Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Νέα διαδικασία
  • [02] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Ράις - Ταλάτ
  • [03] Εκπρόσωπος - Προέλαση στη Λουρουτζίνα
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - Ταλάτ
  • [05] Αθήνα-Καραμανλής-Βουλή-Δευτερολογία-Τουρκία-ΕΕ
  • [06] Αθήνα - Καραμανλής - Βουλή - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [07] Αθήνα - Παπανδρέου - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] Αθήνα - Παπαρήγα - Βουλή - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [09] Αθήνα-Ρουσόπουλος-Καραμανλής-Αγκυρα-Πατριαρχείο
  • [10] Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Δήμαρχος Μόρφου - Κυπριακό
  • [11] Τ/Κύπριες - ΜΚΟ - Επιστολή - ΓΓ ΟΗΕ
  • [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκκλησία
  • [14] Πρόεδροι Επ. Εξωτερικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων - Αναστασιάδης
  • [15] Κλεάνθους - Επαφές με Πρεσβείες Ρουμανίας - Τσεχίας
  • [16] Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Βουλής
  • [17] Βουλή - Προϋπολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • [18] Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΚΕΛ - Πολιτική Αεροπορία
  • [19] Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης-''Ηλιος''-Αναγκαστικές προσγειώσεις
  • [20] Υπουργός Γεωργίας - Πτηνοτροφικές μονάδες - Επίσκεψη
  • [21] Κύπρος - Σκανδιναβικές χώρες - Οικονομία - Σεμινάριο
  • [22] Υπουργός Γεωργίας - Τουρκικά προϊόντα - Ελεύθερες περιοχές
  • [23] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική - Νίκη του Κεραυνού
  • [24] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • Εκπομπή για Ομογένεια 01/11/2005

    [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Νέα διαδικασία

    Σε περίπτωση που υπάρξει πρόσκληση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να τεκμαίρεται ότι έχει ήδη γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως εάν ωστόσο η ε/κ πλευρά πιστεύει ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και δεν υπάρχουν προοπτικές επιτυχίας τότε τούτο θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα.

    Ερωτηθείς εάν διακρίνει κινήσεις για επανασύγκληση των συνομιλιών, με στόχο την εξυπηρέτηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι δυνατόν να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο. ''Νομίζω ότι κάποιοι σκέφτονται ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο κάτι τέτοιο για την Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ωστόσο πως ''η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αντικατοπτρίζεται και στην έκθεση του κ. Πρέντεργκαστ, είναι ότι πρέπει να υπάρξει όλη εκείνη η αναγκαία προετοιμασία και πρέπει να προχωρήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο ή νέα αποτυχία''.

    Η προετοιμασία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα είναι θέση την οποία έχει υιοθετήσει και η απόφαση θα πρέπει να σημαίνει και σωστή προετοιμασία, ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αρα, όπως είπε, ''εάν υπάρξει τέτοια πρόσκληση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα πρέπει ο ίδιος να είναι βέβαιος ότι υπήρξε εκείνη η απαραίτητη προετοιμασία για να έχει προοπτικές επιτυχίας μια καινούργια διαδικασία διαπραγματεύσεων''.

    [02] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Ράις - Ταλάτ

    Εκτός από την πρόσκληση για συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, που έχει ''διχαστικές συνέπειες'' και είναι ''γενικά αντιπαραγωγική'', ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει οποιανδήποτε άλλη υπόσχεση για ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ και στη συνάντησή του με την κ. Ράις, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως ''προσκλήσεις και συναντήσεις αυτού του είδους δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας''.

    ''Απεναντίας ενισχύουν τις χωριστικές και διχαστικές τάσεις, ενισχύοντας την αλαζονεία του κ. Ταλάτ και την πεποίθησή του ότι πιθανόν να υπάρξει πολιτική αναβάθμιση του καθεστώτος του'', ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Ταλάτ προσκλήθηκε ως εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας και όχι με άλλη ιδιότητα, προσθέτοντας πως ''δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί με οποιανδήποτε άλλη ιδιότητα''.

    [03] Εκπρόσωπος - Προέλαση στη Λουρουτζίνα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες πως οι Τούρκοι, παραβιάζοντας το στάτους κβο, έχουν προωθήσει τις θέσεις τους εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Λουρουτζίνας με την ανέγερση φυλακίου.

