Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - ΑΠΟΕΛ - Αναχώρηση - Μάλτα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Βρυξελλών - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ (Ορθή επανάληψη)
  • [14] (Κ) Βρετανική Προεδρία - Κυπριακό - Στρο
  • [15] (Κ) Ολι Ρεν - Γερμανία - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος
  • [16] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Αγκυρα - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ολι Ρεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [18] (K) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Πραξικόπημα - Εισβολή - Εκδηλώσεις Μνήμης
  • [19] (Κ) Μίνσκ - Ανόρθωση - Ημίχρονο
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Ευρωβουλή - Μπαμπατσάν - Κύπρος

  • [01] (K) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 5 το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - ΑΠΟΕΛ - Αναχώρηση - Μάλτα

    Την ευρωπαϊκή της προσπάθεια αρχίζει απόψε η πρωταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο Ανόρθωση, η οποία αντιμετωπίζει στη Λευκορωσία τη Δυναμό Μινσκ στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 19.00 ώρα Κύπρου.

    Εξάλλου, η δευτεραθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ αναχωρεί στις 3.30 σήμερα το απόγευμα από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Μάλτα, όπου θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη την Μπιρκικάρα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 10.00 το βράδυ ώρα Κύπρου.

    Επίσης την ερχόμενη Πέμπτη η Κυπελλούχος Ομόνοια θα αντιμετωπίσει στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8.00 το βράδυ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το θέμα του ανασχηματισμού, ο καύσωνας που πλήττει την Κύπρο, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την κυβερνητική πολιτική, η εξαγγελθείσα απεργία των φορτηγατζήδων και η αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναβολή της 3ης Οκτωβρίου'' αναφέρει πως το ενδεχόμενο μικρής αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εξετάζει η ΕΕ και ήδη στις Βρυξέλλες έχουν γίνει εισηγήσεις για μετακίνηση της έναρξης των ενταξιακών αντί στις 3 Οκτωβρίου για τις αρχές Νοεμβρίου. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν ''επιταγές άνευ αντικρίσματος'' και έκανε λόγο για ''αναξιοπιστία του αναξιόχρεου οφειλέτη είτε Γιαννής λέγεται, είτε Κωστής''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κυβερνητικά ρεζιλίκια'' πως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας παρακάθισε σε σύσκεψη στο Λονδίνο με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους χωρίς να διαμαρτυρηθεί ή να θέσει θέμα στους Βρετανούς διοργανωτές. Τη σύσκεψη ανακοίνωσε με έγγραφό της η Σκότλαντ Γιαρντ, αναφέροντας το ψευδοκράτος ως ισότιμος μέλος με τα υπόλοιπα 27 που πήραν μέρος συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πήραν μέρος και εκπρόσωποι της Interpol και της Europol. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Λονδίνο προσφέρεται ώστε να προβάλει το τι είναι αυτό που αναμένει στο Κυπριακό από τη Βρετανία και ως κράτος αλλά και ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Στο τσιγκέλι στο σφαγείο!'' σημειώνει πως ''η πολύχρονη κακοδιαχείριση των πόρων του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου το αφαίμαξε στην κυριολεξία και το οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία''. Μπροστά στο φάσμα του κλεισίματός του, στο Συμβούλιό του ζητά εναγωνίως κυβερνητική εγγύηση για να συνάψει ισόποσο προς τα χρέη του δάνειο, ''αλλά η κυβέρνησή του γυρίζει την πλάτη και λέγει 'όχι'''. Αλλού αναφέρει πως στερεό έδαφος για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές βρήκαν στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης ΑΔΗΚ και Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θερμός συναγερμός για το πρώτο κύμα καύσωνα'' γράφει πως το πρώτο κύμα καύσωνα για φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη και το επόμενο διήμερο το θερμόμετρο θα εκτιναχθεί πέραν των 40 βαθμών, ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κόκκινη επιφυλακή. Σήμερα και αύριο αναμένονται θερμοκρασίες γύρω στους 41 - 42 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό, 34 - 35 στα νότια παράλια και 31 - 32 στα δυτικά. Σε άλλο θέμα γράφει πως ταφόπετρα έβαλε το ΑΚΕΛ στις προσπάθειες που εδώ και μήνες μαίνονται στο παρασκήνιο για αύξηση του ποσοστού εισδοχής κομμάτων στη βουλή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Προετοιμάζει αιφνιδιασμό'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιχείρησε χθες, με επιθετική κατά των δημοσιογράφων γραπτή δήλωση, να ανατρέψει το σκηνικό που διαμορφώθηκε για ανασχηματισμό και να το φέρει στα μέτρα που ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς ωστόσο να εκτοπίζει από την πολιτική ατζέντα το ενδεχόμενο αυτό. Με κατηγορηματικότητα δήλωσε πως δεν έχει αναφέρει σε κανένα προθέσεις, σχεδιασμούς ή σκέψεις του για το θέμα. Αλλού γράφει πως το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο Τετάρτη για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό. Παράλληλα αναμένεται ότι θα γίνει συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο εθνικό θέμα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επέλεξαν τη σύγκρουση'' πως το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης επέλεξε τελικά ο νευσύστατος Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αδειών Α' και Δ' (ΠΣΕΑ), ο οποίος, παρά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στη Χοιροκοιτία αποφάσισε την επ' αόριστον απεργία των μελών του από αύριο Τετάρτη. Αλλού αναφέρει πως αρκετά και χρόνια προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει το κρατικό νοσηλευτήριο Πάφου και τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής συμφώνησαν ότι ''εντός οκτώ ημερών οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν δεσμευτικές αποφάσεις για το κάθε τι''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ποιος είναι ο επόμενος;'' αναφέρεται στο φόβο που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πόλεις μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα με τους κατοίκους τους να αναρωτιούνται πού θα γίνει η επόμενη επίθεση. Εκτός από το Λονδίνο, η Ιταλία και η Δανία αποτελούν στόχο βομβιστικών απειλών. Αλλού αναφέρει πως ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας κάλεσε τους κολυμβητές να μην πανικοβληθούν, μετά που τρεις καρχαρίες θεάθηκαν στις ακτές της Κύπρου την περασμένη εβδομάδα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 5 το απόγευμα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Γραπτή δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί επικείμενου ανασχηματισμού αναφέρει πως ξεκαθαρίζει ''με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχει αναφέρει σε κανέναν προθέσεις, σχεδιασμούς ή σκέψεις μου για αυτό το θέμα''.

