Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Αμερικανική εταιρεία - Τ/Κ - Οικονομική ανάπτυξη
  • [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο - Επαφές - Ντάνιελ Κόλια
  • [05] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΕΕ - Δικαιώματα εργαζομένων - Εκστρατεία - Φορτηγό - Κύπρος
  • [07] (Κ) ΕΕ - Δήμας - Μπαμπατζάν - Πρωτόκολλο
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Θύματα επίθεσης Λονδίνου
  • [10] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ τραυματίες - Βελτίωση της κατάστασης
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τρομοκρατία - Μέτρα
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κατεχόμενα - Βοήθεια
  • [15] (Κ) Υπουργικό - Θύματα Λονδίνου - Τήρηση σιγής (Διόρθωση ώρας)
  • [16] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [17] (Κ) Ευρωβουλή - Φάρμακα - Αδάμου
  • [18] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Επίσκεψη πρωθυπουργού στην ΄Αγκυρα
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη
  • [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Δήλωση
  • [22] (Κ) Συνάντηση Ελληνα ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επ' αόριστον απεργία στην οποία κατέρχονται από σήμερα οι φορτηγατζήδες, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, η οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ από τις ΗΠΑ, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των Βαρωσίων, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων στα αεροδρόμια και η χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που ενέκρινε τις θέσεις που θα τεθούν ενώπιον του 20ου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Στο χάος η Κύπρος'' αναφέρει πως η οικονομία του τόπου παραλύει λόγω απεργίας διαρκείας, στην οποία κατέρχονται 5000 οδηγοί φορτηγών. Οι ιδιοκτήτες τους θα τα σταθμεύσουν έξω από τα λιμάνια, τα τσιμεντοποιία, τα λατομεία και τις βιομηχανικές περιοχές, με στόχο να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αλλού αναφέρει πως στους 40 βαθμούς θα σκαρφαλώσει και σήμερα ο υδράργυρος, αναμένοντας να προκαλέσει την ίδια δυσφορία και ταλαιπωρία με χθες που ο υδράργυρος έφθασε τους 41 βαθμούς.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Διέταξε έρευνα κατόπιν εορτής'' αναφέρει πως ''θορυβημένη η κυβέρνηση'' από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο, στη σύσκεψη της Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο για την τρομοκρατία, εκπροσωπήθηκε και το ψευδοκράτος, ''διέταξε έρευνα κατόπιν εορτής''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει πως ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και κύριος διαπραγματευτής της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Αλί Μπαμπατσάν δήλωσε πως η Τουρκία θα υπογράψει το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη και την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο '''Καμπανούλες' του θανάτου'' γράφει πως αλλοδαπή έχασε τη ζωή της την Πέμπτη τρώγοντας καρπούς του καλλωπιστικού φυτού ''Thevetia Nerifolia'' γνωστό στην Κύπρο ως ''καμπανούλες'' ή ''θηβέτια η νηριόφυλλη'' που είναι άκρως επικίνδυνο αν υπάρξει βρώση των φύλλων, των καρπών ή των ανθέων του. Αλλού αναφέρει πως με κύριο ζητούμενο τη χάραξη πολιτικής με βάση τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της ΕΕ συνέρχεται σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τρύπια ταμεία για καταθέσεις'' αναφέρει πως μετά τις μειώσεις των επιτοκίων όσοι διαθέτουν λίγα χρήματα είτε για καταθέσεις είτε για επενδύσεις είναι εγκλωβισμένοι αφού στο χρηματιστήριο δεν επιστρέφουν, τα αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν θεσμικό πλαίσιο και τα ακίνητα ξεπερνούν πλέον κάθε προσδοκία. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχτηκε ότι δεν είχε την ''άδεια'' της Αγκυρας για να διαπραγματευτεί την επιστροφή των Βαρωσίων και απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί στις έντονες επικρίσεις που του ασκήθηκαν επί του προκειμένου από την τουρκική ηγεσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκπαιδεύουν Τ/Κ οι ΗΠΑ'' αναφέρει πως οικονομικό πακέτο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων παραχωρείται από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα υπό μορφή τεχνοκρατικής βοήθειας και εκπαίδευσης. Το πακέτο αυτό είναι μέρος της βοήθειας που αποφάσισε η Ουάσιγκτον να δώσει στην τ/κ πλευρά μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως συνεχίζεται η αυξημένη επαγρύπνηση των κυπριακών αρχών για αποτροπή τρομοκρατικών κτυπημάτων μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, με έμφαση στα αεροδρόμια.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Εγκρίθηκαν οι θέσεις προς το 20ο Συνέδριο'' και γράφει ότι καθρέφτης των βιωμάτων και ανησυχιών του Κύπριου πολίτη και εργαζόμενου, της κυπριακής κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον, μπορεί να χαρακτηριστούν οι θέσεις του ΑΚΕΛ, που ενέκρινε χθες η ΚΕ του κόμματος. Αλλού γράφει ότι οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας κατέληξαν αργά το απόγευμα σε οριστική συμφωνία με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους όρους κατοχύρωσής τους μετά την ανάθεση των αεροδρομίων στην κοινοπραξία HERMES.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο βομβιστής του Λονδίνου 'σκοτώθηκε στην έκρηξη''' αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας ότι προσπαθεί να διακριβώσει κατά πόσο οι εκρήξεις της περασμένης εβδομάδας οφείλονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας τεσσάρων ανδρών που ζούσαν στη Βρετανία, μέθοδος που θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στις Βρυξέλλες, που ''συνέδεσε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού''.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' έχει κύριο τίτλο ''Ράλι στα διετή χρεόγραφα'' και γράφει ότι η αναμενόμενη πτώση των επιτοκίων ώθησε τα διετή κυβερνητικά χρεόγραφα σε νέο υψηλό επίπεδο και ταυτόχρονα νέα πτώση στην απόδοση των χρεογράφων κατά 101 μονάδες στα 4.03%. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ επικρίνει την έλλειψη διαφάνειας στο κόστος χρήσης κινητών και προειδοποιεί τους καταναλωτές για το υψηλό κόστος του κινητού τους τηλεφώνου στο εξωτερικό.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει σήμερα λεπτομερώς το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα έχουν προκύψει από την προηγούμενη συνεδρία μέχρι τώρα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν χρειάζεται επανακαθορισμός στρατηγικής στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η στρατηγική υπάρχει, αναπροσαρμογές γίνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και αύριο (σήμερα) στο Εθνικό Συμβούλιο όλα τα κόμματα θα θέσουν τις δικές τους απόψεις και σκέψεις''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Παρατηρείται μια τακτική κωλυσιεργίας από μέρους της Αγκυρας να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως οι επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία, ούτε να αντανακλώνται στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί πράγματι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει οποιεσδήποτε πληροφορίες περί ελιγμών της Αγκυρας σε σχέση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''στις 15 Ιουνίου η ΕΕ έστειλε επιστολή προς την Τουρκία, ζητώντας της να υπογράψει το πρωτόκολλο''.

