Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Καραμανλής - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Μάριος Καριόλου - Αεροπορική τραγωδία - Δείγματα DNA
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κολοζώφ - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Αθήνα - Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [07] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Αθήνα-Παπαδόπουλος-Παπανδρέου-Αεροπορική τραγωδία
  • [09] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - ΕΕ- Τουρκία
  • [10] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μπους - Συλλυπητήρια
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Πρωθυπουργός Καραμανλής (1)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [15] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα
  • [16] (Κ) Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος - Ταυτοποίηση θυμάτων
  • [17] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής (2)
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Αεροπορικό δυστύχημα - Συλλυπητήρια
  • [19] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (2)
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
  • [22] (Κ) Τεχνοκράτες ΕΕ - Κύπρος - Αεροπορική τραγωδία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα
  • [24] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλαβάνος - Αναχώρηση
  • [25] (Κ) Αθήνα - Κηδεία Βίκυς Μοσχολιού

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Καραμανλής - Συνομιλίες

    Kατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα έχει σήμερα στις 12.30 στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, που παραθέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της πτώσης και συντριβής του αεροπλάνου των Αερογραμμών Helios, που συνέβη την περασμένη Κυριακή κοντά στην Αθήνα και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των 121 επιβατών και μελών του πληρώματός του είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Κύπρου.

    Η χθεσινή μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σχετικά με το Κυπριακό και καλύτερο συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων ενόψει της προσεχούς συνεδρίας των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, η πραγματοποίηση των πρώτων κηδειών μερικών εκ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και η εκτός έδρας νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κύπρου επί της Εθνικής των Νήσων Φαρόε με 3 -0 είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ανατρέπονται όλα'', ότι οι εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'' απομακρύνονται από το ενδεχόμενο της αποσυμπίεσης στο εσωτερικό του αεροσκάφους και οι έρευνές τους επικεντρώνονται στο πιλοτήριο, ενώ την ίδια ώρα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας ζητούν την παραίτηση ή την παύση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου. Σε άλλο θέμα γράφει πως, αναχωρώντας χθες για την Αθήνα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καθώς και σε δηλώσεις του στην Αθήνα μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από Ελλαδίτες Υπουργούς και άλλους αρμόδιους παράγοντες, είπε ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην πλήρη διερεύνηση του δυστυχήματος και ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αγοράκι ζούσε και μετά τη συντριβή'', γράφει στο κύριο θέμα ότι νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του αεροπορικού δυστυχήματος, τα οποία αυξάνουν τα ερωτήματα. Η νεκροτομή, που έγινε στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί σε ένα απανθρακωμένο σώμα μικρού παιδιού 5 - 6 ετών, έδειξε ότι το άτυχο παιδάκι ζούσε και μετά την πτώση του αεροπλάνου και αυτό αποδεικνύεται από την ανεύρεση αιθάλης στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού. Η αιθάλη προήλθε πιθανώς από την πυρκαγιά την οποία προκάλεσε η πτώση του αεροπλάνου. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή Αστυνομία άρχισε και συνεχίζει το δικό της έργο, εξετάζει έγγραφα της εταιρείας ''Helios'' και συντονίζει τις ενέργειές της με τη Γενική Εισαγγελία, προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως σε ό,τι έχει να κάνει με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο'', γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλλει επιθεωρητές στην Κύπρο για να ελέγξουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια των πτήσεων και ότι, με επιστολή - προειδοποίησή της προς την κυπριακή κυβέρνηση, δίνει ουσιαστικά εντολή στην κυβέρνηση να θέσει σε καραντίνα την εταιρεία ''Helios'', μέχρις ότου διαπιστωθεί ότι τα αεροπλάνα της μπορούν να πετούν με ασφάλεια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, όπως και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έδωσαν χθες τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τον εποπτικό ρόλο του κράτους στο θέμα ασφάλειας των αερομεταφορών και δήλωσαν ότι τα επίπεδα ασφάλειας είναι σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κορώνα - Γράμματα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι υπάρχει έκθεση του μηχανικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία το πρωινό της περασμένης Κυριακής, που αποδεικνύει ότι το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Helios) στη Λευκωσία είχε ενημερωθεί από τον κυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου Μπόινγκ, λίγο μετά την απογείωσή του, πως αντιμετώπιζε προβλήματα στο σύστημα επικοινωνιών και ενδεχομένως πλοήγησής του. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η οδηγία που δόθηκε στον πιλότο ήταν να συνεχίσει κανονικά την πορεία του προς την Αθήνα. Αλλού γράφει ότι χθες, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη, άνοιξε η μαύρη αυλαία της τραγωδίας των κηδειών των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, με την κηδεία του βοηθού κυβερνήτη Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Χθες κηδεύτηκε επίσης το ζεύγος Προκοπίου στους Αγίους Τριμιθιάς και σήμερα θα γίνουν οι κηδείες άλλων πέντε νεκρών της μοιραίας πτήσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελευταίο SOS από πιλότο'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο Γερμανός κυβερνήτης του μοιραίου αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'' είχε ενημερώσει την εταιρεία, λίγο μετά την απογείωση ότι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του πιλοτηρίου υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, κάτι που προκάλεσε την αχρήστευση του ηλεκτρονικού συστήματος του αεροπλάνου με κατάληξη την πτώση. Αλλού γράφει ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Κύπρου, παίζοντας εκτός έδρας και με δέκα παίκτες -λόγω αποβολής του Ελευθερίου στο 45ο λεπτό-κατάφερε να νικήσει με 3-0 την Εθνική των Νήσων Φαρόε, στο 7ο της παιχνίδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γερμανία 2006.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πλήρης διαλεύκανση'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του χθες μετά την κηδεία του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου, ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, δηλώνοντας ότι ''τα ερωτηματικά που μας πνίγουν είναι πολλά''. Αλλη είδηση είναι η μετάβαση χθες του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, όπου σήμερα θα έχει -μεταξύ άλλων- συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν τη στάση Ελλάδας και Κύπρου ως προς την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την πρόσφατη δήλωσή της κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Αεροσυνοδοί πάλεψαν για να σώσουν το μοιραίο αεροπλάνο'', γράφει στο κύριο θέμα της πως δύο άνθρωποι-που πιστεύεται ότι ήσαν οι αεροσυνοδοί Ανδρέας Προδρόμου και Χάρις Χαραλάμπους-παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή στο πιλοτήριο του αεροπλάνου που κατέπεσε και συνετρίβη την περασμένη Κυριακή, προσπαθώντας να το κρατήσουν μακριά από την Αθήνα. Από τις μεταθανάτιες εξετάσεις στο νεκροτομείο Αθηνών, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φαίνεται ότι 25 από τους επιβάτες ήσαν ακόμα ζωντανοί, όταν κατέπεσε το αεροπλάνο στην πλαγιά του Γραμματικού, 40 χιλιόμετρα βορείως των Αθηνών. Αλλη είδηση είναι η φάρσα που έγινε χθες για τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία της εταιρείας ''Helios'' και που είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση των γραφείων της εταιρείας στη Λευκωσία και στη Λάρνακα, μέχρις ότου αποδειχθεί από την Αστυνομία ότι δεν υπήρχε οποιοσδήποτε κίνδυνος.

