Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΑΑΕΙ - Αποτελέσματα (1)
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παροικία
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά - Ασκηση
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Νίκη Ανόρθωσης
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Πρωτόκολλο - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Θερμά συγχαρητήρια στην Ανόρθωση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας Βουλής - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά
  • [11] (Κ) Ιερά Αρχιεπισκοπή - Επίσημο μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου Γ'
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίτροπος Κυπριανού - Κατοχικό καθεστώς
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Προέδρου - Σχέσεις με Βρετανία
  • [14] (Κ) ΕΣΚ - Αρχηγείο Αστυνομίας - Πορεία διαμαρτυρίας
  • [15] (Κ) Μπλερ - Τελωνειακή Ενωση - Κύπρος - Τουρκία
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση
  • [19] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Απαγόρευση διαφήμισης καπνού
  • [20] (Κ) Λάρνακα - Στρατόπεδο - Ατύχημα - Υπ. Αμυνας
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση
  • [22] (Κ) ΑΤΗΚ - Ιταλική εταιρεία - Νέο σύστημα ραντάρ - Συμβόλαιο
  • [23] (Κ) Λάρνακα - Στρατόπεδο - Χριστόφιας
  • [24] (Κ) Pafos Aphrodite Festival 2005 - ''Λα Τραβιάτα''
  • [25] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπλέρ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [26] (Κ) Συνάντηση Μπλερ - Ερντογάν
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νίκη - θρίαμβος της ομάδας ποδοσφαίρου της Ανόρθωσης επί της τουρκικής Τράμπζονσπορ στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ, οι συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, η διαφαινόμενη επίσπευση των διαδικασιών για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, καθώς και η πιθανολογούμενη υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση προβάλλονται από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα αφορούν το νόμο που ψήφισε η Βουλή για αυξήσεις στα επιδόματα βουλευτών, το σπάσιμο του εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία σε κυπριακά αεροσκάφη ή αεροσκάφη που απογειώνονται από κυπριακά αεροδρόμια, οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα, η συμφωνία για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, τα προβλήματα των καρδιοπαθών, το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τα βιοκαύσιμα που σκέφεται να εισαγάγει το Υπουργείο Εμπορίου, καθώς και η ανακοίνωση σήμερα των αποτελεσμάτων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Παράθυρο βρήκαν οι Τ/Κ'' γράφει ότι νέες διατάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες παίρνει το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα. Το ψευδοκράτος μετά από εισήγηση της Τουρκίας σκέφτεται να τροποποιήσει το άρθρο 159 του λεγόμενου συντάγματος, προκειμένου να προστατευθούν οι περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα. Προσθέτει ότι σε τέτοια περίπτωση, θα πάψουν να ισχύουν οι ''τίτλοι ιδιοκτησίας'' και θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την Τουρκία στο ΕΔΑΔ. Αλλού γράφει ότι οι καρδιοπαθείς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την ''απάθεια, τα λάθη και τους χειρισμούς του κράτους εις βάρος της υγείας τους''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σήκωσε στους ώμους της την Κύπρο'' γράφει ότι όλη η Κύπρος πανηγυρίζει από χθες βράδυ τη μεγαλειώδη νίκη της προσφυγικής ομάδας της Ανόρθωσης Αμμοχώστου με 3 - 1 επί της τουρκικής Τραπεζούντας μέσα στο κατάμεστο από φιλάθλους Ε/Κ και Τ/Κ στάδιο ΓΣΠ. Προσθέτει ότι μηνύματα ειρήνης και αγωνιστικότητας χωρίς ακρότητες και σοβινιστικούς φανατισμούς, έστειλε η μικρή Κύπρος προς όλες τις γωνιές του πλανήτη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι επιθυμία όλων μας είναι να βασιλέψει στον τόπο η αγάπη και επανένωση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι άρχισαν οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα και ήδη οι τσέπες των καταναλωτών παίρνουν φωτιά.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Εμειναν στα κρύα του συντάγματος'' γράφει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις που ενέκριναν άρον - άρον και με μυστικότητα οι βουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πριν από τις θερινές διακοπές στα επιδόματα παραστάσεων και γραμματειακών υπηρεσιών που λαμβάνουν κρίθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα ως αντισυνταγματικές. Αλλού γράφει ότι αεροσκάφος ισραηλινής εταιρείας απογειώθηκε από τη Λάρνακα και προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ευχαριστούμε'' γράφει ότι η Ανόρθωση χθες στο ΓΣΠ έγραψε ιστορία, ένωσε για πρώτη φορά τις χιλιάδες οπαδούς όλων των σωματείων μας σε ένα αθλητικό πανηγύρι και τους έδωσε τη χαρά να φύγουν με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε τουρκική ομάδα. Προσθέτει ότι η ιστορική νίκη ξεπέρασε τα σύνορα της Κύπρου και ολόκληρο το έθνος υποκλίθηκε στο κατόρθωμα της ''Μεγάλης Κυρίας'', μαζί του και οι Τ/Κ οι οποίοι χειροκρότησαν ιπποτικά και φιλοξενήθηκαν υποδειγματικά. Αλλού γράφει ότι η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων πιθανό να επισπευσθεί μετά τη διαφαινόμενη διαφοροποίηση της στάσης της τουρκικής πλευράς ως αποτέλεσμα πιέσεων από τους συγγενείς Τ/Κ αγνοουμένων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το παράρτημα της Επιτροπής Αγνοουμένων Αγγλίας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τάσσος - Μπλερ γυρίζουν σελίδα'' γράφει ότι θεσμοθετημένο διάλογο επί όλων των θεμάτων που τις αφορούν άμεσα εγκαινιάζουν Κύπρος και Βρετανία, ύστερα από συμφωνία Παπαδόπουλου και Μπλερ. Το Λονδίνο, προσθέτει, καλεί τη Λευκωσία να τηρήσει χαμηλούς τόνους έναντι της Τουρκίας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας ενώ ανάλογο είναι το μήνυμα που θα διαβιβάσει σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του. Αλλού γράφει ότι η ώρα της κρίσεως έχει φθάσει για τους 7.500 υποψήφιους των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Κύπρου και Ελλάδας, οι οποίοι διεκδικούν τις 6.779 θέσεις. Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ανανεώνονται οι προσπάθειες για επανένωση'' γράφει για τη χθεσινή συνάντηση στο Λονδίνο του Πρωθυπουργού Μπλερ και του Προέδρου Παπαδόπουλου και σημειώνει ότι τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, αναζητούν η βρετανική και η κυπριακή κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι αναγνώριση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκ μέρους των ΗΠΑ περιλαμβάνει η συμφωνία για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής (PSI) που υπεγράφη στην Ουάσινγκτον μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις εξελίξεις στο θέμα της βρετανικής αστυνομίας για εντοπισμό των τρομοκρατών που κτύπησαν το Λονδίνο και γράφει ότι η αστυνομία ανακάλυψε ένα διαμέρισμα το οποίο ήταν εργοστάσιο κατασκευής βομβών. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου σκέφτεται να ανακοινώσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο τέλος του χρόνου, για εισαγωγή βιοκαυσίμων σε μια προσπάθεια να μειώσει τη μόλυνση που δημιουργείται από το πετρέλαιο. Προσθέτει ότι σύντομα φρούτα, σταφύλια και πατάτες μπορεί να καταλήξουν εκεί που κανείς δεν το αναμένει, δηλαδή στο χώρο καυσίμων.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Η Τουρκία έτοιμη για το ''ναί'';'' γράφει ότι η Τουρκία αναμένεται να εκπληρώσει την τελευταία σημαντική προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ εάν υπογράψει σήμερα τη συμφωνία επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης προς όλα τα νέα κράτη μέλη. Αλλού γράφει ότι ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν με τα μέτρα σύγκλισης εξέφρασαν τα συγκυβερνώντα κόμματα κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το σώμα για την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σύγκλισης.

