Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Κύπρος - Eurocontrol - Υπογραφή συμφωνίας υποστήριξης
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κυπριακό (1)
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Μπορέλ - ΕΕ - Κυπριακό - Τ/Κ (2)
  • [08] (Κ) Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Ευρωπεριφέρειες
  • [09] (Κ) Τουρκία - Ρεν - Γκιουλ - Κοινή συνέντευξη Τύπου
  • [10] (Κ) ΗΠΑ - Ομογενείς - Κυπριακό - Απειλές Ταλάτ
  • [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Χριστόφιας - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [12] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Φιλανδία - Επίσκεψη - Επαφές
  • [13] (Κ) Τουρκία - Ολι Ρεν - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Δήλωση Προεδρίας
  • [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [16] (Κ) Μολδαβία - Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος - Μηνύματα

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-ΕΕ, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη διεξαγωγή εκλογών για πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου ζώντος του Προκαθημένου της Εκκλησίας και οι περαιτέρω αυξήσεις στα καύσιμα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Με αυτογκόλ την έπαθε η κυβέρνηση'' γράφει πως αυτό που στην πράξη πέτυχε η κυβέρνηση, με την απόφαση του Λουξεμβούργου, ήταν να παραμείνει ανέπαφο το βέτο, αφού η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με ένα απλό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο οι εγγεγραμμένοι εθελοντές αιμοδότες θα ενημερώνονται κατευθείαν από την Τράπεζα Αίματος της επαρχίας, όταν υπάρχει άμεση ανάγκη για αίμα της ομάδας στην οποία ανήκουν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ρουσφετο-προσλήψεις'' γράφει ότι παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου και παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, η Αρχή Λιμένων προχώρησε στην πρόσληψη δύο συγκεκριμένων προσώπων ως ωρομίσθιους ελεγκτές κυκλοφορίας οχημάτων και επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στα εκκλησιαστικά δρώμενα μετά τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη διεξαγωγή εκλογών για πλήρωση του αρχιεπισκοπικού θρόνου ζώντος του Προκαθημένου της Εκκλησίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κάποιο λάκκο έχει η φάβα'' γράφει ότι πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την αιφνίδια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναζητήσει αμερικανικές λύσεις στα προβλήματα του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι συναντήθηκε στις ΗΠΑ με εκπροσώπους του μη κερδοσκοπικού Flight Safety Foundation ''πλην όμως κατά την ίδια συνάντηση συμφώνησε τελικά με την κερδοσκοπική SH&E''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη λύση του Κυπριακού ρίχνει ξανά στην σκακιέρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφέροντας ότι θα επιδιώξει να συναντήσει το συντομότερο τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα ζητήσει επανέναρξη συνομιλιών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σε απόγνωση το κοινό για τα καύσιμα'' γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση νέας αύξησης στην τιμή των καυσίμων. Το χορό άνοιξε η ''Πετρολίνα'', που ανακοίνωσε αύξηση κατά δύο σεντ στην τιμή της βενζίνης και ενός σεντ στην τιμή του πετρελαίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έντονο κλίμα με συνεχείς αντεγκλήσεις μεταξύ βουλευτών και γονέων μαθητών υπήρξαν χθες στο σχολείο Καρμιώτισσας. Αιτία τρεις μαθητές με ειδικές ανάγκες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αλλάζει η ΚΥΠ δομή και όνομα'' γράφει ότι αλλάζει πρόσωπο η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία θα εναρμονισθεί με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Θα εκσυγχρονιστεί, θα γίνει πιο ευέλικτη, θα ενισχυθεί, θα αλλάξει όνομα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα υποβάθμισε την παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού της πλαισίου και κατ΄ επέκταση την υποχρέωση της κυβέρνησης Ερντογάν να τερματίσει τις απαγορεύσεις που επιβάλλει για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σε κάθε βήμα θα βρίσκει την Κύπρο'' γράφει πως σε κάθε βήμα της, η Τουρκία θα βρίσκει μπροστά της την Κύπρο, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας πως οι διατάξεις του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας δίδουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να βρίσκεται μπροστά σε κάθε βήμα της Τουρκίας γι' αυτό και θα πρέπει η Τουρκία να υποχρεωθεί να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με έξι κλινικές ξεκινά το νέο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι οι αιτητές ασύλου αφέθηκαν να κοιμούνται σε πάρκα και τεμένη λόγω έλλειψης χρονικών διευκολύνσεων στο νησί. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη και στις επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο, με συναντήσεις χθες στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)      

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κατεχόμενα - Συνάντηση Μπορέλ - Ταλάτ

    Συνάντηση μιάμιση ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο ''προεδρικό μέγαρο'' στην κατεχόμενη Λευκωσία, είχε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπορέλ είπε πως εξήγησε στον κ. Ταλάτ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύσταση ομάδας επαφής με τους Τουρκοκύπριους και πως μίλησαν για τις πιθανότητες εφαρμογής του κανονισμού για την παροχή της βοήθειας της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Επίσης υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε θερμά το σχέδιο Ανάν και επανέλαβε την απογοήτευση του Ευρωκοινοβουλίου που το σχέδιο απορρίφθηκε από τους Ε/Κ. ''Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι βασικό αυτό το σχέδιο να ληφθεί υπόψη (σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις), είπε ο κ. Μπορέλ.

