Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Αζέροι - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (1)
  • [08] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (2)
  • [09] (Κ) Ουγγρικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Σημαντική αύξηση τζίρου
  • [11] (Κ) Ανατολικό Τιμόρ - Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια
  • [12] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Επικεφαλής Αντιπροσωπειών - Κύπρος
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λονδίνο - Επαφές
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροσκάφος Αζερμπαϊτζάν - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Το μέλλον της ΕΕ
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Ζακχαίος- Το μέλλον της ΕΕ
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Κλεάνθους- Το μέλλον της ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης - ΗΠΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό ατύχημα από έκρηξη αντιαρματικού βλήματος σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 18 στρατιωτών και αξιωματικών, εκ των οποίων ο ένας κρίσιμα δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, καθώς και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις αμοιβές των βουλευτών.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αντιαρματικό εναντίον φαντάρων της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι από λάθος, ενδεχομένως ανθρώπινο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροδότησης αντιαρματικού εκτοξευτήρα ''Apilas'' από το οποίο εκτοξεύτηκε το βλήμα. Προσθέτει ότι ο κώνος αερίων που άφησε πίσω του έκανε τη μεγάλη ζημιά σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, χθες το πρωί στο στρατόπεδα Κόσιης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες το πρωί ένα τροχαίο δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού Λευκωσίας, παρά την έξοδο Κοτσιάτη ήταν αρκετό για να δημιουργήσει χάος και αποκλεισμό της πρωτεύουσας με ότι αυτό συνεπάγεται.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πόλεμος εν καιρώ Ειρήνης'' αναφέρεται στη χθεσινή τραγωδία στην Εθνική Φρουρά προσθέτοντας ότι η χθεσινή μέρα έμοιαζε για την Εθνική Φουρά μέρα πολέμου, όταν η καθιερωμένη εκπαίδευση μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Γράφει ακόμα ότι όλα έγιναν ξαφνικά όταν ένα αντιαρματικό βλήμα εξερράγη αφήνοντας γύρω 18 τραυματίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας προκύπτει ότι εννέα στους δέκα πρωτεύσαντες είναι κορίτσια.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Από αμέλεια ο εφιάλτης'' γράφει ότι τα αίτια του χθεσινού τραγικού ατυχήματος στο στρατόπεδο ''Γρηγόρης Αυξεντίου'' συντίθενται από ανθρώπινο λάθος, αμέλεια, έλλειψη γνώσης και τραγικές συμπτώσεις. Προσθέτει ότι οι εκπαιδευτές κατά πάσα πιθανότητα δεν γνώριζαν ότι ο εξοκετευτήρας ''Apilas'' δεν ήταν εκπαιδευτικός και όχι μόνο αυτό, αλλά έφερε και την ειδική μπαταρία χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι αυξήσεις που ενέκριναν οι βουλευτές.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γιατί'' προβάλλει τρία ερωτηματικά αναφορικά με τη χθεσινή έκρηξη βλήματος σε στρατόπεδο της ΕΦ. Ερωτά γιατί χρησιμοποιήθηκε πραγματικό βλήμα σε εκπαίδευση, γιατί δεν λήφθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για βολή αντιαρματικού και γιατί πυροδότησαν το όπλο εντός στρατοπέδου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και στα δέκα νέα κράτη - μέλη αποτελεί βήμα για την αναγνώριση και όχι αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''ΕΦ: Εκπαίδευση βαμμένη στο αίμα'' αναφέρεται στην έκρηξη αντιαρματικού βλήματος χθες σε στρατόπεδο της Λάρνακας, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 18 αξιωματικών και οπλιτών. Σχολιάζει πως ''τέτοιο μαζικό ατύχημα δεν ξανάγινε ποτέ και προσθέτει πως ο Λοχίας που υπέστη αποκοπή καρπού και συντριπτικού κατάγματος στο πόδι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ισραήλ για περαιτέρω νοσηλεία. Αλλού γράφει ότι ο κ. Μπλερ μετά από τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στο Λονδίνο δήλωσε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου δεν περιλαμβάνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''ΣΟΚ από 'Απίλας' '', γράφει ότι ''πάγωσε όλη η Κύπρος στο άκουσμα του ατυχήματος σε στρατόπεδο στην Κόσιη, όπου βλήμα τύπου ''Απίλας'' εξερράγη στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, ακρωτηριάζοντας ένα Λοχία, ο οποίος επρόκειτο σύντομα να απολυθεί και τραυματίζοντας σοβαρά δύο μόνιμους αξιωματικούς και ελαφρότερα 15 οπλίτες. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη εξέφρασε ικανοποίηση για τις σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας, ύστερα από τη συνάντηση του κ. Μπλερ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Κληρωτός στρατιώτης σοβαρά τραυματίας μετά από έκρηξη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης'', γράφει ότι κληρωτός στρατιώτης παλεύει για τη ζωή του, αφού υπέστη σοβαρά τραύματα όταν αντιαρματικό βλήμα εξερράγη κατά την πρωινή εκπαίδευση σε στρατόπεδο της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία κατάσχεσε συνολικά 503,14 λίρες σε νομίσματα από τους φιλάθλους που εισήλθαν στο στάδιο για τον προχθεσινό αγώνα Ανόρθωσης - Τράμπζονσπορ και προσθέτει ότι το ποσό αυτό θα δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπλερ - Ερντογάν - Δηλώσεις

