Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Τουρκική εισβολή - Κογκρέσο - Ομιλίες
  • [04] (Κ) Πάφος-Τάσσος Παπαδόπουλος- Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ταλάτ
  • [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές - Αποτελέσματα
  • [06] (Κ) Λονδίνο - Βομβιστής - Αναστολή δρομολογίων
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [10] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε μέσα μαζικής επικοινωνίας στο Λονδίνο, η εκδήλωση του ΑΚΕΛ προς τιμήν του Τ/Κ πολιτικού Οζγκέρ Οζγκιούρ, οι φόβοι για ''μπλακ άουτ'' από την αυξημένη ζήτηση ρεύματος, οι αντιδράσεις για την ανακοίνωση του ΔΣ του ΡΙΚ που επικρίνει τους δημοσιογράφους του Ιδρύματος για την κάλυψη των γεγονότων στης 19ης Ιουλίου στο Τσιμεντοποιείο Μονής, δημοσκόπηση που καταδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Ε/Κ υποστηρίζει την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα, καθώς και οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Λευκόνοικο'' είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στην κόψη του ξυραφιού το ρεύμα'' γράφει ότι ο κίνδυνος λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα να προκληθεί παράλυση από μια διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ορατός, καθώς η τρίτη μονάδα της ΑΗΚ που θα εκαλείτο να προσφέρει την ασφαλιστική δικλείδα σε περιόδους μεγάλης ζήτησης και έπρεπε να παραδοθεί πριν μήνες δεν έχει παραληφθεί από την Αρχή. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η αζέρικη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία ''Imair'' θα πραγματοποιήσει την πρώτη απευθείας πτήση της στα κατεχόμενα στις 27 Ιουλίου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Φερέφωνο θέλουν το ΡΙΚ οι κυβερνώντες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ''σε πρωτοφανή ενέργεια για τα δημοκρατικά καθεστώτα ενέργεια'' εξέδωσαν ανακοίνωση με προσβλητικό για την επαγγελματική υπόσταση και κύρος των δημοσιογράφων του ΡΙΚ περιεχόμενο στην οποία κατηγορούν ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ειδήσεων δεν ήταν αντικειμενικοί. Αλλού αναφέρεται σε τρίτο περιστατικό σπασίματος βελόνας κατά τη διαδικασία αποσιδήρωσης θαλασσαιμικού. Η βελόνα που έμεινε μέσα στο χέρι 6χρονου αγοριού αφαιρέθηκε με εγχείρηση.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΑφΡΙΚανικές μεθοδεύσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''θυσία στο βωμό της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής έγιναν από το ΔΣ του ΡΙΚ οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι καταγγέλλονται για έλλειψη αντικειμενικότητας που 'αδίκησε την αστυνομία΄'' στην κάλυψη των γεγονότων της 19ης Ιουλίου στο Τσιμεντοποιείο Μονής. Αλλού γράφει ότι άλλο ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο κτιρίου όπου στεγάζεται θα παραχωρήσει το ''υπουργείο εξωτερικών'' των κατεχομένων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί και να φυλαχτούν προσωρινά τα νέα ευρήματα των επειγουσών εκταφών στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τρομο-υστερία ξανά στο Λονδίνο'' ότι μικρής ισχύος ταυτόχρονες εκρήξεις σε τρεις σταθμούς του υπογείου σιδηρόδρομου και τέταρτη σε λεωφορείο σημειώθηκαν χθες στο Λονδίνο, οι οποίες προκάλεσαν τραυματισμούς, αλλά όχι θανάτους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί διάφοροι παραγωγικοί κλάδοι από την οκταήμερη απεργία των μεταφορών Α ανέρχονται σε 150 εκ. λίρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα ''Αποθέωσαν τον κοινό αγώνα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το ΑΚΕΛ σε μια σεμνή τελετή τίμησε τον Τ/Κ πολιτικό Ογκέρ Οζγκιούρ με το μετάλλιο των 80 χρόνων του κόμματος. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξήρε σε ομιλία του στην τελετή τον κ. Οζγκιούρ ως ένα αγνό πατριώτη που θεωρεί τη βασική αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων τις ξένες αντιπαραθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για τη δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού πρέπει να αλλάξει η ηγεσία της ε/κ πλευράς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φως στα άδυτα του 'Λευκόνοικο''' και αποκαλύπτει εκθέσεις και επιστολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με έρευνες που διεξήγαγε για δραστηριότητες της χρηματιστηριακής εταιρείας που αφορούν ενδεχόμενη παραβίαση'' άρθρων της νομοθεσίας για τις Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ). Αλλού γράφει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση ΕΕ - Τουρκίας), προκειμένου να καλύπτει και τα δέκα νέα κράτη - μέλη, αναμένεται να γίνει το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Το Λονδίνο ταρακουνήθηκε από νέα τρομοκρατικό φόβο'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στις χθεσινές εκρήξεις σε τρία τραίνα του υπόγειου σιδηρόδρομου και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο. Σημειώνει πως οι εκρήξεις ήταν μικρής ισχύος και ότι αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά μέχρι χθες δεν υπήρχαν αναφορές για νεκρούς. Αλλού αναφέρεται στις ετοιμασίες της Αστυνομίας, ενόψει του αγώνα μεταξύ Ανόρθωσης και της τουρκικής Τραμπζονσπόρ την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, για το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το Λονδίνο χτυπήθηκε και πάλι'' αναφέρεται στις χθεσινές εκρήξεις μικρής ισχύος που σημειώθηκαν σε τρία τραίνα του υπόγειου σιδηρόδρομου και σε ένα λεωφορείο στο Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κάνει προσπάθειες την ερχόμενη εβδομάδα για να βελτιώσει τις "τεταμένες" σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Βρετανό Πρωθυπουργό στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη και στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό του στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.

