Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δουβλίνο - Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Λήδρας - Αρση συγκατάθεσης
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Ομιλία
  • [04] ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Κύπρος
  • [05] Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο Δράσης
  • [06] Επιτροπή Υπουργών ΣτΕ - Αγνοούμενοι - Τ/Κ
  • [07] ΑΚΕΛ - Διακήρυξη - 20ο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [08] Αθήνα - Ομήρου - Επαφές
  • [09] Γεωργία - Τιμές - Κύπρος - ΕΕ
  • [10] ΑΔΗΚ - Επεισόδια - Θάνατος λοχία
  • [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επεισόδια αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ
  • [12] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη ΑΠΟΕΛ
  • [13] EUROCUP - Φενέρμπαχτσε - ΑΕΛ
  • [14] Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα εννιαμηνίας
  • [15] Χρηματιστήριο - Αναστροφή αρνητικής πορείας

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 29/11/2005

    [01] Δουβλίνο - Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη

    Οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ιρλανδίας θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

    Σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Ρόρι Ο' Χάνλον και στη συνέχεια θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Αργότερα το απόγευμα θα εγκαινιάσει μόνιμη έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας.

    Διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην έκθεση αυτή, η οποία θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και η οποία επιβεβαιώνει τις ήδη πολύ καλές πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, βρίσκεται στο Δουβλίνο και ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος.

    [02] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Λήδρας - Αρση συγκατάθεσης

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει άρει τη συγκατάθεσή της για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό έγινε λόγω του ότι ''οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις με τις μεθοδεύσεις τους έχουν στην ουσία προελάσει πέραν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός του 1974''.

    ''Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές και παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη και εδώ στην Ειρηνευτική Δύναμη και στη Νέα Υόρκη μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου'', είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος είχε συνάντηση χθες το απόγευμα με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους και ενημέρωσε ανάλογα για τις μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης.

    Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι εάν η άρση της συγκατάθεσης της κυβέρνησης για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας δικαιολογείται από τα γεγονότα, δεν νομίζω να είναι θέμα το οποίο χωρεί είτε συζήτησης είτε και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κριτικό φακό.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει άρει τη συγκατάθεσή της για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει την όποια ενημέρωση επί του θέματος.

    ''Αυτή τη στιγμή το πληροφορούμαι. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση βασίζεται σε γεγονότα τα οποία δικαιολογούν αυτή την απόφαση και αναμένω ότι με την επάνοδο του Προέδρου θα τύχουμε και της αναγκαίας ενημέρωσης. Εν πάση περιπτώσει εάν αυτό δικαιολογείται από τα γεγονότα, δεν νομίζω να είναι θέμα το οποίο χωρεί είτε συζήτησης είτε και μπορεί να αντιμετωπιστεί με κριτικό φακό'', κατέληξε.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Ομιλία

    Στην προσπάθειά της να εδραιώσει την κατανόηση ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις διαφορετικές θρησκείες, η Κύπρος θα φιλοξενήσει του χρόνου το δεύτερο Φόρουμ Διαλόγου της Ευρωασιατικής Συνάντησης, που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκή χώρα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε παρέμβασή του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη όπως οι 38 χώρες που υπέγραψαν πριν δέκα χρόνια τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα που θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στους πολίτες της Μεσογείου.

    Αναφερόμενος ''στο τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης και ευρωπαϊκής ταυτότητας η Κύπρος έχει καταστεί σταθμός για τους παράνομους μετανάστες.

    Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, όπως είναι η συμμετοχή της σε κοινές ενέργειες για τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων αυξάνοντας τους έλεγχους στις νόμιμες εισόδους της.

    Οπως είπε, η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και να υπάρχουν μηχανισμοί ομαλής ένταξης των ξένων στις φιλοξενούσες χώρες, αλλά και βοήθεια προς τις χώρες αυτές για να καταπολεμήσουν τη λαθρομετανάστευση.

    Σημείωσε ακόμη ότι μέσω του νέου σχεδίου δράσης για τα επόμενα πέντε χρόνια της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, θα υπάρξει η δυνατότητα για τις οικονομίες των χωρών της νοτίου και ανατολικής Μεσογείου να καλύψουν το μεγάλο χάσμα με τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ.

    Πρέπει, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπάρξουν κοινές πολιτικές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και εξάπλωσης των όπλων.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας που απασχολεί τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και συνεργάζεται με άλλες κυβερνήσεις για την εξόντωση του φαινομένου αυτού.

    Καταλήγοντας, συγχάρηκε την κυβέρνηση της Ισπανίας για τη συμβολή της στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

    [04] ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Κύπρος

    Το συμφέρον της Κύπρου απαιτεί όπως επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από τη Βαρκελώνη, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για τα δεκάχρονα της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Ο κ. Ιακώβου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Αραβες, όσον αφορά το τελικό κείμενο που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και αφορά το Μεσανατολικό και τον κώδικα για την αντιτρομοκρατία.

