Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Ταλάτ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ακριβός Τσολάκης
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπράιζα - Τουρκικές εφημερίδες
  • [06] (Κ) ΣΕΚ - Κιττένης - Ανεργία - Τιμές καυσίμων
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ταλάτ
  • [10] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [11] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Μονακό
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Παραίτηση (1)
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Παραίτηση (2)
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή
  • [17] (Κ) ΕΕ - Λε Μπάϊγ - Τουρκία - Κύπρος
  • [18] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα
  • [19] (Κ) ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  • [01] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία - Δήλωση
    ----------------------------------------------------------
    Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005, οι οποίες θα αποδειχθεί ότι τη βαρύνουν και το ίδιο θα πράξει και ο ίδιος προσωπικά, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, καλώντας όσους διαθέτουν τυχόν στοιχεία να τα καταθέσουν στην Αστυνομία και στην ειδική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε, σε γραπτή δήλωσή του, ότι ''η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε αμετάκλητα αποφασισμένοι να διερευνήσουμε πλήρως, εξαντλητικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστα και σε όλες τις πτυχές της αυτή την τραγωδία''.
    
    ''Τελικά, όλα τα πορίσματα και ευρήματα θα εξετασθούν συνολικά και συντονισμένα, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας ''οποιονδήποτε κατέχει χρήσιμες πληροφορίες ή έγγραφα να καταθέσει υπεύθυνα στην Αστυνομία''.
    
    ''Θεωρώ ότι κανένας δεν έχει το πρόσχημα ότι 'φοβάται να καταθέσει', γιατί δεν υπάρχει ούτε τρόπος ούτε κίνδυνος για θυματοποίηση οποιουδήποτε μάρτυρα'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας όλους πως ''ο υπέρτατος νόμος είναι ότι κάθε πολίτης είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του ενώπιον νόμιμου Δικαστηρίου''.
    
    Ως προς τα αιτήματα που διατυπώνονται για περαιτέρω διορισμό ερευνητικών επιτροπών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του ότι έχει ζητήσει από τους δύο Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που ήδη έχουν ολοκληρώσει τη διερευνητική τους αποστολή στην Κύπρο, πέραν των δικών τους πορισμάτων, να υποβάλουν εισηγήσεις για περαιτέρω διερεύνηση των πτυχών εκείνων, όπου θα εντοπίσουν κενά ή αδυναμίες, ανεπάρκειες στη λειτουργία ή στις διαδικασίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
    
    ''Επίσημα'', όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος, ''ζήτησα να υποβάλουν εισήγηση για την επιλογή και διορισμό άλλου ή άλλων ειδικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα ασφάλειας ή και των διαδικασιών για τη διερεύνηση αυτών των πτυχών''.
    
    Ο Πρόεδρος διευκρινίζει ότι ''η κυβέρνηση θα καταβάλει τη δαπάνη για αυτό το επόμενο στάδιο έρευνας'', ενώ, για το ρόλο και τις ενέργειες της Βουλής σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, επισημαίνει πως ''η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει κάθε δικαίωμα να προβεί στο δικό της κοινοβουλευτικό έλεγχο, αν κρίνει ότι μπορεί να αποφανθεί στα άκρως εξειδικευμένα θέματα που εγείρονται από ένα αεροπορικό δυστύχημα''.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ''πρωτοφανή'' και ''αδικαιολόγητη'' την αντιδικία που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τον καλύτερο τρόπο ή φορέα για την διεξαγωγή άλλης ή άλλων ερευνών με πρόσθετους φορείς έρευνας και την απόδοση ευθυνών.
    
    ''Αυτή η κατάσταση'', συνεχίζει, ''μόνον σύγχυση δημιουργεί και επιτείνει το άγχος και την οδύνη των συγγενών των θυμάτων'', ενώ επιπλέον ''δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ανάμεσα στο λαό ότι υπάρχουν αυτοί που θέλουν να γίνει 'πλήρης διερεύνηση' και αυτοί που δεν επιθυμούν 'πλήρη διερεύνηση' ''.
    
    ''Αυτή είναι μια αβάσιμη και εντελώς παραπλανητική εικόνα'', λέει ο Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι ''καθολική είναι η επιδίωξη και επιθυμία για πλήρη, αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα''.
    
    ''Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά'', δηλώνει ο Πρόεδρος, ''είμαστε αμετάκλητα αποφασισμένοι να διερευνήσουμε πλήρως, εξαντλητικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστα και σε όλες τις πτυχές της αυτή την τραγωδία'' και ''αυτή η απόφαση έχει διακηρυχθεί επίσημα, με σαφήνεια, κατηγορηματικότητα και δημόσια από την πρώτη στιγμή, χωρίς να υπάρχει ανάγκη είτε για 'πίεση', είτε για 'παραινέσεις', είτε για 'απαίτηση' από οποιονδήποτε''.
    
