Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές
  • [02] Τουρκία - Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρωτόκολλο
  • [03] Υπουργός Εργασίας - Διακήρυξη Δικαιωμάτων Παιδιού
  • [04] Υπουργός Παιδείας - Ουσίες εξάρτησης και πρόληψη
  • [05] Θεοδώρου - Μνημόσυνο Ρένου Πρέντζα
  • [06] Λευκωσία - Χριστουγενιάτικες εκδηλώσεις
  • [07] Λονδίνο - Τράπεζα Κύπρου - 50 χρόνια
  • [08] Κύπελλο - Ομιλοι - 1η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [09] Καλαθόσφαιρα - 4η αγωνιστική Αποτελέσματα

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 21/11/2005

    [01] Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές

    Τομές στα εκκλησιαστικά πράγματα θέλει να κάνει ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, όπως δήλωσε ερωτηθείς για το μήνυμα της υποψηφιότητάς του στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες τόσο στα οικονομικά θέματα της Εκκλησίας, όσο και στο εθνικό, όπου ''δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει χαμηλώσει πολύ ο πήχης».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στον ''Φιλελεύθερο'', ο Μητροπολίτης είπε ότι δεν τον αγγίζουν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει το σύστημα της Εκκλησίας ξέρει ότι «δεν παίζει κανένα ρόλο η δημοσκόπηση και το ποσοστό των ψήφων» αφού κάποιος ''μπορεί να πάρει 50% και να μη βγάλει ούτε έναν εκλέκτορα και άλλος να πάρει 30% και να τους βγάλει όλους».

    Ερωτηθείς για το μήνυμα που στέλνει η δική του υποψηφιότητα ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι επιδιώκει να κάνει τομές «εις τα πράγματα της Εκκλησίας και από πνευματικής απόψεως'', ενώ πρόσθεσε ότι από οικονομικής θα πρέπει να μπουν αρκετές δικλείδες ώστε να μην μπορεί ''ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο Μητροπολίτης, ούτε ο Ηγούμενος να διοικεί την περιουσία της Εκκλησίας''.

    Τέτοιες δικλείδες πρέπει να υπάρχουν και στο εθνικό θέμα, διότι η Εκκλησία πάντοτε ''είχε ένα επίπεδο εθνικό υψηλοτάτων προδιαγραφών και αυτή την γραμμή πρέπει να την κρατήσει», είπε ο Μητροπολίτης Πάφου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς δια πρώτη φορά στα Ιστορικά της Εκκλησίας μας έχουμε χαμηλώσει πολύ τον πήχη και δια πρώτη φορά διαφωνούμε πάνω στο εθνικό».

    [02] Τουρκία - Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς - Πρωτόκολλο

    Η Τουρκία δεν θα πρέπει να επικυρώσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Ζεκί Σεζέρ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Σεζέρ επέκρινε το κόμμα Δικαιοσύνης -Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ισχυριζόμενος ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπέκυψε στις επιθυμίες της ΕΕ για εγκατάλειψη του Κυπριακού.

    Κατά τον Σεζέρ ο τουρκικός λαός δεν θα ήθελε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αν επρόκειτο για θυσιαστεί η Κύπρος.

    [03] Υπουργός Εργασίας - Διακήρυξη Δικαιωμάτων Παιδιού

    Η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου έχει θέσει ψηλά επίπεδα κοινωνικής κάλυψης και ευημερίας του παιδιού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, ο οποίος πρόσθεσε πως στις προτεραιότητές της Πολιτείας βρίσκεται ο στόχος της στήριξης και ενδυνάμωσης της οικογένειας και της προστασίας του παιδιού από φυσικούς και ηθικούς κινδύνους.

    Στο μήνυμα του με την ευκαιρία της επετείου της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι ''σήμερα, παρέχονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε 2.995 οικογένειες από τις οποίες οι 2.852 με ανήλικα παιδιά''.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ''μέσω του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών, ποσό ύψους 2.5 εκατομμυρίων λιρών διατέθηκε κατά το τρέχον έτος, για επιχορήγηση 178 κοινοτικών προγραμμάτων για το παιδί''.