    Πρόσθεσε πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παραστάσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους της ε/κ πλευράς και γραπτώς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προφορικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως μέχρι σήμερα τα διαβήματα δεν είχαν αποτέλεσμα και πως το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό για την κυβέρνηση.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η διαδικασία εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων για δημιουργία φυλακίου ξεκίνησε εδώ και 1-2 μήνες''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σε πολλές περιπτώσεις επιδιώκουν παραβίαση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και πως είναι ευθύνη της ειρηνευτικής δύναμης να συντηρηθεί το στάτους κβο που ισχύει από το 1974 όταν σταμάτησαν οι εχθροπραξίες.

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - Ταλάτ

    «Μεροληπτικό οργανισμό» χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποκλείοντας σ αυτή οποιοδήποτε ρόλο στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ταλάτ μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της 15λεπτης συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η συνάντηση διήρκεσε πολύ λιγότερο απ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, εξ αιτίας τη συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον ΓΓ πολύ καλή.

    «Επαναλάβαμε τις απόψεις μας για υποστήριξη της επανένωσης της νήσου. Επαναλάβαμε την πεποίθησή μας ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ. Η διαδικασία των ΗΕ είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

    Ανέφερε ακόμη ότι ο ΓΓ «είναι πρόθυμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά επιθυμεί να αποκλείσει την πιθανότητα αποτυχίας. Είδα ότι ο ΓΓ είναι πολύ σοβαρός για λύση του Κυπριακού''.

    Ο ίδιος πάντως είπε ότι «ζήτησε από τα ΗΕ να εμπλακούν σοβαρά στο Κυπριακό, το ταχύτερο δυνατό».

    Ο κ. Ταλάτ διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πότε θα ξεκινήσει ο Αναν την πρωτοβουλία του.

    «Αυτό είναι δουλειά μάγων», είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Αθήνα-Καραμανλής-Βουλή-Δευτερολογία-Τουρκία-ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα και απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κατασκευάστηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί για την αντιδήλωση της Βρετανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η παράγραφος 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου ζητά από την Τουρκία να ευθυγραμμίσει σταδιακά την πολιτική της με τις πολιτικές της Ενωσης σε ό,τι αφορά την Κύπρο και τη συμμετοχή της στους διεθνούς οργανισμούς.

    Είναι αλήθεια ότι την τελευταία στιγμή η Τουρκία ζήτησε αλλαγή αυτής της παραγράφου, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «ο κ. Ιακώβου μαζί με τον κ. Μολυβιάτη αντέδρασαν ακαριαία και αποφασιστικά και κατέστησαν σαφές ότι τα κείμενα του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως ήδη είχαν συμφωνηθεί, οριοθετούσαν μια βαθιά κόκκινη γραμμή και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία τροποποίηση και η θέση μας επικράτησε πλήρως».

    [06] Αθήνα - Καραμανλής - Βουλή - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν και εάν ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας πως αυτές οι αξίες δεν συμβιβάζονται με Casus Belli ούτε με την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.

    Κατά την ομιλία του χθες βράδυ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως μόνο η πλήρης ανταπόκριση της Τουρκίας και η πλήρης συμμόρφωση της θα ανοίξει την πόρτα για την ένταξη της.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται για αυτό πολύ προσεκτική προετοιμασία για να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι κριτήριο που τίθεται από την ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ειδικότερα αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε πως η Ελλάδα εργάζεται «για μια νέα εποχή με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μας».

    [07] Αθήνα - Παπανδρέου - Τουρκία - ΕΕ

    «Από το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται διαγράψατε το δεύτερο σκέλος, η Κύπρος παλεύει μόνη της», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τα εθνικά θέματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιφατική πολιτική.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει κατεύθυνση και στόχους και διακατέχεται από τα σύνδρομα της Ζυρίχης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδίου, έλλειψη γνώσης της διπλωματίας και ερασιτεχνισμό.

    «Σας κατηγορώ κ. Καραμανλή για έλλειψη σχεδιασμού και ερασιτεχνισμό», είπε ο κ. Παπανδρέου και παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία το έθεσε η Γαλλία και όχι η Ελλάδα και ότι ακολούθησε ασθμαίνουσα πρωτοβουλίες άλλων για τα αυτονόητα ζητήματα, όπως την επέκταση του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] Αθήνα - Παπαρήγα - Βουλή - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    ''Το Κυπριακό έχει αποδιεθνοποιηθεί και δεν σημαίνει διεθνοποίηση του, όταν ασχολείται μαζί του ο κ. Ανάν και ο κ. Σολάνα και η ΕΕ», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τα εθνικά θέματα.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βάζει το Κυπριακό στο δαίδαλο των αντιθέσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ χωρίς να ασκεί ουσιαστική πίεση και χωρίς να ζητά δεσμεύσεις.

