Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Πρόγραμμα εκδηλώσεων
  • [04] (Κ) ΕΚ - Ολι Ρεν - Αγκυρα - Υπογραφή Πρωτοκόλλου
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο - Χάρβαρντ - Δραστηριότητες
  • [08] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Δηλώσεις (1)
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο
  • [12] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση (2)
  • [13] (Κ) Επιτροπή - Αυτοκίνητα - Φορολογία
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σύρος Υπουργός
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ελλάδας - Συνάντηση
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (K) Τζακ Στρο - Κυπριακό - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας
  • [18] (Κ) ΔΣ WHIA - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [19] (Κ) Τριανταφυλλίδης - Ευρωκοινοβούλιο - Περιφερειακή πολιτική
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σοσιαλιστική Ομάδα - Επικύρωση Συνθήκης από Κύπρο

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις για τις αναγκαίες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν προκειμένου να αποτελέσει τη βάση ενός νέου διαλόγου για λύση του Κυπριακού, οι απειλές των ''Γκρίζων Λύκων'' για εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου, το αίτημα Τουρκοκυπρίων για επιστροφή στην περιοχή Τηλλυρίας και η πραγματοποίηση σήμερα συνελεύσεων των φαρμακοποιών για να αποφασίσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για τα μεγάλα ποσά χρημάτων που δανείζεται το κράτος από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το διορισμό Κοινοτάρχη στον κατεχόμενο Κορμακίτη και τις αντιδράσεις που προκαλεί και για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Κλείνουν τα φαρμακεία'' ότι οι φαρμακοποιοί κλείνουν σήμερα στις 11:00 το πρωί τα φαρμακεία τους για δύο ώρες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις και να αποφασίσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους, σχετικά με τις εισαγωγές και την τιμολόγηση των φαρμάκων. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι ο μουσουργός Σόλων Μιχαηλίδης ήταν καθηγητής του, ενώ ποτέ δεν δίδαξε Μουσική στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ήταν καθηγητής στο Λανίτειο Λεμεσού, κατά την περίοδο που ήταν μαθητής ο κ. Παπαδόπουλος.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Απειλές για εποικισμό'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ''Γκρίζοι Λύκοι'' σχεδιάζουν νέα εισβολή και κατάληψη της Αμμοχώστου, στοχεύοντας στον εποικισμό της πόλης του Ευαγόρα και στη ματαίωση των πιθανών σχεδίων επιστροφής της κατεχόμενης πόλης στους ιδιοκτήτες της. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ζητεί την άμεση κατάργηση του διορισμού του Ιωάννη Τζουτζούκη από την κυπριακή κυβέρνηση ως Κοινοτάρχη του κατεχόμενου μαρωνιτικού χωριού Κορμακίτης, εξαιτίας των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στους κατοίκους της κοινότητας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Θα λειτουργήσει αλλά με δόσεις'' γράφει πως τα κατά καιρούς χρονοδιαγράμματα για την έναρξη λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαψεύστηκαν και για το λόγο αυτόν προωθείται η σταδιακή λειτουργία του κατά τμήματα. Αλλη είδηση είναι ότι υποβλήθηκε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους από Τουρκοκυπρίους, που διαμένουν προσωρινά στην κατεχόμενη Γιαλούσα, για να επιστρέψουν στα χωριά στα οποία κατοικούσαν πριν το 1974 στην περιοχή Τηλλυρίας.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Ξεσηκώνονται και οι φαρμακοποιοί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι πολλά φαρμακεία θα κλείσουν σήμερα για δύο ώρες, αφού αγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί οργανώνουν παγκύπριες συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν τη λήψη δυναμικών μέτρων, εξαιτίας των δυσεπίλυτων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σε άλλο θέμα γράφει πως παραμένει ακέφαλο το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) μετά την υποβολή παραίτησης την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Νίκο Ιωάννου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''CASUS BELLI για τα 3 δις. λίρες'' γράφει στο κύριο θέμα πως συνδικαλιστικό κίνημα και εργοδότες στήνουν στον τοίχο την κυβέρνηση και ότι οι επικρίσεις των κοινωνικών εταίρων εστιάζονται στη διαχρονική πολιτική του κράτους στο θέμα του συνεχούς δανεισμού του από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αναπτυξιακούς σκοπούς. Τα ποσά που έχει πάρει το κράτος από το Ταμείο υπολογίζονται να φτάσουν στα τρία δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος του 2005. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες εξασφάλισης θέσης φοίτησης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας για όσους παρεκάθησαν στις εισαγωγικές εξετάσεις, λόγω της πρόωρης αποχώρησης αρκετών υποψηφίων από τη διαδικασία.

