Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Σρεμπρένιτσα
  • [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Ενδεχόμενο αποχώρησης από κυβέρνηση
  • [05] (Κ) Προεδρικό - Εκδήλωση για μαύρες επετείους
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εγκαίνια Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Γραπτή δήλωση
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Δήμαρχος Λεμεσού - "Τα Μεγάλα Μπαλέτα" - Μπαλέτο Οπερας Βουδαπέστης
  • [11] (Κ) Αποναρκοθέτηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ασφάλεια ναυτιλίας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [14] (Κ) ΕΕ - Κινητά - Κόστος
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Περιβάλλον
  • [16] (Κ) Σοφοκλείδης - Επιστολές - Μπλερ - Λίβινγκστον
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το τετραπλό τρομοκρατικό κτύπημα της περασμένης Πέμπτης στο Λονδίνο και ο τρόμος που προκάλεσε σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης σενάρια για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η επαναλειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου μετά την απεργία, η επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από το Λουξεμβούργο και η αγορά ακταιωρών για την αστυνομία και την Εθνική Φουρά.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Επικονωνιακός ανασχηματισμός καλοκαιριάτικα'' γράφει ότι για τους επικοινωνιολόγους του Τ. Παπαδόπουλου το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη εποχή για ανασχηματισμό (όπως ακριβώς συμβουλεύουν και τον Κ. Καραμανλή) "όμως ο ίδιος αδυνατεί, λόγω αντιδράσεων, να προχωρήσει". Αλλού γράφει πιθανή τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάνη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας "αλλάζει τα δεδομένα αφού θεωρητικά τουλάχιστον πρεσβεύει μια άλλη πολιτική σκέψης στο Κυπριακό, κάτι που προκαλεί κάποια ερωτηματικά στη Λευκωσία".

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Η Βρετανία μετρά τους νεκρούς της'' γράφει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ συνέλαβε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου τρία πρόσωπα στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Αλλού προβάλλει δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της Κύπρου, προσθέτοντας ότι μέτρα λαμβάνονται από τη πρώτη στιγμή στα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία και στόχους αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκατομμύρια στη θάλασσα'' γράφει ότι οι υποψίες της Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ότι διαπράχθηκαν "ατασθαλίες" σχετικά με τις τέσσερις ακταιωρούς που η Δημοκρατία αγόρασε και παρέλαβε πριν από ένα χρόνο από την Ιταλία, έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων λιρών, "επαληθεύθηκαν". Προσθέτει ότι έρευνα δοκιμή απέδειξε ότι τα σκάφη αναπτύσσουν μικρότερη ταχύτητα από αυτή που προέβλεπε το συμβόλαιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά το έτος πλήρους ένταξής τους απόλαυσαν αύξηση στις άμεσες ξένες επενδύσεις που ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το 100%, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν συνέβη με την Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μ΄έσωσε η Παναγία που έχω πάντοτε μαζί μου'' γράφει ότι ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου στο Λονδίνο αποδίδει τη σωτηρία του στην Παναγία την Οδηγήτρια την έχει πάντοτε μαζί του. Προσθέτει ότι στην ανατριχιαστική αφήγηση του ο κ. Ψαραδάκης, είπε ''είδα ανθρώπους χωρίς πόδια και χέρια να κείτονται νεκροί και κεφάλι κούφιο''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Λουξεμβούργο έγινε η 13η χώρα που ενέκρινε το Ευρωσύνταγμα. Προσθέτει ότι οι κάτοικοι της μικρής σε έκταση χώρας με ποσοστό 57% έδωσαν νέα προοπτική στην ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Παγκόσμια τρομουστερία'' γράφει ότι η τετραπλή τρομοκρατική επίθεση στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι πληροφορίες για νέο κτύπημα πληθαίνουν προκαλεί ωστικό κύμα πανικού που διαπερνά τον Ατλαντικό και τη Μάγχη αγγίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόσωπα αραβικής καταγωγής μετατράπηκαν το τελευταίο διάστημα σε γέφυρα διαφυγής από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και από εκεί στο εξωτερικό, βοηθώντας αλλοδαπούς που κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τρόμο αμόκ ανά την υφήλιο'' γράφει ότι μετά τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης στην Ευρώπη ''βασιλεύει'' ο τρόμος, προσθέτοντας ότι ενώ το Λονδίνο μετρά ακόμα νεκρούς και τραυματίες, πράκτορες από 32 χώρες βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα για να συντονίσουν τις ενέργειες για εντοπισμό των δραστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου επανέρχονται στην ομαλότητα μετά το χάος που προκλήθηκε από την 11ωρη απεργία. Προσθέτει ότι από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα χθες αναμενόταν να εξυπηρετηθούν 125 αεροπλάνα.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πραξικόπημα 15ης Ιουλίου 1974 - Μνημόσυνα

    Τελέστηκαν χθες σε όλους τους ναούς της νήσου πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Τελέστηκε επίσης τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ' στο Θρονί Κύκκου.

