Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών Βρετανίας
  • [04] (Κ) ΕΚ - Χρηματοδοτική στήριξη Κύπρου και Μάλτας
  • [05] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Μπεγλίτης - Κύπρος - ΚΕΠΠΑ
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας
  • [08] (Κ) Καρογιάν - Ομάδα συγγενών Τ/Κ αγνοουμένων
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Λονδίνο - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Νομοθεσία
  • [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μολυβιάτης - Μόσχα - Επίσκεψη
  • [14] (Κ) ΕΕ - Υδράργυρος - Τόνος - Εγκυοι
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Σογιέρ - Επαφές κομμάτων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εποικισμός
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολι Ρεν - Πρωτόκολλο
  • [19] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Καραμανλής - Αγκυρα - Επίσκεψη
  • [20] (Κ) Λονδίνο - Ολυμπιακοί - Πανηγυρισμοί
  • [21] (Κ) Αθήνα - Φραγκίσκος Βέρος - ΥΠΕΞ - Πρόγραμμα ΣΑ ΟΗΕ
  • [22] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΠΓΔΜ
  • [23] (Κ) ΕΚ - Γιαννάκης Μάτσης - Εκθεση Χατζηδάκη
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρωτοβουλία

    Η κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση προετοιμασίας για επανάνερξη των διαπραγματεύσεων, προέρχεται από την ε/κ πλευρά και βρίσκεται στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος σε ειρωνικά σχόλια περί πρωτοβουλίας που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ''για μας πρωτοβουλία είναι η κάθε ενέργεια που στοχεύει στη σωστή προετοιμασία για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων''.

    Τζακ Στρο - Κυπριακό - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας

    Η καλύτερη ελπίδα για επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο μακροπρόθεσμα και ενοποίηση του νησιού είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γιατί η Αγκυρα γνωρίζει ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συζήτησης στη βρετανική βουλή στις 30 Ιουνίου με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία, ο κ. Στρο είπε πως ''η κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ εξίσου, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους''.

    Πέτερινγκ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Καμία πρόοδος δεν μπορεί να σημειωθεί στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ χωρίς ''ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση της Κύπρου'' τονίζει ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκέρντ Πέτερινγκ σε επιστολή του προς τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τόνι Μπλερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ, η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να εξαρτηθεί από την ορθή υλοποίηση και την πιστή εφαρμογή των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί και όχι μόνο από την υιοθέτησή τους.

    Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ελλάδας - Συνάντηση

    Την πρώτη τους συνάντηση είχαν χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρης Ράλλης, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις διαδικασίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχουν σχέση με την Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ενημέρωσε τον κ. Ράλλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης για την πολύτιμη, σταθερή και ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

    Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Ferenc Somogyi θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 7 και 8 Ιουλίου, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ο Ούγγρος ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Χριστόφια τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλέανθους και μέλη της Επιτροπής.

    ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση

    Στην κοινή θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για να βρεθούν κοινές συνισταμένες πάνω στο Κυπριακό και να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, κατέληξαν χθες το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων με επικεφαλής το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, είχαν χθες συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ΕΚ - Ολι Ρεν - Αγκυρα - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    «Η μη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την πλευρά της Τουρκίας συνεπάγεται και μη άνοιγμα των σχετικών με την Τελωνειακή Ενωση κεφαλαίων που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ότι Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια προχθεσινοβραδινής ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε στο Στρασβούργο.

    Ωστόσο, ο Φινλανδός Επίτροπος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ως προς το ερώτημα που του τέθηκε αναφορικά με το πώς σχεδιάζει η Κομισιόν να χειριστεί το θέμα καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η υπογραφή του εν λόγω Πρωτοκόλλου δεν συνιστά και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο

    Θα πρέπει η ΕΕ να έχει σημειώσει ότι πολλές φορές είχαν δοθεί υποσχέσεις εκ μέρους της Τουρκίας για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από τη μια βδομάδα στην άλλη, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε παρατήρηση πως η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει κλείσει για τις θερινές της διακοπές χωρίς να επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής και είναι πολύ πιθανόν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να μην υπάρχει επικύρωση, ο Εκπρόσωπος απάντησε πως αυτό ''είναι πάρα πολύ πιθανό''.