    [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΑΑΕΙ - Αποτελέσματα (1)

    Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι η ενημέρωση των υποψηφίων/ενδιαφερομένων για τα αποτελέσματα θα γίνει και φέτος από το διαδίκτυο καθώς και μέσω της υπηρεσίας Cybee.

    Oσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να αναζητήσουν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στη διεύθυνση: http://www.moec.gov.cy.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μπλερ

    Κύπρος και Βρετανία συμφώνησαν χθες να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στο Λονδίνο η οποία διήρκησε σχεδόν μία ώρα.

    Ο κ. Μπλερ διαβεβαίωσε ότι από πλευράς του θα εργαστεί για ενδυνάμωση των σχέσεων και ότι συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος για επανένωση της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν και οι δύο χώρες έχουν διαφορές πάνω σε πολιτικά θέματα, εντούτοις ο στόχος είναι κοινός για να συνεχίσουν προβούν σε νέες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Μπλερ είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν την ΕΕ «και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία ως ΕΕ».

    Είπε επίσης ότι συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα για το Κυπριακό, «τα θέματα που φαντάζομαι αναμένετο να συζητήσουμε, και πώς είναι δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος προς την επανένωση (του νησιού) και αν μπορούμε να βρούμε το σωστό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ο κ. Μπλερ είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν και στη σημερινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε θαυμασμό για το ρόλο και την προσφορά της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία.

    «Ο Πρόεδρος (Παπαδόπουλος) πολύ ευγενικά, μου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις επιθέσεις που είχαμε εδώ. Διατηρούμε ένα πολύ κοινό δεσμό μεταξύ μας και σας ευχαριστώ για την προσφορά της ε/κ κοινότητας εδώ, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα», σημείωσε.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι εκείνο που είναι σημαντικό για τον ίδιο είναι όπως «η διμερής σχέση που έχουμε καταστεί πιο δυνατή. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι πολύ αφοσιωμένος προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μπλερ στην εναρκτήρια δήλωσή του.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό για την πρόσκληση, και αναφέρθηκε στις παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και άλλους.

    «Εχουμε διαφορές πάνω σε πολιτικά θέματα, περισσότερο για εκείνα που σχετίζονται με το Κυπριακό αλλά με τον κοινό στόχο για να κάνουμε ανανεωμένες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου», τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    «Επεσήμανα ότι από την πλευρά μας επιθυμούμε να έχουμε εξαίρετες σχέσεις σε όλους τους τομείς και είμαι ευχαριστημένος. Συμφωνήσαμε να κάνουμε μια συντονισμένη και συγκροτημένη προσπάθεια για να συνεχίσουμε το διάλογο πάνω σε διάφορα θέματα που θα ανανεώσουν και θα ενδυναμώσουν τις ήδη καλές μας σχέσεις», είπε.

    Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου και εάν είναι πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει το ε/κ κράτος, κατά την έκφρασή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ολοένα και περισσότερο δεν γίνεται αποδεκτή η ιδέα ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη».

