Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αεροπορικό δυστύχημα - Ταυτοποίηση
  • [02] (Κ) Αθήνα - Διοικητής ΥΠΑ - Διάψευση δημοσιεύματος
  • [03] (K) Σαρμ Ελ Σέιχ - ΚΑ - Επιστροφή σορών - τραυματιών
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ομόνοια - Ασπίδα ΚΟΠ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εθνική Ενόπλων - 7η θέση - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • [08] (Κ)Σαρμ Ελ Σέιχ-Οδικό δυστύχημα-Πρεσβευτής Κύπρου στην Αίγυπτο
  • [09] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ - ΚΑ - Αναχώρησε το αεροσκάφος
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δυστύχημα Σαρμ Ελ Σέιχ - Αναχώρηση πτήσης
  • [11] (Κ) Κύκκου Νικηφόρος - Δυστυχήματα - Υιοθεσία ορφανών παιδιών
  • [12] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιx - Πτήση επιστροφής - Καθυστέρηση

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αεροπορικό δυστύχημα - Ταυτοποίηση

    Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτοποίησε κηλίδες αίματος, που βρέθηκαν στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους της Helios Airways που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή κοντά στην Αθήνα, με το γενετικό υλικό που ελήφθη από συγγενείς του ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση των σορών, που δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν από τους συγγενείς τους, μέσω της ανάλυσης του DNA. Ηδη έχουν φθάσει στην Αθήνα από την Κύπρο 133 δείγματα γενετικού υλικού από συγγενείς πρώτου βαθμού.

    Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νεκροτομές στις σορούς.

    Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, επιβεβαιώνεται η αρχική ανακοίνωση ότι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους.

    Επίσης, συνεχίζονται οι τοξικολογικές εξετάσεις, αφού αποκλείστηκε το σενάριο ότι οι επιβαίνοντες του Boeing 737, η πτώση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ατόμων που επέβαιναν, είχαν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν αποτελέσματα και για άλλα αέρια.

    [02] (Κ) Αθήνα - Διοικητής ΥΠΑ - Διάψευση δημοσιεύματος

    Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας Δημήτρης Σταμάτης διέψευσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία'', σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή για την καθαίρεση της Διοίκησης της ΥΠΑ.

    Ο Διοικητής της ΥΠΑ χαρακτήρισε φαιδρότητες τα σχετικά δημοσιεύματα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

    [03] (K) Σαρμ Ελ Σέιχ - ΚΑ - Επιστροφή σορών - τραυματιών

    Λόγω τεχνικού προβλήματος, που παρουσιάστηκε στο ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν κατέστη ακόμη δυνατό να αναχωρήσει για την Αίγυπτο για να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο τις σορούς και τους τραυματίες του προχθεσινού τροχαίου δυστυχήματος στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τεχνικοί της εταιρείας εργάζονται αυτή τη στιγμή για επιδιόρθωση του τεχνικού προβλήματος και μόλις αυτό ξεπεραστεί το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο.