    Η εβδομαδιαία πολιτική σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Ερευνα - καταπέλτης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι έρευνα που διεξήχθη τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου καταδεικνύει ότι ένα και πλέον χρόνο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 καταδεικνύει ότι από τους 1200 Ε/Κ που ερωτήθηκαν ποσοστό 68,9% υποστηρίζουν ότι δικαιώθηκαν αυτοί που ψήφισαν ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν. Αλλού αναφέρεται στην 31η επέτειο της τουρκικής εισβολής αναφέροντας ότι ''κάποιοι φαίνεται να ξέχασαν... αφού τα τσέπωσαν για τα καλά και εθελοτυφλούν, γράφοντας ότι αν ψηφίζαμε 'ναι' την ημέρα της εισβολής... θα τη γιορτάζαμε μαζί''.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση Ταλάτ

    ''Ευτυχώς δεν είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που αποφασίζει για τον κυπριακό ελληνισμό'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και Μαυροβουνίου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει ηγεσία.

    Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Ταλάτ

    Θλίψη και απογοήτευση εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί όταν υπάρξει αλλαγή της ε/κ ηγεσίας.

    ''Εκφράζω τη θλίψη και την απογοήτευσή μου για τις δηλώσεις αυτές, όχι μόνο για αυτές αλλά και για την πλήρη κάλυψη της εισβολής και κατοχής ως δήθεν ειρηνευτικής επιχείρησης'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τα εθνικιστικά και σοβινιστικά στοιχεία που δεν θέλουν συμβιβαστικές λύσεις ούτε θέλουν να τιμήσει η ε/κ πλευρά τη δέσμευσή της για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ''Τέτοιες δηλώσεις εξωθούν στην άρνηση και απόρριψη αυτού του είδους του συμβιβασμού. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να είναι επιθυμία του κ. Ταλάτ να ισχυροποιούνται τέτοιες δυνάμεις στην ε/κ κοινότητα'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αντίδραση στον κόσμο, ο οποίος θεωρεί ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπεια και η δυνατότητα ελεύθερης του έκφρασης, ενώ συσπειρώνεται γύρω από τους ηγέτες που έχει εκλέξει με την ελεύθερη του βούληση.