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η χθεσινή τοποθέτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ δεν προϋποθέτει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι ούτε αντίθετη ούτε αντιφατική με τα όσα είχαν αναφερθεί στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπλερ την Τρίτη.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν διαφοροποιήθηκε η θέση της Τουρκίας στο θέμα της αναγνώρισης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή είναι η μόνιμη θέση της Τουρκίας. Ευνοούν τη λύση του Κυπριακού με τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποκατάστασής της με κάτι άλλο, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι έγινε ένα σοβαρό βήμα ''για να μπορούμε να προσδοκούμε σε καλυτέρευση και κατανόηση των θέσεων της Λευκωσίας από τη Βρετανία''. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές έρχονται από τη μία ημέρα στην άλλη.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή είναι η μόνιμη θέση της Τουρκίας, ευνοούν τη λύση του Κυπριακού με τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποκατάστασης με κάτι άλλο'', επισημαίνοντας ότι ''η ΕΕ έχει άλλες απόψεις''.

    Λονδίνο - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παροικία

    Αριστη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προχθές βράδυ σε παμπαροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στην αίθουσα Penridge του βορείου Λονδίνου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση καθορίστηκαν τρόποι μελλοντικής συνεργασίας και διαλόγου ''για να κατανοήσουν τις θέσεις μας και εμείς να τους υποστηρίζουμε εκεί που τα συμφέροντα μας είναι τα ίδια'', είπε.

    Τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία, σημειώνοντας ότι δεν χωρούν οι πικρίες του παρελθόντος και είπε πως το εθνικό συμφέρον ''επιβάλλει να κτίσουμε γέφυρες ισχυρές και να αναβιώσουμε τις παραδοσιακές καλές σχέσεις''.

    ''Είναι πολλά εκείνα που μας χωρίζουν αλλά περισσότερα εκείνα που μπορούν να μας ενώνουν. Ειλικρινά πιστεύω ότι τα συμφέροντά μας είναι συμβατά με όσα επιδιώκει η Αγγλία'', είπε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως η Βρετανία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη.

    ''Είτε εμείς δεν κατορθώσαμε να εξηγήσουμε όσο πρέπει τις θέσεις μας, είτε οι αντίπαλοι μας έχουν ισχυρότερους μοχλούς πίεσης, και έχουν, όσο αφορά την εξυπηρέτηση των αγγλικών συμφερόντων. Ούτε το ένα μπορεί να μας αποτρέψει ούτε το άλλο να μας απογοητεύσει. Αντίθετα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια σωστή πολιτική και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως το σχέδιο Ανάν ήταν άδικο και απαράδεκτο και ότι ο λαός πήρε τη σωστή απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα υπήρχαν από τις πρόνοιες του σχεδίου για τους τομείς που τον ενδιαφέρουν.

    ''Δεν παρέσυρα το λαό, εξέφρασα τη θέλησή του'', είπε. Η ενότητα, τόνισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχή έκβαση του αγώνα. Επανέλαβε τους τρεις όρους που έχουν τεθεί ποτέ διαιτησία, όχι ασφυκτικά πλαίσια, μόνο συμφωνημέμη λύση μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Οι αλλαγές που ζητήθηκαν είναι μέσα στα όρια που αποφασίσθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε.

    Συνάντηση Μπλερ - Ερντογάν

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επεσήμανε χθες ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ δεν προϋποθέτει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Λονδίνο, ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας του σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Μπλερ είπε πως επανέλαβε ''πολύ σαφώς τη θέση προς τον Πρωθυπουργό ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας δεν προϋποθέτει αναγνώριση της Κύπρου''.

    ''Αυτό'', συνέχισε, ''είχε διευκρινισθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και ξανά τον Ιούνιο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου''.

