Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Μπλερ - Καραμανλής - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) 15οι Μεσογειακοί Αγώνες - Φυτίδου - Αργυρό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη
  • [06] (Κ) Βουλή - Τηλεφώνημα για βόμβα - Διακοπή συζήτησης
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο (1)
  • [08] (Κ) Βουλή - Υπουργός Δικαιοσύνης - Κωστάκης Χριστοφόρου - Απειλή για βόμβα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Επιστολή - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Βουλή των Αντιπροσώπων - Βόμβα - Ολοκλήρωση Ερευνας
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [14] (Κ) ΔΕΑ - Ταυτοποίηση λειψάνων - Συμφωνία
  • [15] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Βρετανικές Βάσεις - Ψήφισμα
  • [16] (Κ) ΔΕΑ - Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος - Δήλωση
  • [17] (Κ) Βουλή - Επικύρωση Ευρωσυντάγματος
  • [18] (Κ) Καραμανλής - Μπλερ - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Επικύρωση
  • [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βουλή - Κύρωση Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης
  • [21] (Κ) Καραμανλής - Μπλερ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Λονδίνο - Μπλερ - Καραμανλής - Συνομιλίες

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής. Στις 3 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Βρετανό ομόλογό του τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τα αποτελέσματα του πρόσφατα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ενόψει την ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία την 1η Ιουλίου.

    [02] (Κ) 15οι Μεσογειακοί Αγώνες - Φυτίδου - Αργυρό

    Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Κύπρια αθλήτρια Αννα Φυτίδου στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας.

    Η Φυτίδου κατέκτησε το μετάλλιο στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ, με άλμα 4 μέτρων και 25 εκατοστών.

    Εξάλλου, στον τελικό των 200 μέτρων η Ελένη Αρτυματά τερμάτισε στην τέταρτη θέση με χρόνο 23.82, ενώ η Μαρίλια Γρηγορίου τερμάτησε στην 8η θέση με 24.85.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης που ολοκληρώνεται σήμερα, η αναβολή για σήμερα της έγκρισης ψηφίσματος από τη Βουλή για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, η προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων μέσω των δύο κοινοτικών κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ, οι πληροφορίες για συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ''SporTeam'', οι νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ύστερα από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, καθώς και τα κρούσματα αισχροκέρδειας εις βάρος των τουριστών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις αναφορές για την Κύπρο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας που συμφωνήθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις εξελίξεις στην Ισλαμική Διάσκεψη για το θέμα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βενζίνη 53 σ. το λίτρο'' η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως ''άλμα ρεκόρ'' τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες έφτασαν τα 53 σεντ για τη βενζίνη και 44 και 48 σεντ για απλό πετρέλαιο και για πετρέλαιο με μειωμένο θείο, αντίστοιχα. Η εφημερίδα καταλογίζει στην κυβέρνηση ''αδυναμία να προσφέρει αντιστάθμισμα στους πολίτες''. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ζητά αύξηση της τάξης του 20% σε όλα τα τέλη για τα νοσήλεια για τους μη δικαιούχους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο τομέα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Συνάντηση Αναστασιάδη - Μπους'' γράφει ότι ο Πρόέδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16 - 22 Ιουλίου για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης την οποία φιλοξενεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Αναφέρει ότι στην πρόσκληση που εστάλη στον κ. Αναστασιάδη, ο Τζορτζ Μπους κάνει ιδιαίτερη αναφορά για κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Λάζαρος Σαββίδης προειδοποίησε χθες ότι εάν η Κομισιόν δεν εγκρίνει το δάνειο ύψους 69 εκ. λιρών, το μέλλον των ΚΑ θα είναι αβέβαιο καθώς θα προκληθούν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τάσσος ξεπλένει τον Λιλλήκα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι έχοντας λάβει το πράσινο φως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκας επιχείρησε χθες να απαντήσει στα ''συντριπτικά σχόλια'' της Γενικής Ελεγκτού για την υπόθεση SporTeam, αφήνοντας αρκετές αιχμές, "πλην όμως με τα όσα είπε, επιβεβαίωσε επί της ουσίας αυτά που ήγειρε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ξεκάθαρη αναφορά σε ''τ/κ πολιτεία'' γίνεται για πρώτη φορά στο ''σχέδιο απόφασης για το Κυπριακό'', το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που συνέρχεται από προχθές στην Υεμένη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Προβοκάτορες στα Υπουργεία βλέπει το ΑΚΕΛ'' γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι ατυχώς παρεισέφρησε στην ομιλία του έργο που εγκαινίασε ο Υπουργός Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά διέταξε έρευνα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα του γνωρίζει ότι "υπάρχουν μηχανισμοί στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίοι με διάφορους τρόπους προσπαθούν να δυσκολέψουν το κυβερνητικό έργο". Αλλού γράφει ότι οι ομοιόμορφες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων δημιουργούν ερωτηματικά για προσυνεννοήσεις εταιρειών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρώ μέσω αναγνώρισης'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε επιστολή του προς τον Προεδρεύοντα τoυ Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου θέτει ζήτημα απευθείας επαφών της Ενωσης με το ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι ο κ. Ταλάτ στην επιστολή του έθεσε τρία βασικά στοιχεία που ανέτρεπαν τη φόρμουλα της λουξεμβουργιανής προεδρίας που θα απελευθέρωνε τα 259 εκατομμύρια ευρώ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κομισιόν ενέκρινε και τυπικά χθες το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, υπό το φόβο πυροδότησης μιας ακόμη ευρωπαϊκής κρίσης και ενός νέου κύκλου αμφισβήτησης της ΕΕ από τις κοινωνίες των πολιτών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τεκμηριωμένο όχι'' αναφέρεται στους λόγους που παρουσίασε χθες το ΑΚΕΛ για απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για κύρωση του Ευρωσυντάγματος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με ομιλίες βουλευτών και ψηφοφορία. Αλλού γράφει ότι αναβλήθηκε για σήμερα η έγκριση ή μη ψηφίσματος από τη Βουλή για τις νομικές και πολιτικές πτυχές της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Την αναβολή προκάλεσε η καταληκτική παρέμβαση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος ζήτησε να τροποποιηθεί συγκεκριμένη φράση που αναφερόταν στην εξαίρεση του εδάφους των Βάσεων από τα εδάφη της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κίνδυνος κλοπής κάνει την εμφάνισή του'' ότι ύστερα από καταγγελίες ότι τουρίστες πλήρωσαν για κρεβατάκι και ομπρέλα σε παραλία 25 λίρες, αξιωματούχος του ΚΟΤ χαρακτήρισε την αισχροκέρδεια κατά των τουριστών ως ''τουριστική αυτοκτονία''. Αλλού γράφει ότι η Αμερικανική Τράπεζα Επενδύσεων Bear Sterns σε έκθεσή της μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα αναφέρει ότι η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης για ''εξουθένωση'' των Τ/Κ μπορεί τελικά να αποτύχει καθώς η τ/κ οικονομία συνεχίζει να ανθεί παρά τους περιορισμούς.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Εκθεση Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Υπέρ της ψήφισης σε νόμο του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την κύρωση της Συνθήκης για τη Θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης τάσσεται η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κλεάνθους.