    Είπε πως συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κ. Ταλάτ για τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Ταλάτ είπε πως επανέλαβε τη δέσμευση των Τ/Κ για λύση. Πρόσθεσε πως ''με τη λύση θα λύσουμε άλλα μικρότερα προβλήματα. Θα είμαστε σε θέση να άρουμε την απομόνωση των Τ/Κ, θα είμαστε σε θέση να άρουμε τα εμπόδια της διαδικασίας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα άρουμε όλων των ειδών τις κρίσεις, δυσκολίες μεταξύ Τ/Κ,Ε/Κ και της ΕΕ''.

    Ανέφερε πως ''η τ/κ κοινότητα τήρησε τη θέση της υπέρ της λύσης'' και ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για την υποστήριξη του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, για την αναφορά στους κανονισμούς για το απευθείας εμπόριο και την οικονομική βοήθεια, ζητήματα που όπως ανέφερε εκκρεμούν, και για τη σύσταση της ομάδας επαφής.

    Πιστεύουμε ότι είναι θέμα δημοκρατίας να εκφράζεται η φωνή και οι ιδέες των Τ/Κ στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε.

    Μπορέλ - Επαφές στα κατεχόμενα - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελε να δει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δυο πλευρών στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, στα γραφεία του ΡΤΚ, ο κ. Μπορέλ είπε πως ''θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί τέρμα στην παρεξήγηση και στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων προκειμένου να οικοδομήσουμε μιαν ενωμένη Κύπρο''.

    Ανέφερε εξάλλου πως το μομέντουμ που δημιουργήθηκε με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Ο κ. Μπορέλ συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών στα γραφεία του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους δύο κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, ανέφερε πως ζήτησαν από τη Βρετανική Προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλία για έγκρισή τους.

    Επίσης, ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει θερμά την έγκριση των κανονισμών.

    Ο κ. Σογιέρ είπε πως η συνάντηση με τον κ. Μπορέλ ήταν σημαντική και πως συζήτησαν ''για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της απομόνωσης'', με τη δημιουργία μιας ομάδας επαφής με τους Τ/Κ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Μπορέλ - Διαπραγματεύσεις - Κανονισμοί

    Ορθή θεωρεί η κυβέρνηση την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πιο υψηλό δυνατό επίπεδο για λύση του Κυπριακού.

    ''Αυτή είναι και η προσπάθεια μέσω των Ηνωμένων Εθνών και αυτή ήταν η προσπάθεια μέσω της επίσκεψης του κ. Πρέντεργκαστ, ο οποίος συνέταξε και έκθεση. Στη βάση αυτή και στη βάση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαδικασιών μέσω του ΟΗΕ είναι μια σωστή εισήγηση (από τον κ. Μπορέλ). Νομίζω ότι αυτή η πολιτική είναι αυτή που ακολουθείται από την πλευρά μας'', είπε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπορέλ σχετικά με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους Τ/Κ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε δώσει συγκατάθεση να δοθούν τα κονδύλια στην τ/κ κοινότητα νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει διασύνδεση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    ''Η τ/κ ηγεσία ακολουθεί πολιτική επιδίωξης πολιτικών πλεονεκτημάτων και για αυτόν τον λόγο δεν έλαβε ακόμη την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Ισως να εννοεί ο κ. Μπορέλ ότι η ηγεσία της τ/κ κοινότητας πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιδίωξη πολιτικών πλεονεκτημάτων για το απευθείας εμπόριο για να πάρει τα 259 εκατομμύρια ευρώ'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Οι διατάξεις του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας δίδουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να βρίσκεται μπροστά σε κάθε βήμα της Τουρκίας και θα πρέπει να εξετασθούν οι τρόποι αξιοποίησης αυτής της δυνατότητας, ώστε η Αγκυρα να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

    ''Σε κάθε βήμα της η Τουρκία θα βρίσκει μπροστά της την Κύπρο, ένεκα των διατάξεων του διαπραγματευτικού πλαισίου, και συλλογικά πρέπει να κάτσουμε να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα, όχι με στόχο απλώς να στριμώξουμε την Τουρκία, αλλά να στριμωχθεί η Τουρκία και να ληφθούν υπόψη σοβαρά η θέληση, οι προσδοκίες και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του ''αυτό είναι το μήνυμα που εκπηγάζει από τις εμπειρίες των τελευταίων ημερών''.

    Συνεχίζοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πως ''όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα, θα σκεφτούμε όλοι νηφάλια και θα δούμε τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι ''δεν πρέπει να υπάρχει ούτε θριαμβολογία, ούτε ηττοπάθεια και τοποθετήσεις ότι παίρνουμε συνεχώς και νέες ήττες''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα πολιτικά, πολιτισμικά, κοινωνικοοικονομικά δύσκολη και για αυτό η αίτηση της συνάντησε πολλές αντιδράσεις και αντιστάσεις μέσα στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι με πολύ μικρή εξαίρεση ομόφωνα η κυπριακή πολιτική ηγεσία, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία τοποθετήθηκαν υπέρ της προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ και την προσπάθεια της να γίνει κράτος μέλος, επειδή ''όλοι θεωρήσαμε ότι μια πιθανή πορεία της Τουρκίας προς ένταξη θα την υποχρεώσει να υλοποιήσει θεσμικές δεσμεύσεις που σχετίζονται και με την πορεία της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος της''.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έπρεπε να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης της με τα 10 νέα κράτη μέλη και ανέφερε ότι με τη δήλωση της ότι δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πολλοί υποστηρίζουν ότι έβαλε αυτογκόλ, επειδή αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ στο σύνολό της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η διακήρυξη της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, με βάση και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είναι δεσμευτική και θέτει την Αγκυρα ενώπιον της υλοποίησης των υποχρεώσεων της που θα παρακολουθείται με σταθμό το 2006.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να μετατρέψει σε αυστηρό σταθμό το 2006.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη, την Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος την απόφαση των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η διαδικασία που τίθεται ενώπιον της Τουρκίας υπαγορεύει την προσαρμογή της ''σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα'', και σημείωσε πως πλέον διαμορφώνεται ''ένα νέο πλαίσιο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι μετά από μια ''μακρά, εξαιρετικά σύνθετη και πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε τη συμπερίληψη των ελληνικών επιδιώξεων σε νομικά δεσμευτικά κείμενα της ΕΕ'' και σημείωσε ότι ''αδιάψευστη επιβεβαίωση της επιτυχίας'' που είχε η ελληνική στρατηγική και οι χειρισμοί της Αθήνας είναι ''η ευρωπαϊκή αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο''.

    ''Για πρώτη φορά, η ΕΕ ζητά ως υποχρέωση και προαπαιτούμενο από την Τουρκία να προχωρήσει στη βελτίωση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα, με σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και με ό,τι αυτή η δέσμευση περιλαμβάνει'', είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''για πρώτη φορά, διαμορφώνονται σαφείς προϋποθέσεις για την de facto αλλά και για την de jure αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατικής από την Τουρκία, αμέσως μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε στην ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, επεσήμανε ότι ''θα είναι ο αυστηρός οδικός χάρτης στον δεκαετή μηχανισμό ασφυκτικού ελέγχου που ξεκίνησε από την 3η Οκτωβρίου''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς αν η Ελλάδα έθεσε ως όρο στη διαπραγμάτευση την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, διάβασε απόσπασμα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2002 στην Κοπεγχάγη, στα οποία ορίστηκε με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς θα κρίνετο τον Δεκέμβριο του 2004, που δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, το 2002 αποφασίστηκε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ, με μόνο κριτήριο αν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί ή όχι στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, που αναφέρονται σε εσωτερική πολιτική, θα αποφασίσει και θα κρίνει χωρίς καθυστέρηση την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο καθόρισε τη στάση της ΕΕ και σε όλο το μετέπειτα διάστημα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας πως ''οιονδήποτε αίτημα διευρύνσεως των κριτηρίων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ερχόταν αντιμέτωπο με το κείμενο αυτό, το οποίο μας έδειχναν οι εταίροι μας''.

    Αθήνα - Καραμανλής - Εθνικά θέματα - Βουλή

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα ζητά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ''συνιστά σημαντική εξέλιξη για την ίδια την Ευρώπη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή μας''.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει στην επιστολή του ότι ''τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΕ, ανακοίνωσα την πρόθεση της κυβέρνησης να συζητήσουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ και τις προοπτικές που διαγράφονται''.

    Η ημερομηνία της συζήτησης θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

    Πρόεδρος Βουλής - Απολογισμός 4ης Βουλευτικής Συνόδου

    Η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου του Κοινοβουλίου για την 4η τακτική σύνοδο της 8ης κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Κάνοντας τον απολογισμό της 4ης συνόδου της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Βουλή πραγματοποίησε 102 αποστολές στο εξωτερικό, στις οποίες περιλαμβάνονται και δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής, ενώ δέχθηκε 25 επισκέψεις αντιπροσωπειών και μελών άλλων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

    Σημείωσε ότι η παρελθούσα σύνοδος ήταν δύσκολη, καθώς ακολούθησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, και ότι κατά κύριο λόγο οι αποστολές της Βουλής επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση ξένων κοινοβουλίων για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν και να πείσουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, και ότι απορρίφθηκε το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι η λύση.

    Πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολη δουλειά επειδή ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας είχε δημιουργήσει την εικόνα ότι το σχέδιο Ανάν ήταν το θέσφατο.

    Ιερά Σύνοδος - Δεν θα γίνουν εκλογές

    Δεν θα διεξαχθούν αρχιεπισκοπικές εκλογές αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία για τέσσερεις περίπου ώρες.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, πέντε μέλη της, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Κυρηνείας Παύλος, ο Κιτίου Χρυσόστομος και οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης και Σαλαμίνος, τάχθηκαν κατά της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Υπέρ τάχθηκαν ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ενώ ο Λεμεσού Αθανάσιος ζήτησε τη λήψη ομόφωνης απόφασης.

    Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Ερευνες

    Πολύ σύντομα η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορέσει να υπογράψει συμφωνίες σχεδόν με όλες τις γειτονικές της χώρες για διαχωρισμό της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, με βάση και τη διεθνή συνθήκη που υπάρχει για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οπως είπε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο καθορισμός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ''δημιουργεί τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις γειτονικές μας χώρες, να προχωρήσουν αν το επιθυμούν σε έρευνες στη δική τους οικονομική ζώνη, για διαπίστωση ύπαρξης ή όχι κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου''.

