Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Αγώνες
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ Πορτογαλίας - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
  • [08] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Μάρσια Αλεξάκη - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο
  • [10] (Κ) Ρούλλα Μαυρονικόλα - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
  • [11] (Κ) Ευρωπαίος διπλωμάτης - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση
  • [12] (Κ) Pia Locatelli - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία
  • [14] (Κ) Νέα Υόρκη - Μολυβιάτης - Γκιούλ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου (1)

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Με την υπόσχεση για καταβολή προσπαθειών για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ άρχισαν χθες οι εργασίες της 60ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Συνέλευση σήμερα.

    Η Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, προχθές, που κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη, με σκοπό την προώθηση και εφαρμογή των στόχων που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για την εξάλειψη της φτώχιας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού του aids, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να εκπροσωπεί πιο αντιπροσωπευτικά τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Αγώνες

    Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος α' κατηγορίας η Ομόνοια κέρδισε χθες την ΑΕΚ με 3 - 2 στο ΓΣΖ, ο Απόλλωνας τον ΑΠΟΠ Κινύρα με 4 - 0 στο Τσίρειο και η Νέα Σαλαμίνα τον Ολυμπιακό με 5 -1 στο Αμμόχωστος.

    Ο αγώνας ΑΠΕΠ - ΘΟΙ έληξε ισόπαλος 1 - 1. Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Εθνικού Αχνας με την ΑΕΛ.

    Σήμερα ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΠ και ο Διγενής την Ανόρθωση στο Μακάρειο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, οι σχεδιασμοί της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι σημερινές εκλογές στη Γερμανία και οι εκδηλώσεις για την ''Εβδομάδα Κινητικότητας'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στραγγαλίζει τον ανταγωνισμό η ΑΤΗΚ» γράφει ότι οι λειτουργοί της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της ΕΕ που φθάνουν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα για να ελέγξουν το πεδίο ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες θα διαπιστώσουν ότι σε υπηρεσίες όπου δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες η ΑΤΗΚ έχει ρίξει τις τιμές της μέχρι και 90%, ενώ σε υπηρεσίες στις οποίες διατηρεί το μονοπώλιο τις αύξησε σε ποσοστά που ξεπερνούν το 560%. Αλλού γράφει ότι έχει ολοκληρωθεί οικισμός 153 σπιτιών στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, ενώ άλλες 266 κατοικίες στην ίδια περιοχή βρίσκονται υπό κατασκευή από ισραηλινή εταιρεία.

    «Η Μάχη» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο « Τελεσίγραφο για γέλια από τον Ταγίπ Ερντογάν» γράφει ότι άκρως προκλητικά «τελεσίγραφα» άρχισε να στέλνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος απειλεί με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο «ειδάλλως το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί». Προσθέτει ότι σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι κατά την ανεπίσημη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην έδρα του ΟΗΕ συζήτησε το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

    Ο «Πολίτης» στην κύρια του είδηση με τίτλο «Τετραμερή ζητά ο Ταγίπ» αναφέρεται στην ανεπίσημη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη και γράφει ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η αποδοχή δύο πολιτειών με ομοσπονδιακή δομή, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν είναι όρος, και ζήτησε και πάλι τετραμερή συνάντηση για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι συντήρηση της συνεργασίας με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και μετάθεση των αποφάσεων για το Κυπριακό στο δρόμο προς τις προεδρικές του 2008 ζητά η ηγεσία του ΑΚΕΛ με προσυνεδριακό έγγραφο που θα κυκλοφορήσει στις ομάδες βάσης ενόψει του 20ου συνεδρίου του κόμματος στις 24 27 Νοεμβρίου.

    «Η Σημερινή» στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο «Εφιαλτικοί αριθμοί Φόροι που καίνε στα καύσιμα» αναφέρεται σε έρευνα μελέτη για τα καύσιμα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και γράφει ότι ποσά που τρομάζουν αντιπροσωπεύουν τα έσοδα της κυβέρνησης από φορολογίες στα καύσιμα. Προσθέτει ότι σε δύο μόνο χρόνια, 2003 και 2004, τα έσοδα έφθασαν τα 267,8 εκατομμύρια λίρες. Αλλού γράφει ότι μετά το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο στελεχών της Εθνικής Φρουράς οι κάτοικοι του Κολοσσίου ζητούν να τερματιστούν οι πτήσεις αεροπλάνων πάνω από τα σπίτια τους.