    Ο κ. Αγγελή εξήγησε ότι το αεροσκάφος αυτό είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με άλλο διότι έχει ήδη διαμορφωθεί εσωτερικά για τη μεταφορά τραυματιών με την τοποθέτηση τριών ειδικών φορείων.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άφιξη σήμερα των τραυματιών και των σορών των επτά νεκρών του οδικού δυστυχήματος που συνέβη στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου και η συνέχιση των ερευνών για διαπίστωση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό Αττικής με αποτέλεσμα το θάνατο και των 121 επιβατών και μελών του πληρώματος, οι τελευταίες προσπάθειες αποφυγής της σύγκρουσης του αεροπλάνου στο έδαφος, καθώς και η απόδοση τυχόν ευθυνών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Το θέμα των τυχόν επιπτώσεων της αεροπορικής τραγωδίας στον κυπριακό τουρισμό, οι αναφορές σε νέα σχέδια των Αγγλων για το Κυπριακό και η επίσημη επίσκεψη αύριο και μεθαύριο στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζάο-Ξινγκ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παλληκάρι μέχρι τέλους ο Ανδρέας'', ότι τα χθεσινά ευρήματα των ιατροδικαστών στην Αθήνα απέδειξαν αυτό που όλοι έλεγαν κατά τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή ο άνθρωπος, που είχε θεαθεί από άνδρες της πολεμικής αεροπορίας μέσα στο πιλοτήριο να προσπαθεί να σώσει το μοιραίο Μπόινγκ της εταιρείας ''Helios'', ήταν ο αεροσυνοδός Ανδρέας Προδρόμου. Σε άλλο θέμα γράφει πως ανεπαίσθητες θεωρούνται -από κύκλους που παρακολουθούν από κοντά την τουριστική κίνηση από τη Βρετανία στην Κύπρο- οι οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις της αεροπορικής τραγωδίας στον κυπριακό τουρισμό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Παραιτηθείτε Κύριε Υπουργέ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου στο Γραμματικό έρχονται στο φως ''συγκλονιστικά στοιχεία αμέλειας, ολιγωρίας και ανευθυνότητας των αρμοδίων'' και ότι ''οι ευθύνες βαραίνουν εξίσου την εταιρεία, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία επέδειξε εγκληματική ανοχή στη λειτουργία μιας εταιρείας που αποσκοπούσε αποκλειστικά στο κέρδος, αδιαφορώντας για τις ζωές χιλιάδων επιβατών που ταξίδευαν με τα προβληματικά αεροπλάνα της''. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ''εξαρχής κατέβαλλε απεγνωσμένες προσπάθειες να καλύψει τους υφιστάμενούς του, επιδιώκοντας να επιρρίψει αποκλειστικά τις ευθύνες στην Ηλιος''. Αλλού γράφει ότι επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζάο-Ξινγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με άλλους πολιτικούς παράγοντες.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ποιοι είναι πίσω από την 'Ηλιος' '', γράφει πως παρατηρείται ''χορός διαπλεκόμενων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων'' πίσω από την ιδιοκτήτρια του μοιραίου αεροπλάνου. Η εφημερίδα αναφέρεται στο πώς η μικρή τουριστική επιχείρηση του Ανδρέα Δράκου αξιοποίησε τη ''χρυσή'' περίοδο κερδοφορίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και πώς έγινε κολοσσός ο όμιλος εταιρειών ''Λίμπρα'', στον οποίο ανήκει η Ηelios, φροντίζοντας να δημιουργήσει σχέσεις με το σύστημα εξουσίας και να εντάξει στους κόλπους της ''Υπουργούς και πρώην Υπουργούς και στο πινάκιο των μετόχων της εταιρείες με εξαρτήσεις και δεσμούς κομματικούς''. Σε άλλο θέμα γράφει πως έρχονται σήμερα στην Κύπρο τα φέρετρα με τις σορούς των νεκρών του προχθεσινού πολύνεκρου δυστυχήματος στο Σαρμ Ελ Σέιχ και ότι μεγάλος είναι ο θρήνος ειδικότερα στο χωριό Νέα Δήμματα της Πάφου, από όπου κατάγονται τα τέσσερα από τα 7 θύματα και που είναι όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο '' 'Ηταν έγκλημα εκ προμελέτης' '', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό ως ''έγκλημα εκ προμελέτης'' και σε δήλωσή του στην εφημερίδα είπε πως υπάρχουν ασήκωτες ευθύνες. Θέμα για πιθανή διαπλοκή εγείρει -σύμφωνα με την εφημερίδα- και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς. Αλλού γράφει για νέα σχέδια των Αγγλων στο Κυπριακό, για τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον τρόπο με τον οποίο προωθούνταν στην Τουρκία οι διμερείς σχέσεις της ΕΕ με το ψευδοκράτος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στήνουν το παζλ στην Αθήνα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα σύσκεψη εμπειρογνωμόνων με τον Πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων στην Ελλάδα, Ακριβό Τσολάκη, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα της αεροπορικής τραγωδίας και να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου. Αλλού γράφει ότι εκτός ελέγχου ήταν ο οδηγός του μικρού λεωφορείου που ανατράπηκε στο δρόμο από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και δεν αποκλείεται να ήταν μεθυσμένος.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ο Χάρος βγήκε παγανιά'', ότι δίσεκτος είναι ο εφετινός Αύγουστος με τη μια τραγωδία να διαδέχεται την άλλη και ότι, μετά την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής και τους 121 νεκρούς, ο κυπριακός λαός πάγωσε και πάλιν ακούγοντας τα δυσάρεστα νέα για το δυστύχημα της Παρασκευής στο Σαρμ Ελ Σέιχ, που έντυσε στα μαύρα τις οικογένειες άλλων επτά θυμάτων. Τα φέρετρα με τις σορούς των νεκρών και οι τραυματίες του δυστυχήματος αυτού αναμένονται σήμερα στην Κύπρο με αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη για αύριο επαναπροαγωγή των 41 αντιστασιακών αστυνομικών, που δικαιώθηκαν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Στο μικροσκόπιο η άδεια της 'Helios' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου -όπως δήλωσε χθες- ψάχνει μέσα από έγγραφα για να δει πώς εξασφάλισε την άδειά της η αεροπορική εταιρεία ''Helios''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις άσχημες συνέπειες του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής στη ροή τουριστών προς την Κύπρο και σε συνεργασία με ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου παρακολουθεί την όλη κατάσταση.