    ''Η Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απαραίτητη προετοιμασία'' ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε την ανάγκη έναρξης διαλόγου, που θα προετοιμαστεί καλά με στόχο τη χωρίς επιδιαιτησία συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, καθώς και την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που να ικανοποιούν την ε/κ πλευρά. Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο οποίος διαβεβαίωσε για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του κόμματός της στον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στο 251,29% ανέρχεται από την 1η Ιουλίου το τιμαριθμικό επίδομα στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ερευνα της ΕΕ για τα αεροδρόμια'' γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να περιμένει άλλα οκτώ χρόνια την πολύ αναγκαία αναβάθμιση των δύο αεροδρομίων της σε Λάρνακα και Πάφο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά έρευνα για εξακρίβωση των ισχυρισμών για λανθασμένες διαδικασίες στην επιλογή του στρατηγικού επενδυτή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου υπέδειξε την ανάγκη για βελτιώσεις στις Φυλακές, τονίζοντας ότι το σωφρονιστικό ίδρυμα ''δεν είναι κάλαθος των αχρήστων όπου βάζεις τα αποβράσματα της κοινωνίας''.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπογραφή κυρωτικού νόμου για Ευρωσύνταγμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, μετά την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από την κυπριακή βουλή κατά πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ήδη αποστείλει επιστολές ανακοινώνοντας την επικύρωση αυτή σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς επίσης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ και τον Υπατο Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αλέκα Παπαρήγα

    Η μόνη λύση που μπορεί να ενώσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δήλωσε χθες η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται από προχθές στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το Κυπριακό ''ένα αγκάθι του παρελθόντος που είναι όμως πολύ οξύ ως πρόβλημα και σήμερα''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών επίλυσης του προβλήματος.

    Ευχαρίστησε την κ. Παπαρήγα και το ΚΚΕ ''για τη σταθερή θέση αρχών που κρατούν στο κυπριακό πρόβλημα'' ενώ από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα διαβεβαίωσε ότι ''θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τις διεθνείς μας δραστηριότητες για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα και την περιοχή μας, ένα από τα οποία ήταν και παραμένει το Κυπριακό''.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι θέση του κόμματός της είναι πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ''έχουν το ίδιο συμφέρον, η επίλυση του προβλήματος να ταυτιστεί με την ενιαία ομόσπονδη διζωνική και δικοινοτική Κύπρο. Δεν υπάρχει άλλη λύση και για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ. Αυτή η λύση μπορεί να τους ενώσει'', είπε η κ. Παπαρήγα.

    Σημείωσε ότι ''παλεύουμε για αυτό το πρόβλημα (το Κυπριακό) όχι μόνο για λόγους διεθνιστικής αλληλεγγύης αλλά και γιατί η Κύπρος έχει στρατηγική σημασία στην περιοχή, άρα η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια ανακούφιση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κυπριακό πρόβλημα για γενικότερους σκοπούς στην περιοχή''.

    Εξάλλου, σε ομιλία της σε ανοικτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) και με θέμα ''Την 'παγκοσμιοποίηση', τη νέα τάξη πραγμάτων και τον ρόλο του διεθνούς γυναικείου κινήματος'', η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως ''δίκαιη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή και κατοχή του νησιού, που καταδικάζουν και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι γυναίκες και η νεολαία είναι τα μεγαλύτερα θύματα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και κάλεσε τις Κύπριες γυναίκες να είναι έτοιμες να περάσουν στην αντεπίθεση.