    «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέο άλλοθι στην Τουρκία» ότι η Βρετανία αναπτύσσει νέους σχεδιασμούς προκειμένου να απαλλάξει πλήρως την Αγκυρα από τα «κυπριακά βάρη» στην ευρωπαϊκή της πορεία, προωθώντας λύση πακέτο στα ζητήματα της αντιδήλωσης των «25» και του διαπραγματευτικού πλαισίου. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη και γράφει ότι ο διορισμός νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ «είναι ψηλά στις σκέψεις» του κ. Ανάν.

    Η «Χαραυγή» γράφει στην κύρια της είδηση με τίτλο «Εγκληματικά λάθη» ότι ένα ένα απαντούνται τα ερωτηματικά για τα εγκληματικά λάθη που προηγήθηκαν της μοιραίας πτήσης του αεροσκάφους της «ΗΛΙΟΣ» και φαίνεται να αποδεικνύουν τεκμηριωμένα πλέον τα αίτια της συντριβής του στις 14 Αυγούστου. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ημερίδα με θέμα «Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και οι αναπτυξιακές επιδιώξεις" με συμμετοχή Ευρωβουλευτών με στόχο την εξοικείωση με τους θεσμούς και τις διαδικασίες της ΕΕ.

    Η «Sunday Mail» στην κύρια της είδηση με τίτλο «Γυναίκα ηγέτης για τη Γερμανία;» αναφέρεται στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Γερμανία και γράφει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και η αντίπαλος του Αγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν χθες τα τελευταία προεκλογικά συλλαλητήριά τους, με στόχο να κερδίσουν τα δέκα εκατομμύρια αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που υπολογίζεται ότι είναι ο υψηλότερος αριθμός που υπήρξε ποτέ. Αλλού γράφει ότι η λεωφόρος Μακαρίου στη Λευκωσία έκλεισε για αρκετή ώρα χθες για τα αυτοκίνητα και χρησιμοποιήθηκε από ποδηλάτες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής «Εβδομάδας Κινητικότητας».

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τούρκος ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε στη Νέα Υόρκη πως κατά τη συνάντηση ο κ. Γκιουλ ''επεσήμανε ότι είναι δύσκολη η επίτευξη λύσης στην Κύπρο μέσω μιας διαδικασίας στην οποία να μην συμμετέχουν τα ΗΕ''.

    ''Ο κ. Γκιουλ ενημέρωσε επίσης τον κ. Ανάν για τα προβλήματα που η ε/κ διοίκηση προκάλεσε σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις ενταξιακές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου'', πρόσθεσε ο κ. Ταν.

    Παπανδρέου - Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Θα ήταν ιστορικό λάθος αν η Ελλάδα συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους σημερινούς όρους, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Πρόσθεσε πως η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και οι αμφισβητήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ευρωπαϊκή ομαλότητα και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα είναι μια διαρκής ωρολογιακή βόμβα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η 3η Οκτωβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για ένα νέο Ελσίνκι με χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον της χώρας.

    Αντρος Κυπριανού - Δηλώσεις Ερντογάν

    Οι προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύουν ότι η Αγκυρα ''δεν ενδιαφέρεται σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'', δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία ''θέλει να προωθήσει το στόχο της αναβάθμισης του καθεστώτος του ψευδοκράτους και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του τελικού της στόχου που είναι η δημιουργία δυο χωριστών κρατών''.

    Σημείωσε ότι ''με αυτά τα δεδομένα είναι το λιγότερο άδικο να κατηγορείται από κάποιους εδώ στην Κύπρο η δική μας πλευρά, γιατί δήθεν δεν καταβάλλει τις προσπάθειες που θα έπρεπε για να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια στο Κυπριακό''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για λύση του Κυπριακού στη βάση δυο χωριστών κρατών και γενικά η στάση της τουρκικής πλευράς, ''στέλλει ξεκάθαρα μηνύματα σε ότι αφορά τις προθέσεις της στο Κυπριακό και θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και από κάποιους εδώ στην Κύπρο''.

