Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος ανεξαρτησίας - Εορτασμοί - Παρέλαση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας - Συγχαρητήρια
  • [05] (Κ) Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική Παρέλαση
  • [07] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Παρέλαση
  • [08] (Κ Υπουργός Αμυνας - Ασκηση Νικηφόρος
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

  • [01] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος ανεξαρτησίας - Εορτασμοί - Παρέλαση

    Με την ευκαιρία της επετείου της ανακύρηξης της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιείται σήμερα η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Η παρέλαση θα αρχίσει στις 11 το πρωί, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, όπου σε ειδική εξέδρα θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς, για να δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η στάση της Αυστρίας γύρω από το διαπραγματευτικό πλαισίο της Τουρκίας, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν επίσης τη σύλληψη Ε/Κ που διοχέτευε στις ελεύθερες περιοχές ζάχαρη από τα κατεχόμενα, το θέμα της ανάθεσης σε αμερικανική εταιρεία υποβολής εισηγήσεων για αναδόμηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ), αλλά και τις συζητήσεις γύρω από το θέμα παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε Τουρκοκύπριους που έχουν Τούρκο ένα γονιό.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τουρκικά ψήφισε το ΔΗΚΟ'', αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, το οποίο ''έσπευσε να εκμεταλλευτεί το ΔΗΚΟ''. Προσθέτει ότι ενώ οι άλλοι πέντε Κύπριοι Ευρωβουλευτές το υπερψήφισαν, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος Μάριος Ματσάκης το καταψήφισε. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να αναθεωρήσει τις συλλογικές συμβάσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίες προνοούν μεταξύ άλλων και αυξήσεις 2% από την 1η Ιανουαρίου 2006.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μόνο δέκα λεπτά'' και αναφέρεται σε συνέντευξη του Επικεφαλής του Τμήματος Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβού Τσολάκη σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, στην οποία σημειώνει ότι ο άνθρωπος που μπήκε στο πιλοτήριο του μοιραίου Μπόιγκ είχε μόνο δέκα λεπτά για να προσπαθήσει να ανακόψει την πτώση. Αλλού γράφει ότι η Διευρευνητική Επιτροπή για τους Αγννούμενους η οποία συνήλθε υπό την Προεδρία του Ελληνοκύπριου μέλους της Ηλία Γεωργιάδη, συμφώνησε στη δημιουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Την πάθαμε και νου δεν βάλαμε'', γράφει ότι η επιλογή της αμερικανικής εταιρείας SH&E για υποβολή εισηγήσεων για αναδόμηση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) δεν προβληματίζει μόνο για την παράκαμψη νομίμων διαδικασιών προσφοροδότησης αλλά και για το ότι η ίδια εταιρεία είχε επιλεγεί για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για τη θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών ''Hellas Jet''. Αλλού αναφέρεται σε ''πυροσβεστική παρέμβαση'' του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ξεκαθάρισε ότι δεν συζήτησε το θέμα δεύτερης θητείας του στην Προεδρία ''ούτε με τον εαυτό του''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Του βγήκε πικρή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι Ελληνοκύπριος, ο οποίος διοχέτευε στην αγορά στις ελεύθερες περιοχές εκατοντάδες τόνους ζάχαρης από τα κατεχόμενα, συνελήφθη χθες και τέθηκε υπό κράτηση. Προσθέτει ότι μετά από έρευνες βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης σε μάντρα δύο Τ/Κ στην περιοχή της Δεκέλειας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ''διχαστικό'' το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο υπάρχουν αναφορές όπως ''οβιδιακές μεταμορφώσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στην κόψη του ξυραφιού'', γράφει στο κύριο θέμα ότι από μια κλωστή κρέμεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και η βρετανική Προεδρία με ένα μπαράζ πιέσεων επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις της Βιέννης και να την πειθαναγκάσει να προσυπογράψει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, χωρίς την έγκριση του οποίου δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συστήσει ομάδα επαφής με τα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναζητούν διέξοδο'', γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναζητούν διέξοδο από το αδιέξοδο που προέκυψε λόγω των ενστάσεων της Αυστρίας σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας. Προβάλλει εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων ότι την Κυριακή, οπότε θα συνέλθει το έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η στάση της Αυστρίας θα καμφθεί, αφού θα έχουν τελειώσει οι περιφερειακές εκλογές στην Αυστρία με τις οποίες συνδέουν τη σκληρή στάση της Βιέννης. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η συνάντηση του ΔΗΚΟ στο Προεδρικό Μέγαρο την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ερμηνεύοντας το θέμα 'έποικος΄'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η παραχώρηση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους με ένα Τούρκο γονιό ήγειρε αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον καθορισμό του όρου ''έποικος''. Αλλού γράφει ότι ο υπεύθυνος τους Τμήματος Αδειοδότησης του ΤΠΑ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι κάποιοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις επιθεωρήσεις ενός αιγυπτιακού αεροσκάφους, το οποίο ενοικιάζετο από την εταιρεία ''Ηλιος''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    1η Οκτωβρίου - Επέτειος ανεξαρτησίας - Εορτασμοί - Παρέλαση