    Οσον αφορά το τείχος που σύμφωνα με δημοσιεύματα ανεγείρει το κατοχικό καθεστώς, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον κτίζεται τείχος χιλιομέτρων στην κατεχόμενη περιοχή και πρόσθεσε πως μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για την υπόθεση της κοινής προσπάθειας για επανένωση της Κύπρου.

    ''Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προοδευτικός Κύπριος άνθρωπος που θα επικροτούσε μια τέτοια εξέλιξη'', επεσήμανε.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλες κινήσεις που πρέπει να προσεχθούν όπως η συνέχιση σφετερισμού ε/κ περιουσιών.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Οι παράνομες πραγματικότητες δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο προκειμένου να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη και πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις ιστορικές πραγματικότητες.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης η Τουρκία δεν είχε κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μονομερώς στρατιωτική βία''. Πρόσθεσε πως η Τουρκία ''κατέλυσε τη συνταγματική τάξη και δεν επανόρθωσε τη συνταγματική τάξη''.

    Ανέφερε πως ''οι παράνομες πραγματικότητες δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση οποιασδήποτε λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον

    Αδίκως ο πρώην Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον κατηγορεί τη δική μας πλευρά, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γουέστον στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    O κ. Γουέστον στις δηλώσεις του είχε επιρρίψει την ευθύνη για μη λύση στο Κυπριακό στην ε/κ πλευρά και αναφερόμενος στη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ''πως αρχικά δεν είχε αντιρρήσεις αλλά διαφοροποιήθηκε μετά αρχίζοντας εκστρατεία εναντίον του σχεδίου Ανάν''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''ο κ. Γουέστον ήταν ένας από τους συντάκτες του σχεδίου και κατέβαλε προσπάθειες να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά για να επιδιωχθεί η συναίνεσή τους στο σχέδιο χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανάγκη να δοθεί και εκ μέρους της ε/κ πλευράς θετική απάντηση''.

    ''Εδόθησαν πάρα πολλά θέματα χαριστικά την τελευταία ημέρα στο Μπούργκενστοκ στην τουρκική πλευρά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί το σχέδιο ισορροπημένο'', συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς χθες να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες εκ μέρους του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διορίσει Ε/Κ επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Λευκωσία, είπε: ''υπήρχαν ανοικτές υποψηφιότητες για όλους τους Κύπριους πολίτες και ας υπέβαλλαν υποψηφιότητες''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Πούτιν - Τ/Κ

    Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει καθόλου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απαντούσε σε συγκεκριμένη ερώτηση όταν αναφέρθηκε στην άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον της οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ, νοουμένου ότι γίνεται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς και της εθνικής νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτά που είχε πει ο κ. Πούτιν περί ανάγκης άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''ο κ. Πούτιν απαντούσε σε συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία αφορούσε την άρση της απομόνωσης των Τ/Κ''.

    ''Μήπως εμείς δεν έχουμε άρει την απομόνωση των Τ/Κ; Η κυπριακή κυβέρνηση, οι Ε/Κ, είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν πραγματικά δώσει το βιοτικό επίπεδο που έχουν σήμερα οι Τ/Κ, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ''το τ/κ επιμελητήριο παραδέχεται ότι 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο πηγαίνουν στην τ/κ κοινότητα από την ε/κ οικονομία''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Συνάντηση με Ράις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκμεταλλευθεί το χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του κατά την επικείμενη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για να προβάλει τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να εκμεταλλευθεί τη συνάντησή του με την κ. Ράις για να θίξει θέματα όπως αυτό της παράνομης επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπάρχουν θέματα τα οποία είναι σημαντικά και θέματα τα οποία είναι λιγότερο σημαντικά''.

