Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αθήνα -Αίτια πτώσης αεροπλάνου- Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Νεκρή ζώνη - Αγιος Δομέτιος- Αποναρκοθέτηση
  • [07] (Κ) Μουσείο ''Θάλασσα'' - Εγκαίνια το Σάββατο
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Μουσείο ''Θάλασσα'' - Αναβολή εγκαινίων - Πένθος
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου- Αιγύπτου - Δυστύχημα - Συλλυπητήρια
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [13] (Κ) Αθήνα-Τσολάκης-Λιάπης-Επιστολή-Αεροπορικό δυστύχημα
  • [14] (Κ) Σοφοκλείδης - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [15] (Κ) Αθήνα-C-130-Μεταφορά σορών-Αεροπορικό δυστύχημα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων - Εκλογή
  • [17] (Κ) Αιγύπτιος Πρεσβευτής - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα
  • [18] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Μεταφορά σορών
  • [19] (Κ) Μεταφορά σορών - Κατάλογος
  • [20] (Κ) Κηδεύτηκαν οι νεκροί του Σαρμ Ελ Σέιχ
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη
  • [22] (Κ) ''Helios'' - Ανακοίνωση - Καθυστερήσεις
  • [23] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Αεροπορική Τραγωδία - Τουρκία - ΕΕ - Πασιαρδής

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Συνέρχεται σήμερα στις 5:00 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρία κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα, ενόψει της Συνόδου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2005 και του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

    Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την κυπριακή στάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου, μετά την υπογραφή από τη χώρα αυτή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, με την παράλληλη δήλωση της Αγκυρας ότι η υπογραφή αυτή δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στην απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων και για τις επαφές και συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για τα ζητήματα αυτά.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αεροπορική τραγωδία με το μοιραίο Μπόιγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' και η παραλαβή των σορών και τραυματιών από το πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Σαρμ Ελ Σέιχ δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα εξετάσει τα νέα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά και τη θέση της Γαλλίας για την τουρκική δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό και η υιοθέτηση όλων των ορφανών παιδιών της αεροπορικής τραγωδίας και του οδικού θανατηφόρου δυστυχήματος που έγινε στην Αίγυπτο από τη Μονή Κύκκου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ανύπαρκτος ο έλεγχος από την Πολ. Αεροπορία'' γράφει ότι ανύπαρκτος φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, να ήταν ο έλεγχος που ασκούσε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, στις πτήσεις των διαφόρων αερογραμμών για πολλά χρόνια ενώ μετά την αεροπορική τραγωδία με το μοιραίο Μπόιγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' άρχισε να διενεργεί κανονικούς ελέγχους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Μονή Κύκκου αναλαμβάνει την υιοθεσία όλων των ορφανών παιδιών της αεροπορικής τραγωδίας και του οδικού θανατηφόρου δυστυχήματος στην Αίγυπτο δήλωσε σε κυριακάτικο μήνυμα ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''ΗΛΙΟΣ-ΓΚΕΗΤ'' γράφει ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία και εύλογες υπόνοιες διαπλοκής τόσο κατά την έναρξη της λειτουργίας της ''Ηλιος'' όσο και τη μετέπειτα δραστηριότητά της ενώ παλλαϊκή είναι η απαίτηση για διαλεύκανση και άμεση απόδοση ευθυνών για την τραγωδία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναστάτωση και ανησυχία προκλήθηκε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας όταν αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας Μπόϊνγκ 737, το οποίο ήταν έτοιμο να απογειωθεί με προορισμό τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε πρόβλημα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Πολιτική Αεροπορία, με πολλές αμαρτίες'' γράφει ότι ''δεν πήρε το σακκάκι του αναλαμβάνοντας τις πολιτικές του ευθύνες ο Υπουργός (Συγκοινωνιών) αλλά μάλλον για να καλύψει το υπό την ευθύνη του Τμήμα, για τις αμαρτίες του οποίου περιορίστηκε να πει ότι 'υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης' ''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τον πόνο συγγενών απάλυνε με την παρουσία και τη συμπαράσταση του, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος ανάλωσε πολλές ώρες χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας συντονίζοντας το έργο της παραλαβής των σορών και των τραυματιών από το Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Από ιερά εξέταση περνούν αεροπλάνα'', γράφει ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία είναι πλέον αισθητή, αφού πιλότοι και μηχανικοί αεροπορικών εταιρειών θα αρνούνται να προχωρούν στην εκτέλεση πτήσεων, αν δεν βεβαιωθούν προηγουμένως ότι τα αεροπλάνα δεν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, όσο μικρό και αν είναι, έστω και αν δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών. Γράφει, επίσης, ότι αναστάτωση προκαλεί η ''εισβολή'' κινεζικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά, και ότι η οργάνωση των καταστηματαρχών μιλά για επτά πληγές που τους θέτουν σε κίνδυνο.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Απέλπιδα μάχη από Ανδρέα'', γράφει ότι πραγματική μάχη με το χρόνο έδωσε ο Ανδρέας Προδρόμου, ο οποίος τα 15 λεπτά πριν το μοιραίο Μπόινγκ συντριβεί, επιχείρησε να σώσει επιβάτες και αεροσκάφος και ότι, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το μαύρο κουτί, αλλά και το κουτί καταγραφής ήχων στο πιλοτήριο, ο αεροσυνοδός εισήλθε στο πιλοτήριο στις 11:50, την ώρα που εξαντλούνταν τα καύσιμα στον πρώτο κινητήρα. Γράφει, επίσης, ότι σοκαρισμένος εξακολουθεί να είναι ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας της αεροπορικής τραγωδίας με το Μπόινγκ της ''Helios'', ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο μαχητικών F16.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Απόγνωση στο πιλοτήριο'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στον καταγραφέα συνομιλιών εντός του πιλοτηρίου έχουν καταγραφεί μόνο τρεις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας (το γνωστό σήμα Mayday), βαριές ανάσες, και μουγκρητά που πιθανολογείται ότι είναι του ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος φαίνεται ότι προσπάθησε να προσγειώσει το μοιραίο αεροπλάνο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνέρχεται σήμερα στις 5 μ.μ. το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου, το οποίο θα εξετάσει τα νέα δεδομένα στην ΕΕ, μετά τη θέση της Γαλλίας για την τουρκική δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] (Κ) Αθήνα -Αίτια πτώσης αεροπλάνου- Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων

    Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με τον Πρόεδρο της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, για να εξετάσουν τα τελευταία ευρήματα των εξετάσεων για τη συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'' στο Γραμματικό Αττικής και να επιχειρήσουν να εξαγάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της πτώσης, που οδήγησε στο θάνατο και τους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης αυτής.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και μέλη της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, καταθέτοντας τα δικά τους ευρήματα από τις αντίστοιχες έρευνες που γίνονται στην Κύπρο.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει στις 7:00 σήμερα το βράδυ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζάο-Ξινγκ, ο οποίος θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λάρνακα - Αφιξη πτήσης από Σαρμ Ελ Σέιχ

    Εφθασαν αργά χθες το βράδυ στην Κύπρο με αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε την Παρασκευή στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να υποδεχθούν τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες μετέβησαν ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και συγγενείς των νεκρών και τραυματιών.

    Στο χώρο του αεροδρομίου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των νεκρών του δυστυχήματος στην παρουσία των συγγενών τους.

    Οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις νωρίτερα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι εκείνο που προέχει είναι η αποθεραπεία των τραυματιών ενώ για τα τρία ανήλικα ορφανά είπε ότι πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη το κράτος θα αξιολογήσει την κατάσταση και ανάλογα θα πάρει αποφάσεις.

    Αθήνα - Ιατροδικαστές - Ταυτοποιήσεις

    Η ομάδα ιατροδικαστών της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών προχώρησε ήδη στην ταυτοποίηση, μέσω DNA, 30 θυμάτων του μοιραίου Boeing της εταιρείας Helios Airways, που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό και οδήγησε στο θάνατο 121 ανθρώπων.

    Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένονται και τα αποτελέσματα των υπολοίπων τοξικολογικών εξετάσεων, που θα καταδείξουν αν οι επιβαίνοντες εισέπνευσαν κάποιο άλλο δηλητηριώδες αέριο, καθώς οι εξετάσεις για μονοξείδιο του άνθρακα ήταν αρνητικές.

    Οι νεκροτομές στις σορούς των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους ολοκληρώθηκαν.

    Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, μέσω του DNA, ενώ ένας από τους επιβάτες αναγνωρίστηκε από την οδοντοστοιχία του.