    Σε ερώτηση πότε θα υπογραφεί το πρωτόκολλο, ο κ. Μπλερ είπε ότι υπάρχει ένας κοινός στόχος, όπως υπογραφεί το πρωτόκολλο και να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση αποφασίσει.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και επεσήμανε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι κάτι το σημαντικό για την Ευρώπη και την ασφάλεια της.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι σε σχέση με τα θέματα αναγνώρισης της Κύπρου, ''βρισκόμαστε εκεί που είμαστε με τις δηλώσεις στις οποίες κάναμε στις 17 Δεκεμβρίου, έτσι δεν υπάρχει καμμία διαφορά στην προσέγγισή μας''.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύων της ΕΕ.

    Οσον αφορά το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''ευελπιστούμε ότι θα εγκριθεί το συντομότερο και ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου'', σύμφωνα και με τις αποφάσεις της 17ης Δεκεμβρίου.

    ''Πιστεύω ότι η Τουρκία θα έχει καλή επίδοση κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Η όποια άλλη πράξη πέραν της ''ξεκάθαρης'' υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας (τελωνειακή ένωση) για να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντικρούεται και να αναιρεί την ουσία και τη σημασία του πρωτοκόλλου, επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως η ξεκάθαρη υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της με όλα τα κράτη μελη της Ενωσης αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας προς την ΕΕ ''συλλογικά''.

    ''Η όποια άλλη πράξη της Τουρκίας δεν μπορεί να αντικρούεται με την ξεκάθαρη υπογραφή ή να αναιρεί την ουσία και τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει και έναρξη διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη και φυσικά με την Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι με ό,τι αυτό συνεπάγεται''.

    Σε σχέση με τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης υπέδειξε ότι ''είναι αδιανόητο να επιμένει η Τουρκία στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επιθυμεί να εμπλακεί σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ συλλογικά, ενώ δεν θα αναγνωρίζει ένα από αυτά''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπλερ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι ''απαιτείται η ξεκάθαρη υπογραφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποίησε πως η μη αναγνώριση κράτους μέλους από υποψήφιο προς ένταξη κράτος αποτελεί θεσμικό και πολιτικό παράδοξο, το οποίο πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Τουρκοκύπριοι

    Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένη με την Κυπριακή Δημοκρατία και οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της και κατά συνέπεια πολίτες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε από το Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε θέμα διαδικασιών για ενσωμάτωση των Τ/Κ με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''έδωσε ανοικτή πρόσβαση για τους Τουρκοκυπρίους στις κοινωνικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα την υπηρεσία υγείας, από τις οποίες αυτοί ωφελούνται, ενώ έχουν τα ίδια γνωρίσματα με κάθε Κύπριο πολίτη''.

    Πρόσθεσε ότι το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο σε πρόσφατη έκδοσή του αναφέρει ότι ''η διοχέτευση πληρωμών από την ελληνοκυπριακή οικονομία στην τουρκοκυπριακή φθάνει συνολικά σε ποσό όχι λιγότερο των 350 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως''.

    Εκπρόσωπος - Επαφές Προέδρου - Σχέσεις με Βρετανία

    Για μια νέα αρχή στις σχέσεις Βρετανίας - Κύπρου έκανε χθες λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικές τις συναντήσεις στο Λονδίνο μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τη μια και του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και του Κύπριου ομολόγου του Γιώργου Ιακώβου από την άλλη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δημιουργείται μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου'', προσθέτοντας πως ''ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμφωνία για δομημένο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνεχής κατευθείαν επαφή για να διακριβώνονται οι θέσεις των δυο πλευρών χωρίς να υπάρχει χώρος για φήμες ή διαδόσεις''.

    ''Εχει διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων, κυρίως για τα ευρωπαϊκά θέματα και διατυπώθηκε η κοινή θέση για προώθηση των προσπαθειών λύσης και επανένωσης της χώρας μας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν θετική.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ ο κ. Μπλερ ήταν σαφής, ότι όλες οι χώρες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ οφείλουν να υιοθετήσουν και να ακολουθήσουν τα ίδια κριτήρια''.

    Ερωτηθείς τι εννοεί λέγοντας δομημένος διάλογος, ο κ. Χρυσοστομίδης αφού σημείωσε πως ''οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί'', επεσήμανε πως ''δομημένος διάλογος σημαίνει την ύπαρξη μηχανισμού συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και αλληλοενημέρωσης επί θεμάτων τα οποία απασχολούν και ενδιαφέρουν τις δυο χώρες, και στα πλαίσια της ΕΕ και άλλως πως''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΦ - Ατύχημα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το χθεσινό ατύχημα σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη και έδωσε οδηγίες όπως παρασχεθεί η καλύτερη περίθαλψη που είναι δυνατό να εξασφαλισθεί.