    Ερωτηθείς με ποιες χώρες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταλήξει σε συμφωνία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο και βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ και τη Συρία.

    Κύπρος - Λίβανος - Οικονομική ζώνη - Υπογραφή

    Μνημόνιο συνεργασίας για το θέμα οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου υπέγραψαν ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών του Λιβάνου Mohamad Safadi.

    Κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Λιλλήκα στο Λίβανο συμφωνήθηκε όπως τεχνική αποστολή της χώρας επισκεφθεί για τον σκοπό αυτό τη Λευκωσία αρχές Νοεμβρίου και όπως ο Λιβάνιος Υπουργός Δημοσίων Εργων και Μεταφορών επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, σε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με τον Υπουργό Βιομηχανίας Pierre Gemayel, συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στον βιομηχανικό τομέα με έμφαση στην πραγματοποίηση σεμιναρίων και παροχής τεχνογνωσίας από πλευράς Κύπρου σε ό,τι αφορά τον τομέα της τυποποίησης και παραγωγής αγροτικών τροφίμων (agro-food), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος - Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις

    Την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μποτσουάνα ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Αλέκος Μιχαηλίδης - Εκδήλωση τιμής

    Εκδήλωση τιμής προς τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και πρώην Πρόεδρο της Βουλής Αλέκο Μιχαηλίδη για την προσφορά του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την προσφορά του στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου πραγματοποίησε χθες βράδυ στη Δημοσιογραφική Εστία το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα από την ίδρυση του έχει θέσει σαν σκοπό του τον σταθερό προσανατολισμό στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Αύξηση για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,25%, κλείνοντας στις 1.469,51 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,72% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 98,31 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 787.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά σχεδόν το 44,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,29% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 496,92 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)
     

    [03] (Κ) Κύπρος - Eurocontrol - Υπογραφή συμφωνίας υποστήριξης

    Συμφωνία για υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοϊας (Eurocontrol) αναμένεται να υπογραφεί στις 13 Οκτωβρίου στη Λευκωσία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Eurocontrol.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τη συμφωνία θα υπογράψει εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και εκ μέρους του Eurocontrol ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βίκτορ Ακουάτο, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο στις 12 Οκτωβρίου, επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας του Eurocontrol.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο κ. Ακουάτο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Υπουργό Συγκοινωνιών.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Ακουάτο με τον Υπουργό Συγκοινωνιών θα γίνει μια ανασκόπηση τόσο των διμερών σχέσεων Eurocontrol Κύπρου όσο και της κατάστασης που επικρατεί στις αερομεταφορές στην Ευρώπη και στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο από τα τρία πακέτα που αποτελούν τη συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί θα αφορά την περαιτέρω εφαρμογή των κανόνων του Eurocontrol για την ασφάλεια ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας καθώς και την προετοιμασία της Κύπρου για εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

    Το δεύτερο πακέτο της συμφωνίας θα αφορά τη στήριξη που θα παρέχει ο Eurocontrol στην Κύπρο σχετικά με την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky). Οι κανονισμοί αυτοί προβλέπουν το διαχωρισμό της Ρυθμιστικής Αρχής από τις Αρχές παροχής υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο παρόν θεσμικό καθεστώς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το τρίτο πακέτο θα αφορά τη βοήθεια που θα προσφέρει ο Eurocontrol στην Κύπρο για εφαρμογή της περιφερειακής συνεργασίας ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (EMAC), στην οποία συμμετέχει η Κύπρος μαζί με τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία. Η βοήθεια θα αφορά την ανάπτυξη και πρακτική εφαρμογή προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που μπορούν να εφαρμοστούν από κοινού από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)   

    [04] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κυπριακό (1)

    Την ανάγκη για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο έχει γίνει ''αβάστακτο'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο νησί.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την έναρξη ενταξιακών της Τουρκίας ως ''ορόσημο'' που δίνει την ευκαιρία για νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, ενώ εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση.

    Οπως ανέφερε, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό έχει γίνει πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι από την 1η Μαϊου 2004 αποτελούν μέρος μιας οικογένειας, θα πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της οικογένειάς τους.

    Σημείωσε ακόμη ότι διαπίστωσε την ύπαρξη καχυποψίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξαιτίας της οποίας καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνοντας πως τα ψηλότερα τείχη δεν είναι κτισμένα από τούβλα αλλά από προκατάληψη.

    Ο κ. Μπορέλ είπε επίσης πως το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για διαπραγμάτευση και πως εάν οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα, θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο το διάλογο.

    (ΣΣ: Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)   

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/10/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 6/10/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4743               0,4771
    Λίρα Αγγλίας              0,8385               0,8435
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 6/10/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 6/10/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4161            0,4194
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3597            0,3625
    Δολάριο Καναδά                  0,4015            0,4047
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0725            0,0730
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0613            0,0617
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3692            0,3721
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΧΝΑ/ΜΜ)
     

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  673.753,28
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     97,67    -0,65    633.508,44
    FTSE/CySE 20                           491,99    -0,99    584.120,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.470,20    -1,00    564.970,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.056,31    -0,45      8.435,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.143,36    -0,42     18.156,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.454,97    -0,99    573.406,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.550,53    -1,03    515.410,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.119,05     0,00      1.210,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            981,04     0,03     63.992,18
    FTSE Med (5/10/2005)                 8.522,53    -0,03
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/ME/ΜΜ)
     

    [07] (Κ) Μπορέλ - ΕΕ - Κυπριακό - Τ/Κ (2)

    Την ανάγκη για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο έχει γίνει ''αβάστακτο'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο νησί, ενώ πρόσθεσε πως η λύση προϋποθέτει ότι πρέπει να την επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

    Μιλώντας στη διάρκεια δικοινοτικής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την έναρξη ενταξιακών της Τουρκίας ως ''ορόσημο'' που δίνει την ευκαιρία για νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, ενώ εξήρε το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαπραγμάτευση.