    Δείγμα DNA έχει ζητήσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών από την κόρη του Γερμανού πιλότου.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της Μονάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας Αικατερίνη Καραγιάννη, οι σοροί έχουν εξεταστεί με βάση τα προθανάτια ακτινογραφικά και κλινικά ευρήματα που προσκόμισαν οδοντίατροι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

    Αθήνα -Αίτια πτώσης αεροπλάνου- Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων

    Σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με τον Πρόεδρο της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβό Τσολάκη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, για να εξετάσουν τα τελευταία ευρήματα των εξετάσεων για τη συντριβή του μοιραίου αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'' στο Γραμματικό Αττικής και να επιχειρήσουν να εξαγάγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τα αίτια της πτώσης, που οδήγησε στο θάνατο και τους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης αυτής.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και μέλη της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, καταθέτοντας τα δικά τους ευρήματα από τις αντίστοιχες έρευνες που γίνονται στην Κύπρο.

    Helios Airways - Πόρισμα - Ελεγχος αεροσκαφών

    Η αεροπορική εταιρεία ''Hλιος'', σε ανακοίνωση που εξέδωσε ψες, σημειώνει ότι επιζητεί και περιμένει με αγωνία το πόρισμα που θα διαλευκάνει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής με τη συντριβή αεροσκάφους της στο Γραμματικό Αθηνών και το θάνατο 121 ατόμων.

    Η εταιρεία αναφέρει ότι τα δυο αεροπλάνα της Β737 - 800 υποβάλλονται σε πλήρη μηχανικό έλεγχο στη Σουηδία μέχρι και τις 24 Αυγούστου προσθέτει, ωστόσο, ότι ''σε αυτό το χρονικό διάστημα το πρόγραμμα των πτήσεών μας θα συνεχίζεται'' για αυτό και καλούνται οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν τις μέρες αυτές να επικοινωνούν με την εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι τους.

    Μια εβδομάδα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι ''η απώλεια των συναδέλφων μας και ο χαμός τόσων συμπατριωτών μας σκέπασε την οικογένεια της 'Ηλιος' με πόνο και οδύνη''.

    Πάφος - Ομήρου - Αεροπορική Τραγωδία

    Για ''εκ προμελέτης έγκλημα'' κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε δηλώσεις του σχετικά με την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής και το θάνατο 121 επιβατών και μελών του πληρώματος του αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'', που κατέπεσε και συνετρίβη στο όρος Γραμματικό της Αττικής.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία με το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής και ταυτόχρονα με το διορισμό ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα διερευνήσει για τυχόν ποινικές ευθύνες.

    Η ΕΔΕΚ, όπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο ο κ. Ομήρου, δεν θα επιδείξει καμμία ανοχή σε πλημμελή διερεύνηση ή στο μη πλήρη καταλογισμό ευθυνών για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ 737.

    Τα γεγονότα, ''τα οποία βιώνει ο λαός μας την τελευταία εβδομάδα, πείθουν ότι βρισκόμαστε προ ενός εγκλήματος εκ προμελέτης'', είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι από το κόμμα του δεν θα υπάρξει ανοχή ''τυχόν διαπλοκής ούτε στους κάθε λογής αετονύχηδες και κερδοσκόπους, οι οποίοι παίζουν με μεγάλη ευκολία με τη ζωή των ανθρώπων''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ο αγώνας της ΕΔΕΚ θα είναι ανένδοτος, μέχρι να λάμψει η αλήθεια και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

    Κύκκου Νικηφόρος - Δυστυχήματα - Υιοθεσία ορφανών παιδιών

    Η μονή Κύκκου αναλαμβάνει την υιοθεσία όλων των ορφανών παιδιών της αεροπορικής τραγωδίας και του οδικού θανατηφόρου δυστυχήματος που έγινε στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε χθες στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Ιερά Σύνοδο και αίτημα για τη σύσταση ειδικού ταμείου στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.

    ''Σε πρώτη φάση και αφού διαπιστωθεί ο αριθμός των παιδιών'', είπε, ''η Ιερά Μονή Κύκκου θα καταβάλλει ετησίως και σε μόνιμη βάση το χρηματικό ποσό των δυόμισι χιλιάδων λιρών για κάθε παιδί, μέχρι την ενηλικίωσή του''.

    ''Οφείλουμε ως Εκκλησία'', είπε ο Κύκκου Νικηφόρος, ''να έρθουμε αρωγοί στα γονεϊκά βάρη, που καλούνται πλέον να επωμισθούν και να αναλάβουν οι ηλικιωμένοι γέροντες, παππούδες και γιαγιάδες ή οι θείοι και θείες''.