    [05] (Κ) Ομόνοια - Ασπίδα ΚΟΠ

    Η Ομόνοια κατέκτησε χθες την Ασπίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μετά τη νίκη της επί της Ανόρθωσης με 5 - 4 στα πέναλτι, σε χθεσινοβραδινό αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    Ο αγώνα ήταν αφιερωμένος στα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής. Οι σημαίες στο στάδιο ΓΣΠ κυμάτιζαν μεσίστιες εις ένδειξη πένθους, ενώ οι παίκτες και των δύο ομάδων έφεραν μαύρα περιβραχιόνια.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Σαρμ Ελ Σέιχ - ΚΑ - Επιστροφή σορών - τραυματιών

    Λόγω τεχνικού προβλήματος, που παρουσιάστηκε στο ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν κατέστη ακόμη δυνατό να αναχωρήσει για την Αίγυπτο για να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο τις σορούς και τους τραυματίες του προχθεσινού τροχαίου δυστυχήματος στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τεχνικοί της εταιρείας εργάζονται αυτή τη στιγμή για επιδιόρθωση του τεχνικού προβλήματος και μόλις αυτό ξεπεραστεί το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για την Αίγυπτο.

    Ο κ. Αγγελή εξήγησε ότι το αεροσκάφος αυτό είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με άλλο διότι έχει ήδη διαμορφωθεί εσωτερικά για τη μεταφορά τραυματιών με την τοποθέτηση τριών ειδικών φορείων.

    Χθες είχε ανακοινωθεί ότι αεροσκάφος των ΚΑ θα αναχωρούσε νωρίς σήμερα το πρωί για το Κάιρο και στη συνέχεια για το Σαρμ Ελ Σέικ, με σκοπό να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο τους τραυματίες και τις σορούς των νεκρών.

    Σαρμ Ελ Σέιχ-Δυστύχημα-Πρεσβευτής Κύπρου στην Αίγυπτο

    Αναγνωρίστηκαν και οι επτά Κύπριοι νεκροί της προχθεσινής νέας τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο, με τη σύγκρουση και ανατροπή μικρού λεωφορείου που μετέφερε 13 συνολικά Κυπρίους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου παραθέριζαν.

    Οπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ από το νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου, υπάρχουν -εκτός των νεκρών- και έξι Κύπριοι τραυματίες που νοσηλεύονται εκεί, από τους οποίους οι δύο φέρουν σοβαρά κατάγματα, είναι όμως εκτός κινδύνου.

    Στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ, είπε ο Πρεσβευτής, έχουν βρεθεί από προχθές το βράδυ και χθες το πρωί πέντε συνολικά συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών Κυπρίων, καθώς και δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κυπριακών μέσων ενημέρωσης, για τους οποίους η Πρεσβεία της Κύπρου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να τους παράσχει όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται.

    Η Πρεσβεία, είπε ο κ. Αναστασίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό του Διευθυντή Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιατρικές και άλλες υπηρεσίες της Αιγύπτου, προσπαθεί να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό συντομότερα ταρίχευση των σωμάτων των νεκρών για να σταλούν αεροπορικώς αύριο πίσω στην Κύπρο, μαζί με τους τραυματίες και τους συγγενείς τους.

    Αθήνα - Αεροπορικό δυστύχημα - Ταυτοποίηση

    Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας ταυτοποίησε κηλίδες αίματος, που βρέθηκαν στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους της Helios Airways που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή κοντά στην Αθήνα, με το γενετικό υλικό που ελήφθη από συγγενείς του ιπτάμενου φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η ταυτοποίηση των σορών, που δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν από τους συγγενείς τους, μέσω της ανάλυσης του DNA. Ηδη έχουν φθάσει στην Αθήνα από την Κύπρο 133 δείγματα γενετικού υλικού από συγγενείς πρώτου βαθμού.

    Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νεκροτομές στις σορούς.

    Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, επιβεβαιώνεται η αρχική ανακοίνωση ότι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους.

    Επίσης, συνεχίζονται οι τοξικολογικές εξετάσεις, αφού αποκλείστηκε το σενάριο ότι οι επιβαίνοντες του Boeing 737, η πτώση του οποίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ατόμων που επέβαιναν, είχαν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν αποτελέσματα και για άλλα αέρια.

    Αθήνα - Διοικητής ΥΠΑ - Διάψευση δημοσιεύματος

    Ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας Δημήτρης Σταμάτης διέψευσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία'', σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή για την καθαίρεση της Διοίκησης της ΥΠΑ.

    Ο Διοικητής της ΥΠΑ χαρακτήρισε φαιδρότητες τα σχετικά δημοσιεύματα, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αφού δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

    Σε ανακοίνωση της ΥΠΑ αναφέρεται πως « ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δημήτρης Σταμάτης δεν ασχολείται με φαιδρότητες. Εχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί»

    Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός, το βράδυ της Παρασκευής, ζήτησε τις παραιτήσεις της ηγεσίας της ΥΠΑ «μετά την αποδεδειγμένη ολιγωρία της υπηρεσίας στην παρακολούθηση και τον έλεγχο του μοιραίου αεροσκάφους, μετά την είσοδό του στο FIR Αθηνών».

    Αεροπορική τραγωδία - Επιμνημόσυνη δέηση

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος, που συνέβη στις 14 Αυγούστου 2005, τελέστηκε σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου.

    Κατά το ατύχημα έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι, οι οποίοι επέβαιναν του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρείας ''Ηλιος'', το οποίο συνετρίβη στο Γραμματικό, κοντά στην Αθήνα, την περασμένη Κυριακή.

    Κίνημα Οικολόγων - Αιμοδοσία - Θύματα δυστυχημάτων

    Το Κίνημα Οικολόγων διοργάνωσε χθες αιμοδοσία στην Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εις μνήμη των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Απριλίου και των επτά νεκρών Κυπρίων του χθεσινού τροχαίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

    Σε δηλώσεις μετά την αιμοληψία, ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε ότι '' υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα αποθέματα αίματος αυτή την εποχή και νομίζω ότι το πιο άξιο μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους είναι η προσφορά αίματος και ζωής''.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι ''το σήμα κινδύνου του τραγικού αεροπλάνου της 'Ηλιος' μπορεί να μην έφθασε στα αυτιά μας όμως το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι Τράπεζες Αίματος των νοσοκομείων της Κύπρου είναι ολοκάθαρο και μας καλεί να απαντήσουμε''.

    ''Στο θανατικό που κτύπησε την πατρίδα μας εμείς απαντούμε με μια προσφορά ζωής, την οποία ελπίζουμε ότι θα αγκαλιάσει ο κυπριακός λαός'', πρόσθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων.

    Οικολόγοι - Καθήλωση αεροπλάνων της ''Helios''

    Με καθυστέρηση θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών ότι ελήφθη η κατά τα άλλα ''θετική'' απόφαση της αεροπορικής εταιρείας ''Helios'' να καθηλώσει για μηχανολογικό έλεγχο τα αεροπλάνα της.

    ''Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών'', όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ''θεωρεί ότι οι αρμόδιοι επέδειξαν ασύγγνωστη αναποφασιστικότητα και δειλία'' και ότι ''η κυβέρνηση έπρεπε, από την πρώτη ώρα, να προχωρήσει στην καθήλωση των σκαφών της 'Ηλιος', προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι''.

    Οικολόγοι - Δυστύχημα στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Συλλυπητήρια

    Λύπη και οδύνη εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για τη νέα τραγωδία που έπληξε τον κυπριακό λαό, με το οδικό δυστύχημα που συνέβη προχθές στο Σαρμ Ελ Σέιχ και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά Κυπρίων και του Αιγυπτίου οδηγού του μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν.

    ''Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στους συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση των Οικολόγων, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση ''να παράσχει όλη τη δυνατή στήριξη και βοήθεια, ιδιαίτερα στα ορφανά παιδιά των θυμάτων''.