    Υπουργός Οικονομικών - Σύρος Υπουργός

    Η Κύπρος και η Συρία μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της ηλιακής ενέργειας, ενώ τον προσεχή Οκτώβριο θα υπογράψουν στη Δαμασκό μια συμφωνία για προστασία και ανάπτυξη των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Εμπορίου της Συρίας Αμέρ Χουσνέι Λούτφι, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επικύρωση Συνθήκης από Κύπρο

    Θερμά συγχαρητήρια στην Κύπρο και στην ΕΔΕΚ για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων απηύθυνε ο εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γάλλος Ευρωβουλευτής Harlem Desir.

    Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Κύπρο καθώς και προς την ΕΔΕΚ ''για την εξαιρετική είδηση της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την Κυπριακή Δημοκρατία'' και ευχήθηκε όπως μια τέτοια καλή είδηση μπορέσει τελικά να φτάσει και από τη Γαλλία.

    ΕΕ - Καταψηφίστηκε η έκθεση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 296 ψήφους κατά και 287 υπέρ, η έκθεση του Kurt Joachim Lauk (ΕΛΚ-ΕΔ) σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ είχε υπογραμμίσει ότι η ΕΚΤ αντέδρασε σωστά στις οικονομικές εξελίξεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2004.

    Σε γενικές γραμμές, οι ευρωβουλευτές αξιολογούσαν θετικά την προσεκτική εξάσκηση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης όσον αφορά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, η οποία επηρέασε αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

    Επιτροπή - Αυτοκίνητα - Φορολογία

    Την αναδιάρθρωση του σημερινού καθεστώτος φορολογίας των επιβατικών αυτοκινήτων, μέσω της σταδιακής κατάργησης του φόρου ταξινόμησης και την ενσωμάτωσή του στα τέλη κυκλοφορίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών. Παράλληλα εισηγείται τη μείωση των φορολογίας για τα αυτοκίνητα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Το προτεινόμενο «πακέτο» είναι μεν φορολογικά ουδέτερο για τα κράτη μέλη, αλλά θα επωφεληθούν οι καταναλωτές που αγοράζουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα.

    Τριανταφυλλίδης - Ευρωκοινοβούλιο - Περιφερειακή πολιτική

    Η Κύπρος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Λονδίνο - Ομογένεια - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα συλλαλητήριο για την ελευθερία, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο Trafalgar Square με ομιλητή τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και χαιρετισμούς από Βρετανούς βουλευτές, ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    ΔΣ WHIA - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ελληνικού Διακοινοβουλευτικού Συνδέσμου (WHIA) θα επισκεφθούν την Κύπρο από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο του WHIA Δημήτριο Γιάνναρο, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο - Χάρβαρντ - Δραστηριότητες

    Με τρεις ''υψηλές προτεραιότητες'' ξεκινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο το Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Κύπρο ως σημείο αναφοράς στην περιοχή γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Οπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Φίλιππος Δημοκρίτου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Ινστιτούτου, οι προτεραιότητες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, καθώς και η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι αλληλεπιδράσεις γενετικού υλικού και περιβαλλοντικών εκθέσεων.

    Υπουργός Αμυνας - Αρχηγός Εθνικής Φρουράς- Κατάταξη

    Με δύο καινοτομίες και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νεοσυλλέκτων Εθνοφρουρών στα Κέντρα Εκπαίδευσης και στα στρατόπεδα γενικώς, καθώς και με αντικειμενικά κριτήρια στις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων εφέδρων αξιωματικών και υπαξιωματικών, όπως και στις τοποθετήσεις των νέων στρατιωτών στις διάφορες μονάδες, αμέσως μετά τη βασική τους εκπαίδευση, το Υπουργείο Αμυνας και οι αξιωματικοί της Εθνοφρουράς είναι έτοιμοι να υποδεχθούν προς κατάταξη τη Β΄ Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) του 2005.