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «είναι πολύ μικρή και πολύ ολοκληρωμένη ως κοινωνία και ως οικονομία. Δεν είναι αποδεκτό για οποιοδήποτε να σκέφτεται μια διαιρεμένη Κύπρο ως λύση. Πιστεύω ότι η επανένωση θα αρχίσει, βασικά από τον κόσμο που θέλει να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της επανένωσης και δεύτερο, μέσω των διαβουλεύσεων του ΟΗΕ στη βάση μιας πραγματικά επανενωμένης χώρας, οικονομίας, κοινωνίας και οργάνων''.

    Το θέμα της αναγνώρισης, συνέχισε, συζητείται πολύ στην ΕΕ και αλλού. ''Νομίζω είναι αδιανόητο για ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να δηλώσει από την αρχή ότι δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη μέλη της Ενωσης που επιθυμεί να καταστεί μέλος. Είναι δύσκολο διπλωματικό θέμα αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσει η λογική», κατέληξε.

    Πρωθυπουργός Μπλερ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί για την εξεύρεση του σωστού τρόπου για επανένωση της Κύπρου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ο κ. Μπλερ είπε ότι όλοι επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και σημείωσε ότι στις συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τονίσει ότι οι κανόνες για κάθε χώρα, για να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαροι. ''Είναι οι ίδιοι για όλες τις χώρες'', δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

    Σε ερώτηση προς τον κ. Μπλερ για τις απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε «θέλουμε να καταστούν τα πράγματα φυσιολογικά το συντομότερο δυνατό. Αλλά αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διπλωματικό τρόπο».

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει ευκαιρία για μας να τα συζητήσουμε στους επόμενους μήνες με λεπτομέρεια, συναντήσαμε σήμερα (χθες)τον Πρόεδρο και θα έχουμε αύριο (σήμερα)συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Αλλά για την ώρα, θα παραμείνω σε αυτό τον ρυθμό».

    Σερώτηση αν η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία, ο κ. Μπλερ είπε «όλοι επιθυμούμε τα ίδια πράγματα αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις ως προς την απόκτησή τους. Ολοι θέλουμε ένα επανενωμένο νησί για τους λόγους που σας είπε ο Πρόεδρος (Παπαδόπουλος). Ολοι επιθυμούμε, και νομίζω ότι είναι σωστό να το πω, την Τουρκία στην ΕΕ».

    Επισημαίνοντας πως η ερώτηση που τίθεται «είναι πως τα βάζουμε όλα αυτά μαζί'' και πως είναι προς το συμφέρον όλων να γίνει αυτό, ο Τόνι Μπλερ είπε πως όταν είχε τεθεί η εισήγηση η Κύπρος να μην ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς λύση, ''η Βρετανία απάντησε όχι, δεν μπορείτε να το κάνετε προϋπόθεση».

    «Σίγουρα, όλοι θέλουμε να υπάρξει επανένωση, και ένα από τα πράγματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε - και είμαι πολύ ευτυχισμένος να δηλώσω ότι θα κάνω ότι μπορώ προς αυτήν την κατεύθυνση - είναι να εξευρεθεί ο σωστός τρόπος», επεσήμανε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα υπάρξει πρόοδος με την τουρκική πλευρά ''γιατί πιστεύω ότι είναι σωστό η Τουρκία να καταστεί μέλος της ΕΕ και προφανώς αυτό πρέπει να γίνει στην βάση πληρουμένων κριτηρίων''.

    ''Μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο μέσω όλων αυτών των δυσκολιών; Το ελπίζω», κατέληξε ο κ. Μπλερ.

    Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγνοούμενοι

    Η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων πιθανό να επισπευτεί μετά τη διαφοροποίηση, σύμφωνα με μερικές ενδείξεις, της στάσης της τουρκικής πλευράς σαν αποτέλεσμα πιέσεων από τους συγγενείς Τ/Κ αγνοουμένων.

    Αυτό συμπεραίνεται από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια γενική θεώρηση του θέματος με ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς, σημειώνοντας ότι αυτό είναι από τα πρώτα θέματα που θέτει κατά τις συνομιλίες του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ηγέτες κρατών και άλλους παράγοντες της διεθνούς σκηνής.

    Διαπιστώθηκε ότι διαφοροποιείται η στάση της τ/κ πλευράς με πρώτη συγκεκριμένη ένδειξη την εκταφή λειψάνων Ε/Κ αγνοουμένων.

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για επιμέρους πτυχές του θέματος, όπως ο διορισμός Τ/Κ στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και άλλα πρακτικής υφής ζητήματα.

    Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Νεοκλή Νεοκλέους, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις δικές της δραστηριότητες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η βρετανική πλευρά εμφανίζεται πρόσφατα πιο πρόθυμη να βοηθήσει στην προώθηση του θέματος.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο είχε χθες βράδυ στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των δύο κανονισμών (χρηματοδοτικού και απευθείας εμπορίου) για τους Τ/Κ, ο κ. Στρο είπε ότι υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πάνω σε αυτή τη βάση θα γίνουν προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο θέμα.

    Ο κ. Στρο αναφέρθηκε επίσης και στις σημερινές επαφές του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, χαρακτηρίζοντάς τις ως σημαντικές.

    Από πλευράς του ο κ. Ιακώβου όταν ρωτήθηκε για το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, παρέθεσε ενδεικτικά σειρά παραδειγμάτων για τις ευκαιρίες που παρέχει η κυπριακή κυβέρνηση προς τους Τ/Κ, καθώς και για τα διάφορα οφέλη που απολαμβάνουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ' επέκταση ως Ευρωπαίοι πολίτες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πραγματικά απομόνωση των Τ/Κ.

