Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόνι Μπλερ - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Συνάντηση Ράις - Ιακώβου - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ανόρθωση - Τράμπζονσπορ - Τσάμπιονς Λιγκ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγνοούμενοι
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου τουρκικού ΥΠΕΞ - Αγώνας Ανόρθωσης -Τράμπζονσπορ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου τουρκικού ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Δήλωση στο ΚΥΠΕ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [11] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συμφωνία PSI
  • [12] (Κ) Ισραηλινό αεροσκάφος - Τουρκία - Κύπρος - Εμπάργκο πτήσεων
  • [13] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συμφωνία PSI - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [14] (Κ) Κογκρέσο - Αμερικανοί πολίτες - Περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [15] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επαφές με κυπριακά κόμματα
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Προέδρος Βουλής - Συνάντηση Ιακώβου - Ράις - PSI
  • [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αγώνας Ανόρθωσης-Τράμπζονσπορ - Μέτρα
  • [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά της Ομογένειας - Ενημέρωση
  • [21] (Κ) Χριστόφιας - Αγώνας Ανόρθωσης με Τράμπζονσπορ
  • [22] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Κλήρωση αγώνων
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μπλερ
  • [24] (Κ) Επιτροπή - Τρομοκρατία - Μέτρα
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μπλερ - Κυπριακό (1)
  • [26] (Κ) ΓΣΠ - Τ/Κ φίλαθλοι - Δημοσιογράφοι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόνι Μπλερ - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από το Σάββατο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η επίσκεψή του στη Βρετανία και οι συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό αποβλέπουν στο να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Κύπρου - Βρετανίας και να αποκατασταθούν οι παραδοσιακές τους σχέσεις.

    "Προσβλέπουμε σε περισσότερη κατανόηση των θέσεών μας και προς μια πιο δίκαιη και αντικειμενική θεώρηση των επιδιώξεών μας εκ μέρους της Βρετανίας'', είπε χθες στο Λονδίνο, προσθέτοντας πως είναι αισιόδοξος ότι τώρα επικρατεί ένα νέο κλίμα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Βρετανία προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν ενεργά την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη μόνιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σιν Μακόρμακ.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μακόρμακ είπε ότι ο κ. Ανάν ''προέτρεψε τον Κύπριο Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παρουσιάσει τις απόψεις του στα Ηνωμένα Εθνη και να αρχίσει μία πρόοδος για να προχωρήσουμε μπροστά''.

    ''Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην κατεύθυνση μίας μόνιμης λύσης του Κυπριακού'', είπε, προσθέτοντας ότι ''είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές για να πετύχουν αυτόν τον στόχο''.

    [03] (Κ) Συνάντηση Ράις - Ιακώβου - Κυπριακό

    Το Κυπριακό κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας 40 περίπου λεπτών συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δική της χωριστή ατζέντα.