    ''Εχω 40 λεπτά στη διάθεσή μου. Θα αφιερώσω αυτά τα λεπτά για προβολή των θέσεών μας, κυρίως πάνω στο Κυπριακό, παρά σε παράπονα για πράγματα τα οποία έχουν συμβεί στο παρελθόν'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''αυτές οι επισκέψεις έχουν στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κρατών και υιοθέτηση των απόψεων στην περίπτωσή μας συγκεκριμένα για την επιθυμία μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση στο σχέδιο Ανάν για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Εάν υπάρχουν ορισμένες διαφορετικές απόψεις των ΗΠΑ, και γνωρίζουμε ότι έχουν διαφορετικές απόψεις, θα προσπαθήσω να πείσω ότι η μοναδική διέξοδος και η διαδικασία η οποία θα επιφέρει τη λύση είναι αυτή την οποία προτείνουμε εμείς'', πρόσθεσε.

    ΥΠΕΞ Κύπρου και Σερβίας/Μαυροβουνίου - Συνομιλίες - Συμφωνίες

    Την υποστήριξη της Σερβίας - Μαυροβουνίου στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Ντράσκοβιτς, ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίο υπέγραψε δύο συμφωνίες που αφορούν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, και για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων στις δύο χώρες.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει το μέλλον της Σερβίας - Μαυροβουνίου μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Είπε ότι η Κύπρος συνδέεται με ''παραδοσιακή φιλία, αδελφική φιλία'' με τη Σερβία - Μαυροβούνιο, σημειώνοντας την ''αγάπη και συμπάθεια που επέδειξε ο κυπριακός λαός όταν δεινοπαθούσε η χώρα αυτή''.

    ''Τώρα η χώρα έχει ορθοποδήσει. Εμείς, ως χώρα της ΕΕ, υποστηρίζουμε το μέλλον της Σερβίας μέσα σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι οι συνομιλίες με τον κ. Ντράσκοβιτς κάλυψαν ''το Κυπριακό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία - Μαυροβούνιο με την περίπτωση του Κοσόβου που είναι μια επαρχία της Σερβίας και είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί και την ΕΕ αλλά και ευρύτερα την ευρωπαϊκή οικογένεια, την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, και διάφορα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος''.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Ντράσκοβιτς είπε ότι εξέφρασε στον Κύπριο ομόλογό του τα συγχαρητήριά του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι υπέγραψαν σήμερα δύο συμφωνίες, οι οποίες αφορούν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια, και για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων στις δύο χώρες.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς είπε ότι επισκέφθηκε τη διαχωριστική γραμμή στη Λευκωσία, που του προκάλεσε ''ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και οργής''.

    ''Διαβεβαιώνω το συνάδελφο Υπουργό ότι η Σερβία - Μαυροβούνιο θα στέκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα της για επανένωση του νησιού και του λαού'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σερβίας και Μαυροβουνίου

    Τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Σερβίας - Μαυροβουνίου και την εκατέρωθεν εκτίμηση για τη σταθερή και αμφίδρομη στήριξη και αλληλεγγύη, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, επαναβεβαίωσαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να αφήνονται οι λαοί να επιλύουν τα προβλήματά τους μέσω του διαλόγου, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις.

    Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο και στη Σερβία Μαυροβούνιο, οι κ.κ. Χριστόφιας και Ντράσκοβιτς συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, από τη μια, και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την άλλη και εξετάστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της φίλης χώρας.

    Συζητήθηκαν επίσης τρόποι περαιτέρω προώθησης των άριστων διμερών σχέσεων σ΄ όλους τους τομείς, ιδιαίτερα δε στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Βραζιλίας

    Στις ευκαιρίες συνεργασίας που διανοίγονται μεταξύ Κύπρου και Βραζιλίας αναφέρθηκε, σε χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Βραζιλίας Luiz Fernando Furlan, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Furlan θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Furlan ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τα επιτεύγματα της Βραζιλίας στους τομείς της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το εμπόριο, καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους σε αυτό το πλαίσιο, σε σχέση και με την ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής και την Ευρώπη.