    Αντρος Κυπριανού - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία χειρίζεται τα ζητήματα στην ΚΟΡΕΠΕΡ ''στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να απαιτεί και να διεκδικεί ότι θέλει και να το επιτυγχάνει''.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ''ενθαρρυντικό'' το γεγονός ότι, όπως είπε, η Κύπρος συγκεντρώνει υποστήριξη σε όλες αυτές τις προσπάθειές της, για διαμόρφωση της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Για τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''συμπεριφερόμενη με ένα τρόπο απαράδεκτο για χώρα προεδρεύουσα της ΕΕ προσπαθεί να προωθήσει τις δικές της αντιλήψεις σε ότι αφορά το σχέδιο αντιδήλωσης''.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι ''έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει να βελτιώσουμε το κείμενο το οποίο παρουσιάζει η βρετανική προεδρία'', προσθέτοντας ότι ''η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί''.

    Ανέφερε ότι ''είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι χωρών που είχαν λάβει οδηγίες να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση έχουν υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή και επιμένουν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν κάποιες απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν βασικά της αιτήματα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''τίποτε δεν πρέπει να προαποκλείεται ούτε να προκαθορίζεται''.

    Ανέφερε ότι ''θα ήταν ανεύθυνο να αρχίσουμε από τώρα να σκεφτόμαστε για το τι θα πράξουμε εάν δεν πετύχουμε''.

    ''Οταν θα έχουμε το αποτέλεσμα θα τοποθετηθούμε'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Νίκος Κλεάνθους - Δηλώσεις Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε σήμερα ότι είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επιζητεί τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, μέσα προφανώς και από τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επιδιώκει φανερά πλέον μια διχοτομική λύση».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι κατά την ανεπίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη υποστήριξε λύση δύο κρατών στην Κύπρο για να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει «με κάθε τρόπο» να μετατρέψει «τη ντε φάκτο διχοτόμηση σε ντε γιούρε».

    Θέλω να πιστεύω, συνέχισε ότι «και οι πιο δύσπιστοι, τόσο εντός αλλά κυρίως και εκτός Κύπρου, θα αντιληφθούν πλέον τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη όπου θα συμμετάσχει ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε συνεδρία της Επιτροπής Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανθρώπινων Ανταλλαγών και του Πολιτισμού της Ευρώ-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ΚΟΡΕΠΕΡ σε ότι αφορά την αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας βαρύνει πρώτιστα τη Βρετανική Προεδρία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Αποτελεί, συνέχισε ο κ. Ομήρου, πρωτοφανή παραδοξότητα να υπάρχει ανοχή στην τουρκική στάση.

    ''Μια χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει ένα μέλος του οργανισμού στον οποίο επιθυμεί να ενταχθεί δεν έχει θέση σε αυτόν τον οργανισμό», πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσει η ΕΕ στην Τουρκία για να προσθέσει ότι αυτό είναι το μήνυμα που έχει καθήκον να διαμορφώσει η Βρετανική Προεδρία, ''η οποία αντί αυτού επιδίδεται σε μηχανορραφίες για να διευκολύνει την τουρκική στρεψοδικία.»

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να παραμείνει αμετακίνητη στις δύο βασικές προϋποθέσεις για να συναινέσει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, δηλαδή στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου κατά τρόπο που να καλύπτει ισότιμα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ανέφερε ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο πρέπει να επιδιωχθεί η επανασύνδεση κυπριακού και ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Κάλεσε εξάλλου τις πολιτικές δυνάμεις «ομόγνωμα και ομόθυμα να στηρίξουν μια αποφασιστική και διεκδικητική στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου για διασφάλιση των στοιχειωδών και ολιγαρκών αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Πρόσθεσε πως μικροκομματικοί υπολογισμοί είναι ανεπίτρεπτοι σε θέματα μείζονος εθνικής σημασίας.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ στέλνει το μήνυμα ότι «εάν η Τουρκία προχωρήσει ανεμπόδιστα στις 3 Οκτωβρίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η εθνική στρατηγική του ελληνισμού 15 ολόκληρων χρόνων θα έχει ανατραπεί'', προσθέτοντας ότι είναι «ώρες ευθύνης για όλους και οφείλουμε να τις αναλάβουμε''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για το θέμα του βέτο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν ξεκινούμε επαπειλώντας με το βέτο, το δικαίωμα αρνησικυρίας βρίσκεται στο οπλοστάσιο κάθε χώρας μικρής ή μεγάλης που είναι μέλος της ΕΕ και μερικές φορές είναι και το μοναδικό όπλο προστασίας για τις μικρές χώρες για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων».