    ''Το Κυπριακό έχει αποδιεθνοποιηθεί και δεν σημαίνει διεθνοποίηση του, όταν ασχολείται μαζί του ο κ. Ανάν και ο κ. Σολάνα και η ΕΕ. Ασχολούνται οι διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί, με κριτήριο, ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δύο κοινότητες», είπε.

    [09] Αθήνα-Ρουσόπουλος-Καραμανλής-Αγκυρα-Πατριαρχείο

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς χθες αν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, ότι «ο προσδιορισμός της ανταποδοτικής επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία αποτελεί θέμα διπλωματικών διαβουλεύσεων».

    Ο κ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα των «Γκρίζων Λύκων» έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, ανέφερε πως την ίδια μέρα επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ σήμερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    «Οι λογικές που διέπουν αυτές τις ομάδες είναι απαράδεκτες για κάθε ευνομούμενη πολιτεία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    [10] Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής - Δήμαρχος Μόρφου - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Η κ. Μπενάκη σε δηλώσεις της τόνισε πως «εισερχόμαστε σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, μπορούμε όμως να ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό» και διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου σ' αυτό το δύσκολο αγώνα που απαιτεί ψυχική αντοχή, συνέπεια και διπλωματικές ικανότητες».

    Ο Δήμαρχος Μόρφου ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τη βοήθεια που προσφέρει ο κόσμος της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη Κύπρο και πρόσθεσε πως όλοι ελπίζουν και προσπαθούν για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    [11] Τ/Κύπριες - ΜΚΟ - Επιστολή - ΓΓ ΟΗΕ

    Τουρκοκύπριες εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ), σε επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζητούν όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν στη βάση του σχεδίου Ανάν και στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής που προέβλεπαν μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    Στην επιστολή αναφέρουν ότι η ύπαρξη του Κυπριακού δημιουργεί πολιτική αστάθεια στην περιοχή και στην χώρα και ότι είναι μια απειλή για όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Κύπρο.

    Σημειώνουν ακόμη ότι στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 οι Τ/Κ εξέφρασαν την επιθυμία τους με πλειοψηφία 65% για επανένωση του νησιού.

    Προσθέτουν επίσης ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο, να αποστρατικοποιηθεί το νησί και να αρθεί η «απομόνωση» των Τ/Κ.

    [12] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, να μην είναι συνομιλίες σκοπιμότητας, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία από πλευράς ΗΕ, με την επικουρική συνδρομή της ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού".

    Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν πρέπει οι όποιες νέες συνομιλίες, αντί να στοχεύουν σε λύση του Κυπριακού, να στοχεύσουν σε διευκόλυνση της Τουρκίας να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία χωρίς προβλήματα» και επεσήμανε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην γίνουν συνομιλίες σκοπιμότητας, οι οποίες θα έχουν σαν αποκλειστικό στόχο την υπερπήδηση διαφόρων εμποδίων που η Τουρκία είναι δυνατόν να συναντήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία».

    [13] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκκλησία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να αναμειχθεί κατ' ουδένα τρόπο στα της Εκκλησίας, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''εκείνο το οποίο εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να επικρατήσει γαλήνη και ηρεμία στα εκκλησιαστικά θέματα στην Κύπρο για το καλό του πληρώματος''.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένσταση στη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση δεν αναμειγνύονται στα της Εκκλησίας.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος εκτιμά πως θα υπάρξει γαλήνη με τη διεξαγωγή εκλογών ή με τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να πάρει τις αποφάσεις της έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα γαλήνης και ηρεμίας''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί να αναμειχθεί κατ' ουδένα τρόπο στα της Εκκλησίας'', ανέφερε.