    Δημήτρης Χριστόφιας - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ παραμένει δεσμευμένο για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων με την ορθή ερμηνεία του όρου και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους, εξέφρασε προς τους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του σε χθεσινή εκδήλωση απονομής του μεταλλίου των 80χρόνων του ΚΚΚ ΑΚΕΛ στον Τ/Κ πολιτικό Οζκέρ Οζγκιούρ, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί το σχέδιο Ανάν ως τη βάση για διαπραγμάτευση και υποστηρίζει «την επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό με στόχο να οδηγηθούμε σε συμφωνημένη λύση».

    «Εργαζόμαστε ως ΑΚΕΛ με όλες μας τις δυνάμεις, με πολιτική βούληση και με αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανανέναρξης των συνομιλιών και αυτές να είναι καρποφόρες για να οδηγήσουν στο ποθητό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «επιδιώκουμε διορθωτικές αλλαγές στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ όχι για να αφαιρέσουμε δικαιώματα από την τ/κ κοινότητα, αλλά για να καταστήσουμε τη λύση λειτουργική και βιώσιμη και να περιορίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα των όποιων ξένων να επεμβαίνουν στο τόπο μας».

    Χαρακτηρίζοντας τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως «μεγάλο ιστορικό συμβιβασμό Ε/Κ και Τ/Κ», ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή «είναι η μόνη λύση που μετά το τραγικό 1974 μπορεί να επανενώσει το λαό και τον τόπο μας και που μπορεί να αποτρέψει τη διαιώνιση της διχοτόμησης».

    «Η διχοτόμηση, η διπλή ένωση, η ευρωδιχοτόμηση και όποια άλλη διαιρετική επιλογή για μας δεν είναι λύση. Θεωρούμε απαράδεκτες αυτές τις λύσεις και θα τις πολεμήσουμε ως το τέλος», διαβεβαίωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Εξάλλου ο κ. Οζγκιούρ σε ομιλία του μετά την παραλαβή του μεταλλίου, είπε ότι ήταν, είναι και θα είναι και στο μέλλον κοινός ο αγώνας Ε/Κ και Τ/Κ, προσθέτοντας ότι την καλύτερη λύση στο Κυπριακό θα τη βρουν οι ίδιοι οι Κύπριοι, Τ/Κ και Ε/Κ.

    «Η λύση βρίσκεται στη Λευκωσία», είπε ο κ. Οζγκιούρ, προσθέτοντας ότι «εμείς οι Κύπριοι, Ε/Κ και Τ/Κ θα καθίσουμε στη Λευκωσία και θα βρούμε μαζί τη λύση λαμβάνοντας υπόψη την Κύπρο στο σύνολο της και την κάθε μία κοινότητα ξεχωριστά».

    Παπαπέτρου - ΕΔΗ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του κόμματος του ''για τη συνεχιζόμενη πορεία διολίσθησης του Κυπριακού'' που αυξάνει καθώς ''οι κυβερνώντες παρουσιάζονται ότι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται και δείχνουν μια μακαριότητα και ένα εφησυχασμό που δεν δικαιολογείται από τα γεγονότα''.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι υπάρχει η σοβαρότατη εξέλιξη, με σοβαρότατο δείγμα κινδύνου μεταστροφής της ρωσικής πολιτικής στο Κυπριακό μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Αναφερόμενος στην αντίδραση της κυβέρνησης στη δήλωση Πούτιν, είπε ότι ''η κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν συμβαίνει τίποτε και δεν πρέπει να ανησυχούμε'' και σχολιάζοντας την επί του θέματος δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ''ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι ένας ανεύθυνος που δεν ξέρει το Κυπριακό».

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ότι η επιβεβαίωση της δήλωσης Πούτιν ήρθε από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Γιακοβένκο, αναφέροντας ότι ''τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα''.