    [03] (Κ) Μάριος Καριόλου - Αεροπορική τραγωδία - Δείγματα DNA

    Αποστέλλονται αύριο το πρωί στην Αθήνα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Μάριος Καριόλου, η διαδικασία τυποποίησης έχει ολοκληρωθεί και αύριο το πρωί θα αποσταλούν στην Ελλάδα τα δείγματα του DNA μέσω του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Κυπριακό

    Ολα τα ενδεχόμενα που αφορούν τη στάση που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ύστερα από τη μονομερή δήλωση της Αγκυρας μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και θα σταθμίσουν ποια είναι η καλύτερη πορεία για το συνολικό καλό.

    Σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα και η συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό «εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της συνεχούς και υφιστάμενης άριστης συνεργασίας και συντονισμού μαζί με την Ελλάδα. Επομένως στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και θα σταθμίσουμε ποια είναι η καλύτερη πορεία για το συνολικό καλό».

    Αθήνα-Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Επίσημο πρόγραμμα επαφών

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα αρχίζουν στις 09.45 με συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, στις 10.30 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 11.45 με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις 12.30 με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αμέσως μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

    Στις 17.15 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο ενώ στις 18.45 προγραμματίζεται αναχώρηση από την Αθήνα και στις 20.25 άφιξη στη Λάρνακα.

    Υπουργός Συγκοινωνιών -Βρετανός Υπατος Αρμοστής- Κυπριακό-ΕΕ

    Θέματα που αφορούν το Κυπριακό και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησαν χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ.

    Στη συνάντηση, ο κ. Μίλετ εξέφρασε κατ' αρχήν τα συλλυπητήρια τόσο του ιδίου όσο και του βρετανικού λαού για την αεροπορική τραγωδία που έπληξε την Κύπρο.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη βρετανική Προεδρία της ΕΕ και ασχολήθηκαν διεξοδικά με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Συζήτησαν επίσης για τα θέματα του εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία σε βάρος των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, καθώς και για τους τουρκικούς περιορισμούς υπερπτήσεων κυπριακών αεροσκαφών στον τουρκικό εναέριο χώρο.

    Ο κ. Θράσου δήλωσε ότι αναμένει από τη Βρετανία να διαδραματίσει θετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, προκειμένου η Τουρκία να μεταβάλει τη στάση της.