    Με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιείται σήμερα η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Η παρέλαση θα αρχίσει στις 11 το πρωί, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, όπου σε ειδική εξέδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς, θα δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - 1η Οκτωβρίου - Διάγγελμα

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και να αναγνωρίζεται, έστω και αν η Τουρκία, ακολουθώντας το μοναχικό δρόμο της, επιμένει να μην την αναγνωρίζει ως κράτος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως σύντομα η Αγκυρα θα κατανοήσει ότι πρέπει να υπολογίζει πολύ σοβαρά τον κρατικό λόγο που έχει η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τον δικό της προσανατολισμό προς την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό το μήνυμα δόθηκε με κατηγορηματικό και σαφέστατο τρόπο προς την Τουρκία, στις πρόσφατες διαδικασίες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    Στο διάγγελμά του για την 45η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε εξάλλου πως στις διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το αντικείμενο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, ούτε ο καθορισμός των παραμέτρων μιας σωστής λύσης του Κυπριακού.

    ''Το αντικείμενο ήταν ο καθορισμός των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη συμπλήρωσή τους'', ανέφερε, σημειώνοντας πως ''η λύση του Κυπριακού, όπως εμείς την θέλουμε, ούτε ήταν τέτοιος όρος ούτε μπορούσε να τεθεί ως νέος όρος''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''μόνο με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι δυνατή η μετεξέλιξη του σημερινού κράτους μας σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία'', προσθέτοντας πως ''η λειτουργική και βιώσιμη λύση ήταν και παραμένει ο πρώτιστος και κυρίαρχος στόχος μας''.

    Σημείωσε πως ''ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ήταν και παραμένει το σωστό πλαίσιο και η ενδεδειγμένη διαδικασία για προώθηση ορθής λύσης του Κυπριακού, με ενεργότερη, αυτή τη φορά, συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις'' και εξέφρασε την ελπίδα να μην ματαιωθούν οι προοπτικές ενός διαλόγου για το Κυπριακό με την επίδειξη της συνήθους αδιαλλαξίας και αρνητικότητας της τουρκικής πλευράς.

    Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη για ομοψυχία, ''όχι μόνο στα λόγια και στις διακηρύξεις, με συνέπεια σε θέσεις και με αποφυγή ψηφοθηρικών οβιδιακών μεταμορφώσεων ενόψει βουλευτικών εκλογών''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε και στους Τ/Κ, καλώντας τους σε μιαν κοινή προσπάθεια, για το καλό της κοινής πατρίδας και για την οικοδόμηση του κοινού μέλλοντος.

    ''Μονάχα σε μιαν επανενωμένη πατρίδα, κοινωνία και οικονομία, μονάχα σε ένα κοινό κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί, χωρίς αδιέξοδα και ανασφάλειες, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ισόρροπη και ισομερή πρόοδο και ευημερία. Επανένωση σημαίνει επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών. Η Κύπρος ανήκει σε όλους μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ας συνεργασθούμε με καλή πίστη, για να ανήκει σε όλους μας και ένα καλύτερο μέλλον'', ανέφερε.