    Κύπρος - ΗΠΑ - Συμφωνία PSI

    Η συμφωνία για την ασφάλεια και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, γνωστής ως PSI, που υπέγραψαν προχθές οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Γιώργος Ιακώβου και Κοντολίζα Ράις, θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην πρόληψη της θαλάσσιας μεταφοράς σχετικών φορτίων, με την εγκαθίδρυση σημείων επικοινωνίας και διαδικασιών για την επίσπευση των αιτήσεων επιβίβασης και έρευνας ύποπτων σκαφών σε διεθνή ύδατα.

    Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Κύπρος είναι το έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο του κόσμου σε μεικτή χωρητικότητα και το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράφει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας ''καταδεικνύει τη δέσμευση της Κύπρου και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα ψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τα νηολόγια τους''.

    Η PSI στοχεύει στην εγκαθίδρυση συνεταιρισμών συνεργασίας ανά το παγκόσμιο για παρεμπόδιση της εξάπλωσης όπλων μαζικής καταστροφής, τα συστήματα διανομής τους, και σχετικά υλικά προς και από κράτη και μη κρατικές οντότητες.

    Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ ''θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για παρεμπόδιση της θαλάσσιας μεταφοράς σχετικών φορτίων με την εγκαθίδρυση σημείων επικοινωνίας και διαδικασιών για την επίσπευση των αιτήσεων επιβίβασης και έρευνας ύποπτων σκαφών σε διεθνή ύδατα'', σημειώνει η ανακοίνωση.

    Προσθέτει ότι ''εάν υπάρχει υπόνοια ότι ένα σκάφος με σημαία των ΗΠΑ ή της Κύπρου μεταφέρει σχετικό φορτίο, έκαστη πλευρά σε αυτή τη συμφωνία μπορεί να ζητήσει από την άλλη να επιβεβαιώσει την εθνικότητα του πλοίου για το οποίο γίνεται λόγος και, εάν χρειαστεί, να εξουσιοδοτήσει την επιβίβαση, έρευνα και πιθανή κράτηση του σκάφους και του φορτίου του'', σημειώνοντας ότι η συμφωνία δεν ισχύει για σκάφη τρίτων κρατών.

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ''η Κύπρος έχει το έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο του κόσμου σε μεικτή χωρητικότητα και είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που υπογράφει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ''.

    Η υπογραφή της συμφωνίας ''καταδεικνύει τη δέσμευση της Κύπρου και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα ψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τα νηολόγια τους'', αναφέρει, προσθέτοντας ότι ''αυτή η αμοιβαία συμφωνία στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που τα διαδίδουν ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κύπρος θα ανεχθούν την εμπλοκή των σκαφών τους στο εμπόριο σχετικών φορτίων''.

    Προέδρος Βουλής - Συνάντηση Ιακώβου - Ράις - PSI

    Η προχθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και της Αμερικανίδας ομολόγου του Κοντολίζα Ράις στην Ουάσιγκτον είναι από μόνη της ένα θετικό γεγονός, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ ''θα εγκαταλείψουν τη στάση κουμπώματος απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία'' και θα συνεργαστούν μαζί της για την επίτευξη μιας λειτουργική και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως το πρωτόκολλο δεν έχει υπογραφεί ακόμη και πως η θέση της κυβέρνησης παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος Τύπου τουρκικού ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Δήλωση στο ΚΥΠΕ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να υπογραφεί προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, προσθέτοντας πως δεν νομίζει πως αυτό να γίνει σήμερα.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες περί υπογραφής σήμερα του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Ταν είπε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

    Κογκρέσο - Αμερικανοί πολίτες - Περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

    Νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η ευχέρεια σε κυπριακής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες να διεκδικήσουν την περιουσία τους στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω αμερικανικών δικαστηρίων κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υερσέης Φρανκ Παλόνε.

    Ο κ. Παλόνε, καθώς και ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Φλώριδας Λίνκολν Ντίαζ Μπάλαρτ είχαν καταθέσει στις 21 Ιουλίου στα επίσημα έγγραφα του Κογκρέσου, στο πλαίσιο εκδήλωσης ενώπιον της ολομέλειας της αμερικανικής βουλής, δηλώσεις με τις οποίες καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

    Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά της Ομογένειας - Ενημέρωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας προέβη χθες σε μια ''ανάλαφρη'' ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων, αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό στην αίθουσα Επιτροπών Δ1, η οποία, αντί για βουλευτές, γέμισε με παιδιά της ομογένειας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ηλικίας 12-15 ετών.

    Μάρκος Κυπριανού - Επαφές με κυπριακά κόμματα

    O Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου.

    Ακολούθως θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη, τον ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομο Προδρόμου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη.

    Επιτροπή - Τρομοκρατία - Μέτρα

    Νέα μέτρα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας από τα διασυνοριακά εμβάσματα όπου τα στοιχεία των συναλλασσομένων θα βρίσκονται πλέον ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των διωκτικών αρχών.

    Η πρόταση που αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του Ιρλανδού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Κρίβι, και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια ενός εμβάσματος. Μεγαλύτερη προσοχή θα δίνεται στα εμβάσματα που εισέρχονται από τρίτες χώρες, ενώ πιο ελαστικά θα είναι τα πράγματα για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κύπρος - Ισραηλινό αεροπλάνο

    Η απαγόρευση εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία κατά των κυπριακών αεροσκαφών και αεροσκαφών που απογειώνονται από τα κυπριακά αεροδρόμια είναι ακόμη σε ισχύ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τουρκικό δημοσίευμα ότι μικρό ισραηλινό αεροσκάφος της εταιρείας ''Ακρια'' πέταξε απευθείας από την Λάρνακα στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' κ. Ταν είπε ότι εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν από τις αρχές της τουρκικής πολιτικής αεροπορίας καθώς και από την κρατική εταιρία αεροδρομίων.