    Στη συνάντηση αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για θέματα ναυτιλίας καθώς Κύπρος και Βρετανία διατηρούν δύο εκ των μεγαλύτερων εμπορικών στόλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροπορικό δυστύχημα

    Η κυπριακή κυβέρνηση με επιστολή προς την αρμόδια Διεύθυνση της ΕΕ ζήτησε τη συμβολή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το μέρος της αεροπορικής τραγωδίας που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διαδικασίες ασφάλειας εφαρμογής όλων των πτητικών μέσων στην Κύπρο, που εφαρμόζονται από την Πολιτική Αεροπορία και άλλες αρχές.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ''θα είναι πλήρης και θα καλύψει οποιεσδήποτε ευθύνες, οποιουδήποτε επιπέδου και οποιονδήποτε αφορούν, χωρίς σκοπιμότητα, χωρίς συγκάλυψη και με πλήρη διαφάνεια''.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του για την Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν του επιτρέπει να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας. Εξέφρασε ικανοποίηση για τον ''άριστο τρόπο κινητοποίησης των ελληνικών αρμοδίων αρχών, την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισαν την τραγωδία, ιδιαίτερα μετά από την πτώση του αεροπλάνου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, είπε πως μόνο εκτίμηση μπορεί να εκφράσει για τους χειρισμούς του.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τους δημοσιογράφους και διερωτήθηκε γιατί ''όλοι αυτοί που εκ των υστέρων είναι κριτές και εμπειρογνώμονες» δεν προέβησαν σε καταγγελίες.

    Αθήνα - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΣ

    «Δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην πλήρη διερεύνηση του ατυχήματος», διαβεβαίωσε χθες βράδυ από την Αθήνα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που ενημερώθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο όλες οι υπηρεσίες της Ελλάδας κινήθηκαν με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και επάρκεια για τα όσα μεσολάβησαν πριν και μετά από την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους, στο Γραμματικό.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνας και αν κριθεί αναγκαίο θα κληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο των διαδικασιών και των μέτρων ασφάλειας σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Eurocontrol - Αεροπορική τραγωδία

    Εχουν εφαρμοστεί πλήρως όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της πτήσης του αεροσκάφους της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» που κατέπεσε κοντά στην Αθήνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) Χρίστο Πέτρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πέτρου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του Οργανισμού προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος και είπε ότι «ο Eurocontrol, χωρίς να θέλει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα των επίσημων ερευνών που γίνονται σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, επιβεβαιώνει ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της εν λόγω πτήσης έχουν εφαρμοστεί πλήρως».

    Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - Πτήσεις - Ασφάλεια

    Τα επίπεδα ασφάλειας των πτήσεων στην Κύπρο είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας (JAA) και της ΕΕ, τονίζει σε ανακοίνωση το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος της ''HELIOS AIRWAYS'' είχε έγκριση RVSM (Reduced Vertical Separation Minima) από τον Απρίλιο του 2004, οπόταν και ενεγράφη στο κυπριακό νηολόγιο και είχε το δικαίωμα πτήσης πέραν των 29.000 ποδών.

    Σημειώνει επίσης ότι ο Jim Taylor της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και Σύμβουλος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας με επιστολή του προχθές προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις αεροπορικές εταιρείες για τους τελευταίους οκτώ μήνες.

    Αναφέρει ακόμα ότι ο Περιφερειακός Διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου Α. Varley, Σύμβουλος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, με προχθεσινή του επιστολή προς τον Υπουργό Συγκοινωνιών επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2005, και συγκεκριμένα από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Αυγούστου έχουν γίνει 14 περιοδικοί έλεγχοι στις τρεις αεροπορικές εταιρείες (Κυπριακές Αερογραμμές, Eurocypria και Helios).

    Αθήνα - Παπαληγούρας - Νεκροτομείο Αθηνών

    Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο νεκροτομείο Αθηνών, στο Γουδί, Φίλιππος Κουτσάφτης δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι όλοι οι επιβάτες του μοιραίου Μπόιγκ που κατέπεσε την Κυριακή κοντά στην Αθήνα ήταν εν ζωή μέχρι τη συντριβή του αεροσκάφους.

    Ο κ. Κουτσάφτης μιλούσε μετά την επίσκεψη στο νεκροτομείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, τον οποίον ευχαρίστησε, σημειώνοντας πως είναι ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε το νεκροτομείο εδώ και 60 χρόνια.

    Νεκροτομείο Αθηνών -5χρονο αγόρι- Εν ζωή πριν τη συντριβή

    Η διαδικασία αναγνώρισης των σορών των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος από τους συγγενείς συνεχίστηκε και χθες στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί.

    Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία της νεκροτομικής διερεύνησης στη σορό ενός από τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 6 ετών, ήταν εν ζωή και μετά την πρόσκρουση του μοιραίου αεροσκάφους στο Γραμματικό.

    Οπως δήλωσε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, το αγοράκι -το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί- ανέπνεε μετά τη συντριβή. Το τραγικό αυτό γεγονός πιστοποιεί το ότι στην τραχεία του βρέθηκε αιθάλη.

    Μάριος Καριόλου - Αεροπορική τραγωδία - Δείγματα DNA

    Αποστέλλονται αύριο το πρωί στην Αθήνα δείγματα DNA που έχουν ληφθεί από συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, τα οποία δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας ταυτοποίησης λειψάνων του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Μάριος Καριόλου, η διαδικασία τυποποίησης έχει ολοκληρωθεί και αύριο το πρωί θα αποσταλούν στην Ελλάδα τα δείγματα του DNA μέσω του Αρχηγείου Αστυνομίας, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά.