    ''Διαπιστώνω ότι έχει αρχίσει και πάλι, όπως και πριν από λίγους μήνες, η σεναριογραφία για επικείμενο 'ανασχηματισμό' της Κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι αυτή η σεναριογραφία αναπτύσσεται, είτε από ενδιαφερόμενους, είτε από άλλους οι οποίοι έχουν ως στόχο να πλήξουν την ομαλή λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης'', σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Ενδεχόμενο αποχώρησης από κυβέρνηση

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει τη Διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας είπε πως εάν και όταν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα τοποθετηθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε πως όσο είναι Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στα Συμβούλια της ΕΕ και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες.

    Ο κ. Κεραυνός είπε πως στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών θα παρουσιαστεί στις χώρες μέλη το πρόγραμμα της νέας προεδρίας και θα γίνει συζήτηση.

    Οπως είπε, θα συζητηθούν επίσης θέματα σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής βοήθειας από την ΕΕ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Παρασκευής θα συζητήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Μνημείο πεσόντων αξιωματικών ΕΦ - Αποκαλυπτήρια

    Εναν και πλέον χρόνο μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το Κυπριακό έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, στο πλαίσιο της οποίας διαφαίνεται η προοπτική ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πέντε πεσόντων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, του αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξίαρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλα Γεωργίου, του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά δήλωσε επανειλημμένως ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί, επισημαίνοντας με έμφαση ότι δεν αποδέχεται επιδιαιτησία, δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Οι πέντε αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Κούκλια της Πάφου, κατά τη συντριβή ελικοπτέρου στις 10 Ιουλίου 2002.

    Αποναρκοθέτηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο αποδέχθηκε πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 2005 και προνοούσε όπως ύποπτοι χώροι για ύπαρξη ναρκών που δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη συμφωνία για αποναρκοθέτηση, καλυφθούν από τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ώστε να εκκαθαριστούν και οι περιοχές αυτές.