    ''Οσον αφορά τα σχετικά και τις διαδικασίες που σχετίζονται με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, όλα έχουν ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και δεν νομίζω ότι χρειάζεται οτιδήποτε άλλο, πλην της ανταπόκρισης της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσει η 3η Οκτωβρίου και να μην έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''όλα τα ενδεχόμενα λαμβάνονται υπόψη και σημειώνεται μια τακτική κωλυσιεργίας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης''.

    Ερωτηθείς εάν η υπογραφή του πρωτοκόλλου πολύ νωρίτερα από την 3η Οκτωβρίου ενδεχομένως να είχε επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: ''Ναι, όμως δεν αποτελεί οποιανδήποτε δικαιολογία''.

    ''Οι εσωτερικές δυσκολίες που πιθανό να έχει ο κ. Ερντογάν δεν μπορούν να αντανακλώνται στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί πράγματι την έναρξη διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ ''έχει υποχρέωση να επιδείξει αντικειμενικότητα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της και, νοουμένου ότι επιδεικνύεται αυτή η αντικειμενικότητα, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι εκεί, πρέπει να επιζητηθεί η εκπλήρωσή τους, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι η Βρετανία διαφωνεί με την πρόθεση της Αγκυρας να προβεί σε διακήρυξη σε σχέση με την Κύπρο ταυτόχρονα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η αντικειμενική διαχείριση της προεδρίας υποδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιθυμίες ή προθέσεις της Τουρκίας''.

    Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τοποθέτηση του ΔΗΣΥ ότι η 3η Οκτωβρίου και η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας αποτελούν ορόσημα, τα οποία εάν δεν αξιοποιηθούν ως πλεονεκτήματα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''όλα θα αξιοποιηθούν''.

    Εκπρόσωπος - Συνάντηση Βρυξελλών - Δηλώσεις Ταλάτ

    Η ουσία των όσων διαμείφθηκαν στη συνάντηση των Βρυξελλών για τους κανονισμούς για τους Τ/Κ και το θέμα των Βαρωσίων επιβεβαιώνονται με τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στη συνάντηση η τ/κ πλευρά ζήτησε άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων, συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες διεθνώς, και τότε μόνο να συζητήσει το θέμα των Βαρωσίων, υπό την αίρεση ότι το 95% εξακολουθεί να ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, προσθέτοντας ότι ''αυτό πρέπει να παραπεμφθεί σε δικαστήριο''.

    Ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ, που δημοσιεύθηκαν στη ''Γενί Ντουζέν'' χθες, ''αποδεικνύουν ακριβώς την αλήθεια των όσων είχα πει εκ μέρους της κυβέρνησης για τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση των Βρυξελλών σε σχέση με τους κανονισμούς και τα Βαρώσια''.

    Ταλάτ - Πρόταση για Βαρώσι

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ήταν ενήμερη η Τουρκία αλλά δεν υπήρχε η συγκατάθεσή της για την πρόταση της τ/κ πλευράς για επιστροφή στους Ε/Κ της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με δημοσιογράφους της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», με τους οποίους συζήτησε μεταξύ άλλων το θέμα του Βαρωσιού, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η Τουρκία «δεν μας είπε ότι είναι δυνατόν να γίνουν αυτά αλλά ούτε και το αντίθετο», προσθέτοντας ότι «αν η πρότασή μας γινόταν αποδεκτή, θα προηγούνταν συνομιλίες και θα συζητούσαμε τις λεπτομέρειες».

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι σωστά ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυριζόταν ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Βαρωσιού είναι «ιδιοκτησία» του ΕΒΚΑΦ.

    Βρετανική Προεδρία - Κυπριακό - Στρο

    Τη δεσμευση της Βρετανίας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της χώρας του ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση (της επίλυσης).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της εξάμηνης βρετανικής Προεδρίας, ο κ. Στρο αναφερόμενος στο Κυπριανό είπε ότι η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο να διαδραματίσει και είναι δεσμευμένη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ένα μέσο που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη ότι στις Βρετανικές Βάσεις δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι κυρίαρχες βάσεις υφίστανται, είναι σημαντικές και ότι συνεισφέρουν στην άμυνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει καλή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα αυτό, ενώ είπε ότι το κοινοτικό κεκτημένο στις Βάσεις κάπου εφαρμόζεται και κάπου όχι, διότι το σύστημα είναι περίπλοκο.

    Ευρωβουλή - Μπαμπατσάν - Κύπρος

    Η Τουρκία θα υπογράψει το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη και την Κύπρο, υποστήριξε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και κύριος διαπραγματευτής της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατσάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου της Μικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Ρενάτε Σόμερ, σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπαμπατσάν για μεν το πρωτόκολλο είπε ότι η Τουρκία θα το υπογράψει το συντομότερο και πως η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα, τα οποία οι τεχνοκράτες εργάζονται για να ξεπεράσουν. Για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στο σχέδιο Ανάν.

    Σε άλλη ερώτηση του μέλους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Γιαννάκη Μάτση, για το πότε θα ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ο κ. Μπαμπατσάν παρέπεμψε σε δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με την οποία καλούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να άρουν τα υφιστάμενα εμπόδια και περιορισμούς ταυτόχρονα.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος διαπραγματευτής με την απάντηση που έδωσε έδειξε ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση του προβλήματος. Οπως είπε, υπάρχει νομοθεσία στην Τουρκία που διέπει τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν έκανε αίτηση προκειμένου να ενταχθεί σ αυτή τη νομοθεσία. Πρόκειται για πάγια θέση της Τουρκίας που απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Αθήνα - Καραμανλής - Αγκυρα - Επίσκεψη

    Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, χωρίς ακόμα να έχει να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία.