    Οπως ανέφερε, ο Υπουργός Εργασίας ''στους άμεσους σχεδιασμούς του κράτους περιλαμβάνεται η εισαγωγή του σύγχρονου θεσμού του Επιτρόπου για τα Παιδιά και η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού''.

    ''Στην Κύπρο'', είπε, ''η οποία έχει κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση, τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της οικογένειας, του κράτους και της κοινωνίας. Παρόλα αυτά, υπάρχει αριθμός παιδιών που τα δικαιώματα τους παραβιάζονται λόγω κακοποίησης, παραμέλησης και απόρριψης από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον και πολλές φορές από την κοινωνία''.

    [04] Υπουργός Παιδείας - Ουσίες εξάρτησης και πρόληψη

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε χθες ότι η επικέντρωση των προσπαθειών της Κυβέρνησης στο θέμα της πρόληψης όσον αφορά τις ουσίες εξάρτησης είναι βασική πτυχή της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τα ναρκωτικά, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από το 2004 και θα διαρκέσει μέχρι το 2008.

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα ''Ουσίες εξάρτησης και πρόληψη'', ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''η έξαρση των ναρκωτικών που παρατηρείται σήμερα διεθνώς, αλλά και στη δική μας πατρίδα, είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να συνεγείρει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγωγής της νεολαίας, από την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία και την πολιτεία γενικότερα''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ''το γεγονός ότι κατά την περσινή χρονιά θρηνήσαμε τους πρώτους θανάτους νέων ανθρώπων που οφείλονταν σε χρήση σκληρών και μάλιστα νοθευμένων ναρκωτικών, επιβάλλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την άμεση κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των παραγόντων, για να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, πριν να είναι πολύ αργά''.

    Πρόσθεσε πως ''το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή με την εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων αντιναρκωτικής αγωγής στα σχολεία''.

    Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η προληπτική δράση, η οποία στηρίζεται στην ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων μας απέναντι στους κινδύνους που τα απειλούν, είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των ναρκωτικών''.

    Για τα προγράμματα δράσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πολλά μπορούμε να πετύχουμε, ώστε να ανακόψουμε τη θανατηφόρα λαίλαπα των ναρκωτικών που απειλεί καθημερινά τα παιδιά μας''.

    [05] Θεοδώρου - Μνημόσυνο Ρένου Πρέντζα

    Τους αγώνες του Ρένου Πρέντζα για ελευθερία κοινωνική δικαιοσύνη εξήρε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι η ιδεολογία της αδιαίρετης και παναρνθώπινης ελευθερίας καθηδήγησε τα βήματα και τις πράξεις του.

    ''Βαθύς πατριωτισμός κι εξίσου βαθύς ανθρωπισμός και διεθνισμός στ&#900; όνομα της υπέρτατης ανθρώπινης αξίας: της ελευθερίας που είναι πανανθρώπινη και αδιαίρετη είναι η ιδεολογία που καθοδήγησε τα βήματα και τις πράξεις του Ρένου'', ανέφερε ο κ. Θεοδώρου σε επιμνημόσυνο λόγο του.

    Συμπλήρωσε πως ''για τον Ρένο η ελευθερία πήρε διαστάσεις τεράστιες και σε πλάτος και σε βάθος, τόσο που μπόρεσε να αγκαλιάσει όχι μόνο όλους τους λαούς αλλά και όλες τις αξίες που πηγάζουν από την ελευθερία: τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο''.