    ΕΕ - Κύπρος - Περιβάλλον

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο και σε άλλα 11 κράτη μέλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) για παράλειψη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο μιας κοινοτικής νομοθετικής πράξης που αποβλέπει στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός ευρύ φάσματος σχεδίων και προγραμμάτων.

    Σε αυτά τα σχέδια και προγράμματα περιλαμβάνονται σχέδια για τις χρήσεις γης, την κατασκευή οδικών αξόνων ή τη διαχείριση των αποβλήτων. Η εθνική νομοθεσία έπρεπε να είχε θεσπιστεί έως τις 21 Ιουλίου 2004. Εκτός από την Κύπρο, ανάλογη διαδικασία κινήθηκε επίσης εναντίον της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας (μόνο για την επαρχία Αland), της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.

    ΕΕ - Κύπρος - Ασφάλεια ναυτιλίας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της δεύτερης και τελευταίας φάσης της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου και άλλων πέντε κρατών μελών (Αυστρία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Εσθονία), για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια επιβατηγών πλοίων.

    Αναφορικά με την Κύπρο, όπου αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή ''αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) για μη εφαρμογή οδηγίας, η οποία έχει ως κύριο στόχο να καταστήσει δεσμευτική στο κοινοτικό δίκαιο τη συμφωνία της Στοκχόλμης (28 Φεβρουαρίου 1996).

    Η οδηγία επιβάλλει στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία αυστηρούς κανόνες ευστάθειας μετά από αβαρίες. Αιτιολογημένα γνώμη για την ίδια οδηγία απέστειλε η Επιτροπή και σε Αυστρία, Εσθονία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

    ΕΕ - Κινητά - Κόστος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την έλλειψη διαφάνειας στο κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό της ΕΕ και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των καταναλωτών σε συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή κάθε κράτους μέλους.

    Καθώς η περίοδος αιχμής των διακοπών πλησιάζει για ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους καταναλωτές για το υψηλό κόστος χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου στο εξωτερικό.

    Προεδρικό - Εκδήλωση για μαύρες επετείους

    Εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο προεδρικό μέγαρο.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στην Κύπρο από το μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Κώστας Χατζηχριστοδούλου και Μαρία Αλεξίου, καθώς και η χορωδία του ''Αρη'' Λεμεσού.

    ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Σρεμπρένιτσα

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες με την ευκαιρία της 10ης επετείου της σφαγής 8.000 χιλιάδων μουσουλμάνων αμάχων στη ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Σρεμπρένιτσα το 1995.

    Δήμαρχος Λεμεσού - ''Τα Μεγάλα Μπαλέτα'' - Μπαλέτο Οπερας Βουδαπέστης

    Ο Δήμος Λεμεσού δίνει δυναμικά το παρόν του στους εορτασμούς για τα ογδοντάχρονα του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από την εκδήλωση «Τα Μεγάλα Μπαλέτα». Θα φιλοξενήσει στις 22 και 23 Ιουλίου το Εθνικό Μπαλέτο της Οπερας της Βουδαπέστης με το έργο ''Ζορμπάς''.

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, «η φετινή, έκτη διοργάνωση, είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη, γιατί ακριβώς ο Δήμος Λεμεσού θέλει μέσα από αυτήν, να δώσει έντονα και δυναμικά το παρών του στους εορτασμούς για τα ογδοντάχρονα του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».

    Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Δυναμό Μινσκ - ΑΠΟΕΛ - Αναχώρηση - Μάλτα

    Την ευρωπαϊκή της προσπάθεια αρχίζει απόψε η πρωταθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο Ανόρθωση, η οποία αντιμετωπίζει στη Λευκορωσία τη Δυναμό Μινσκ στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 19.00 ώρα Κύπρου.

    Εξάλλου, η δευτεραθλήτρια ομάδα του ΑΠΟΕΛ αναχωρεί στις 3.30 σήμερα το απόγευμα από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Μάλτα, όπου θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη την Μπιρκικάρα για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 10.00 το βράδυ ώρα Κύπρου.

    Επίσης την ερχόμενη Πέμπτη η Κυπελλούχος Ομόνοια θα αντιμετωπίσει στο ΓΣΠ τη Χιμπέρνιανς Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 8.00 το βράδυ

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,05%, κλείνοντας στις 1.187,18 μονάδες. Οριακές απώλειες της τάξης του 0,12% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 260.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 46% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,39 μονάδες.

