Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δύο Κύπριοι τραυματίες
  • [02] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ζακχαίος - ΕΕ - Σλοβακία
  • [03] (Κ) Λονδίνο - Εκρήξεις - Θύματα - Μουσουλμάνοι
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας - Συνάντηση
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Τρομοκρατία - Λονδίνο - Κύπριοι
  • [11] (Κ) ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Αγνοούμενοι - Λείψανα
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Συντονιστής Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεως - Τηλεφωνήματα
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΠΑΔΕΕ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [17] (Κ) ΕΔΗ - Λονδίνο - Επιθέσεις
  • [18] (Κ) Πάφος - Δώρος Θεοδώρου - Τρομοκρατία
  • [19] (Κ) ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα για 2004
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Οικονομία
  • [26] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Hermes - Υπογραφή συμφωνίας
  • [27] (Κ) Μόσχα - Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [29] (Κ) ΕΕ - Eurostat - Επενδύσεις - Κύπρος
  • [30] (Κ) ΕΕ - «Λεονάρντο ντα Βίντσι» - Κύπριοι
  • [31] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Μόσχα - Κυπριακό
  • [32] (K) Πάφος - Αεροδρόμιο - Απεργία
  • [33] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βρετανία - Συλλυπητήριο τηλεγράφημα
  • [34] (Κ) Μολυβιάτης - Ελλάδα - Ρωσία - Τρομοκρατία
  • [35] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Απεργία - Συνεχίζεται

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δύο Κύπριοι τραυματίες

    Δύο Κύπριοι περιλαμβάνονται ανάμεσα στους τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων χθες στο Λονδίνο.

    Πρόκειται για τον Φίλιππο Πάτσαλο, 52 χρόνων, από τα Λεύκαρα, καθηγητή νευρολόγο, ο οποίος εντοπίσθηκε στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης του ιδίου νοσοκομείου βρίσκεται και η επίσης κυπριακής καταγωγής Ντανιέλ Κόλια.

    [02] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ζακχαίος - ΕΕ - Σλοβακία

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος μετέχει στις εργασίες της Ατυπης Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της ΕΕ που αρχίζουν σήμερα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

    [03] (Κ) Λονδίνο - Εκρήξεις - Θύματα - Μουσουλμάνοι

    Ο αριθμός των νεκρών από τις χθεσινές εκρήξεις στο Λονδίονο είναι, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, 35 και ο αριθμός των τραυματιών 700 από τους οποίους οι 100 περίπου σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