    ''Συμφωνούμε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες και δεν είναι πρώτιστη επιλογή, αφού η πρώτιστη επιλογή είναι να υπάρξει ένα κείμενο που να διασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις, δηλαδή αναγνώριση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου έτσι που να καλύπτει και την Κύπρο, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση αυτό το όπλο που έχει δοθεί στις χώρες μέλη της Ένωσης για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων».

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Εθνικό Συμβούλιο - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαιρέτισε χθες τόσο την αποδοχή της πρότασης του κόμματος του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου όσο και τη στήριξη που έτυχε η πρόταση από το ΔΗΣΥ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα πάρει πρωτοβουλία για συναντήσεις με όλα τα κόμματα, «ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για ένα ξεκάθαρο βέτο, μία ή δυνατό συναινετική τοποθέτηση για ξεκάθαρο βέτο, αν δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που κατά την άποψη μας μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η αντιδήλωση που παρουσίασε η βρετανική Προεδρία της ΕΕ, «ενώ σχεδόν στο σύνολο της αναιρεί την τουρκική δήλωση'', με τις δυο τελευταίες παραγράφους επαναφέρει την τουρκική δήλωση ''με τον πιο ύπουλο τρόπο».

    Αν αυτή, συνέχισε, θα είναι η αντιμετώπιση από μέρους της ευρωπαϊκής προεδρίας, η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή, ως ισότιμο κράτος, να σταματήσει και να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ανέφερε ότι σε επαφές που είχε το τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες διαπίστωσε πως «υπάρχει πάρα πολύ έδαφος από πάρα πολλούς πολιτικούς που θα στήριζαν μια σωστή και τεκμηριωμένη αντίδραση στην προσπάθεια της βρετανικής Προεδρίας».

    «Αυτό το κλίμα θα πρέπει να το καλλιεργήσουμε όλοι με τις επαφές που έχουμε στην Ευρώπη», είπε ο κ. Συλλούρης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό έκανε και ο ίδιος σε επαφές που είχε τόσο με φίλους πολιτικούς όλων των πολιτικών ομάδων όσο και με το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    Πρόσθεσε ότι αναμένει «δηλώσεις, ιδιαίτερα από Γάλλους πολιτικούς εναντίον τη στάσης της γαλλικής κυβέρνησης, την οποία θεωρούν αντιφατική και ότι δεν στηρίζει αρχές».

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Κυπριακό - Δήλωση Ερντογάν

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία στήριξε το σχέδιο Ανάν για να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να οδηγηθούμε σε δυο κράτη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κατά την ανεπίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη υποστήριξε λύση δύο κρατών στην Κύπρο για να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης είπε πως δεν είχε «καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο Ανάν δεν το στήριξε η Τουρκία για να το εφαρμόσει αλλά για να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μη εφαρμόζοντας το σχέδιο Ανάν, ώστε να οδηγηθούμε στα δύο κράτη».

    «Εκτιμώ την ειλικρίνεια του κ. Ερντογάν», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

    Προδρόμου - Αντιδήλωση ΕΕ - Κυβέρνηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνησή του ''ευθύνονται για την ανατροπή της γαλλικής στάσης'', αναφορικά με την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για ''τον επικίνδυνο για την Κύπρο συμβιβασμό της αντιδήλωσης'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Προδρόμου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει κατά πόσον προέβη σε κάποιες ενέργειες από την ημέρα που εκδηλώθηκε η γαλλική πρωτοβουλία και κατά πόσον ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετέβη στο Παρίσι ή πήρε έστω ένα τηλέφωνο τον Γάλλο Πρωθυπουργό''.

    Ο κ. Προδρόμου ερωτά την κυβέρνηση εάν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Γαλλίας και κατά πόσον ''διεμήνυε την ίδια ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών άλλης χώρας ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο''.

