Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΟΗΕ
  • [02] Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ταλάτ
  • [03] ΗΠΑ - Ιραλάι - Πρόσκληση Ράις προς Ταλάτ
  • [04] Μπους - Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Κύπρο
  • [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρο
  • [06] Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα
  • [07] ΓΕΕΦ - Ασκηση ''Νικηφόρος 2005''
  • [08] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Ορφανός - Τσολάκης
  • [09] ΕΔΑΔ - Προσφυγή Αρέστη - Παρατηρήσεις Τουρκίας
  • [10] Γρίπη πουλερικών - Κυπριανού
  • [11] Τουρκία - Γρίπη των πουλερικών - Ερντογάν - Κατάσταση
  • [12] Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Συνεργασία
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας ΥΦΕΞ
  • [14] Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου -Ενέργεια- Αντισταθμιστικά μέτρα
  • [15] Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος
  • [16] Βουλή - Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης
  • [17] Βουλή - Θωμάς - Μόσχα
  • [18] Υπουργός Οικονομικών - Κόμματα - Στρατηγική Λισσαβόνας
  • [19] MACC - Δένεια - Αποναρκοθέτηση
  • [20] ΑΤΗΚ - Vodafone Live - ΚΥΠΕ
  • [21] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [22] Λεμεσός - 4ο Πανευρωπαϊκό Αθλητιατρικό Συνέδριο
  • [23] Καλαθόσφαιρα - Σούπερκαπ - Νίκη ΑΕΛ

  • Εκπομπή για Ομογένεια 15/10/2005

    [01] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είναι ο σωστός οργανισμός στον οποίο πρέπει να αναζητηθεί η λύση του Κυπριακού, αλλά υπάρχει και χώρος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια περίοδος εντατικής προετοιμασίας πριν εκδηλωθεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

    Σε ερώτηση αν ο σκοπός των Αμερικανών και Βρετανών είναι να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν με περιθωριακές αλλαγές ή ως έχει, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας μετά από εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''δεν υπάρχουν πολλές δηλώσεις των Βρετανών που αναφέρονται στο σχέδιο Ανάν και οι παλαιότερες που υπάρχουν ήδη μιλούσαν για σχέδιο όχι το 5, αλλά το 5,5, το 5,9 ακόμα που δείχνει μια σαφή διαφοροποίηση από την παλαιά θέση. Δυστυχώς οι ΗΠΑ διατηρούν αυτή τη θέση ότι πρέπει να ιεραρχήσουμε τα αιτήματα μας σε σημαντικά και μη, πράγμα το οποίο για πολλούς λόγους δεν μπορεί να γίνει, όμως έχω προσέξει ότι ελάχιστες είναι οι δηλώσεις του πάνω στο θέμα του περιεχομένου της λύσης'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως συνήθως είναι απαντήσεις σε ερωτήσεις συγκεκριμένων που αναφέρονται (οι διάφοροι αξιωματούχοι) σε αυτά τα θέματα.

    ''Το ενδιαφέρον είναι πάντοτε αποδεκτό. Ομως κρίνουμε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πρέπει να επιδεικνύουν (ενδιαφέρον για το Κυπριακό) και θα βεβαιωθούμε ότι οτιδήποτε συμβεί τώρα θα υπάρχει και το ενδιαφέρον των υπολοίπων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι η αποκλειστική επιρροή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου'', ανέφερε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως η πλευρά μας κρίνει ότι η συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες είναι πολύ σημαντική.

    ''Η Τουρκία είναι αιτήτρια χώρα. Δεν μπορεί να μην θέλει πλέον την ΕΕ'', σημείωσε.

    ''Εμείς έχουμε βάλει σωστές προδιαγραφές, έχουμε πει ότι μια πρωτοβουλία πρέπει να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Εχουμε καταθέσει τις απόψεις μας, τις έχουμε συζητήσει και κατά τη γνώμη μας χρειάζεται μια περίοδος εντατικής προετοιμασίας πριν εκδηλωθεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία'', πρόσθεσε.