    ''Είναι ένα πάρα πολύ θλιβερό συμβάν. Είναι κρίμα σε εκπαιδευτική άσκηση να συμβαίνουν αυτά τα γεγονότα. Βεβαίως θα διεξαχθεί έρευνα το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω να μην οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Είναι κρίμα είτε κατατασσόμενοι εθνοφρουροί είτε μόνιμα στελέχη να υφίστανται τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς στη διάρκεια άσκησης και μάλιστα αν υπάρχει ανθρώπινο λάθος. Νομίζω ότι έχει προκαλέσει θλίψη σε όλο τον κυπριακό Ελληνισμό και σίγουρα και σε μένα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από το Λονδίνο.

    Χθες, τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε συνεντεύξεις σε ομάδα δημοσιογράφων και χωριστά σε εκπροσώπους τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.

    Το μεσημέρι παρέθεσε γεύμα σε ομάδα βουλευτών και μελών της Βουλής των Λόρδων και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, στη διάρκεια του οποίου ενημέρωσε τους συνδαιτυμόνες του για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις γύρω από διάφορες πτυχές του θέματος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε και σειρά άλλων επαφών, επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

    Εκπρόσωπος - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά - Ασκηση

    Σοβαρό δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κόσιη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης λύπη και πρόσθεσε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα για να πληροφορηθεί για το συμβάν.

    ''Δυστυχώς επισυνέβη σοβαρό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κόσιη. Από έκρηξη βλήματος τραυματίστηκαν αξιωματικοί και οπλίτες. Δύο βρίσκονται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και υπάρχουν και άλλοι οκτώ τραυματίες'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι το θέμα διερευνάται από το Υπουργείο Αμυνας, από τον ίδιο τον Υπουργό Αμυνας και την Εθνική Φρουρά και θα υπάρξουν οι αναγκαίες ανακοινώσεις.

    Λάρνακα - Στρατόπεδο - Ατύχημα - Υπ. Αμυνας

    Δεκαοκτώ αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς τραυματίστηκαν γύρω στις 10:00 χθες από έκρηξη αντιαρματικού βλήματος κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Κόσιη.

    Η κατάσταση της υγείας τριών από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Πρόκειται για τον Ταγματάρχη και Υποδιοικητή της Μονάδας Ζένιο Ζένιου, τον Υπολοχαγό Αργύρη Αργυρού και τον κληρωτό λοχία Χρίστο Παπαλλή. Ο Παπαλλής μεταφέρθηκε με ειδικό αεροσκάφος προερχόμενο από το Ισραήλ στη γείτονα χώρα για περαιτέρω περίθαλψη.

    Οι υπόλοιποι 15 τραυματίες είναι οπλίτες οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά και, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, παρέμειναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κρατήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έσπευσαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρινικόλας, ο οποίος με την ιδιότητα του γιατρού παρέμεινε και στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και τα μέλη της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, Γιώργος Βαρνάβα, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι η έκρηξη του βλήματος έγινε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

    Ανέφερε ότι αποτέλεσμα της έκρηξης του αντιαρματικού βλήματος ήταν ''να έχουμε αρκετούς τραυματισμούς, υπάρχουν δύο που είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένοι, και υπάρχει ακόμα ένας κληρωτός στρατιώτης του οποίου η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη''.

    Ο στρατιώτης, συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας, θα μεταφερθεί στο Ισραήλ ''σε ειδικό νοσοκομείο το οποίο ασχολείται με στρατιωτικά τραύματα''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις για αμέλεια, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε ότι ''είναι πολύ νωρίς να εξακριβώσουμε τις πραγματικές συνθήκες του ατυχήματος'' και πρόσθεσε πως ''υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, άρα είναι λογικό ότι θα ξέρουμε ακριβώς τι συνέβηκε''.

    Σε δηλώσεις του, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Νοσοκομείο ''εκ μέρους της πολιτείας για να εκφράσουμε τη συμπάθεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί''.

    Πρόσθεσε ότι ''θέλαμε να δούμε επίσης τις οικογένειες των στρατιωτών και να τους πούμε ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τη θεραπεία'', ενώ αναφέρθηκε και στη μεταφορά ενός τραυματία στο Ισραήλ για θεραπεία.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τη διεύθυνση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, για την άμεση ανταπόκρισή τους και την άμεση περίθαλψη που έδωσαν προς όλους τους τραυματίες.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ''φοβερό'' το ατύχημα που σημειώθηκε στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη.