    Ο κ. Καριόλου είπε ότι έχουν ληφθεί δείγματα από όλους τους συγγενείς, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν στην αναγνώριση των θυμάτων.

    Σε ερώτηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης, ο κ. Καριόλου είπε ότι «εμείς υποσχεθήκαμε στους συγγενείς ότι θα τα τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό, και τα έχουμε τελειώσει».

    Χθες, είπε, «συμπληρώθηκαν οι δειγματοληψίες και το εργαστήριο εργάστηκε όλη τη νύκτα για να ολοκληρωθεί η εργασία αυτή», προσθέτοντας πως πλέον η δικαιοδοσία για τα θύματα βρίσκεται στους συναδέλφους στην Ελλάδα.

    «Μακάρι να είχαμε και εμείς δείγματα από τα θύματα εδώ για να εργαστούμε πάνω τους. Δεν έχουμε, αυτό θα γίνει από τους συναδέλφους στην Ελλάδα», κατέληξε.

    Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία συγκυβερνήτη

    Με την κηδεία του συγκυβερνήτη του μοιραίου Μπόιγκ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, που τελέσθηκε το πρωί, άρχισε χθες η τελευταία πράξη της αεροπορικής τραγωδίας στην οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Της νεκρώσιμου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και βουλευτές.

    Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία - Αγιοι Τριμιθιάς

    Κηδεύτηκαν χθες από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, στους Αγίους Τριμιθιάς, το ζεύγος Χριστόδουλου και Ευγενίας Προκοπίου, 34 και 32 χρόνων αντίστοιχα, που σκοτώθηκαν μαζί με άλλα 119 πρόσωπα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Της νεκρώσιμου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου ζεύγους.

    Αεροπορική τραγωδία - Κηδεία θυμάτων

    Κηδεύονται σήμερα άλλα εφτά από τα 121 θύματα του μοιραίου Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας HELIOS, που συνετρίβη την περασμένη Κυριακή στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Πρόκειται για την αεροσυνοδό Χάρις Χαραλάμπους, το ζεύγος Δένας και Νίκου Καρακώστα, την Μαίρη Γεωργίου, τον Γιώργο Γεωργίου, την Χριστιάνα Λάππα και τον Κυριάκο Μιχαηλίδη.

    Η κηδεία του Κυριάκου Μιχαηλίδη θα τελεστεί στις 1030 στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

    Η κηδεία της αεροσυνοδού θα γίνει στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγλαντζιάς.

    Στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλλουριώτισσα, η κηδεία του ζεύγους Καρακώστα και την ίδια ώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μοσφιλωτής της Μαίρης Γεωργίου.

    Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Γέρι η κηδεία του Γιώργου Γεωργίου και της Χριστιάνας Λάππα.

    ''Helios Airways'' - Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης

    Κέντρο Οικογενειακής Στήριξης για συμπαράσταση και πληροφορίες στις οικογένειες των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής στο Γραμματικό, λειτούργησε η εταιρεία ''Helios Airways'' στο ξενοδοχείο Hilton Park.

    Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι το Κέντρο στελεχώνεται από επαγγελματίες με ειδίκευση στην παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που έχουν χάσει μέλη της οικογένειας τους σε τραγικές συνθήκες.

    Ε.Κ.Ε - Αεροπορική τραγωδία

    Οδύνη για τον άδικο χαμό των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, Κυπρίων και Ελλαδιτών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επίλεκτα μέλη της κυπριακής παροικίας της Ελλάδας, εκφράζει σε ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας.

    Εκφράζει επίσης θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και σε όλους όσοι έχασαν αγαπημένα πρόσωπα.

    Η Ενωση καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανεξέταση του όλου πλέγματος ασφάλειας των πτήσεων και υγείας των επιβατών, με αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών και αναβάθμιση των κριτηρίων αδειοδότησης και ελέγχου λειτουργίας των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών.

    Αθήνα - Καταδικάστηκε ο φαρσέρ - Αεροπορική τραγωδία

    Σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδή αναφορά στις Αρχές καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο 32χρονος Σωτήρης Βούτας που είχε ισχυριστεί ότι είχε λάβει μήνυμα SMS από επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους πριν από τη συντριβή του στο Γραμματικό.

    Ο 32χρονος, απολογούμενος, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και προσπαθώντας να εξηγήσει την πράξη του, είπε ότι «θόλωσε το μυαλό του».

    Μήνυμα Βασίλισσας της Αγγλίας - Αεροπορική τραγωδία

    Τη βαθειά της λύπη εκφράζει η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ σε συλλυπητήριο μήνυμα που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία που συνέβη την περασμένη Κυριακή και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στην Κύπρο, η Βασίλισσα αναφέρει ότι λυπήθηκε βαθύτατα μόλις άκουσε τα νέα για τη συντριβή του αεροπλάνου πλησίον της Αθήνας την Κυριακή και όταν έμαθε πόσες ζωές είχαν χαθεί.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας-Κόφι Ανάν -Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Δημορκατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, στο οποίο εκφράζει βαθιά θλίψη για την αεροπορική τραγωδία της περασμένης Κυριακής.