    Ακριβός Τσολάκης - Αφιξη - Δηλώσεις
    --------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας Ακριβός Τσολάκης δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης του ιδίου και μελών της Επιτροπής στην Κύπρο είναι η συγκέντρωση ευρημάτων και από κυπριακής πλευράς ώστε ''να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι αντάξιο των προσδοκιών των ανθρώπων που έχουν χάσει τους δικούς τους'', στην αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό Αθηνών.
    
    ''Θα καλύψουμε όλα τα πλαίσια τα οποία προβλέπει η διαδικασία διερεύνησης και θα αποκομίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε από την κυπριακή πλευρά'', είπε ο κ. Τσολάκης κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
    
    Είπε ότι τα ευρήματα που η Επιτροπή θα συλλέξει από την Κύπρο θα προστεθούν μαζί με αυτά που ήδη οι εμπειρογνώμονες έχουν στα χέρια τους αλλά και με αυτά τα οποία θα μαζευτούν στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον.
    
    Σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Τσολάκης είπε ότι ''με το ρυθμό με τον οποίο πηγαίνουμε θα φθάσουμε σε ένα πόρισμα στα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος, που είναι έξι μήνες''.
    
    Ο κ. Τσολάκης διασαφήνισε ότι σκοπός της διερεύνησης την οποία διεξάγει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων ''είναι μόνο για εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή''.
    
    Πρόσθεσε ότι ''αυτή η κατηγορία ατυχήματος έχει παγκόσμια απήχηση και όλος ο κόσμος περιμένει να φθάσουμε στο τέλος αυτής της διερεύνησης και να βρούμε τα αίτια τα οποία θα δώσουν εξηγήσεις σε όλα αυτά που συνέβησαν''.
    
    Στις δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Τσολάκης είπε ότι ''είμαστε ιδιαίτερα θλιμμένοι διότι πλησιάζουμε κοντά στον κόσμο που έχασε ανθρώπους του και υποφέρει.
    
    ''Συμμεριζόμαστε την οδύνη, αυτό σας το τονίζω όχι μόνο εμείς αλλά όλος ο ελληνικός λαός από τον πρώτο μέχρι ως τον τελευταίο Ελληνα'', είπε ο κ. Τσολάκης.
    
    Ο κ. Τσολάκης θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και ακολούθως θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    ΔΗΣΥ -Αεροπορική τραγωδία- Δήλωση Προέδρου Παπαδόπουλου
    -------------------------------------------------------------------
    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι, με τη χθεσινή δήλωσή του για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''επιλέγει την αντιπαράθεση'' και ''κατά κύριο λόγο με τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν''.
    
    Με ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ εκφράζει τη λύπη του, επειδή -όπως αναφέρει- δεκαπέντε ημέρες μετά την τραγωδία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη σε αυτήν τη δήλωση, ''αντί, ως όφειλε, με συγκεκριμένες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις των νόμων, για να ανταποκριθεί στο καθολικό αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια, για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας και την απόδοση τυχόν ευθυνών''.
    
    Επικρίνοντας την ενέργεια του Προέδρου να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, ο ΔΗΣΥ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ''οι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν εκδίδουν πολυσέλιδες ανακοινώσεις, ούτε λέγουν πολλά'', αλλά ''απαντούν με έργα σε όσα εκ καθήκοντος οφείλουν να πράξουν''.
    
    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βουλή - Αεροπορικό δυστύχημα
    ----------------------------------------------
    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ διαβίβασε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αίτημα, υπογραμμένο από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη και άλλα 11 μέλη της ομάδας, με το οποίο ζητά έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία το σώμα θα καλείται να αποφασίσει να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο το διορισμό ποινικών ανακριτών και ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή διοικητικών ευθυνών για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.
    
    Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου , στην οποία παρίστατο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης, αφού ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόθεση πολιτικοποίησης, κομματικοποίησης της αεροπορικής τραγωδίας, ή αντιδικίας με την οποιαδήποτε παράταξη, είπε ότι το αίτημα του ΔΗΣΥ στοχεύει στον άμεσο διορισμό είτε των ποινικών ανακριτών, είτε της ερευνητικής επιτροπής ώστε ''να μην επιτραπεί σε κανένα να αλλοιώσει γεγονότα, έγγραφα ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία, για να μην οδηγηθεί η διερεύνηση στην απόλυτη αλήθεια''.
    
    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση του ΔΗΣΥ για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής δεν έχει σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και ανέφερε ότι ο ίδιος θα ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το αίτημα του ΔΗΣΥ.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες
    -----------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι για την εξακρίβωση των αιτίων της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' θα πρέπει να διενεργηθεί χωριστή έρευνα, που να έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας, της αντικειμενικότητας, του αδιάβλητου και της διαφάνειας.
    