    ''Δεν υπάρχει αλλαγή αναφορικά με τους περιορισμούς για απευθείας πτήσεις από την ελληνική Κύπρο προς την Τουρκία'', σημείωσε.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', στις 21 Ιουλίου ένα αεροπλάνο τύπου C56X που ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία Ακρια, παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πολιτικής αεροπορίας ότι δεν μπορεί να προσγειωθεί σε τουρκικό αεροδρόμιο προερχόμενο από αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο ''Κεμάλ Ατατούρκ'' της Κωνσταντινούπολης, δηλώνοντας ότι ερχόταν από τη Ρόδο.

    ΓΣΠ - Τσάμπιονς Λιγκ - Νίκη Ανόρθωσης

    Τις βάσεις για πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ έβαλε η Ανόρθωση μετά τη νίκη με 3 1 που πέτυχε ψες στο ΓΣΠ επί της Τράμπζονσπορ, σε ένα ιστορικό αγώνα αφού για πρώτη φορά αναμετρώνται ποδοσφαιρικές ομάδες από την Τουρκία και την Κϋπρο επί κυπριακού εδάφους.

    Τα γκολ της ομάδας της Αμμοχώστου πέτυχαν ο αρχηγός της Νίκος Νικολάου στο 24ο λεπτό με σουτ μέσα από την περιοχή, ο Νικόλαος Φρούσος στο 82ο λεπτό με κεφαλιά και ο Τσιταϊσβίλι στο 89ο λεπτό με σουτ μέσα από την περιοχή. Το μοναδικό γκολ της Τράμπζονσπορ πέτυχε στο 75ο λεπτό ο Φατίχ Τεκέ, στην πρώτη ευκαιρία που βρήκε η τουρκική ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο.

    Η Τράμπζονσπορ αγωνιζόταν από το 45ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του επιθετικού της Γιατάρα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Η Ανόρθωση επέβαλε πλήρως το ρυθμό της στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα τέρματα με σημαντικότερη αυτή στο 57ο λεπτό με τον Καπάνταη, ο οποίος πλάσαρε άουτ μπροστά από τον τερματοφύλακα της τουρκικής ομάδας. Ο Νορβηγός διαιτητής αρνήθηκε πέναλτι της Ανόρθωσης στο 54ο λεπτό σε ανατροπή του Καπάνταη εντός της περιοχής.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στην Τουρκία την Τετάρτη, 3 Αυγούστου και ώρα 2000.

    Στο μεταξύ, γύρω στις 3.000 Τ/Κ φίλαθλοι εισήλθαν χθες στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ.

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε χθες ικανοποίηση για το γεγονός ότι πρώτη φορά τουρκική ομάδα εκτελεί τις υποχρεώσεις της στον αθλητισμό εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στον επαναληπτικό αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί στην Τραπεζούντα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι και οι Τούρκοι φίλαθλοι όπως και οι Ε/Κ θα λειτουργήσουν με αθλητικό πνεύμα.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική ή πολιτική δραστηριότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν την αναγνωρίζει.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι το θέμα δεν ήταν η ασφάλεια των συμμετεχόντων στον αγώνα στο ΓΣΠ Ανόρθωσης-Τράμπζονσπορ, αλλά η εικόνα που της Κύπρου προς τα έξω.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Κλήρωση αγώνων

    Ντέρμπι στην πρεμιέρα του 41ου Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας 2005 2006 μεταξύ του κυπελλούχου Κεραυνού και του φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος Απόλλωνα ανέδειξε η κλήρωση των αγώνων της νέας αγωνιστικής περιόδου που θα αρχίσει την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005.

    Η αυλαία της νέας αγωνιστικής περιόδου θα ανοίξει στις 14 Οκτωβρίου με τον αγώνα για το Σούπερ Καπ μεταξύ της πρωταθλήτριας ΑΕΛ και του Κυπελλούχου Κεραυνού.

    Σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, στην πρώτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος, οι αγώνες της οποίας θα διεξαχθούν στις 21, 22, 23 και 24 Οκτωβρίου, θα αναμετρηθούν οι Απόλλων Κεραυνός, ΕΘΑ ΑΕΚ, ΑΠΟΕΛ Ομόνοια και ΕΝΑΔ ΑΕΛ.

    Στη 2η αγωνιστική ξεχωρίζει το ντέρμπι μεταξύ της πρωταθλήτριας ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ. Οι άλλοι αγώνες της αγωνιστικής είναι: ΕΘΑ Απόλλων, Κεραυνός ΕΝΑΔ και ΑΕΚ Ομόνοια.

    Στην 3η αγωνιστική, πέρα από το ντέρμπι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Κεραυνού, θα διεξαχθούν οι αγώνες Απόλλων ΑΕΚ, ΕΝΑΔ ΕΘΑ και Ομόνοια ΑΕΛ.

    Ντέρμπι επίσης θα διεξαχθούν στην 5η αγωνιστική μεταξύ ΑΠΟΕΛ - Απόλλωνα και ΑΕΛ Κεραυνού και στην 7η αγωνιστική μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρά κέρδη σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,63% και έκλεισε στις 1.220,36 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,29% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 509.000 λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,6% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 410,18 μονάδες.