    Υπουργός Εσωτερικών - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    ''Θέλουμε μια λύση που να φέρνει πραγματικά την ειρήνη στο νησί μας, να καταργεί μια για πάντα τα τείχη του διαχωρισμού, να απαλλάσσει το νησί από τους στρατούς και την κατοχή και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και αρμονικής συμβίωσης όλων των κατοίκων, μέσα σε μιαν πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και ευρωπαϊκή Κύπρο, είπε ο κ. Χρίστου σε ομιλία του στην εκκλησία Αη Γιάννη στη Λάρνακα στο μνημόσυνο των θυμάτων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974.

    ''Εμείς δεσμευόμαστε να παλέψουμε μέχρι το τέλος για τη λύση που θα επανενώσει την κοινή μας πατρίδα'', είπε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι ''δεν θυμούμαστε για να διαιωνίσουμε την αντιπαράθεση, αλλά για να την πολεμήσουμε και να την εξοστρακίσουμε και στη θέση της να κτίσουμε την ειρήνη, την αμοιβαία αποδοχή και τη συνύπαρξη''.

    Υπουργός Εργασίας - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο

    Η ε/κ πλευρά επιθυμεί διακαώς και όσο πιο σύντομα γίνεται μιαν ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, απευθύνοντας έκκληση προς ''τους δυνατούς της γης να αφουγκραστούν επιτέλους και τη δική μας φωνή και να εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και της ΕΕ''.

    Στην ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων του πραξικοπήματος που τελέσθηκε στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί το συντομότερο δυνατό τη λύση του Κυπριακού επειδή έχει υποστεί τις τραγικές επιπτώσεις της εισβολής και υπομένει για 31 χρόνια τις συνέπειες της προσφυγιάς, ζώντας καθημερινά με την ελπίδα για επανένωση της νήσου και την επιστροφή των προσφύγων στην κατεχόμενη γη τους.

    Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι ''δεν ζητούμε και δεν διεκδικούμε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ό,τι όλοι οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται σήμερα και απολαμβάνουν'', προσθέτοντας ότι ''θέλουμε να ζήσουμε σε μιαν πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και δικαιοσύνης''.

    Υπουργός Οικονομικών - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο

    Απαραίτητη προϋπόθεση αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος είναι ''να θάψουμε τον σπόρο της διχόνοιας και όλοι μαζί να σφυρηλατήσουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο'', δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, στην ομιλία του στο μνημόσυνο πεσόντων του πραξικοπήματος που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καθολικής στη Λεμεσό.

    Οπως είπε ο κ. Κεραυνός, ''οι βαθιές πληγές που άνοιξαν τα γεγονότα του πραξικοπήματος που με τη σειρά τους οδήγησαν στη βάρβαρη εισβολή, μένουν ανεξίτηλες και δυστυχώς ο λαός μας ακόμη πληρώνει βαρύ τίμημα για τις πράξεις εκείνων που, παρασυρμένοι από ψεύτικα συνθήματα και υστεροβουλία, στράφηκαν εναντίον της δημοκρατίας και της νομιμότητας''.

    Σημειώνοντας πως τα ιστορικά αυτά γεγονότα δεν πρέπει να ξεχνιούνται, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως ''είναι καθήκον όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία, να την λέμε με θάρρος, ώστε να αποτελεί οδηγό μας προς αποφυγή επανάληψης των ίδιων λαθών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας''.

    Υπουργός Υγείας - Πραξικόπημα - Μνημόσυνο

    Οι ξένοι που ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να στρέψουν την προσοχή, την επιρροή και τις πιέσεις τους στην Τουρκία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, σημειώνοντας ότι ''μόνο αν η Αγκυρα αλλάξει τη στάση και την πολιτική της στο Κυπριακό θα γίνει εφικτή η λύση του προβλήματος''.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, που τελέσθηκε στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα στην Πόλη Χρυσοχούς, ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι επιδιώκεται μια λύση που στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώσει την Κύπρο, θα αποκαθιστά τα αναφαίρετα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το κοινοτικό κεκτημένο, και διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, συνεργαζόμενοι με τα Ηνωμένα Εθνη και συντονίζοντας τις ενέργειες μας με την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν, το συντομότερο δυνατό, επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου'', συνέχισε ο κ. Γαβριηλίδης, αναφέροντας ότι ''τείνουμε χέρι φιλίας στους συμπατριώτες μας Τ/Κ και τους καλούμε σε κοινό αγώνα, για να δικαιώσουμε την κοινή μας πατρίδα''.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Μνημόσυνο

    Τη θέληση της ε/κ πλευράς να ζήσει σε μιαν πραγματικά ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα, χωρίς κατοχικές δυνάμεις και στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα μίσους και διαχωρισμού, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητας Σαλαμιού, Περικλή Περικλέους.

    ''Οραματιζόμαστε μιαν Κύπρο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα χωρίς καμμιά διάκριση. Μιαν επανενωμένη Κύπρο, κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους'', είπε ο κ. Θεοδώρου.