    Βρετανία - Κύπρος - Τουρισμός - Αεροπορική τραγωδία

    Κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά την τουριστική κίνηση από τη Βρετανία στην Κύπρο θεωρούν ανεπαίσθητες οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις σαν αποτέλεσμα της αεροπορικής τραγωδίας, της περασμένης Κυριακής.

    Η τελική διαμόρφωση της κατάστασης όμως θα εξαρτηθεί και από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος. Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο πιστεύουν ότι αν υπάρξουν επιπρόσθετες επιπτώσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες.

    Οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί -- Thomson, Thomas Cook, First Choice και My Travel-- που αντιπροσωπεύουν 650,000 περίπου τουρίστες για την Κύπρο, χρησιμοποιούν δικά τους αεροπλάνα και σε μερικές περιπτώσεις τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Helios Airways.

    Στο μεταξύ, όλες οι πτήσεις της Helios από και προς τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου -- πέντε τη βδομάδα στο Χήθροου, πέντε στο Λούτον και από μια τη βδομάδα στο Γκάτουιγκ, Μπέρμιγχαμ και Μάντσιεστερ -- πραγματοποιούνται συχνά αλλά με καθυστερήσεις.

    Ομόνοια - Ασπίδα ΚΟΠ

    Η Ομόνοια κατέκτησε χθες την Ασπίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μετά τη νίκη της επί της Ανόρθωσης με 5 - 4 στα πέναλτι, σε χθεσινοβραδινό αγώνα που διεξήχθη στο ΓΣΠ στη Λευκωσία.

    Ο αγώνα ήταν αφιερωμένος στα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής. Οι σημαίες στο στάδιο ΓΣΠ κυμάτιζαν μεσίστιες εις ένδειξη πένθους, ενώ οι παίκτες και των δύο ομάδων έφεραν μαύρα περιβραχιόνια.

    Πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

    Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1 - 1. Δόθηκε ημίωρη παράταση η οποία έληξε επίσης με ισοπαλία 2 - 2.

    Στη διαδικασία όμως των πέναλτι η Ομόνοια κατάφερε να επιβληθεί της Ανόρθωσης κερδίζοντας τον αγώνα με 5 - 4.

    [07] (Κ) Εθνική Ενόπλων - 7η θέση - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

    Την έβδομη θέση κατέλαβε η Εθνική Ενόπλων Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα, στο 47ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Σαμάρα της Ρωσίας.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Λίνος Γαβριήλ δήλωσε ότι ''αποκομίσαμε σημαντικές εμπειρίες και κρατάμε μόνο τα θετικά από τη διοργάνωση'', αναφέρει ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

    [08] (Κ)Σαρμ Ελ Σέιχ-Οδικό δυστύχημα-Πρεσβευτής Κύπρου στην Αίγυπτο

    Αναχωρεί στις 12:20 από τη Λάρνακα το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελεί τη δρομολογημένη πτήση προς το Κάιρο και το οποίο στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να παραλάβει τις σορούς των νεκρών του δυστυχήματος που συνέβη προχθές, όταν μικρό λεωφορείο με 13 Κυπρίους επιβάτες ανετράπη στο δρόμο επιστροφής τους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο ξενοδοχείο της περιοχής, όπου διέμεναν.

    Με το ίδιο αεροπλάνο, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου και ο Εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, θα επιστρέψουν γύρω στις 6:00 το απόγευμα στην Κύπρο και οι τραυματίες, οι υπόλοιποι επιβάτες του μικρού λεωφορείου και οι Κύπριοι συγγενείς τους, που μετέβησαν εκεί μετά το δυστύχημα και οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ σε αναμονή της άφιξης του αεροπλάνου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, από το νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ όπου βρίσκεται μαζί με συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών του προχθεσινού δυστυχήματος, αμέριστη και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση των αιγυπτιακών Αρχών και του τοπικού κυβερνήτη, καθώς και της Αστυνομίας και των ιατρικών υπηρεσιών του Σαρμ Ελ Σέιχ στην ανάγκη παροχής περίθαλψης στους Κυπρίους τραυματίες του δυστυχήματος που συνέβη προχθές.

    Ο κ. Αναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον οδηγό του ανατραπέντος λεωφορείου, ανέφερε πως αυτός δεν έπαθε σχεδόν τίποτε από την ανατροπή, εκτός κάποιων μικροτραυματισμών και ότι τελεί υπό αστυνομική κράτηση, προκειμένου να διευκρινισθούν τα αίτια του δυστυχήματος και τυχόν δική του αμέλεια κατά την οδήγηση.