    [04] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παροικία

    Αριστη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες βράδυ σε παμπαροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία στην αίθουσα Penridge του βορείου Λονδίνου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση καθορίστηκαν τρόποι μελλοντικής συνεργασίας και διαλόγου ''για να κατανοήσουν τις θέσεις μας και εμείς να τους υποστηρίζουμε εκεί που τα συμφέροντα μας είναι τα ίδια'', είπε.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά - Ασκηση

    Σοβαρό δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κόσιη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης λύπη και πρόσθεσε ότι ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα για να πληροφορηθεί για το συμβάν.

    ''Δυστυχώς επισυνέβη σοβαρό δυστύχημα κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κόσιη. Από έκρηξη βλήματος τραυματίστηκαν αξιωματικοί και οπλίτες. Δύο βρίσκονται σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και υπάρχουν και άλλοι οκτώ τραυματίες'', είπε.

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Νίκη Ανόρθωσης

    Η εικόνα που εξέπεμψε χθες η Κύπρος στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωσης - Τράπζονσπορ ήταν εξαιρετική και μας κάνει όλους περήφανους, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Επισημαίνονται πως «η εξαιρετική εικόνα που εξέπεμψε χθες μέσα από το ΓΣΠ η Κύπρος δεν ήταν υπόθεση της Αστυνομίας μόνο», ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως για την εικόνα αυτή συνέβαλαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία, οι σύνδεσμοι των φιλάθλων, η διοίκηση της τουρκικής ομάδας, ο εκπρόσωπος της UEFA και ο κόσμος.

    [07] (Κ) Ερντογάν - Πρωτόκολλο - Κύπρος - Αναγνώριση

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός, η Αγκυρα αναμένεται προς το τέλος της βδομάδας να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά εμμένει στη θέση ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Θερμά συγχαρητήρια στην Ανόρθωση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα της Ανόρθωσης για τη χθεσινή νίκη της στον ποδοσφαιρικό αγώνα με την τουρκική Τράμπζονσπορ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε ακόμη ευαρέσκεια για την αθλητοπρέπεια που επικράτησε κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα και στο γήπεδο και στις κερκίδες ''όπου παρακολουθούσαν Ε/Κ και Τ/Κ τον αγώνα, πράγμα το οποίο αποδεικνύει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας μας''.

    Εξέφρασε επίσης συγχαρητήρια και προς την τουρκική ομάδα για το καλό ποδόσφαιρο, που όπως είπε, έπαιξε χθες.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Πρέπει να υπάρξει καθαρή υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας που να αναιρούν τη σημασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου με ότι αυτό συνεπάγεται, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας Βουλής - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά

    Δεκαοκτώ συνολικά άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων τρεις σοβαρά, από την έκρηξη αντιαρματικού βλήματος που σημειώθηκε σήμερα στις 10 το πρωί, σε στρατόπεδο της επαρχίας Λάρνακας.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου μετέβησαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

    [11] (Κ) Ιερά Αρχιεπισκοπή - Επίσημο μνημόσυνο Εθνάρχη Μακαρίου Γ'

    Την Κυριακή 31 Ιουλίου θα τελεστεί το επίσημο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ' στην Ιερά Μονή Κύκκου, ανακοίνωσε σήμερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίτροπος Κυπριανού - Κατοχικό καθεστώς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος παρεμπόδιση του Κύπριου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού να έχει επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα και τις ηγεσίες τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''αυτό είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η ΕΕ και είμαι βέβαιος ότι θα εκφραστεί σαφής δυσαρέσκεια εκ μέρους της ΕΕ για τις μεθοδεύσεις αυτές''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Προέδρου - Σχέσεις με Βρετανία

    Για μια νέα αρχή στις σχέσεις Βρετανίας - Κύπρου έκανε σήμερα λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικές τις χθεσινές συναντήσεις στο Λονδίνο μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τη μια και του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και του Κύπριου ομολόγου του Γιώργου Ιακώβου από την άλλη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δημιουργείται μια νέα αρχή στις σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου'', προσθέτοντας πως ''ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμφωνία για δομημένο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνεχής κατευθείαν επαφή για να διακριβώνονται οι θέσεις των δυο πλευρών χωρίς να υπάρχει χώρος για φήμες ή διαδόσεις''.

    ''Εχει διαπιστωθεί σύμπτωση απόψεων, κυρίως για τα ευρωπαϊκά θέματα και διατυπώθηκε η κοινή θέση για προώθηση των προσπαθειών λύσης και επανένωσης της χώρας μας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η στάση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν θετική.

    [14] (Κ) ΕΣΚ - Αρχηγείο Αστυνομίας - Πορεία διαμαρτυρίας

    Με πορεία δεκάδων μελών της προς το Αρχηγείο Αστυνομίας στη Λευκωσία και με την επίδοση ψηφίσματος στον Αρχηγό του αστυνομικού σώματος Τάσο Παναγιώτου, η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) διαμαρτυρήθηκε σήμερα για άσκηση βίας εναντίον δημοσιογράφων και εικονοληπτών, και για παρεμπόδιση της εργασίας τους από άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, έξω από το Τσιμεντοποιείο Μονής.