    Οπως ανακοίνωσαν ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος σε δημοσιογραφική διάσκεψη, οι νεοσύλλεκτοι καλούνται να προσέλθουν για κατάταξη στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, από τις 9 μέχρι τις 12 Ιουλίου.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρά κέρδη, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,10% και έκλεισε στις 1.198,71 μονάδες. Αντίθετα, μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,23% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 205.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 20,1% του τζίρου.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,14% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,26 μονάδες.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και η απόφασή τους να εργασθούν για λύση του Κυπριακού, οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν για τις βασικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και οι επαφές της Γενικής Γραμματέως του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκας Παπαρήγα με τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, καθώς και η αντιπαράθεση των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για τα χρήματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, για την ανάθεση των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή και για την παρέμβαση των ΗΠΑ σχετικά με τη διάθεση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παραλυσία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας'', ότι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης πήρε χθες από τη Νομική Υπηρεσία το ''πράσινο φως'' για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας σχετικά με τον τρόπο κατακύρωσης της προσφοράς βρετανικού οίκου που ανέλαβε τη μεταφορά των υπηρεσιών και του εξοπλισμού του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο νέο. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα είχε συναντήσεις με τις ηγεσίας του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ, από τις οποίες έλαβε κολακευτικά σχόλια δημοσίως για τη στάση του κόμματός της στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Κλέφτες εκατομμυριούχοι'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σπείρα διαρρηκτών, μάλλον γεωργιανής καταγωγής, κατάφερε να σηκώσει ένα ολόκληρο εκατομμύριο λίρες από διάφορα διαμερίσματα στη Λευκωσία, μέσα σε οκτώ μήνες. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε χθες έντονες ανησυχίες για τις προχθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, με τις οποίες δείχνει να μεταθέτει βασικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τη στρατηγική της σχετικά με το θέμα αυτό.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μποϊκοτάρουν το Υπουργείο'', γράφει πως οι ιδιώτες φαρμακοποιοί προχωρούν στην αντεπίθεση και ότι η απόφαση, που πήραν χθες στις συνελεύσεις τους για λήψη μέτρων, ήρθε μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο στη συνεργασία τους με τα κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά και λόγω της αταξίας που επικρατεί στην κυπριακή αγορά φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην Κύπρο και προειδοποιούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων πως, εάν αποφασίσει να εγκρίνει νομοθεσία για τοποθέτηση των μεταλλαγμένων προϊόντων σε χωριστά ράφια στις υπεραγορές, θα επηρεασθούν οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ξέρετε ότι...'', δημοσιεύει στη θέση του κύριου θέματος σύνθεση φωτογραφιών σχετικά με τη σύνοδο της Ομάδας των 8 και τις προσπάθειες για καταπολέμηση της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο και γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ότι κάθε οκτώ δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ασθένεια που θα μπορούσε να προληφθεί και ότι υπάρχουν χώρες, όπου οι άνθρωποι ζουν με ολιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα. Αλλη είδηση είναι ότι 300 οδηγοί έχουν συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής λόγω τροχαίων παραβάσεων και ότι σύντομα οι οδηγοί αυτοί θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με πιθανότερη ποινή αυτήν της στέρησης της άδειας οδήγησης για περίοδο έξι μηνών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κεραυνοί από την κυβέρνηση'', γράφει στο κύριο θέμα πως Υπουργοί καθησυχάζουν τους κοινωνικούς εταίρους για την επιστροφή των δισεκατομμυρίων λιρών, που έχει λάβει και εξακολουθεί να παίρνει η κυβέρνηση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω της επένδυσής τους σε κρατικά χρεώγραφα και προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για αναπτυξιακούς σκοπούς. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, με την οποία γίνεται δεκτή ένσταση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας "Αρίμπα" σχετικά με τις πρόσφατες διαφοροποιήσεις των τελών κινητής τηλεφωνίας που ανακοίνωσε η ''Σίτανετ-Βόνταφον''. Με την απόφαση της Επιτροπής, ορίζεται ότι τα τέλη πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που ίσχυε πριν την 1η Απριλίου 2005.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Θα εργασθούν με στόχο τη λύση'', ότι ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφώνησαν, στη διάρκεια συνάντησης των ηγεσιών τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ότι οι όποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο δικοινοτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε χθες στη Βουλή πως πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, οι αποφάσεις για την τελική υπογραφή των συμβολαίων ανάθεσης του έργου αναβάθμισης των αεροδρομίων και της παροχής του δικαιώματος λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους σε στρατηγικό επενδυτή.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Οι Τούρκοι έποικοι εκδιώκονται'', γράφει στο κύριο θέμα της πως εξακολούθησε χθες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η μαζική έξοδος από τα κατεχόμενα Τούρκων, ανεβάζοντας έτσι τον εκτιμούμενο αριθμό των εποίκων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το νησί στις 10.000. Αλλού γράφει ότι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση και τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους να διευθετήσουν την επιστροφή τους σε χωριά της Τηλλυρίας από όπου κατάγονται και όπου ζούσαν οι οικογένειές τους πριν τις συγκρούσεις του 1963 και την εισβολή του 1974.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', κάτω από τον τίτλο ''Δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση'', γράφει στο κύριο θέμα πως εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η υπογραφή των συμβολαίων για την ανάθεση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή και συγκεκριμένα στην κοινοπραξία ''Αεροδρόμια Ερμής'' του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κύπριοι εργάζονται 42,6 ώρες κατά μέσο όρο και ότι βρίσκονται στη πέμπτη θέση ανάμεσα στις άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση με τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως.