    [05] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - ΕΚΟ - Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους

    Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα, στις 7 ώρα Κύπρου, η πρώτη της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου από αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Πρόκειται για πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων που θα γίνει έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων και η οποία θα έχει συνέχεια στις 9 η ώρα, με συγκέντρωση, για τη θέση του Κυπριακού σήμερα, σε αίθουσα εντός της Βουλής με ομιλητές βουλευτές.

    Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Θεάτρου Τέχνης, περιοχή Κάμντεν, η καθιερωμένη από χρόνια τελετή έπαρσης της κυπριακής σημαίας μαζί, από πέρσι, και της σημαίας της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Οι σημαίες φέτος ανυψώθηκαν μεσίστιες σένδειξη συμμετοχής και της κυπριακής παροικίας στο πένθος στη Βρετανία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, στελέχη της Ομοσπονδίας, παροικιακοί παράγοντες και Βρετανοί, φίλοι του Θεάτρου Τέχνης.

    Μίλησαν ο ιδρυτής και Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Γιώργος Ευγενίου για το ιστορικό και τη σημασία του εθίμου, ο Υπατος Αρμοστής για το συμβολισμό της σημαίας, το μακρό αγώνα της Κύπρου και τη σημερινή φάση του για μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντέχει στο χρόνο.

    Μίλησε, επίσης, η Σούζη Κωνσταντινίδη, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, καθώς και άλλοι παράγοντες της ομογένειας.

    Λονδίνο - Σοφοκλείδης - Επιστολές - Μπλερ - Λίβινγκστον

    Επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και τον Δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον απέστειλε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χάρης Σοφοκλείδης, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι η κυπριακή παροικία καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις βάρβαρες και αδιάκριτες πράξεις βίας.

    Στις επιστολές του, ο κ. Σοφοκλείδης αναφέρει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών, έχει προκαλέσει συγκλονισμό και αγανάκτηση στην Ομοσπονδία.

    ''Η ε/κ κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις βάρβαρες και αδιάκριτες πράξεις βίας. Η κοινότητα συμμερίζεται τον πόνο της χώρας, αφού αριθμός Κυπρίων τραυματίστηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις, ο ένας κρίσιμα'', σημειώνει ο κ. Σοφοκλείδης.

    ''Υποστηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας και συμπαραστεκόμαστε στους Βρετανούς σε αυτές τις τραγικές ώρες. Οι δημοκρατικές αξίες, αρχές και τρόπος ζωής δεν θα πρέπει να υποκύψουν στην τρομοκρατία'', προσθέτει.

    Τέλος, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

    Λονδίνο - Δήμος Αμμοχώστου

    Τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία έδωσε δεξίωση προς τιμήν του Δημάρχου Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή, του Αντιδημάρχου Ανδρέα Σιοπαχά και των Δημοτικών Συμβούλων Ζωής Μονογιού, Σήλιας Χαπίπη και Ζήνωνα Σώζου, που βρίσκονται στο Λονδίνου για σειρά επαφών με βουλευτές και το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου εκ μέρους του Προέδρου Χάρη Σοφοκλείδη, που απουσιάζει στην Κύπρο, ο εκ των Αντιπροέδρων της Ομοσπονδίας Ανδρέας Παπαευριππίδης είπε ότι η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία και όλη η παροικία μας συμμετέχει στον αγώνα των κατοίκων της πόλης του Ευαγόρα και όλου του προσφυγικού κόσμου για επιστροφή στις εστίες τους.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε ο Ταλάτ ακολουθεί την πολιτική του προκατόχου του. Η συνεχής άρνησή του να δεχθεί την οικονομική βοήθεια των 259 εκατ. Ευρώ, επιμένοντας στο απ ευθείας εμπόριο και απ ευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά συμφέροντα και παραβλέπει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Απαντώντας, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής είπε ότι είναι καιρός η τουρκική πλευρά να δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού δίνοντας την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Μαρία Θεοφίλη.

    Στη δεξίωση οι αντιπρόσωποι του Δήμου Αμμοχώστου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με παλιούς φίλους και γνωστούς και να ξαναθυμηθούν τις παλιές και αξέχαστες μέρες στην ωραία Αμμόχωστο, ενώ απήλαυσαν τη μουσική του γνωστού τραγουδιστή Νίκου Σαββίδη.