    Αναφερόμενος στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι το μέγεθος εκείνης της προδοσίας δεν μετριέται μόνο με τους νεκρούς της δημοκρατικής αντίστασης και την κατάφωρη καταπάτηση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά μετριέται προπάντων με τη συμφορά που προκάλεσε, ανοίγοντας την κερκόπορτα στον Αττίλα επιδρομέα και δίδοντας στην Τουρκία την αφορμή και την ευκαιρία που για χρόνια επιζητούσε για να προωθήσει την επεκτατική σε βάρος της Κύπρου πολιτική της

    Θεοδώρου - Τρομοκρατία

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για ενέργεια εναντίον της Κύπρου, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού κτυπήματος στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι ''μέτρα λαμβάνονται από την πρώτη στιγμή και αφορούν κυρίως τα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία και στόχους αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων''.

    Είπε, επίσης, ότι ήδη η βρετανική προεδρία της ΕΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ''και για αυτό αναχωρώ την Τρίτη για τις Βρυξέλες για να συμμετάσχω σε αυτή την έκτακτη σύνοδο, η οποία συγκαλείται εξ αφορμής του κτυπήματος του τρομοκρατικού στο Λονδίνο''.

    Λονδίνο - Επιθέσεις - Κύπριοι τραυματίες

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί ανάμεσα στους ιατρούς που σχετίζονται άμεσα με τη νοσηλεία του Φίλιππου Πάτσαλου, 52 χρόνων, στο νοσοκομείο Royal London, και της Ντανιέλλας Κόλια, 19 χρόνων, στο νοσοκομείο Royal Free, που τραυματίστηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Η Ντανιέλλα Κόλια οδηγήθηκε ξανά χθες στο χειρουργείο προκειμένου να βεβαιωθούν οι ιατροί ότι στο πόδι δεν υπάρχουν κομματάκια γυαλιού ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Το αποτέλεσμα κρίθηκε ικανοποιητικό.

    Στο μεταξύ, η ζωή στη βρετανική πρωτεύουσα επανέρχεται στον κανονικό της ρυθμό, με το συγκοινωνιακό δίκτυο να λειτουργεί σχεδόν στο πλήρες δυναμικό του.

    Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ με την κυπριακή κοινότητα του Μπέρμιγχαμ διαπιστώθηκε ότι η εκεί παροικία δεν επηρεάσθηκε σε αξιόλογο βαθμό από το μέτρο εκκένωσης της κεντρικής περιοχής της πόλης το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

    ΗΠΑ - Εκθεση - Κυπριακές εταιρείες

    Τέσσερεις μεγάλες κυπριακές γαλακτοβιομηχανίες που εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ συμμετέχουν με την επίσημη αποστολή της Κύπρου στην 51η διεθνή έκθεση τροφίμων και ζαχαροπλαστικής πολυτελείας στο Συνεδριακό Κέντρο Jacob Javits στη Νέα Υόρκη, από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουλίου.

    Η φετινή έκθεση αναμένεται να παρουσιάσει την πιο ποικίλη επίδειξη εξειδικευμένων τροφίμων από ολόκληρο τον κόσμο, με 1.800 ντόπιες και 500 ξένες εταιρείες να εκθέτουν τα προϊόντα τους.

    Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Ντένις Δρουσιώτης δήλωσε ότι ''η Κύπρος συμμετέχει με επιτυχία στην έκθεση τα τελευταία 20 χρόνια και φέτος είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε ως μέλος της ΕΕ'', σημειώνοντας ότι ''η συμμετοχή μας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να συναντήσει κανείς και να περάσουμε το μήνυμα για τα αποκλειστικά είδη τροφίμων της Κύπρου στους εισαγωγείς, διανομείς, λιανέμπορους και ηγέτες στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ''.

    Οι κυπριακές εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Pittas Dairy Industries, G&I Keses Milk Products, Christis Dairy και Petrou Bros Dairy Products, και Aphrodite Delights Ltd, που παράγει τα κυπριακά λουκούμια.

    [03] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Σρεμπρένιτσα

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με την ευκαιρία της 10ης επετείου της σφαγής 8.000 χιλιάδων μουσουλμάνων αμάχων στη ζώνη ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Σρεμπρένιτσα το 1995.

    [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - Ενδεχόμενο αποχώρησης από κυβέρνηση

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ερωτηθείς σήμερα για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει τη Διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας είπε πως εάν και όταν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τότε θα τοποθετηθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο και την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε συνεδρίες του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε πως όσο είναι Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στα Συμβούλια της ΕΕ και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες.

    [05] (Κ) Προεδρικό - Εκδήλωση για μαύρες επετείους

    Εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο προεδρικό μέγαρο.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εγκαίνια Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη

    Η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης προχωρεί με γοργούς ρυθμούς, δήλωσε το πρωί από τη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του πολεοδομικού έργου της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Θράσου, σημαντικοί παράγοντες στους οποίους δίνεται σημασία, είναι η ποιότητα των έργων, το κόστος κατασκευής και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

    "Ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι επίσης η ασφαλής και άνετη διακίνηση πεζών και οχημάτων", πρόσθεσε.