    [02] Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ταλάτ

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συνάντηση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν ενισχύει τις προσπάθειες για δημιουργία κλίματος που να οδηγεί στην επανένωση και τη σωστή λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την ενέργειά τους αυτή, οι Αμερικανοί προάγουν χωριστικές τάσεις και υποθάλπουν τις παράνομες φιλοδοξίες του κ. Ταλάτ.

    ''Προάγουν με τον τρόπο αυτό χωριστικές τάσεις, ενισχύουν τις επιδιώξεις της τ/κ κοινότητας για διατήρηση του διαχωρισμού και δεν συμβάλλουν στην ειλικρινή και σωστή προσπάθεια επανένωσης της χώρας μας, ενώ υποθάλπουν τις παράνομες φιλοδοξίες του κ. Ταλάτ'', υπογράμμισε.

    Ο κ. Χρυστοστομίδης πρόσθεσε ότι η ενέργεια των ΗΠΑ δεν είναι ενισχυτική για δημιουργία κλίματος που να οδηγεί σε επανένωση και σωστή λύση του Κυπριακού.

    Αν και η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για συνάντηση της κ. Ράις με τον κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη χθεσινή δήλωση της Επιτετραμμένης της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία Τζέιν Ζίμερμαν ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ''ανεξάρτητα πώς οι ΗΠΑ βλέπουν τον κ. Ταλάτ, και δεν είναι δυνατό να τον δουν με οποιαδήποτε διαφορετική ιδιότητα από εκείνη του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, προάγουν με τον τρόπο αυτό χωριστικές τάσεις''.

    [03] ΗΠΑ - Ιραλάι - Πρόσκληση Ράις προς Ταλάτ

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ για υποβοήθηση της λύσης του Κυπριακού, εντάσσουν οι ΗΠΑ την πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Ο κ. Ιριλάι κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Λευκωσία η πρόσκληση Ράις προς τον κ. Ταλάτ και συγκεκριμένα την παρατήρηση ότι οι Αμερικανοί με αυτή την ενέργεια προάγουν χωριστικές τάσεις.

    Οπως ανέφερε, η πρόσκληση δεν πρέπει να ειδωθεί με αυτόν τον τρόπο. ''Συναντιόμαστε τακτικά με Τουρκοκύπριους'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπενθύμισε τη συνάντηση του προηγούμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον κ. Ταλάτ.

    ''Είναι στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για να μιλήσουμε και να στηρίξουμε μια διευθέτηση αυτού του προβλήματος'', κατέληξε.

    [04] Μπους - Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Κύπρο

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους προτίθεται να διορίσει τον Ρόναλντ Σλίχερ στη θέση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    Ο κ. Σλίχερ είναι διπλωμάτης καριέρας και διετέλεσε Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής και συντονιστής για το Ιράκ.

    Προηγουμένως, ο κ. Σλίχερ διετέλεσε Διευθυντής του Task Force για το Ιράκ και ανώτερος πολιτικός σύμβουλος για την προσωρινή αρχή της συμμαχίας στη Βαγδάτη. Διετέλεσε επίσης Αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ, καθώς και Διευθυντής του γραφείου για Αιγυπτιακές και βοριοαφρικανιές υποθέσεις, καθώς και αναπληρωτής Αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στη Βηρυτό.