    Βρετανοί βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος - Επίσκεψη Παπαδόπουλου

    Με προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν έξι Βρετανοί βουλευτές η Βουλή των Κοινοτήτων καλωσορίζει την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου για συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Η Βουλή καλεί επίσης τη βρετανική κυβέρνηση ως εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο να ηγηθεί των προσπαθειών για μια λύση βασισμένη στην επανένωση της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομόσπονδης δημοκρατίας.

    Στο προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρεται επίσης πως η βρετανική Βουλή πιστεύει πως οι συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βρετανού Πρωθυπουργού θα εστιαστούν στην ανάγκη για μια ανανεωμένη προσπάθεια μαζί με τους ενδιαφερόμενους εταίρους και υπό την αιγίδα των ΗΕ για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό που να είναι αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο και σύμφωνη με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του καθεστώτος της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

    ΓΟΔΗΚ - Ψήφισμα - Πρεσβείες

    Η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ) σε ψήφισμά της προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την αποφασιστική στήριξή τους στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη, η ευημερία και η δικαιοσύνη στην Κύπρο.

    Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής αντιπροσωπεία της ΓΟΔΗΚ επέδωσε χθες ψήφισμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας καθώς και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο οποίο τονίζεται η συνεχιζόμενη εδώ και 31 χρόνια ''μαζική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και η δημιουργία στα κατεχόμενα του παράνομου ψευδοκράτους υπό τον έλεγχο της Τουρκίας''.

    Το ψήφισμα σε εκπροσώπους των πρεσβειών επέδωσε η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, βουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, την οποία συνόδευαν συγγενείς αγνοουμένων.

    Στο ψήφισμα της η ΓΟΔΗΚ καταγγέλλει τη μαζική εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα κατά παράβαση των καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και την παράνομη μεταφορά εποίκων από την Τουρκία ''με εμφανή στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου''.

    Αζερμπαϊτζάν - Κατεχόμενα - Απευθείας παράνομες πτήσεις

    Την πρώτη απευθείας παράνομη πτήση της στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει στις 27 Ιουλίου 2005 η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Imair», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

    Το πρακτορείο, αφού σημειώνει ότι η εταιρεία έχει λάβει όλες τις αναγκαίες «άδειες» για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα, αναφέρει ότι στην πρώτη πτήση θα βρίσκονται μόνο τεχνικοί, οι οποίοι θα προβούν στους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους.

    Σημειώνει ότι οι πτήσεις για το επιβατικό κοινό θα ξεκινήσουν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, αφού πρώτα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες.

    Σύμφωνα με το «Ανατολή», οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα αποτελούν ένα βήμα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και όχι βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Αγώνας Ανόρθωσης με Τραμπζονσπόρ

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα λάβει η Αστυνομία για τον αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της τουρκικής Τραμπζονσπορ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λίγκ, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου.

    ''Θα κάνουμε κάθε τι το δυνατόν έτσι ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε έκτροπα'', ανέφερε ο κ. Θεοδώρου απαντώντας σε ερωτήσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός ''θα επιδείξει εξαίρετο ήθος και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις διεθνώς''.

    ''Είναι νομίζω η καλύτερη ευκαιρία που μας δίνεται, έτσι ώστε οι εντυπώσεις που θα μείνουν μετά από αυτό το ματς να είναι οι καλύτερες δυνατές για την Κύπρο και το λαό της'', πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου, σημειώνοντας ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει μέσα ''σε πλαίσια αθλητοπρέπειας, μέσα σε πλαίσια πολιτισμένα, χωρίς εξάρσεις και εθνικισμούς, χωρίς ύβρεις.''.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Θετικά έκλεισε στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των μικρών κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 1.222,16 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,35%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 526 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 63,5% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,55% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 410,66 μονάδες.

    [03] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Τουρκική εισβολή - Κογκρέσο - Ομιλίες

    Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να θυμάται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη κυβέρνηση στη χώρα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει πτήσεις προς το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκης σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Ιουλίου, με την ευκαιρία της 31ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριδα είπε ότι όταν Αμερικανοί πολίτες ταξιδεύουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου στο βόρειο τμήμα όχι μόνο υποσκάπτουν ένα σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά επίσης περιφρονούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία παραμένει άθικτη για δέκα συνεχείς προεδρικές θητείες.