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, είπε ο κ. Προδρόμου, ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση ''γιατί άραγε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε (με μοιραία καθυστέρηση) στη Γαλλία τον Υπουργό Εμπορίου κι όχι τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών''.

    ''Ποιόν ακριβώς ρόλο παίζει ο Υπουργός Εξωτερικών; Ικανοποιεί τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ή μήπως μόνο τις ισορροπίες του Προεδρικού με το ΑΚΕΛ'', συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

    Εκανε επίσης λόγο για ''δηλωμένη πολιτική της Ελλάδας να διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας'' και διερωτήθηκε κατά πόσον αυτή η πολιτική της Ελλάδας, ''θα εμποδιζόταν από μια διαφορετική πολιτική από την Κύπρο''.

    ''Δεν μπορούσε να υπάρχει 'συμφωνημένη διαφωνία'; Δεν μπορούσε αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να το εξηγήσει στον Πρωθυπουργό Καραμανλή για να το εξηγήσει και εκείνος όπου αλλού χρειαστεί;'', διερωτήθηκε τέλος ο κ. Προδρόμου.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης, η συνεδρία του Σώματος θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

    ΟΗΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Με την υπόσχεση για καταβολή προσπαθειών για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ άρχισαν χθες οι εργασίες της 60ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Συνέλευση σήμερα.

    Η Συνέλευση ξεκίνησε τις εργασίες της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, προχθές, που κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη, με σκοπό την προώθηση και εφαρμογή των στόχων που έθεσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για την εξάλειψη της φτώχιας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του ιού του aids, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να εκπροσωπεί πιο αντιπροσωπευτικά τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

    ΑΚΕΛ - Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Ημερίδα

    Η πλήρης αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται για την Κύπρο μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα του ΑΚΕΛ και της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα ''Η πολιτική συνοχής της ΕΕ και οι αναπτυξιακές μας επιδιώξεις».

    Το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, εντάσσεται στις δραστηριότητες του ΑΚΕΛ και της ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, με στόχο την ανάδειξη των μεγάλων ευρωπαϊκών ζητημάτων και την παρουσίαση της πρότασης της Αριστεράς τόσο όσον αφορά την ΕΕ όσο και την Κύπρο.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι η πλήρης αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ ''θα αποτελέσει την απόδειξη της ικανότητας της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει η Ενωση για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία και την δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και τη διασφάλιση της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών''.

    Πρόσθεσε ότι ''η απόδειξη της ικανότητάς μας αυτής θα συμβάλει στη διασφάλιση της σωστής θέσης της μικρής μας Κύπρου στο σύνολο των Ευρωπαϊκών λαών και κρατών''.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολιτικό και δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007 - 2013 δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και με την απαιτούμενη ευαισθησία τις ανάγκες της Κύπρου ενός μικρού, νησιώτικου, περιφερειακού και διαιρεμένου κράτος - μέλους.

    Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλους φορείς προώθησε τροπολογίες που στοχεύουν να απαντήσουν στις ιδιαιτερότητες αυτές της Κύπρου.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβασή του αναφέρθηκε ''στο μεγάλο ερώτημα της εποχής μας για το τι είδους κοινωνικό μοντέλο θέλουν οι λαοί της Ευρώπης για την ενωμένη Ευρώπη, το οποίο τίθεται επιτακτικά για συζήτηση μετά που η βρετανική προεδρία θέλησε με τις πρόσφατες εξαγγελίες της να υποτάξει πολιτικές περιλαμβανομένης και της πολιτικής συνοχής στην ανοικοδόμηση του προωθούμενου από την ίδια φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης''.

    Οπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης ''την απάντηση θα τη δώσουν οι πολίτες, τα συνδικάτα, οι οργανωμένοι φορείς, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι διανοούμενοι, απαντώντας στο κάλεσμα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς να εμπλακούν σε ένα πανευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο''.

    Εκ μέρους του Κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης της Ιταλίας, ο Τοπικός Εκπρόσωπος της Σικελίας, Γκαετάνο Μπελάβια, είπε ότι τα κονδύλια που παραχωρούνται από την ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και των ταμείων συνοχής πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των περιφερειών που αντιμετωπίζουν σειρά μειονεκτημάτων, ώστε να βελτιωθεί η οικονομία τους και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους.