    Με την κ. Παπαρήγα συμφώνησε και η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ Χριστίνα Δημητριάδου, η οποία απευθυνόμενη στα μέλη της οργάνωσης που κατέκλυσαν την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, καθώς και στους Βουλευτές, στα στελέχη του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και άλλων οργανώσεων και σε διάφορους κρατικούς αξιωματούχους δήλωσε ότι η γυναίκα μετατρέπεται στο μεγαλύτερο θύμα αυτής της πολιτικής και μοναδικός δρόμος να αντισταθούν οι γυναίκες ''είναι η οργάνωση και η πάλη''.

    Η ευχαρίστηση με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να επισκεφθεί το νησί, όπως είπε, οφείλεται σε δύο λόγους. ''Ο ένας είναι μόνιμος, διεθνιστικός, ιστορικός μαζί, με δεδομένη τη στενή σχέση των δύο λαών, των κινημάτων και των κομμάτων'', είπε, ενώ ''ο άλλος είναι ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο και με αμφίβολες ακόμα προοπτικές, σε μιαν περίοδο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προωθούν το γνωστό σχέδιο για τον λεγόμενο εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής''.

    Το σχέδιο αυτό, συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη στον Λίβανο, στο Ιράν και όχι μόνον, ενώ το Παλαιστινιακό καρκινοβατεί.

    ''Το θέμα λοιπόν της επίλυσης του Κυπριακού το βλέπουμε και ως ζήτημα που θα δεχθεί την επίδραση αυτής της στρατηγικής που έχει αφυπνίσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έννοια ότι της ανοίγει την όρεξη, ιδιαίτερα ορισμένων ηγετικών της δυνάμεων, να παρέμβουν πιο ενεργά στην περιοχή για τη διανομή της λείας, με τη λογική των ανταλλαγμάτων'', είπε η κ. Παπαρήγα.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα γίνουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας την Κύπρο είχε πει ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών, αφού πρώτα θα έχει βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά.

    ''Βάση διαπραγμάτευσης είναι το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν νοουμένου ότι θα υπάρξει μια σωστή προετοιμασία όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις των πλευρών, όπου θα πρέπει να διακριβώσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το χάσμα το οποίο διαπιστώνει ο ΓΓ και πού οφείλεται και να υπάρξει διερεύνηση των πιθανοτήτων μείωσης του χάσματος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η ιεράρχηση των θέσεών μας ''θα πρέπει και θα γίνει στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων όταν αρχίσουν''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει. Η αναφορά του Προέδρου στόχευε στο να τονίσει τη σημασία της σωστής προετοιμασίας μιας νέας διαπραγμάτευσης. Στο στάδιο της προετοιμασίας ασφαλώς πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες επαφές, συνομιλίες, κλπ, έτσι ώστε όπως έχει πει πολλές φορές να διασφαλίζεται μια προοπτική επιτυχίας'', επεσήμανε.

    Ανέφερε πως ''ήδη υπάρχει πρωτοβουλία υπό εξέλιξη, εκείνη των ΗΕ. Τι άλλο είναι οι επαφές στη Νέα Υόρκη, τι άλλο είναι η επίσκεψη του κ. Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, τι άλλο είναι η έκθεση του ίδιου του Βοηθού ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας;'' διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προετοιμασίας θα διαφανούν και οι προθέσεις των πλευρών έτσι ώστε να προχωρήσουμε σωστά, γιατί μια βεβιασμένη επανέναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιαν αποτυχία και φαντάζεστε μια νέα αποτυχία πού θα οδηγούσε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''επιδιώκουμε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Βάση διαπραγμάτευσης είναι το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, νοουμένου ότι θα υπάρξει μια σωστή προετοιμασία όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις των πλευρών, όπου θα πρέπει να διακριβώσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το χάσμα το οποίο διαπιστώνει ο ΓΓ και πού οφείλεται και να υπάρξει διερεύνηση των πιθανοτήτων μείωσης του χάσματος. Αυτό εννοούμε με την προετοιμασία και με την πρωτοβουλία η οποία είναι υπό εξέλιξη''.