    [04] (Κ) Ανόρθωση - Τράμπζονσπορ - Τσάμπιονς Λιγκ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει απόψε στο στάδιο ΓΣΠ την τουρκική ομάδα της Τραπεζούντας Τράμπζονσπορ, στον πρώτο αγώνα για το δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η Τράμπζονσπορ προπονήθηκε χθες στο στάδιο ΓΣΠ κεκλεισμένων των θυρών. Τον αγώνα αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν γύρω στους 5.000 Τουρκοκύπριους και περίπου 10.000 Ελληνοκύπριους.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη βρετανική πρωτεύουσα και οι εκεί επαφές του, η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, η αναμενόμενη υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα νέα δέκα μέλη-κράτη της ΕΕ, οι αυξήσεις στα καύσιμα καθώς και ο ποδοσφαιρικός αγώνας για το πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Νομιμοποιούν τους Κινέζους του Λιλλήκα'' γράφει ότι δικηγόροι υποβάλλουν σωρηδόν αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου σε Κινέζους, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με τουριστική ή άλλου είδους βίζα. Δικηγόρος φέρεται να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με Κινέζους και προωθεί συστηματικά αιτήσεις τους, γράφει. Ως συνδετικός κρίκος με την ''κινεζική παροικία'' της Κύπρου ανέλαβε Κινέζος φίλος του, ο οποίος ενημερώνει τους συμπατριώτες του για το εύκολο κόλπο μιας μακράς παραμονής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου ο οποίος διερωτήθηκε γιατί ενοχλεί την κυβέρνηση όταν πολιτικές δυνάμεις αναπτύσουν μια θετική πολιτική δράση και εξωστρεφή δραστηριότητα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μήνυμα ειρήνης...αλλά και λευτεριάς'' γράφει ότι για πρώτη φορά στα κυπριακά ποδοσφαιρικά δρώμενα παρατηρείται καθολική ομοψυχία και ενότητα μεταξύ των φιλάθλων και μη, ανεξαρτήτως σωματειακής συμπάθειας, ενόψει του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ. Στο μεταξύ σε απόρθητο φρούριο έχει μετατρέψει η Αστυνομία το γήπεδο της πρωτεύουσας όπου θα διεξαχθεί απόψε ο αγώνας τον οποίον αναμένεται να παρακολουθήσουν 2.500 Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με την εφαρμογή ενός νόμου που είχε εγκριθεί από τη Βουλή από τις 23/12/2004 λύθηκε χθες η διαφορά των μεταφορέων ''Α'' με την κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αστυνομικοί για φίλημα!'' γράφει ότι κακοποίησή του από αστυνομικά όργανα κατήγγειλε Αφγανός αιτητής πολιτικού ασύλου. Η καταγγελία υποβλήθηκε στη Γενική Εισαγγελία και την Επίτροπο Διοικήσεως μαζί με φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται αστυνομικοί να διασκεδάζουν στο διαμέρισμα του Αφγανού με την Πολωνέζα φίλη του και μια συμπατριώτισσά της, ''παίζοντας'' με το υπηρεσιακό περίστροφο, χειροπέδες και άλλα αστυνομικά αξεσουάρ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το ενδεχόμενο επηρεασμού του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο από τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Με την ρεζέρβα κινούνται πλέον οι Κύπριοι'' γράφει ότι οι πρώτες παρενέργειες από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι ήδη αισθητές. Η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί σημαντικά, αναφέρει, προσθέτοντας πως οι Κύπριοι οδηγοί αλλάζουν συνήθειες ετών και επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις με τα οχήματα τους, τα οποία συχνά εφοδιάζονται με καύσιμα με αρκετή φειδώ όταν ο δείκτης του ντεποζίτου τείνει να αγγίξει στο ναδίρ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ιατρικός εξοπλισμός αξίας εκατομμυρίων λιρών παραμένει σε αδράνεια στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και πως το Δημόσιο ξοδεύει χιλιάδες λίρες για τη συντήρηση και φύλαξη των μηχανημάτων στις κατάλληλες θερμοκρασίες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αρχισε να σπάζει ο πάγος με ΗΠΑ'' γράφει ότι ο πάγος στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου άρχισε να σπάει, κατά την έκφραση ενημερωμένης διπλωματικής πηγής, μετά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Κοντολίζα Ράις και Γιώργου Ιακώβου. Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι παρουσίασε τις κυπριακές θέσεις. ''Εμείς έχουμε συνεργαστεί με τον κ. Ανάν'' είπε στην κ. Ράις, ''και έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας για το σχέδιο Ανάν''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι οι στόχοι του προγράμματος σύγκλισης για φέτος θα επιτευχθούν και η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συνεχιστεί.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Υπογράφει η Τουρκία'' γράφει πως σε τανάλια φαίνεται να βρίσκεται η Τουρκία καθώς αναμένεται να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης προς τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λαμβάνει αυστηρή προειδοποίηση από την ΚΟΡΕΠΕΡ ότι δεν θα γίνει αποδεκτή τυχόν δήλωση που θα αναιρεί το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Βρετανία ότι η εκεί επίσκεψή του και οι συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αποβλέπουν στο να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας και να αποκατασταθούν οι παραδοσιακές τους σχέσεις.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ελπίδα και φόβος'' γράφει ότι όλα τα μάτια της Ευρώπης είναι καρφωμένα απόψε στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και της Τουρκικής Τραμπζονσπόρ με την ελπίδα ότι η εξέλιξη του παιγνιδιού θα αποδείξει την πρόοδο για ειρήνη που έγινε στην περιοχή. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, οι Κύπριοι που σκόπευαν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, τις ακυρώνουν την τελευταία στιγμή.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόνι Μπλερ - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ θα έχει σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα από το Σάββατο.

    Στις 1700 ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος θα φθάσει το πρωί στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον, θα συναντήσει το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στις 1930 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων ''Penridge'' στην περιοχή Southgate και στις 2115 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φιλοξενηθεί σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του η Γραμματεία της Ομοσπονδίας στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του δημοσιογράφους για συνεντεύξεις και θα παραθέσει γεύμα σε ομάδα Βρετανών βουλευτών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η επίσκεψή του στη Βρετανία και οι συνομιλίες του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αποβλέπουν στο να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας και να αποκατασταθούν οι παραδοσιακές τους σχέσεις.

    Μιλώντας χθες το απόγευμα στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και απαντώντας σε προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''προσβλέπουμε σε περισσότερη κατανόηση των θέσεών μας και προς μια πιο δίκαιη και αντικειμενική θεώρηση των επιδιώξεών μας εκ μέρους της Βρετανίας'', προσθέτοντας πως είναι αισιόδοξος ότι τώρα επικρατεί ένα νέο κλίμα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Βρετανία προεδρεύει της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου θα αλλάξει σε πολλά σημεία.