    [14] Πρόεδροι Επ. Εξωτερικών Υποθέσεων Κοινοβουλίων - Αναστασιάδης

    Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ανάληψης αποτελεσματικής δράσης σε διάφορα επίπεδα, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα, τις θρησκείες, τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε παρέμβαση στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την τρομοκρατία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι καμία προσπάθεια, όσο συντονισμένη κι αν είναι, δεν θα είναι αποτελεσματική στην καταστολή της τρομοκρατίας, αν δεν ληφθούν δεόντως υπόψη βασικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν τη δημιουργία τρομοκρατών.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται, είπε, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φτώχεια και, εξ ίσου σημαντικό στοιχείο, η εφαρμογή των δύο μέτρων και δύο σταθμών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

    [15] Κλεάνθους - Επαφές με Πρεσβείες Ρουμανίας - Τσεχίας

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους συζήτησε χθες το Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται με τη Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ρουμανίας στη Λευκωσία Κάρμεν Φλόρα.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ ο κ. Κλεάνθους συζήτησε με την κ. Φλόρα την ενταξιακή πορεία της Ρουμανίας υπό το φως της επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη συνάντηση διευθετήθηκε και συνάντηση του κ. Κλεάνθους, ως Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τον πρώην Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Γερουσίας Teodor Viorel Melescanou ο οποίος θα βρίσκεται στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο.

    Εξάλλου χθες ο κ. Κλεάνθους είχε γεύμα εργασίας με τον Πρεσβευτή της Τσεχίας στην Κύπρο όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εν όψει της επίσκεψης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας στην Κύπρο που προγραμματίζεται στα μέσα προσεχούς Ιανουαρίου.

    [16] Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Βουλής

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή πριν ο Προϋπολογισμός του Κράτους προωθηθεί προς την Ολομέλεια για έγκριση εάν θα κατατεθεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή των αυξήσεων στα οδοιπορικά, το γραμματειακό επίδομα προς τους βουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές όπως και για την έκτακτη χορηγία που διδόταν στα κόμματα ενόψει εκλογών.

    Ζήτησε επίσης απαντήσεις για κάποιες θέσεις λειτουργών που ζητά η Βουλή και στο θέμα της δημιουργίας νομοπαρασκευαστικής υπηρεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα θα συζητήσουν το καθεστώς εργασίας και τα ωφελήματα των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών και θα ετοιμάσουν σημείωμα προς τη Διεύθυνση της Βουλής.

    Ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2006 ανέρχεται στα 8.587.382 λίρες σε σύγκριση με 8.549.858 λίρες που ήταν πέρσι.

    [17] Βουλή - Προϋπολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης

    Τόσο από τις ποσότητες ηρωίνης που έχουν κατασχεθεί όσο και από τους θανάτους χρηστών ναρκωτικών ουσιών που έχουν σημειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, φαίνεται ότι υπάρχει περιορισμός της χρήσης της άμεσα θανατηφόρου αυτής ουσίας, δήλωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Παρουσιάζοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό για το 2006 και την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Θεοδώρου δήλωσε ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου θα επικεντρωθούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της Δημοκρατίας, στην αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας, στην εδραίωση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης (του Αστυνομικού της Γειτονιάς), στη δραστική μείωση του φαινομένου του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, στην αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην ενίσχυση του θεσμού της ισότητας και του Κυπριακού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

    [18] Υπ. Συγκοινωνιών - ΑΚΕΛ - Πολιτική Αεροπορία

    Οι προσπάθειες αναδόμησης του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας έχουν αρχίσει από καιρό και δεν σχετίζονται με το αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Θράσου είπε πως η συμφωνία με τους Αγγλους εμπειρογνώμονες έγινε το Μάιο του 2005, προσθέτοντας παράλληλα, ότι και η διαδικασία με κατάληξη την υπογραφή της συμφωνίας με το Eurocontrol είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο χρόνο.

    Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία ανέγερσης σύγχρονου Κέντρου Εναέριας Κυκλοφορίας στην Κοκκινοτριμιθιά με δαπάνη 6 εκατομμυρίων λιρών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

    Πρόσθεσε, ταυτόχρονα ότι εντός του Νοεμβρίου θα ανοιχτούν οι προσφορές.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι τον Ιούλιο έγινε παραγγελία για επάνδρωση του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με σύγχρονο εξοπλισμό από την Ιταλία αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ.

    [19] Πρόεδρος Επιτροπής Διερεύνησης-''Ηλιος''-Αναγκαστικές προσγειώσεις

    Καταθέσεις από τους επικεφαλής του Τμήματος Συντήρησης των αεροσκαφών της εταιρείας ''Ηλιος'' θα λάβει εντός της εβδομάδας η κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων σε σχέση με τις τρεις αναγκαστικές προσγειώσεις, στις οποίες προέβησαν αεροσκάφη της εταιρείας εντός του Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Ορφανός είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παραδώσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας το πόρισμα της στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου σε σχέση με τα τρία αυτά περιστατικά.