    Σε δηλώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου μετέβη μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ''αυτή την ώρα το μέλημά μας είναι να διασφαλιστεί η ζωή των τραυματιών''.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντικατοχική εκδήλωση

    Η επίτευξη του δύσκολου στόχου της επίλυσης του Κυπριακού επιβάλλει πραγματισμό και επιμονή σε αρχές, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ''θέλουμε και επιδιώκουμε λύση που να αίρει τις αιτίες του διαχωρισμού και όχι να τις συντηρεί, λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας''.

    Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, η λύση ''δεν θα είναι βιώσιμη, δεν θα είναι λύση που θα αντέξει στον χρόνο και νέα δεινά θα προκύψουν''.

    Ο κ. Χριστόφιας, σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Εγκωμης, Λαπήθου και Καραβά, είπε ότι ''η συνέχιση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό, που οφείλεται στην αδιαλλαξία και τη διαχρονική άρνηση της Τουρκίας να συναινέσει σε λύση, ενισχύει τη θέλησή μας να συνεχίσουμε με συνέπεια και συνέχεια να εργαζόμαστε για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών''.

    Ανέφερε ότι ''μέσα από τις διαπραγματεύσεις, η πλευρά μας επιδιώκει τη βελτίωση του Σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε αυτό να γίνει πιο λειτουργικό και βιώσιμο, να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και να μην επιτρέπει σε καμμιά ξένη χώρα να επεμβαίνει και να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας μας''.

    Εκπρόσωπος - Επίτροπος Κυπριανού - Κατοχικό καθεστώς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος παρεμπόδιση του Κύπριου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού να έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα και τις ηγεσίες τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''αυτό είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι θα εκφραστεί σαφής δυσαρέσκεια εκ μέρους της ΕΕ για τις μεθοδεύσεις αυτές''.

    ''Φαίνεται ότι υπάρχει εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος κάποιου είδους παρεμπόδιση του Επιτρόπου κ. Κυπριανού να έχει επαφές με τ/κ κόμματα και τις ηγεσίες τους'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Επίτροπος Κυπριανού - Απαγόρευση διαφήμισης καπνού

    Η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού, που θα αρχίσει να ισχύει από την 31η Ιουλίου στις χώρες της ΕΕ, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του καπνίσματος και θα σώσει ζωές, δήλωσε χθες ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    Η οδηγία, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2003, απαγορεύει τη διαφήμιση προϊόντων καπνού στα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Απαγορεύει επίσης τη χορηγία διασυνοριακών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

    Ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας καταδεικνύει ότι η απαγόρευση της διαφήμισης μπορεί να μειώσει τη γενίκευση του καπνίσματος έως 7%.

    Τριανταφυλλίδης - Τουρκία - Κούρδοι πρόσφυγες

    Την απόκλιση που παρουσιάζεται στους αριθμούς των Κούρδων προσφύγων που επέστρεψαν πέρσι στις εστίες τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως αυτοί παρουσιάζονται στα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights Watch, καταγγέλλει με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του Ευρωβουλευτή γράφει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, αποκαταστάθηκε μόνο το 1/5 του επίσημου αριθμού που αρχικά είχε δοθεί από την τουρκική κυβέρνηση και ο οποίος ανερχόταν περίπου στις 380.000.

    Ερωτά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το τι θα πράξει στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για παραπλάνηση της ΕΕ επί του ζητήματος.

    Στην απάντησή του, το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμβιβασθεί προς τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία επικεντρώνονται ιδίως στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων.

    Εκπρόσωπος - Θερμά συγχαρητήρια στην Ανόρθωση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα της Ανόρθωσης για τη νίκη της στον ποδοσφαιρικό αγώνα με την τουρκική Τράμπζονσπορ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε ακόμη ευαρέσκεια για την αθλητοπρέπεια που επικράτησε κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα και στο γήπεδο και στις κερκίδες ''όπου παρακολουθούσαν Ε/Κ και Τ/Κ τον αγώνα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας μας''.

    Εξέφρασε επίσης συγχαρητήρια και προς την τουρκική ομάδα για το καλό ποδόσφαιρο, που όπως είπε, έπαιξε.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Νίκη Ανόρθωσης

    Η εικόνα που εξέπεμψε η Κύπρος στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωσης - Τράπζονσπορ ήταν εξαιρετική και μας κάνει όλους περήφανους, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Επισημαίνονται πως «η εξαιρετική εικόνα που εξέπεμψε χθες μέσα από το ΓΣΠ η Κύπρος δεν ήταν υπόθεση της Αστυνομίας μόνο», ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως για την εικόνα αυτή συνέβαλαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, οι σύνδεσμοι των φιλάθλων, η διοίκηση της τουρκικής ομάδας, ο εκπρόσωπος της UEFA και ο κόσμος.