    Ερωτηθείς τι συγκεκριμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχει ''η διερεύνηση εκ μέρους των ΗΕ όλων αυτών των δυνατοτήτων και οι οδηγίες που δόθηκαν στο ΓΓ (από το Συμβούλιο Ασφαλείας) ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Στην έκθεση του Βοηθού ΓΓ γίνεται σαφής αναφορά στο γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ε/κ κοινότητας ιδίως, υπό το φως μάλιστα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και ότι η λύση πρέπει να επικεντρώνεται στα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα των Κυπρίων και όχι τρίτων, ανέφερε.

    Εκπρόσωπος - Ιακώβου - Ράις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν θα απέκλειε σε κάποιο στάδιο να υπάρξει συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι σχέσεις του κ. Ιακώβου με την κ. Ράις είναι πολύ καλές.

    Ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ τους, ανέφερε πως ''επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτε το οποίο μπορώ να ανακοινώσω. Ομως δεν θα απέκλεια σε κάποιο στάδιο μια συνάντηση''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα για την Τουρκία και το Κυπριακό, όπως αυτές προβάλλονται σε δημοσίευμα στον ''ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ'', ο Εκπρόσωπος είπε πως θα ήθελε να αποφύγει δηλώσεις επί του παρόντος για το θέμα αυτό μέχρι να διευκρινιστεί ποιο πράγματι είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Μπράιζα, προσθέτοντας πως ''μέσω της διπλωματικής οδού θα ζητηθούν διευκρινίσεις''.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Μπράιζα θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εάν το δημοσίευμα είναι ακριβές έχει αναφέρει ότι σε κάποιο στάδιο θα επισκεφθεί την περιοχή''.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Καραμανλής-Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το Κυπριακό είπε ότι δεν προέκυψε κάτι νεώτερο, από τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προχθές στους Κήπους του Εβρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Προεδρία ΕΕ - Κυπριακό

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ είναι διατεθειμένη να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στο Κυπριακό σε υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος θα συνεχιστούν.

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ σχετικά με τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας, ο κ. Μίλερ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι μέσα στο πλαίσιο της προεδρίας και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου στο Λονδίνο θα γίνει μια καινούργια αρχή στις διμερείς σχέσεις σε μια θετική και εποικοδομητική βάση, σημειώνοντας πως αυτός θα είναι και ο σκοπός της θητείας του στην Κύπρο.

    Επισημαίνοντας πως η βρετανική προεδρία θα είναι αμερόληπτη, ο Υπατος Αρμοστής είπε πως τα θέματα των κονδυλίων και του εμπορίου για τους Τουρκοκύπριους πρέπει συζητηθούν με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό είπε: ''Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε πρόοδο και να μην κάνουμε προσπάθειες για μια λύση''.

    Οσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, είπε ότι ''έχουμε μιαν πρόταση από την Επιτροπή'' και σημείωσε: ''Το πρώτο βήμα είναι να ακούσουμε τις προσεγγίσεις των κρατών μελών και να βρούμε μια λύση πριν την 3η Οκτωβρίου. Η υπόθεση και οι προϋποθέσεις από τη πλευρά της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες''.

    Ο κ. Μίλετ εξέφρασε ικανοποίηση που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ήταν για σχεδόν πέντε χρόνια στη βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια, και πως του αρέσει πολύ ''αυτή η περιοχή του κόσμου''.

    Βρετανικό ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία

    Είναι αδιανόητο μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να μην αναγνωρίζει ένα άλλο μέλος, επανέλαβε χθες ο Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι η Βρετανία δεν βλέπει τον λόγο να τεθούν άλλοι όροι, πέραν των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Οταν κλήθηκε από τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR) να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία, η οποία κατέχει από την 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ, παρουσιάζεται απρόθυμη να προωθήσει την περίληψη μιας ξεκάθαρης αναφοράς για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων ότι είναι αδιανόητο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αναγνωρίζει ένα άλλο.

    Σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν έχουν ακόμη αρχίσει, ο Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ωστόσο ότι οι όροι για την Τουρκία είναι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδοί βουλευτές - Πρεσβευτής Ελλάδας

    Η αντιπροσωπεία των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να εξευρεθεί λύση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους του Ιρλανδούς βουλευτές και τον νέο Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ικανοποιημένος για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ράλλης.

    Αναφερόμενος αρχικά στη συνάντηση με τους Ιρλανδούς βουλευτές, είπε ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους διαρρηγνύεται το αδιέξοδο, ώστε να επέλθει λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Πρόσθεσε ότι ανέλυσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που να ικανοποιούν και την ε/κ πλευρά, την ανάγκη έναρξης διαλόγου το συντομότερο δυνατό, ο οποίος θα προετοιμαστεί καλά με στόχο τη, χωρίς επιδιαιτησία, συμφωνημένη λύση και χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ανέλυσε και την κατάσταση που επικρατεί στην τ/κ κοινότητα και απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων, που έγιναν με θερμό ενδιαφέρον.

    Πρόσθεσε ότι συζήτηση διεξήχθη για την προοπτική λύσης, τον ρόλο του ΟΗΕ και της ΕΕ νοουμένου ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Τουρκία στην ΕΕ, κατέστησε το Κυπριακό και πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οσον αφορά τη συνάντηση του με τον κ. Ράλλη, είπε ότι ήταν η πρώτη και περιορίστηκε στην έκθεση των απόψεων της ε/κ πλευράς.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι διαπίστωσε ότι ο κ. Ράλλης είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και καλός διαπραγματευτής, εξηγώντας ότι γνωρίζει την τεχνική των διαπραγματεύσεων για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

    Υπουργοί Εμπορίου Κύπρου - Συρίας - Τομείς συνεργασίας

    Επέκταση των ήδη άριστων πολιτικών σχέσεών τους στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων επιθυμούν Κύπρος και Συρία, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συνομιλίες με στόχο την αύξηση του όγκου συναλλαγών και εμπορίου των δύο χωρών είχαν χθες στη Λευκωσία ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Εμπορίου της Συρίας Αμέρ Χουσνέι Λούτφι, οι οποίοι συναντώνται για δεύτερη φορά αυτό το χρόνο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι μια σειρά από κρατικές εταιρείες στη Συρία προσφέρονται προς τους Κύπριους επιχειρηματίες ως ευκαιρίες για επένδυση και ανάληψη της διοίκησης και διαχείρισής τους, κάτι που ''αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς τους Κύπριους επιχειρηματίες και μια καλή ευκαιρία για τους Κύπριους''.

    Ο Σύριος Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις άξονες προτεραιότητας που βλέπουν οι Σύριοι στην Κύπρο, τον τομέα του τουρισμού, της βιομηχανίας ένδυσης και της παραγωγής τροφίμων.

    ''Σε αυτούς τους τρεις τομείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες της Κύπρου και από την άλλη θα θέλαμε να προσφέρουμε την αγορά μας προς τους Κύπριους έτσι που οι τελευταίοι να εκμεταλλευτούν τη συμφωνία ελεύθερης ζώνης που υπέγραψαν οι αραβικές χώρες και μέσω της Συρίας να διεισδύσουν στον αραβικό κόσμο που ανέρχεται στα 350 εκατ. καταναλωτές'', είπε ο Σύριος Υπουργός.

    Και οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι εδώ και χρόνια σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί η γέφυρα που θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένης και της Συρίας, με την ΕΕ.

    Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Αρχιεπίσκοπος - Εξιτήριο

    Εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση στο αριστερό ισχίο, πήρε χθες το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου, το εξιτήριο δόθηκε μετά από σύσκεψη των θεράποντων ιατρών στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, με τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.