    Ανάμεσα σ αυτούς και δυο κυπριακής καταγωγής, ο Φίλιππος Πάτσαλος, 52 χρόνων, καθηγητής Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας που μέχρι αργά χθες βράδυ περιλαμβανόταν στον κατάλογο αγνοουμένων και η Ντανιέλ Κόλια. Και οι δυο βρίσκονται σε θαλάμους εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρό και σε λεωφορεία χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών, οι δύο Κύπριοι που συγκαταλέγονται στους κρίσιμα τραυματίες, η κατακραυγή από όλη την υφήλιο, τα συλληπητήρια του Προέδρου Παπαδόπουλου, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε χώρους βρετανικών συμφερόντων και σε Πρεσβείες στην Κύπρο και η ακύρωση ταξιδιών από Κύπριους προς Λονδίνο, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Τα κύρια θέματα από την τοπική επικαιρότητα είναι ύπαρξη 60 λειψάνων Ε/Κ που βρίσκονται στο υπόγειο του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στα κατεχόμενα, η έλλειψη φαρμάκων και η απόφαση του Εκλογοδικείου για τις ευρωεκλογές.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΤΡΟΜΟΣ'' γράφει ότι στις 8:49 π.μ. τοπική ώρα, οι τρομοκράτες άρχιζαν το μακάβριο έργο των επιθέσεων τους στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας σπέρνοντας το θάνατο και τον πανικό. Εξι συνολικά επιθέσεις τάραξαν το Λονδίνο με κτυπήματα στο μετρό και σε λεωφορεία. Επιθέσεις που πιστεύεται ότι είναι έργο των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα. Στους κρίσιμα τραυματισμένους είναι και δύο Κύπριοι, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου Φίλιππος Πάτσαλος και η 19χρονη Ντανιέλλα Κόλια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε κινητοποίηση λαμβάνοντας μέτρα ασφαλείας τόσο σε χώρους βρετανικών συμφερόντων όσο και σε Πρεσβείες.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τρομοκρατία'' γράφει ότι εκατοντάδες οι νεκροί και τραυματίες στο Λονδίνο από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία και στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Σε διάγγελμα ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέδωσε την τρομοκρατική ενέργεια στη σύνοδο των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών αποφεύγοντας να κάνει αναφορά σε πιθανό ενδεχόμενο, οι επιθέσεις να αφορούν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, οι Τουρκοκύπριοι ξόδεψαν στις ελεύθερες περιοχές χρησιμοποιώντας τις πιστωτικές τους κάρτες 19,3 εκ. λίρες σε σχέση με 3,5 εκ. λίρες που δαπάνησαν οι Ελληνοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι επιβάτες μου είναι όλοι νεκροί'' αναφέρει ότι αυτά είναι τα λόγια που είπε ο οδηγός του λεωφορείου που ανατινάχθηκε στο Λονδίνο όταν τηλεφώνησε στην Κύπρια γυναίκα του. Εν τω μεταξύ υπόσχεση προς τους Βρετανούς και προειδοποίηση προς τους τρομοκράτες ότι δεν θα επικρατήσουν, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη όσον αφορά την ύπαρξη 60 λειψάνων στο υπόγειο του ''υπουργείου εξωτερικών'' στα κατεχόμενα, ο οποίος σημειώνει ότι με το θέμα δημιουργείται μια πολύ σοβαρή αναστάτωση και απογοήτευση στις οικογένειες των αγνοουμένων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σύνοδος τρόμου ξεπερνούν τους 50 οι νεκροί'' γράφει ότι μια ημέρα μετά τους πανηγυρισμούς για την ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2012 και με την Σύνοδο των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σκοτία, το κτύπημα πάγωσε την υφήλιο. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο προκάλεσαν το φόβο σε Κύπριους που σκόπευαν να ταξιδέψουν στην αγγλική πρωτεύουσα και ακύρωσαν τα εισιτήριά τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΔΕΚ επαναφέρει το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ώστε να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετέχει ουσιαστικά και πλήρως στο συλλογικό σύστημα ασφάλειας της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ'' γράφει ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις επιθέσεις στο Λονδίνο και εξέφρασε την συμπάθειά της στο βρετανικό λαό. Ταυτόχρονα σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο σήμανε συναγερμός και τέθηκαν σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το γάντι στους φαρμακοποιούς έριξε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης καλώντας τους να άρουν τα μέτρα αντίδρασης που εξήγγειλαν προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα της συνεργασίας ιδιωτικών και κρατικών φαρμακείων.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σε κλοιό τρόμου το Λονδίνο'' γράφει ότι δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τις ισχυρές εκρήξεις στο μετρό και σε λεωφορεία στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο βρετανικός λαός δέχεται από χθες την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλου του πλανήτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Εκλογοδικείο, με ενδιάμεση απόφασή του, απέρριψε αίτημα του ΚΣ ΕΔΕΚ στο οποίο ζητούσε επανακαταμέτρηση των ψήφων των ευρωεκλογών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''37 σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο'' γράφει για τον εφιάλτη που επικράτησε κατά την ώρα αιχμής όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις που άφησαν ολόκληρη την πόλη σε σοκ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα συλλυπητήριά τους για τις επιθέσεις του Λονδίνου έστειλαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η εβδομαδιαία αγγλική εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Το Λονδίνο αιφνιδιάστηκε'' γράφει ότι οι χθεσινές επιθέσεις αποτελούν τις χειρότερες από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σημειώθηκαν μια ημέρα μετά την ανάληψη από το Λονδίνο της Ολυμπιάδας του 2012. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου καλεί για μια ανεπίσημη συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Η σειρά του Λονδίνου'' γράφει ότι ''Ο Μπλέρ θερίζει τον τρόμο που έσπειρε''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενώ ''ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και στενοί συνεργάτες του αποφάσισαν να δεχθούν πίσω στο κόμμα τον Πρόδρομο Προδρόμου έβαλε βέτο ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος και έτσι η επιστροφή δεν έγινε''.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις - Δύο Κύπριοι τραυματίες

    Δύο Κύπριοι περιλαμβάνονται ανάμεσα στους τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων χθες στο Λονδίνο.

    Πρόκειται για τον Φίλιππο Πάτσαλο, 52 χρόνων, καθηγητή Πανεπιστημίου και ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογίας που μέχρι αργά χθες βράδυ περιλαμβανόταν στον κατάλογο αγνοουμένων και η Ντανιέλ Κόλια. Και οι δυο βρίσκονται σε θαλάμους εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Royal London.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΥΠΕΞ - Βουλή - Μπλερ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων χθες στο Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως ''η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου καταδικάζουν έντονα τέτοιες φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο βρετανικό λαό και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία κάθε είδους''.

    «Με βαθιά θλίψη άκουσα τα συνταρακτικά νέα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών αθώων ζωών και τον τραυματισμό πολλών άλλων, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε στο Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εκφράζοντας συγκλονισμό και βαθιά θλίψη για τα δυσάρεστα νέα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

    Σημειώνει ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία κάθε μορφής.

    Οπως αναφέρει στο μήνυμά του ο ΥΠΕΞ «με συγκλονισμό και βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τα δυσάρεστα νέα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές απώλειες».

    «Εκ μέρους του λαού, της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά, σας διαβιβάζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας και βαθύτατη συμπάθεια», ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Τέτοιες πράξεις βίας, είπε, «οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο στο βρετανικό λαό, αλλά αποτελούν ωμή επίθεση στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών, καταδικάζονται έντονα και ανεπιφύλακτα. Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία κάθε μορφής».

    Ο Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο και τις οικογένειές τους, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του λαού της Κύπρου προς το βρετανικό λαό και ότι το σώμα τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

    ''Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μελών της Βουλής δηλώνω ότι καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα στο Λονδίνο'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας χθες το απόγευμα, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

    ''Ηταν και παραμένει θέση μας και πιστεύω όλων'', συνέχισε, ''ότι τρομοκρατικές πράξεις που πλήττουν αθώους ανθρώπους, δεν επιλύουν ούτε τα προβλήματα φτώχειας ούτε τα προβλήματα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης των λαών των χωρών του τρίτου κόσμου''.