    Αναφέρθηκε στη διαιρετική πολιτική της Βρετανίας από τα πρώτα χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας και είπε ότι τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έμπλεξε το εγκώμιο της παροικίας στη Βρετανία για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε σχέση με την Κύπρο, πράγμα που όπως είπε, ισχύει γενικότερα για τους απόδημους, και εξέφρασε την εκτίμηση και το θαυμασμό του για το έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

    Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος, αφού καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνοδεία του, εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς επανένωση της Κύπρου και λύση του Κυπριακού κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ

    Συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου είχε χθες στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χάρης Σοφοκλείδης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό όπως και των συνομιλιών του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας Κοντολίζα Ράις και Τζακ Στρο αντίστοιχα θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του προγράμματος δράσης της Ομοσπονδίας στη νέα φάση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο για τις επαφές του με διεθνείς παράγοντες για το Κυπριακό και για τα συμπεράσματά του από αυτές.

    Εγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων και για επιμέρους πτυχές του Κυπριακού.   Κύπρος - ΗΠΑ - Υπογραφή συμφωνίας PSI

    Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν χθες τη συμφωνία για την ασφάλεια και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, γνωστής ως PSI.

    Τη συμφωνία υπέγραψε από μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και εκ μέρους των ΗΠΑ η Αμερικανίδα ομόλογός του Κοντολίζα Ράις, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην Ουάσιγκτον. Η υπογραφή προηγήθηκε της συνάντησής των δύο ΥΠΕΞ.

    Συνάντηση Ράις - Ιακώβου - Κυπριακό

    Το Κυπριακό κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας 40 περίπου λεπτών συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δική της χωριστή ατζέντα.

    Η συνομιλία διεξήχθη αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, από τους δύο υπουργούς, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αποτροπής διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Ράις, ο κ. Ιακώβου είχε ημίωρη συνομιλία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ και πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, είχε συνάντηση με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρπάνη.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στη συνομιλία του με την Αμερικανίδα ομόλογό του.

    «Είχαμε'', είπε, ''μια αρκετά μακρά συνομιλία για διάφορα θέματα, κυρίως για το Κυπριακό. Παρουσίασα τις θέσεις μας, ότι εμείς έχουμε συνεργασθεί με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, ότι έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας πάνω στο σχέδιο Ανάν, ότι πιστεύουμε ότι ο Γ.Γ. πρέπει να συνεχίσει, είτε αποστέλλοντας έναν ειδικό αντιπρόσωπο σε κάποια χρονική περίοδο ως το Σεπτέμβρη ή διορίζοντας έναν ειδικό αντιπρόσωπο ο οποίος θα είναι στη Λευκωσία''.

    ''Πρέπει να πω ότι με άκουσε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, δεν αναφέρθηκαν πράγματα που δυνατόν να μου προκαλούσαν οποιανδήποτε δυσκολία, η άποψη είναι ότι ο Γ.Γ. είναι δυνατόν να δίνει κάποιο χρόνο για να μελετήσει τις θέσεις μας, ότι οι Αμερικανοί θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Γ.Γ., δεν έχουν δική τους διαφορετική ατζέντα, θα βοηθήσουν τον ΓΓ», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης ότι με την κ. Ράις συζήτησε την αναδιοργάνωση των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Φριντ, είπε ότι ήταν σχεδόν αφιερωμένη στο Κυπριακό.

    «Είχα μια μακριά συνομιλία μαζί του σχεδόν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο Κυπριακό και πως βλέπουμε εμείς τα θέματα. Συζητήσαμε και θέματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην ΕΕ, διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται από καιρού σε καιρόν και τρόπους για συνεργασία», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Σε ερώτηση γιατί επιμένουν οι Αμερικανοί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρέπει να παραδώσει τις θέσεις του, είπε ότι είδε τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το έθιξε.

    «Σαφώς πρόκειται περί λάθους. Αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος έχει δώσει τις θέσεις και στη Νέα Υόρκη και στη Λευκωσία και ότι το θέμα είναι στα χέρια του ΓΓ και όχι στην ε/κ πλευρά και στα χέρια του Προέδρου», εξήγησε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως οι Αμερικανοί συνομιλητές του δεν εξέφρασαν ιδιαίτερες ανησυχίες αναφορικά με προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν στο ζήτημα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας και στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Είπε πως «είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία προσπαθεί να αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός αυτής της συνεργασίας. Γι αυτό το λόγο εμείς έχουμε εκφράσει από καιρού εις καιρόν τις θέσεις μας. Ηταν μια εξήγηση των δικών μας θέσεων και ότι πρέπει να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να εξομαλυνθεί ή να λυθεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει, με βάση το λεγόμενο Berlin Plus, το οποίο προβλέπει ότι η Κύπρος και η Μάλτα δεν δικαιούνται να συμμετέχουν σε κάποια προγράμματα, όταν χρησιμοποιείται η υποδομή του ΝΑΤΟ».

    Τέλος, σε ερώτηση αν έγινε αναφορά σε θέματα τρομοκρατίας, είπε ότι οι Αμερικανοί «είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη δράση της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στο θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και άλλα θέματα όπως τα ναρκωτικά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τα οποία εθίγησαν ακροθιγώς. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη δραστηριότητα της Κύπρου σ αυτά τ θέματα».