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Συλλυπητήρια - Αεροπορική τραγωδία

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τον άδικο χαμό 121 ατόμων στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής απέστειλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β, από την Κρήτη όπου βρίσκεται.

    Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Συλλυπητήριες επιστολές

    Δύο συλλυπητήριες επιστολές προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο για τον άδικο χαμό 121 ατόμων στο αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής απέστειλαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β' και ο Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος.

    Αθήνα - Κυπριακή Πρεσβεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Πλήθος κόσμου, πολιτικών και εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα προσήλθε χθες στο Σπίτι της Κύπρου, προκειμένου να υπογράψει στο Βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS, που άνοιξε η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    Εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέγραψε στο Βιβλίο, ο υπασπιστής του αντιπλοίαρχος Στέλιος Κωστάλας, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκοπής Παυλόπουλος και εκ μέρους του ΥΠΕΞ ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης.

    ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Παραβιάσεις εναέριου χώρου

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατάγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 2 Αυγούστου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που σημειώθηκαν μεταξύ 14 Μαΐου και 27 Ιουλίου 2005.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ με ημερομηνία 4 Αυγούστου, ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για τις προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας και καλεί τον άμεσο τερματισμό τους.

    Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Προκριματική φάση - Νίκη Κύπρου

    Η Εθνική Κύπρου στο Ποδόσφαιρο νίκησε χθες με 3-0 το αντίστοιχο συγκρότημα των Νήσων Φαρόε, σε εκτός έδρας αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Τα δύο γκολ πέτυχε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στο 38ο λεπτό και στο 72ο λεπτό με πέναλτι, ενώ το ένα ο Σίμος Κρασσάς στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη έπαιζε από το 45ο λεπτό με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Ελευθερίου. Αποβολή, λόγω διαμαρτυρίας για την κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στο 51ο λεπτό ο Μορφής, δέχθηκε και ο προπονητής Αγγελος Αναστασιάδης.

    Ωστόσο, η μεταφορά του στην κερκίδα των VIP δεν τον σταμάτησε από το να δίνει οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του.

    Και οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με μαύρα περιβραχιόνια ενώ οι τρεις σημαίες (ΦΙΦΑ, Κύπρου και Φαρόε) ήταν μεσίστιες. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.

    Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αφιέρωσαν τη νίκη στα θύματα της πρόσφατης αεροπορικής τραγωδίας.

    Αποτελέσματα προκριματικής φάσης

    1ος Ομιλος

    Ρουμανία Ανδόρα 2-0 Σκόπια Φιλανδία 0-3

    2ος Ομιλος

    Καζακστάν Γεωργία 1-2

    3ος Ομιλος

    Λιχτενστάιν Σλοβακία 0-0 Λετονία Ρωσία 1-1

    4ος Ομιλος

    Φαρόε Κύπρος 0-3

    Βαθμολογία 4ο Ομίλου

    Ιρλανδία 13 Ελβετία 12 Ισραήλ 11 Γαλλία 10 Κύπρος 4 Φαρόε 1

    Η Εθνική Κύπρου αντιμετωπίζει στις 7 Σεπτεμβρίου την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας, στις 8 Οκτωβρίου την Ιρλανδία και στις 12 Οκτωβρίου τη Γαλλία.

    Χρηματιστήριο - Νέα μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στη χθεσινή, δεύτερη συνάντηση μετά το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής με τη μετοχή της μητρικής εταιρείας της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» να καταγράφει και χθες σημαντικές ζημιές, οι οποίες ανήλθαν στο 16,28%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,2% και έκλεισε στις 1.245,94 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,18% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 564.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,28% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 419,11 μονάδες.

    [05] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κολοζώφ - Συνάντηση

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει όσο είναι δυνατόν στην πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας της περασμένης Κυριακής, έδωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κολοζώφ εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του κόμματος για την αεροπορική τραγωδία που, όπως είπε, όλοι ζήσαμε και όλοι ζούμε αυτές τις ημέρες.

    [06] (Κ) Αθήνα - Κάρολος Παπούλιας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Στη σκιά του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και παρουσία των δημοσιογράφων, εξέφρασε για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήριά του για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού τον ευχαρίστησε θερμά, είπε ότι στην ερώτηση πολλών αν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν παρόμοιο γεγονός στην Κύπρο, απαντά ότι στα χρονικά της κυπριακής ανεξαρτησίας είναι το πρώτο που γίνεται.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, «τώρα σας περιμένουν καινούργιοι αγώνες».

    [07] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση

    Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνομιλίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στο Γραμματικό, έξω από την Αθήνα.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας, που παραθέτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    [08] (Κ) Αθήνα-Παπαδόπουλος-Παπανδρέου-Αεροπορική τραγωδία

    Την ανάγκη για άμεση και πλήρη διαλεύκανση της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό και την απόδοση ευθυνών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήρια του για το τραγικό δυστύχημα, σημειώνοντας πως «όλοι μας αυτή τη στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε τις οικογένειες, τους συγγενείς αυτών που χάθηκαν. Να σκεφτόμαστε και να αποδώσουμε τις απαραίτητες ευθύνες σε όλους όσοι είχαν ευθύνη με διαλεύκανση, πλήρη διαφάνεια όλων των στοιχείων ώστε να έχουν έστω και μικρή αίσθηση δικαίωσης οι συγγενείς και όλοι μας που παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα», είπε.