    Σε δηλώσεις στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι από τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''δεν προκύπτει ότι απορρίπτεται η πρόταση για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής Επιτροπής''.
    
    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''μόνο μια τέτοια σφαιρική έρευνα θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας, θα καταλογίσει ευθύνες σε όσους ευθύνονται και θα παραπέμψει ενώπιον δικαστηρίων κάθε τυχόν ένοχο, ενώ ταυτόχρονα με την έρευνα αυτή θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αερομεταφορές που έχει πληγεί καίρια από την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία''.
    
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν, στο πλαίσιο των ερευνών, κατά πόσο τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας στην αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος''.
    
    Ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το κατά πόσο το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ''είχε και έχει την αναγκαία στελέχωση για να ασκεί ελέγχους'', προσθέτοντας ότι οι έρευνες πρέπει να καταδείξουν και τυχόν διαπλοκή οποιασδήποτε μορφής που αφορά την εταιρεία ''Ηλιος''.
    
    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Αεροπορική τραγωδία
    ------------------------------------
    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητά την άμεση σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των κενών, παραλείψεων και ελλειμμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.
    
    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε πως η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την πτυχή αυτή.
    
    Είπε ότι οι Οικολόγοι σε καμμιά περίπτωση δέχθηκαν την οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβατών.
    
    ''Θεωρούμε την οποιανδήποτε έμμεση ή άμεση τοποθέτηση που τείνει να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης για την αξιοπιστία της ελληνικής ή της κυπριακής επιτροπής σαν ατυχή, αβάσιμη και επιζήμια. Να αφεθούν οι επιτροπές απερίσπαστες στο έργο τους'', πρόσθεσε.
    
    Σημείωσε ότι ''έτσι νοιώθουμε ότι δεν μας αγγίζουν οι όποιες επισημάνσεις του Προέδρου της Βουλής σε 'αυτόκλητους και ανεύθυνους εμπειρογνώμονες' ''.
    
    Υπουργός Υγείας - Συντριβή Μπόινγκ - Αγνοούμενοι
    --------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε χθες ότι υπάρχει η πιθανότητα πραγματοποίησης εικονικής ταφής για τα τρία αγνοούμενα άτομα που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του μοιραίου Μπόιγνκ της εταιρείας ''Ηλιος''.
    
    Οπως είπε, οικείοι των τριών αγνοούμενων εξέφρασαν τη σκέψη να ληφθεί στάχτη από την περιοχή της συντριβής για να προχωρήσουν σε μια εικονική ταφή, ωστόσο το θέμα αυτό ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση.
    
    Ο Υπουργός δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσον τα οστά που ανεβρέθηκαν στην περιοχή, έχουν σχέση με τα τρία αγνοούμενα άτομα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμη μια σορός στο νεκροτομείο του συζύγου της Ανδριάνας Χρυσάνθου.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι εάν δεν ανεβρεθούν οι σοροί των τριών, τότε προκύπτει νομικό πρόβλημα.
    
    ''Η εικονική ταφή δεν γίνεται για να επιβεβαιώσει το θάνατο των τριών ανθρώπων. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να εξαχθεί από την ίδια την έκθεση που θα ετοιμαστεί'', είπε.
    
    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η τελική γνωμάτευση για το τι είναι ισότιμο με το θάνατο, θα γίνει από τη Γενική Εισαγγελία.
    
    Εταιρεία ''Helios'' - Αεροσκάφη - Ελεγχος
    ----------------------------------------------------
    Οι ανεξάρτητοι έλεγχοι που έγιναν από εμπειρογνώμονες στη Σουηδία σε δύο αεροσκάφη τύπου Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας ''Helios Airways'' ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα αεροσκάφη έχουν ξαναρχίσει τα δρομολόγιά τους.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το πρώτο αεροσκάφος επέστρεψε στη Λάρνακα την περασμένη Πέμπτη και το δεύτερο χθες το βράδυ.
    
    ''Οι εμπειρογνώμονες στις εγκαταστάσεις συντήρησης των Σκανδιναβικών Αερογραμμών (SAS) στο Αεροδρόμιο Arlanda στη Στοκχόλμη διεξήγαγαν εκτενείς μηχανικούς ελέγχους στα δύο Β737, σύμφωνα με τις συστάσεις της Μπόινγκ, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία. Σαν αποτέλεσμα, η αεροπλοϊμότητα των αεροσκαφών μας επαναβεβαιώθηκε'', σημειώνει η ''Helios''.
    
    Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι ''το θέμα της ασφάλειας είναι η πρώτη προτεραιότητά'' της και ότι τα αεροσκάφη της ''συντηρούνται σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα συντήρησης της κατασκευάστριας εταιρείας και εγκρίνονται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου''.
    
    Ματ Μπράιζα - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
    ----------------------------------------------------------
    Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού γιατί, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αντιλαμβάνεται πως ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του.
    