    ΕΕ - Ωρες εργασίας - Κύπρος - Eurostat

    Τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Ελληνες σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ΕΕ, ενώ οι Kύπριοι βρίσκονται στην πέμπτη θέση.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 44,1 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυτές περιλαμβάνουν υπερωρίες και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, περιλαμβανομένων αυτών με μερική απασχόληση. Στη δεύτερη θέση σε αριθμό ωρών είναι οι Τσέχοι με 43,1 ώρες, και ακολουθούν οι Αυστριακοί με 42,9 ώρες, οι Πολωνοί με 42,7 ώρες και οι Κύπριοι 42,6 ώρες την εβδομάδα. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 40,9 ώρες την εβδομάδα.

    Καλαθόσφαιρα - Κυπριακές Ομάδες - Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

    Με ισχυρούς αντιπάλους κληρώθηκε η πρωταθλήτρια καλαθόσφαιρας ανδρών της Κύπρου ΑΕΛ, στο πλαίσιο του FIBA EuroCup.

    Η λεμεσιανή ομάδα θα παίξει στον 5ο Ομιλο με αντιπάλους την Ταλίν Εσθονίας, τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και τη Φενέρμπαχτσε Τουρκίας. Η ΑΕΛ θα αρχίσει τις υποχρεώσεις της στις 25 Οκτωβρίου με την Ταλίν Εσθονίας στη Λεμεσό.

    Για το EuroCup σχηματίσθηκαν οκτώ όμιλοι που αποτελούνται από τέσσερις ομάδες. Θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου που με τη σειρά τους θα σχηματίσουν εκ νέου τέσσερις ομίλους.

    Οι άλλες τρεις κυπριακές ομάδες, Κεραυνός, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων κληρώθηκαν με θεωρητικά ευκολότερους αντιπάλους στο πλαίσιο FIBA Eurocup Challenge.

    Οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των τριών ομάδων. Θα προκριθούν 16 ομάδες για το δεύτερο γύρο, σχηματίζοντας νέους ομίλους.

    [03] (Κ) Λονδίνο - Ομογένεια - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα συλλαλητήριο για την ελευθερία, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο Trafalgar Square με ομιλητή τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και χαιρετισμούς από Βρετανούς βουλευτές, ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    [04] (Κ) ΕΚ - Ολι Ρεν - Αγκυρα - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    «Η μη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την πλευρά της Τουρκίας συνεπάγεται και μη άνοιγμα των σχετικών με την Τελωνειακή Ενωση κεφαλαίων που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ότι Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε στο Στρασβούργο.

    Ωστόσο, ο Φινλανδός Επίτροπος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ως προς το ερώτημα που του τέθηκε αναφορικά με το πώς σχεδιάζει η Κομισιόν να χειριστεί το θέμα καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η υπογραφή του εν λόγω Πρωτοκόλλου δεν συνιστά και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5717               0,5751
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4807               0,4835
    Λίρα Αγγλίας              0,8434               0,8484
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4290            0,4324
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3564            0,3592
    Δολάριο Καναδά                  0,3863            0,3893
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0605            0,0609
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3680            0,3709
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  205.767,20
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,19    -0,23    197.857,25
    FTSE/CySE 20                           402,26     0,14    133.630,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.206,23     0,09    136.024,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.010,48     0,28      5.299,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          949,98    -0,07     22.190,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.198,71     0,10    141.324,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.232,75     0,19     96.670,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.011,46     0,61      1.566,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            932,36     0,03     40.743,79
    FTSE Med (04/7/2005)                 7.701,79    -0,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (Κ) Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο - Χάρβαρντ - Δραστηριότητες

    Με τρεις ''υψηλές προτεραιότητες'' ξεκινά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο το Διεθνές Κυπριακό Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Κύπρο ως σημείο αναφοράς στην περιοχή γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Οπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, καθηγητής Φίλιππος Δημοκρίτου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του Ινστιτούτου, οι προτεραιότητες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία, καθώς και η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι αλληλεπιδράσεις γενετικού υλικού και περιβαλλοντικών εκθέσεων.