    ''Σ' αυτό το ιδανικό, σ&#900; αυτή την ιδεολογία ανάλωσε ο Ρένος τη σύντομη μα τόσο πλούσια σε δράση ζωή του. «τη ζωή μου», λέγει ο ίδιος «δεν τη ρήμαξα, τη ζωή μου την αφιέρωσα, τη χάρισα ολόκληρη, κι αυτή είναι η πιο μεγάλη μου περηφάνεια'', συμπλήρωσε ο κ. Θεοδώρου.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ρένος Πρέντζας αγωνίστηκε με πάθος από τις γραμμές της ΕΔΕΚ και της ΔΕΟΚ, για το σοσιαλισμό, για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα δίκαια των εργαζομένων.

    ''Σ' αυτή την περίοδο είχα τη μεγάλη εύνοια της τύχης να συναπαντηθώ με το Ρένο μέσα στις τάξεις της ΕΔΕΚ'', σημείωσε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι ''αυτό το συναπάντημα, που κράτησε ως το θάνατό του, μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίζω το βάθος των γνώσεων, των σκέψεων και των αναλύσεών του, τη σταθερότητά του σε αρχές και αξίες, την προσήλωσή του στους στόχους και προ πάντων τον αδαμάντινο χαρακτήρα του''.

    [06] Λευκωσία - Χριστουγενιάτικες εκδηλώσεις

    Με καρουζέλ, πολύχρωμα φώτα και ήχους, ακροβάτες, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, χορευτές, μπάντες, χορωδίες και κλόουν η Λευκωσία ετοιμάζεται να ζήσει και φέτος μοναδικές χριστουγεννιάτικες στιγμές.

    Το πνεύμα των χριστουγέννων θα βρίσκεται παντού, σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, αφού μουσικοί, ακροβάτες και παιδικά παιχνίδια αναμένεται να φτιάξουν μια μαγική, γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη.

    Οι μελωδίες από τα κάλαντα, οι μυρωδιές από τα Xριστουγεννιάτικα εδέσματα και οι φωτεινοί διάκοσμοι, στοχεύουν να φωτίσουν μοναδικά τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις και να φέρουν πιο κοντά τους κατοίκους και επισκέπτες της Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων ''Μία Πόλη. Μία Γιορτή. Λευκωσία, Χριστούγεννα 2005 Πρωτοχρονιά 2006'', από το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Η Τάφρος θα μεταμορφωθεί σε χριστουγεννιάτικη παραμυθούπολη με πολύχρωμα φώτα και ήχους, ενώ το καρουσέλ που που θα στηθεί σε αυτή υπόσχεται να χάρισει μαγικά ταξίδια σε αυτούς που θα το επισκεφθούν.

    Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, η παραμυθούπολη θα φιλοξενήσει Σκηνή Θεάτρου και Μουσικής και καλεί μικρούς και μεγάλους να ταξιδεύσουν στον κόσμο των ονείρων με θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών και ζωντανή μουσική.

    Διάφορες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και εδέσματα θα προσφέρονται στην Πλατεία Νοστιμιάς, στην Αυλή των Λιχουδιών και στο Αγροτόσπιτο Μεσογειακής Διατροφής.

    Επιπλέον, τα παιδιά των δημοτικών της Λευκωσίας θα ψάλλουν τα κάλαντα γύρω από το δέντρο των ευχών, το οποίο θα στολίσουν τα ίδια.

    Η παραμυθούπολη θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, και χριστουγεννιάτικο παζαράκι, ενώ στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένης και συναυλίας του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

    Τέλος, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας η καθιερωμένη γιοτρή, για την υποδοχή του καινούργιου χρόνου.

    [07] Λονδίνο - Τράπεζα Κύπρου - 50 χρόνια

    Ο τραπεζικός οργανισμός Bank of Cyprus UK διοργάνωσε στο Λονδίνο, εορταστική χοροεσπερίδα προς τιμή της 50ης επετείου ίδρυσης του παραρτήματος της στη Βρετανία.

    Σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, Σπύρος Νεοφύτου, αναφέρθηκε στις επιτυχίες των 50 χρόνων σαν απόδειξη για τα καλά θεμέλια του οργανισμού, ενώ εξήρε τη συμβολή του προσωπικού, παλαιού και νέου, σαυτές τις επιτυχίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η μελλοντική πορεία του ιδρύματος θα είναι επίσης επιτυχής.

    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Βασίλης Ρολόγης, επαίνεσε όλους όσοι συνέβαλαν στις επιτυχίες του Παραρτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναφέρθηκε στη γενική πρόοδο της Τράπεζας σημειώνοντας ότι τα κέρδη του συγκροτήματος αυξήθηκαν κατά 60% στα 50 εκατομμύρια, κατά τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου.

    [08] Κύπελλο - Ομιλοι - 1η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα με 3-1 στον σημαντικότερο αγώνα της 1ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων για το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου.

    Στα άλλα χθεσινά παιγνίδια, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 4-3, η Ανόρθωση έφερε λευκή ισοπαλία με την Πάφο σε έναν αγώνα που θεωρείται ως η έκπληξη της αγωνιστικής και η Νέα Σαλαμίνα νίκησε στο Δασάκι τον Εθνικό Αχνας με 3-1.

    Το Σάββατο ο Διγενής νίκησε στο Μακάρειο το ΘΟΪ Λακατάμιας με 2-1, ο Αρης ηττήθηκε στο Τσίρειο από την Ομόνοια 0-2, ενώ στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΛ με 2-1. Τέλος η ΑΠΕΠ νίκησε εκτός έδρας τον ΑΣΙΛ Λύσης με 3-1.

    Ετσι μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής η βαθμολογία στους ομίλους διαμορφώνεται ως ακολούθως: 1ος Ομιλος βαθμοί

    1. Διγενής 3

    2. Ανόρθωση 1

    3. Πάφος 1

    4. ΘΟΪ 0

    2ος Ομιλος βαθμοί

    1. ΑΠΕΠ 3

    2. ΑΠΟΕΛ 3

    3. Απόλλωνας 0

    4. ΑΣΙΛ 0

    3ος Ομιλος βαθμοί

    1. Ν. Σαλαμίνα 3

    2. Ολυμπιακός 3

    3. ΑΕΛ 0

    4. Εθνικός 0

    4ος Ομιλος βαθμοί

    1. Ομόνοια 3

    2. ΑΕΚ 3

    3. ΕΝΠ 0

    4. Αρης 0

    [09] Καλαθόσφαιρα - 4η αγωνιστική Αποτελέσματα

    Ως αγωνιστική των εκπλήξεων μπορεί να χαρακτηριστεί η 4η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Το Σάββατο η ΑΕΚ πέτυχε απρόσμενη νίκη στο κλειστό ''Κίτιον'' επί της ΑΕΛ με 81 -76, ενώ έκπληξη θεωρείται και η χθεσινή νίκη της Ομόνοιας επί του Κεραυνού με 59-58 στο ουδέτερο γήπεδο Αγίου Δομετίου. Ο Απόλλωνας νίκησε στη Λεμεσό την ΕΝΑΔ με 77-70, πετυχαίνοντας την τρίτη του νίκη σε τέσσερις αγώνες.

    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τον αγώνα στο ''Ελευθερία'' μεταξύ της ΕΘΑ και του ΑΠΟΕΛ που αρχίζει στις 19:00. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    α/α Ομάδα Νίκες Ηττες Υπέρ Κατά Βαθμοί

    1 Κεραυνός 3 1 300 267 7

    2 Απόλλων 3 1 335 325 7

    3 ΑΕΛ 2 2 288 279 6

    4 ΑΕΚ 2 2 294 302 6

    5 ΕΝΑΔ 2 2 255 268 6

    6 Ομόνοια 1 3 254 298 5

    7 ΑΠΟΕΛ 1 2 214 208 4

    8 ΕΘΑ 1 2 220 213 4

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 November 2005 - 15:23:08 UTC