    Από τη Σύνοδο απουσιάζουν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών αραβικών χωρών καθώς και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

    Η απουσία τους έδωσε την ευκαιρία στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάζεται ως ένας από τους λίγους αρχηγούς μουσουλμανικών κρατών που αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στη Σύνοδο, γεγονός που ενίσχυσε τη θέση της ΕΕ ότι η Τουρκία αποτελεί την απαραίτητη γέφυρα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και του μουσουλμανικού κόσμου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι για να μειωθούν γενικά οι εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου επείγει όπως υπάρξει μια οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών για να φθάσουν σε επίπεδα που να επιτρέπουν μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης της τρομοκρατίας, μείωση της φτώχιας, εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων και ιδιαίτερα της λαθρομετανάστευσης.

    ''Οτιδήποτε οδηγεί στην ύφεση των προβλημάτων αυτών και στην ειρήνη βοηθά και την Κύπρο. Οτιδήποτε οδηγεί σε αντιπαραθέσεις, δεν μας βοηθά. Το συμφέρον της Κύπρου απαιτεί να επιλυθούν τα διάφορα προβλήματα στην περιοχή'', υπογράμμισε.

    [05] Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Σύνοδος Κορυφής - Σχέδιο Δράσης

    Παρά τις διαφωνίες τους όσον αφορά την παράγραφο για τη Μέση Ανατολή και για τον αντιτρομοκρατικό κώδικα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που βρίσκονται στη Βαρκελώνη για τα δεκάχρονα της Διακήρυξης της Βαρκελώνης, συμφώνησαν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο κείμενο για το σχέδιο δράσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, που αισιοδοξεί να καταστήσει την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία πιο αποτελεσματική.

    Επιλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που είναι παρούσα στη Σύνοδο, πρόκειται να ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει στις χώρες της νοτίου και ανατολικής Μεσογείου ένα επιπρόσθετο δάνειο ύψους 1,5 δις ευρώ για να δαπανηθεί κυρίως στο δίκτυο μεταφορών, στην ενέργεια και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις χώρες αυτές.

    Το νέο σχέδιο δράσης βασίζεται στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, που καθιστούν αναγκαία την αναβάθμιση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης και την ενδυνάμωση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σε τέσσερις βασικούς τομείς.

    Αυτοί περιλαμβάνουν την ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια, καλή γειτονία, δημοκρατία, αειφόρο ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, εκπαίδευση, πολιτισμικές ανταλλαγές, καθώς και θέματα μετανάστευσης και κοινωνικής επανένταξης.

    Το νέο σχέδιο δράσης για τα επόμενα πέντε χρόνια αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών αρχών με συγκεκριμένα μέτρα και στην αντιμετώπιση των νέων απειλών όπως είναι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Επίσης προνοεί τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών δομών, της ανάπτυξης καθώς και μεθόδων για έλεγχο της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τις χώρες της ανατολικής και νοτίου Μεσογείου.

    [06] Επιτροπή Υπουργών ΣτΕ - Αγνοούμενοι - Τ/Κ

    Την περαιτέρω πρόοδο της εφαρμογής της απόφασης Κύπρος v. Τουρκία σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων και τα δικαιώματα στην εκπαίδευση και την ελευθερία της θρησκείας θα εξετάσει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνέρχεται σήμερα και αύριο στην 6η και τελευταία της σύνοδο μέσα στο 2005.

    Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης και την υιοθέτηση από την Κύπρο νέας νομοθεσίας που θα δίδει σε Κύπριους πολίτες τουρκικής καταγωγής, που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκγλέγεσθαι.

    [07] ΑΚΕΛ - Διακήρυξη - 20ο Παγκύπριο Συνέδριο

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη σταθερή του δέσμευση σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απαλλάσσει την Κύπρο από την παρουσία των ξένων στρατευμάτων και την κηδεμονία των εγγυητριών δυνάμεων.

    Σε διακήρυξή του προς τον κυπριακό λαό με την ολοκλήρωση του 20ου Παγκυπρίου του Συνεδρίου, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι «επιβάλλεται η όσο το δυνατό συντομότερη επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο όμως για να καταστεί λύση χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές, που να το καθιστούν αποδεκτό από ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

    Το ΑΚΕΛ σημειώνει επίσης ότι «η νέα πρωτοβουλία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες ώστε να καταλήξει σε συμφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή λύση».