    ''Ο κυπριακός λαός στέκεται δίπλα στο βρετανικό λαό και ενώνουμε τη φωνή μας, καταδικάζοντας τις τρομοκρατικές και στυγερές αυτές πράξεις'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Τασσόμαστε'', πρόσθεσε, ''ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η αλληλοκατανόηση και ο διάλογος, για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα''.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Ουγγαρίας - Βρετανία - Εκρήξεις

    Θλίψη και συγκλονισμό εξέφρασαν στη Λευκωσία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ουγγαρίας Γιώργος Ιακώβου και Ferenc Somogyi, αντίστοιχα, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες το Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχαν, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε μεγάλη θλίψη και αποτροπιασμό για τα τρομοκρατικά κτυπήματα.

    Είπε επίσης ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί μια ομάδα για συντονισμό με τις βρετανικές Αρχές, ώστε να εξακριβωθεί αν υπάρχουν Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων στο Λονδίνο. Μέχρι στιγμής, είπε, δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι υπάρχουν θύματα, είτε μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου είτε επισκέπτες.

    Ο κ. Somogyi είπε ότι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια.

    Κυπριακή Αστυνομία - Μέτρα ασφάλειας - Βρετανικά συμφέροντα

    Η κυπριακή Αστυνομία έχει λάβει πρόσθετα μέτρα ασφάλειας μετά το μπαράζ εκρήξεων στο Λονδίνο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας τόσο στη Λευκωσία όσο και σε άλλες πόλεις καθώς και στα αεροδρόμια για προστασία κυρίως βρετανικών συμφερόντων στην Κύπρο.

    Επίσης έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και για προστασία των συμφερόντων άλλων χωρών.

    Αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ο Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Peter Thacker δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτά δεν προς δημοσιοποίηση.

    Ο κ. Thacker, ερωτηθείς κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας μετά το μπαράζ εκρήξεων στο Λονδίνο, ανέφερε πως δεν υπάρχει οτιδήποτε το ανακοινώσιμο πέραν του ότι τα μέτρα ασφαλείας διαμορφώνονται σύμφωνα με τις περιστάσεις και όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.

    ΔΗΣΥ - Επιθέσεις στο Λονδίνο

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το νέο κτύπημα της διεθνούς τρομοκρατίας στο Λονδίνο.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. «Η τυφλή βία που κτύπησε για πρώτη φορά την 11 Σεπτεμβρίου, 2001 στη Νέα Υόρκη, στράφηκε μετά στη Μαδρίτη και τώρα στο Λονδίνο, γεμίζοντας με αγωνία κάθε λογικό άνθρωπο», αναφέρει.

    Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι - Δημοσιεύματα

    Η κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε χθες τα όσα αναφέρονται στον ε/κ και τ/κ Τύπο ότι η τ/κ πλευρά έχει στα χέρια της λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε 60 Ε/Κ δολοφονηθέντες το 1974.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι με τα δημοσιεύματα αυτά δημιουργείται μια πολύ σοβαρή αναστάτωση και απογοήτευση στις οικογένειες και συγγενείς των αγνοουμένων.

    ''Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσον αυτά που αναφέρονται είναι αληθή ή όχι. Εάν έγιναν αυτές οι δηλώσεις, ανεπίσημες έστω του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς ορισμένους εκπροσώπους του Τύπου, θεωρώ ότι παραβιάζεται η αναγκαία εμπιστευτικότητα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα των αγνοουμένων'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπολογικό εργαστήριο στη νεκρή ζώνη για ταξινόμηση λειψάνων και έχει επιτευχθεί συμφωνία για την περαιτέρω διερεύνηση DNA για ταυτοποίηση των λειψάνων. Είπε πως σήμερα συνεδριάζει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

    Εκπρόσωπος - Επιστολή Παμίρ - Απάντηση Μαυρογιάννη

    Οι τουρκικές θέσεις που περιέχονταν σε επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Ουμίτ Παμίρ, αποδεικνύουν τη διχοτομική πολιτική της Αγκυρας που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες για επίλυση και επανένωση της Κύπρου.

    Αυτό ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την επιστολή Παμίρ, ημερομηνίας 31 Μαϊου, που έχει κυκλοφορήσει ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η επιστολή περιέχει στοιχεία που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την διχοτομική πολιτική της Αγκυρας, την επιμονή τους στη χωριστική πολιτική και την ύπαρξη δήθεν δύο κρατών και κυβερνήσεων, πράγμα που αποτελεί πλήγμα εναντίον των προσπαθειών για σωστή προώθηση των προσπαθειών για τελική λύση και επανένωση της χώρας μας'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε στην επιστολή Παμίρ με σαφή στοιχεία προς ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας.

    Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν εκ μέρους της τ/κ κοινότητας άλλαξε τα δεδομένα δεν ευσταθεί και ''αυτό δεν το λεει μόνο η πλευρά μας αλλά το διαπίστωσε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη που είπε ότι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν δεν έχει αλλάξει την προηγούμενη κατάσταση στο νησί''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

    Την υποστήριξη της Ουγγαρίας στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες, καθώς και την αντίθεσή της σε οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ferenc Somogyi, o οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Somogyi για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, για την εξεύρεση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να αντέχει στο χρόνο.

    Ανταλλάγηκαν, επίσης, απόψεις για τα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα μετά την τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

    Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Somogyi με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου επιβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις Κύπρου και Ουγγαρίας τόσο στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και σε θέματα που αφορούν τις διμερείς τους σχέσεις.

    Ο κ. Somogyi τόνισε κατά τη συνάντηση ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ, στη βάση της εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης από τα υποψήφια κράτη - μέλη.

    Ιακώβου και Somogyi αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα και ειδικότερα το θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης, το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου μήνα σε σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007 - 2013, το Κυπριακό, καθώς και για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Εξάλλου ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ότι η Ουγγαρία ήταν η δεύτερη χώρα που επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα, καθώς και ότι η χώρα αυτή ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που αποδέχθηκαν να μειωθούν οι πόροι που παίρνουν από την ΕΕ, προκειμένου να εγκριθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

    Στη συζήτηση, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, τέθηκαν και το Κυπριακό, το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ, προκειμένου αυτή να καλύπτει και τα δέκα κράτη -μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι κοινοτικοί κανονισμοί για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Somogyi έγινε χθες δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μολυβιάτης - Ιβανόφ - Συνάντηση

    Το άριστο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ στη Μόσχα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Μολυβιάτης όσο και ο κ. Ιβανόφ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκε και το Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνεργασία Ελλάδας Ρωσίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκε κατά τις επισκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα.

    Οι κύριοι Μολυβιάτης και Ιβανόφ συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια, τις εξελίξεις στα βαλκάνια, το Κυπριακό, τη Μέση Ανατολή και διαπιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό σύμπτωση απόψεων.

    Επίσης τη συνάντηση απασχόλησαν τα χθεσινά γεγονότα στο Λονδίνο, που στάθηκαν αφορμή Μολυβιάτης και Ιβανόφ να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα της τρομοκρατίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Ζακχαίος - ΕΕ - Σλοβακία

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος μετέχει στις εργασίες της Ατυπης Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των 25 χωρών μελών της ΕΕ που άρχισαν χθες στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Σύνοδος είναι διήμερη και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί είναι η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2007 - 2013, η εμπειρία ενός χρόνου διεύρυνσης με τα 10 νέα κράτη- μέλη και οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη σύσταση Κοινής Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Υπηρεσίας.

    ΕΕ - Βρυξελλες - Οικουμενικός Πατριάρχης

    Επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει την προσεχή εβδομάδα (11-13 Ιουλίου) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα συναντηθεί με ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, Ευρωβουλευτές και διπλωμάτες.

    Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προβλέπει χωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ευρωβουλής Γιουσέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα με 4 Επιτρόπους, το Μάρκο Κυπριανού, το Σταύρο Δήμα, τον Ολι Ρεν (διεύρυνση) και τον Γιαν Φίγκελ (εκπαίδευση, πολιτισμός, πολυγλωσσία).

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής Ελλάδας

    Η λαϊκή ετυμηγορία του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου έχει γίνει σαφής σε όλους όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης, προσθέτοντας ότι οι όποιες προσπάθειες για προώθηση των διαπραγματεύσεων απαιτούν σοβαρή προετοιμασία.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις, τα αιτήματα και οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ετυμηγορία του Κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του χθες μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ράλλης είπε ότι ''η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμες στιγμές'', προσθέτοντας πως ''η Ελλάδα συμπαρατάσσεται και στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή Κυβέρνηση στις προσπάθειες που ασκεί για λύση του Κυπριακού''.

    Λήδρα Πάλας - ΕΔΗ - ΡΤΚ - Εκδήλωση προς τιμή Βαν ντερ Μιρ

    Την ανάγκη για σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο, υπέδειξε χθες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για υποβοήθηση των διαδικασιών λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ μιλούσε σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμή του στο Λήδρα Πάλας οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με την ευκαιρία της επικείμενης αναχώρησής του από το νησί.

    Τόσο ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου όσο και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ εξήραν τις προσπάθειες και το έργο του αποχωρούντος διπλωμάτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, προκειμένου να γινόταν κατορθωτό μια επανενωμένη Κύπρος να εντασσόταν στην ΕΕ.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο κ. βαν ντερ Μιρ εξέφρασε την απογοήτευση τόσο του ιδίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 το Κυπριακό βρίσκεται σε μια περίοδο περισυλλογής.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ γιατί ''πιστεύουμε ότι θα έχει καταλυτική επίδραση στη λύση του Κυπριακού''.

    Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υπενθύμισε τον κανονισμό για το εμπόριο για την πράσινη γραμμή καθώς και τους κανονισμούς για την οικονομική βοήθεια και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    ΕΕ - Αυτοκίνητα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση του δεύτερου και τελευταίου σταδίου της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου, της Δανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και της Τσεχίας, διότι, όπως αναφέρει, οι 5 αυτές χώρες παρέλειψαν να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη θέσπιση εναρμονισμένων αδειών κυκλοφορίας (ταξινόμηση) οχημάτων.