    [04] (Κ) Πάφος-Τάσσος Παπαδόπουλος- Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ταλάτ

    «Παρόμοιες φήμες έχουμε ακούσει από τον περασμένο Μάρτη όχι μια φορά, πάρα πολλές φορές», τόνισε σήμερα από την Πάφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Αγκυρα ότι αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου η Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής επέκτασης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής της Τουρκίας από την υποχρέωση να υπογράψει».

    [05] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές - Αποτελέσματα

    Το αργότερο τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2005, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Εισαγωγικών Εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού επισκέφθηκε το Βαθμολογικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι κατανοητή ''η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους'' και για αυτό ακριβώς το λόγο ''η Υπηρεσία Εξετάσεων εργάζεται πολύ σκληρά και εντατικά, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αδιάβλητου και εγκυρότητας, με στόχο να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, ή αργότερο τη Δευτέρα 1η Αυγούστου''.

    [06] (Κ) Λονδίνο - Βομβιστής - Αναστολή δρομολογίων

    Η αστυνομία του Λονδίνου πυροβόλησε σήμερα έναν άνδρα στο σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου στο Στόκγουελ, δήλωσε εκπρόσωπός της.

    Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία σκότωσε ύποπτο βομβιστή, η αστυνομία όμως αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, αναστάληκαν τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του μετρό του Λονδίνου (Victoria και Northern), όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, αλλά δεν αναφέρθηκαν οι λόγοι για την αναστολή. (ΚΥΠΕ-Ρόιτερς/ΘΘ)

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4698               0,4726
    Λίρα Αγγλίας              0,8237               0,8286
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4229            0,4262
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3601            0,3629
    Δολάριο Καναδά                  0,3860            0,3890
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0717            0,0722
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0604            0,0608
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3657            0,3686
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  404.971,70
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,04    -0,34    394.922,76
    FTSE/CySE 20                           408,55    -0,51    335.259,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.223,85    -0,56    342.224,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              998,09    -0,71     12.153,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          948,88    -1,74     16.896,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.215,29    -0,56    354.377,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.257,61    -0,51    272.768,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.013,57    -0,17      1.652,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            937,85     0,04     26.141,57
    FTSE Med (21/7/2005)                 8.033,14     0,37
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Οι πιέσεις που δέχθηκε σήμερα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων διατήρησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε πτωτική πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,56%, κλείνοντας στις 1.215,29 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,34% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 404.000 λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,51% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,55 μονάδες.

    [10] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκδήλωση για τις μαύρες επετείους στο Ελσίνσκι

    Η Πρεσβεία της Κύπρου στο Ελσίνκι διοργάνωσε προχθές εκδήλωση με αφορμή την 31η επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα την Τετάρτη 20 Ιουλίου τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Τάλλιν και Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανου, για τους πρόσφυγες και τους αγνοούμενους και επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Μιλώντας μετά τη δέηση, η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ελσίνκι κα Λόρια Μαρκίδη απότισε φόρο τιμής στους υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ακεραιότητας της χώρας τους και τόνισε ότι δεν μπορεί να διαγραφεί από τη μνήμη η εισβολή, η κατοχή, η προσφυγοποίηση και η αδικία που γίνεται σε βάρος του λαού της Κύπρου.

    Η κα Μαρκίδη τόνισε, επίσης, ότι τα κατεχόμενα χωριά και πόλεις στο βόρειο μέρος του νησιού που βρίσκονται κάτω από τον στρατό κατοχής της Τουρκίας και η καταπίεση από τις χιλιάδες των εποίκων αποτελούν ανοικτή πληγή στο σώμα της Κύπρου.