    ''Οφείλουμε'', συνέχισε, ''να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας, τη στοργή και το ενδιαφέρον μας στα μικρά αυτά αγγελούδια, που δεν θα ξαναδούν πια τους αγαπημένους τους γονείς και που δεν θα ξαναπροφέρουν πια τη γλυκειά λέξη μπαμπά ή μαμά, μάνα ή πατέρα''.

    Ο Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε επίσης ότι θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο ''τη δημιουργία ενός ταμείου προς στήριξη όλων των οικογενειών, που τόσο τραγικά και απρόσμενα δέχτηκαν το σκληρό πλήγμα των δύο τραγωδιών''.

    ''Στο ταμείο αυτό'', είπε, ''να προσφέρουν πρέπει αφειδώλευτα και να κληθούν να καταβάλουν σοβαρά χρηματικά ποσά όλοι οι εκκλησιαστικοί οργανισμοί, άλλοι φορείς και οικονομικοί παράγοντες και οργανισμοί''.

    Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Συνέρχεται σήμερα στις 5:00 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρία κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα, ενόψει της Συνόδου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2005 και του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

    Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την κυπριακή στάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου, μετά την υπογραφή από τη χώρα αυτή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, με την παράλληλη δήλωση της Αγκυρας ότι η υπογραφή αυτή δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στην απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων και για τις επαφές και συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για τα ζητήματα αυτά.

    Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει στις 7:00 σήμερα το βράδυ, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζάο-Ξινγκ, ο οποίος θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών σήμερα το βράδυ θα έχει ιδιωτικό δείπνο στην Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία.

    Στις 9:00 αύριο το πρωί, ο κ. Ζάο-Ξινγκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 10:15 θα αρχίσουν οι επίσημες συνομιλίες με τον κ. Ιακώβου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στις 11:10 το πρωί.

    Αμέσως μετά, στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Ιακώβου θα παραθέσει σε εστιατόριο της Λευκωσίας επίσημο γεύμα προς τιμή του Κινέζου ομολόγου του και στη συνέχεια ο κ. Ζάο-Ξινγκ θα αναχωρήσει για την Πάφο, όπου θα ξεναγηθεί και θα επισκεφθεί τα αρχαία μνημεία με τα μωσαϊκά.

    Το βράδυ θα δειπνήσει σε εστιατόριο της Λάρνακας και στις 21:15 θα αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Εθνική Ενόπλων - 7η θέση - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

    Την έβδομη θέση κατέλαβε η Εθνική Ενόπλων Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα, στο 47ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Σαμάρα της Ρωσίας.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Λίνος Γαβριήλ δήλωσε ότι ''αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες και κρατάμε μόνο τα θετικά από τη διοργάνωση'', αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

    Η Κύπρος κατέλαβε την 7η θέση παρά τη χθεσινή της ήττα από την Ιταλία με 87 - 100 σε αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 7 - 8 επειδή η Ιταλία κατετάγη τελικά στην 6η θέση μετά το μηδενισμό της Κορέας από τους διοργανωτές, επειδή δεν αγωνίστηκε με το συγκρότημα του Ουζμπεκιστάν για τις θέσεις κατάταξης 5-6.

    [06] (Κ) Νεκρή ζώνη - Αγιος Δομέτιος- Αποναρκοθέτηση

    Αρχισε από τις 7:00 περίπου το πρωί και συνεχίζεται η αποναρκοθέτηση στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, δυτικά και ανατολικά του οδοφράγματος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της ζώνης κατάπαυσης του πυρός.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι, εξακολουθεί να προχωρεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με το Κέντρο Ναρκών στην Κύπρο που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Μουσείο ''Θάλασσα'' - Εγκαίνια το Σάββατο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζει το ερχόμενο Σάββατο το Δημοτικό Μουσείο ''Θάλασσα'' το οποίο βρίσκεται στην Αγία Νάπα και παρουσιάζει το ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Παράλληλα με τα εγκαίνια του μουσείου, το οποίο λειτουργεί κάτω από τη διεύθυνση του Ιδρύματος Πιερίδη, διοργανώνεται σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου, διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία ναυπηγική, στο οποίο συμμετέχουν 100 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αφρικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

