Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Λουξεμβούργο
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Περού
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάκο Μπλόμπεργκ
  • [04] Εκπρόσωπος - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [05] ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση - Παράνομη ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [06] Χριστόφιας - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [07] Πλατεία Ελευθερίας - Μαθητές - Καταδίκη ψευδοκράτους
  • [08] Λεμεσός - Μαθητές - Ψευδοκράτος - Καταδίκη
  • [09] Λάρνακα - Μαθητές - Ψευδοκράτος - Καταδίκη
  • [10] Αθήνα - ΕΦΕΚ - Εκδήλωση καταδίκης ψευδοκράτους
  • [11] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ιζτζάν
  • [12] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Τζιωνή - Αντιδράσεις
  • [13] Πρόεδρος Βουλής Δηλώσεις Τάσου Τζιώνη
  • [14] ΑΔΗΚ - Συνέντευξη Τζιωνή - Σχέδιο Ανάν
  • [15] Κίνημα Οικολόγων - Συνέντευξη Τζιωνή
  • [16] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δηλώσεις Τζιωνή
  • [17] ΕΥΡΩΔΗ - Συνέντευξη Τζιωνή - ΑΚΕΛ
  • [18] ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Αγνοούμενοι
  • [19] Αθήνα - Αναστασιάδης - Επαφές
  • [20] Πρόεδρος ΚΟΤ - Λονδίνο - Εκθεση
  • [21] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [22] Eurocup - ΑΕΛ - Πρόκριση στην επόμενη φάση

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 16/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Λουξεμβούργο

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή του Λουξεμβούργου στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Conrad Bruch.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Bruch είπε ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ΕΕ επωφελήθηκαν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Bruch είπε ότι είναι ακράδαντη πρόθεση της χώρας του να διατηρήσει τις στενές επαφές με την Κυπριακή Δημοκρατία για όλα τα ευρωπαϊκά θέματα.

    Σημείωσε ότι για την επιτυχία της διαδικασίας της συνολικής ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεχίζει να είναι σημαντικό όπως και τα μικρότερα κράτη μέλη διατηρήσουν τη δυνατότητα να εισακούονται και να προστατεύουν τα δίκαια συμφέροντά τους.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Περού

    Ο λαός του Περού απορρίπτει κάθε ξένη επέμβαση στα θέματα της Κύπρου, δήλωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Χοσέ Πάμπλο Μοράν Βαλ.

    Ο κ. Βαλ επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως μια νέα πρωτοβουλία για διακοινοτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να πετύχει μόνο εάν είναι καλά προετοιμασμένη και εάν οι συνομιλίες δεν είναι υπό την πίεση ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Βαλ είπε πως η κυβέρνηση της χώρας του, οι Αρχές και οι θεσμοί της κοινωνίας του πολίτη συμμερίζονται την κοινή επιθυμία για ελευθερία της Κύπρου και του λαού της και της αρχής για εδαφική ακεραιότητα, η μέγιστη έκφραση της οποίας είναι η επανένωση του ιερού εδάφους της Κύπρου, ιερό στην πορεία της ιστορίας από την αιματοχυσία των παιδιών της.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάκο Μπλόμπεργκ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Φινλανδό διπλωμάτη Γιάκο Μπλόμπεργκ.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και ο Διευθυντής για Υποθέσεις της τ/κ κοινότητας στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Μπλόμπεργκ είχε επισκεφθεί ξανά την Κύπρο τον Ιούνιο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [04] Εκπρόσωπος - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Οσο και αν προσπαθεί η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία να διαιωνίσουν το καθεστώς της διχοτόμησης και του ακρωτηριασμού της Κύπρου, η προσπάθεια τους αυτή δεν θα στεφθεί με επιτυχία, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στην επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος στην επικράτεια του νησιού μας, έχει κυριαρχία σε όλο το έδαφος του νησιού μας αλλά εμποδίζεται από την άσκησή της στο βόρειο τμήμα λόγω της κατοχής.

    Πρόσθεσε πως «θέλουμε επανένωση της χώρας μας με ένα σοφά διαρθρωμένο ομοσπονδιακό συνταγματικό σύστημα, για το καλό των Κυπρίων μόνο, όπως λέει και ο κ. Πρέντεργκαστ στην έκθεσή του και όχι τρίτων δυνάμεων, δηλαδή όχι της Τουρκίας», σημειώνοντας πως δεν πρέπει να θεωρεί οποιοσδήποτε ηγέτης στην Τουρκία ή στην τ/κ κοινότητα ότι είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τη δίκη μας πλευρά ότι έχει ακρωτηριαστεί η χώρα μας.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία Βουλευτών των Γερμανών Πρασίνων στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις εορτασμού για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν γνωρίζει αν οι βουλευτές αυτοί είναι και τουρκικής καταγωγής.