    [15] (Κ) Μπλερ - Τελωνειακή Ενωση - Κύπρος - Τουρκία

    Η συμφωνία που επεκτείνει την ισχύ της τελωνειακής ένωσης και στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ και που πρόκειται να υπογράψει η Τουρκία δεν έχει σχέση με την αναγνώριση της Κύπρου από την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Είναι απλώς σημαντικό για εμάς να επαναδιατυπώσουμε το νομικό γεγονός ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου (τελωνειακής σύνδεσης) δεν συνεπάγεται την αναγνώριση της Κύπρου'', δήλωσε ο Μπλερ, του οποίου η χώρα ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5722               0,5756
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4769               0,4794
    Λίρα Αγγλίας              0,8290               0,8339
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4234            0,4267
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3591            0,3619
    Δολάριο Καναδά                  0,3851            0,3881
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3659            0,3688
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  718.736,44
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,53     0,45    709.981,79
    FTSE/CySE 20                           413,05     0,70    646.938,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.237,43     0,62    645.135,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              981,86     0,34      7.077,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          948,63    -0,33     21.844,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.227,82     0,61    652.212,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.271,28     0,73    511.653,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.016,28     0,00        474,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            941,43     0,87     37.741,07
    FTSE Med (26/7/2005)                 8.151,96    -0,13
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Ανοδικά για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,61% και έκλεισε στις 1.227,82 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 718.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 57,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,70% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 413,05 μονάδες.

    [19] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Απαγόρευση διαφήμισης καπνού

    Η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού, που θα αρχίσει να ισχύει από την 31η Ιουλίου στις χώρες της ΕΕ, αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του καπνίσματος και θα σώσει ζωές, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    [20] (Κ) Λάρνακα - Στρατόπεδο - Ατύχημα - Υπ. Αμυνας

    Δεκαοκτώ αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς τραυματίστηκαν γύρω στις 10:00 σήμερα από έκρηξη αντιαρματικού βλήματος κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Κόσιη.

    Η κατάσταση της υγείας τριών από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Πρόκειται για τον Ταγματάρχη και Υποδιοικητή της Μονάδας Ζένιο Ζένιου, τον Υπολοχαγό Αργύρη Αργυρού και τον κληρωτό λοχία Χρίστο Παπαλλή. Ο Παπαλλής θα σταλεί εντός της ημέρας με ειδικό αεροσκάφος προερχόμενο από το Ισραήλ στη γείτονα χώρα για περαιτέρω περίθαλψη.

    Οι υπόλοιποι 15 τραυματίες είναι οπλίτες οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά και, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, παρέμειναν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου κρατήθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έσπευσαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρινικόλας, ο οποίος με την ιδιότητα του γιατρού παρέμεινε και στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και τα μέλη της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, Γιώργος Βαρνάβα, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι η έκρηξη του βλήματος έγινε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και ότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Η όποια άλλη πράξη πέραν της ''ξεκάθαρης'' υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση) για να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντικρούεται και να αναιρεί την ουσία και τη σημασία του πρωτοκόλλου, επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ στο Λονδίνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε πως η ξεκάθαρη υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της με όλα τα κράτη μελη της Ενωσης αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας προς την ΕΕ ''συλλογικά''.

    [22] (Κ) ΑΤΗΚ - Ιταλική εταιρεία - Νέο σύστημα ραντάρ - Συμβόλαιο

    Υπογράφηκε χθες το συμβόλαιο για την προμήθεια του νέου υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ραντάρ στα Κιόνια, μεταξύ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και της ιταλικής εταιρείας SELEX SI S.p.A, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό υποβολής προσφορών που προκηρύχθηκε στις 20 Ιουνίου 2003.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η παραλαβή του νέου συστήματος ραντάρ, το οποίο θα κοστίσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, αλλά και η αντικατάσταση του υφιστάμενου ραντάρ στον σταθμό της ΑΤΗΚ στα Κιόνια, αναμένεται να γίνει σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

    [23] (Κ) Λάρνακα - Στρατόπεδο - Χριστόφιας

    Γύρω στις 17:00 ο τραυματίας κληρωτός λοχίας Χρίστος Παπαλλής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στο αεροδρόμιο όπου ειδικό αεροσκάφος προερχόμενο από το Ισραήλ τον μεταφέρει στη γείτονα χώρα για περαιτέρω περίθαλψη.

    Στο μεταξύ, τη συμπάθεια, αγάπη και αλληλεγγύη της πολιτείας εξέφρασε το απόγευμα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προς τις οικογένειες των στρατιωτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ατυχήματος που σημειώθηκε στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη.

    Ο κ. Χριστόφιας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου και συνομίλησε με τις οικογένειες και τους συγγενείς των 18 στρατιωτών.

    [24] (Κ) Pafos Aphrodite Festival 2005 - ''Λα Τραβιάτα''

    Η όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι ''Λα Τραβιάτα'' έχει χαρακτηριστεί ως το ''πιο εμβληματικό έργο του ευρωπαϊκού ρομαντισμού'' και συνεπώς η πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου αποτελεί ιδανικό σκηνικό περιβάλλον για την παρουσίασή της στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2005 με την Εθνική Οπερα της Πολωνίας στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival (PAF).

    [25] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μπλέρ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι "απαιτείται η ξεκάθαρη υπογραφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας με το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σχολιάζοντας δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σχετικά με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Κουμουτσάκος προειδοποίησε πως η μη αναγνώριση κράτους μέλους από υποψήφιο προς ένταξη κράτος αποτελεί θεσμικό και πολιτικό παράδοξο το οποίο πρέπει να αρθεί το ταχύτερο δυνατό.