    [03] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Μεταφορών Βρετανίας

    Θέματα ναυτιλίας και λιμενικών υπηρεσιών συζήτησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με τον Υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας Στίβεν Λέιντιμαν στη διάρκεια συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ολιγόωρης επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού στην Κύπρο.

    [04] (Κ) ΕΚ - Χρηματοδοτική στήριξη Κύπρου και Μάλτας

    Επαρκή χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου και της Μάλτας ώστε να επιλύσουν τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως νήσοι στην περιφέρεια της ΕΕ ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η επίτευξη μίας συμφωνίας σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές πριν από το τέλος του 2005 αποτελεί υψίστης σημασίας αναγκαιότητα ώστε τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες να έχουν επαρκή χρόνο προκειμένου να προετοιμάσουν την περιφερειακή τους πολιτική, υποστήριξε ο Ελληνας ευρωβουλευτής που είναι ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης του ΕΚ.

    [05] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Μπεγλίτης - Κύπρος - ΚΕΠΠΑ

    Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συμμερίζεται την ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στον αποκλεισμό της Κύπρου και της Μάλτας από ορισμένες κοινές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναφέρεται σε απάντηση προς ερώτηση του ευρωβουλευτή Πάνου Μπεγλίτη (ΠΑΣΟΚ) σχετικά με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

    Ο κ. Μπεγλίτης είχε καταγγείλει στο Συμβούλιο τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας, αξιοποιώντας διασταλτικά απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του 2002, να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας ακόμα και για θέματα που δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 6/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5716               0,5750
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4801               0,4829
    Λίρα Αγγλίας              0,8423               0,8473
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 6/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 6/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4287            0,4321
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3557            0,3585
    Δολάριο Καναδά                  0,3856            0,3886
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0721            0,0726
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0609            0,0613
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3674            0,3703
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέος Υπατος Αρμοστής Βρετανίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διεμήνυσε σήμερα στο νέο Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Πίτερ Μίλετ ότι ο κυπριακός λαός προσβλέπει σε μια βρετανική προεδρία (της Ευρωπαϊκής Ενωσης), η οποία θα τηρήσει στάση, που δεν θα δημιουργεί αντιβρετανικά αισθήματα.

    Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με το νέο Βρετανό Υπατο Αρμοστή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Μίλετ του ανέφερε πως είναι και δικιά του επιδίωξη αυτό. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε πως ''στη διπλωματία αυτά πρέπει να μεταφραστούν σε πολιτική πράξη''.

    [08] (Κ) Καρογιάν - Ομάδα συγγενών Τ/Κ αγνοουμένων

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, έδωσε σήμερα ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής σε ομάδα Τ/Κ συγγενών αγνοουμένων.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι στη συνάντηση, που έγινε στην παρουσία και του μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής (ΔΕΑ) Ηλία Γεωργιάδη, ''υπήρξαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις και η όλη συζήτηση έγινε σε ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα''.