    [08] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Δηλώσεις (1)

    Στην κοινή θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για να βρεθούν κοινές συνισταμένες πάνω στο Κυπριακό και να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, κατέληξαν σήμερα το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων με επικεφαλής το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ο κ. Σογιέρ επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό και ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λύση. Οπως είπε, μετά το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο σχέδιο Ανάν, το καθήκον όλων είναι να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να το μετατρέψουν σε ''Ναι''.

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Μικρά κέρδη, ύστερα από δύο συνεχείς πτώσεις, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,10% και έκλεισε στις 1.198,71 μονάδες. Αντίθετα, μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,23% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 205.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 20,1% του τζίρου.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,14% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,26 μονάδες.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ουγγαρίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Ferenc Somogyi θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 7 και 8 Ιουλίου, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο

    Θα πρέπει η ΕΕ να έχει σημειώσει ότι πολλές φορές είχαν δοθεί υποσχέσεις εκ μέρους της Τουρκίας για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από τη μια βδομάδα στην άλλη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Συνάντηση (2)

    Στην κοινή θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων για να βρεθούν κοινές συνισταμένες πάνω στο Κυπριακό και να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, κατέληξαν σήμερα το ΑΚΕΛ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων με επικεφαλής το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

    [13] (Κ) Επιτροπή - Αυτοκίνητα - Φορολογία

    Την αναδιάρθρωση του σημερινού καθεστώτος φορολογίας των επιβατικών αυτοκινήτων, μέσω της σταδιακής κατάργησης του φόρου ταξινόμησης και την ενσωμάτωσή του στα τέλη κυκλοφορίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών. Παράλληλα εισηγείται τη μείωση των φορολογίας για τα αυτοκίνητα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Το προτεινόμενο «πακέτο» είναι μεν φορολογικά ουδέτερο για τα κράτη μέλη, αλλά θα επωφεληθούν οι καταναλωτές που αγοράζουν λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σύρος Υπουργός

    Η Κύπρος και η Συρία μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της ηλιακής ενέργειας, ενώ τον προσεχή Οκτώβριο θα υπογράψουν στη Δαμασκό μια συμφωνία για προστασία και ανάπτυξη των επενδύσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο οποίος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Εμπορίου της Συρίας Αμέρ Χουσνέι Λούτφι, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ελλάδας - Συνάντηση

    Την πρώτη τους συνάντηση είχαν σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο νέος Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρης Ράλλης, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις διαδικασίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχουν σχέση με την Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ενημέρωσε τον κ. Ράλλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης για την πολύτιμη, σταθερή και ανιδιοτελή υποστήριξη της Ελλάδας προς τη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Ομογένεια - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα συλλαλητήριο για την ελευθερία, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου στο Trafalgar Square με ομιλητή τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και χαιρετισμούς από Βρετανούς βουλευτές, ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    Εξάλλου, στις 7 Ιουλίου η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για την εξέγερση ενάντια στην αποικιοκρατία τον Οκτώβριο του 1931, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκδηλώσεων για τα Οκτωβριανά Βία Λειβαδά, στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο Λονδίνο.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται για να τιμηθούν οι 17 νεκροί και όσοι αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου, θα παρουσιαστεί επίσης το βιβλίο ''Η Εξέγερση του Οκτώβρη του 1931'', που έγραψαν οι Βίας Λειβαδάς, Γιάννης Σπανός και Πέτρος Παπαπολυβίου.

    Την εκδήλωση θα στηρίξουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Το ίδιο βράδυ, ο Βίας Λειβαδάς, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Συμβουλίου Προάσπισης Αστικών Δικαιωμάτων που έχει συσταθεί πρόσφατα στην Κύπρο, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο Λονδίνο για το θέμα που απασχολεί τους πρόσφυγες και όλο τον κυπριακό λαό, της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης και παράνομης πώλησης ε/κ περιουσιών σε ξένους.