    Για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με την ευκαιρία της ''αποτίουμε τον οφειλόμενο σεβασμό και την πρέπουσα τιμή, στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, και σε όλους εκείνους που με τους ηρωικούς αγώνες και τις υπέρτατες θυσίες τους, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το κυπριακό κράτος, κράτος δικαίου και νομιμότητας, για το οποίο όλοι οι πολίτες του, πολίτες της Κύπρου και συμπολίτες της Ευρώπης, δικαιούνται να αισθάνονται και να είναι περήφανοι''.

    Εκπρόσωπος - 1η Οκτωβρίου - Κυπριακή Δημοκρατία

    ''Το κράτος της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία που δημιουργήθηκε το 1960, εξακολουθεί να υφίσταται αναλλοίωτη, παρά τις όποιες επιθέσεις, τη συνεχιζόμενη κατοχή, στο διεθνές δίκαιο, πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε προσφάτως και η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, σημειώνοντας ότι το πρώτο συγχαρητήριο μήνυμα που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εκείνο του Ελληνα ομολόγου του Κάρολου Παπούλια.

    Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Αφιξη

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά στην περίπτωση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου οι επιδιώξεις και των δύο κυβερνήσεων ικανοποιήθηκαν πλήρως.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει «αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Αμυνας αλλά και των δύο κυβερνήσεων'' και τόνισε ότι στόχος της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «να δείξει ότι η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση».

    Αθήνα - Εκδήλωση για τα 45 Χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κύπρου, στο Δήμο Χολαργού, με την ευκαιρία της Ημέρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία ΕΕ

    Προσπάθεια είναι να επιτευχθεί ομοφωνία έτσι ώστε να υπάρξει εκείνη η απαραίτητη συναίνεση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την μη επίτευξη ομοφωνίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας και την παραπομπή του θέματος σε έκτακτη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Κυριακής στο Λουξεμβούργο.

    Ερωτηθείς πώς αξιολογεί η κυβέρνηση τις ενστάσεις της Αυστρίας και τι αναμένει από την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''είναι σεβαστές οι θέσεις της Αυστρίας και επίσης σεβαστές οι θέσεις όλων των άλλων χωρών''.

    ''Και από τη δική μας πλευρά αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία όσον αφορά την εναρκτήρια δήλωση εκ μέρους της Προεδρίας καθώς επίσης και πληροφόρηση εκ μέρους της Προεδρίας της αντίδρασης την οποία θα επιδείξει σε περίπτωση οποιασδήποτε δήλωσης εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, που θα επαναλαμβάνει προηγούμενες θέσεις οι οποίες έχουν απαντηθεί με την αντιδήλωση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις Αμπντουλάχ Γκιουλ

    Νευρικότητα, αλλά και προσπάθεια προετοιμασίας της τουρκικής κοινής γνώμης, δείχνουν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου και ότι η Τουρκία δεν θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κληθείς μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλη Παυλίδη να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκιουλ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε έκπληξη γιατί όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη σημερινή εικόνα είχαν συζητηθεί κιόλας από τον περασμένο Απρίλη και μάλιστα πολλά από αυτά προέρχονται από το περιεχόμενο της κοινής θέσης της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας.

    ''Ετσι όλες αυτές οι δηλώσεις και η σχετική κινδυνολογία και τα υπονοούμενα ότι είναι δυνατόν να μην προσέλθει στις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, νομίζω ότι δείχνουν μια νευρικότητα αφενός και αφετέρου ίσως να προετοιμάζουν την τουρκική κοινή γνώμη ούτως ώστε να την επικαλεστούν στο μέλλον, όπως έχουν πράξει επανειλημμένα στο παρελθόν'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε το παράδειγμα της 16-17 Δεκεμβρίου 2004, όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλείτο την τουρκική κοινή γνώμη για να μην υπογράψει εκεί και τότε το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας για να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς αν είναι δόκιμο μια υποψήφια χώρα να ζητεί το κείμενο του διαπραγματευτικό πλαισίου προτού προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ιακώβου είπε το κείμενο δίνεται στην υποψήφια χώρα αφού αποτελεί τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ δεν κάνει διαπραγματεύσεις με την υποψήφια χώρα για τον καταρτισμό του διαπραγματευτικό πλαισίου.