    ''Αν πιστεύεις ότι επιθυμεί (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) διευθέτηση του Κυπριακού και αν θεωρείς ότι νοιάζεται και ότι δεν επιθυμεί μια χωριστή τουρκοκυπριακή πολιτική οντότητα, τότε πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι το ρολόι κτυπά και κάθε μέρα που περνά φέρνει τους Τ/Κ ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ' από κάποιον, παρόλο που αυτό δεν αποτελεί πολιτική των ΗΠΑ'', είπε.
    
    Οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Μπράιζα στις ΗΠΑ μεταξύ 25-26 Αυγούστου. Οπως αναφέρει  ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, ο κ. Μπράιζα, αφού αναφέρθηκε στο ''ναι'' των Τουρκοκυπρίων, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως ''ένα συμβιβασμό άνευ προηγουμένου'' και σημείωσε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ''το καλύτερο πράγμα που είδαμε ποτέ για να φτάσουμε πιο κοντά σε μια διευθέτηση''.
    
    Οπως ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ''καθώς σφυγμομετρώ τους φίλους μου στην Αθήνα ή στη Λευκωσία, περιλαμβανομένων και Ελληνοκυπρίων, αισθάνομαι ότι γίνεται αντιληπτό πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη''.
    
    Εξέφρασε την άποψη ότι οι Ε/Κ αντιλαμβάνονται πως εάν δεν κάνουν κάτι, θα δώσουν στους απορριπτικούς ανάμεσα στους Τ/Κ αυτό ακριβώς που επιθυμούν.
    
    ΕΕ - Κομισιόν - Τουρκία - Κύπρος
    ----------------------------------
    Η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στις 3 Οκτωβρίου, χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αυτό δεν της είχε τεθεί ως όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
    
    Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουάζ λε Μπελ, τονίζοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και των 25 κρατών μελών της Ενωσης.
    
    Η κ. λε Μπελ κάλεσε την Αγκυρα να κάνει ό,τι μπορεί σε σχέση με τη μείωση της έντασης για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    ''Είναι ξεκάθαρο'', είπε, ''ότι η όποια προσπάθεια που θα κάνει η Τουρκία πριν τις 3 Οκτωβρίου θα είναι πολύ βοηθητική'', είπε η Εκπρόσωπος της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι ''δεν είναι υπάρχει νομική υποχρέωση για την Τουρκία να πράξει περισσότερο από όσα έχει ήδη πράξει''.
    
    Σιράκ - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
    ----------------------------------
    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία πρέπει να διευκρινίσει τη στάση της όσον αφορά την Κύπρο και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.
    
    ''Μετά από τη μονομερή δήλωση της για την Κύπρο, η Τουρκία πρέπει να προβεί σε διευκρινίσεις και να διαβεβαιώσει στα 25 μέλη της ΕΕ για τη θέλησή της να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την Ενωση'', είπε ο κ. Σιράκ σε συνέδριο Γάλλων πρεσβευτών.
    
    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. Σιράκ είπε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι η αρχή μιας δύσκολης και μακράς πορείας, της οποίας το τέλος δεν είναι βέβαιο.
    
    Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ
    -------------------------------------
    Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι, με τη μονομερή δήλωση που έκανε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, δημιούργησε σειρά προβλημάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απηύθυνε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Πράγα.
    
    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως η μονομερής δήλωση δεν μπορεί να δημιουργεί ασάφειες, ούτε ως προς την έννοια, ούτε ως προς το περιεχόμενο της υπογραφής που έβαλε η Τουρκία και επεσήμανε πως την υπογραφή πρέπει να την ακολουθήσει και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, έναντι όλων των κρατών - μελών.
    
    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση στην τσεχική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Jiri Paroubek σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι κατά τις συζητήσεις τους ανέπτυξε τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ελλάδας «ενόψει των προσεχών συζητήσεων στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας».
    
    Σε ερώτηση αν η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία θα επιβαρύνει το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 και του Ατυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε πως λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται όλα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
    
    Επανέλαβε πως η στρατηγική της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν μεταβάλλεται, υπενθύμισε ωστόσο ότι «η Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της τροχιά, θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που της έχουν τεθεί και κατά καιρούς, αλλά, κυρίως, με την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004».
    
    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία
    --------------------------------------------
    Στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στην Ουαλία ''θα παιχτεί το παιχνίδι'' αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε χθες  στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.
    
    Οπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ομολόγους του, με κύριο θέμα την επικείμενη συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και τη σύγκληση του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
    
    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου από τη Χάγη όπου βρίσκεται, συνομίλησε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ισπανίας και της Τσεχίας και αναμένεται να επικοινωνήσει επίσης και με τους υπουργούς εξωτερικών της Μάλτας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Επιτροπής ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου, χωρίς να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αυτό δεν της είχε τεθεί ως όρος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε χθεσινές δηλώσεις του Επίτροπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, λέγοντας ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος έχει διαφορετική άποψη.
    