    Το μουσείο ''Θάλασσα'' θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του ''Κυρήνεια ΙΙ'' του πιστού αντίγραφου του αρχαίου ναυαγίου των κλασσικών χρόνων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4690               0,4718
    Λίρα Αγγλίας              0,8424               0,8474
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4269            0,4303
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3540            0,3568
    Δολάριο Καναδά                  0,3869            0,3899
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0716            0,0721
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0609            0,0613
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3677            0,3706
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Μουσείο ''Θάλασσα'' - Αναβολή εγκαινίων - Πένθος

    Την αναβολή της τελετής των εγκαινίων του μουσείου ''Θάλασσα'', που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο 27 Αυγούστου 2005, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας σε σημερινή έκτακτη του συνεδρία, ως ένδειξη πένθους για τα 121 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας τα εγκαίνια, τα οποία θα τελούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, έχουν μετατεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Το μουσείο ωστόσο θα είναι από το ερχόμενο Σάββατο ανοικτό για το κοινό.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι το διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία ναυπηγική θα πραγματοποιηθεί ως έχει προγραμματιστεί, από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου 2005 σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  265.434,60
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,67     0,01    244.365,09
    FTSE/CySE 20                           423,24     0,00    202.428,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.267,04     0,00    227.661,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.066,83     0,72      6.406,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          977,14    -0,07     12.523,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.259,31     0,03    234.068,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.307,60    -0,04    136.014,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.099,95    -1,06      4.570,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            966,43    -0,14     16.279,06
    FTSE Med (19/8/2005)                 8.339,29     0,49
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου- Αιγύπτου - Δυστύχημα - Συλλυπητήρια

    Τα πιο θερμά συλλυπητήρια της Αιγύπτου για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη την Παρασκευή κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά - όπου βρήκαν το θάνατο επτά Κύπριοι τουρίστες και τραυματίστηκαν άλλοι έξι - μετέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμπου Αλ Γετ.

    Ο κ. Αμπου Αλ Γετ μετέφερε προς τον κ. Ιακώβου τα ''θερμά συλλυπητήρια όλων των Αιγυπτίων και ιδιαίτερα της αιγυπτιακής ηγεσίας για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα προς τους συγγενείς των θυμάτων'' αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, με τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή να κλείνουν αμετάβλητες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 1.259,31 μονάδες. Αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,01% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,67 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 265 χιλιάδες λίρες.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών.

    [13] (Κ) Αθήνα-Τσολάκης-Λιάπης-Επιστολή-Αεροπορικό δυστύχημα

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ICAO, απέστειλε σήμερα στον υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας Μιχάλη Λιάπη, επιστολή στην οποία καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις και τα πρώτα στοιχεία που έχει αξιολογήσει η Επιτροπή, σε ό,τι αφορά την πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS που οδήγησε στο θάνατο 121 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με την επιστολή με την οποία ενημερώνεται ο Υπουργός Μεταφορών για την πρόοδο των ερευνών και όπως διαπιστώνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, υπάρχουν ενδείξεις για τεχνική βλάβη στο σύστημα συμπίεσης του μοιραίου αεροσκάφους της Helios, η οποία ενδέχεται να οδήγησε στην πτώση του.

    [14] (Κ) Σοφοκλείδης - 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια αποδήμων έτσι και στο φετινό 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων του οποίου οι εργασίες αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία και θα συνεχιστούν από μεθαύριο στη Λεμεσό, θα δεσπόζει το Κυπριακό.

    ''Ο χρόνος μέσα στον οποίο πραγματοποιείται το φετινό συνέδριο'' ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης, προσδίδει επιπρόσθετη βαρύτητα στην ενημέρωση των συνέδρων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους επισήμους, για τις εξελίξεις στο κυπριακό και η ανταλλαγή απόψεων για το πώς θ αναπτυχθεί περαιτέρω το διαφωτιστικό έργο στο εξωτερικό.

    [15] (Κ) Αθήνα-C-130-Μεταφορά σορών-Αεροπορικό δυστύχημα

    Αναχωρεί απόψε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που παραχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση και το οποίο θα μεταφέρει στην Κύπρο τις σορούς 27 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.

    Στο C-130 θα μεταβαίνουν αξιωματικοί της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πατριάρχης Ιεροσολύμων - Εκλογή

    Συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    [17] (Κ) Αιγύπτιος Πρεσβευτής - Σαρμ Ελ Σέιχ - Δυστύχημα

    Τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα την περασμένη Παρασκευή στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο επτά Κυπρίων τουριστών, εξέφρασε προς την κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό ο Πρεσβευτής της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμπντέλ Χάκαμ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χάκαμ είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε κανένα σχόλιο για τα αίτια του δυστυχήματος προτού ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία της Αιγύπτου.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο οδηγός του λεωφορείου βρίσκεται ήδη υπό κράτηση και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου.