    [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Στρο

    Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, μόλις απευθύνει πρόσκληση ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Εάν πρόκειται για προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου μέσω των ΗΕ, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε αμέσως μόλις απευθύνει πρόσκληση ο κ. Ανάν'', είπε ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες που γίνονται αυτές τις μέρες με τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την επίσκεψη στην Κύπρο ανώτερου στελέχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ καθώς και με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Στρο στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Τρίτη, επανέλαβε ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις που εξέφρασε η ΕΕ όσον αφορά την Κύπρο σε σχέση με την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ούτε με τα πραγματικά δεδομένα που περιέχονται στη διακήρυξη της ΕΕ στις 21 Σεπτεμβρίου (αντιδήλωση) ή στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    ''Σημειώνω τη διαφοροποίηση των δηλώσεων Στρο από την επίσημη γραμμή της ΕΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως δεν διαχωρίζεται η ιδιότητα του κ. Στρο ως Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας από την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι τα ΗΕ με την έκθεση του Βοηθού ΓΓ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση του ΟΗΕ επαναφοράς του σχεδίου Ανάν ως έχει.

    ''Στην έκθεση αναφερόταν ότι η όποια λύση προκύψει πρέπει να είναι προς όφελος των Κυπρίων μόνον και όχι οποιασδήποτε τρίτης δύναμης'', επεσήμανε.

    [06] Ελληνας Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα

    Συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Στο μήνυμα του, ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνει, ''για μια ακόμη φορά, την αμέριστη και συνεχή υποστήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως στις προσπάθειες σας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαίως αποδεκτής λύσεως του κυπριακού ζητήματος, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των προτάσεων του Γενικού Γραμματέως και σύμφωνης με τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ''.

    ''Η ένταξη, από το Μάιο του 2004, της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κόλπους της ΕΕ προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Μεγαλονήσου και δημιουργεί ευνοϊκό πλαίσιο για την ευόδωση των προσπαθειών επανενώσεως, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της'', καταλήγει ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

    [07] ΓΕΕΦ - Ασκηση ''Νικηφόρος 2005''

    Η Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ''Νικηφόρος 2005'' θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, με συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων σε όλο το χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερης Κύπρου.

    Ο Διευθυντής του 3ου Επιτελικού Γραφείου ανέφερε ότι σκοπός της άσκησης είναι η εξάσκηση των Διοικήσεων, των Επιτελείων, των σχηματισμών και τακτικών συγκροτημάτων του ΓΕΕΦ στην οργάνωση, σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση.

    Πρόσθεσε ότι η σχεδίαση της άσκησης βασίζεται στη σταδιακή όξυνση των σχέσεων μεταξύ των αντιπάλων που καταλήγει σε ένοπλη σύγκρουση.

    Είπε ότι στις 17 Οκτωβρίου οι μονάδες θα εξέλθουν των στρατοπέδων και θα εγκατασταθούν στους χώρους διασποράς, στις 18 Οκτωβρίου θα επιστρατευθούν οι έφεδροι και στις 19, 20, 21, 22, και 23 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις.

    Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο ΓΕΕΦ για την άσκηση, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος είπε ότι η άσκηση είναι μεγάλης κλίμακας και διάρκειας στην οποία θα συμμετάσχουν συγκροτήματα, σχηματισμοί και μονάδες και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια και κύρια γεγονότα που θα γίνουν μετά πυρών, με μετακινήσεις και άλλες δραστηριότητες. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι ένα από τα κύρια γεγονότα της άσκησης είναι η επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων και εθνοφυλάκων.

    [08] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Ορφανός - Τσολάκης

    Καταθέσεις από περίπου 20 άτομα σε σχέση με τη συντριβή του Μπόιγκ 737-300 της εταιρείας «Ηλιος» στις 14 Αυγούστου, θα λάβει ο Πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο και θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός είπε ότι από τα 20 άτομα που θα καταθέσουν, γύρω στα έξι από αυτά θα καταθέσουν για πρώτη φορά σε σχέση με το αεροπορικό ατύχημα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, καταθέσεις θα ληφθούν από υπαλλήλους της «Ηλιος» και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και από υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria, έτσι ώστε «να διασταυρωθούν ορισμένα στοιχεία».

    Σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγει η κυπριακή Επιτροπή για τις δύο αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκάφους της «Ηλιος» που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ορφανός είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία που αφορούν τα δύο συμβάντα και τα οποία αφορούν αναφορές των πιλότων του αεροσκάφους, ηχογραφημένες συνομιλίες του Πύργου Ελέγχου Πτήσεων και του Κέντρου Ελέγχου Λάρνακας με το αεροσκάφος.

    Ο κ. Ορφανός είπε, ωστόσο, ότι, λόγω της άφιξης την Κυριακή της ελλαδικής Επιτροπής στην Κύπρο, δεν γνωρίζει κατά πόσον θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας που έρχεται η αξιολόγηση των στοιχείων της έρευνας σε σχέση με τα δύο αυτά περιστατικά, αφού θα πρέπει η κυπριακή επιτροπή να συμμετάσχει στις καταθέσεις που θα λάβει ο κ. Τσολάκης.

    [09] ΕΔΑΔ - Προσφυγή Αρέστη - Παρατηρήσεις Τουρκίας

    Η Τουρκία καταχώρησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τις παρατηρήσεις της σχετικά με την υπόθεση της Ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη Αρέστη, που αφορά προσφυγή εναντίον της κατοχικής δύναμης για την περιουσία της στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

    Το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα της Τουρκίας να υποβάλει επιπρόσθετες παρατηρήσεις, δηλώνοντας πως αυτό δεν επιτρέπεται. Μετά από αυτήν την εξέλιξη αναμένεται ότι το ΕΔΑΔ θα προχωρήσει στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης, να διαπιστώσει παραβίαση του δικαιώματος της κ. Αρέστη για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της και παραβίαση του δικαιώματος αυτού λόγω δυσμενούς διάκρισης λόγω εθνικής καταγωγής και ενδεχομένως να επιδικάσει αποζημιώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κύκλος των δικογράφων έχει κλείσει και αναμένεται ότι νωρίς το 2006 το ΕΔΑΔ θα λάβει την απόφασή του επί της ουσίας στην υπόθεση Αρέστη v Τουρκία.

    Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εφεσιβάλει την τελική απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία μπορεί να τύχει επανεξέτασης από την ολομέλεια του Δικαστηρίου.

    Οι παρατηρήσεις της Αγκυρας καταχωρήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Δικαστηρίου, και αφορούν την απαίτηση της κ. Αρέστη για δίκαιη ικανοποίηση του αιτήματός της.

    Οι παρατηρήσεις επαναλαμβάνουν θέματα που ηγέρθηκαν και προηγουμένως από την τουρκική πλευρά, και που είχαν συζητηθεί στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου και στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    [10] Γρίπη πουλερικών - Κυπριανού

    Πανευρωπαϊκή άσκηση για την αντιμετώπιση σε κοινοτικό επίπεδο ενδεχόμενης πανδημίας σε περίπτωση που μεταλλαχθεί ο ιός της γρίπης των πουλερικών, προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Επίτροπου για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού.

    Aναφορικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, όπως είπε ο Επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αυτή στιγμή καμία εικόνα σχετικά με το αν εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα που αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο. Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, στην οποία λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα, ο κ. Κυπριανού θα συζητήσει το όλο θέμα σχετικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα, τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποβάλει στις Βρυξέλλες εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πανδημίας τα οποία, ενώ θα υπάρξει συντονισμός σε κοινοτικό επίπεδο προκειμένου να προσδιοριστούν και τα μη ιατρικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και ειδικότερα κατά πόσο θα απαιτηθεί το κλείσιμο των σχολείων, το κλείσιμο συνόρων, η απαγόρευση συγκεντρώσεων, και ο περιορισμός των μετακινήσεων.

    Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και στα εθνικά σχέδια, ενώ θα συζητηθούν την προσεχή βδομάδα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών υγείας της ΕΕ, στη Μεγάλη Βρετανία.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι ο εμβολιασμός, που θα είναι και το κορυφαίο θέμα συζήτηση στην άτυπης συνεδρίαση των υπουργών υγείας. Οπως δήλωσε ο Επίτροπος αυτή τη στιγμή η Επιτροπή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις βιομηχανίες φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος παρασκευής του εμβολίου σε περίπτωση μετάλλαξης του σημερινού ιού H5N1.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι για την παρασκευή του εμβολίου απαιτούνται 6 έως 8 μήνες και η Επιτροπή επιθυμεί να περιοριστεί αυτό το διάστημα κατά το ήμισυ. Συζητείται μεταξύ άλλων με τις βιομηχανίες και η εκχώρηση της πατέντας του εμβολίου ώστε να μπορεί να παρασκευαστεί με μαζικό τρόπο.

    [11] Τουρκία - Γρίπη των πουλερικών - Ερντογάν - Κατάσταση

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον τουρκικό λαό να παραμείνει ήρεμος απέναντι στην πιθανότητα μια επιδημίας γρίπης των πουλερικών και δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα.

    «Δεν υπάρχει ανάγκη ανησυχίας. Ο λαός μας θα πρέπει να είναι ήρεμος. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα,» είπε.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «υπερβάλλουν» την κατάσταση.

    Δεν έχει υπάρξει κανένα κρούσμα σε άνθρωπο από την 5η Οκτωβρίου όταν ο ιός έκανε την εμφάνισή του, είπε ο κ. Ερντογάν. Επίσης είπε ότι δόθηκαν χθες όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους Υπουργούς Υγείας και Γεωργίας.

    «Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες δηλώσεις σχετικά με την γρίπη των πουλερικών από εδώ και στο εξής, εφόσον δεν υπάρχει καμία σημαντική εξέλιξη,» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [12] Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Συνεργασία

    Οταν κάνουμε φίλους τους λαούς, ευκολότερα μπορούμε να κάνουμε συμμαχία με τις κυβερνήσεις για να προωθήσουμε και τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια, δήλωσε ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος με επιτελείο του βρίσκεται στην Κύπρο για να προσφέρει την εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας στον τομέα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και βοήθειας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Γραφείο Προγραμματισμού, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η εξωτερική πολιτική δεν ακουμπά πλέον σε ένα μόνο πυλώνα αλλά σε τρεις.

    Ο ένας, πρόσθεσε, συνεχίζει να είναι ο πυλώνας της πολιτικής διπλωματίας, ο πυλώνας της οικονομικής διπλωματίας που είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των αγορών και η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία και βοήθεια που είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος είπε ότι η διεθνής αναπτυξιακή συνεργασία είναι ένας τομέας καινούργιος για την Κύπρο που θέλει να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από την εμπειρία της Ελλάδας.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Κύπρος θα έχει τα δικά της κεφάλαια και προγράμματα αλλά θα κάνει και συνεργασίες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την Ελλάδα, που έχει κοινά στοιχεία, η Κύπρος θα κινηθεί σε συγκεκριμένες χώρες με κοινή χρηματοδότηση έργων.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης ευχαρίστησε τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του για τη συμμετοχή τους σε σημερινό σεμινάριο στο Γραφείο Προγραμματισμού με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια.

    ''Η παρουσία του κ. Στυλιανίδη, οι γνώσεις του, η συμβολή του μας βοηθά για να κτίσουμε ένα οργανισμό, τον οποίον έχουμε αρχίσει πριν ένα μήνα'', σημείωσε.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πολιτεία και κοινωνία των πολιτών σε συνεργασία δρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες προσπαθώντας να πραγματώσουν τους στόχους της χιλιετίας που είναι η αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας, του υποσιτισμού, του αναλφαβητισμού, του ΑIDS, της ανισότητας, της προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Οι χώρες μας είναι πια χώρες της ΕΕ και από δωρολήπτριες τα προηγούμενα χρόνια έχουν μεταβληθεί σε δωρητές, σημείωσε.