    Ουάσιγκτον - Επαφές Υπουργού Εξωτερικών

    Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις και στενούς της συνεργάτες, έμεινε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Οι επαφές του κ. Ιακώβου ξεκίνησαν την Κυριακή με τρίωρη συνομιλία που είχε στη διάρκεια γεύματος εργασίας με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Η συνομιλία κάλυψε κατά το μεγαλύτερο μέρος της το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά αλλά και διμερή θέματα.

    Το Κυπριακό απασχόλησε κυρίως και τις συνομιλίες που είχε χθες ο κ. Ιακώβου με την Αμερικανίδα ομόλογό του και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το κλίμα ήταν πολύ καλό και από αμερικανικής πλευράς αποφεύχθηκαν οποιεσδήποτε αναφορές στο σχέδιο Ανάν, αλλά και στην ανάγκη εξήγησης από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των ενστάσεων της πλευράς μας.

    Σε παρατήρηση του Υπουργού Εξωτερικών για τη σχετική αναφορά της χθεσινής δήλωσης του εκπροσώπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Φριντ μίλησε περί «λάθους».

    Οπως είπε και στη δημόσια δήλωσή του ο κ. Ιακώβου, εξήγησε στην κ. Ράις και στους υπόλοιπους συνομιλητές του την ανάγκη επανέναρξης της διαδικασίας, με την αποστολή απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, από μέρους του κ. Ιακώβου εξηγήθηκε ότι αφενός θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο κ. Ανάν από μέρους των ΗΠΑ κι αφετέρου θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις δηλώσεις που γίνονται από διαφόρους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που λειτουργούν αποθαρρυντικά.

    Ο κ. Ιακώβου μίλησε στην κ. Ράις και για το θέμα της πολιτικής της λεγόμενης «άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», εξηγώντας τις θέσεις της Λευκωσίας. Συνέστησε προσοχή διότι οι κινήσεις αυτές μπορούν να εξαλείψουν τα όποια κίνητρα για να δεχθούν οι Τουρκοκύπριοι τη λύση του Κυπριακού.

    Σχετικά με τα ευρωτουρκικά, είπε ότι η Κύπρος με την Ελλάδα είναι οι πλέον θερμοί υποστηρικτές της πορείας της Τουρκίας, σε αντίθεση με κάποιους που θεωρούντο παραδοσιακοί υποστηρικτές της. Για τα θέματα που άπτονται της υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, είπε πως κάποια πράγματα εναπόκεινται στην Τουρκία.

    Διπλωματική πηγή θεωρεί τη συνάντηση ως χρήσιμη, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος. Ωστόσο, αναφορικά με το Κυπριακό, δεν αναμένει κάποιες άμεσες εξελίξεις, τουλάχιστον πριν τις επαφές του Γενικού Γραμματέα, το Σεπτέμβριο, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Στη συνάντηση με την κ. Ράις, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως και στη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης στην αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν ενεργά την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη μόνιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σιν Μακόρμακ.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Μακόρμακ είπε ότι ο κ. Ανάν ''προέτρεψε τον Κύπριο Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παρουσιάσει τις απόψεις του στα Ηνωμένα Εθνη και να αρχίσει μία πρόοδος για να προχωρήσουμε μπροστά''.

    ''Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην κατεύθυνση μίας μόνιμης λύσης του Κυπριακού'', είπε, προσθέτοντας ότι ''είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλες τις πλευρές για να πετύχουν αυτόν τον στόχο''

    ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - ΚΟΡΕΠΕΡ

    Σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξουσιοδότησαν χθες τη βρετανική Προεδρία σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει στο θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης προς τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) συγκάλεσε η Προεδρία, προκειμένου να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από κοινοτικής πλευράς στην περίπτωση που η Τουρκία υπογράψει το πρωτόκολλο.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι «25» συμφώνησαν επί της αρχής ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και φυσικά δεν θα μείνει αναπάντητη από κοινοτικής πλευράς, οποιαδήποτε απόπειρα αναίρεσης της ουσίας του πρωτοκόλλου από την Τουρκία.

    Μάλιστα, από την πλευρά της Προεδρίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σερ Τζον Γκραντ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι την προσεχή Τετάρτη στο Λονδίνο, ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ θα προτρέψει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επιχειρήσει την κατάθεση δήλωσης που θα αναιρεί το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

    Το Πρωτόκολλο θα υπογράψει για την Τουρκία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες Ογκούζ Ντεμιράλπ, ο οποίος θα κοινοποιήσει το κείμενο στη βρετανική Προεδρία. Αν η ενδεχόμενη δήλωση που θα κάνει η Τουρκία δεν αναιρεί το περιεχόμενο και την ουσία του Πρωτοκόλλου, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος θα το υπογράψει για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, είχε διαβεβαιώσει στη τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων πως όλες οι κινήσεις της Προεδρίας θα γίνουν σε στενή συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αν η δήλωση της Τουρκίας αναιρεί την ουσία του πρωτοκόλλου, η Βρετανική Προεδρία δεν πρόκειται να το υπογράψει και όπως συμφωνήθηκε σήμερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ, θα υπάρξει διαβούλευση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ στις 17 και ενδεχομένως στις 18 Αυγούστου.