    Η πρώτη φάση του έργου, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, αρχίζει από τον κυκλικό κόμβο Κάτω Πολεμιδιών και τελειώνει στο βρετανικό κοιμητήριο. Οι εργασίες άρχισαν το Μάιο του 2003 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2004, έναντι του ποσού του 1 εκατ. 650 χιλιάδων λιρών.

    Η δεύτερη φάση, συνολικού κόστους 1 εκατ. 850 χιλιάδων λιρών, άρχισε το Σεπτέμβριο του 2003 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2005. Καλύπτει απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, από το βρετανικό κοιμητήριο μέχρι το Αθλητικό Κέντρο.

    Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου οδοστρώματος, πεζοδρόμια, κλειστό σύστημα αποχέτευσης ομβρίων, σύστημα αποχέτευσης λυμάτων, υπόγεια διάβαση οχημάτων και πεζών, τοίχους αντιστήριξης, εγκαταστάσεις υπηρεσιών κοινής ωφελείας, οδικό φωτισμό, φώτα τροχαίας και άλλες συναφείς εργασίες.

    Οι δύο φάσεις της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη αποτελούν το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Σαϊττά, ο οποίος προγραμματίζεται να αναβαθμιστεί σε υπεραστικό δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μέχρι το Σαϊττά.

    Σύμφωνα με τον κ. Θράσου, στο παρόν στάδιο εκπονείται η προμελέτη, η περιβαλλοντική και η τεχνο-οικονομική μελέτη, ενώ έχει υποβληθεί η έκθεση εναλλακτικών λύσεων, η οποία αξιολογείται με σκοπό τη λήψη τελικής απόφασης για την τελική όδευση του δρόμου.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2006 και θα αρχίσει αμέσως η ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων. (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΘΘ)

     

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4767               0,4795
    Λίρα Αγγλίας              0,8304               0,8353
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4249            0,4282
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3544            0,3572
    Δολάριο Καναδά                  0,3920            0,3951
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0604            0,0608
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3672            0,3701
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανασχηματισμός - Γραπτή δήλωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί επικείμενου ανασχηματισμού αναφέρει πως ξεκαθαρίζει "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχει αναφέρει σε κανέναν προθέσεις, σχεδιασμούς ή σκέψεις μου για αυτό το θέμα".

    ''Διαπιστώνω ότι έχει αρχίσει και πάλι, όπως και πριν από λίγους μήνες, η σεναριογραφία για επικείμενο 'ανασχηματισμό' της Κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι αυτή η σεναριογραφία αναπτύσσεται, είτε από ενδιαφερόμενους, είτε από άλλους οι οποίοι έχουν ως στόχο να πλήξουν την ομαλή λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης'', σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  260.370,27
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,61    -0,12    242.615,22
    FTSE/CySE 20                           398,39    -0,02    213.233,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.194,48    -0,04    220.607,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.005,09    -0,34      2.791,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          941,21    -0,38      1.631,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.187,18    -0,05    223.399,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.221,57     0,06    195.466,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.001,43    -2,96      1.495,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            917,66     0,14     22.679,67
    FTSE Med (08/7/2005)                 7.684,93     0,87
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Δήμαρχος Λεμεσού - "Τα Μεγάλα Μπαλέτα" - Μπαλέτο Οπερας Βουδαπέστης

    Ο Δήμος Λεμεσού δίνει δυναμικά το παρών του στους εορτασμούς για τα ογδοντάχρονα του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από την εκδήλωση «Τα Μεγάλα Μπαλέτα». Θα φιλοξενήσει στις 22 και 23 Ιουλίου το Εθνικό Μπαλέτο της Οπερας της Βουδαπέστης με το έργο ''Ζορμπάς''.

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, «η φετινή, έκτη διοργάνωση, είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη, γιατί ακριβώς ο Δήμος Λεμεσού θέλει μέσα από αυτήν, να δώσει έντονα και δυναμικά το παρών του στους εορτασμούς για τα ογδοντάχρονα του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη».

    [11] (Κ) Αποναρκοθέτηση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο αποδέχθηκε πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 2005 και προνοούσε όπως ύποπτοι χώροι για ύπαρξη ναρκών που δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη συμφωνία για αποναρκοθέτηση, καλυφθούν από τη συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ώστε να εκκαθαριστούν και οι περιοχές αυτές.

    [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ασφάλεια ναυτιλίας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ενεργοποίηση της δεύτερης και τελευταίας φάσης της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου και άλλων πέντε κρατών μελών (Αυστρία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Εσθονία), για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής νομοθεσίας για την ασφάλεια επιβατηγών πλοίων.

    Αναφορικά με την Κύπρο, όπου αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή "αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) για μη εφαρμογή οδηγίας, η οποία έχει ως κύριο στόχο να καταστήσει δεσμευτική στο κοινοτικό δίκαιο τη συμφωνία της Στοκχόλμης (28 Φεβρουαρίου 1996).

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,05%, κλείνοντας στις 1.187,18 μονάδες. Οριακές απώλειες της τάξης του 0,12% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 260.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 46% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,39 μονάδες.

    [14] (Κ) ΕΕ - Κινητά - Κόστος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την έλλειψη διαφάνειας στο κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εσωτερικό της ΕΕ και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των καταναλωτών σε συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή κάθε κράτους μέλους.