    ΕΕ - ECOFIN - Κεραυνός

    Το πρόγραμμα της Βρετανικής Προεδρίας ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN της ΕΕ, στις οποίες την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Κατά την συζήτηση, τα κράτη μέλη τοποθετήθηκαν θετικά, ως προς το Πρόγραμμα Εργασίας της Βρετανικής Προεδρίας, που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Τα κράτη μέλη εξέφρασαν επίσης, τη συμπαράστασή τους προς τον Βρετανικό λαό αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο και την πρόθεση τους να συμβάλουν στην πάταξη της τρομοκρατίας. Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών τόνισε την πρόθεσή του να ασχοληθεί ενεργά με την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    ΕΕ - Τριανταφυλλίδης - ΗΠΑ

    «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης την αμερικανική παρέμβαση στην κυπριακή Βουλή για τον τρόπο διάθεσης και πώλησης στην κυπριακή αγορά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

    Με επείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαία Επίτροπο υπεύθυνη για εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει ότι η αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο πραγματοποίησε πρωτοφανή παρέμβαση στη Βουλή σχετικά με πρόταση νόμου για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

    Στη γραπτή παρέμβασή του, ο Αμερικανός Πρεσβευτής δικαιολογεί ότι η πρόταση νόμου δεν συμβαδίζει, μεταξύ άλλων, με τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ

    Τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο υπογράμμισαν σε χθεσινή τους συνάντηση η ηγεσία του πρακτορείου και ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΚΥΠΕ, ο κ. Ράλλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή του στα γραφεία του ΚΥΠΕ ''το οποίο με την έκταση και αξιοπιστία των ανταποκρίσεών του συμβάλλει στην προώθηση της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων πάνω στα θέματα τα οποία συντελούνται εδώ στην Κύπρο και προωθεί βεβαίως και τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό''.

    Κύπρος - ΟΥΝΕΣΚΟ - Παρίσι

    H τρομοκρατία, η νέα τάξη πραγμάτων στον πλανήτη και ο ρόλος των κρατών και της κοινωνίας των πολιτών, θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων την παγκόσμια διάσκεψη των συνδέσμων UNESCO που θα γίνει στο Παρίσι από τις 18-20 Ιουλίου 2005.

    Αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Συνδέσμων UNESCO στη Λευκωσία, η οποία θα συμμετάσχει δια του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO Γιώργου Χριστοφίδης που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο επικεφαλής τετραμελούς αντιπροσωπείας.

    Δυναμό Μινσκ - Ανόρθωση 1-1

    Ισοπαλία 1-1 απέσπασε η Ανόρθωση εκτός έδρας από τη Δυναμό Μινσκ στον πρώτο της αγώνα για το πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Η απουσία σημαντικών πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επέτρεψε χθες στους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράψουν μικρή άνοδο, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 1.192,93 μονάδες. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,37% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,92 μονάδες. Ενδεικτικό του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο διαμορφώθηκε συνολικά στις 219.000 λίρες, ήταν το γεγονός ότι καμιά μετοχή δεν πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας πέραν των 50.000 λιρών.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,55% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 400,58 μονάδες.

    [03] (Κ) Αμερικανική εταιρεία - Τ/Κ - Οικονομική ανάπτυξη

    Η αμερικανική εταιρεία Bearing Point Inc, μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες για επιχειρήσεις στον κόσμο, κέρδισε συμβόλαιο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων με τον οργανισμό των ΗΠΑ για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID) προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων.

    Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι η συμφωνία, διάρκειας τριών χρόνων, θα περιλαμβάνει βοήθεια προς τους Τ/Κ για βελτίωση και αξιοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ευκαιριών καθώς και της ποιότητας του τραπεζικού τομέα στα επόμενα τρία χρόνια.

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο - Επαφές - Ντάνιελ Κόλια

    Την ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντανιέλ Κόλια, ένα από τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο Royal Free στη βρετανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για να πάρει μέρος σε συνάντηση των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχεται στα πλαίσια της βρετανικής προεδρίας, διαβίβασε στην Ντανιέλ τις προσωπικές του ευχές, όπως και αυτές της κυπριακής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση. Την προσκάλεσε επίσης, όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας της, να επισκεφθεί την Κύπρο ως φιλοξενούμενη της κυπριακής κυβέρνησης.