    Εξάλλου, Τούρκος διπλωμάτης με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς επιβεβαίωσε την πρόθεση της Αγκυρας να εκδώσει δήλωση με την οποία να ξεκαθαρίζει πως η υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Αυτό αποτελεί μια νομική αναγκαιότητα για την Τουρκία. Πρέπει να καταστήσουμε τη θέση μας ξεκάθαρη, μέσω της γραπτής οδού'', ανέφερε σημειώνοντας πως η διακήρυξη αυτή θα εκδοθεί ''στον κατάλληλο χρόνο''.

    Εκπρόσωπος - COREPER - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση αναμένει από τη σύνοδο της COREPER να επαναλάβει την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υπογραφή από την Αγκυρα του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν τη συνεδρία της COREPER, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι, ''όσον αφορά το πρωτόκολλο, αναμένεται η επανάληψη της απαίτησης εκ μέρους της ΕΕ για υπογραφή του πρωτοκόλλου εκ μέρους της Τουρκίας''.

    Εκπρόσωπος - Κατοχικός στρατός - Απευθείας πτήσεις

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις κινήσεις του κατοχικού στρατού στο βαθμό που της επιτρέπει η κατοχή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες ότι ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει έργα υποδομής για την κατασκευή αεροναυτικής βάσης στην Καρπασία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''διερευνώνται τα πάντα''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις όσον αφορά απευθείας πτήσεις από το Αζερμπαϊτζάν στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η κυβέρνηση φυσιολογικά καταθέτει τις απόψεις της και προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες πράξεις και ενέργειες για την παρεμπόδιση παρανομίας''.

    Ερωτηθείς εάν το έπραξε αυτό η κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν''.

    Εκπρόσωπος - Σαρμ ελ Σέιχ - Κύπριοι τουρίστες

    Οι Κύπριοι που παραθέριζαν στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ και επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα, έχουν ήδη επιστρέψει, ύστερα από διευθετήσεις της κυβέρνησης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''με προσπάθειες της κυβέρνησης και πολύ δραστήρια εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών, όλοι οι Κύπριοι οι οποίοι επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Κύπρο, επέστρεψαν, και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Κυπρίων τουριστών''.

    ''Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες αυτού του είδους, κυρίως όταν στρέφονται εναντίον αμάχων και αθώων πολιτών'', πρόσθεσε.

    Χριστόφιας - Αντριάν βαν ντε Μιρ

    Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το θέμα των δύο κανονισμών για την οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το απευθείας εμπόριο, συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντε Μιρ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, που δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. βαν ντε Μιρ με την ευκαιρία της επικείμενης αναχώρησης του τελευταίου από την Κύπρο, επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες επίτευξης μιας λύσης, η οποία να επανενώνει την Κύπρο και να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

    Υπουργός Οικονομικών - Κλιμάκιο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Το θέμα της ετοιμασίας του Εθνικού Προγράμματος για τη Στρατηγική της Λισαβόνας ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης στη Λευκωσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαρτίζετο από εκπροσώπους των Γενικών Διευθύνσεων για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά Θέματα, την Απασχόληση, τις Επιχειρήσεις και την Περιφερειακή Πολιτική.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δέσμευση της Κυβέρνησης για την προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας καθώς και στη σημασία που αποδίδεται ώστε το πρόγραμμα να είναι λειτουργικό με συγκεκριμένες δράσεις. Τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υλοποιηθεί ο στόχος υποβολής του Εθνικού Προγράμματος τον Οκτώβριο 2005.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι η Κύπρος εκτιμά το ρόλο της Επιτροπής ως θεματοφύλακας των συνθηκών της ΕΕ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημαντική συνεισφορά της στην ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II.

    Επιτροπή Οικονομικών - Κλιμάκιο Κομισιόν - Στρατηγική Λισσαβόνας

    Η εκπόνηση και η εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων για την προώθηση της εφαρμογής της Στρατηγικής της Λισσαβόνας κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υψίστης σημασίας, τόνισε ο επικεφαλής κλιμακίου της Κομισιόν για την προώθηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας Μάρκο Μούτι, κατά τη χθεσινή συνάντηση του κλιμακίου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστος Χρυσοστόμου ενημέρωσε το κλιμάκιο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας του τελικού προσχεδίου του εθνικού προγράμματος, το οποίο θα κατατεθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Φθινόπωρο. Πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση του εθνικού προγράμματος για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν τα εθνικά τους προγράμματα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2005.

    Ο κ. Μούτι εξήγησε στους βουλευτές ότι η Κομισιόν αποφάσισε την επαναϊεράρχηση των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και πρότεινε στο Συμβούλιο να δοθεί έμφαση στους τομείς της παραγωγής και της απασχόλησης.