    «Θα περιμένουμε την Τετάρτη να δούμε ποιές είναι οι πραγματικές προθέσεις των ενδιαφερομένων πλευρών και μετά θα μιλούμε», είπε και τόνισε: “Αυτή η στιγμή είναι στιγμή προετοιμασίας. Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω όλες τις δηλώσεις που γίνονται. Θα παιχτεί το παιχνίδι στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο”.
    
    Αθήνα - Αντώναρος - Τουρκία - ΕΕ
    -----------------------------------
    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας χθες σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα καλέσει την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο, όπως έχει κάνει με νεώτερες δηλώσεις του ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, επανέλαβε πως «η ελληνική κυβέρνηση, έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο».
    
    Ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση αν δικαιούται η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να έχει αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε πως «οι συνεννοήσεις στους κόλπους της ΕΕ βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πολύ κρίσιμο, σημαντικό και ευαίσθητο, σημείο» και πως «η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι και των 25 χωρών μελών της ΕΕ και τις οποίες καλείται να εφαρμόσει και να σεβαστεί».
    
    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις θέσεις του κ. Σιράκ, ο κ. Αντώναρος είπε πως «κάθε κυβέρνηση της Ευρώπης διατυπώνει τις απόψεις της, κρίνοντας με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα».
    
    Μολυβιάτης - Αλαβάνος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
    --------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε χθες ότι ''είναι αδιανόητο να θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ μία χώρα που δεν αναγνωρίζει ένα από τα 25 ήδη μέλη της ΕΕ'' και πρόσθεσε πως ''δεν μπορεί να δοθεί πράσινο φως αν δεν θεωρηθεί νομικά άκυρη η δήλωση για μη αναγνώριση της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία''.
    
    Ο κ. Αλαβάνος προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, με τον οποίο συζήτησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
    
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ''βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον από άποψη των πιέσεων που ασκούνται στην Τουρκία για το Κυπριακό, πρώτη φορά και από μεγάλες χώρες της ΕΕ, αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων τα οποία έγιναν''.
    
    ''Νομίζω ότι πρέπει και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε αυτό'', σημείωσε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε πως ''δεν μπορεί να δοθεί πράσινο φως αν δεν θεωρηθεί νομικά άκυρη η δήλωση για μη αναγνώριση της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία''.
    
    Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Οδόφραγμα Ζώδιας
    --------------------------------
    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη και πρόθυμη να διευκολύνει οποιαδήποτε προσωρινή συμφωνία επιτευχθεί για το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Ζώδια, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της Δύναμης Μπράιαν Κέλι.
    
    Οπως ανέφερε «είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε μια προσωρινή διευθέτηση μέχρι τη διαπλάτυνση του δρόμου».
    
    ''Είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε οποιαδήποτε προσωρινή διευθέτηση επιτευχθεί ώστε να διασφαλιστεί η χρήση του ασφαλτωμένου δρόμου που υπάρχει προς το οδόφραγμα και που είναι μονής κατεύθυνσης, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για το οδόφραγμα», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
    
    Υπουργοί Υγείας Κίνας - Κύπρου - Συνεργασία
    ---------------------------------------------------
    Κύπρος και Κίνα ανασκόπησαν χθες τη συμφωνία που έχουν στον τομέα της υγείας και αποφάσισαν όπως η συνεργασία αυτή διευρυνθεί περαιτέρω.
    
    Αντιπροσωπείες των δύο χωρών, υπό τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη και τον Υφυπουργό Υγείας της Κίνας Τσεν Κσιαοχόνγκ, συζήτησαν διάφορες πτυχές της συμφωνίας και ιδιαίτερα τους τομείς που αφορούν την οργάνωση νοσηλευτηρίων και τον τομέα μητέρας και παιδιού και αποφάσισαν την ετοιμασία προγράμματος δράσης.
    
    Ο Κινέζος Υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια καλή βάση για συνεργασία σε θέματα υγείας και πρόσθεσε ότι το μέλλον στον τομέα αυτό είναι λαμπρό.
    
    Απηύθυνε επίσης στον Κύπριο Υπουργό πρόσκληση για πραγματοποίηση επίσκεψης στην Κίνα, η οποία έγινε αποδεκτή.
    
    Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Α' εξαμήνου 2005
    ---------------------------------------------------------
    Κέρδη ύψους 15,6 εκατομμυρίων λιρών κατέγραψε η Ελληνική Τράπεζα για το πρώτο εξάμηνο του 2005, αυξάνοντας την κερδοφορία της κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε χθες  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ανδρέας Παναγιώτου.
    
    Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε την κερδοφορία ''πολύ ικανοποιητική'', εξηγώντας ότι η εικόνα των κερδών επηρεάστηκε αρνητικά λόγω των αυξημένων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
    
    Οπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, η Τράπεζα ''με ανανεω΅ένη διοίκηση και κατά το πλείστο ξεκαθαρισ΅ένους τους λογαριασ΅ούς της από ακάλυπτες προβλη΅ατικές χορηγήσεις, μπαίνει σε πορεία που προδιαγράφει σταθερή και ουσιαστικά βελτιωνό΅ενη κερδοφορία''.
    
    ''Αυτός ο πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης προωθείται προς την επίτευξή του ΅ε σύνεση και αποφασιστικότητα'', πρόσθεσε.
    
    Ποδόσφαιρο - 1η αγωνιστική - Νίκη της Ανόρθωσης
    --------------------------------------------
    Η Ανόρθωση συνέτριψε χθες βράδυ στο ''Αμμόχωστος'' την τυπικά γηπεδούχο Νέα Σαλαμίνα με 5 - 2, σε αγώνα με τον οποίο ολοκληρώνεται η 1η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.
    
    Μετά το πέρας της 1ης αγωνιστικής, η βαθμολογία διαμορφώνεται ως ακολούθως:
    
    1. Ανόρθωση       3
    2. Απόλλων        3
    3. Ομόνοια        3
    4. ΕΝΠ            3
    5. ΑΕΛ            3
    6. Εθνικός Αχνας  3
    7. ΑΠΟΕΛ          1
    8. Ολυμπιακός     1
    9. Ν. Σαλαμίνα    0
    10 ΑΕΚ            0
    11. ΑΠΕΠ          0
    12. ΑΠΟΠ/ΚΥΝΗΡΑΣ  0
    13. Διγενής       0
    14. ΘΟΪ           0
    
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχεια των ερευνών για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, η χθεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το θέμα αυτό και οι αντιδράσεις κομμάτων, η άφιξη στην Κύπρο του Προέδρου της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβού Τσολάκη και η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με το Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Το αίτημα του ΔΗΣΥ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, η αναμενόμενη υποβολή παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού και το θέμα ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού, καθώς και το πόρισμα της έρευνας για τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η κολοκυθιά του Τάσσου'' ότι η έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα όσα προηγήθηκαν της αεροπορικής τραγωδίας και η επιμονή της αντιπολίτευσης, αλλά και των συγκυβερνώντων κομμάτων, πλην ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, "υποχρέωσαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην έκδοση μακροσκελούς δήλωσης για το αεροπορικό δυστύχημα". Σε άλλο θέμα γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα ανάλογο εκείνου της 17ης Δεκεμβρίου 2004, εξαιτίας του κλίματος που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο στη Σύνοδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών, όσο και στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, σχετικά με τη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Χαρακίρι'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη χθες σε μακροσκελή δήλωση για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ''επιχειρώντας να καλύψει'' τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και ''σε μια προσπάθεια'' -σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα- ''να ικανοποιήσει τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση, Δημήτρη Χριστόφια''. Αλλού γράφει ότι και επίσημα ο Δημοκρατικός Συναγερμός ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητήσει και να λάβει απόφαση σχετικά με το διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005 και για την απόδοση τυχόν ευθυνών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Χρησμοί Τάσσου'' γράφει πως χθες υπήρξε μακροσκελής δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το αεροπορικό δυστύχημα, με την οποία ανέλαβε προσωπική δέσμευση για πλήρη έρευνα και όπου αναφέρθηκε στο έργο των τεσσάρων ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και στη βούλησή του για διορισμό επιπλέον ανεξάρτητων ερευνητών, όμως δεν είπε ούτε λέξη για τις καταγγελίες Χατζηγεωργίου και ''τις προσπάθειες σπίλωσής του'', ούτε για ''την αδράνεια του Υπουργού (Συγκοινωνιών και Εργων)'' και το τι θα γίνει με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως από σήμερα πιάνει δουλειά ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής του για να συλλέξει καταθέσεις μαρτύρων και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Εδωσε εξηγήσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά τη λαϊκή κατακραυγή για το αεροπορικό δυστύχημα και τη διερεύνηση των αιτίων που συνέβαλαν στην πτώση του αεροπλάνου και στο θάνατο 121 ανθρώπων, προέβη χθες σε πολυσέλιδη δήλωση με την οποία ''τήρησε αποστάσεις'' από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, απέρριψε το αίτημα για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών και εξήγησε ότι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα αποδώσουν τυχόν πολιτικές ευθύνες, για τις οποίες προϋπόθεση είναι η εξεύρεση των αιτίων της πτώσης του μοιραίου ''Μπόινγκ''. Αλλού γράφει ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της συμπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ζητούν ανασχηματισμό και φρεσκάρισμα της κυβέρνησης Παπαδοπούλου, θεωρώντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, με την αναμενόμενη σήμερα υποβολή της παραίτησης του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εξηγήσεις για τα κενά'' γράφει στο κύριο θέμα πως η κυβέρνηση ζητεί τώρα -δεκαπέντε ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου- εξηγήσεις από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για το γεγονός ότι δεν έγιναν πτητικοί έλεγχοι στα αεροπλάνα των κυπριακών αεροπορικών εταιρειών, ενώ ερωτήματα εγείρονται και για τους Βρετανούς Συμβούλους του κυπριακού Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και για τυχόν παραλείψεις τους. Αλλη είδηση είναι η αποκάλυψη Τούρκου γενετιστή, του Ερόλ Μπαϊσάλ, ότι υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των γονιδίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πλήρης διερεύνηση'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες, με γραπτή του δήλωση για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, ότι η κυβέρνηση είναι αμετάκλητα αποφασισμένη να διερευνηθούν πλήρως, εξαντλητικά, αντικειμενικά και ανεπηρέαστα όλες οι πτυχές του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μετά την παραλαβή της έκθεσης με τα πορίσματα της ερευνητικής επιτροπής για το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ από τον Πρόεδρό της Θεμιστοκλή Εργατούδη, δήλωσε ότι διαπιστώνονται σοβαρές αδυναμίες στον έλεγχο της διαχείρισης του Ταμείου, το οποίο παρουσίασε έλλειμμα 9,2 εκατομμύρια λίρες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Στο μάτι του κυκλώνα'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο κυκλώνας ''Κατρίνα'' έπληξε χθες την ακτή του κόλπου των ΗΠΑ και την ιστορική πόλη της Νέας Ορλεάνης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Αλλού γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ άσκησε χθες αυξημένες πιέσεις στην Τουρκία, για να διευκρινίσει τη θέση της ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία και για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Ταλάτ