    Παρουσιάζοντας ενώπιον των μελών της Ολομέλειας την έκθεση της Επιτροπής, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως στο πλαίσιο της συζήτησης του όλου θέματος, τα μέλη της Επιτροπής ήγειραν αριθμό ζητημάτων σε σχέση με την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, ενώ παράλληλα τους απασχόλησε και το κατά πόσον θα έπρεπε να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης ή όχι.

    Ειδικότερα, είπε ο κ. Κλεάνθους, εκφράστηκε η ανησυχία εκ μέρους κάποιων εκ των εισηγητών του θέματος μήπως η ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου προκαταλάβει οποιαδήποτε ενδεχόμενη δυνατότητα για διενέργεια δημοψηφίσματος επί του θέματος.

    Για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τέτοιος κίνδυνος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε εισηγηθεί όπως, παράλληλα με την τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής επί της ουσίας του νομοσχεδίου, τα μέλη πρέπει να τοποθετηθούν και επί του θέματος της ανάγκης διενέργειας δημοψηφίσματος.

    Στην ίδια συνεδρίαση επισημάνθηκε η ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών πάνω στις πρόνοιες του Συντάγματος, κάτι που θα πρέπει να γίνει από τους αρμοδίους, ανεξάρτητα από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Επιτροπής.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συνήλθε στην τελευταία συνεδρίασή της στις 16 Ιουνίου 2005 για τοποθέτηση των μελών της πάνω στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

    Βουλή - Νίκος Κατσουρίδης - Ευρωσύνταγμα

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον κυρωτικό Νόμο για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα στην Κύπρο και στην ΕΕ, καθώς και την ανάγκη η Αριστερά να προβάλει το δικό της εναλλακτικό όραμα και τη δική της προοδευτική άποψη για την Ευρώπη του σήμερα και του αύριο.

    Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι το ΑΚΕΛ, ''ως κόμμα το οποίο θέτει το εθνικό συμφέρον υπεράνω ταξικών και κοινωνικών προσανατολισμών, αν κρίναμε ότι η ενδεχόμενη καταψήφιση της Συνθήκης θα επηρέαζε αρνητικά το Κυπριακό, δεν θα διστάζαμε ούτε για μία στιγμή να τοποθετηθούμε διαφορετικά''.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι για το ΑΚΕΛ και τις δυνάμεις της Αριστεράς ευρύτερα, ''πέρα από το Κυπριακό που αφορά εμάς ιδιαίτερα, το στοίχημα είναι μέσα από συνεχή προσπάθεια και αγώνες να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αυτή την άλλη Ευρώπη''.

    Σημείωσε ότι ''θέση μας είναι ότι η όποια διαπραγμάτευση για μια νέα Συνθήκη θα πρέπει να εκφράζει απαραίτητα τη βούληση των λαών της Ευρώπης, η οποία αγνοήθηκε παντελώς στη διαδικασία που οδήγησε στη διαμόρφωση του σημερινού κειμένου''.

    Βουλή - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωσύνταγμα

    Ενθερμα υπέρ της έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τάχθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι το Ευρωσύνταγμα αποτελεί τον εφικτό συμβιβασμό ανάμεσα στα αντίρροπα συμφέροντα των 25 κρατών μελών της Ενωσης.

    ''Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπερψηφίζει τη Συνταγματική Συνθήκη γιατί αποτελεί πρόοδο. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πολιτική ενοποίηση και την ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης'', σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη σημερινή συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος, προσθέτοντας ότι η αποδυνάμωση της Ευρώπης είναι ζημιογόνα για την Κύπρο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του Κυπριακού και διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης επειδή δεν ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα που αφορούν την Οικονομική Νομισματική Ενωση, την πολιτική απασχόλησης της ΕΕ και το περιβάλλον.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προέβαλε το ερώτημα ''ποια Ευρώπη θέλουμε'' και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ''ότι μια Ευρώπη σε βαθιά κρίση και εσωστρέφεια δεν είναι η Ευρώπη που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις''.

    Βουλή - ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει τη Συνταγματική Συνθήκη, πιστεύοντας ότι έτσι πράττει το καθήκον του προς τον κυπριακό λαό και προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης που αποτελούν τη μεγάλη ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση της έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως η Κύπρος έτυχε να είναι η πρώτη χώρα που καλείται να επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη μετά την καταψήφισή της από τη Γαλλία και την Ολλανδία. ''Το μήνυμα'', σημείωσε, ''που θα σταλεί στην Ευρώπη, με την επικύρωσή της από τη Βουλή μας, θα είναι σίγουρα σημαντικό και αντιπροσωπευτικό του καθαρά ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού, της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και της προσήλωσης μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση''.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη με μεγάλη πλειοψηφία.

    ''Αυτό το Σώμα'', σημείωσε, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, από τα αριστερά έως τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, κόμματα της συγκυβέρνησης και κόμματα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στηρίζει τη Συνταγματική Συνθήκη με μεγάλη πλειοψηφία. τη δημιουργία της Ευρώπης του μέλλοντος, μιας πιο δημοκρατικής αλλά παράλληλα και πιο αποτελεσματικής Ευρώπης, στηρίζει ανεπιφύλακτα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση''.

    Βουλή - ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Ευρωσύνταγμα

    Η επικύρωση της νέας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης είναι κατάφαση στην εξελικτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η θετική μας ψήφος σημαίνει τη συγκατάθεσή μας προς μια ανέκκλητη πορεία της Ευρώπης προς το μέλλον, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στη συζήτηση της Βουλής για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος.

    ''Σημαίνει ταυτόχρονα'', πρόσθεσε, ''ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα βελτιώσεων και αλλαγών μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού που αναπτύσσεται σήμερα στην Ευρώπη'' .

    Ο κ. Ομήρου τόνισε πως ''αυτή την ώρα δεν ξεχνούμε τον κορυφαίο μας στόχο που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας''.

    Διακηρύσσουμε για μια ακόμα φορά, είπε, την αμετάκλητη απόφασή μας να μην προσαρμοστούμε στη συνεχιζόμενη αναχρονιστική λογική της Αγκυρας που επιθυμεί τη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση του εγκλήματος του 1974.

    Βουλή - Πρόεδρος ΕΚΟ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Υποστήριξη στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΚΟ) Δημήτρης Συλλούρης κατά τη σχετική συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Εμείς θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια για την ενοποίηση της Ευρώπης'', είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως ''σίγουρα δεν έχουμε μπροστά μας το ιδανικότερο Σύνταγμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση να κρατηθούν κάποιες ισορροπίες μεταξύ των κρατών''.

    Ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί με δυναμισμό στις προκλήσεις των καιρών και αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ των λαών και πρέπει επιτέλους να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

    Ο κ. Συλλούρης είπε πως το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το δημιούργημα της συζήτησης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Βουλή - Βουλευτής ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες ελπίζουν ότι θα επικυρωθεί η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, σημείωσε χθες η βουλευτής του κόμματος Ανδρούλα Βασιλείου, σε ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που συζητά σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Η κ. Βασιλείου είπε πως μέσα στο τοπίο που δημιουργείται στην ΕΕ μετά την κρίση που προέκυψε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κυπριακό βρίσκεται ήδη έξω από την ημερήσια διάταξη των πολιτικών θεμάτων που θα απασχολήσει την Ενωση και σημείωσε πως αν η Αγκυρα πάρει αρνητικά μηνύματα από την ΕΕ αναφορικά με την πορεία της προς την Ευρώπη, τότε και το δικό της ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού θα μειωθεί σημαντικά.

    Στην ομιλία της, η κ. Βασιλείου είπε ότι ''ως Κύπριοι πολιτικοί, έχουμε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά το ηχηρό όχι των Γάλλων και των Ολλανδών και την απόφαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 του μηνός, να παρατείνουν τη διορία που είχαν αρχικά δώσει για επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, ούτως ώστε να έχουν οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους χρόνο για ψύχραιμο προβληματισμό''.

    ''Η δική μας ηγεσία αποφάσισε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε με τη συζήτηση στη Βουλή, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί και προσωπικά συμφωνώ με αυτή την άποψη, γιατί τίποτε δεν θα κερδίζαμε με την αναβολή, ενώ αντίθετα με την επικύρωση, που ελπίζω να προκύψει από αυτή τη συζήτηση θα δώσουμε ένα σωστό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας'', συνέχισε.

    Βουλή - ΑΔΗΚ - Μιχαηλίδης - Ευρωσύνταγμα

    Το ΑΔΗΚ θα υπερψηφίσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης κατά την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων που συζητά την κύρωση της συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Συνταγματική Συνθήκη της Ευρώπης, αποτελεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ένα εγχείρημα τεράστιας σημασίας.

    Η πρόσφατη διεύρυνση της Ενωσης, είπε, επιτάχυνε τη νομοτελειακή και αναπόφευκτη αυτή εξέλιξη και οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας διακρατικής Συνθήκης, που αντικαθιστά τις ισχύουσες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εισάγει αρκετές σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

    Το ΑΔΗΚ εκτιμά είπε, ότι, με τη Συνταγματική Συνθήκη τα δημοκρατικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης θωρακίζονται αποτελεσματικά και ενισχύεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μεγάλο βαθμό, με τρεις ιδιαίτερα τρόπους: Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται συν-νομοθέτης μαζί με το Συμβούλιο Υπουργών, δεύτερον, τα εθνικά κοινοβούλια διασυνδέονται με τη νομοθετική παραγωγή στην Ευρώπη και τρίτο και καινοτόμο σημείο του Eυρωσυντάγματος είναι ότι ένα εκατομμύριο πολίτες, από ικανό αριθμό κρατών μελών, θα έχουν το δικαίωμα να προκαλέσουν δημοψήφισμα, με το οποίο θα επιβάλλεται στα ευρωπαϊκά όργανα και κυρίως στην Kομισιόν, να νομοθετήσουν, για θέματα που τους απασχολούν.

    Βουλή - Οικολόγοι - Περδίκης - Ευρωσύνταγμα

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε χθες ότι οι Οικολόγοι θα τηρήσουν αποχή από την αυριανή ψηφοφορία για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς πιστεύουν ότι αγνοήθηκε η έκκλησή τους για αναβολή της ψηφοφορίας και επαναδιαπραγμάτευση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, καθώς και για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    ''Ζητήσαμε δημοψήφισμα. Ζητήσαμε αναβολή της λήψης απόφασης από το Κοινοβούλιο. Αγνοηθήκαμε. Συρθήκαμε σε αυτή τη διαδικασία που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της'', ανέφερε ο κ. Περδίκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του Ευρωσυντάγματος.

    Ο κ. Περδίκης κατέθεσε την ανησυχία και την αντίθεση του Κινήματος για τις αναφορές που καταγράφηκαν και ενσωματώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όσον αφορά το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, το οποίο, όπως πρόσθεσε, παγιώνεται και αναβαθμίζεται.