    Δήμος Μπάρνετ - Δήμος Αμμοχώστου

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου αποτελούμενη από το Δήμαρχο Γιαννάκη Σκορδή, τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Σιοπαχά και τους Δημοτικούς Συμβούλους Σώζο Πούγιουρο, Ζωή Μονογιού και Σήλια Χαπίπη, επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη το Δήμο Barnet, όπου είχαν συνάντηση με τον Κύπριο Δήμαρχο Ανδρέα Ταμπουρίδη και ανώτερους αξιωματούχους του Τμήματος προγραμματισμού του Δήμου.

    Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν ο Γραμματέας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέας Καραολής, ο εκ των Αντιπροέδρων Χριστόδουλος Στυλιανού και η Σούζυ Κωνσταντινίδη, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

    Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο κ. Ταμπουρίδης είπε ότι προσβλέπει στην επανένωση της Κύπρου και στο άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, για να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά, όπως στο παρελθόν, μέσα σε μια ελεύθερη πόλη.

    Τα στελέχη του Δήμου ανέπτυξαν στην αντιπροσωπεία τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και απάντησαν σε ερωτήσεις στον τομέα της πολεοδομίας, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Ακολούθησε η παραδοσιακή παρουσίαση της επίσημης ενδυμασίας του Δημάρχου, του Αντιδήμαρχου, του Νομικού Συμβούλου και του Γενικού Διευθυντή των Υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες φορούν οι προσκεκλημένοι.

    Στη συνέχεια, μετέβησαν όλοι στο οίκημα της Αδελφότητας, όπου οι εκ των Αντιπροέδρων Χριστόδουλος Στυλιανού και Ανδρέας Παπαευριππίδης παρέθεσαν τιμητικό γεύμα εκ μέρους του Προέδρου της Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό.

    Το απόγευμα η αντιπροσωπεία μετέβη στη Βρετανική Βουλή, όπου είχε συνάντηση με το βουλευτή Eddie OHara, τον Αντιπρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Κοινοπολιτείας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής «Φίλοι της Κύπρου» Λόρδο Corbett και τους Αντιπροέδρους Roger Gale και Andrew Dismore και το βουλευτή Rudi Vis.

    Εγινε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο Κυπριακό και τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς επίσης και για τα εμπόδια και τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας που εμποδίζουν την παραχώρηση των 259 εκατομμυρίων Ευρώ προς τους Τουρκοκυπρίους.

    AHI SUMMER FUND DRIVE

    Dear Members and Friends:

    Once again, 2005 has proven to be a very busy year at AHI. Weve seen some of you at our monthly Noon Forums, others at the luncheons, receptions, or dinners for visiting dignitaries from Greece and Cyprus as well as at our annual Hellenic Heritage Achievement and National Public Service Awards Dinner and the Congressional Salute to Greek Independence Day in Congress. All along you have all been there supporting our fight to keep the record straight.

    However, the summer months are traditionally our most difficult months financially and we need your help to get through the next few months when our activities are on the rise and we can successfully launch our fall programs, such as our 4th annual conference on the Future of Hellenism in America.

    We count on the generous support of people like you as the backbone of our workwithout which we could not effectively fight for human rights in Cyprus, the rule of law, the Aegean, FYROM, and protection of the Ecumenical Patriarchate. This means fighting the constant attempts by Turkey, the Turkish Cypriots and their lobbyist in the US and monitor legislation in Congress and the Administration.

    Today AHI continues to aggressively address the challenges that affect the Greek American community. However, to be effective in all these issues, we need your support. Your contribution will help AHI to continue to expand its work on behalf of a strong relationship between the U.S. and Greece and Cyprus, and within the Greek American community.

    At this critical time of the year we ask you to please consider making a donation to AHI. As a special thank you for your continued support, we will mail you a free book from the AHI publication list. You can start as low as $12 or contribute more on our secure online webpage. Complete the web form and charge your tax-deductible contribution. If you prefer to pay by check please make it payable to AHI and mail it to AHI, 1220 16th Street, N.W. Washington, D.C. 20036.

    Thank you in advance for your every consideration of this appeal.

    Warmest regards.

    Sincerely,

    Gene Rossides

    P.S. Don't miss this chance - to pick up your FREE book from the AHI publications list!! Act now while the books are available. (To receive a free book outside the US a $20 minimum contribution is requested.)