    «Ομως είναι γνωστή η θέση των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου για αλλαγή της στάσης τους», ανέφερε.

    [05] ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση - Παράνομη ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Την επανένωση του λαού της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας επιδιώκει η κυβέρνηση, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με ευκαιρία την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    ''Είκοσι δύο χρόνια μετά την παράνομη μονομερή ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται και να παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα 541(1983) και 550(1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως νομικά άκυρη και ζήτησε την ανάκλησή της'', αναφέρει το ΥΠΕΞ.

    Σημειώνει ότι ''παρά τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας και της υποτελούς, στην Τουρκία, διοίκησης των κατεχομένων, το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί από καμμιά άλλη χώρα πλην της κατοχικής δύναμης'', προσθέτοντας ότι ''η συντήρησή του όμως, κατά παράβαση των επιταγών της διεθνούς κοινότητας, παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς σε αποσχιστικές πολιτικές και επιδιώξεις, μέσω της προώθησης των τετελεσμένων της κατοχής''.

    ''Εχοντας ως προμετωπίδα των προσπαθειών μας τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδιώκουμε την επανένωση του λαού και της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε ένα κράτος, με μια οικονομία, με συνοχή της κοινωνίας και αδιάσπαστους θεσμούς'', αναφέρει.

    ''Επιδιώκουμε'', συνεχίζει, ''τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων και μια λύση που να μπορεί να λειτουργεί και να αντέχει στον χρόνο, μια λύση που να διασφαλίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ξένες κηδεμονεύσεις, λύση που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, την αποχώρηση των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων και τον σεβασμό στις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ''.

    [06] Χριστόφιας - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Αντικατοχική εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα όταν ασχολείται με το Κυπριακό να μην λησμονεί την τουρκική εισβολή και κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τη διαιώνιση του δράματος των αγνοουμένων και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και ούτε να τα διαγράφει επικαλούμενη τη στάση της Αγκυρας κατά το δημοψήφισμα.

    ''Δεν μπορεί να εξευρεθεί σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού'', είπε, ''χωρίς να αντιμετωπιστούν και αυτές οι πτυχές και πιο συγκεκριμένα η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών του λαού μας και η κατοχύρωση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους, ο κ. Χριστόφιας διακήρυξε ότι ''η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να είναι ένας συμβιβασμός, ο οποίος ακούει στο όνομα δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπό τα δεδομένα της κατοχής αυτός ο συμβιβασμός δείχνει να είναι ο μόνος που μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή, να επανενώσει το κράτος, το λαό και την οικονομία, να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα να παρέχει στις δύο κοινότητες πλατιά αυτονομία στη διαχείριση των υποθέσεων τους μέσα σε συνθήκες πολιτικής ισότητας των δύο μερών της ομοσπονδίας''.

    Οπως είπε, ''το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των αρχών του διεθνούς δικαίου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος''.

    ''Η επιδίωξή μας είναι όσο πιο σύντομα γίνεται να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς βέβαια τούτο να παραπέμπει σε ατέρμονες συνομιλίες και λύση σε βάθος χρόνου'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε ακόμα ότι η Κύπρος στοχεύει σε μια λύση που θα εξυπηρετεί τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους.

    [07] Πλατεία Ελευθερίας - Μαθητές - Καταδίκη ψευδοκράτους

    Κρατώντας σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τουρκικής κατοχής και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου δεκάδες μαθητές πραγματοποίησαν χθες το πρωί πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, καταδικάζοντας την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας και με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης έφθασαν γύρω στις έντεκα στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου από ειδική εξέδρα διαβάστηκε ψήφισμα καταδίκης του ψευδοκράτους από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ).

    Κατά τη διάρκεια της πορείας και στη συνέχεια μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια», «Κύπρος ενωμένη ανεξάρτητη», «Εξω ο Αττίλας από την Κύπρο» και άλλα.

    [08] Λεμεσός - Μαθητές - Ψευδοκράτος - Καταδίκη

    Με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, η μαθητική νεολαία της Λεμεσού καταδίκασε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Οι μαθητές των Λυκείων της πόλης άφησαν τα θρανία τους και κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, πέρασαν από κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης και συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επανένωσης του νησιού και ενάντια στην τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση.