    ''Εμείς, δεν μπορούμε με τη θετική μας ψήφο να νομιμοποιήσουμε την περαιτέρω νομική κατοχύρωση των Βρετανικών Βάσεων στο νησί μας'', είπε ο βουλευτής των Οικολόγων.

    Βουλή - Ολομέλεια - Βρετανικές Βάσεις

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων τοποθετήθηκαν αναφορικά με το προσχέδιο ψηφίσματος για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο που κατέθεσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Με την ολοκλήρωση της συζήτησης παρουσιάστηκε στους βουλευτές αναθεωρημένο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο δεν τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία εξαιτίας παρέμβασης του Επίτιμου Προέδρου ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, που είχε εγγράψει το θέμα. Ο κ. Λυσσαρίδης κατέθεσε συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ζήτησε όπως τροποποιηθεί συγκεκριμένη φράση που αναφερόταν στην εξαίρεση του εδάφους των Βάσεων από τα εδάφη της ΕΕ, ζητώντας επίσης την προσθήκη ξεχωριστής παραγράφου με την οποία θα εντελλόταν το Προεδρείο της Βουλής να κοινοποιήσει το ψήφισμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αποφάσισε να παραπέμψει την συζήτηση και ψηφοφορία επί του αναθεωρημένου σχεδίου ψηφίσματος στη σημερινή Ολομέλεια προκειμένου να δοθεί χρόνος όπως τα κόμματα να διαβουλευθούν και ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση για την έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ.

    Βουλή - Λυσσαρίδης - Βρετανικές Βάσεις

    Την ανάγκη της εμπλοκής της κυπριακής Βουλής, αλλά και της κυβέρνησης στο θέμα του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, υπέδειξε για ακόμη μια φορά ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση, η αποφυγή του όλου θέματος θα μετατρέψει τις Βρετανικές Βάσεις σε ''ουσιαστικό παράρτημα του Ευρωσυντάγματος''.

    ''Δεν είναι αρκετό να διαπιστώνουμε ότι οι Βάσεις είναι κατάλοιπο αποικιοκρατίας και να εξαντλούμαστε σε καταδίκες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πρακτικά μέτρα'', δήλωσε ο Εισηγητής του σχεδίου απόφασης για τις Βρετανικές Βάσεις κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

    Είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν ζήτησε όπως το θέμα προταχθεί ως η αιχμή του δόρατος, τονίζοντας ότι η αιχμή του δόρατος για την Κύπρο είναι το κυπριακό θέμα.

    Σημείωσε όμως ότι η ανακίνηση του θέματος συνδυάζεται με το βασικό θέμα (το Κυπριακό) γιατί οι Βάσεις δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από το όλο εθνικό θέμα.

    Βουλή - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρετανικές Βάσεις

    Στα πλαίσια μιας επιβαλλόμενης εθνικής στρατηγικής θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν ενέργειες που να δίνουν το μήνυμα προς τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητη την αντικυπριακή της στάση, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στη Βουλή για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

    Οπως είπε, ''το θέμα της οξυνόμενης αντικυπριακής βρετανικής συμπεριφοράς αποτελεί σήμερα εκ των πραγμάτων κορυφαίο θέμα εξωτερικής πολιτικής και συνδέεται άμεσα με τον αγώνα εθνικής επιβίωσης''.

    Η κυβέρνηση, είπε, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς τους Βρετανούς ότι συνέχιση της εχθρικής προς την Κύπρο πολιτικής τους δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη και ότι αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση θα ληφθεί κάθε προσφερόμενο μέτρο, μη αποκλειόμενης και της προσφυγής ενώπιον διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και διεθνών δικαστηρίων.

    Βουλή - ΔΗΚΟ - Κουλίας - Βρετανικές Βάσεις

    Η αποχώρηση των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί διαχρονική επιθυμία και απαίτηση, δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

    Μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο κ. Κουλίας, ο οποίος ανέγνωσε ομιλία του βουλευτή Ανδρέα Αγγγελίδη που απουσίαζε στο εξωτερικό, υπέδειξε την ανάγκη να διεκδικηθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές των βάσεων.

    ''Απαιτείται επίμονη, καλά προσχεδιασμένη, πολυεπίπεδη και συνεχής διεκδίκηση σε κρατικό επίπεδο μέσω διαλόγου με την Αγγλία αλλά και με την Ευρώπη'', ανέφερε ο κ. Κουλίας.