    P.S.S. Special New AHI Member Offer: With a minimum contribution of $100 you will receive a one-year membership to AHI and 2 free books from the AHI publications list.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Βρυξελλών - Δηλώσεις Ταλάτ

    Η ουσία των όσων διαμείφθηκαν στη συνάντηση των Βρυξελλών για τους κανονισμούς για τους Τ/Κ και το θέμα των Βαρωσίων επιβεβαιώνονται με τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στη συνάντηση η τ/κ πλευρά ζήτησε άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων, συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες διεθνώς, και τότε μόνο να συζητήσει το θέμα των Βαρωσίων, υπό την αίρεση ότι το 95% εξακολουθεί να ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, προσθέτοντας ότι ''αυτό πρέπει να παραπεμφθεί σε δικαστήριο''.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει αύριο λεπτομερώς το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα έχουν προκύψει από την προηγούμενη συνεδρία μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν χρειάζεται επανακαθορισμός στρατηγικής στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η στρατηγική υπάρχει, αναπροσαρμογές γίνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο όλα τα κόμματα θα θέσουν τις δικές τους απόψεις και σκέψεις''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Παρατηρείται μια τακτική κωλυσιεργίας από μέρους της Αγκυρας να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως οι επιπτώσεις στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία, ούτε να αντανακλώνται στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ, εάν επιθυμεί πράγματι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4697               0,4725
    Λίρα Αγγλίας              0,8306               0,8355
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4223            0,4256
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3537            0,3565
    Δολάριο Καναδά                  0,3874            0,3904
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0604            0,0608
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3669            0,3698
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  219.975,57
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,92     0,37    203.494,25
    FTSE/CySE 20                           400,58     0,55    133.817,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.200,28     0,49    155.721,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.009,51     0,44      5.211,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          936,03     0,55     26.782,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.192,93     0,48    160.933,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.228,29     0,55     94.541,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.018,01     1,66      2.709,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            925,51     0,86     28.881,06
    FTSE Med (11/7/2005)                 7.784,12     1,29
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ

    Τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο υπογράμμισαν σε σημερινή τους συνάντηση η ηγεσία του πρακτορείου και ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΚΥΠΕ, ο κ. Ράλλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή του στα γραφεία του ΚΥΠΕ ''το οποίο με την έκταση και αξιοπιστία των ανταποκρίσεών του συμβάλλει στην προώθηση της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων πάνω στα θέματα τα οποία συντελούνται εδώ στην Κύπρο και προωθεί βεβαίως και τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Η απουσία σημαντικών πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επέτρεψε σήμερα στους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράψουν μικρή άνοδο, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 1.192,93 μονάδες. Οριακή άνοδο της τάξης του 0,37% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,92 μονάδες. Ενδεικτικό του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο διαμορφώθηκε συνολικά στις 219.000 λίρες, ήταν το γεγονός ότι καμιά μετοχή δεν πραγματοποίησε συναλλαγές αξίας πέραν των 50.000 λιρών.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,55% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 400,58 μονάδες.

    [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ (Ορθή επανάληψη)

    Τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) με τον ελλαδικό χώρο και ειδικότερα με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο υπογράμμισαν σε σημερινή τους συνάντηση η ηγεσία του πρακτορείου και ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στα γραφεία του ΚΥΠΕ, ο κ. Ράλλης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή του στα γραφεία του ΚΥΠΕ ''το οποίο με την έκταση και αξιοπιστία των ανταποκρίσεών του συμβάλλει στην προώθηση της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων πάνω στα θέματα τα οποία συντελούνται εδώ στην Κύπρο και προωθεί βεβαίως και τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό''.

    [14] (Κ) Βρετανική Προεδρία - Κυπριακό - Στρο

    Τη δεσμευση της Βρετανίας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της χώρας του ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση (της επίλυσης).

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της εξάμηνης βρετανικής Προεδρίας, ο κ. Στρο αναφερόμενος στο Κυπριανό είπε ότι η χώρα του ως εγγυήτρια δύναμη έχει ρόλο να διαδραματίσει και είναι δεσμευμένη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ένα μέσο που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    [15] (Κ) Ολι Ρεν - Γερμανία - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να υπογράψει το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [16] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Αγκυρα - Επίσκεψη

    Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, χωρίς ακόμα να έχει να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ Γερμανίας - Ολι Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ο οποίος έκανε λόγο για ''πολιτική μυωπία'' όσων δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες ''αν η ΕΕ κλείσει κατάμουτρα την πόρτα στην Τουρκία''.