    Εξήγησε ακόμα ότι για την εφαρμογή των στόχων που έχουν τεθεί κρίθηκε απαραίτητη η υιοθέτηση ενός σαφέστερου και απλούστερου μηχανισμού για εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Η προσπάθεια θα είναι τριετής, ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση των γυναικών, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο όριο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Ανέφερε επίσης ότι με τη Στρατηγική δεν αναζητούνται μόνο τρόποι αύξησης των θέσεων εργασίας, αλλά και η ποιοτική αναβάθμισή τους. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη σε σχέση με το περιβάλλον, είπε ότι αναζητούνται νέες τεχνολογίες που θα καθιστούν την ανάπτυξη και την παραγωγή πιο φιλική προς το περιβάλλον.

    Επιτροπή Οικονομικών - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν με τα μέτρα σύγκλισης εξέφρασαν τα συγκυβερνώντα κόμματα κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Κεραυνός ενημέρωσε το σώμα για την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σύγκλισης.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι στη συνεδρία της 21ης Μαΐου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα μέτρα που θα περιληφθούν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης, που θα υποβάλει η Κύπρος στην ΕΕ.

    Παραθέτοντας τα στοιχεία της Οικονομίας ο κ. Κεραυνός είπε ότι το 2004 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,7% όπως ήταν και η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών, η ανεργία έμεινε στο 3,6%, ο πληθωρισμός σε σύγκριση με το 2003 μειώθηκε από 4,1% σε 2,3%, η παραγωγικότητα αυξήθηκε από το 0,8%στο 1,3% , το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 6,2% στο 4,2% και δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 71,9% παρά το γεγονός ότι η δέσμευση που ανέλαβε η Κύπρος έναντι της ΕΕ ήταν η μείωση του δημοσίου χρέους στο 73%.

    Σημείωσε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν θετική εξέλιξη που συνέβαλε στην ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι στόχοι για το 2005 είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει το 4%, η ανεργία στο 3,4%, ο πληθωρισμός να περιορισθεί στο 1,5%, η παραγωγικότητα να φθάσει το 2,7%, το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιορισθεί στο 2,9% και το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 69%.

    Πρόσθεσε ότι κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2005 τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία κινείται προς τους στόχους που έχουν τεθεί. Ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,9%, η ανεργία ήταν 4,1%, ο πληθωρισμός ήταν 2,8%, το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε πλεόνασμα επειδή υπήρξαν έσοδα από τη φορολογική αμνηστία και το δημόσιο χρέος ήταν 68,6%.

    ΕΣΚ - Πινακιδοφορία - Επεισόδια Τσιμεντοποιείου Μονής

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) αποφάσισε χθες όπως διοργανώσει μαζική πινακιδοφορία δημοσιογράφων και εικονοληπτών έξω από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, επί της Λεωφόρου Λεμεσού, την Τετάρτη, 27 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ.

    Η απόφαση πάρθηκε σε συνεδρία του ΔΣ της ΕΣΚ σε σχέση με το θέμα της άσκησης βίας εναντίον δημοσιογράφων και εικονοληπτών από άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης στο Τσιμεντοποιείο Μονής, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου και τις ποινικές διώξεις που επιδιώκει εναντίον τους η ηγεσία της Αστυνομίας, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΚ.

    Εξάλλου, η Πρόεδρος του ΕΘΝΟΠΑΔ Λήδα Κουρσουμπά, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέα Καννάουρο, αναφέρει ότι ''ο ΕΘΝΟΠΑΔ παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία το θέμα κακοποίησης δημοσιογράφων από άνδρες της ΜΜΑΔ στο Τσιμεντοποιείο Μονής και εκφράζει την απαρέσκεια του και στιγματίζει την κατάσταση''.

    Αγώνας Ανόρθωσης - Τράμπζονσπορ

    Η Ανόρθωση αντιμετωπίζει απόψε στο στάδιο ΓΣΠ την τουρκική ομάδα της Τραπεζούντας Τράμπζονσπορ, στον πρώτο αγώνα για το δεύτερο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Εξάλλου, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τόσο γύρω από το στάδιο όσο και σε ολόκληρη τη Λευκωσία και στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, θα λάβει η Αστυνομία σήμερα.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκαν τα μέτρα ασφαλείας, τόσο ο Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας και ο απεσταλμένος της ΟΥΕΦΑ Γουίλιαμ Μακντούγκαλ, όσο οι αρχές του σταδίου και ο εκπρόσωπος της Ανόρθωσης κάλεσαν τους φίλαθλους να συμπεριφερθούν κόσμια στον πρώτο αγώνα μεταξύ τουρκικής και κυπριακής ομάδας.