    [26] (Κ) Συνάντηση Μπλερ - Ερντογάν

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επεσήμανε σήμερα ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ δεν προϋποθέτει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Λονδίνο, ο κ. Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 3 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην προσέγγιση της χώρας του σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Αιγύπτου εις Αθήνας, Dr Magda Sahin,

    Επικοινωνώ μαζί σας αγαπητή κυρία Πρέσβυς, ενώ ευρίσκομαι στην Κρήτη για ολιγοήμερη επίσκεψη, για να εκφράσω στην Εξοχότητά σας την βαθύτατη θλίψη και οδύνη μου για τα πρόσφατα επεισόδια τρομοκρατικών επιθέσεων καί ενεργειών στην τουριστική περιοχή Σάρ Μισέϊχ της χώρας μας της Αιγύπτου.

    Η αγάπη μου και η προσευχή μου προς τον Θεό της ειρήνης και της δικαιοσύνης είναι διάπυρη καί συνεχώς κοντά σας ώστε να ξεπεράσει ή φιλόξενη και φιλήσυχη Αίγυπτος όλα τα εμπόδια και την μεγάλη αυτή δοκιμασία του άδικου χάμου τόσων ανθρωπίνων ψυχών, Αιγυπτίων συμπατριωτών μας και άλλων τουριστών.

    Παρακαλώ θερμά να μεταφέρετε στον Εξοχώτατο καί λίαν αγαπητό Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ.κ. Μωχάμετ Χόσνυ Μουμπάρακ, τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράσταση μου σ αυτήν την δύσκολη ώρα που διέρχεται η Αίγυπτος, οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο τουρισμός, τη στιγμή που παγκοσμίως γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστή η φιλοξενία, η παραδοσιακή σχέση συνεργασίας της Αιγύπτου με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και η διάθεση για ανάπτυξη, πρόοδο καί ευημερία, αρχές τις οποίες υπηρετεί και εμπνευσμένα καλλιεργεί και προβάλλει ο Εξοχώτατος Πρόεδρος κ.Μουμπάρακ.

    Καταδικάζω επίσης κάθε μορφής τρομοκρατική ενέργεια και από τη θέση μου θα κάνω ό,τι μπορώ καλύτερο προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε η πανέμορφη χώρα του Νείλου, η φιλόξενη και εκ παραδόσεως φιλήσυχη Αίγυπτος να συνεχίσει την φιλοπρόοδη πορεία της καί την ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητος ζωής των κατοίκων της που πάντοτε επιθυμούν να ζούνε και να εργάζονται με φιλότιμο και καλή διάθεση. Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή.

    Εύχομαι την υπέρβαση και αυτής της δοκιμασίας και την ενίσχυση με υγεία από το Θεό ψυχής και σώματος, στα υψηλά καί πολυεύθυνα καθήκοντα και την εθνική αποστολή σας, υπέρ της συνεχίσεως της κοινής πορείας των δυο λαών μας της Αιγύπτου και της Ελλάδος. Να συνεχίσουμε να ζούμε ειρηνικά και με ασφάλεια υπό την σοφή καθοδήγηση του Εξοχ. Προέδρου κ.Μουμπάρακ.

    Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ Πάπας καί Πατριάρχης Αλεξανδρείας καί πάσης Αφρικής

    Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας τη 23η Ιουλίου 2005

    PRESS RELEASE

    His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, expressed his sorrow on the tragic events at Sharm-el-Seikh in Egypt, in a telegram sent to the President of the Arab Republic, Mr Mohamed Hosny Mubarak and the Governor of Alexandria Mr Mohamed Abdesalam el Mahgoup on Saturday 23rd June 2005.

    Among other things in the telegram, the Alexandrian Primate mentions: ''...We express our deep sorrow on the tragic occurrence at Sharm-el-Sheik. We pray for the souls of the victims and we hope that there will be no similar incidents in the future...''

    From the Patriarchal Press Office Alexandria, 25th July 2005

    Bilirakis Speaks at Capitol Ceremony in Honor of Constantino Brumidi

    Washington, D.C., July 27, 2005 - Congressman Mike Bilirakis, Co-Chair of the Congressional Hellenic Caucus, yesterday participated in a ceremony at the Rotunda of the U.S. Capitol in honor of the 200th anniversary of the birth of Constantino Brumidi, the artist of the Capitol for over twenty-five years.

    Constantino Brumidi immigrated to the United States from Italy on September 18, 1852. He was a student of Rome's most revered art school, where he studied under artists esteemed by popes and intellectuals. Brumidi left a promising artistic career in Rome to seek political asylum in the United States. The son of a Greek father and Italian mother, Constantino Brumidi arrived in New York where he began building his legacy as the 'Michelangelo of America.'

    Bilirakis stated, ''Too few Americans know about the impact Constantino Brumidi had on this great nation. Through his breathtaking works, he masterfully links the birthplace of democracy, ancient Greece, to the world's newest land of liberty, America. Who could have imagined that an immigrant would be tasked with beautifying the most significant building in the United States? I believe that is a testament to his perseverance and our nation's willingness to embrace those who want to share in the American Dream. I am tremendously proud that we are honoring this true American patriot.''

    Constantino Brumidi's most famous work is the Apotheosis of Washington, a captivating fresco that covers the canopy of the Capitol dome. He also painted a majority of the Frieze of American History, a piece that stretches around the base of the dome. Brumidi's works can be found throughout the Capitol Building, mainly in the West Corridor, known as the Brumidi Corridor, the Senate Reception Room, the President's Room and various committee rooms.

    Constantino Brumidi has been honored in the Capitol on three different occasions in the twentieth century. Tributes were held in 1952, 1968 and 1980.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 July 2005 - 17:49:24 UTC