    Η Κύπρος κατάγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταλάτ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Επιτετραμμένος επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταλάτ δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους της τουρκικής πλευράς.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ακριβός Τσολάκης

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα παρέχει στη Διερευνητική Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας κάθε δυνατή διευκόλυνση για τις έρευνες που διεξάγει στο νησί αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της εταιρείας ''Ηλιος'' στην Αθήνα στις 14 Αυγούστου, διαβεβαίωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ακριβό Τσολάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσολάκης είπε ότι ''με τη στάση του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, την κάλυψη και τις διευκολύνσεις τις οποίες μας παρέχει, θα κάνει τη δουλειά μας πάρα πολύ πιο εύκολη''.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπράιζα - Τουρκικές εφημερίδες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα φαίνεται να μην αποδόθηκαν σωστά από τις τουρκικές εφημερίδες που τις αναδημοσίευσαν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αναμένει το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Μπράιζα και πως ''φαίνεται ότι οι δηλώσεις δεν είναι ακριβώς όπως είχαν αποδοθεί από τις τουρκικές εφημερίδες''.

    [06] (Κ) ΣΕΚ - Κιττένης - Ανεργία - Τιμές καυσίμων

    Το κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την αυξητική τάση της ανεργίας, αλλά και για τις ολοένα αυξανόμενες τιμές των καυσίμων έκρουσε σήμερα η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), καλώντας την κυβέρνηση, τη Βουλή, αλλά και όλους τους κοινωνικούς εταίρους να βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δύο αυτά φαινόμενα.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης προειδοποίησε πως η ανεργία ανέβηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2005 στο 3,98% και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, ενώ τα καύσιμα θα επιφέρουν αρνητικές αλυσιδωτές επιδράσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών

    Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο Μάκης Κεραυνός θα υποβάλει σύντομα την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών για να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση στην Ελληνική Τράπεζα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η απόφαση για παραμονή ή αποχώρηση από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ''προσωπική ευχέρεια του κάθε Υπουργού''.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4682               0,4710
    Λίρα Αγγλίας              0,8364               0,8414
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4204            0,4237
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3505            0,3533
    Δολάριο Καναδά                  0,3894            0,3925
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0720            0,0725
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3681            0,3710
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας - Ταλάτ

    Η ε/κ πλευρά έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό και έχει πει ότι είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες που επικαλείται ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Ζώδιας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς και να ανοίξει εντός των προσεχών ημερών η δίοδος, σημειώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες από την ε/κ πλευρά.

    [10] (Κ) Γάλλος ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί απηύθυνε σήμερα εκ νέου έκκληση προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    «Είναι σχεδόν αδιανόητο μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση να αρνείται να αναγνωρίσει ένα από τα μέλη της», ανέφερε σε συνάντηση Γάλλων πρεσβευτών.

    Ο κ. Ντουστ-Μπλαζί είπε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της έναντι της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Γαλλία «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της αλλά αναμένει την Τουρκία και κάθε υποψήφια χώρα να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις και να εκπληρώσουν τις συνθήκες για ένταξη στην Ενωση».