    Στο μεταξύ, ήδη έχουν πάρει εισιτήριο για τον αγώνα 1.000 Τουρκοκύπριοι, ενώ οι αρχές του σταδίου και της Ανόρθωσης αναμένουν πως οι Τ/Κ φίλαθλοι που θα ανέλθουν στις 2.000 με 2.500.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπακώστας, η Αστυνομία θα αναπτύξει πέραν των 500 αστυνομικών για τον αγώνα, θα στήσει τρεις ζώνες ελέγχου γύρω από το ΓΣΠ και θα εφαρμόσει αυστηρούς έλεγχους στους φιλάθλους που εισέρχονται στο στάδιο, όπως και στα οδοφράγματα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μακντούγκαλ δήλωσε ικανοποιημένος από τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η Αστυνομία, προσθέτοντας ότι η κυπριακή Αστυνομία έχει λάβει και στο παρελθόν παρόμοια μέτρα στους αγώνες της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα για το Τσάμπιονς Λιγκ πριν δύο χρόνια στην Κύπρο λόγω όταν για λόγους ασφάλειας δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην έδρα της.

    Εξάλλου, ο προπονητής της Τράμπζονσπορ Σινιόλ Γκιουνές, ο οποίος παρουσιάστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η ομάδα του θα πάρει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο, έστειλε χθες φιλειρηνικά μηνύματα ενόψει του σημερινού αγώνα με την Ανόρθωση.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Γκιουνές ανέφερε ότι η ομάδα του από τη στιγμή που έφθασε στο νησί δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα αυτό το κλίμα να συνεχιστεί και στον αγώνα.

    ''Το παιγνίδι είναι η απαρχή της φιλίας μας. Είναι η πρώτη συνάντηση που γίνεται στην Κύπρο'', ανέφερε μέσω μεταφραστή ο κ. Γκιουνές και πρόσθεσε: ''Εμείς με καλή θέληση θέλουμε να κάνουμε ένα ωραίο παιγνίδι και η ομάδα της Αμμοχώστου έχει την ίδια προσέγγιση. Ελπίζω αύριο (σήμερα) να έχουμε ένα ωραίο παιγνίδι''. 

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε την τελευταία εβδομάδα του μήνα Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε το σύνολο σχεδόν των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,21% και έκλεισε στις 1.212,71 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 427.000 λίρες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,20% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407,72 μονάδες.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγνοούμενοι

    Η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων πιθανό να επισπευτεί μετά τη διαφοροποίηση, σύμφωνα με μερικές ενδείξεις, της στάσης της τουρκικής πλευράς σαν αποτέλεσμα πιέσεων από τους συγγενείς Τ/Κ αγνοουμένων.

    Αυτό συμπεραίνεται από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια γενική θεώρηση του θέματος με ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου τουρκικού ΥΠΕΞ - Αγώνας Ανόρθωσης -Τράμπζονσπορ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Τουρκία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική ή πολιτική δραστηριότητα με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν την αναγνωρίζει.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τάχθηκε ενάντια στην πραγματοποίηση του αγώνα Ανόρθωσης - Τράμπζονσπορ επειδή η τουρκική ομάδα έπρεπε να εισέλθει στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας, ο κ. Ταν είπε πως αυτό αληθεύει.

    ''Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κοινωνική, πολιτιστική, αθλητική ή πολιτική γιατί δεν αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία'', ανέφερε.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου τουρκικού ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Δήλωση στο ΚΥΠΕ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να υπογραφεί προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, προσθέτοντας πως δεν νομίζει πως αυτό να γίνει αύριο Τετάρτη.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες περί υπογραφής αύριο του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Ταν είπε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως το πρωτόκολλο δεν έχει υπογραφεί ακόμη και πως η θέση της κυβέρνησης παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ.

    [11] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συμφωνία PSI

    Η συμφωνία για την ασφάλεια και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, γνωστής ως PSI, που υπέγραψαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Γιώργος Ιακώβου και Κοντολίζα Ράις, θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην πρόληψη της θαλάσσιας μεταφοράς σχετικών φορτίων, με την εγκαθίδρυση σημείων επικοινωνίας και διαδικασιών για την επίσπευση των αιτήσεων επιβίβασης και έρευνας ύποπτων σκατών σε διεθνή ύδατα.

    Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Κύπρος είναι το έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο του κόσμου σε μεικτή χωρητικότητα και το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράφει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας ''καταδεικνύει τη δέσμευση της Κύπρου και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα ψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τα νηολόγια τους''.

    [12] (Κ) Ισραηλινό αεροσκάφος - Τουρκία - Κύπρος - Εμπάργκο πτήσεων

    Αεροσκάφος ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας έσπασε το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία κατά των κυπριακών αεροσκαφών και των αεροσκαφών που απογειώνονται από τα κυπριακά αεροδρόμια, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

    [13] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συμφωνία PSI - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Η συμφωνία για την ασφάλεια και τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, γνωστής ως PSI, που υπέγραψαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Γιώργος Ιακώβου και Κοντολίζα Ράις, θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην πρόληψη της θαλάσσιας μεταφοράς σχετικών φορτίων, με την εγκαθίδρυση σημείων επικοινωνίας και διαδικασιών για την επίσπευση των αιτήσεων επιβίβασης και έρευνας ύποπτων σ κ α φ ώ ν σε διεθνή ύδατα.

    Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Κύπρος είναι το έκτο μεγαλύτερο νηολόγιο του κόσμου σε μεικτή χωρητικότητα και το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπογράφει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας ''καταδεικνύει τη δέσμευση της Κύπρου και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν τα ψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τα νηολόγια τους''.

    [14] (Κ) Κογκρέσο - Αμερικανοί πολίτες - Περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο

    Νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η ευχέρεια σε κυπριακής καταγωγής Αμερικανούς πολίτες να διεκδικήσουν την περιουσία τους στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω αμερικανικών δικαστηρίων κατέθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υερσέης Φρανκ Παλόνε.

    [15] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επαφές με κυπριακά κόμματα

    O Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήσεις με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5720               0,5754
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4766               0,4794
    Λίρα Αγγλίας              0,8283               0,8332
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4242            0,4275
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3612            0,3640
    Δολάριο Καναδά                  0,3895            0,3926
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3658            0,3687
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) Προέδρος Βουλής - Συνάντηση Ιακώβου - Ράις - PSI

    Η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και της Αμερικανίδας ομολόγου του Κοντολίζα Ράις στην Ουάσιγκτον είναι από μόνη της ένα θετικό γεγονός, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Σερβίας και Μαυροβουνίου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ ''θα εγκαταλείψουν τη στάση κουμπώματος απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία'' και θα συνεργαστούν μαζί της για την επίτευξη μιας λειτουργική και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αγώνας Ανόρθωσης-Τράμπζονσπορ - Μέτρα

    Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, τα οποία κατά την κρίση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ικανοποιητικά, για τον αποψινό αγώνα στο ΓΣΠ Ανόρθωσης-Τράμπζονσπορ, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι το θέμα δεν είναι η ασφάλεια των συμμετεχόντων, αλλά η εικόνα που θα εκπέμψουμε προς τα έξω.

    [19] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  509.424,32
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,15     0,29    485.162,22
    FTSE/CySE 20                           410,18     0,60    408.375,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.229,81     0,67    400.327,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              978,51    -0,84      9.011,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          951,77     0,18     47.364,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.212,71     0,63    409.339,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.220,36     0,60    341.223,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.016,28     2,05      5.065,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            933,29    -0,06     41.816,92
    FTSE Med (25/7/2005)                 8.162,80     1,42
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά της Ομογένειας - Ενημέρωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας προέβη σήμερα σε μια ''ανάλαφρη'' ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων, αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό στην αίθουσα Επιτροπών Δ1, η οποία, αντί για βουλευτές, γέμισε με παιδιά της ομογένειας από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ηλικίας 12-15 ετών.

    [21] (Κ) Χριστόφιας - Αγώνας Ανόρθωσης με Τράμπζονσπορ

    Ικανοποίηση για το γεγονός ότι με τον σημερινό αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της τουρκικής Τράμπζονσπορ για πρώτη φορά τουρκική ομάδα εκτελεί τις υποχρεώσεις της στον αθλητισμό εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κάλεσε τους φίλαθλους και τους παίκτες να καλωσορίσουν τους αθλητές και να αντιπαραταχθούν εντός του γηπέδου μέσα από αθλητικό πνεύμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τ/Κ, που θα παρευρεθούν στον αγώνα θα λειτουργήσουν ως φίλαθλοι και όχι ως φανατικοί οπαδοί.

    [22] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Κλήρωση αγώνων

    Ντέρμπι στην πρεμιέρα του 41ου Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας 2005 2006 μεταξύ του κυπελλούχου Κεραυνού και του φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος Απόλλωνα ανέδειξε η κλήρωση των αγώνων της νέας αγωνιστικής περιόδου που θα αρχίσει την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005.

    Η αυλαία της νέας αγωνιστικής περιόδου θα ανοίξει στις 14 Οκτωβρίου με τον αγώνα για το Σούπερ Καπ μεταξύ της πρωταθλήτριας ΑΕΛ και του Κυπελλούχου Κεραυνού.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μπλερ

    Αρχισε στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου η συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    [24] (Κ) Επιτροπή - Τρομοκρατία - Μέτρα

    Νέα μέτρα για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινώντας από τα διασυνοριακά εμβάσματα όπου τα στοιχεία των συναλλασσομένων θα βρίσκονται πλέον ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των διωκτικών αρχών.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μπλερ - Κυπριακό (1)

    Τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, συζήτησαν σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως δήλωσε ο κ. Μπλερ μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές αλλά και οι δύο χώρες θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

    Στις εναρκτήριες δηλώσεις τους μετά από τη συνάντηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο η οποία κράτησε σχεδόν μια ώρα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι ασχολήθηκαν με τα κύρια θέματα της ΕΕ και πιο συγκεκριμένά στο Κυπριακό και με ποιο τρόπο είναι δυνατό να επιτευχθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου.

    [26] (Κ) ΓΣΠ - Τ/Κ φίλαθλοι - Δημοσιογράφοι

    Γύρω στις 3.000 Τ/Κ φίλαθλοι εισήλθαν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 July 2005 - 17:49:25 UTC