    Το Συμβούλιο ενθαρρύνει και υποβοηθά τους πρόσφυγες στην Κύπρο και στο εξωτερικό, των οποίων τα δικαιώματα σφετερίζονται οι Τούρκοι κατακτητές, να τα διεκδικήσουν με νομικά μέσα που υπάρχουν τώρα λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στις 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο Λονδίνο.

    Στις 10 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Λονδίνο.

    Τα δύο δείπνα εντάσσονται μέσα στα πλαίσια της τακτικής της Ομοσπονδίας να προωθεί με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία την προσωπική γνωριμία, την επαφή και την ανταλλαγή απόψεων των στελεχών της με τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού πάνω στο Κυπριακό και τα προβλήματα της παροικίας.

    Στις 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 ώρα Λονδίνου πικετοφορία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων έξω από τη βρετανική Βουλή. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς Βρετανοί βουλευτές.

    Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης και Βρετανοί βουλευτές διοργανώνουν συζήτηση στη βρετανική Βουλή για την Κύπρο, με θέμα ''1974: Εισβολή, 2005: Ενταξη στην ΕΕ. Τι θα ακολουθήσει για την Κύπρο;''

    Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16:45 ώρα Λονδίνου πορεία από το Whitehall Place προς το Trafalgar Square, όπου στις 18:00 ώρα Λονδίνου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο με ομιλητή τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν Βρετανοί βουλευτές, ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η παροικία θα δώσει και φέτος το μήνυμα στη βρετανική πρωτεύουσα ότι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού είναι η παράνομη εισβολή, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η παραμονή των Τούρκων εποίκων στο νησί.

    Επίσης, η παροικία θα εκφράσει τη συμπαράστασή της στους αγώνες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού για να αποτραπεί η παγίωση των τετελεσμένων, για να επιτευχθεί η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί και να εξευρεθεί βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    ''Ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα εργασθούμε για λύση του Κυπριακού βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, μια λύση που να διασφαλίζει την ενότητα της Κύπρου, την πρόοδο και την ευημερία όλων των κατοίκων του νησιού μας, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια'', αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

    Στις 17 Ιουλίου ο Πρόεδρος και η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας θα δώσουν δεξίωση προς τιμήν του κ. Λιλλήκα στα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Λονδίνο, για να τον ευχαριστήσουν για τη συμμετοχή του στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας.

    Στις 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Λονδίνου πικετοφορία έξω από την τουρκική Πρεσβεία στη βρετανική πρωτεύουσα.

    [17] (K) Τζακ Στρο - Κυπριακό - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας

    Η καλύτερη ελπίδα για επίλυση των προβλημάτων στην Κύπρο μακροπρόθεσμα και ενοποίηση του νησιού είναι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, γιατί η Αγκυρα γνωρίζει ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    [18] (Κ) ΔΣ WHIA - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Ελληνικού Διακοινοβουλευτικού Συνδέσμου (WHIA) θα επισκεφθούν την Κύπρο από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο του WHIA Δημήτριο Γιάνναρο, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [19] (Κ) Τριανταφυλλίδης - Ευρωκοινοβούλιο - Περιφερειακή πολιτική

    Η Κύπρος πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σοσιαλιστική Ομάδα - Επικύρωση Συνθήκης από Κύπρο

    Θερμά συγχαρητήρια στην Κύπρο και στην ΕΔΕΚ για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων απηύθυνε ο εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γάλλος Ευρωβουλευτής Harlem Desir.

    Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής με γραπτή δήλωσή του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Κύπρο καθώς και προς την ΕΔΕΚ ''για την εξαιρετική είδηση της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την Κυπριακή Δημοκρατία'' και ευχήθηκε όπως μια τέτοια καλή είδηση μπορέσει τελικά να φτάσει και από τη Γαλλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 July 2005 - 17:49:19 UTC