας πως το νομοσχέδιο περί δικαιωμάτων του παιδιού έχει ήδη ετοιμαστεί και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση.

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Παιδοβουλής Γιάννης Λακάγιος αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του στις μη υλοποιήσεις των εξαγγελιών που δόθηκαν στους προηγούμενους παιδοβουλευτές από τη Βουλή, λέγοντας ότι «δυστυχώς αν και οι παιδοβουλευτές βρίσκονται εδώ κάθε χρόνο με ολοκληρωμένες απόψεις και ακούνε μετά τη συνεδρία υποσχέσεις, ελάχιστα πράγματα πραγματοποιούνται».

    «Θα σας παρακαλούσαμε», είπε ο Πρόεδρος της κυπριακής Παιδοβουλής, «όπως προωθήσετε την υλοποίηση της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Διορισμό Επιτρόπου για τα παιδιά».

    Ανέφερε πως «τα παιδιά είναι το αύριο αυτού του τόπου», προσθέτοντας εν κατακλείδι: «ακούστε μας για να γίνει αυτό το αύριο πιο καλό».

    Ο κ. Χριστόφιας παίρνοντας το λόγο μετά από την ομιλία του Προέδρου της κυπριακής Παιδοβουλής ξεκαθάρισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι εκτελεστικό όργανο, αλλά νομοθετικό όργανο, συμπληρώνοντας πως η Βουλή δεν μπορούσε να καταθέσει νομοθεσία για να υλοποιηθεί το κεφαλαιώδες αίτημα των παιδοβουλευτών για διορισμό Επιτρόπου για τα παιδιά.

    [14] Υπ. Εσωτερικών - Ηνωμένο Βασίλειο - Συνάντηση Υπουργών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου θα μεταβεί τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2005, στο Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου, για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη για κάθε εξάμηνο άτυπη συνάντηση των Υπουργών αρμόδιων για θέματα Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Urban Policy, Territorial Cohesion) με θέμα ''Βιώσιμες Κοινότητες''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση σκοπό έχει να υιοθετήσει το ''Σύμφωνο του Bristol'' (the ''Bristol Accord''), το οποίο στηρίζεται στην αποδοχή ενός κοινού ευρωπαϊκού συνόλου στοιχείων που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε ''Βιώσιμη Κοινότητα'', το οποίο καλύπτει αστικά συμπλέγματα, Δήμους, ενορίες και αγροτικές κοινότητες.

    Το Σύμφωνο συνοψίζεται ως ακολούθως: Συμμετοχή ασφάλεια (αγωγή υπεύθυνων και πολιτών, φιλική αστυνόμευση), καλή διαχείριση (τοπική αυτοδιοίκηση, διακυβέρνηση/governance), καλή διασύνδεση (συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά μέσα), καλή εξυπηρέτηση (κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, υγεία), περιβαλλοντική ευαισθησία (νερό, ενέργεια, απόβλητα, ποιότητα ζωής), οικονομική ευημερία (θέσεις εργασίας, διαχείριση γης), καλός σχεδιασμός και καλή δόμηση (στέγαση, πράσινο κλπ.), δικαιοσύνη για όλους (δικαιώματα και υποχρεώσεις πολιτών, ισότητα).

    [15] Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Αγώνες

    Το λεμεσιανό ντέρμπι μεταξύ του Απόλλωνα και της ΑΕΛ δεσπόζει των αγώνων της σημερινής, δεύτερης ημέρας της 12ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Στα άλλα παιγνίδια, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς αγωνίζεται με την ΑΕΚ και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου με τον Ολυμπιακό.

    Χθες ο ΑΠΟΕΛ νίκησε με 5 - 3 την Ανόρθωση στο ΓΣΠ και η Ομόνοια νίκησε στο Αμμόχωστος τη Νέα Σαλαμίνα με 1 - 0.

    Επίσης ο Διγενής κατέβαλε στο Μακάριο τον Εθνικό Αχνας με 2 - 0, ενώ στο ντέρμπι των νεοφώτιστων, ο ΑΠΟΠ/Κινύρας συνέτριψε στο Παφιακό το ΘΟΪ Λακατάμιας με 7 - 1.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 December 2005 - 15:23:05 UTC