    Η νομοθεσία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας καθιστώντας δυνατό τον έλεγχο της ικανότητας του οδηγού να οδηγεί συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων. Βελτιώνει επίσης την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς οδικών μεταφορών επειδή εναρμονίζει τις άδειες κυκλοφορίας.

    [06] (K) ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιθέσεις στο Λονδίνο

    To ΚΣ ΕΔΕΚ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Λονδίνο, σημειώνοντας πως ''οι επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών, η αφαίρεση ανθρώπινων ζωών και η πρόκληση τραυματισμών με αυτό τον απεχθή τρόπο δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως δικαιολογία''.

    ''Για μια ακόμα φορά τονίζουμε την ανάγκη να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια της τρομοκρατίας που είναι η φτώχια και η άνιση κατανομή πλούτου και τεχνολογίας και οι παραβιάσεις των αρχών της διεθνούς νομιμότητας σε διάφορες περιοχές του κόσμου'', σημειώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    [07] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει με βδελυγμία και αποτροπιασμό την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει "εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στο λαό της Βρετανίας. Θεωρούμε την τρομοκρατία μια εντελώς απαράδεκτη, απάνθρωπη και βάρβαρη πρακτική. Τέτοιες πράξεις δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι από τους παγκόσμιους δυνάστες, προκειμένου να εξαπολύσουν άδικες και εξίσου τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων λαών".

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας - Συνάντηση

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και διεθνή θέματα με επίκεντρο τα γεγονότα στο Λονδίνο βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν αυτή την ώρα στη Μόσχα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ρωσίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ.

    Υποδεχόμενος τον κ. Μολυβιάτη, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε πόσο έχει αλλάξει η Μόσχα από τη δεκαετία του 1960, όταν ο κ. Μολυβιάτης υπηρετούσε εκεί ως διπλωμάτης.

    ''Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι σχέσεις φιλίας, είναι στενές και ξαπλώνονται τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές περιφερειακό επίπεδο'', είπε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι ''συνεχίζουμε να δίνουμε νέα ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία μας, μετά μάλιστα και τις επισκέψεις στη Μόσχα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία υπέγραψαν την πολιτική διακήρυξη, το σχέδιο δράσης 2005-2007''.

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το Δημοκρατικό Κόμμα με σημερινή του ανακοίνωση καταδικάζει έντονα τις χθεσινές τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο και εκφράζει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του προς το βρετανικό λαό.

    Διακηρύσσει παράλληλα την καταδίκη κάθε είδους τρομοκρατίας και συστρατεύεται με τη διεθνή νομιμότητα στον αγώνα για την πάταξή της.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Τρομοκρατία - Λονδίνο - Κύπριοι

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου διερευνά πληροφορία ότι ο οδηγός ενός εκ των τρένων που κτυπήθηκε κατά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο είναι Αγγλοκύπριος ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως το άτομο αυτό είναι ελαφρά τραυματισμένο.

    Αναφερόμενος στους άλλους δυο κυπριακής καταγωγής μόνιμους κάτοικους Λονδίνου που τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές επιθέσεις, τον Φίλιππο Πάτσαλο και την Ντανιέλ Κόλια, ο κ. Ιακώβου είπε πως το ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για τις δυο αυτές περιπτώσεις χθες νωρίς το βράδυ.

    [11] (Κ) ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα με σημερινή του ανακοίνωση εκφράζει τον αποτροπιασμό του και καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες στο Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκόμματος Δημήτρης Συλλούρης απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο μήνυμα στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, στον οποίο εκφράζει εκ μέρους του κόμματος, συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Αγνοούμενοι - Λείψανα

    Για αυθαίρετες ενέργειες εκ μέρους της τ/κ πλευράς έκανε σήμερα λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί φύλαξης 60 λειψάνων αγνοουμένων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, σε υπόγειο του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών και αμυνας των κατεχομένων.

    ''Ολα αυτά τα οποία κάνουν οι Τούρκοι ή λέγουν ότι κάνουν, ή λέγουν ότι έχουν βρει λείψανα και ότι τα κρατούν είναι εκτός διαδικασίας, είναι επικίνδυνα πράγματα όσον αφορά το θέμα της ταυτοποίησης των λειψάνων. Θα πρέπει να αποφεύγονται'', σημείωσε.

    ''Συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό στοιχείο και υπερβολής και ένα σοβαρό στοιχείο εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης τόσο και στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό'', είπε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας πως το θέμα θα εξεταστεί στα πλαίσια της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Λονδίνο - Τρομοκρατικές επιθέσεις

    Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του καταδικάζει με αποτροπιασμό τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Λονδίνο και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

    ''Η απάνθρωπη αυτή ενέργει συνιστά στίγμα για τον πολιτισμό'', αναφέρει το ΑΚΕΛ και επαναλαμβάνει τη θέση του ότι ''η τρομοκρατία από οπουδήποτε και αν προέρχεται δεν προάγει ούτε στο ελάχιστο τους αγώνες των λαών ενάντια στη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων για εθνική ανεξαρτησία''.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Συντονιστής Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεως - Τηλεφωνήματα

    Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως που λειτουργεί στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε από χθες 500 - 700 τηλεφωνήματα από άτομα που ήθελαν να μάθουν για τους οικείους τους στο Λονδίνο, δήλωσε το πρωί ο Συντονιστής του Κέντρου Αργύρης Αντωνίου.

