Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία - Δηλώσεις - Ομιλία
  • [02] (Κ) Ταυτοποιήση σορού Ανδρέα Προδρόμου - Αεροπορική τραγωδία
  • [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υπουργός Εξωτερικών
  • [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
  • [06] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδροι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΣΑΕ & ΝΕΠΟΜΑΚ
  • [07] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Μητροπολίτης Πάφου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορική τραγωδία - Δηλώσεις - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε σήμερα τις εισηγήσεις για διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής ανακριτών για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του Μπόιγκ της ''Helios'' στις 14 Αυγούστου, που οδήγησε στο θάνατο 121 άτομα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πως ''όλες αυτές οι άλλες διαδικασίες το μόνο που θα προκαλέσουν είναι σύγχυση και μια επιπλοκή στις διαδικασίες που κάθε άλλο παρά θα βοηθήσουν στην αντικειμενική διερεύνηση'' του τραγικού ατυχήματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ίδιος δεν νομίζει ότι υπάρχει ''κανένας στην Κύπρο που μπορεί να αμφισβητήσει είτε την αντικειμενικότητα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή την απόλυτη θέληση της κυβέρνησης να διεξαγάγει την έρευνα σε βάθος, με αντικειμενικότητα και χωρίς κανένα υπολογισμό ή σκοπιμότητα εναντίον κυβερνητικών υπαλλήλων, κυβερνητικών τμημάτων, ιδιωτών, εταιρειών και οποιονδήποτε εμπλέκεται''.

    [02] (Κ) Ταυτοποιήση σορού Ανδρέα Προδρόμου - Αεροπορική τραγωδία

    Ταυτοποιήθηκε σήμερα η σορός του φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, θύμα του μοιραίου αεροσκάφους της HELIOS που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό, και δεν είχε αναγνωριστεί από συγγενείς, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ, αρμόδια πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί με τη μέθοδο του DNA 55 σοροί, ανάμεσά τους και αυτή του Ανδρέα Προδρόμου.

    [03] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Τη σταθερή θέση και απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προβεί ποτέ σε υποχωρήσεις και εκπτώσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την Κύπρο και τον κυπριακό Ελληνισμό, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ''η λύση του Κυπριακού θα είναι αναγκαστικά λύση συμβιβασμού'', δηλαδή ''μια λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    ''Για εμάς'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κηρύσσοντας απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο την έναρξη των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ''το θέμα δεν είναι απλώς να κλείσει το Κυπριακό, για να τελειώνει επιτέλους μια ενοχλητική για μερικούς εκκρεμότητα'', αλλά ''το θέμα ήταν και είναι να λυθεί σωστά το Κυπριακό''.

    ''Και για τη σωστή λύση του Κυπριακού'', πρόσθεσε, ''θα συνεχίσουμε να μοχθούμε και να αγωνιζόμαστε, με ακλόνητη πίστη στην τελική δικαίωση''.

    Στην τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου παρευρέθησαν, εκτός των δεκάδων εκπροσώπων των όπου γης αποδήμων Κυπρίων, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων οργανώσεων.

    [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υπουργός Εξωτερικών

    Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την τουρκική ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφ' όσον η Τουρκία και οι πολιτικές της συνάδουν με τα ευρωπαϊκά θέσμια και τους κανόνες συμπεριφοράς.

    ''Αυτό θα είναι και το τελικό κριτήριο προόδου για αυτή την πορεία'', τόνισε ο κ. Ιακώβου στη διάρκεια προσφώνησης που απηύθυνε στην εναρκτήρια τελετή του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που έγινε απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας.

    [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος, χαιρετίζοντας απόψε την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, τόνισε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πλαισίου, που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις και το σύγχρονο περιβάλλον.

    ''Για το λόγο αυτόν'', είπε, ''η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΣΑΕ, ώστε η δομή και η λειτουργία του να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική''.

    [06] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Πρόεδροι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ, ΣΑΕ & ΝΕΠΟΜΑΚ

    Μεταστροφή της αρνητικής αντίληψης και στάσης κατά της ελληνοκυπριακής πλευρά στις χώρες όπου διαμένουν, διαπιστώνουν οι ηγέτες των Οργανώσεων των απόδημων Κυπρίων.

    Σε ομιλίες τους κατά την τελετή έναρξης του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, τόσο ο Χάρης Σοφοκλείδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) όσο και ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), αλλά και ο Αντριου Αθενς Πρόεδρος της Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) διαβεβαίωσαν ότι θα εργαστούν ενωμένοι για την προώθηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [07] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Μητροπολίτης Πάφου

    Την ανάγκη χάραξης υπερκομματικής γραμμής και διαμόρφωσης σταθερής εθνικής πολιτικής στο Κυπριακό επεσήμανε απόψε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος θεωρεί ότι οι ελλείψεις αυτές στάθηκαν μέχρι τώρα ιδιαίτερα επιβλαβείς ''για την εθνική μας υπόθεση''.

    Σε χαιρετισμό του απόψε στο Συνεδριακό Κέντρο κατά την έναρξη των εργασιών του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ''επείγει σήμερα η άμεση συστράτευση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων για αποσόβηση των θανάσιμων κινδύνων που μας περιζώνουν και για κατάληξη σε μια υποφερτή και λειτουργική λύση του προβλήματός μας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 19:49:10 UTC