    [09] Λάρνακα - Μαθητές - Ψευδοκράτος - Καταδίκη

    Κρατώντας πανό με συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους και σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, οι μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Λάρνακας καταδίκασαν χθες την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων της Λάρνακας συγκεντρώθηκαν, περνώντας από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πόλης στην παραλία των Φοινικούδων, όπου φώναζαν συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους, της τουρκικής εισβολής και της κατοχής και συνθήματα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και της ενότητας του κυπριακού λαού.

    [10] Αθήνα - ΕΦΕΚ - Εκδήλωση καταδίκης ψευδοκράτους

    Διήμερο καταδίκης του ψευδοκράτους διοργανώνει η Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την κατάφωρη αδικία που διαπράττεται εναντίον της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της ΕΦΕΚ Νεόφυτος Μαυρονικόλας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε πως οι φοιτητές με τις εκδηλώσεις τους θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι ''φτάνει πια με αυτή την αδικία που διαπράττεται κατά της Κύπρου από το ψευδοκράτος'' και σημείωσε πως ''οι σημαίες που εκφράζουν τους Κύπριους φοιτητές είναι η κυπριακή, η ελληνική και η ευρωπαϊκή''.

    Οι φοιτητές από την Κύπρο μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στον χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι τα Προπύλαια.

    Επίσης, επέδωσαν ψήφισμα στην τούρκικη Πρεσβεία και στη συνέχεια δόθηκε αντικατοχική συναυλία από το φοιτητικό συγκρότημα, στον χώρο των Προπυλαίων.

    Στο ψήφισμα της η ΕΦΕΚ Αθήνας αναφέρει ότι ''καταδικάζει την 22η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους'' και επισημαίνει πως ''η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στο ανεξάρτητο νησί της Κύπρου και η συνεχιζόμενη κατοχή και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    [11] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ιζτζάν

    Συνάντηση με τον ΓΓ του τ/κ Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του κ. Ιζτζάν.

    Κληθείς να πει αν θα υπάρξουν συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και με άλλους Τ/Κ πολιτικούς, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει.

    Πρόσθεσε πως «σίγουρα θα υπάρξουν και υπάρχουν πάντοτε επαφές και διαβουλεύσεις και με Τ/Κ πολιτικούς».

    Ερωτηθείς αν αυτή η συνάντηση θα γίνει κατόπιν αιτήματος του κ. Ιζτζάν, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

    [12] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Τζιωνή - Αντιδράσεις

    Μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου δεν υφίσταται πλέον θέμα όσον αφορά τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν για την κυβέρνηση υπάρχει θέμα Τάσου Τζιωνή, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνέντευξη του κ. Τζιωνή στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

    Πρόσθεσε πως «οι προσωπικές απόψεις οποιουδήποτε πολίτη είναι δικές του απόψεις και ο καθένας νομίζω έχει το δικαίωμα να τις εκφράσει».

    «Αλλο θέμα εάν συμφωνεί κάποιος με αυτές τις απόψεις ή διαφωνεί», ανέφερε.

    Σε παρατήρηση πως το ΑΚΕΛ θέτει με δημόσιες δηλώσεις θέμα Τάσου Τζιωνή, ως στενού συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως επειδή αυτές είναι απόψεις πολιτικού κόμματος, το οποίο συμμετέχει στη συγκυβέρνηση, πάνω σε συγκεκριμένο θέμα, δεν θα ήθελε να τις σχολιάσει.

    Σε παρατήρηση πως το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι δεν στέλνονται τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό με τις δηλώσεις του κ. Τζιωνή, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν νομίζω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ρητώς προχθές ότι η πολιτική στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει».

    Πρόσθεσε πως «οι απόψεις κομμάτων που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση συζητούνται και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα πλαίσια συναντήσεων που γίνονται περιοδικά, και είμαι βέβαιος ότι και τούτο το θέμα πιθανόν να συζητηθεί εάν εγερθεί».