    Ανέφερε ότι η διεύρυνση της ΕΕ επέφερε ή έπρεπε να επιφέρει βελτίωση της οικονομίας απομακρυσμένων περιοχών με τελικό στόχο την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

    Την ημερίδα παρακολούθησαν Υπουργοί, μέλη του διπλωματικού σώματος και άλλοι προσκεκλημένοι του ΑΚΕΛ καθώς και στελέχη του κόμματος.

    Τζούνιορ Γιουροβίζιον 2005 - Κύπρος - Τραγούδι ''Τσίρκο''

    Το τραγούδι «Τσίρκο», με την εντεκάχρονη Ρένα Κυριακίδου από τη Λάρνακα, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο φετινό τρίτο διαγωνισμό Τζούνιορ Γιουροβίζιον 2005, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στο Βέλγιο.

    Η διαδικασία επιλογής του τραγουδιού έγινε προχθές στο ΡΙΚ με τηλεψηφοφορία. Στην τελική φάση διαγωνίστηκαν δέκα τραγούδια.

    Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Αγώνες

    Στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος α' κατηγορίας η Ομόνοια κέρδισε χθες την ΑΕΚ με 3 - 2 στο ΓΣΖ, ο Απόλλωνας τον ΑΠΟΠ Κινύρα με 4 - 0 στο Τσίρειο και η Νέα Σαλαμίνα τον Ολυμπιακό με 5 -1 στο Αμμόχωστος.

    Ο αγώνας ΑΠΕΠ - ΘΟΙ έληξε ισόπαλος 1 - 1. Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Εθνικού Αχνας με την ΑΕΛ.

    Σήμερα ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΠ και ο Διγενής την Ανόρθωση στο Μακάρειο.

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με σεβασμό στο dιεθνές dίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών με θέμα ''Γυναίκες για την Ειρήνη''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''ο κόσμος στην Κύπρο, ο οποίος υπέστη τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης και του εκτοπισμού πριν από τρεις δεκαετίες και εξακολουθεί να υποφέρει από τη ξένη στρατιωτική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, αντιλαμβάνεται και συμπονάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο, την προσφυγιά ή τον εκτοπισμό''.

    Για τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ''έχει εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τις γυναίκες της Κύπρου με ψηφίσματα, αλλά και με την παρουσία πολλών από αυτές σε αντικατοχικές εκδηλώσεις των γυναικών της Κύπρου''.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ Πορτογαλίας - Γκιουλ - Κυπριακό

    Το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών Ντιόγκο Φρέιτας ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο

    Προσπάθειες επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν ως έχει ή με περιθωριακές τροποποιήσεις θα αποτελούσαν περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας και βάναυσο βιασμό της λαϊκής θέλησης δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, στη Λεμεσό, με θέμα ''Γυναίκες για την Ειρήνη''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο λαός μας αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξακολουθήσει, όπως έχει υποχρέωση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη, να ενδιαφέρεται και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μια τέτοια λύση στηριγμένη στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο''.

    [08] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν του υποσχέθηκε να «κάνει βήματα» στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Γκιουλ είπε ότι μίλησε στον ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό πρόβλημα και του υπέβαλε αρκετά αιτήματα.

    [09] (Κ) Μάρσια Αλεξάκη - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο

    Οι γυναίκες της Κύπρου έχουν αποδείξει ότι σε επίπεδο πολιτών μπορούν και κάνουν πολλά για την οικοδόμηση της ειρήνης και θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη περισσότερα αν συμπεριληφθούν στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Μάρσια Αλεξάκη, σε χαιρετισμό της στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών''Γυναίκες για την Ειρήνη'' που διεξάγεται στη Λεμεσό.

    Η κ. Αλεξάκη είπε ότι ''οι γυναίκες της Κύπρου θέλουν μια λύση που να θέτει τέρμα στο διαχωρισμό και θα τους επιτρέπει να ζουν μαζί σε ειρηνικές δημοκρατικές συνθήκες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και είναι έτοιμες να συμμετέχουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, κύρια στις επίσημες διαπραγματεύσεις από τις οποίες απουσιάζουν''.