    Προσθέτει ότι «οι αλλαγές δεν θα ανατρέπουν τη φιλοσοφία του σχεδίου και δεν θα αναιρούν δικαιώματα των Τ/Κ συμπατριωτών μας αλλά θα στοχεύουν σε μια λύση που θα εξυπηρετεί τους Κύπριους, Ε/Κ και Τ/Κ και όχι οποιουσδήποτε ξένους».

    Το κόμμα εκφράζει ικανοποίηση «για τις αλλαγές στην τ/κ ηγεσία και τον παραμερισμό του Ραούφ Ντενκτάς αλλά και απογοήτευση για το γεγονός ότι η νέα τ/κ ηγεσία, παρά το διαφορετικό ύφος, με τις θέσεις και την πολιτική της δεν δικαιώνει μέχρι σήμερα τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ».

    Το ΑΚΕΛ δηλώνει την επιμονή του «στην πολιτική της επαναπροσέγγισης και της κοινής δράσης για επανένωση της Κύπρου, καθώς και της συνεννόησης με τα προοδευτικά τ/κυπριακά κόμματα για το κοινό ειρηνικό μέλλον της Κύπρου».

    [08] Αθήνα - Ομήρου - Επαφές

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ χθες είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    Μετά τη σύναντηση που είχε με τον Γραμματέα της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''οφείλει η Τουρκία να κατανοήσει ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ επανέλαβε την ετοιμότητα Ελλάδας και Κύπρου ''για αυτή τη νέα πρωτοβουλία'', ξεκαθαρίζοντας ότι ''δεν θα υπάρξει ξανά η επιδιαιτησία τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προσφυγή σε δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία ως προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως «πάντα οι συζητήσεις με τους ηγέτες των κυπριακών κομμάτων είναι χρήσιμες και γόνιμες» και επανέλαβε πως είναι γνωστές οι θέσεις της ΝΔ «έχουν απολύτως εκφραστεί από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και εμείς ως κόμμα που έχει και την κυβερνητική ευθύνη στηρίζουμε απόλυτα αυτές τις απόψεις και τις θέσεις».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε μετά τη συνάντηση με τον κ. Ομήρου ότι ''χωρίς οδικό χάρτη μοιάζει η εξωτερική πολιτική του κ. (Κώστα) Καραμανλή σαν να ταξιδεύει στο πέλαγος με βάρκα την ελπίδα», και υπογράμμισε πως ''αυτό δημιουργεί αμφιταλαντεύσεις από την έξαρση των διαφόρων κρίσεων, μέχρι την υποχωρητικότητα''.

    Ο κ. Ομήρου επανέλαβε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και υπογράμμισε πως ''παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξασφάλισε το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στρεψοδικεί, αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια παρά το γεγονός ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ανέθεσε την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων και πολύ περισσότερο επί της ουσίας να συνεργαστεί για μια δημοκρατική, βιώσιμη, και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού προβλήματος''.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέληξαν χθες στην κοινή διαπίστωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού.

    Ομήρου και Παπαρήγα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βασικές συνιστώσες μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας θα πρέπει να είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο δεν θα παγιδεύει σε μονοδιάστατη συζήτηση πάνω στο σχέδιο Ανάν.

    Κατά τη συνάντηση Ομήρου και Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ''πλήρης συναντίληψη στην επισκόπηση των εξελίξεων του κυπριακού και των προοπτικών που θα πρέπει να διανοιγούν για να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική, λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σημαντικό να βοηθηθούν , ώστε να έχουν ευρύτερη διεθνή στήριξη έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση που θα στηρίζεται στις βασικές αρχές του ΟΗΕ και στο κεκτημένο της ΕΕ και να συνδυαστούν με τις διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση της τουρκικής ένταξης». Αθήνα - Παπανδρέου - Ομήρου - Κυπριακό

    [09] Γεωργία - Τιμές - Κύπρος - ΕΕ

    Οι αποπληθωρισμένες γεωργικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν 60%,κατά μέσο όρο τον περασμένο Ιούλιο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Κύπρο η μείωση ήταν 2,9% και στην Ελλάδα 4,9%. Από το σύνολο των φυτικών προϊόντων η μόνη αύξηση της τιμής παραγωγού σημειώθηκε στο ελαιόλαδο.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η μεγαλύτερη μείωση τιμών παραγωγού στην ΕΕ, καταγράφηκε στην Πορτογαλία (-14,9%), ενώ ακολούθησαν, η Τσεχία (-10,7%), η Σλοβακία (8,8%) και η Γερμανία (-8,6%). Αύξηση των τιμών σημειώθηκε μόνο σε τρεις χώρας, στη Λιθουανία (2,7%), στην Εσθονία (1,3%) και στην Σλοβενία (0,7%).