    [13] Πρόεδρος Βουλής Δηλώσεις Τάσου Τζιώνη

    «Ατυχείς και ζημιογόνες» χαρακτήρισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τις δηλώσεις στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» του Τάσου Τζιωνή, Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η έκφραση των απόψεων του κ. Τζιωνή για το σχέδιο Ανάν δεν είναι καθόλου βοηθητική στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να πείσει το διεθνή παράγοντα για τις αλλαγές που η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει επί του σχεδίου.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους που διοργάνωσε ψες το ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''το γεγονός ότι χρειάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι θέλουμε λίγες μεν, αλλά ουσιαστικές αλλαγές για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, είναι αρκετό για να κατανοήσει κανείς πόσο ατυχείς αλλά και ζημιογόνες είναι οι έστω και προσωπικές τοποθετήσεις του διπλωμάτη, ο οποίος διεθνώς είναι γνωστός ως ο πρωτοσύμβουλος του Προέδρου''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «καθόλου βοηθητική στη δουλειά που κάνουμε στο διεθνή χώρο αλλά και ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα για να πείσουμε για τη θέση της πλευράς μας για τη θέση της πλευράς μας για αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και για την υπεράσπιση της αξιοπιστίας του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι η έκφραση των γνωστών απόψεων του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας περί του σχεδίου Ανάν και του ρόλου που αυτό θα διαδραματίσει σε ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία, έστω και αν αυτές είναι προσωπικές απόψεις».

    [14] ΑΔΗΚ - Συνέντευξη Τζιωνή - Σχέδιο Ανάν

    Αχρείαστα χαρακτηρίζει το ΑΔΗΚ τον θόρυβο και τις αντιδικίες που εκδηλώθηκαν μετά τις δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Τζιωνή στο πλαίσιο συνέντευξής του με την εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' για το σχέδιο Ανάν.

    ''Το ΑΔΗΚ τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή και εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου εναντίον οποιασδήποτε νεκρανάστασης του σχεδίου Ανάν'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνει ότι ''οι απόψεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις πολλών Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων επιστημόνων και πολιτικών για τους κινδύνους νεκρανάστασης του σχεδίου αυτού δικαιώνουν τη θέση του ΑΔΗΚ''.

    [15] Κίνημα Οικολόγων - Συνέντευξη Τζιωνή

    Υπερβολικές θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τις αντιδράσεις και το συνολικό θόρυβο που προκλήθηκε από μια συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, Τάσου Τζιωνή.

    ''Θεωρούμε σοφές και σώφρονες τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν δώσει οριστικό τέλος στην υπόθεση αυτή. Θεωρούμε ότι ο κ. Τζιωνής εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, όπως και κατά την περίοδο προ του δημοψηφίσματος με τις οποίες εμείς τυγχάνει σε γενικές γραμμές να μην διαφωνούμε'', σημειώνει το Κίνημα σε ανακοίνωσή του.

    Αναφέρει επίσης ότι οι απόψεις του κ. Τζιωνή δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τη βούληση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα.

    [16] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δηλώσεις Τζιωνή

    Οι τεχνοκρατικές δηλώσεις του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσου Τζιωνή, κατέδειξαν ότι διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν οδηγούν σε αδιέξοδο και το αδιέξοδο ας μην το ξεχνούν σε διχοτόμηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι αντιδράσεις ΑΚΕΛ (στις δηλώσεις Τζιωνή), απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι ταυτίζεται με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αποτελώντας ουσιαστικά την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

    ''Τους θυμίζω όμως ότι όπως και τότε έτσι και τώρα τα σχέδια τους δεν θα περάσουν. Κι αυτό το εγγυάται η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων. Αυτή η μεγάλη, νέα πλειοψηφία των πολιτών που διαμορφώνεται στην Κύπρο και που ξεπερνά τους παραδοσιακούς, κομματικούς μηχανισμούς'', πρόσθεσε.

    [17] ΕΥΡΩΔΗ - Συνέντευξη Τζιωνή - ΑΚΕΛ

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, θεωρώντας τον ως έναν ακέραιο διπλωμάτη με μακρά πείρα στο Κυπριακό.

    ''Αποκρούοντας την επίθεση του ΑΚΕΛ και διαπιστώνοντας ότι μάλλον μαρτυρά εσωτερικές ανασφάλειες, συμπαραστεκόμαστε στον κ. Τζιωνή. Ειδικότερα έχουμε την άποψη πως όταν πρόκειται για έναν ακέραιο διπλωμάτη με μακρά πείρα ειδικά στο Κυπριακό, όπως είναι ο κ. Τζιωνής, το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να εκτιμά το ότι μπορεί να τροφοδοτείται με απόψεις και έγκυρες κρίσεις και να επωφελείται από αυτές'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Προστίθεται πως ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πολλές από τις απόψεις που εξέφρασε στη συνέντευξή του ο κ. Τζιωνής συγκλίνουν με τις θέσεις της ΕΥΡΩΔΗ, πρέπει να υπάρχει ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.