    [05] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κυπριακό

    Η δημιουργία προϋποθέσεων το ταχύτερο δυνατό για επανέναρξη των συνομιλιών που να καταλήξουν σε επιτυχία και η ανάγκη όπως η Βρετανία συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν το κύριο σημείο που υπεγράμμισαν βουλευτές και από τα δυο κύρια κόμματα κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία από αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στη συζήτηση, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης, συμμετείχαν εννέα βουλευτές από τους οποίους δυο είχαν αναδειχθεί στο κοινοβουλευτικό αξίωμα κατά τις τελευταίες εκλογές.

    [06] (Κ) ΕΕ - Δικαιώματα εργαζομένων - Εκστρατεία - Φορτηγό - Κύπρος

    Στην Κύπρο φθάνει το Σάββατο το τεράστιο φορτηγό της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των διακρίσεων, με το σύνθημα «Για τη Διαφορετικότητα. Κατά των Διακρίσεων», στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις.

    [07] (Κ) ΕΕ - Δήμας - Μπαμπατζάν - Πρωτόκολλο

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ελληνα Επίτροπου Σταύρου Δήμα και του Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας και κύριου διαπραγματευτή της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ Αλι Μπαμπατζάν.

    Αναφορικά με το επιμέρους θέματα, ο κ. Δήμας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, υπογραμμίζοντας στο συνομιλητή του ότι με ικανοποίηση πληροφορείται ότι η Τουρκία θα το υπογράψει, αλλά αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει το συντομότερο.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 13/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4692               0,4720
    Λίρα Αγγλίας              0,8285               0,8334
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 13/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 13/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4210            0,4243
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3529            0,3557
    Δολάριο Καναδά                  0,3887            0,3918
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0609            0,0613
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3665            0,3694
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Θύματα επίθεσης Λονδίνου

    Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα την εισήγηση της Τρόικας της ΕΕ για τήρηση δίλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο αύριο Πέμπτη και ώρα 12 το μεσημέρι.

    [10] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ τραυματίες - Βελτίωση της κατάστασης

    Βελτιώνεται, με αργό ρυθμό αλλά σταθερά, η κατάσταση της υγείας του Φίλιππου Πάτσαλου, 52 χρόνων, καθηγητή Πανεπιστημίου, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Σημαντικά βελτιωμένη είναι, επίσης, η κατάσταση της Ντανιέλλας Κόλια, 19 χρόνων, που νοσηλεύται στο νοσοκομείο Royal Free. Βγήκε ήδη από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και το εξιτήριό της από το νοσκομείο είναι θέμα ημερών.

    Πάτσαλος και Κόλια τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τρομοκρατία - Μέτρα

    Εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν στην Κύπρο αμέσως μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν το θέμα της τρομοκρατίας τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως όλα τα σχετικά θέματα συνεργασίας και αρωγής μεταξύ των κρατών της ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης που άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες, θα ληφθούν αποφάσεις και θα ακολουθήσει δήλωση.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  293.781,04
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,83    -0,11    283.226,61
    FTSE/CySE 20                           401,18     0,15    240.185,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.201,72     0,12    243.181,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.028,49     1,88     10.658,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          933,66    -0,25      7.933,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.194,98     0,17    253.839,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.230,13     0,15    208.075,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.012,71    -0,52      1.676,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            929,56     0,44     29.113,83
    FTSE Med (12/7/2005)                 7.752,81    -0,40
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία

    Διαφορετική ήταν η τελική εικόνα που παρουσίασαν σήμερα οι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), το οποίο περιορίστηκε και στη σημερινή συνάντηση σε διακυμάνσεις μικρότερες του 1%, δίνοντας συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες ημέρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 1.194,98 μονάδες. Αντίθετα οριακή πτώση της τάξης του 0,11% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,83 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 293.000 λίρες.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 401,18 μονάδες.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Κατεχόμενα - Βοήθεια

    Υπάρχουν βεβαιώσεις ότι η αμερικανική βοήθεια προς τα κατεχόμενα δεν συνιστά οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Bearing Point, μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, κέρδισε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) με στόχο την παροχή βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους. Το συμβόλαιο είναι αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια.

    [15] (Κ) Υπουργικό - Θύματα Λονδίνου - Τήρηση σιγής (Διόρθωση ώρας)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε όπως υιοθετήσει την εισήγηση της Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τήρηση δίλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, αύριο Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 και ώρα 2 το απόγευμα και όχι στις 12 το μεσημέρι όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί.

