Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Αποδοχή διαπραγματευτικού πλαισίου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Αφιξη (2)
  • [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Υπογραφή συμφωνίας
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Παράγραφος 5 - Δήλωση Προεδρίας
  • [05] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Καταναλωτές - Διάλεξη
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική - Αποτελέσματα αγώνων
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Συμφωνία με ΕΕ - Λουξεμβούργο
  • [08] (K) EE - Δήλωση Προεδρίας - Παράγραφος 7
  • [09] (Κ) Γκιουλ - Δήλωση
  • [10] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Αποδοχή διαπραγματευτικού πλαισίου

    H Τουρκία αποδέχτηκε το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, έγινε γνωστό στην Αγκυρα.

    Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν πρόκειται να κάνει ειδική δήλωση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ακόμη βρίσκεται σε σύσκεψη μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης στα κεντρά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Αφιξη (2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση «κάνει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πετύχει την επανένωση της Κύπρου» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, ο οποίος έφθασε απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, σημειώνοντας πως η διαίρεση του νησιού «είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «στην Κύπρο βρίσκεται το τελευταίο τείχος που χωρίζει την Ευρώπη. Υπήρχε ακόμα ένα ιστορικό τείχος που χώριζε μια πόλη, το Βερολίνο» το οποίο έπεσε, είπε.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι το Σώμα είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία «νοουμένου ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Υπογραφή συμφωνίας

    Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του από το Λίβανο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Λιβάνιου Υπουργού Τουρισμού Joseph Sarkis, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου, συζητήθηκαν οι τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και υπεγράφη η συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Παράγραφος 5 - Δήλωση Προεδρίας

    Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την παράγραφο πέντε του διαπραγματευτικού πλαισίου για ένταξη στην ΕΕ, φαίνεται να έχουν καμφθεί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, ύστερα από ένα 24ωρο έντονων διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέφερε ότι ''θα βγει μια δήλωση της προεδρίας της ΕΕ με τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων'', τονίζοντας ότι ''τίποτε δεν αλλάζει στην παράγραφο πέντε''.

    Οπως ανέφερε, η δήλωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσθήκη ότι οι Οργανισμοί "είναι σχετικοί'' και έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία και τα μέλη τους'', εξηγώντας αυτή ότι ''δεν αποτελεί μέρος των εγγράφων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις''.

    [05] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Καταναλωτές - Διάλεξη

    Τον τρόπο συμβολής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών, που αποσκοπεί στο να τεθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής, εξήγησε σήμερα ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δημόσια διάλεξη του στη Λευκωσία με θέμα ''Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των καταναλωτών'', ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ''χρειάζονταν μια πολιτική καταναλωτών, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών τους συστημάτων''.

    Οπως ανέφερε ο Κύπριος Επίτροπος ''αφενός πρέπει να προστατευτούν οι καταναλωτές από τους κινδύνους και τις απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ατομικά και αφετέρου επιθυμείται η αύξηση της ικανότητάς τους να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους''.

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική - Αποτελέσματα αγώνων

    Επεσε απόψε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας με τους αγώνες ΑΕΚ Ανόρθωσης και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ.

    Στον αποψινό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Νέας Σαλαμίνας, νικητής αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ με 2 - 0.

    Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Ανόρθωση έληξε ισόπαλος 1 - 1.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Συμφωνία με ΕΕ - Λουξεμβούργο

    Καταλήξαμε σε συμφωνία και είμαστε καθοδόν προς το Λουξεμβούργο όπου θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, δήλωσε απόψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος βγήκε από το κτίριο των κεντρικών γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Αγκυρα λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ συνοδευόμενος από τον Τούρκο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Αλί Μπαμπατζάν και άλλους αξιωματούχους.

    O κ. Γκιουλ βρίσκεται καθοδόν προς το αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου αργότερα θα αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο.

    [08] (K) EE - Δήλωση Προεδρίας - Παράγραφος 7

    Η δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ, με τη συγκατάθεση του Συμβουλίου που αφορά την παράγραφο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που τώρα έγινε παράγραφος 7, αναφέρει ότι η αναφορά στην παράγραφο αυτή ''καλύπτει όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι προκαταλαμβάνει την αυτονομία της διαδικασίας λήψεων αποφάσεων και τα δικαιώματα των διεθνών οργανισμών ή των μελών τους ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Ο όρος συγκατάθεση επί του προκειμένου σημαίνει ότι το Συμβούλιο έδωσε τη συγκατάθεση του στην Προεδρία να προβεί στη δήλωση.

    Η συμφωνία που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την παράγραφο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας με την ΕΕ απομένει μόνο να επιβεβαιωθεί και τυπικώς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    [09] (Κ) Γκιουλ - Δήλωση

    "Ελπίζω ότι τόσο η Τουρκία όσο και ΕΕ καθώς και ο υπόλοιπος κόσμος να ωφεληθεί από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο διαπραγματευτικό πλαίσιο η σαφής προοπτική είναι για πλήρη ένταξη, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πρόταση'', δήλωσε απόψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο κ. Γκιουλ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Εσέμπογα της Άγκυρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ''η Τουρκία είναι διαφορετική από άλλες χώρες μέλη και υποψήφιες χώρες μέλη. Είναι μια μουσουλμανική χώρα, είναι μια μεγάλη χώρα και έχει σχέσεις με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών χωρών, όπως οι μουσουλμανικές χώρες και οι ασιατικές χώρες".

    [10] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως ''υπάρχουν υποθέσεις για το εάν οι διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς καταληκτική ημερομηνία", τις οποίες χαρακτήρισε ''άσχημες''.

    Σε δηλώσεις στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ''επικράτησε η κοινή λογική. Και η ισορροπία έκλινε υπέρ της συμμαχίας των πολιτισμών που ενίσχυσε την ελπίδα μας για ειρήνη".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 October 2005 - 19:49:16 UTC