    ΥΠΕΞ - Τουρκία - Ευρωκοινοβούλιο - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία, χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναβάλει την ψήφιση του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και στα δέκα νέα κράτη - μέλη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Αιγαίου, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ομοφωνία ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα.

    Εξήγησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος δεν επηρεάζει τις διεργασίες στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν αφορούν τον τρόπο κύρωσης του Πρωτοκόλλου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή το κατά πόσον στο πρωτόκολλο θα ενσωματωθεί η διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να αναβάλει την κύρωση του Πρωτοκόλλου δίνει άλλοθι στην Τουρκία να μην προχωρήσει και η ίδια στην κύρωσή του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''η Τουρκία θα πράξει ό,τι εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και δεν νομίζω ότι επηρεάζεται από τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου''.

    ''Υπάρχουν ανησυχίες για το θέμα της μεθοδολογίας κύρωσης μέσα στην Τουρκία και το θέμα το παρακολουθούμε, όπως έχουμε και υπόσχεση ότι θα το παρακολουθεί και το Συμβούλιο και η Επιτροπή'', πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ για τον καθορισμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, ο κ. Ιακώβου είπε πως η Αυστρία έχει θέσει στην ΚΟΡΕΠΕΡ μια σειρά από επιφυλάξεις και για αυτό το σκοπό η βρετανική Προεδρία έχει καλέσει έκτακτη συνεδρία την Κυριακή το βράδυ, προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις αυτές.

    ''Ελπίζω ότι θα επέλθει συμφωνία προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το απόγευμα της Δευτέρας'', κατέληξε.

    Μπορέλ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 3 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Μπορέλ θα έχει συναντήσεις τόσο στις ελεύθερες περιοχές με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, καθώς και με πολιτικούς ηγέτες, όσο και στα κατεχόμενα με την τ/κ ηγεσία, πολιτικούς ηγέτες και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Επίσης, θα προσφωνήσει έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής και θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Αθήνα - Παπούλιας - Μολυβιάτης - Εθνικά θέματα

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Μολυβιάτης σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τις προοπτικές που διαγράφονται.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μετά και το αδιέξοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των ''25'' να καταλήξουν σε απόφαση, είπε πως «όλα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ», οπότε και θα συνέλθει το Εκτακτο Συμβούλιο των 25 ΥΠΕΞ της ΕΕ.

    ΥΠΕΞ - Ευρωκοινοβούλιο - Ομάδα επαφής με κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση δεν έχει αιφνιδιαστεί από την προχθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συστήσει ομάδα επαφής με τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η όλη κατάσταση ''βρίσκεται υπό έλεγχο''.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Ιακώβου παρατήρησε ότι εκτός από τις πολιτικές ομάδες και τα κόμματα, στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν και άλλες ομάδες, οι οποίες προωθούσαν την άποψη ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να έχει κάποιες επαφές με την τ/κ κοινότητα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές και η κυβέρνηση έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν ούτως ώστε μια τέτοια ομάδα επαφής να μένει μέσα σε συμφωνημένα πλαίσια και τα οποία δεν ενοχλούν ούτε την κυριαρχία, ούτε την ακεραιότητα, ούτε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, στο μέτρο που είναι δυνατόν, διότι, όπως εξήγησε, ''πολλές φορές οι Ευρωβουλευτές αντιδρούν σε προσπάθεια επίδρασης πάνω τους από διάφορες κυβερνήσεις''.