    Οπως ανέφερε, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Κυπριακό έχει γίνει πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι από την 1η Μαϊου 2004 αποτελούν μέρος μιας οικογένειας, θα πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της οικογένειάς τους.

    Ο κ. Μπορέλ αφού σημείωσε ότι σέβεται την ετυμηγορία των Ε/Κ επανέλαβε πως το Ευρωκοινοβούλιο εξακολουθεί να υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν ως τη μοναδική βάση για ''μια καλή λύση του Κυπριακού'' και πως εάν οι δύο πλευρές επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα, ''θα πρέπει να επαναλάβουν τις υψηλού επιπέδου επαφές''.

    Σημείωσε ακόμη ότι διαπίστωσε την ύπαρξη καχυποψίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξαιτίας της οποίας καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί, σημειώνοντας πως τα ψηλότερα τείχη και τα πιο επικίνδυνα δεν είναι κτισμένα από τούβλα αλλά από προκατάληψη.

    ''Θα πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο της καχυποψίας και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι μέσα από το διάλογο, που για τόσα χρόνια μάθαμε να κάνουμε στην Ευρώπη'', είπε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    Αναφερόμενος στην τ/κ κοινότητα, είπε ότι ''θα πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ'', προσθέτοντας πως ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι μέσα από την δημιουργία ομάδας επαφής όπως αυτήν που έχει συσταθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που δεν υπονοεί αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όπως είπε.

    Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμη πως κατά τις επαφές του στην Κύπρο συζητήθηκαν και θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, καλώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ασχοληθεί πια ενεργά με αυτά τα θέματα τα οποία ''επηρεάζουν το μέλλον μας''.

    ''Η Τουρκία δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχουμε'', είπε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέροντας ενδεικτικά το θέμα της παγκοσμιοποίησης και της τρομοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη στάση της τουρκικής πλευράς να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε πως κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η Ευρώπη έχει απαιτήσει από την Τουρκία εφαρμόσει την τελωνειακή της ένωση σε όλα τα κράτη μέλη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα το πράξει εγκαίρως.

    Οσον αφορά του Κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει από την Βρετανική Προεδρία να επιχειρήσει ξανά μια κοινή έγκριση γιατί αυτή θα ήταν και η καλύτερη εξέλιξη. Ωστόσο, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου, ''είναι καθήκον μας ως αρμόδια αρχή για τον προϋπολογισμό να επιχειρήσουμε την έγκριση έτσι ώστε να μην χαθούν οι πόροι''.

    Σε παρατήρηση ότι οι Τ/Κ ''τιμωρήθηκαν'' παρόλο που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ οι Ε/Κ ''επιβραβεύθηκαν'' με ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Μπορέλ ήταν κατηγορηματικός: ''Ας μην κάνουμε κατάχρηση της γλώσσας. Οι Ε/Κ δεν επιβραβεύθηκαν με την ένταξη και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ας μην διαστρεβλώνουμε τη γλώσσα όταν μιλάμε για τέτοια θέματα. Ουδέποτε η λύση ήταν προϋπόθεση για την ένταξη''.

    Ερωτηθείς για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στο Κυπριακό είπε: ''μην αναμένετε κάποια μαγική λύση, ωσάν η ΕΕ να είχε ένα μαγικό ραβδί για να βγάλει ένα άσπρο κουνέλι από το καπέλο''.

    Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξευρεθεί στα πλαίσια των ΗΕ και η ΕΕ θα είναι παρούσα, θα ακολουθεί και θα βοηθά αλλά δεν πρόκειται το πλαίσιο να αλλάξει και από πλαίσιο των ΗΕ να γίνει πλαίσιο της ΕΕ. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι η λύση πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ερωτηθείς για τις προθέσεις των ΗΕ είπε ότι είχε επαφές με εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει διευθετηθεί κάποια ημερομηνία.

    Ερωτηθείς τέλος, δεδομένου ότι διαπιστώνει καχυποψία μεταξύ των κοινοτήτων, αν θα μπορούσε το Ευρωκοινοβούλιο μέσω των Κυπρίων μελών του να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, ο κ. Μπορέλ είπε ότι το Σώμα θα λάμβανε σοβαρά υπόψη οποιαδήποτε ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση διότι είναι πεπεισμένο ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί η κατάσταση.

    ''Η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πόλη στην Ευρώπη. Το Βαρώσι είναι ένα παράδειγμα αναχρονισμού που η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί. Ο τερματισμό αυτής της κατάστασης είναι μια ηθική υποχρέωση για όλους μας, ξεκινώντας από τους Κύπριους'', κατέληξε ο κ. Μπορέλ. (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΑΡ)  

    [08] (Κ) Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης - Ευρωπεριφέρειες

    Ψηφίστηκε σήμερα με 42 ψήφους υπέρ και 2 κατά στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κυριάκου Τριανταφυλλίδη σχετικά με τις Ευρωπεριφέρειες και το ρόλο τους στην ανάπτυξη των περιφερειών.