    ''Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της όλης διαδικασίας'', είπε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας πως ''υπήρξε μια καθυστέρηση στην αναχώρηση της πτήσης από τη Λάρνακα λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος'' και ότι ''το αεροπλάνο αναμένεται να απογειωθεί στις 12:20 ώρα Κύπρου''.

    Ο κ. Αναστασίου είπε η μέχρι τώρα ενημέρωσή του είναι πως το αεροπλάνο θα πάει στο Κάιρο κανονικά, όπως έχει προγραμματισθεί η πτήση και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ, προκειμένου να παραλάβει τις σορούς των επτά νεκρών επιβατών του μικρού λεωφορείου και τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο εκεί νοσοκομείο, καθώς και τους υπόλοιπους επιβάτες και τους συγγενείς τους για να τους φέρει πίσω στην Κύπρο.

    [09] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιχ - ΚΑ - Αναχώρησε το αεροσκάφος

    Αναχώρησε στις 12.45 το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών με προορισμό το Σαρμ Ελ Σέιχ για να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε προχθές στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    Στο ειδικά διαμορφωμένο για τους τραυματίες αεροσκάφος, εκτός από τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών, μεταβαίνει επίσης ομάδα ιατρών και νοσηλευτών.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δυστύχημα Σαρμ Ελ Σέιχ - Αναχώρηση πτήσης

    Κατόπιν τελικών διευθετήσεων που έχουν γίνει με τις Κυπριακές Αερογραμμές και ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αεροσκάφος της εταιρείας αναχώρησε στις 13:00 σήμερα από Λάρνακα προς Κάιρο.

    ''Μετά την αποβίβαση των επιβατών και την επιβίβαση άλλων που επιστρέφουν'', σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ''το αεροσκάφος θα αναχωρήσει από Κάιρο προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, όπου θα παραλάβει τις σορούς και θα επιβιβάσει τους τραυματίες και συγγενείς. Ακολούθως το αεροπλάνο θα αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο εντός της ημέρας''.

    Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι μεταβαίνουν στο Σαρμ Ελ Σέιχ ένας εντατικολόγος, ένας ορθοπεδικός, και ένας νοσοκόμος, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τους τραυματίες στο ταξίδι της επιστροφής τους στην Κύπρο. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας θα βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και ομάδα ψυχολογικής στήριξης για να τους υποδεχθούν.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει επίσης ότι από τη Λάρνακα οι σοροί θα μεταφερθούν στα οικεία νοσοκομεία από την Πολιτική Αμυνα για παραλαβή από τους συγγενείς τους.

    [11] (Κ) Κύκκου Νικηφόρος - Δυστυχήματα - Υιοθεσία ορφανών παιδιών

    Η μονή Κύκκου αναλαμβάνει την υιοθεσία όλων των ορφανών παιδιών της αεροπορικής τραγωδίας και του οδικού θανατηφόρου δυστυχήματος που έγινε στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην Ιερά Σύνοδο και αίτημα για τη σύσταση ειδικού ταμείου στήριξης των οικογενειών των θυμάτων.

    ''Σε πρώτη φάση και αφού διαπιστωθεί ο αριθμός των παιδιών'', είπε, ''η Ιερά Μονή Κύκκου θα καταβάλλει ετησίως και σε μόνιμη βάση το χρηματικό ποσό των δυόμισι χιλιάδων λιρών για κάθε παιδί, μέχρι την ενηλικίωσή του''.

    [12] (Κ) Σαρμ Ελ Σέιx - Πτήση επιστροφής - Καθυστέρηση

    Η αναχώρηση της πτήσης των Κυπριακών Αερογραμμών, που θα μεταφέρει στην Κύπρο τις σορούς, τους τραυματίες και τους συγγενείς τους μετά το θανατηφόρο δυστύχημα της Παρασκευής στο Σαρμ Ελ Σέιχ, έχει καθυστερήσει.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Κάιρο Φαίδων Αναστασίου οι Κύπριοι ιατροί έκριναν σκόπιμο να μεταφέρουν πίσω στο νοσοκομείο δύο από τους τραυματίες για κάποια ιατρική φροντίδα.

    Το αεροσκάφος και το πλήρωμά του καθώς και οι επιβάτες της πτήσης είναι έτοιμοι για αναχώρηση μόλις επιστρέψουν οι δύο τραυματίες στο αεροδρόμιο, εξήγησε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 August 2005 - 17:49:12 UTC