    «Εκφράζω το θαυμασμό μου και τα συγχαρητήριά μου σε αυτό το θαυμάσιο κόσμο ο οποίος χθες την Κύπρο, την ανέβασε τουλάχιστον 20 σκαλοπάτια πάνω στην κλίμακα της αξιολόγησης», είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι «κερδίσαμε το στοίχημα με άριστα και ο έπαινος ανήκει σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και όχι μόνο στην Αστυνομία».

    Ιερά Αρχιεπισκοπή - Επίσημο μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου Γ'

    Την Κυριακή 31 Ιουλίου θα τελεστεί το επίσημο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ' στην Ιερά Μονή Κύκκου, ανακοίνωσε χθες η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο συνοδικό συλλείτουργο θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Χριστόφορος Χριστοφίδης.

    Μετά το μνημόσυνο θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Εθνάρχη στο Θρονί, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    ΑΤΗΚ - Ιταλική εταιρεία - Νέο σύστημα ραντάρ - Συμβόλαιο

    Υπογράφηκε το συμβόλαιο για την προμήθεια του νέου υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ραντάρ στα Κιόνια, μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και της ιταλικής εταιρείας SELEX SI S.p.A, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό υποβολής προσφορών που προκηρύχθηκε στις 20 Ιουνίου 2003.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η παραλαβή του νέου συστήματος ραντάρ, το οποίο θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η αντικατάσταση του υφιστάμενου ραντάρ στον σταθμό της ΑΤΗΚ στα Κιόνια, αναμένεται να γίνει σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

    Η SELEX SI S.p.A είναι η πρώην ALENIA MARCONI SYSTEMS που κέρδισε και το διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση στη Λευκωσία του νέου συστήματος του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με την ονομασία ''LEFCO''.

    Το συμβόλαιο για την προμήθεια του νέου συστήματος ραντάρ, την οποία υπέγραψε η ΑΤΗΚ ως εξουσιοδοτημένη από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να αγοράζει τον τεχνικό εξοπλισμό του Τμήματος, περιλαμβάνει την υποχρέωση της ιταλικής εταιρείας για εκπαίδευση του προσωπικού, αφαίρεση των υφισταμένων μηχανημάτων και για εγκατάσταση του νέου ραντάρ και του νέου θόλου που θα καλύπτει το ραντάρ.

    Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,61% και έκλεισε στις 1.227,82 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 718.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 57,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,70% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 413,05 μονάδες.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Αζέροι - Κατεχόμενα

    Ως ''μία περαιτέρω παρανομία που προστίθεται στην υπάρχουσα παρανομία'' χαρακτήρισε σήμερα σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την παράνομη άφιξη στα κατεχόμενα αντιπροσωπείας από το Αζερμπαϊτζάν με απευθείας πτήση από το Μπακού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    [04] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) παρέλαβε σήμερα την τρίτη έκθεση προόδου του εμπειρογνώμονα της INFORCE σχετικά με τις επείγουσες εκταφές στα κατεχόμενα.

    Κατά τη διάρκεια της 408ης επίσημης συνάντησης της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας, η Επιτροπή μελέτησε επίσης κείμενα τα οποία παρουσίασαν μέλη σε σχέση με τη διερευνητική εργασία.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4749               0,4777
    Λίρα Αγγλίας              0,8275               0,8324
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4209            0,4242
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3578            0,3606
    Δολάριο Καναδά                  0,3835            0,3865
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0609            0,0613
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3656            0,3685
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.560.016,04
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,70     0,20  1.535.554,18
    FTSE/CySE 20                           416,04     0,72    459.928,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.246,57     0,74    645.814,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              978,79    -0,31      4.555,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          952,53     0,41      9.674,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.236,53     0,71    470.369,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.282,56     0,89    430.994,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.011,49    -0,47      3.312,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            941,46     0,00  1.058.802,61
    FTSE Med (27/7/2005)                 8.202,62     0,62
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (1)

    Στην κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου που να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, κατέληξαν σήμερα οι αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) που συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση Αναστασιάδης και Σογιέρ σημείωσαν ότι βάση για λύση του Κυπριακού αποτελεί το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Τ/Κ πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τ/κ πλευρά να δεχθεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ενόσω αυτές δεν πλήττουν τα δικαιώματα των Τ/Κ.