    ΔΕΑ - Ανθρωπολογικό Εργαστήρι - Συμφωνία

    Στη δημιουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας συμφώνησε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην προχθεσινή της 415η συνάντηση, υπό την προεδρία του Ελληνοκύπριου μέλους της Επιτροπής Ηλία Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, ανθρωπολόγος του ιδρύματος INFORCE θα φθάσει στο νησί στις 2 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει την αρχική τεχνική εργασία που χρειάζεται να γίνει για την ετοιμασία του εργαστηρίου.

    ''Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί γρήγορα, το συντομότερο δυνατόν'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σε σχέση με το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο του DNA, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τη διαδικαστική πτυχή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

    Εκπρόσωπος - Πολιτογράφηση - Εποικοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι η κάθε αίτηση που υποβάλλεται στο Υπουργείο Εσωτερικών για απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας εξετάζεται χωριστά, ενώ ειδικώς όσον αφορά τους εποίκους η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μην δίδεται ιθαγένεια σε εποίκους.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου ότι στα κατεχόμενα διαμένουν Τούρκοι που δεν είναι έποικοι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κάθε αίτηση αξιολογείται με βάση τις δικές της συνθήκες και όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται με την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

    ΚΕΧ Ολυμπιακής - Προσομοίωση πτήσης Helios - Τσολάκης

    Η προσομοίωση της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρείας ''Helios'', που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό, οδηγώντας στο θάνατο 121 ανθρώπους, έγινε χθες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Χανιών.

    Η διαδικασία κράτησε τέσσερεις ώρες και έγινε με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι εμπειρογνώμονες από τις μέχρι σήμερα έρευνες.

    Στα Χανιά βρίσκονταν από το πρωί τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Ακριβό Τσολάκη.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, η συγκέντρωση και η επεξεργασία των στοιχείων για τη μοιραία πτήση έφθασε σχεδόν στο τέλος της.

    Επίτροπος ΕΕ Μάρκος Κυπριανού - Αρχή ασφάλειας τροφίμων

    Ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «την πιο αυστηρή νομοθεσία και το πιο ψηλό επίπεδο ασφάλειας στον κόσμο στα θέματα τροφίμων» και πρόσθεσε πως το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις αρμόδιες αρχές και τους επιθεωρητές του για να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου του Συμβουλευτικού Σώματος της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ενωσης ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «το γεγονός πως ανακαλύπτονται συνεχώς περισσότερα ακατάλληλα τρόφιμα σημαίνει ότι δουλεύει καλύτερα το σύστημα αυτή τη στιγμή».

    ΕΕ - Αυτοκίνητα - Εμπόριο - Νέος κανονισμός

    Οι επιλεγμένοι αντιπρόσωποι επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων θα μπορούν από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, να ανοίγουν δευτερεύοντα καταστήματα ή σημεία παραδόσεων σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας τους ή σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, έληξε η τριετής μεταβατική περίοδος για την κατάργηση της ρήτρας εδαφικότητας, που είχε αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2002. Η μεταβατική περίοδος είχε δοθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή των αυτοκινητοβιομηχανιών και των αντιπροσώπων στα νέα δεδομένα.

    Με το νέο κανονισμό οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να απαγορεύουν στους υφιστάμενους αντιπροσώπους να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους με το άνοιγμα δευτερευόντων καταστημάτων.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Ιταλός Πρεσβευτής

    Η Ιταλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή το Κυπριακό και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί σκληρά από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, υποστηρίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας λύσης, δήλωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Λουίτζι Ναπολιτάνο, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να παρέχει ένα κίνητρο στην Τουρκία για να συνεργαστεί προς εξεύρεση μιας δίκαιης επίλυσης στην Κύπρο, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Νορβηγίας

    Η Νορβηγία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ελπίζει ότι είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση η οποία θα τερματίσει το διαχωρισμό των κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Κύπρο Finn Fostervoll, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά για τη συνεχή υποστήριξη της Νορβηγίας στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και ευχαρίστησε τη χώρα για την οικονομική συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρέσβειρα Φιλιππίνων - Διαπιστευτήρια