    ''Εχουμε λάβει αρκετά τηλέφωνα από Κύπριους πολίτες και ακόμη και από ξένους που διαβιούν στην Κύπρο για δικούς τους που διαμένουν στην Αγγλία'', ανέφερε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας πως είναι αρκετές οι περιπτώσεις που έχουν επιλυθεί είτε μέσω του Υπουργείου είτε από τους ίδιους τους συγγενείς που αναζητούσαν τους δικούς τους και πως ''δεν έχουμε υποθέσεις που εκκρεμούν''.

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ΠΑΔΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε σήμερα συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) τα οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης, Πολιτειακός Βουλευτής στις ΗΠΑ Δημήτριος Γιάνναρος δήλωσε μετά τη συνάντηση πως το θέμα της Κύπρου ''μας ενδιαφέρει από πολλά χρόνια και προσπαθούμε και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί μια δίκαιη λύση γιατί δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, είναι θέμα του Ελληνισμού της ελληνικής ιστορίας και θα συνεχίσουμε βεβαίως και εμείς τον αγώνα''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που ανοίχθηκε σήμερα στη βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία για τα θύματα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο.

    [17] (Κ) ΕΔΗ - Λονδίνο - Επιθέσεις

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες μαζί με ολόκληρη τη δημοκρατική ανθρωπότητα καταδικάζουν με αποτροπιασμό τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ως ενέργεια που στρέφεται κατά τις ανθρώπινης ζωής, του πολιτισμού και της ανοικτής, δημοκρατικής κοινωνίας, ανακοίνωση των ΕΔΗ αναφέρει.

    "Εκφράζουμε τη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας προς το βρετανικό λαό και τη πολυπολιτισμική κοινωνία του Λονδίνου και της Μεγάλης Βρετανίας", προσθέτουν οι ΕΔΗ.

    [18] (Κ) Πάφος - Δώρος Θεοδώρου - Τρομοκρατία

    Και στην Κύπρο εφαρμόζεται η αυξημένη επαγρύπνηση των σωμάτων ασφαλείας όπως συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, μετά το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία δήλωσε σήμερα από την Πάφο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, εφαρμόζονται «τόσο σε χώρους βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων κυρίως, όσο και στα σημεία εισόδου στη Δημοκρατία».

    [19] (Κ) ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

    Ετσι, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (overnight lending facility) παραμένουν στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    ''Η Επιτροπή σημείωσε ότι ο διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία συνεδρία στις 9 Ιουλίου, ώστε να υπαγορεύουν στο παρόν στάδιο μεταβολή στα εγχώρια επιτόκια'', δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστουδούλου.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4803               0,4831
    Λίρα Αγγλίας              0,8341               0,8391
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4271            0,4305
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3552            0,3580
    Δολάριο Καναδά                  0,3902            0,3933
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3677            0,3706
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία

    Το ΓΕΕΦ έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία και τις Βρετανικές Βάσεις, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Καταδικάζοντας το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως «είναι κτυπήματα απέναντι στις κοινωνίες μας, στον πολιτισμό μας, απέναντι στην ανθρωπότητα και είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο».

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  214.400,18
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,71     0,79    199.068,66
    FTSE/CySE 20                           398,46     1,04    161.261,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.195,01     1,06    151.461,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.008,47    -0,10      8.236,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          944,82    -0,10      9.276,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.187,81     1,03    159.697,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.220,86     1,23    116.200,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.031,93     3,32      3.711,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            916,41    -0,43     38.216,87
    FTSE Med (07/7/2005)                 7.618,71    -1,60
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [23] (Κ) ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα για 2004

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Σταύρος Κρεμμός χαρακτήρισε καλά τα αποτελέσματα του 2004, σημειώνοντας ότι παρά τη μείωση των τελών και την εισαγωγή του ανταγωνισμού, ο κύκλος εργασιών της Αρχής αυξήθηκε κατά 8,5 εκ. λίρες, ποσοστό 4%.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε στις 2 μμ το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε στη βρετανική Υπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία για τα θύματα των χθεσινών επιθέσεων στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''διαβιβάζω τη συμπάθεια και τις ειλικρινείς μας ευχές προς τα θύματα και τις οικογένειές τους για αυτές τις απαράδεκτες και βάρβαρες επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες στο Λονδίνο''.

    Πρόσθεσε πως ''ο κυπριακός λαός θεωρεί ότι αυτές οι επιθέσεις είναι γενικές επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των λαών σε όλο τον κόσμο''.

    [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Οικονομία

    Οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς ώστε να υπαγορεύουν μεταβολή στα επιτόκια, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα.

    Μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής, τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (overnight lending facility) παραμένουν στο 4,25% και 2,25% αντίστοιχα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στον προβληματισμό που δημιουργεί η τιμή του πετρελαίου, αλλά και στις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο εγχώριο μέτωπο και ιδιαίτερα στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούνιο έχει υποχωρήσει στο 1,7% σε σύγκριση με το 2,8% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2004.