    [18] ΥΠΕΞ - Ζακχαίος - Αγνοούμενοι

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Τουρκία να μην απεκδυθεί των ευθυνών και των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της στο θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Σε ομιλία του στην παρουσίαση το ψηφιακού δίσκου της μουσικής συλλογής της Μορφώς Αγαπίου για τους αγνοούμενους με τίτλο ''Αφιερωμένα'', ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε ότι ''η στάση της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων αποτελεί και ασφαλή κριτή κατά πόσο έχει επιτέλους πάρει την απόφαση για σεβασμό των διεθνών και ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας, σημείωσε ο κ. Ζακχαίος, υπερασπίζεται το δικαίωμα των οικογενειών να μάθουν για την τύχη των αγνοούμενων συγγενών τους και προς τον σκοπό αυτό προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Τουρκία να μην απεκδυθεί των ευθυνών και των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της.

    Ο κ. Ζακχαίος επεσήμανε ότι το ενδιάμεσο καταδικαστικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης του περασμένου μήνα καλεί την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιλυθεί το τραγικό ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

    [19] Αθήνα - Αναστασιάδης - Επαφές

    Την προσωπική του άποψη ότι η Ελλάδα έχασε δύο πολύ σημαντικές ευκαιρίες στις 17 Δεκεμβρίου και στις 3 Οκτωβρίου να δημιουργήσει ένα νέο Ελσίνκι, για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Απο την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως οι απόψεις και οι προβληματισμοί που αντάλλαξε με τον κ. Παπανδρέου για το Κυπριακό τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και εκτίμησε πως ο επόμενος χρόνος πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του προβλήματος.

    «Ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις και προβληματισμούς γιατί συνηδειτοποιούμε ότι ο χρόνος όταν δεν τίθεται στην υπηρεσία της λύσης, λειτουργεί αντίθετα με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού» είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινής στάσης για λύση του Κυπριακού, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ αντάλλαξαν σκέψεις και αγωνίες για το Κυπριακό και ''προβληματισμούς πώς θέτουμε τον χρόνο στην υπηρεσία της λύσης, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις 3 Οκτωβρίου με τα νέα δεδομένα, πώς αξιοποιούμε την ιδιότητα της Κύπρου σαν ευρωπαϊκής χωράς αλλά και της προοπτικής της Τουρκίας κατά τρόπον να καταλήξουμε σε λύση που να ανταποκρίνεται στις εύλογες ανησυχίες και διεκδικήσεις των Ε/Κ και να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες''.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και η Δήμαρχος της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Ολοι μας είμαστε ταγμένοι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και θέλω να ελπίζω ότι ο χρόνος ο οποίος θα ξεκινήσει, θα φέρει κάποια ενδιαφέροντα νέα για το Κυπριακό», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    [20] Πρόεδρος ΚΟΤ - Λονδίνο - Εκθεση

    Η επιστροφή προς την ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης από τη Βρετανία στην Κύπρο θα συνεχισθεί, εκτιμά ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για την τουριστική έκθεση World Travel Market.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο ΚΟΤ βραβεύτηκε για τα γραφεία του στο Λονδίνο τα οποία κρίθηκαν ως τα καλύτερα στην κατηγορία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το περίπτερο του ΚΟΤ όπως και τα επιμέρους περίπτερα των Κυπριακών Αερογραμμών, του Συνδέσμου Κυπρίων Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και άλλων οργανισμών και ιδιωτών από την Κύπρο επισκέφθηκαν δεκάδες άτομα τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

    [21] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Τράπεζα Κύπρου να υποχωρεί κατά 6 σεντ και τη Λαϊκή Τράπεζα κατά 4 σεντ. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 2,12%, κλείνοντας στις 1.605,42 μονάδες. Σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,62% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 104,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, εκ των οποίων οι 893.000 λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,13% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 543,53 μονάδες.

    [22] Eurocup - ΑΕΛ - Πρόκριση στην επόμενη φάση

    Την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Ανδρών της FIBA εξασφάλισε ψες η ΑΕΛ, νικώντας στην Εσθονία την Κάλεβ Ταλίν με 71-65.

    Πρόκειται για την τέταρτη νίκη της κυπριακής ομάδας σε ισάριθμους αγώνες, με την οποία διατηρείται στην 1η θέση του 5ου ομίλου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 November 2005 - 15:23:09 UTC