    Η κυβέρνηση της Κύπρου προσεγγίζει θετικά όλες τις εξελίξεις που θα καταστήσουν εφικτή τη διευθέτηση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο προφανές ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας δεν είναι η επανένωση της Κύπρου, αλλά η δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε δεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Λούρδες Μοράλες, η οποία διαβίβασε τις ευχές της Προέδρου της Δημοκρατίας των Φιλιππινών Γκλόρια Αρόγιο προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευχή της όπως η ειρήνη, η σταθερότητα, η ευημερία και η δημοκρατία επικρατήσουν μόνιμα στη χώρα όλα τα επόμενα χρόνια.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Ινδονησίας

    Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προσβλέπει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά της εκτίμηση για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι Κύπριοι στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Αυτό δήλωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Ινδονησίας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη, Σουσάντο Σουτόγιο, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση της Κύπρου να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία ανοικοδόμησης της επαρχίας Aceh που πλήγηκε από το τσουνάμι.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στα Ηνωμένα Εθνη και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, όπως και σε άλλα διεθνή βήματα, έχει βοηθήσει στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Γεωργίας

    Η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι η χώρα αυτή συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη συνάντηση του με τον πρώτο Πρεσβευτή της Γεωργίας στην Κύπρο Lasha Zhvania.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να επανενώνει τη χώρα και να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    ΥΠΕΞ - Ελληνας Υπουργός Αιγαίου

    Βέβαιος ότι θα υπάρξει ένα καινούργιο πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο -Κύπρος'' το οποίο θα έχει πιθανότητες χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, δήλωσε ότι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλη Παυλίδη, με τον οποίο συζήτησε την αναζωπύρωση του προγράμματος Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος.

    Υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ελλάδας - Συνάντηση

    Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε επίπεδο διακρατικό, αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητήθηκαν κατά την πολύωρη συνομιλία που είχαν χθες το πρωί ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Νικήτας Κακλαμάνης με τον Κύπριο Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ''στο σύνολο των θεμάτων υπήρξε σύμπτωση απόψεων'', προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε όπως ''ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων ακόμα περισσότερο, ώστε αυτά να μην μείνουν σε λόγια και προφορικές συμφωνίες, αλλά να υλοποιηθούν στην πράξη, είτε αφορούν θέματα εκπαίδευσης είτε αφορούν θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας''.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως αυτά ήταν θέματα εκπαίδευσης, θέματα συνεργασίας σε επίπεδο φαρμακευτικής πολιτικής και θέματα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Υπηρεσία Εκλογών - Αναπλ. Εκλογή Αντιπροσώπου Αρμενίων

    Σε 1.928 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι εκλογείς στον ειδικό εκλογικό κατάλογο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αναπληρωματική Εκλογή Αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2005, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκλογών.

    Η Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι στη Λευκωσία υπάρχουν 1.218 Αρμένιοι εκλογείς, στη Λεμεσό 305, στη Λάρνακα 404 και στην Πάφο ένας.

    Για σκοπούς της ψηφοφορίας θα λειτουργήσουν τέσσερα εκλογικά κέντρα.

    Αρμένιος Υπουργός - Επίσημη επίσκεψη - Κύπρος

    Εφθασε χθες στην Κύπρο ο Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας της Αρμενίας Hovik Hoveyan για επίσημη επίσκεψη.

    Τον Υπουργό υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού. Ο Αρμένιος Υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μεταβαίνει στο Λίβανο την Κυριακή για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης κατόπιν πρόσκλησης του Λιβάνιου Υπουργού Τουρισμού Joseph Sarkis.

    Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Λιλλήκας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora και θα έχει επαφές με τους Υπουργούς Εμπορίου, Βιομηχανίας, Μεταφορών και Περιβάλλοντος για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    ΚΣΣΕ - Σύνοδος - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Δώρο Χριστοδουλίδη, Χρήστο Πουργουρίδη και Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 2005 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2005.