    Βουλή - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Βρετανικές Βάσεις

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης είπε χθες ότι ''είναι πραγματικά πρωτάκουστο η Βρετανία, μια χώρα που βρίσκει φιλόξενη γη για τη λειτουργία των στρατιωτικών της Βάσεων και που αποτελεί μέλος της ίδιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που είναι και η Κύπρος, να συμπεριφέρεται συνεχώς και αδιαλείπτως προς την Κυπριακή Δημοκρατία με έναν τόσο παντελώς απαράδεκτο, σκαιό και αψυχολόγητο τρόπο''.

    Σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος των Βρετανικών Βάσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Λονδίνο είναι ''μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μεταφέρουμε το δικαιολογημένο αίσθημα της εκτεταμένης δυσφορίας των πολιτών της Κύπρου και να απαιτήσουμε σεβασμό, ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και καλή πίστη από τη Βρετανία και τις Αρχές των εδώ Βάσεων της, ανάλογη με αυτήν που της προσφέρει ο λαός μας, από την ανεξαρτησία μας μέχρι σήμερα''.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Βρετανία ''σε δεκάδες περιπτώσεις, που κυριολεκτικά βοούν, εμφανίζεται άλλοτε να υποσκάπτει, άλλοτε να λοιδορεί, κι άλλοτε να αποδυναμώνει το κυπριακό κράτος, να υπεκφεύγει και να αποστασιοποιείται των ευθυνών της, να αντιστρατεύεται αυτή ταύτη την επιβίωση της φιλοξενούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, το κύρος και την κυριαρχία της''.

    Βουλή - Χρίστος Κληρίδης - Βρετανικές Βάσεις

    Την άποψη ότι είμαστε νομιμοποιημένοι και απόλυτα σωστοί να ζητούμε με βάση το σύγχρονο διεθνές δίκαιο την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο, εξέφρασε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την συζήτηση του θέματος με σκοπό την έγκριση ψηφίσματος που θα αποσταλεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε πρώτα στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί και το Ηνωμένο Βασίλειο στο συνταγματικό τους δίκαιο θεωρούν τις βάσεις ότι είναι κατάλοιπο της αποικίας, όπως αναφέρεται και σε βιβλία τους.

    ''Λένε συγκεκριμένα'', συνέχισε ο κ. Κληρίδης, ''ότι οι Βάσεις συνιστούν αποικία που απεκτήθη με κατάκτηση ή παραχώρηση από τις 5/11/1914 και άρα αυτή είναι η φιλοσοφία τους''.

    Βουλή - ΓΓ Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις

    Την ανάγκη να ανοίξει το θέμα των Βρετανικών Βάσεων σαν ένα σημαντικό ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και ασφάλειας για την Κύπρο, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε ομιλία του χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι, λόγω του γεγονότος ότι ''οι Βρετανοί έχουν φροντίσει με συγκεκριμένες αναφορές να κατοχυρώσουν την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', το Κίνημα υποστηρίζει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να αναβάλει την προγραμματισμένη επικύρωση της Συνθήκης για να δοθεί ο χρόνος στην κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Είναι για αυτό που υποστηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου Βάσου Λυσσαρίδη για το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων που ενσωματώνει αρκετές από τις δικές μας προτάσεις'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι ''συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να επιδιωχθεί η προσθήκη ως επιφύλαξης του ψηφίσματος αυτού στη Συνθήκη''.

    Βουλή - Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Βρετανικές Βάσεις

    Θετικό θεωρεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου το προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και παράλληλα εισηγείται στη Βουλή να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θέτοντας το ερώτημα για την παραμονή ή την αποχώρηση των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο''.

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του θέματος για τις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το δημοψήφισμα αυτό ''θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της κυπριακής κυβέρνησης στην οποία θα πρέπει να εισηγηθούμε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, να διακόψει κάποιες διευκολύνσεις προς τη βρετανική πλευρά έως ότου η Βρετανία δεχθεί τη διαιτησία του διεθνούς δικαστηρίου και καθορίσει συγκεκριμένη πρόταση αποπληρωμής των οφειλομένων''.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι συμμερίζεται και μάλιστα υπερθεματίζει την πολιτική προσέγγιση βάσει της οποίας ''η βρετανική ανάμειξη ίσως να είναι στο βάθος τουλάχιστον ισοβαρές πρόβλημα αν όχι και μεγαλύτερο από τον τουρκικό επεκτατισμό στην Κύπρο ο οποίος αναμοχλεύεται από τη βρετανική πολιτική εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα''.