    [08] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση (2)

    Στη διαπίστωση ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, κατέληξαν σήμερα οι αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) που συναντήθηκαν στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση Αναστασιάδης και Σογιέρ σημείωσαν ότι βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού αποτελεί το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Τ/Κ πολιτικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τ/κ πλευρά να δεχθεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ενόσω αυτές δεν πλήττουν τα δικαιώματα των Τ/Κ, κάνοντας και λόγο για ευρωδιχοτόμηση εάν δεν επιτευχθεί λύση σύντομα.

    [09] (Κ) Ουγγρικό ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ταξιδιωτική οδηγία

    Μετά από ενέργειες της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βουδαπέστη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας συμπεριέλαβε στην ιστοσελίδα του ταξιδιωτική οδηγία για πιθανούς κινδύνους που ενέχει η αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κείμενο της σχετικής οδηγίας αναφέρει πως ''το Υπουργείο Εξωτερικών εφιστά την προσοχή των Ούγγρων πολιτών που θέλουν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κύπρο, να απευθυνθούν σε ουδέτερο νομικό σύμβουλο''.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος - Σημαντική αύξηση τζίρου

    Κέρδη για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εκτοξεύεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του ημερήσιου τζίρου από τον περασμένο Μάρτη. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,71% και έκλεισε στις 1.236,53 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,2% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,7 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στο 1,5 εκ. λίρες, οφείλεται στην ανταλλαγή μεγάλων πακέτων μετοχών της εταιρείας Chris Cash & Carry Public, συνολικής αξίας ενός εκ. λιρών.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,72% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 416,04 μονάδες.

    [11] (Κ) Ανατολικό Τιμόρ - Κύπριος Πρεσβευτής - Διαπιστευτήρια

    Την ευχή όπως ο αγώνας της Κύπρου ευοδωθεί και όπως η Κύπρος βρει την ειρήνη και την πραγματική ανεξαρτησία για το καλό ολόκληρου του λαού της εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Xanana Gusmao, ο οποίος πρόσθεσε πως στον αγώνα αυτό η Κύπρος θα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ανατολικού Τιμόρ.

    Μετά από τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ανατολικό Τιμόρ Αχιλλέα Αντωνιάδη, ο Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για την υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού της αγώνα, καθώς και για την οικονομική βοήθεια προς τη νεοσύστατη χώρα του.

    [12] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Επικεφαλής Αντιπροσωπειών - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τους υποψήφιους που έχουν επιλεγεί για διορισμό ως Επικεφαλής Αντιπροσωπείας σε επτά από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Nέος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία έχει επιλεγεί ο Θέμης Θεμιστοκλέους, ο οποίος κατέχει τώρα τη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Την ικανοποίηση του τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Βρετανία όσο και για τη γενική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις επαφές του εκεί εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Εξάλλου στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξή του το απόγευμα από τη Βρετανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το τραγικό ατύχημα που σημειώθηκε χθες στην Εθνική Φρουρά και τη συμπάθειά του για όσους τραυματίστηκαν και για τους συγγενείς τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εξέφρασε την ελπίδα με την έρευνα που διεξάγεται να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

    Αμέσως μετά τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για να επισκεφθεί τους τραυματίες από το ατύχημα που συνεχίζουν να νοσηλεύονται εκεί. Εκεί τον ανέμεναν οι Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος και αξιωματικοί της ΕΦ.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λονδίνο - Επαφές

    Ικανοποίηση για τη γενική ατμόσφαιρα και τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Λονδίνο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ εξήγησε τις θέσεις της Λευκωσίας στο Κυπριακό και για το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων» που απασχολούν τις δύο χώρες, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    «Εξήγησα τις θέσεις μας και ανέφερα τη διαπίστωση ότι μερικές ενέργειες στο παρελθόν δημιουργούσαν αισθήματα έντασης και πικρίας ανάμεσα στον κυπριακό λαό», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως «και οι δύο συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, την οποία με κοινές προσπάθειες πρέπει να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε στην έκταση που υπάρχει, και να αποκαταστήσουμε και πάλι τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ανέφερε επίσης ότι με τον Βρετανό Πρωθυπουργό έχουν αποφασίσει «μερικά διαδικαστικά μέτρα που ελπίζω ότι θα μας δώσουν την ευκαιρία για πληρέστερη συζήτηση και αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που περιοδικά εγείρονται».

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αεροσκάφος Αζερμπαϊτζάν - Κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχει αποστείλει προσωπική επιστολή προς τον Αζέρο ομόλογό του αναφορικά με την ενέργεια του Αζερμπαϊτζάν να πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια «σειρά από μέτρα και έχουν γίνει ενέργειες σε διάφορα διεθνή βήματα και διεθνείς οργανισμούς που ελέγχουν τα θέματα της πολιτικής αεροπορίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «έχουμε θετικά αποτελέσματα».