    [20] Υπουργός Γεωργίας - Πτηνοτροφικές μονάδες - Επίσκεψη

    Ικανοποίηση για την πιστή εφαρμογή από τους πτηνοτρόφους των μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ''κανένας απολύτως κίνδυνος, ούτε λόγος να φοβάται ο καταναλωτής για τη γρίπη των πτηνών''.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης του σε πτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών ελεύθερης βοσκής και κοτόπουλων κρεοπαραγωγής για αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι οι πτηνοτρόφοι ''συνεργάστηκαν απόλυτα και έχουν λάβει όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέσα από το διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση''.

    [21] Κύπρος - Σκανδιναβικές χώρες - Οικονομία - Σεμινάριο

    Οι τρόποι με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να εφαρμόσει στοιχεία από το σκανδιναβικό μοντέλο για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα συστηματικοποίηση των κοινωνικών παροχών, θα εξεταστούν στο μονοήμερο σεμινάριο που πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή το Γραφείο Προγραμματισμού σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας στην Κύπρο με τίτλο ''Οικονομική Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή - Το Σκανδιναβικό Μοντέλο''.

    Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε μαζί με τους Πρεσβευτές των τριών Σκανδιναβικών χωρών στην Κύπρο, Ινγκερμαν Λίνταλ, Ρίστο Πίιπονεν και Σβεντ Γουέβερ, ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης ανέφερε ότι οι τρεις αυτές χώρες έχουν κάθε δικαίωμα να επαίρονται για τα οικονομικά και κοινωνικά τους επιτεύγματα.

    [22] Υπουργός Γεωργίας - Τουρκικά προϊόντα - Ελεύθερες περιοχές

    Η διακίνηση γεωργικών προϊόντων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές διέπεται από τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή και η οποιαδήποτε ποσότητα γεωργικών προϊόντων πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από πιστοποιητικό του τ/κ Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας σύσκεψης με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, παραγωγών και του Συνδέσμου καταναλωτών η οποία εξέτασε την περίπτωση διοχέτευσης τουρκικών ντομάτων στις ελεύθερες περιοχές μέσω των κατεχομένων Τουρκία, ο κ. Ευθυμίου, είπε πως «αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις κρατικές υπηρεσίες».

    «Αρκούμαστε μόνο», σημείωσε ο Υπουργός, «στη συμφωνία που έχει γίνει για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ότι το τ/κ επιμελητήριο θα προσκομίζει πιστοποιητικό ότι η συγκεκριμένη παραγωγή έχει γίνει στα κατεχόμενα».

    [23] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική - Νίκη του Κεραυνού

    Νικήτρια με 77 - 89 αναδείχθηκε χθες βράδυ η ομάδα καλαθόσφαιρας του Κεραυνού στο πιο δυνατό παιχνίδι της 1ης Αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α&#900; Κατηγορίας Ανδρών με τον Απόλλωνα Λεμεσού, παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο «Κίτιον» Λάρνακας, λόγω τιμωρίας της έδρας της λεμεσιανής ομάδας, που θεωρητικά ήταν η γηπεδούχος.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήσαν: 30-23, 41-47, 61-66 και 77-89.

    Με το παιχνίδι αυτό ολοκληρώθηκε η 1η Αγωνιστική και η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων έχει ως εξής:

    α/α Ομάδα Νίκες Ηττες Πόντοι υπέρ Πόντοι κατά Βαθμοί 1 ΑΠΟΕΛ 1 0 80 63 2 2 ΚΕΡΑΥΝΟΣ 1 0 89 77 2 3 ΕΘΑ 1 0 74 62 2 4 ΕΝΑΔ 1 0 69 62 2 5 ΑΕΛ 0 1 62 69 1 6 ΑΠΟΛΛΩΝ 0 1 77 89 1 7 ΑΕΚ 0 1 62 74 1 8 ΟΜΟΝΟΙΑ 0 1 63 80 1

    Τα παιχνίδια της 2ης Αγωνιστικής είναι: ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ, ΕΘΑ - Απόλλων, Κεραυνός - ΕΝΑΔ και ΑΕΚ - Ομόνοια.

    [24] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση για το μήνα Οκρώβριο, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,28%, κλείνοντας στις 1.565,65 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,92% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 102,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 827.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 58,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,29% έκλεισε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 529,82 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 November 2005 - 15:24:09 UTC