    [09] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - ΕΕ- Τουρκία

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία με συγκεκριμένους όρους, σαφείς εγγυήσεις, χρονοδιαγράμματα και στόχους που θα τη δεσμεύουν και θα δίνουν προοπτική λύσης στο Κυπριακό και δημιουργία καλύτερων ελληνοτουρκικών σχέσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το θέμα της επικείμενης συνάντησης των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΚΟΡΕΠΕΡ και της έναρξης στις 3 Οκτωβρίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [10] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μπους - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει στο τηλεγράφημά του «η Λόρα και εγώ, σας απευθύνουμε τα εκ βάθους καρδίας συλλυπητήριά μας, και σε εσάς προσωπικά και στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της μοιραίας πτήσης».

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4672               0,4700
    Λίρα Αγγλίας              0,8430               0,8480
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4230            0,4263
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3528            0,3556
    Δολάριο Καναδά                  0,3841            0,3871
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0718            0,0723
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3691            0,3720
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  427.562,25
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,37     0,46    400.412,16
    FTSE/CySE 20                           421,51     0,57    354.555,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.260,94     0,53    369.951,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.045,21     1,03      4.558,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          980,24     1,81     10.674,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.252,68     0,54    374.509,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.301,17     0,55    273.867,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.074,22     2,82     27.741,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            973,41     1,03     29.170,61
    FTSE Med (17/8/2005)                 8.184,23     0,60
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος-Πρωθυπουργός Καραμανλής (1)

    Πρόσθετες ενέργειες για την επίσπευση των ερευνών του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, αποφάσισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αποφάσεις αφορούν τόσο στην ταυτοποίηση των θυμάτων όσο και στην πλήρη διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων της τραγωδίας.

    Καραμανλής και Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι καθόρισαν τόσο την τακτική όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως παραμένει αναλλοίωτη η θέση ότι θα προσπαθήσουμε στα πλαίσια της ΕΕ να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για προώθηση της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''συμφωνήσαμε το πλαίσιο των θέσεων μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες μας», οι οποίες θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο, μέσα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά κινήθηκε μέσω της συνεχιζόμενης διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος της περασμένης Κυριακής, η χρηματαγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,54%, κλείνοντας στις 1.252,68 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,46% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 427.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 37,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,57% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 421,51 μονάδες.

    [15] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα

    Aμέριστη συμπάθεια προς τους οικείους των θυμάτων και το σύνολο του κυπριακού λαού εκφράζει o Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 121 ατόμων.

    ''Πόνος βαθύς και αμέριστος συμπάθεια προς τα θύματα, τους οικείους αυτών και ολόκληρον τον λαόν της Κύπρου διακατέχει την ωδυνωμένην καρδίαν μας δια το τραγικόν αεροπορικόν δυστύχημα, το πλήξαν την Κύπρον και στοιχήσαν την ζωήν πολλών αδελφών συνανθρώπων ημών'', γράφει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [16] (Κ) Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος - Ταυτοποίηση θυμάτων

    O Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι θέλοντας να βοηθήσει στην προσπάθεια της αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος καλεί όλους τους οδοντίατρους που κατέχουν οδοντιατρικό ιστορικό των μη αναγνωρισθέντων θυμάτων όπως το αποστείλουν στην διεύθυνση: Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, Αναπαύσεων 10, Μετς, ταχ. κώδ. 11636 Αθήνα. (Υπόψη Διευθυντή Φίλιππου Κουτσάφτη, φαξ. 00302109219100).

    Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δίνονται από τον Γραμματέα του Συλλόγου Θωμά Κούτρα στο τηλ. 99689030.

    [17] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής (2)

    Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Γραμματικό που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, αλλά και το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ υπό το φως των νέων εξελίξεων κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του αφού εξέφρασε στον Ελληνα Πρωθυπουργό και στις αρχές την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Κύπρου για τη γρήγορη ανταπόκριση στην κρίση και στην τραγωδία, ανακοίνωσε την απόφαση των δύο κυβερνήσεων για λήψη πρόσθετων ενεργειών για την επίσπευση των ερευνών τόσο για την ταυτοποίηση των θυμάτων όσο και τη διερεύνηση πλήρως των συνθηκών και των αιτίων της τραγωδίας.