    Περαιτέρω, η κα Μαρκίδη υπογράμμισε την προσήλωση της Κυβέρνησης και της ελληνοκυπριακής κοινότητας στη λύση του προβλήματος που θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και θα διασφαλίζει τα στοιχειώδη και αυτονόητα, την αναγνώριση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Η κα Πρέσβειρα αναφέρθηκε, επίσης, στην υποβολή των συγκεκριμένων και ξεκάθαρων θέσεων που υπέβαλε η Κυπριακή Κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνημένη λύση ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να πει το μεγάλο «ναι» σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση αλλά και το μεγάλο «όχι» σε μια στρεβλή και ανάπηρη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Vantaa, μέλη της Πρεσβείας της Ελλάδας, η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου του Φινλανδο-κυπριακού Συνδέσμου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Φινλανδίας - Ελλάδας και φίλοι της Κύπρου.

    Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β έφτασε στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου της Κρήτης την Τρίτη 19 Ιουλίου ε.ε. στις 8.30 το πρωί όπου έγινε δεκτός από τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, στρατιωτικές και άλλες τοπικές αρχές της πόλεως και του Νομού Ηρακλείου.

    Την Τετάρτη το πρωί, 20 Ιουλίου ε.ε., εορτή του Προφήτου Ηλιού μετέβη στο ομώνυμο χωριό του Προφήτου Ηλιού-Δήμου Τεμένους, ως επίσημος προσκεκλημένος του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για να παραστεί και να τελέσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 8 το πρωί έγινε η επίσημη υποδοχή από τις αρχές και χιλιάδες λαού στην είσοδο του χωριού με κάθε λαμπρότητα. Με πομπή που σχηματίσθηκε κατευθύνθηκαν προς τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό όπου και τελέσθηκε η πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν Αρχιερείς και Ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης .

    Στο τέλος, ο Μακαριώτατος με έκδηλη συγκίνηση εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την παρουσία του στο χωριό που γεννήθηκε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Ιερείς της ενορίας, τους παράγοντες και τις αρχές του Δήμου για την ευγενική πρόσκληση και την μοναδική ευκαιρία που του πρόσφεραν να παραβρεθεί στην γενέτειρά του και να ιερουργήσει ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Μάλιστα εις ανάμνηση του γεγονότος πρόσφερε στον Ναό του Προφήτη Ηλία, ένα ζευγάρι ασημένια δικηροτρίκηρα, αυτά που κράτησε την ημέρα της επισήμου Ενθρονίσεώς του στην Αλεξάνδρεια.

    Ο Προϊστάμενος της Ενορίας π.Κυριάκος Κολυβάκης, ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη για την μεγάλη του αγάπη και δώρισε εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ενοριτών του Προφήτου Ηλιού πετραχήλι και ωμοφόριο για να θυμάται την ημέρα αυτή και να προσεύχεται για τον πιστό λαό της Ενορίας.

    Μετά την Θεία Λειτουργία στην πλατεία του χωριού ο Δήμαρχος απένειμε στον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη του Δήμου και δώρισε ένα μεγάλο πίνακα με το κάστρο του χωριού για το Γραφείο του Μακαριωτάτου, ενώ ο Πατριάρχης πρόσφερε συγκινημένος ένα μικρό ευαγγέλιο και ένα ασημένιο δίσκο αιγυπτιακής κατασκευής και τεχνοτροπίας με τις πυραμίδες και άλλα στοιχεία καλλιτεχνημένα ειδικά για την περίσταση. Ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Πατριάρχης και επίσημο γεύμα.

    Το ίδιο απόγευμα. στις 7 μ.μ., ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου παρέστη στην Ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου στις Μοίρες έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως. Κατά την προσφώνησή του εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την συγκυρία αυτή να είναι παρών ο ίδιος στην ενθρόνιση του Μητροπολίτου. Πρόσφερε δε στον Μητροπολίτη Γορτύνης ασημένιο εγκόλπιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σαι αργότερα παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε σε κεντρικό εστιατόριο της πόλεως των Μοιρών.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου Αλεξάνδρεια 22 Ιουλίου 2005


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 July 2005 - 17:49:12 UTC