    [09] (Κ) Τουρκία - Ρεν - Γκιουλ - Κοινή συνέντευξη Τύπου

    Την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συμβάλει σε μια εποικοδομητική λύση στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία για συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι μετέβη στην Τουρκία για να παροτρύνει την Τουρκία να προσηλωθεί στις μεταρρυθμίσεις και στην ενταξιακή της διαδικασία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε πως η Τελωνειακή Ενωση μεταξύ της Τουρκίας και των 25 χωρών μελών εφαρμόζεται και θα τεθεί σε ισχύ η ελεύθερη διακίνηση αγαθών.

    Στις δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν χάρη στις γενναίες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η Τουρκία για να βελτιώσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

    ''Ηλθα στην Τουρκία για να σας ενθαρρύνω να επικεντρώσετε από εδώ και στο εξής όλες σας τις προσπάθειες στις μεταρρυθμίσεις και στην ενταξιακή διαδικασία'', είπε.

    Ο κ. Ρεν είπε ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια υποψήφια χώρα αλλά μια χώρα που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται τώρα σε στενή παρακολούθηση προκειμένου να εφαρμόσει άμεσα πολιτικές μεταρρυθμίσεις, στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιωμάτων των γυναικών, δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

    Αναφερόμενος στο συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ενωση, ο κ. Ρεν είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση αγαθών μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με το Πρωτόκολλο αυτό, και εξέφρασε την ελπίδα τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν σχετικά με το θέμα αυτό να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συμβάλει σε μια εποικοδομητική λύση στην Κύπρο.

    Σχετικά με την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία, ο κ. Ρεν είπε ότι η έκθεση για φέτος θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 Νοεμβρίου. Είπε τέλος ότι θα επισκεφτεί επίσης την Καισάρεια και την Κωνταντινούπολη.

    Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης ο κ. Γκιουλ είπε ότι ''ξεκινάει μια νέα περίοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα έχουμε πολλά καθήκοντα σε αυτή τη νέα περίοδο''.

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι στη νέα αυτή περίοδο η τουρκική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον Επίτροπο Ρεν και τους συνεργάτες του.

    «Πιστεύουμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας screening να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε κάποια κεφάλαια επίσης. Το γεγονός ότι ισχύει η Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας ΕΕ εδώ και 10 χρόνια αποτελεί ένα πλεονέκτημα'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΦ/ΑΑΡ/ΓΣΑ/ΜΚ) 

    [10] (Κ) ΗΠΑ - Ομογενείς - Κυπριακό - Απειλές Ταλάτ

    Ηγέτες ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ απάντησαν χθες στις απειλές του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί ''εμφύλιου πολέμου'' στην Κύπρο, υπενθυμίζοντάς του πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, της οποίας θύματα είναι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι.

    Με ανακοίνωσή της, η ηγεσία της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων δηλώνει πως θλίβεται για τις πρόσφατες απειλές του κ. Ταλάτ κατά των Ελληνοκυπρίων, ενώ ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς αναφέρει πως θεωρεί πως ''οι Τουρκοκύπριοι έχουν επιδείξει μια διαφορετική εικόνα τώρα και για σχεδόν μισή χιλιετία''.

    ''Για περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές έχουν διασταυρώσει την Πράσινη Γραμμή Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι για επισκέψεις, χωρίς κανένα επεισόδιο, αφότου ο τουρκικός στρατός επέτρεψε τη διακίνησή τους εδώ και δύο χρόνια'', είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου ανέφερε: ''Για 384 από τα 400 έτη κυπριακής ιστορίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε αρμονία''.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων Αντριου Μανάτος δήλωσε πως ''η απειλή για χρήση βίας είναι λάθος και είναι κυρίως λάθος το να πράττει κανείς έτσι ενάντια στο λαό ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μπορεί μονομερώς να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    ''Τέτοιες απειλές'', πρόσθεσε ο κ. Μανάτος, ''δεν πρόκειται να βοηθήσουν ούτε τους Τουρκοκυπρίους ούτε τον τουρκικό λαό να απολαύσουν το επίπεδο διαβίωσης του σύγχρονου κόσμου, μέσω της ένταξης στην ΕΕ''.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)  

    [11] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Χριστόφιας - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    Βόμβα αποτελεί η διχοτόμηση της Κύπρου στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί την ύπαρξη του λαού της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνει κατορθωτό το ξεπέρασμά της.

    Σε αναφορά του σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία, που προσδοκεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ίδια την Ενωση και απέναντι στα κράτη - μέλη της.

    ''Μέσα από ένα ειλικρινή και ανοικτό διάλογο και χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα, επιδιώκουμε την ουσιαστική βελτίωση του σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε η λύση να ανταποκρίνεται στα καλώς νοούμενα συμφέροντα και στις προσδοκίες των Κυπρίων'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην 45η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία εορτάσθηκε το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά την κήρυξη της σημερινής έναρξης της 1ης τακτικής συνεδρίας της Ε΄ Συνόδου της Η΄ Βουλευτικής Περιόδου και προτού αρχίσει το νομοθετικό της έργο η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Η επέτειος αυτή'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''δίνει την ευκαιρία για εκτίμηση του παρελθόντος, που είναι πολύ αναγκαία και χρήσιμη διαδικασία για την οριοθέτηση και την πραγμάτωση των πολιτικών μας στόχων''.

    Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της γέννησης της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ήταν -όπως ανέφερε- ''αποτέλεσμα πολύχρονων και σκληρών αγώνων του λαού μας ενάντια στην αποικιοκρατία'', ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι στη διάρκεια των πρώτων χρόνων της Δημοκρατίας και μέχρι το 1974 ''σοβινιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες, με τη δράση τους, έχυναν νερό στο μύλο των αντι-κυπριακών σχεδίων και συνωμοσιών''.

    ''Η οντότητα του κυπριακού κράτους, μέσα από τα χρόνια που πέρασαν, αποδείχθηκε η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας του κυπριακού λαού ενάντια στις προσπάθειες όλων εκείνων που κατά καιρούς προσπάθησαν να την πλήξουν'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''το ίδιο αποτελεσματική αποδείχθηκε και ενάντια στην κατοχή, αλλά και στις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Η κρατική μας οντότητα'', συνέχισε, ''αποτέλεσε στόχο ορισμένων κύκλων στο διεθνή χώρο που προσπάθησαν πολύ να την πλήξουν για να τιμωρήσουν το λαό μας λόγω της στάσης που τήρησε στα δημοψηφίσματα''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''αυτές οι προσπάθειες, που επεκτάθηκαν ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου επιχειρήθηκε η ακύρωση ψηφισμάτων για την Κύπρο, ευτυχώς έπεσαν στο κενό, γιατί αντιμετώπισαν τη σθεναρή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές που πρεσβεύει''.

    ''Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''να μοιραστούμε τους καρπούς και τα αγαθά της ανεξαρτησίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους σε μια επανενωμένη πατρίδα που θα μετεξελιχθεί, με τη λύση του Κυπριακού, σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, στην οποία θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού και θα γίνεται σεβαστή η πολιτική ισότητα, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού συστήματος''.

    ''Επαναλαμβάνουμε'', πρόσθεσε, ''τη θέλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση λειτουργική και βιώσιμη στα πλαίσια του ΟΗΕ, μια λύση που θα εδράζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες μέλος''.

    Τιμώντας την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και ιδιαίτερα σε αυτούς που θυσιάστηκαν, για να αποκτήσει η Κύπρος την ελευθερία της και να μπορεί σήμερα ο λαός της να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)  

    [12] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Φιλανδία - Επίσκεψη - Επαφές

    Σε συμφωνία για κάθοδο στην Κύπρο Φιλανδών εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αναλύσουν τις βασικές πτυχές του εκπαιδευτικού συστήματος της Φιλανδίας, στα πλαίσια του διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, κατέληξαν οι Υπουργοί Παιδείας Κύπρου και Φιλανδίας Πεύκιος Γεωργιάδης και Αντι Καλιομάκι.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Φιλανδία, εξέφρασε εκτίμηση και θαυμασμό για τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα της Φιλανδίας και χαρακτήρισε τη σκανδιναβική χώρα ως μοντέλο για όλα τα μικρά κράτη που θα πρέπει να προτάξουν την ποιότητα έναντι της ποσότητας.

    Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε τις επαφές του στη Φιλανδική πρωτεύουσα με επίσκεψη σε Δημοτικό Σχολείο (Comprehensive School) του Ελσίνκι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Υπουργός παρακολούθησε τη διεξαγωγή μαθημάτων με βάση σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και αντάλλαξε απόψεις με το Διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου για σειρά θεμάτων, όπως : το ρόλο των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, τη διοίκηση των Σχολείων, την κατάρτιση, διαδικασίες πρόσληψης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, τα αναλυτικά προγράμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα και την αυτονομία-ευελιξία της σχολικής μονάδας.

    Ακολούθως, ο κ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον κ. Καλιομάκι, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας της Φιλανδίας, που παρουσίασαν θέματα σχετικά με τη βασική εκπαίδευση (διοίκηση, οργάνωση, λειτουργία), την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς επίσης και τους στόχους της επικείμενης Φιλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα θέματα εκπαίδευσης (β΄ εξάμηνο 2006).

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν όπως η συνεργασία των δύο χωρών ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο.

    Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΤΕΚΕS) της Φιλανδίας, κατά την οποία ο Εκτελεστικός Διευθυντής Πέτρι Πέλτονεν παρουσίασε στην κυπριακή αντιπροσωπεία το όραμα, τη δομή και λειτουργία του Οργανισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δίκτυο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Οργανισμός ΤΕΚΕS συνεργάζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με φορείς και από την Κύπρο.

    Η επίσκεψη του Υπουργού συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ)

    [13] (Κ) Τουρκία - Ολι Ρεν - Δηλώσεις

    Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν πρόκειται να αρχίσουν αν δεν εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το Πρωτόκολλο ΕΕ -Τουρκίας.

    Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ανατολή", ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε σήμερα με μέλη της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής ΕΘνοσυνέλευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΦ/ΜΚ)  

    [14] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Δήλωση Προεδρίας

    Ο εκπροσώπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως η διευκρινιστική δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ για την παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ - Τουρκίας δεν αποτελεί μέρος της Γενικής Θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ότι δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ - Τουρκίας, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η προενταξιακή διαπραγμάτευση.

    Σημείωσε παράλληλα πως κατά τη συζήτηση με τη Βρετανική Προεδρία σχετικά με τη δήλωση αυτή, η ελληνική πλευρά ζήτησε τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου, "η απάντηση της οποίας ήταν ότι η δήλωση αυτή δεν αποτελεί νομικό κείμενο.''

    ''Η δήλωση την οποία έκανε η Προεδρία στις 3 Οκτωβρίου αναφορικά με την Παράγραφο 7 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ - Τουρκίας δεν αποτελεί μέρος της Γενικής Θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο κ. κ. Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα επεσήμανε πως δεν πρόκειται η δήλωση να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ - Τουρκίας, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται η προενταξιακή διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι "οι αποφάσεις λαμβάνονται ομοφώνως από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ".

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως η δήλωση αυτή αποτελεί μια διευκρινιστική δήλωση, η οποία θα περιληφθεί στα πρακτικά του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της 3ης Οκτωβρίου 2005 ως εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΜΚ) 

    [15] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κάιρο - Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Δεξίωση

    Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο γιόρτασε την 45η επέτειο της Ημέρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με δεξίωση που έδωσε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδωνας Αναστασίου στις 2 Οκτωβρίου, στην πρεσβευτική κατοικία.

    Τη δεξίωση, στην οποία παρευρέθηκαν 400 περίπου άτομα, τίμησαν με την παρουσία τους πολλές προσωπικότητες.

    Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ εκπροσώπησε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου εκπροσωπήθηκε από το Διευθυντή Πρωτοκόλλου του Οργανισμού.

    Τη δεξίωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Οργανισμού Τουρισμού Αχμαντ Ελ Χάντεμ και εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής.

    Παρευρέθηκαν, επίσης, πρέσβεις και άλλοι διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, μεγάλος αριθμός ξένων Πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στην Αίγυπτο, καθώς και άλλα μέλη διπλωματικών αποστολών και διεθνών οργανισμών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Από πλευράς της ομογένειας παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της κυπριακής αδελφότητας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, καθώς και οι πρόεδροι όλων των λοιπών ελληνικών σωματείων στην Αίγυπτο, τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα Αιγύπτου, Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, πλήθος πάροικοι και πολλοί άλλοι φίλοι της Κύπρου. (ΚΥΠΕ/ΜΚ)  

    [16] (Κ) Μολδαβία - Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια

    Η Μολδαβία καταδίκασε έντονα κάθε αποσχιστική ενέργεια στην Κύπρο και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει την ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η μολδαβική θέση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια επαφών του Κύπριου Πρεσβευτή στη χώρα, με έδρα τη Βουδαπέστη, Γιώργου Σιακαλλή, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της χώρας Βλάντιμιρ Βορόνιν, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κίσινεβ.

    Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Αντρέι Στρατάν.

    Κατά την παραμονή του στη μολδαβική πρωτεύουσα, ο Κύπριος Πρεσβευτής είχε κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Βασίλε Τάρλεβ, τον κ. Στράταν, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιούριε Ρόσκα, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Αρτούρ Κόζμα και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Σε όλες τις συναντήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο κ. Σιακαλλής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Μολδαβούς αξιωματούχους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να ανταλλάξει απόψεις για τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου-Μολδαβίας, τόσο διμερώς όσο και μέσα από την ΕΕ.

    ''Οι Μολδαβοί αξιωματούχοι, αντλώντας παραλληλισμούς από την κατάσταση στην Υπερδνειστερία (παράνομα αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας από το 1990)'', αναφέρει η ανακοίνωση, ''καταδίκασαν έντονα κάθε αποσχιστική ενέργεια στην Κύπρο και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει την ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ) 

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επέτειος - Μηνύματα

    Συνεχίζεται η αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την ευκαιρία της 45ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τέτοια μηνύματα απέστειλαν, μεταξύ άλλων, o Βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos I, o Βασιλιάς του Μαρόκου Mohammed VI, o Βασιλιάς της Θαϋλάνδης Bhumidol Adulyadej, o Πρόεδρος της Κένυας Mwai Kibaki, o Πρόεδρος των Μαλδίβων Νήσων Maumoon Abdul Gayoom, o Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Μαυρικίου Dr Navinchandra Ramgoolam, ο Πρόεδρος του Λιβάνου στρατηγός Emil Lahoud, ο Πρόεδρος των Σεϋχελλών James A. Michel, ο Πρόεδρος της Γουϊάνας Bharrat Jagdeo, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Tran Duc Luong, ο Πρόεδρος του Μάλι Amadu Toumani Toure και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Hu Jintao.

    Επίσης μηνύματα έστειλαν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού Vicente Fox Quesada, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ivan Gasparovic, ο Πρόεδρος της Ινδίας Dr. A.P.J. Abdul Kalam, ο Πρόεδρος της Burkina Faso Blaise Compaore, ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Ενωσης του Μυανμάρ στρατηγός Than Shwe, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Sergei Stanishev και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γουϊάνας S.R. Insanally. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)   


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 October 2005 - 17:49:19 UTC