    [16] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε στις 17:05 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [17] (Κ) Ευρωβουλή - Φάρμακα - Αδάμου

    Ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της Γαλίδας ευρωβουλευτή Φρανσουάζ Γκροστέτ για τα παιδιατρικά φάρμακα, η οποία σκοπό έχει να τροποποιήσει το ισχύοντα Κανονισμό για το θέμα αυτό και έχει νομοθετική ισχύ (υπάγεται στη διαδικασία της συναπόφασης).

    [18] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Επίσκεψη πρωθυπουργού στην ΄Αγκυρα

    Στα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην ΄Αγκυρα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Βρετανοί Βουλευτές - Κυπριακό

    Η δημιουργία προϋποθέσεων το ταχύτερο δυνατό για επανέναρξη των συνομιλιών που να καταλήξουν σε επιτυχία και η ανάγκη όπως η Βρετανία συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν το κύριο σημείο που υπογράμμισαν βουλευτές και από τα δυο κύρια κόμματα κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία από αφορμή τις θλιβερές επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στη συζήτηση, στην οποία προήδρευσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης, συμμετείχαν εννέα βουλευτές από τους οποίους δυο είχαν αναδειχθεί στο κοινοβουλευτικό αξίωμα κατά τις τελευταίες εκλογές.

    Η όλη κατάσταση εκτάκτων μέτρων ασφαλείας λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων επηρέασε και τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση. Μόλις άρχισε η εκδήλωση σήμανε συναγερμός στη Βουλή. Τερματίσθηκε όταν η συγκέντρωση έφθανε στο τέλος της με αποτέλεσμα να αποκλεισθούν εκτός του κτιριακού συγκροτήματος άλλοι 15 περίπου βουλευτές που επρόκειτο να συμμετάσχουν.

    Αλλά επί μέρους σημεία που τονίσθηκαν κατά τη συζήτηση, την οποία παρακολούθησε και ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Πέτρος Ευτυχίου, ήταν ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου στο Λονδίνο μπορεί να δώσει την ευκαιρία στροφής στη βρετανική πολιτική προς το θετικότερο και ότι στα πλαίσια μιας τέτοιας αλλαγής πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης στην Τουρκία.

    Πριν από τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε, από τις 7 ώρα Κύπρου μέχρι τις 9, πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων με φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

    Στο μεταξύ, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία αποφάσισε όπως η εκδήλωση του προσεχούς Σαββάτου περιορισθεί στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ -χωρίς την πορεία που αρχικά προγραμματιζόταν όπως κάθε χρόνο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Λονδίνο - Ε/Κ τραυματίες - Υπουργός Παιδείας

    Βελτιώνεται, με αργό ρυθμό αλλά σταθερά, η κατάσταση της υγείας του Φίλιππου Πάτσαλου, 52 χρόνων, καθηγητή Πανεπιστημίου, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Σημαντικά βελτιωμένη είναι, επίσης, η κατάσταση της Ντανιέλλας Κόλια, 19 χρόνων, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Royal Free. Βγήκε ήδη από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης και το εξιτήριό της από το νοσοκομείο είναι θέμα ημερών.

    Πάτσαλος και Κόλια τραυματίσθηκαν σοβαρά κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

    [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:00 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που είχε αρχίσει γύρω στις 17:05.

    [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τις διεργασίες στο πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση με τους κανονισμούς για τους Τ/Κ και το πρωτόκολλο επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας.

    [22] (Κ) Συνάντηση Ελληνα ΥΠΕΞ - ΓΓ ΟΗΕ

    Το κυπριακό, η διαφορά Ελλάδας Σκοπίων και θέματα που απασχολούν τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας, απασχόλησαν τη σημερινή ημίωρη συνομιλία του Ελληνα Yπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Η συνομιλία διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα και όπως ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, ο ΓΓ τον συνεχάρη για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το θέμα που επέλεξε στη χθεσινή θεματική συζήτηση.

    Πηγή του ελληνική υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκε εν συντομία και η επίσκεψη Πρέντεργκαστ στην περιοχή και συμφωνήθηκε «να γίνονται ενέργειες για να κρατιέται ζεστή η διαδικασία και να μην υπάρχει εντύπωση ότι παγώνουν τα πράγματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 July 2005 - 17:49:21 UTC