    Απο την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούληση τη κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το μοιραίο δυστύχημα επισημαίνοντας οτι ήδη διεξάγονται έρευνες με ταχείς ρυθμούς.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Αεροπορικό δυστύχημα - Συλλυπητήρια

    Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του ιδίου, καθώς και της συζύγου του, στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό και στους αγαπημένους των θυμάτων της πτήσης 522 της εταιρείας Helios εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    "Αυτή την ώρα του εθνικού πένθους ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός είναι στη σκέψη και στις προσευχές του αμερικανικού λαού. Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια που μπορεί να ζητήσετε'', αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [19] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Αεροπορικό δυστύχημα

    Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι εκφράζουν βαθιά συλλυπητήρια προς τον Κυπριακό λαό και στους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέρεται ότι εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων ευρωβουλευτών, η Συμπρόεδρος Μόνικα Φρασόνι βεβαίωσε ότι ''θα παρακολουθούμε τις έρευνες διερεύνησης του αεροπορικού δυστυχήματος μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πλήρως γνωστά τα αίτια της τρομερής συντριβής''.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (2)

    Ερχονται στην Κύπρο, στις 24 και 25 Αυγούστου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ενημερωθούν πλήρως για το αεροπορικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα, κατά το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη αεροπλάνο της εταιρείας ''Ηλιος'' παρασύροντας στο θάνατο τους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου μετά την τρίωρη σχεδόν σύσκεψη που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον Πρόεδρο τη Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων Κώστα Ορφανό (πρώην Αρχιεπιθεωρητή και Α΄ Λειτουργό Εναέριας Κυκλοφορίας'' και με τα Μέλη της Επιτροπής Χαρίλαο Δελλά (πρώην Αρχιμηχανικό) και Ιωάννη Λοϊζου (πρώην Αρχιπιλότο), η Κύπρος έχει υιοθετήσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων και την έθεσε σε εφαρμογή στις 27 Ιουνίου 2003, πολύ πριν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός δήλωσε ότι πολλά από τα δημοσιεύματα και τις αναφορές του Τύπου, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για το αεροπορικό δυστύχημα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρνητικές συνέπειες για τον τόπο, επηρεάζοντας ακόμα και τον τουριστικό τομέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Θράσου έκανε αναφορές σε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου εδόθησαν ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες στο κοινό από τα μέσα ενημέρωσης, παρά τις δικές του προσπάθειες -όπως είπε- για σωστή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για την ανάγκη ύπαρξης ''διαφάνειας'' και στις έρευνες που διεξάγονται για το αεροπορικό δυστύχημα, ο Υπουργός απάντησε ότι το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας και Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας είναι ''ανοικτές'' και ''προσβάσιμες'' για τις Επιτροπές Διερεύνησης της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως και άλλων αρμόδιων φορέων και οργανισμών και της Αστυνομίας, όμως, πρόσθεσε, δεν μπορεί η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.

    Σημείωσε ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα της ενημέρωσης και της πρόσβασης των δημοσιογράφων στις πηγές, όμως και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να διαφυλάττουν έγγραφα και αρχεία που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται τα πάντα.

    ''Είχαμε μιαν πολύωρη συνάντηση'', είπε ο Υπουργός σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ''κατά την οποία τύχαμε ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής, για το έργο που έχει επιτελέσει και τη συνεργασία που είχε με την αντίστοιχη ελλαδική Επιτροπή Διερεύνησης υπό τον κ. Τσολάκη, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα''.

    ''Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων'', είπε ο κ. Θράσου, ''είναι μόνιμη και ανεξάρτητη διοικητικά και λειτουργικά Αρχή και δεν δέχεται γενικές ή ειδικές οδηγίες από κανέναν''.

    Ο Υπουργός θέλησε με τις δηλώσεις του να διαψεύσει, όπως είπε, ''κάτι που κυκλοφορεί από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τόσο στην Κύπρο όσο και κυρίως στην Ελλάδα, ότι τάχατες η Κύπρος δεν έχει υιοθετήσει την αντίστοιχη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου, επικρίνοντας συγκεκριμένα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, ''μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, διότι αυτά τα δημοσιεύματα κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο''.

    ''Η Οδηγία για διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων και συμβάντων'', είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ''ενσωματώθηκε στην κυπριακή νομοθεσία και τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Ιουνίου 2003, πολύ πριν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Με βάση τις πρόνοιες του νόμου'', πρόσθεσε, ''το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του, διόρισε από την 1η Οκτωβρίου 2003, Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και Συμβάντων''.

    Τα διορισθέντα μέλη της Επιτροπής, είπε ο κ. Θράσου, καλύπτουν σήμερα και τις τρεις βασικές ειδικότητες της Πολιτικής Αεροπορίας, δηλαδή τον Ελεγχο της Εναέριας Κυκλοφορίας, τη Μηχανική των Αεροσκαφών και το Πτητικό Μέρος, δηλαδή το χειρισμό αεροσκαφών''.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός, ''και οι τρεις διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και πείρα στον τομέα τους και έχουν φτάσει και οι τρεις, πριν την αφυπηρέτησή τους, στα ανώτατα αξιώματα της ειδικότητάς τους, δηλαδή Αρχιπιλότος, Αρχιμηχανικός και Αρχιεπιθεωρητής και Α΄ Λειτουργός Εναέριας Κυκλοφορίας''.

    ''Είμαι βέβαιος'', είπε ο κ. Θράσου, ''ότι, πέρα από τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν διάφοροι ειδικοί και μη, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές της γνώσεις και πείρα, για να μας διαφωτίσει για τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος''.

    ''Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η χώρα που έχει την αρμοδιότητα να διεξαγάγει έρευνα'', δήλωσε ο κ. Θράσου, ''είναι εκείνη στο έδαφος της οποίας έχει επισυμβεί το ατύχημα''.