    [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας ΥΦΕΞ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Βουλής κατά τη συνάντηση οι κύριοι Χριστόφιας και Στυλιανίδης συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υλοποίηση έργων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε άλλες χώρες.

    Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    [14] Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου -Ενέργεια- Αντισταθμιστικά μέτρα

    Ως αρκετά γενναιόδωρο χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής το πακέτο ανακουφιστικών μέτρων που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Το πακέτο, όπως είπε, περιλαμβάνει εφάπαξ επίδομα θέρμανσης 50 λιρών σε χαμηλοσυνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης σε νοικοκυριά που λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και μείωση κατά τρία σεντ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο.

    Οι δύο Υπουργοί δήλωσαν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα ''Εκτακτα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος για τη χειμερινή περίοδο 2005-2006'' και το ''Πενταετές σχέδιο δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας'', ότι η κυβέρνηση -όπως είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα παρουσιάσει περί το τέλος Οκτωβρίου και νέο πακέτο ''κοινωνικής σύγκλισης'' και μέτρων στήριξης των πολιτών που ανήκουν σε ομάδες με χαμηλό εισόδημα.

    Η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Ιούνιο και ''αυτή η κυβέρνηση έδειξε την κοινωνική της ευαισθησία απέναντι στα στρώματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή δυσκολίες, από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της''.

    Ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι παρά την ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, ''η πρώτη ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών είναι η διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας, του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και ισχυρή λίρα''.

    Επομένως, πρόσθεσε, όσοι αξιολογούν τα κοινωνικά αυτά μέτρα, ''τα οποία δείχνουν κοινωνική ευαισθησία'' -όπως ανέφερε- καθώς και άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουν στο τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να τα αξιολογούν και να τα κρίνουν, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση της κυβέρνησης ''να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε ισορροπία''.

    [15] Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος

    Αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 18 και 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Μαρτένς φθάνει στο νησί στις 20.00 το βράδυ της Τρίτης 18 Οκτωβρίου ενώ μια ώρα αργότερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τον Πρόεδρο του ΕΛΚ.

    Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 09.00 το πρωί ο κ. Μαρτένς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και στις 10.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ στις 11.00.

    Ακολούθως ο κ. Μαρτένς θα παρακαθίσει σε γεύμα γνωριμίας στο οποίο θα κληθούν να παραστούν αρχηγοί ε/κ και τ/κ κομμάτων και μετά θα περιηγηθεί στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    Στις 18.00 ο Πρόεδρος του ΕΛΚ θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.

    Αναχωρεί από το Αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα στις 2135 της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου 2005.

    [16] Βουλή - Συνέλευση Διακοινοβουλευτικής Ενωσης

    Αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συμμετάσχει στις εργασίες της 113ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από 16 μέχρι 19 Οκτωβρίου 2005.

    Την αντιπροσωπία αποτελούν οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, Γιώργος Βαρνάβα, Αθηνά Κυριακίδου και Ανδρούλα Βασιλείου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση είναι η συνεργασία Κοινοβουλίων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για σωστή πληροφόρηση του κοινού για καταστάσεις τρομοκρατίας και ενόπλων συγκρούσεων και η μετανάστευση και η σχέση της με την ανάπτυξη και η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών με τα κοινοβούλια για την ανάπτυξη της Δημοκρατίας.

    [17] Βουλή - Θωμάς - Μόσχα

    Ο βουλευτής Γιαννάκης Θωμά αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για τη Μόσχα για να συμμετάσχει στη Δεύτερη Διεθνή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, βασικά θέματα της Διάσκεψης είναι ο ρόλος των κοινοβουλίων στην εγκαθίδρυση ενός διεθνούς συστήματος ασφάλειας με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, καθώς και η συνεργασία των κοινοβουλίων με την κοινωνία των πολιτών στα πλαίσια της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [18] Υπουργός Οικονομικών - Κόμματα - Στρατηγική Λισσαβόνας

    Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους παρουσιάστηκε το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος δράσης της Κύπρου για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Ο κ. Σαρρής παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τις βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος και άκουσε τις απόψεις τους επί του προσχεδίου.

    Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το προσχέδιο στη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (ΣΟΕ), στην οποία μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι.

    [19] MACC - Δένεια - Αποναρκοθέτηση

    Η διαδικασία καθαρισμού ναρκοπεδίου σε περιοχή της νεκρής ζώνης, τριών χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Δένειας θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη, στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 το απόγευμα, ανακοινώνει το γραφείο Mine Action Centre Cyprus (MACC), το οποίο συνεργάζεται με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την διάρκεια της ημέρας θα ακούονται ισχυρές εκρήξεις στην γύρω περιοχή. Το κοινό καλείται να παραμείνει μακριά από τον χώρο όπου θα διεξάγονται οι εργασίες, σε απόσταση 500 μέτρων και να τηρεί τις οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές.

    Το MACC δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ και υλοποιείται από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα (UNDP).

    Μέχρι σήμερα έχει καθαρίσει 2242 ναρκοπέδια ελευθερώνοντας περιοχή 591,306 τετραγωνικών μέτρων.

    [20] ΑΤΗΚ - Vodafone Live - ΚΥΠΕ

    Οι προετοιμασίες της Cytamobile - Vodafone για την εισαγωγή του Vodafone Live έχουν μπει στην τελική ευθεία, αναφέρει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της ΑΤΗΚ ''οι πρωτοποριακές υπηρεσίες, η αμεσότητα στη μετάδοση των πληροφοριών και η ποιότητα των υπηρεσιών είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν το μενού του Vodafone Live σε μοναδικό''.

    Το Vodafone Live, με το οποίο έχει συνάψει συνεργασία και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ''υπόσχεται να αλλάξει κάθε προηγούμενο στην κινητή τηλεφωνία της Κύπρου γιατί δεν υπάρχει όμοιό του με τόσο πλούσιο περιεχόμενο για παροχή μιας ευρείας γκάμας πληροφοριών και ψυχαγωγίας''.

    [21] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,2% που συσσώρευσε στις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 99,92 μονάδες, σημειώνοντας μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,53%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,66% και έκλεισε στις 1.498,37 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στις 471 χιλιάδες λίρες.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,66% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 506,86 μονάδες.

    [22] Λεμεσός - 4ο Πανευρωπαϊκό Αθλητιατρικό Συνέδριο

    Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το 4ο Πανευρωπαϊκό Αθλητιατρικό Συνέδριο, που άρχισε στη Λεμεσό και το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο με οργανωτή την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την προέλευση των ενδιαφερομένων εμφανίζεται η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου καθώς όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Νίκος Αγγελίδης, ο αριθμός των συμμετοχών αυξήθηκε σημαντικά σήμερα και ξεπέρασε τους 450 σύνεδρους από 54 χώρες του κόσμου.

    Στο συνέδριο γίνονται συζητήσεις υπό μορφή «στρογγυλής τραπέζης», κατά την διάρκεια των οποίων ενημερώνονται οι συμμετέχοντες γύρω από τις νέες τεχνολογίες και τεχνικές που εφαρμόζονται στον τομέα της αθλητιατρικής.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Αγγελίδης, τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρία περιλάμβαναν συζητήσεις γύρω από τις ρίζες της αθλητιατρικής αλλά και ποιο εξειδικευμένα θέματα όπως οι κακώσεις στους αθλητές, ο τρόπος αντιμετώπισης τους και η λειτουργία της καρδιάς ενός αθλητή.

    [23] Καλαθόσφαιρα - Σούπερκαπ - Νίκη ΑΕΛ

    Η πρωταθλήτρια στην καλαθόσφαιρα ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ τον κυπελλούχο Κεραυνό με 91-72 στον καθιερωμένο αγώνα του Σούπερκαπ.

    Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:12:35 UTC