    ''Η Επιτροπή συνεκτιμώντας τα πιο πάνω δεδομένα, καθώς και το γεγονός ότι προέβη πρόσφατα σε δύο σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια, αποφάσισε στο παρόν στάδιο να τηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της ΚΤ της Κύπρου αμετάβλητα'', πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο Διοικητής της ΚΤ επεσήμανε ότι αν η αυξητική τάση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς συνεχιστεί οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία θα είναι ''ακόμη χειρότερες'', σημειώνοντας όμως ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι χρειάζεται διαφοροποίηση της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής.

    ''Είμαστε ακόμη σε θέση να παραμείνουμε σταθεροί στις στοχεύσεις του προγράμματος σύγκλισης τόσο στα δημόσια οικονομικά όσο και στον πληθωρισμό και τα επιτόκια, πολύ περισσότερο δε σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά οπωσδήποτε οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου δυσχεραίνουν όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και τις άλλες χώρες'', είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις που θέλουν τη τιμή του πετρελαίου να σκαρφαλώνει στα 80 δολάρια το βαρέλι το χειμώνα, ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι η πρόβλεψη των 80 δολαρίων το βαρέλι δεν θα πραγματοποιηθεί, προσθέτοντας ότι εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, ''δεν θα είναι μόνιμη κατάσταση πραγμάτων''.

    ''Συνεπώς και δεδομένου ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη απέχει ακόμη τουλάχιστον μια διετία, δεν θεωρώ ότι θα μπορούσε από μόνη της μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη να οδηγήσει σε αναθεώρηση των στοχεύσεων μας'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πώς οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι υπάρχει μια κατ' αρχή διαπίστωση ότι λόγω του ψύχραιμου χειρισμού των επιθέσεων αυτών από τις βρετανικές Αρχές, ''ήδη τα σημερινά χρηματιστηριακά και άλλα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δραματικές ή οι θεαματικά δυσμενείς επιπτώσεις δεν θα έχουν επισυμβεί''.

    Υποδεικνύοντας ότι ''χρειάζεται μια στενή παρακολούθηση γιατί αυτά τα πράγματα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με την ψυχολογία που θα επικρατήσει'', ο κ. Χριστοδούλου παρατήρησε ότι ''για την ώρα φαίνεται ότι τα χειρότερα που φοβούνται κάποιοι, και λογικά ίσως, δεν φαίνεται να εκτιμηθούν ως επερχόμενα''.

    Ερωτηθείς αν η ΚΤ προβληματίζεται από τη σχέση της κυπριακής λίρας με το Ευρώ, η οποία παρουσιάζει απόκλιση από τον κεντρικό άξονα του 2,25%, ο κ. Χριστοδούλου παραδέχθηκε από την ένταξη της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ στις 2 Μαΐου, υπάρχει μια τάση αύξησης της ισχύος της αξίας της λίρας ή ενίσχυσης της ισοτιμίας της λίρας έναντι του ευρώ.

    Εξήγησε πως αυτή η τάση θεμελιώνεται σε μεγάλο βαθμό και από την ανάλογη αύξηση των εισροών σε ξένο συνάλλαγμα και έχει οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο που όντως η συναλλαγματική ισοτιμία καθ' όσον αφορά την αγορά έχει υπερβεί την καθορισμένη επίσημη ισοτιμία κατά 2,30% περίπου.

    ''Η εξέλιξη δεν είναι ανησυχητική. Ανησυχητική και προβληματική θα ήταν η αντίστροφη εξέλιξη, αν δηλαδή είχαμε καθοδική τάση και πορεία σε σχέση με την ισοτιμία της κυπριακής λίρας'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ''δεν μπορεί να αφεθεί ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε περίπτωση που θα ήταν συνεχώς ανοδική η τάση και η πορεία''.

    ''Από την εκτίμηση που κάνουμε'', κατέληξε, ''φαίνεται ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και θεωρούμε ότι είναι μια φυσιολογική και φυσική εξέλιξη και τάση που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους δύο μήνες, η οποία συνδέεται και με εποχιακούς λόγους, δεδομένου ότι είναι η περίοδος των αυξημένων εισροών που υπάρχουν λόγω του τουρισμού''.

    [26] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Hermes - Υπογραφή συμφωνίας

    Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων η Συμφωνία Παραχώρησης με την Κοινοπραξία Hermes Airports, που προνοεί την ανάπτυξη και διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια, με τη μέθοδο του ΒΟΤ (Build - Operate - Transfer).

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και εκ μέρους της Κοινοπραξίας ο Νίκος Σιακόλας της εταιρείας Cyprus Trading Corporation Ltd.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Θράσου αναφέρθηκε στη διαδικασία των προσφορών για το έργο, την κατάληξη στην Κοινοπραξία Hermes Airports και την επίτευξη μέσω διαπραγματεύσεων τελικής συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ισοβαρή, που διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα του κράτους, προσθέτοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ''ορθή και νομότυπη''.

    Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα είναι ''το μεγαλύτερο κατασκευαστικό συμβόλαιο που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία'', σημειώνοντας ότι ''αφορά την κατασκευή δύο αερολιμένων έναντι συνολικής κατασκευαστικής δαπάνης της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ και τη διαχείρισή τους με συνολικά προβλεπόμενα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ''.

    Ο κ. Θράσου εξήγησε ότι η πρώτη φάση του νέου Αερολιμένα Λάρνακας θα μπορεί να εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να κατασκευάσει και τη δεύτερη φάση, με την οποία θα επεκταθεί το αεροδρόμιο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί 9 εκ. επιβάτες ετησίως με πολύ ψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ο νέος Αερολιμένας Πάφου θα μπορεί να εξυπηρετεί 2,7 εκ. επιβάτες ετησίως.

    Ο νέος Αερολιμένας Λάρνακας θα είναι έτοιμος σε 3,5 χρόνια μετά την υπογραφή της Οικονομικής Συμφωνίας, δηλαδή σε περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ ο νέος Αερολιμένας Πάφου θα είναι έτοιμος σε 2,5 χρόνια μετά την Οικονομική Συμφωνία, δηλαδή σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα.

    [27] (Κ) Μόσχα - Μολυβιάτης - Λαβρόφ - Συνάντηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρίσκονται στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας που παραθέτει αυτή την ώρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στον Έλληνα ομόλογο του Πέτρο Μολυβιάτη.

    Νωρίτερα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα διμερή τους θέματα, τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του πολιτισμού, της επιστήμης, και της οικονομίας αλλά και στο πλαίσιο της συνεργασίας τους στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις του Οργανισμού.

    Επίσης συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και Ρωσίας-ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια αλλά και διεθνή περιφερειακά ζητήματα.

    [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν και πάλι το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 1,03%, κλείνοντας στις 1.187,81 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,79% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,71 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 214.000 λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 28% του ημερήσιου τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,04% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,46 μονάδες.

    [29] (Κ) ΕΕ - Eurostat - Επενδύσεις - Κύπρος

    Σε 1 δις ευρώ ανήλθαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο το 2004, ενώ οι κυπριακές επενδύσεις στο εξωτερικό έφτασαν τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) της ΕΕ.

    Ειδικότερα, το 2004 επενδύθηκαν στην Κύπρο 500 εκατ. ευρώ προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη και 500 εκατ. ευρώ, που είχαν προέλευση τρίτες χώρες. Το ίδιο έτος επενδύθηκαν κυπριακά κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ και 300 εκατ. ευρώ σε τρίτες χώρες.

    [30] (Κ) ΕΕ - «Λεονάρντο ντα Βίντσι» - Κύπριοι

    Το 2005 θα λάβουν μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης «Λεονάρντο ντα Βίντσι» 258 Κύπριοι ασκούμενοι, ενώ από ελληνικής πλευράς θα λάβουν μέρος 2.017 ασκούμενοι.

    [31] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Μόσχα - Κυπριακό

    Αθήνα και Λευκωσία στοχεύουν στην επανένωση της Κύπρου με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, που θα λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από τη Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ''επιθυμούμε την επανένωση του νησιού, ώστε όλοι οι κάτοικοι του, Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά της ειρήνης, της ειρηνικής συμβίωσης και της συμμετοχής στην ΕΕ''.

    [32] (K) Πάφος - Αεροδρόμιο - Απεργία

    Σε μεγάλη ταλαιπωρία υπόκειται το επιβατικό κοινό που φθάνει η αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Πάφου λόγω της επαόριστον απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Αεροπορίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Αεροπορία μέχρι τα μεσάνυκτα θα επηρεαστούν από την απεργία 12 συνολικά πτήσεις, εννέα αφίξεις και τρεις αναχωρήσεις.

    [33] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βρετανία - Συλλυπητήριο τηλεγράφημα

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας Alistair Darling για τα θύματα των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο,απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Στο τηλεγράφημα ο κ. Θράσου τονίζει την ετοιμότητα του Υπουργείου Συγκοινωνιών για συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας.

    [34] (Κ) Μολυβιάτης - Ελλάδα - Ρωσία - Τρομοκρατία

    Η Ελλάδα στοχεύει στη προώθηση της συνεργασίας της με τη Ρωσία στο στρατιωτικό τομέα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη ρωσική πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην χώρα.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ και το Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ είπε ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ατμόσφαιρα φιλίας και κατανόησης και πνεύμα συνεργασίας, γεγονός που όπως είπε, αντανακλά τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρωσία και οι οποίες πηγαίνουν πολύ πίσω στο βάθος της ιστορίας.

    [35] (Κ) Αεροδρόμιο Λάρνακας - Απεργία - Συνεχίζεται

    Θα συνεχιστεί η επ΄ αόριστον απεργία των ωρομίσθιων εργαζομένων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της Τμηματικής Επιτροπής ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού του Αερολιμένα Λάρνακας Πανίκος Καρανίκκης.

    Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχουν επηρεαστεί από την απεργία 70 συνολικά πτήσεις.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Καρανίκκης είπε πως οι εργαζόμενοι ''δεν θα υπακούσουν στις συντεχνίες τους'' και θα συνεχίσουν την απεργία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 July 2005 - 17:49:30 UTC