    [18] (K) Αθήνα - ΟΚΟΕ - Πραξικόπημα - Εισβολή - Εκδηλώσεις Μνήμης

    Μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας σκοπεύουν να στείλει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) στις εφετινές εκδηλώσεις της με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων απο το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    [19] (Κ) Μίνσκ - Ανόρθωση - Ημίχρονο

    Η Ανόρθωση προηγείται με 1 - 0 στο ημίχρονο του εκτός έδρας αγώνα της με την Δυναμό Μίνσκ για το πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Πραγματοποιείται απόψε, η πρώτη της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου από αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Πρόκειται για πικετοφορία για το θέμα των αγνοουμένων που θα γίνει έξω από τη Βουλή των κοινοτήτων και η οποία θα έχει συνέχεια στις 9 η ώρα, με συγκέντρωση, για τη θέση του Κυπριακού σήμερα, σε αίθουσα εντός της Βουλής με ομιλητές βουλευτές.

    Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Θεάτρου Τέχνης, περιοχή Κάμντεν, η καθιερωμένη από χρόνια τελετή έπαρσης της κυπριακής σημαίας μαζί, από πέρσι, και της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι σημαίες φέτος ανυψώθηκαν μεσίστιες σένδειξη συμμετοχής και της κυπριακής παροικίας στο πένθος στη Βρετανία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Υπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, στελέχη της Ομοσπονδίας, παροικιακοί παράγοντες και Βρετανοί, φίλοι του Θεάτρου Τέχνης.

    Μίλησαν ο ιδρυτής και Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Γιώργος Ευγενίου, για το ιστορικό και τη σημασία του εθίμου, ο Υπατος Αρμοστής για το συμβολισμό της σημαίας, το μακρό αγώνα της Κύπρου και τη σημερινή φάση του για μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντέχει στο χρόνο.

    Μίλησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Μπάρνετ Ανδρέας Ταμπουρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στα διδάγματα της επετείου και στα καθήκοντα της παροικίας όπως και στην ανάγκη εμπλοκής των νέων μας στα πολιτικά πράγματα, τοπικά και γενικότερα της Βρετανίας, η Σούζη Κωνσταντινίδη, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, η οποία τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα και άλλοι παράγοντες της ομογένειας.

    ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Με την ευκαιρία της επετείου της Τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων του Μπάρνετ Καθηγητής Δρ Ζαννέτος Τοφαλλής απέστειλε επιστολή στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ (και στον Υπουργό των Εξωτερικών Τζακ Στρο) καλώντας τους να εξασκήσουν την επιρροή τους πάνω στην τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει στάση για μια ενωμένη, ειρηνική και ενωμένη Κύπρο. Την παραθέτουμε σε μετάφραση].

    10η Ιουλίου 2005 Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Πρώτα απ όλα δεχθείτε τη συμπάθεια της Κυπριακής Παροικίας της Αγγλίας για τις τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος αθώων πολιτών την περασμένη εβδομάδα. Θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι είμαστε εναντίον τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών, που είναι αποτέλεσμα βδελυγμίας και βαρβαρότητας.

    Παίρνω σήμερα την ελευθερία, ως μέλος της μεγάλης Κυπριακής Παροικίας αυτής της χώρας, και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων του Μπάρνετ, να σας γράψω αυτήν την επιστολή, σχετικά με την τραγωδία της πατρίδας μου.

    Προέρχομαι από ένα χωριό της περιοχής Αμμοχώστου της Κύπρου. Από την εισβολή της Τουρκίας, πριν 31 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορώ να ζήσω εκεί που γεννήθηκα και να ανάψω ένα κερί στους τάφους των προγόνων μου.

    Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 και κατέλαβε το 37% του νησιού με τα καταστρεπτικά αποτελέσματα και στις ελληνικές και τουρκικές κοινότητες που επακολούθησαν. Παρά τα 31 χρόνια που πέρασαν δεν έχει βρεθεί ακόμα καμία λύση. Οι περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους δημεύθηκαν υπό την απειλή των όπλων, εκατοντάδες Ελληνοκυπρίων παραμένουν αγνοούμενοι και περίπου 200.000 έγιναν πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους.

    Τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και οι πρωτοβουλίες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και για το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, έπεσαν στο κενό και η τραγική κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη.

    Είναι καιρός για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη να επικρατήσει και στην Κύπρο έτσι ώστε αυτό το όμορφο μεσογειακό νησί να ενωθεί και πάλιν, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια και στις πατρογονικές τους εστίες. 31 χρόνια βασάνων και αγωνίας είναι αρκετά! Μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ξένα στρατεύματα θα μπορούσε να είναι ένας παράδεισος και για τους Έλληνες και τους Τούρκους της Κύπρου.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μια ειρηνική διευθέτηση μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες μαζί. Η πρόσφατη χαλάρωση των μέτρων πρόσβασης έχει δείξει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, όπως έχουν ζήσει εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα σπάζοντας τον μύθο ότι οι δυο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί.

    Το Σχέδιο Ανάν δεν που τόσο υποστηρίζετε έχει απορριφθεί από το 76% της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαός μας δεν θέλει τη λύση, απλώς το Σχέδιο είναι μονομερές και άδικο και δεν θα βοηθήσει στην ειρηνική και βιώσιμη λύση του προβλήματος της Κύπρου που είναι καθαρά πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Επομένως, σας καλώ Κύριε Πρωθυπουργέ, να ασκήσετε την επιρροή σας στην Τουρκία για να αλλάξει τη στάση της και να επέλθει μια ειρηνική και μόνιμη λύση για μια ελεύθερη, δημοκρατική, αποστρατικοποιημένη και ενωμένη Κύπρος φέρνοντας έτσι και την πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου.

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

    Αγαπητοί Συγχωριανοί και Φίλοι του Χωριού μας,

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, σας προσκαλούμε στην Γιορτή του Πολιούχου Αγίου του χωριού μας, του Προφήτη Ηλία, που θα γίνει την προσεχή Κυριακή 17η Ιουλίου 2005, στις 11.00 π.μ. στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Wightman Road, N8. Για τον εορταζόμενο άγιο και το χωριό μας, που στενάζει ύστερα εδώ και 31 χρόνια, θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας, Καθηγητής Ζαννέτος Τοφαλλής, ο οποίος επισκέφθηκε προσφάτως τους Στύλλους. \ Και κάτι για το χωριό μας: Οι Στύλλοι βρίσκονται στην καρδιά της Μεσαορίας, 8 μίλια από την Αμμόχωστο. Γύρω από το χωριό, θυμίζει την ένδοξη, μακρόχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Συνορεύει με την πανάρχαια μυκηναϊκή Αλασία (Έγκωμη), την ιστορική Σαλαμίνα του Τεύκρου και του Ευαγόρα και το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Γειτονικά μας χωριά είναι ο Γαϊδουράς, το Πραστειό, η Πυργά, η Περιστερωνοπηγή, τα Λιμνιά, ο Άγιος Σέργιος, η Έγκωμη, η Αχερίτου και η Καλοψίδα που αλίμονο όλα βρίσκονται κάτω από τη μπότα της κατοχής. Και που περιμένουν τους νόμιμους κατοίκους τους να επιστρέψουν.

    Μετά τη θεία λειτουργία, θα ακολουθήσει Δεξίωση Συνάντηση Γνωριμίας, όπου θα προσφερθεί καφές και διάφορα εδέσματα στην Αίθουσα Τελετών δίπλα στην Εκκλησία.

    Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι με τις οικογένειες και τους φίλους σας. Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να θυμηθούμε το χωριό μας και τους χωριανούς και συνεχώς να αντλούμε πίστη και αποφασιστικότητα ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στο Χωριό μας και να λειτουργήσουμε και τον Προφήτη Ηλία στους ελεύθερους Στύλλους.

    [21] (Κ) Ευρωβουλή - Μπαμπατσάν - Κύπρος

    Η Τουρκία θα υπογράψει το συντομότερο δυνατό το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη και την Κύπρο, υποστήριξε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και κύριος διαπραγματευτής της χώρας του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Αλί Μπαμπατσάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 July 2005 - 17:49:22 UTC