    Καθώς η περίοδος αιχμής των διακοπών πλησιάζει για ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους καταναλωτές για το υψηλό κόστος χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου στο εξωτερικό.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Περιβάλλον

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο και σε άλλα 11 κράτη μέλη επιστολή αιτιολογημένης γνώμης (τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας) για παράλειψη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο μιας κοινοτικής νομοθετικής πράξης που αποβλέπει στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός ευρύ φάσματος σχεδίων και προγραμμάτων.

    Σε αυτά τα σχέδια και προγράμματα περιλαμβάνονται σχέδια για τις χρήσεις γης, την κατασκευή οδικών αξόνων ή τη διαχείριση των αποβλήτων. Η εθνική νομοθεσία έπρεπε να είχε θεσπιστεί έως τις 21 Ιουλίου 2004. Εκτός από την Κύπρο, ανάλογη διαδικασία κινήθηκε επίσης εναντίον της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας (μόνο για την επαρχία Αland), της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας.

    [16] (Κ) Σοφοκλείδης - Επιστολές - Μπλερ - Λίβινγκστον

    Επιστολές προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και τον Δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον απέστειλε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χάρης Σοφοκλείδης, με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, σημειώνοντας ότι η κυπριακή παροικία καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις βάρβαρες και αδιάκριτες πράξεις βίας.

    Στις επιστολές του, ο κ. Σοφοκλείδης αναφέρει ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων πολιτών, έχει προκαλέσει συγκλονισμό και αγανάκτηση στην Ομοσπονδία.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - ΕΚΑ - Εκδήλωση

    Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με ιδιαίτερη επιτυχία, σε αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, εκδήλωση της Ενωσης Κυπρίων Αγγλίας από αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπατος Αρμοστής Πέτρος Ευτυχίου και ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Χριστοδουλίδης. Παρευρέθησαν, επίσης, ο γνωστός ιατρικός επιστήμονας Κύπρος Νικολαϊδης και άλλοι παροικιακοί παράγοντες.

    Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος τόνισε ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν από τις συνέπειες της τραγωδίας και αναφέρθηκε στα διδάγματα από την ιστορία του Κυπριακού ανάμεσα στα οποία, όπως είπε, το κυριότερο είναι εκείνο της ενότητας ως προϋπόθεσης για την επιτυχία του κυπριακού αγώνα.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΚΑ Βασίλης Μαύρος ο οποίος έκαμε μια ιστορική αναδρομή για να τονίσει την πικρή μνήμη για το διπλό έγκλημα και για εκείνους που το μηχανεύθηκαν και το εκτέλεσαν προκαλώντας τη μεγαλύτερη τραγωδία στη νεότερη ιστορία της Κύπρου.

    Ο κύριος ομιλητής Χριστόδουλος Στυλιανού, Γραμματέας του Παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, έκαμε μια έντονα καταδικαστική αναφορά στο διπλό έγκλημα, κατήγγειλε την Αγκυρα ως τον κύριο ένοχο για τη μη λύση του Κυπριακού και τους ξένους υποστηρικτές της και κατέληξε στα σημερινά για να τονίσει την ανάγκη έντασης του αγώνα στον οποίο σημαντικό μερίδιο έχει και η παροικία στη Βρετανία.

    Ο κ. Στυλιανού καταδίκασε έντονα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά δεν έγινε κατορθωτή η μετάβασή του στο Λονδίνο.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιελάμβανε εκτελέσεις υπό τη διεύθυνση του Μιχαλάκη Μιχαηλούδη, χορωδία και εμφανίσεις τραγουδιστών.

    Της εκδήλωσης προήδρευσε ο Μηνάς Μηνά, Γραμματέας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Βόρεια Ελλάδα - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μετά από πρόσκληση των Κυπριακών Οργανώσεων της Βόρειας Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, επισκέπτεται από το Σάββατο 9 Ιουλίου τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με την ευκαιρία διοργάνωσης εκδηλώσεων μνήμης και καταδίκης των επετείων του διπλού εγκλήματος κατά της Κύπρου του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου 1974.

    Σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για το κατεχόμενο Λευκόνοικο στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι κυπριακές οργανώσεις Θεσσαλονίκης και η Ο.Κ.Ο.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκονοίκου και το Γενικό Προξενείο.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, ο Υπουργός παρευρέθηκε το περασμένο Σάββατο σε επιμνημόσυνη δέηση που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ενωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας στο Αλσος Αγνοουμένων του Δήμου Καλαμαριάς στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την ευχή η τουρκική πλευρά να επιδείξει την απαραίτητη ανθρωπιστική διάθεση και συνεργασία για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός και η συνοδεία του παρευρέθηκαν σε εκδήλωση κατά την οποία παιδιά δημοτικών σχολείων του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Πολίχνης χόρεψαν κυπριακούς και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

    Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Καλαμαριάς εξέφρασε σε ομιλία του τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Λιλλήκας διατράνωσε ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος η οποία να βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Χθες, τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Γ Σώματος Στρατού για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας στο οποίο παρευρέθηκαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής. Ακολούθως κατατέθηκαν στεφάνια στο ηρώο του Γ Σώματος Στρατού.

    Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση στο Αλσος Αγνοουμένων της Βεργίνας με τη συμμετοχή Κυπρίων της περιοχής.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Λιλλήκας είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νικόλαο Τσιαρτσιώνη με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη και τον Αντιδήμαρχο Βεργίνας Γιάννη Τσακκιρίδη.

    Ο κ. Λιλλήκας παραχώρησε, εξάλλου, συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς.

    Σε συνάντηση του με τους εκπροσώπους των κυπριακών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας και τον πρόεδρο της Ο.Κ.Ο.Ε. Κώστα Σταματάρη, ο κ. Υπουργός συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τους Κυπρίους της Βόρειας Ελλάδας και προέβη σε ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με το Κυπριακό.

    Τον κ. Λιλλήκα συνόδευαν σ΄ όλες τις εκδηλώσεις και επαφές του ο Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Αντώνιος Θεοχάρους και ο Εμπορικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας Γιάννης Ζαννούπας.

    Θεσσαλονίκη - Υπουργός Εμπορίου - Μνημόσυνο πεσόντων στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο μνημόσυνο πεσόντων στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, είπε:

    Τούτες τις μέρες, κάθε χρόνο και για 30 και πλέον χρόνια, φέρνουμε στη μνήμη μας τα γεγονότα του μαύρου Ιούλη του ΄74. Γεγονότα που τραυμάτισαν τη δημοκρατία και ακρωτηρίασαν την ελευθερία της Κύπρου. Το πραξικόπημα, που από κοινού οργάνωσαν η ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα, αποτελεί ντροπή για την ιστορία του Ελληνισμού και τον πολιτισμό μας.

    Η προδοσία της 15ης Ιουλίου προετοίμασε, προκάλεσε και προσκάλεσε την τραγωδία της 20ης Ιουλίου. Το πραξικόπημα προλόγισε την τουρκική εισβολή. Και η τουρκική εισβολή επιλόγησε το πραξικόπημα. Πραξικόπημα και τουρκική εισβολή απεργάστηκαν, συνεργάστηκαν και συνέθεσαν την κυπριακή τραγωδία. Τα άρματα του προδοτικού πραξικοπήματος ανατίναξαν τα τείχη της Κύπρου, για να περάσει ανενόχλητα ο Τούρκος εισβολέας. Γκρέμισαν τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, για να περάσει η συμφορά και ο θρήνος, η οδύνη και η αγωνία στην κουρσεμένη από τον Αττίλα γη μας.

    Μνημονεύουμε σήμερα τους νεκρούς του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο. Μνημονεύουμε υπερασπιστές της δημοκρατίας, μαχητές της κυπριακής ελευθερίας και θύματα της πιο μεγάλης και οδυνηρής τραγωδίας στη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού.

    Τα μνημόσυνα των ηρώων μας είναι ένας ύμνος στην ιστορία της Κύπρου. Είναι ημερολόγιο ιστορικής μνήμης για τους αγώνες του κυπριακού λαού, για τα γεγονότα που σφράγισαν την ανώμαλη και πολυτάραχη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μνημόσυνα των ηρώων μας, είναι η άσβεστη φλόγα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης που φωτίζει τον αγώνα που διεξάγουμε.

    Ενώ οι ορδές του Τούρκου επιδρομέα και κατακτητή επαίρονται και αλαλάζουν αυτές τις μέρες, ανεμίζοντας προκλητικά την ημισέληνο της κατοχής στα σκλαβωμένα χωριά και τις πόλεις μας, εμείς, οι προδοθέντες στις 15 Ιουλίου του ΄74 και μετά πέντε ημέρες σταυρωθέντες ΄Ελληνες της Κύπρου, αναλογιζόμαστε ξανά, με πολλή οδύνη, τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της εισβολής, τους ξεριζωμένους αδελφούς μας, τους Ελλαδίτες και Κύπριους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους μας, και την έκταση της καταστροφής. Επουλώνουμε τα τραύματα στο σώμα της μικρής μας πατρίδας, αλλά μετρούμε και το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης απέναντι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πικραμένης γης μας.

    Προδοσίες και εθνικές τραγωδίες γνώρισαν πολλοί λαοί στην ιστορία τους. Πολλούς εθνοσωτήρες γνώρισε κατά καιρούς και ο Ελληνισμός. Και κάθε φορά που οι άφρονες υπερ-πατριώτες κατάφερναν να επιβληθούν, διά της βίας των όπλων , ο Ελληνισμός σημείωνε μελανές σελίδες στην ιστορία του.

    Είναι γι΄ αυτό το λόγο, που το χρέος μας προς την πατρίδα, μας επιβάλλει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων του Ιούλη. Το οφείλουμε όχι μόνο σ΄ αυτούς που θυσιάστηκαν, αλλά και σ΄ αυτούς που ήρθαν αργότερα και σ΄ αυτούς που θάρθουν στο μέλλον. Η δημοκρατία είναι μια ιστορική κατάκτηση των λαών. Είναι συνάμα όμως και το πιο ευάλωτο πολιτικό σύστημα.

    Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία, να τη διευρύνουμε και να την ενισχύσουμε. Γιατί η δημοκρατία είναι βασική προϋπόθεση για την ελευθερία και την πρόοδο. Η κατάργηση της δημοκρατίας, αντίθετα, συνοδεύεται από εθνικές τραγωδίες, επιφέρει την οπισθοδρόμηση, ταπεινώνει την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια και αναιρεί τις αρχές της ελευθερίας.

    Πέρυσι, λίγο πριν την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κληθήκαμε και δώσαμε μια δύσκολη και σκληρή πολιτική μάχη.

    Μέσα σε φοβερά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με υπερδυνάμεις και Οργανισμούς να μας απειλούν και να μας εκβιάζουν, κληθήκαμε με ένα «Ναι» και ένα «ΟΧΙ» να αποφασίσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα και το δικαίωμα να διαπραγματευθούμε το μέλλον μας, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με την ιστορία μας.

    Με αισθήματα απογοήτευσης, οργής και αγανάκτησης οι Έλληνες Κύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο «λύσης» που τους προτάθηκε. Ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν γιατί αυτό δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες και στις επιδιώξεις του. Ο Κυπριακός Ελληνισμός θέλει λύση.

    Μία λύση, όμως, που δεν θα είναι ετεροβαρής, αλλά ισορροπημένη. Που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και καμίας ξένης χώρας.

    Θέλουμε λύση, αλλά μία λύση που θα οδηγεί,όχι σε πλασματική, αλλά σε πραγματική επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση που θα κατοχυρώνει για όλους τους Κυπρίους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης. Θέλουμε ένα ελεύθερο κράτος, ενεργό εταίρο και όχι ανάπηρο μέλος στην οικογένεια των λαών της Ευρώπης. Και αυτά δυστυχώς δεν τα διασφάλιζε το Σχέδιο Ανάν. Έχουμε πικρές εμπειρίες από δοτές λύσεις και περίπλοκα, δυσλειτουργικά συστήματα.

    Οι εμπειρίες μας από τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας είναι τραυματικές. Γι΄ αυτό και δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε απερίσκεπτα, χωρίς δικλείδες ασφάλειας, το μέλλον μας στην «καλή θέληση» της Τουρκίας.

    Επιδίωξή μας είναι η λύση να συμβαδίζει με τις σύγχρονες αντιλήψεις, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν επιζητούμε λύση σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Όμως ούτε και ποτέ θα δεχθούμε λύση που θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα ή θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Ελλήνων της Κύπρου.

    Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Στη βάση αυτών των αρχών είμαστε έτοιμοι να πραγματευθούμε μια ολοκληρωμένη ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος. Μία ρύθμιση που θα είναι προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και όχι αποτέλεσμα επιβολής διαμέσου μίας νέας διαδικασίας επιδιαιτησίας.

    Δεν αρνούμαστε το διάλογο, αντίθετα τον επιδιώκουμε. Αυτό απέδειξαν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που στόχευαν στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών. Όσοι μέχρι τώρα καμώνονταν πως δεν γνώριζαν τις αλλαγές που επιδιώκαμε και τις λεπτομέρειες των θέσεών μας, βρίσκονται τώρα ενώπιον των δικών τους ευθυνών και της τουρκικής αδιαλλαξίας, που για μία ακόμα φορά επιδείχθηκε με την άρνηση του διαλόγου. Για μας ο διάλογος είναι η μόνη οδός για την επίτευξη λύσης. Ο διάλογος είναι το μέσο και όχι αυτοσκοπός. Γι΄ αυτό ο διάλογος πρέπει να είναι ουσιαστικός και να εδράζεται σε συνισταμένες κοινά αποδεκτές που θα καθορίζουν το περιεχόμενο του τελικού στόχου. Μόνο έτσι δημιουργούνται πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές, για να καταστεί ο διάλογος αποτελεσματικός και καρποφόρος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μία νέα πρωτοβουλία που θάναι καταδικασμένη σε αποτυχία, επειδή οι προθέσεις της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι αρνητικές και οι μεθοδεύσεις, όσων διαδραματίζουν ρόλο, συνεχίζουν να παραγνωρίζουν τα συμφέροντα και των Ελλήνων της Κύπρου.