    Ποδόσφαιρο - 5η Αγωνιστική

    Η αναμέτρηση της πρωτοπόρου Ομόνοιας με την ΑΕΛ Λεμεσού στις 8 το βράδυ στο ΓΣΠ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των σημερινών αγώνων της πέμπτης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στις 7 θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΟΛΛΩΝ-Παραλίμνι, Εθνικός-ΘΟΙ και ΑΠΕΠ-ΑΠΟΠ Κυνήρας.

    Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με πτώση αποχαιρέτισε τον μήνα Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,14%, κλείνοντας στις 1.443,52 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,37% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η χαμηλότερη του μήνα, διαμορφώθηκε στις 522.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να απορροφά το 27,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 487,89 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσικής Ομοσπονδίας - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [05] (Κ) Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Στρατιωτική παρέλαση

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν σήμερα την 45η επέτειο της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική Παρέλαση

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως σκοπός και επιδίωξη μας είναι η ειρήνη μέσω μιας λειτουργικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''εφόσον αυτή η λύση καθυστερεί λόγω αδιαλλαξίας ή άρνησης της Τουρκίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, καθήκον και προτεραιότητά μας είναι να ενισχύουμε την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε αυτή την προτεραιότητα, συνέχισε, έχουμε σταθερό συμπαραστάτη και συνεργό-βοηθό την Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αναφέροντας ότι η παρουσία του δίνει αυτό το μήνυμα και προκαλεί ενθάρρυνση, ενθουσιασμό και ικανοποίηση στον κυπριακό Ελληνισμό.

    [07] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Παρέλαση

    Η Ελλάδα συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη της επανένωσης του νησιού μέσα από μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για τη σημερινή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε πως με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση βρίσκεται και φέτος εδώ στην Κύπρο, παρακολουθώντας τις λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] (Κ Υπουργός Αμυνας - Ασκηση Νικηφόρος

    Η απόλυτη απόφαση για τη διεξαγωγή της άσκησης Νικηφόρος θα ληφθεί εντός των προσεχών ημερών προφανώς, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς σχετικά μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''εμείς ετοιμάζουμε την άσκηση''.

    Οσον αφορά τη διεξαγωγή της άσκησης Τοξότης, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''αυτό είναι υπό συζήτηση και μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και στα αντίστοιχα Υπουργεία εξωτερικών''.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Eίναι φυσιολογικό η Τουρκία μια μέρα να μπορεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό το υποστηρίζουμε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η εντύπωση ότι το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας προσκρούει στα εμπόδια που θέτει η Κύπρος είναι απόλυτα λανθασμένη αφού η Κύπρος ποτέ δεν έθεσε εμπόδια.

    Πολλά απ αυτά που η Τουρκία θεωρεί εμπόδια, διευκρίνισε, τα έχει δημιουργήσει η ίδια με τη συμπεριφορά της. ''Ιδιαίτερα αναφέρομαι'', πρόσθεσε, ''στην πρόσφατη απρόκλητη και προκλητική δήλωση της σχετικά με το Πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας στις νέες δέκα χώρες μέλη της ΕΕ''.

    [10] (Κ) ΚΥΠΕ - Νέα Ιστοσελίδα - 4 Οκτωβρίου 2005

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώνει προς τους Συνδρομητές και Συνεργάτες του ότι από την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2005, θα λειτουργήσει η νέα Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    Η νέα Ιστοσελίδα εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Υπηρεσιών του ΚΥΠΕ, συμβαδίζοντας με τις νέες τάσεις στο διαδικτυακό χώρο και με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των Συνδρομητών του Πρακτορείου.

    Η Ιστοσελίδα θα εμφανίζεται σε τρεις εκδόσεις: Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά. Μεταξύ άλλων, έχει σύγχρονο σχεδιασμό και εμφάνιση και παρέχει στους Συνδρομητές πρόσβαση στο ειδησεογραφικό και φωτογραφικό αρχείο του ΚΥΠΕ.

    Η νέα Ιστοσελίδα θα αντικαταστήσει την παρούσα Ιστοσελίδα και θα λειτουργήσει στην ίδια διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Όι Συνδρομητές μπορούν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που ήδη κατέχουν για τις Υπηρεσίες του ΚΥΠΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 October 2005 - 17:49:16 UTC