    ΥΠΕΞ - Κανονισμοί - Τ/Κ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε χθες θλίψη για το γεγονός ότι το μισό περίπου μέρος των πόρων που προβλέπονται για τους Τ/Κ στο Χρηματοδοτικό Κανονισμό κινδυνεύει να χαθεί μετά το αδιέξοδο, στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια της λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος από την ενημέρωση που είχε πως η λουξεμβουργιανή προεδρία είχε εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της τ/κ πλευράς να προχωρήσει προς την κατεύθυνση την οποία ακολούθησε και ότι ''ήταν η κατευθείαν παρέμβαση της Τουρκίας που ναυάγησε το όλο εγχείρημα''.

    Επεσήμανε ότι την ίδια ημέρα ''κυκλοφόρησε ευρέως, παρά το ότι είναι εμπιστευτικό έγγραφο, το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας''.

    ''Μας προκαλεί θλίψη διότι εμείς εισηγηθήκαμε αυτούς τους πόρους για τους Τ/Κ και για διάφορους πολιτικούς λόγους διάφορες χώρες ουσιαστικά έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους'', είπε.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Κανονισμοί ΕΕ για Τ/Κ

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε χθες ότι το κονδύλι των 259 εκατομμυρίων ευρώ του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τ/Κ κινδυνεύει να χαθεί, ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου, αν δεν διατεθεί άμεσα.

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ο χρηματοδοτικός κανονισμός και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο αφορούσαν εξέλιξη που θα προέκυπτε αν λυνόταν το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η ελληνική και η ε/κ πλευρά συμφώνησαν να δοθούν τα χρήματα ούτως ή άλλως, αλλά έκτοτε επιχειρήθηκε σύνδεση των δύο κανονισμών με αποτέλεσμα να παγώσει ο χρηματοδοτικός.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι αν και καταβλήθηκε από το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ προσπάθεια αποσύνδεσης των δύο κανονισμών προκειμένου να απελευθερωθεί το κονδύλι, με επιστολή του ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την επιθυμία οι κανονισμοί να παραμείνουν συνδεδεμένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει απόφαση.

    ΕΕ - Τουρκία - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από μια «ζωηρή», όπως τη χαρακτήρισε ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν, συζήτηση, ενέκρινε χθες το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ομόφωνα απο το Συμβούλιο Υπουργών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

    Οπως επισήμανε ο κ. Ρεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι όροι που τίθενται στην Τουρκία είναι πολύ αυστηροί και από την τήρησή τους θα κριθεί τόσο η έναρξη των διαπραγματεύσεων όσο και η συνέχισή τους στο μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ανοικτού τέλους (δεν προεξοφλείται η έκβαση), θα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε μια ειδική σχέση. Το τρίπτυχο αυτό το επικαλέσθηκε σήμερα ο κ. Ρεν, ενώ τονίσθηκε στη συνεδρία από πολλούς επιτρόπους.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Ρεν, οι δύο όροι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου είναι: η εφαρμογή των έξι νόμων για τις μεταρρυθμίσεις και η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ότι περιμένει την υπογραφή του πρωτοκόλλου σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο κ. Ρεν έκανε και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι περιμένει από την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την εξεύρεση μιας λογικής λύσης, καθώς και προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο. Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κατέβαλε σε συνεργασία με τη λουξεμβουργιανή προεδρία στο θέμα των δύο κανονισμών, οι οποίες, όπως είπε, δεν οδήγησαν σε αποτελέσματα.

    ΕΣΚ - ΕΕ - Τουρκία - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ομάδα των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος καλωσόρισε χθες την ανακοίνωση για ένα αυστηρό πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, καλώντας ταυτόχρονα την Αγκυρα να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, χωρίς ''δηλώσεις για την ερμηνεία του''.

    Ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΣΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Ολλανδός Ευρωβουλευτής Μαρίνους Βιέρσμα, δήλωσε ότι ''εκτιμούμε ότι ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν επιθυμεί την αυστηρή εφαρμογή των όρων για την Τουρκία, οι οποίοι πρέπει να εγκριθούν και να εφαρμοστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι η Τουρκία πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας για την τελωνειακή ένωση, η οποία αποτελεί μια ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Ωστόσο επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ομάδα του ΕΣΚ θα συνεχίσει τη δική της σχολαστική εκτίμηση της κατάστασης τον Σεπτέμβρη πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου'', ανέφερε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι ''όταν το κάνουμε αυτό θα δούμε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έγιναν πέρσι, αλλά επίσης το κατά πόσον η Τουρκία συμπεριφέρεται σύμφωνα με το πνεύμα των δεσμεύσεων αυτών''.

    Κάλεσε την Τουρκία να υπογράψει την Συμφωνία της Αγκυρας για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης της και με τα δέκα νέα κράτη μέλη, ''χωρίς να υιοθετήσει ανεπιθύμητες δηλώσεις για τη ερμηνεία της''.