    [10] (Κ) Ρούλλα Μαυρονικόλα - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο

    Δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της ΕΕ, να καταστεί μέσα από μια λύση του Κυπριακού ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας, δήλωσε σήμερα η Ρούλλα Μαυρονικόλα, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, σημειώνοντας ότι ''εργαζόμαστε συστηματικά για λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό δίκαιο''.

    Σε χαιρετισμό της στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών με θέμα ''Οι Γυναίκες για την Ειρήνη'' που διεξάγεται στη Λεμεσό, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι ''οι γυναίκες στην Κύπρο παρόλο ότι είναι απούσες από τα σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, από την εξουσία, το στράτευμα και την οικονομία, παρόλο ότι εξακολουθούν να είναι η πιο ευάλωτη ομάδα στις επικρίσεις της κοινωνίας πεισματικά είναι εκεί αγέρωχες, περήφανες να διεξάγουν τον δικό τους ωραίο αγώνα όπου μπορούν''.

    [11] (Κ) Ευρωπαίος διπλωμάτης - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Κύπρος, έχοντας την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τσεχίας, αρνήθηκε να αποδεχθεί απόσπασμα του τελευταίου προσχεδίου της αντιδήλωσης της ΕΕ που ανέφερε ότι «η εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ένα αναγκαίο στοιχείο της ένταξης».

    [12] (Κ) Pia Locatelli - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο

    Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών, Ευρωβουλευτής Pia Locatelli, τη συμμετοχή Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γυναικών στο περιφερειακό συνέδριο γυναικών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Λεμεσό.

    Η κ.Locatelli στην ομιλία της επεσήμανε πως μετά από την τελευταία επίσκεψη της στην Κύπρο πριν από 6 χρόνια, βλέπει μια σημαντική διαφορά, η οποία όπως επεσήμανε είναι η συνεύρεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, όπως επίσης και η παρουσία γυναικών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο ίδιο συνέδριο.

    Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, η κ. Locatelli είπε πως πρέπει να δεχθούμε και να κατανοήσουμε τα αποτελέσματά του.

    Όπως είπε το αποτέλεσμα του αποδεικνύει πως η πρόταση για λύση στο Κυπριακό δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία

    Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αποφασιστικότητα ως προς την επίτευξη λύσης του προβλήματος, τόνισε σήμερα από την έδρα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναβεβαιώνοντας ενώπιον της 60ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τη δέσμευσή του για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    Στην προσφώνησή του στη ΓΣ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος αναμένει από τα ΗΕ να μεσολαβήσουν για την επίτευξη, μέσω διαπραγματεύσεων μιας λύσης, χωρίς διαιτησία και χωρίς προθεσμίες, που καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες, και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, όπως σημείωσε, θα είναι καταλυτική.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στους πολιτικούς στόχους της Τουρκίας ώστε να αποδεχθεί ότι η επίτευξη λύσης είναι συνώνυμη με την έννοια ενός μόνο και επανενωμένου κράτους, και εξέφρασε την ελπίδα πως μια ριζική αλλαγή στη στάση της Αγκυρας, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας, θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό εδώ και δεκαετίες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και μέρος της Δυτικής Οχθης και κάλεσε ''άλλες δυνάμεις κατοχής'' να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στα κράτη μέλη του ΟΗΕ για συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων, εξέφρασε την υποστήριξή του στη δήλωση της Βρετανίας ως προεδρεύουσας της ΕΕ και συνεχάρη τον πρόεδρο της ΓΣ Γιαν Ελιασον για την εκλογή του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν την εξεύρεση λύσης που θα επανένωνε την Κύπρο, ούτε το επείγον της επίτευξης αυτού, αλλά απέρριψαν το συγκεκριμένο Σχέδιο, διότι δεν πρόσφερε ούτε μπορούσε να φέρει την επανένωση της χώρας, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών.