    ''Η κυπριακή Επιτροπή συνεργάζεται ως διαπιστευμένη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ''τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής ότι η κυβέρνηση -και ειδικά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας- θα παράσχει κάθε βοήθεια, διευκόλυνση και κάθε πρόσβαση σε κάθε χώρο και σε κάθε στοιχείο και έγγραφο, που η Επιτροπή ήθελε ζητήσει''.

    Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης ''για το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ατύχημα'', ο κ. Θράσου είπε ότι, ''όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμείς ζητήσαμε και θα έρθουν για δύο ημέρες, στις 24 και 25 Αυγούστου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ενημερωθούν πλήρως για το συμβάν και θα τους δώσουμε όλη την απαιτούμενη ενημέρωση''.

    ''Παράλληλα'', πρόσθεσε, ''πρέπει να αναφέρω ότι διεξάγεται και από την Αστυνομία ποινική έρευνα για το ατύχημα''.

    Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι ''η Επιτροπή είναι διαπιστευμένη εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί την ευθύνη έχει η ελλαδική Επιτροπή (Διερεύνησης)''.

    ''Εχουμε πάει στην Ελλάδα'', πρόσθεσε, ''συνεργαζόμαστε με την ελλαδική Επιτροπή και θα δώσουμε όλα τα στοιχεία και ό,τι μας ζητηθεί για να γίνει η διερεύνηση του ατυχήματος''.

    Ερωτηθείς εάν θα εκδώσει η Επιτροπή της οποίας προΐσταται το δικό της πόρισμα για το αεροπορικό δυστύχημα, ο κ. Ορφανός είπε πως ''το τελικό πόρισμα το βγάλει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων της Ελλάδας''.

    Οταν ερωτήθηκε για τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου και για τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι αυτά τα σενάρια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, ο κ. Ορφανός δήλωσε πως και ο ίδιος συμφωνεί ''ότι είναι σενάρια, τα οποία δεν πρέπει να κυκλοφορούν''.

    ''Πρέπει να μείνουν ο Επιτροπές και οι ειδικοί που έχουν έρθει από διάφορες χώρες'', είπε ο κ. Ορφανός, ''να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις αναλύσεις, τα έγγραφα που έχουν μπροστά τους, για να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, το οποίο θα πάρει και αρκετό χρόνο''.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για συγκεκριμένες πτυχές του δυστυχήματος και των πιθανών αιτίων και κατά πόσον αυτά τα θέματα συζητήθηκαν με την ελλαδική Επιτροπή ή με τον Υπουργό Συγκοινωνιών στη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να αρχίσει να αναφέρεται σε συγκεκριμένα έγγραφα ή λεπτομέρειες και κάλεσε τους δημοσιογράφους να έχουν υπομονή και να αναμένουν το πόρισμα της ελλαδικής Επιτροπής, η οποία έχει και την αρμοδιότητα της διερεύνησης και του προσδιορισμού των αιτίων της πτώσης.

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 121 άτομα.

    Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Mihai-Razvan Ungureanu, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης Reinaldo Gargano, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Catherine Colonna, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Kastriot Islami, o Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Nasser Al-Kidwa και ο Αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Samir Abu Ghazaleh.

    [22] (Κ) Τεχνοκράτες ΕΕ - Κύπρος - Αεροπορική τραγωδία

    Δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA) φθάνουν στις 24 Αυγούστου στην Κύπρο για να ενημερωθούν από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να ενημερωθούν οι δύο τεχνοκράτες της ΕΕ από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και για τη μέχρι στιγμή πορεία των ερευνών σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα.

    Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Jean Paul Henrotte και ο εκπρόσωπος της EASA ο Fransua Janvier.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

    Συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o Πρόεδρος του Λιβάνου Στρατηγός Emile Lahoud, ο Πρωθυπουργός του Κουβέιτ Sabah Al -Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, o Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ Koichiro Matsuura.

    [24] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλαβάνος - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε στις 1900 απο το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό την Λάρνακα.

    Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Αθήνα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη βαθιά του λύπη για το δυστύχημα προς τις οικογένειες των Κυπρίων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε σε όλη ΕΕ κεντρική προτεραιότητα να είναι η ασφάλεια των επιβατών και όχι η επιβίωση διαφόρων εταιριών που κερδοσκοπούν σε βάρος του κοινού που ταξιδεύει».

    «Ανησυχούμε πολύ ειδικά για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους φοιτητές που υποχρεώνονται να αναζητήσουν το φθηνό εισιτήριο και θέλουμε να έχουν απόλυτη ασφάλεια», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [25] (Κ) Αθήνα - Κηδεία Βίκυς Μοσχολιού

    Κηδεύτηκε το απόγευμα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, η μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού. Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών εψάλη στις 1600 το απόγευμα η νεκρώσιμος ακολουθία.

    Φίλοι, γνωστοί και απλοί πολίτες αποχαιρέτησαν τη δημοφιλή ερμηνεύτρια του ελληνικού πενταγράμμου, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου είχε εκτεθεί από τις οκτώ το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι η σορός της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 August 2005 - 17:49:23 UTC