    Η πρόθεσή μας για διάλογο και η διάθεση για μια συμβιβαστική, αλλά λειτουργική, βιώσιμη και ισορροπημένη λύση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σημάδι αδυναμίας ή κόπωσης. Δεν προσφερόμαστε να παραδώσουμε γην και ύδωρ, μέσω ενός εκβιαστικού διαλόγου. Αν η τουρκική πλευρά εξακολουθεί νάναι απρόθυμη και ανέτοιμη να συνομιλήσει με πνεύμα συναίνεσης, αν η τουρκική πλευρά συνεχίζει να αυθαιρετεί και να εμμένει στα διχοτομικά σχέδιά της, αν η τουρκική πλευρά αρνείται να μετακινηθεί από τις απαράδεκτες θέσεις της και να μεταβάλει την αναχρονιστική νοοτροπία και πολιτική της, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να προβαίνουμε σε συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς μέχρι να τη συναντήσουμε. Οι υποχωρήσεις δεν είναι σύμβολο του αγώνα μας. Στις υποχωρήσεις υπάρχουν τα ελάχιστα όρια ασφάλειας. Κι αυτά τα όρια δεν πρόκειται ποτέ να τα υπερβούμε. Γιατί υπέρβαση αυτών των ορίων σημαίνει άλμα στο κενό, υπέρβαση αυτοκαταστροφής. Δεν προτιθέμεθα να προχωρούμε υποχωρώντας. Αρνούμαστε να δεχθούμε τη θεωρία μερικών λιπόψυχων ότι οι υποχωρήσεις είναι υποχρέωση του αδικημένου, ενώ οι απαιτήσεις είναι προνόμοιο του αδικούντος. Αυτή η λογική οδηγεί στη συνεχή σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και στην παράδοσή μας άνευ όρων.

    Μας υπενθυμίζουν, υπερτονίζοντας μερικοί, ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μας. Σίγουρα, συνειδητοποιούμε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας άγονης ροής του χρόνου. Δεν εξαρτάται, όμως, από μας ο χρόνος λύσης του Κυπριακού. Δεν ευθυνόμαστε εμείς αν η τουρκική αδιαλλαξία και αρνητική στάση παρατείνουν την εκκρεμότητα του προβλήματος. Αλλά ούτε και μπορούμε, χάριν του χρόνου, να σπεύσουμε να υπογράψουμε μιαν οποιανδήποτε διευθέτηση, απλά και μόνο για να κλείσει το θέμα. Το θέμα δεν κλείνει με επιπόλαιες, άδικες και ετοιμόρροπες ρυθμίσεις. Μια πρόχειρη, βιαστική και εύθραυστη διευθέτηση θα είναι για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό η θλιβερή αρχή ενός τραγικού τέλους.

    Όσοι με πρόσχημα τον παράγοντα χρόνου μας επικρίνουν ή μας πιέζουν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν κουραστήκαμε να αγωνιζόμαστε. Ούτε εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αντίστασής μας. Θα πρέπει ακόμη να λάβουν υπόψη, ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάρτηση με το στόχο ένταξης της Τουρκίας έχει διαφοροποιήσει τη σημασία και το ρόλο του παράγοντα χρόνου. Σήμερα βρίσκεται και η Άγκυρα μπροστά σε χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις, για επίτευξη του δικού της στρατηγικού στόχου που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπερβάλλουμε αλλά ούτε και δεχόμαστε να υποτιμούμε την πολιτική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συμφωνούμε με την ένταξη της Τουρκίας, όμως υπενθυμίζουμε ότι αυτή η πορεία περνά από τη Λευκωσία. Περνά από την επίλυση του Κυπριακού όχι με τους όρους της Άγκυρας, αλλά με τους όρους που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως πολιτική συμπεριφορά κάθε μέλους και υποψήφιας χώρας.

    Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε, ούτε και παραγνωρίζουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων στη διεθνή σκηνή. Αλλά ούτε και ασπαζόμαστε ηττοπαθείς θεωρίες και προσεγγίσεις που μας οδηγούν στη μοιρολατρία και την εγκατάλειψη του αγώνα. Πιστεύουμε στο δίκαιο της υπόθεσής μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση των κινδύνων αλλά και του ιστορικού μας χρέους. Και η ιστορία θα μας κρίνει από αυτό που θα κληροδοτήσουμε στις μέλλουσες γενιές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη στήριξη της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού θα έρθει η μέρα της δικαίωσης.

    Ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στην Ελληνική Κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα και στον ελληνικό λαό για τη μέχρι τώρα συμπαράσταση και βοήθεια που του παρέχεται. Το Κυπριακό είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνισμού και μαζί μπορούμε, αξιοποιώντας τις διεθνείς συγκυρίες και δεδομένα, να πετύχουμε την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων στην Κύπρο.

    Στην ιστορίας μας υπήρξαμε πάντοτε σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας. Αυτό το ρόλο θέλουμε και σήμερα να διαδραματίσουμε, με μία Κύπρο ελεύθερη που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, με πλήρεις ελευθερίες και δικαιώματα.

    Γι΄ αυτές τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες θυσιάστηκαν αυτοί που σήμερα μνημονεύουμε.

    Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε, ενωμένοι και απτόητοι, με σύνεση και υπευθυνότητα, αλλά και με πίστη και αποφασιστικότητα, τη μεγάλη πορεία μας για τη δικαίωση του μαρτυρικού λαού μας. Αυτό απαιτούν από μας οι νεκροί που μνημονεύουμε σήμερα. Αυτό υπαγορεύουν σε μας η ιστορία μας και όλοι οι ήρωες και μάρτυρες των εθνικών μας αγώνων. Σε εμάς εναπόκειται να φανούμε αντάξιοι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 July 2005 - 17:49:18 UTC