    [18] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αεροδρόμιο Λάρνακας - Μεταφορά σορών

    Οι σοροί 27 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, που έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA, μεταφέρονται απόψε στην Κύπρο με αεροσκάφος C 130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι σοροί θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία και από αύριο οι οικείοι τους θα μπορούν να αποταθούν για τις παραλάβουν.

    [19] (Κ) Μεταφορά σορών - Κατάλογος

    
    
    Τα 27 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, που μεταφέρονται απόψε στην Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι:
    
    Ευριπίδου Νίκη                 Λευκωσία
    Ιακώβου Γεώργιος               Λευκωσία
    Αγαθαγγέλου Αναστάσιος         Κάτω Λακατάμεια
    Κωνσταντίνου Ελένη             Λατσιά
    Κωνσταντίνου Θεοφάνης          Λατσιά
    Καρακώστας Ανδρέας             Λεμεσός
    Κιτρομηλίδου-Καπετάνιου Φανή   Λεμεσός
    Κυπριανού Αντρη                Παλιομέτοχο
    Κατσέξου Μαρία                 Λευκωσία
    Κουτσόφτα Οδυσσέας             Παραλίμνι
    Δούνα Βασιλική                 Λευκωσία
    Τσοπάνη Χριστίνα               Λευκωσία
    Αντωνίου Αντώνης               Παραλίμνι
    Γεωργαλλή Ανθούλα              Γέρι
    Toutounzian Hilda              Λευκωσία
    Toutounzian Hagop              Λευκωσία
    Πογιατζή Μαρία                 Λευκωσία
    Παπαχριστοδούλου Ιωάννης       Λεμεσός
    Νικολάου Κλεόπας               Κοκκινοτριμιθιά
    Χαραλάμπους Κούλα              Παλιομέτοχο
    Χαραλάμπους Κωνσταντίνα        Παλιομέτοχο
    Αναστασίου Πανίκος             Λεμεσός
    Γιασουμή Μαρία- Ελένη          Λακατάμεια
    Γιασουμή Σύλβια                Λακατάμεια
    Γιασουμή Ιάσονας               Λακατάμεια
    Ξιούρουππας Δήμος              Αραδίππου
    Ρέγκο Βασίλης                  Λεμεσός
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΧΡ)
     

    [20] (Κ) Κηδεύτηκαν οι νεκροί του Σαρμ Ελ Σέιχ

    Κηδεύτηκαν σήμερα οι επτά νεκροί του δυστυχήματος, που συνέβη την περασμένη Παρασκευή στην Αίγυπτο, όταν μικρό λεωφορείο με 13 Κυπρίους επιβάτες ανετράπη κατά την επιστροφή τους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης σε ξενοδοχείο του Σαρμ Ελ Σέιχ όπου διέμεναν.

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Κίνας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Τον Κινέζο Υπουργό υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Πεκίνο Πέτρος Κέστωρος και ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Κύπρο Zhang Limin.

    Κατά την άφιξη του Κινέζου Υπουργού δεν έγιναν δηλώσεις.

    [22] (Κ) ''Helios'' - Ανακοίνωση - Καθυστερήσεις

    Η αεροπορική εταιρεία ''Helios Airways'' ανακοίνωσε ότι μετά την απόφαση της για ενδελεχή έλεγχο των αεροπλάνων της το πρόγραμμά των πτήσεων της διαμορφώθηκε ανάλογα, προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις στις πτήσεις της οφείλονται στη δυσκολία εξεύρεσης καταλλήλων προς ναύλωση αεροσκαφών λόγω της περιόδου αιχμής.

    Προσθέτει ότι το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη της Β737-800 βρίσκεται από χτες στη Σουηδία και ελέγχεται και μόλις επιστρέψει θα σταλεί για έλεγχο και το δεύτερο αεροσκάφος.

    [23] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Αεροπορική Τραγωδία - Τουρκία - ΕΕ - Πασιαρδής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε σήμερα και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τη διαβεβαίωσή του ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν σε σχέση με την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε 121 άτομα και τόνισε ότι οι οποιοιδήποτε υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ με την ταυτόχρονη από μέρους της δήλωσης ότι μεταξύ άλλών δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 August 2005 - 17:50:04 UTC