    Οι Τ/Κ συγγενείς των αγνοουμένων επέδωσαν δύο υπομνήματα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, σημειώνοντας πως έδωσαν πριν δύο χρόνια δείγματα γενετικού υλικού.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  259.321,38
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,83    -0,43    247.137,34
    FTSE/CySE 20                           399,50    -0,69    192.479,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.198,32    -0,66    198.151,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.013,70     0,32      2.244,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          954,14     0,44     13.585,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.191,19    -0,63    200.395,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.223,21    -0,77    145.735,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    988,98    -2,22      4.655,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            920,20    -1,30     36.091,42
    FTSE Med (05/7/2005)                 7.696,66    -0,07
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Λονδίνο - Ολυμπιακοί Αγώνες

    Το Λονδίνο επιλέγηκε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ανακοίνωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Σιγκαμπούρη ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ.

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Νομοθεσία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε επιστολή αιτιολογημένη γνώμη (το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) στην Κυπριακή Δημοκρατία, για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά την έρευνα των ατυχημάτων και συμβάντων πολιτικής αεροπορίας.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος της νομοθετικής αυτής πράξης είναι η βελτίωση της ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας με τη διευκόλυνση της ταχείας διενέργειας ερευνών οι οποίες πραγματοποιούνται για την πρόληψη ατυχημάτων και συμβάντων στο μέλλον.

    [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ με όλα τα νέα μέλη της Ενωσης πριν από την 3η Οκτωβρίου, είναι όρος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν ότι "αν η Αγκυρα δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο, συνεπάγεται και μη άνοιγμα των σχετικών με την ένταξη κεφαλαίων", ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως "η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004 παραμένει ισχυρή, είναι το πολιτικό πλαίσιο που καθορίζει και το μέλλον της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας".

    [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μολυβιάτης - Μόσχα - Επίσκεψη

    Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο για διήμερη επίσκεψη εργασίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέϊ Λαβρόφ, καθώς και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Μολυβιάτη θα είναι "οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συνεργασία στο πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, η αντιμετώπιση νέων προκλήσεων και απειλών, το Μεσανατολικό, και οι εξελίξεις στο Ιράκ".

    [14] (Κ) ΕΕ - Υδράργυρος - Τόνος - Εγκυοι

    Σύσταση στις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης να αποφεύγουν την κατανάλωση κόκκινου τόνου και να καταναλώνουν με μέτρο ξιφία, έκανε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), υποστηρίζοντας ότι τα είδη ψαριών κόκκινου τόνου προσβάλλονται πολύ εύκολα από τον υδράργυρο που βρίσκεται στη θάλασσα εξαιτίας της ρύπανσης.

    Η σύσταση της EFSA, που είναι κοινοτική υπηρεσία, αναφέρει ότι οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης μπορούν να καταναλώνουν φρέσκα ψάρια μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν τον κόκκινο τόνο, ένα είδος ψαριού το οποίο θεωρείται εξαιρετικά μολυσμένο εξαιτίας του μεθυλίου υδραργύρου. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα του εμβρύου, καθώς και στον εγκέφαλο του.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Σογιέρ - Επαφές κομμάτων

    Πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι υποστηρίζει τις επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων διότι δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης που συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή στην προώθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, σημείωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Στην ίδια γενική θέση της, η κυβέρνηση κατατάσσει και τις επαφές που έγιναν χθες μεταξύ ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ)'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν σήμερα οι μετοχές των Τραπεζών, που ήταν αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε μικρές απώλειες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.191,19 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 83,83 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 0,43%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 259.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 30,2% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,69% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 399,5 μονάδες.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εποικισμός

    Η κυβέρνηση προβαίνει συνεχώς σε διαβήματα προς διεθνείς οργανισμούς αναφορικά με τον συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως στα κατεχόμενα ο αριθμός των εποίκων έχει αυξηθεί.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν αναχωρήσει χιλιάδες Τούρκοι έποικοι εργάτες από τα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα ότι κατά τις τελευταίες ημέρες 25 με 30 χιλιάδες Τούρκοι εκ Τουρκίας είχαν έρθει στα κατεχόμενα και ορισμένοι παίρνουν άδειες παραμονής''.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολι Ρεν - Πρωτόκολλο

    Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι έχει αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, από τις δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, παρουσιάζοντας σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία, ''δεν έχει αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο η θέση της ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας''.