    ''Ολο αυτό τον καιρό, δεν παραμείναμε αδρανείς. Προτεραιότητά μας ήταν να επανεξετάσουμε το περιεχόμενο, το προϊόν και τα μειονεκτήματα της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία οδήγησε στα δημοψηφίσματα. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στη διάλυση λανθασμένων αντιλήψεων οι οποίες παγιώθηκαν ως αποτέλεσμα της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μια τέτοια εσφαλμένη αντίληψη ήταν ότι η συνεχής και έντονη επιδίωξή μας για επίτευξη της ειρήνης και για επανένωση της χώρας μας έχει μειωθεί, ή ότι έχουμε αποδεχτεί την απαράδεκτη διαίρεση της χώρας μας, η οποία επιβλήθηκε το 1974 με την εισβολή και την κατοχή του 37% του εδάφους μας,'' είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και μια δεύτερη εσφαλμένη αντίληψη που αφορά το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην προσφορά και συνέχιση της ''Αποστολής Καλών Υπηρεσιών'' που ανατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η εντολή του Γενικού Γραμματέα για την ''Αποστολή Καλών Υπηρεσιών'' δεν έχει τερματιστεί, αλλά έχει εισέλθει σε μια νέα φάση με το τέλος των δημοψηφισμάτων και είναι μια συνεχής διαδικασία, είπε.

    ''Μέσω αυτής, αναμένουμε ότι ο Οργανισμός θα διαμεσολαβήσει για μια λύση με διαπραγματεύσεις, χωρίς επιδιαιτησία. Η ενεργός συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με αυτό θα ήταν καταλυτική. Μόνο μια συμφωνημένη λύση, υποστηριγμένη από την ηγεσία των δύο κοινοτήτων μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το χρονοδιάγραμμα για αναζήτηση λύσης πρέπει γνήσια και αποκλειστικά να καθοριστεί από τις παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος και ως τέτοιο δεν πρέπει να περιλαμβάνει χρονικές προθεσμίες, οι οποίες υπαγορεύονται από εξωγενή στοιχεία,'' υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Παραμένουμε δεσμευμένοι στη σύγκληση διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και στις προσπάθειες για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτές καρποφόρες διαπραγματεύσεις και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο έχουμε εφαρμόσει ουσιαστικά, πρακτικά μέτρα με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων'', είπε.

    ''Ο διαιρετικός χαρακτήρας του μεγαλύτερου μέρους του τελευταίου Σχεδίου, ο οποίος ουσιαστικά οδήγησε στην απόρριψή του, συνοψίζεται στην απομάκρυνσή του από το λόγο ύπαρξης του προβλήματος'', ανέφερε και πρόσθεσε πως ''μια άλλη πηγή μεγάλης ανησυχίας είναι η φαινομενική προθυμία των εμπλεκομένων στη διαδικασία να αποδεχτούν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό πολιτικών αξιώσεων εις βάρος των αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση''.

    ''Θα πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι ο διακανονισμός πρέπει να διατυπωθεί στη βάση των ανησυχιών και προσδοκιών του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, και όχι να στοχεύει στην ικανοποίηση των συμφερόντων ξένων δυνάμεων στο νησί'', υπογράμμισε.

    ''Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ο χρόνος μπορεί να μην εργάζεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε και άλλες αποτυχημένες προσπάθειες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και αποφασιστικοί. Αναβίωση των συνομιλιών απαιτεί ενδελεχή προετοιμασία και ειλικρινή εκτίμηση, ούτως ώστε οι προοπτικές επιτυχίας να είναι τουλάχιστον αξιόπιστες. Αυτό με τη σειρά του χρειάζεται επιβεβαίωση ότι οι τουρκικοί πολιτικοί στόχοι έχουν τώρα αλλάξει και ότι η Τουρκία αποδέχτηκε το γεγονός ότι η επίτευξη λύσης είναι συνώνυμη με την έννοια ενός μόνο και επανενωμένου κράτους,'' επεσήμανε.

    Είπε πως πάντοτε είχε την ελπίδα ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα άλλαζε ριζικά τη νοοτροπία της - μια προοπτική που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό για δεκαετίες.

    Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απάλλασσε ipso jure το κυπριακό πρόβλημα από μερικά ιδιαίτερα δύσκολα συστατικά στοιχεία και θα διευκόλυνε την επίλυσή του, ανέφερε.

    Ταυτόχρονα, η ύπαρξη του διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αναβολή ή άρνηση εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 September 2005 - 17:49:18 UTC