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Το μέλλον της ΕΕ

    Την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας, διαλόγου και συζήτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με τους πολίτες των κρατών - μελών της υπογράμμισε απόψε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπισθούν και να ξεπερασθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ενωση.

    Σε ομιλία του στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε απόψε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα ''Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' και με την ευκαιρία της επικείμενης αποχώρησής του από την Κύπρο, ο κ. βαν ντερ Μιρ αναφέρθηκε στις ανησυχίες και στις επικρίσεις που διατυπώνονται δημοσίως κατά των οργάνων της ΕΕ, εκ μέρους των πολιτών της, οι οποίοι ζητούν, ανέφερε, όπως η ΕΕ αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες, είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ζητούν επίσης τη λήψη μέτρων ''για αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού'', ενώ ''στην πραγματικότητα, η ανεργία είναι ακόμη στην καρδιά των ανησυχιών''.

    ''Η πλειονότητα της δημόσιας κοινής γνώμης στα δέκα νέα κράτη - μέλη'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ''βλέπει την ένταξη στην ΕΕ να είναι επωφελής, ενώ η Κύπρος είναι κάπως ολιγότερο ενθουσιασμένη, με το 49% των κατοίκων της να θεωρούν ότι η χώρα τους δεν έχει ακόμη ωφεληθεί από την ένταξη'', ανέφερε.

    Οπως ανέφερε ο κ. βαν ντερ Μιρ, ''η Κύπρος βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την Αυστρία και τη Σουηδία και το ποσοστό εμπιστοσύνης προς την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κύπρο ανέρχεται στο 62%''.

    ''Στην ΕΕ των 25'', συνέχισε, ''η υποστήριξη για τη διεύρυνση με ένταξη της Τουρκίας είναι χαμηλό: μόνον 35% είναι υπέρ, ενώ στην Κύπρο οι απόψεις για ένταξη της Τουρκίας εξαρτώνται από την ηλικία, με τους νεαρότερους να μην υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, ενώ οι μεγαλύτεροι την υποστηρίζουν''.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Ζακχαίος- Το μέλλον της ΕΕ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και τη συντήρηση των προοπτικών ένταξης όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εφόσον είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα ''Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία, ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι ''εμείς, οι Κύπριοι, θεωρούμε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας αληθινά μεταμορφωμένης ευρωπαϊκής Τουρκίας είναι πάρα πολύ υπέρ των συμφερόντων μας''.

    ''Η ίδια η Τουρκία'', ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, ''έχει νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις έναντι της Ενωσης και των κρατών - μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει χωρίς οποιουσδήποτε όρους, προσκόμματα - ενστάσεις και διαδικαστικά πισωγυρίσματα''.

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου - Κλεάνθους- Το μέλλον της ΕΕ

    Τα κράτη - μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δώσουν έμφαση στη δημιουργία μιας δημοκρατικής Ευρώπης στο μέλλον, η οποία θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της, και όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι ''ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα απαιτεί όπως έχει την εξουσιοδότηση του λαού να ενεργεί εκ μέρους του, να τον αντιπροσωπεύει και να είναι υπόλογο στο λαό'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους.

    Σε ομιλία του στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε απόψε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα ''Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στον προβληματισμό που επικρατεί στην ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνσή της και κυρίως για τη διαδικασία έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης και γενικότερα για τη μελλοντική διαμόρφωση της ΕΕ.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το Πρωτόκολλο συνεργασίας με τις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου «είναι δεδομένη και οριστική», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Ανέφερε επίσης πως η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξαρτάται από την αναγνώριση της Τουρκίας και σημείωσε ότι εδώ και 31 χρόνια ζούμε και λειτουργούμε ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς την αναγνώριση από την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πει πως «η Τουρκία είτε υπογράφει, είτε δεν μπορεί να αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναστασιάδης - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να αντιληφθεί ότι μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά «ώστε να μην καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη διαπραγματεύσεων, με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κατάρρευση».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν και ο ίδιος μετά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ διαπιστώνει ένα κλίμα απογοήτευσης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών όπως αυτό που ένοιωσε όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    «Δεν ξέρω τι κλίμα έχει διαπιστώσει ο κ. Αναστασιάδης και αν αυτό είναι διαφορετικό απ' αυτό που όλοι μας ξέραμε να υπάρχει από την ημέρα των δημοψηφισμάτων και μετά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 July 2005 - 17:49:22 UTC