    [19] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Καραμανλής - Αγκυρα - Επίσκεψη

    Η βούληση Ελλάδας και Τουρκίας για βελτίωση και εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων είναι το βασικό μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η Αθήνα με την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως "το βασικό μήνυμα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία είναι η επιβεβαίωση της βούλησης των δύο χωρών να αναζητούν και να οικοδομούν τρόπους που θα ενισχύουν την αντίληψη ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργάζονται σοβαρά, για την όλο και μεγαλύτερη βελτίωση του κλίματος των σχέσεων, κάτι το οποίο βοηθά πολύ όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που είναι σταθερός και στρατηγικός στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    [20] (Κ) Λονδίνο - Ολυμπιακοί - Πανηγυρισμοί

    Με παραλήρημα ενθουσιασμού και με εορταστικές εκδηλώσεις στην ιστορική πλατεία Τραφάλγκαρ και σε όλη τη χώρα, δέχθηκε η Βρετανία την είδηση ότι το Λονδίνο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

    Η απροσδόκητη, ακόμη και από την αθλητική και πολιτική ηγεσία της χώρας, είδηση έγινε γνωστή ενώ η Βουλή βρισκόταν σε συνεδρία και τη σχετική ανακοίνωση έκαμε το ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν εκεί, η Υφυπουργός Οικονομικών Ντον Πριμαρόλο, με τους βουλευτές όλων των κομμάτων να χαιρετίζουν το γεγονός με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις.

    [21] (Κ) Αθήνα - Φραγκίσκος Βέρος - ΥΠΕΞ - Πρόγραμμα ΣΑ ΟΗΕ

    Το Κυπριακό για τον επόμενο μήνα "δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Αρμόδιας Διεύθυνσης Διεθνών Οργανισμών και Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Φραγκίσκος Βέρος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η Προεδρία για κάποιο θέμα, ειδικότερα σε σχέση με μιαν ενδεχόμενη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Βέρος είπε ότι "δεν αρκεί να ζητήσει μια Προεδρία από τον Γενικό Γραμματέα τη συζήτηση ενός ζητήματος, πρέπει να το ζητήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από ψηφοφορία που θα περιλαμβάνει και τις ψήφους των πέντε μονίμων μελών".

    [22] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΠΓΔΜ

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή'' σχετικά με χάρτες και κείμενα αλυτρωτικού περιεχομένου τα οποία περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, το οποίο παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες.

    [23] (Κ) ΕΚ - Γιαννάκης Μάτσης - Εκθεση Χατζηδάκη

    Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα παράγραφο που εισηγήθηκε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης στην έκθεση του Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνου Χατζηδάκη για την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι η Κύπρος και η Μάλτα δύνανται να συμμετέχουν στα αναπτυξιακά προγράμματα των νησιωτικών περιοχών στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση που κατέθεσε ο κ. Μάτσης με άλλους Ευρωβουλευτές με την οποία παρακάμπτεται το όριο των 150 χιλιομέτρων απόστασης που πρέπει να χωρίζει ένα νησί από μιαν ηπειρωτική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στα θαλάσσια διασυνοριακά προγράμματα.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΕΜΒΡΥΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

    Ο κυπριακής καταγωγής Πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυακής Ιατρικής στο Λονδίνο, Καθηγητής Κύπρος Νικολαϊδης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και ειδικών, ούτως ώστε να μειωθούν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, που μπορεί και να οδηγήσουν σε αναπηρία ή ακόμη και στον θάνατο των εμβρύων.

    Σε ομιλία του στη λήξη του τέταρτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Εμβρυακής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 26 ως τις 29 Ιουνίου, ο Καθηγητής Νικολαϊδης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνονται συνεχείς έρευνες για μεγαλύτερη κατανόηση των ανωμαλιών στα έμβρυα και για την ανάπτυξη νέων μεθόδων θεραπείας για αγέννητα παιδιά.

    Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 600 σύνεδροι από 66 χώρες, ενώ διαλέξεις δόθηκαν από 30 διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς.

    ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΠΗΘΟΥ ΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ ΜΗΛΕΩΝ

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Λαπήθου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαπήθου κ. Αθω Ελευθερίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Δήμο Μηλεών την περίοδο 29/06 3/07/2005. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Λαπήθου πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της Εβδομάδας Κυπριακού Ελληνισμού, που διοργάνωσε ο Δήμος Μηλεών.

    Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλάμβανε επίσκεψη στους Δήμους Ιωλκού και Αγριάς, στο Μουσείο Θεόφιλου, στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Βιβλιοθήκη και στο Τοπικό Μουσείο Μηλεών, καθώς επίσης και στην Ιερά Μονή Πανμεγίστων Ταξιαρχών.

    Μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Ευδόξιο Κέντρο Μηλεών, διοργανώθηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Λάπηθος του σήμερα», εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Παπά, καθώς επίσης και εγκαίνια έκθεσης Ιστορικού Φωτογραφικού Υλικού, η οποία παρουσίαζε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

    Την Παρασκευή 1.07.2005, στο ιστορικό χωριό Αγίου Γεωργίου Νηλείας, διοργανώθηκε βραδιά αφιερωμένη στην Δημοτική Ποίηση και Μουσική της Κύπρου. Ο κ. Αδάμος Μουζούρης Πρόεδρος της Ενωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε σε οπτικογράφιση πρόγραμμα αναφορικά με την Κυπριακή Δημοτική Ποίηση. Στο τέλος της εκδήλωσης η μουσικοχορευτική ομάδα η οποία συνόδευε το Δήμο Λαπήθου, παρουσίασε πρόγραμμα με Κυπριακά τραγούδια, συνοδευόμενη από ΄Ελληνα καλλιτέχνη.

    Η επίσημη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/07/2005, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Απόστολος Αρέθας Δήμαρχος Μηλεών, Αθως Ελευθερίου Δήμαρχος Λαπήθου, Ανδρέας Σταυρινός Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ», καθώς επίσης και οι διευθυντές των εκπαιδευτηρίων Δήμου Μηλεών. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνιος Θεοχάρους. Στην ομιλία του ο κ. Θεοχάρους ανέλυσε την σημερινή πολιτική κατάσταση αναφορικά με το εθνικό θέμα, καθώς επίσης και τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές δημιουργήθηκαν μετά το ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού προβλήματος του Κόφι Ανάν, Γ.Γ. του ΟΗΕ.

    Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συναυλία πιάνου, από την σολίστ πιάνου κα Μιμή Ρουφογάλη, τραγουδιού από την Κύπρια σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κα Ιφιγένεια Ιωάννου Ράλλη, καθώς επίσης και δημοτικούς χορούς, από το διαδημοτικό χορευτικό συγκρότημα Δήμου Μηλεών.

    Η μουσικοχορευτική ομάδα η οποία συνόδευσε τον Δήμο Λαπήθου, παρουσίασε στην συνέχεια παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια και χορούς, τα οποία ενθουσίασαν το κοινό το οποίο με την σειρά του καταχειροκρότησε θερμά την ομάδα. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Λαπήθου, παρέθεσε δεξίωση σ΄ όλους τους παρευρισκομένους, με Κυπριακά εδέσματα (χαλούμι, λούντζα, χοιρομέρι, σιουσιούκο και άφθονη ζιβανία).

    Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Δήμου Λαπήθου στο Νομό Μαγνησίας, που αποτελείτο πέραν του Δημάρχου κ. ΄Αθου Ελευθερίου, από τον κ. Ανδρέα Σταυρινό Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ», των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Παύλο Αριστείδου, Βασίλη Μαντράλη, του Δημοτικού Γραμματέα κ. Ευστάθιου Ευσταθίου, καθώς επίσης και από την Γραμματέα του Δήμου κα Ελπίδα Γαβριήλ Βούτουνου, δόθηκε από κοινού με το Δήμαρχο Μηλεών, συνέντευξη στα ΜΜΕ, στα Γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ. Μαγνησίας (Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 6 July 2005 - 17:49:21 UTC