    [10] ΑΔΗΚ - Επεισόδια - Θάνατος λοχία

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του λοχία της αστυνομίας Μάριου Μαλέκκου, στη διάρκεια των επεισοδίων μετά από τον αγώνα ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο, στη Λεμεσό και διαβιβάζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

    Ανακοίνωση του ΑΔΗΚ αναφέρει ότι το Κίνημα θεωρεί ότι η παρατηρούμενη κατά καιρούς βία στα γήπεδα αποτελεί ένα θλιβερό κοινωνικό φαινόμενο, οι διαστάσεις του οποίου πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά.

    «Απαιτείται», προσθέτει «σφαιρική και συλλογική μελέτη για αντιμετώπιση του θέματος και η λήψη κάθε αναγκαίου αποτρεπτικού μέσου, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια θλιβερά περιστατικά».

    [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επεισόδια αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ

    Με απορία παρακολουθούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες τις συζητήσεις που γίνονται υπό το φως των τραγικών γεγονότων του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΛ ΑΠΟΕΛ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μιχάλης Παπαπέτρου προσθέτοντας πως ο ΚΟΑ, η ΚΟΠ και όλοι οι εντεταλμένοι παράγοντες για την προαγωγή του αθλητισμού παρακολουθούσαν απαθείς τα όσα συνέβαιναν και έχουν συγκεκριμένες ευθύνες.

    «Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ότι ο ΚΟΑ με τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα παρέμβασης για να αναβάλει έναν συγκεκριμένο αγώνα αν οι συνθήκες προδιαγράφουν τέτοιες ανωμαλίες και δυσάρεστες καταστάσεις», είπε ο κ. Παπαπέτρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα.

    Οπως ανέφερε, δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι ξαφνικά το Σάββατο το βράδυ κάτι πήγε στραβά και είχαμε επεισόδια, ενώ θα έπρεπε να είχαν επέμβει εκτονωτικά και να ανακαλέσουν στην τάξη τον «εμπρηστή» της περασμένης βδομάδας όπως χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της ΑΕΛ Αγι Αγαπίου.

    [12] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη ΑΠΟΕΛ

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 90-74 και έφθασε τις τρεις νίκες στο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας.

    Ο αγώνας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο ''Ελευθερία'', έκλεισε την 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [13] EUROCUP - Φενέρμπαχτσε - ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στο στάδιο Αμπντί Ιμπεχτσί της Κωνσταντινούπολης την τουρκική Φενέρμπαχτσε, για τον τελευταίο αγώνα της 1ης φάσης του κυπέλλου EUROCUP Challenge της FIBA.

    Η λεμεσιανή ομάδα είναι 1η στον όμιλό της (5ος) και έχει εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

    Στον αγώνα στην Κύπρο, η ΑΕΛ νίκησε την τουρκική ομάδα με 82-81.

    [14] Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα εννιαμηνίας

    Αυξημένο κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάστηκε το κέρδος του Ο΅ίλου της Ελληνικής Τράπεζας πριν τις προβλέψεις για την εννια΅ηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005.

    Συγκεκριμένα, το κέρδος πριν τις προβλέψεις για την εννια΅ηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 ανήλθε σε 23,1 εκατ. λίρες (40,2 εκατ. ευρώ) σε σχέση ΅ε 21,3 εκατ. λίρες (37,1 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρει ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7% το Σεπτέμβριο του 2005 φθάνοντας τα 84,7 εκ. λίρες (147,9 ευρώ) σε σύγκριση με 78,9 εκατ. λίρες (137,7 εκατ. ευρώ) το Σεπτέμβριο του 2004.

    Τα αποθεματικά προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 19,8 εκατ. λίρες (34,5 εκατ. ευρώ) σε σχέση με 16,6 εκατ. λίρες (29,0 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2004.

    Η αύξηση αυτή στις προβλέψεις περιόρισε το τελικό κέρδος που αναλογεί στους μετόχους στα 2,9 εκατ. λίρες (5,1% εκατ. ευρώ).

    Καταλήγοντας η Τράπεζα στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι αποτελεί πεποίθηση της ότι το 2005 θα κλείσει ΅ε σαφείς ενδείξεις ότι ο Ο΅ιλος βρίσκεται στη σωστή πορεία και ότι τα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων ετών ανήκουν οριστικά πλέον στο παρελθόν.

    [15] Χρηματιστήριο - Αναστροφή αρνητικής πορείας

    Την αρνητική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων ανάστρεψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,26%, κλείνοντας στις 1.523,09 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,94% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 99,32 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή και τα Δικαιώματα Προτίμησης της Τράπεζας Κύπρου, που πραγματοποίησαν συναλλαγές συνολικής αξίας 2,25 εκατομμυρίων λιρών διατήρησε τον ημερήσιο τζίρο στα ψηλά επίπεδα των 2,7 εκ. λιρών

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,26% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 515,65 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 November 2005 - 15:23:04 UTC