    [11] (Κ) ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Μονακό

    Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει αύριο στο Μονακό, για να συμμετάσχει στη Συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ.

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Παραίτηση (1)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπέβαλε σήμερα γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

    "Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα της απόφασής μου να αποδεχτώ πρόταση που μου έχει γίνει για ανάληψη θέση στον ιδιωτικό τομέα", είπε, προσθέτοντας πως θα αναλάβει τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή στην Ελληνική Τράπεζα.

    Καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών θα εκτελεί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Αεροπορική τραγωδία - Ερευνες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι από τη διερεύνηση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου θα εξαρτηθεί και η κατεύθυνση της έρευνας όσον αφορά τις ευθύνες, σημειώνοντας ότι αν το αίτιο είναι μηχανικό ή αβλεψία της εταιρείας ή παράλειψη εκ μέρους αρχών, θα διαφοροποιηθεί ο χαρακτήρας της έρευνας όσον αφορά τις ευθύνες.

    Πρόσθεσε ότι στη διάρκεια των ερευνών θα υποβάλλονται περιοδικά εκθέσεις και στη βάση αυτών των περιοδικών εκθέσεων, εάν διαφαίνεται η κατεύθυνση έρευνας για ευθύνες, αυτή θα αρχίσει αμέσως.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Παραίτηση (2)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού, η οποία έγινε αποδεκτή.

    ''Η παραίτησή μου είναι αποτέλεσμα της απόφασής μου να δεχθώ πρόταση που μου έχει γίνει για ανάληψη σημαντικής θέσης στον ιδιωτικό τομέα. Εκφράζω δημόσια τις απεριόριστες ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξαιρετική τιμή που μου έκανε να με επιλέξει ως ένα από τους Υπουργούς της κυβέρνησής του καθώς και για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που μου παρείχε σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας'', δήλωσε ο κ. Κεραυνός, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη ευαρέσκεια και ικανοποίησή του για το ζήλο, την εργατικότητα, το πνεύμα συνεργασίας και την αποτελεσματικότητα του κ. Κεραυνού, ως Υπουργού διαδοχικά σε δύο Υπουργεία και ως μέλους του συλλογικού σώματος του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  517.488,23
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,39    -0,06    480.971,59
    FTSE/CySE 20                           437,74     0,03    406.437,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.310,00    -0,02    408.612,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.023,17    -0,40      7.684,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          980,24    -1,80     27.528,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.299,26    -0,03    416.296,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.361,01    -0,01    333.358,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.122,62    -1,41        644,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            964,17    -0,13     52.395,25
    FTSE Med (29/8/2005)                 7.976,74    -0,65
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (Κ) ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διοργάνωσε σήμερα αποχαιρετιστήρια δεξίωση για τον Διευθυντή του Πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, ο οποίος αποχωρεί αύριο από το Πρακτορείο για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ σημαντική υπηρεσία για την Κύπρο και τον τόπο γενικά, γεγονός που θεωρείται τιμή για το ΚΥΠΕ.

    [17] (Κ) ΕΕ - Λε Μπάϊγ - Τουρκία - Κύπρος

    H εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανσουάζ Λε Μπάϊγ επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συζήτησε τις επιφυλάξεις του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω της άρνησης της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο.

    Η Φρανσουάζ Λε Μπάϊγ σημείωσε παράλληλα ότι η θέση της Επιτροπής έχει διατυπωθεί, είναι γνωστή και ότι ελπίζει στην ικανοποιητική επίλυση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα

    Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το πρώτο εξάμηνο του 2005 είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ομιλο Λαϊκής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Χρίστο Σαββίδη, το κέρδος πριν από τις προβλέψεις αυξήθηκε κατά 20,7% φτάνοντας τα ΛΚ45,1 εκ. ενώ το κέρδος μετά τις προβλέψεις έφτασε τα ΛΚ22,4 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 56,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα ΛΚ18,1εκ. σε σχέση με ΛΚ11,1εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004, σημειώνοντας αύξηση 63,2%.

    [19] (Κ) ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Στην είδηση με τίτλο "ΔΣ ΚΥΠΕ - Αποχώρηση Διευθυντή" παρακαλώ όπως διορθωθεί ο τίτλος της θέσης που αναλαμβάνει ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους. Ο ορθός τίτλος του κ. Θεμιστοκλέους είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διοργάνωσε σήμερα αποχαιρετιστήρια δεξίωση για τον Διευθυντή του Πρακτορείου Θέμη Θεμιστοκλέους, ο οποίος αποχωρεί αύριο από το Πρακτορείο για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

    Σε σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι ο κ. Θεμιστοκλέους αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ σημαντική υπηρεσία για την Κύπρο και τον τόπο γενικά, γεγονός που θεωρείται τιμή για το ΚΥΠΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 August 2005 - 17:49:32 UTC