    ΕΕ - Τουρκία - Δηλώσεις Μπροκ για Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να μην έχει εξαγάγει συγκεκριμένα συμπεράσματα από το γεγονός ότι η κοινή γνώμη αντιτίθεται στην περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ. Αντί για αυτό, είπε, η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται σαν να μην έγινε τίποτα.

    ''Η σημερινή (χθεσινή) απόφαση της Επιτροπής για την Τουρκία'', είπε ο κ. Μπροκ, ''δείχνει πως η Επιτροπή δεν έχει αναγνωρίσει την αποστολή της, που είναι να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός της παρούσης κρίσεως''.

    Ο κ. Μπροκ επέκρινε το γεγονός πως υπήρξε σιωπή για τις πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις στις περιοχές της Ανατολίας και ότι δεν υπήρξε θέσπιση νομοθεσίας -όχι μόνον για την προϋποτιθέμενη εφαρμογή- για θέματα όπως τα βασανιστήρια, το κράτος δικαίου, η ελευθερία της θρησκείας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    ''Η Τουρκία είναι συνεταίρος μας και πρέπει να έχει μιαν ευρωπαϊκή προοπτική'', δήλωσε ο κ. Μπροκ, ''αλλά'', συνέχισε, ''ήταν επικίνδυνο το να οδηγηθεί η Τουρκία ή ο λαός της Ευρωπαϊκής Ενωσης να πιστέψει πως είναι πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό που θα είναι υπό διαπραγμάτευση από τις 3 Οκτωβρίου και μετά''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε χθες ότι το κείμενο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, δεν είναι το τελικό κείμενο, και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, επομένως οτιδήποτε την αφορά έχει έντονη ευρωπαϊκή διάσταση εκ των πραγμάτων.

    Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχει απεσταλμένος της ΕΕ που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν δει κανείς αυστηρά τα πράγματα ''δεν είναι κριτήριο η επίλυση του Κυπριακού για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    ''Στο κείμενο του σχεδίου, στοιχεία του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις όταν ξεκινήσουν θα έχουν ως στόχο την ένταξη. Δεν είναι όμως αυτό το τελικό κείμενο για αυτό οφείλουμε να κρατήσουμε μιαν επιφύλαξη ως προς το ποιος είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Μολυβιάτης - Μόσχα - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Ιουλίου επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    «Η επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνει το άριστο των διμερών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας», υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος και ανακοίνωσε ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μολυβιάτης με τον κ. Λαβρόφ θα βρεθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Επίσης οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας θα συζητήσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, περιφερειακά θέματα με έμφαση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ ως προς το διεθνές πλαίσιο θα γίνει συζήτηση για το θέμα του ΟΗΕ και τις προσπάθειες αναθεώρησής του, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Λονδίνο - Μπλερ - Καραμανλής - Συνομιλίες

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής. Στις 3 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Βρετανό ομόλογό του τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά τα αποτελέσματα του πρόσφατα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ενόψει την ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βρετανία την 1η Ιουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα συζητήσει με τον κ. Μπλερ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μετά και τη δημοσιοποίηση του πλαισίου εντός του οποίου θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Ενα από τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο εξάμηνο κατά τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, είναι και το θέμα των κανονισμών που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Βουλή - Ολομέλεια - Ευρωπαϊκό Κόμμα

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε χθες επισήμως τη σύσταση και λειτουργία του διά επιστολής του προς το νομοθετικό σώμα, την οποία ανέγνωσε προ ημερησίας διατάξεως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, του νεοϊδρυθέντος κόμματος θα ηγείται ο μέχρι τώρα ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης και θα εκπροσωπείται στη Βουλή από τον ίδιο και από τους Βουλευτές Χρίστο Κληρίδη (μέχρι τώρα των ΝΕΟ), Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Χριστόδουλο Ταραμουντά (προερχόμενους από την ΕΥΡΩΔΗ).

    Γιαννάκης Ομήρου - Βάσω Παπανδρέου - Κυπριακό - Συνταγματική Συνθήκη

    Στόχος και προτεραιότητα της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι η έναρξη μιας νέας διαδικασίας συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ με τη στήριξη και την πλήρη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ «δραστηριοποιούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων, θέσεων της Κύπρου».

    Μιλώντας σε χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, με την οποία συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο κ. Ομήρου είπε ότι «παρά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης, η Τουρκία με τη συνδρομή και της Αγγλίας πάλι, οδήγησε σε κατάρρευση τη συμβιβαστική προσπάθεια που ανέλαβε η λουξεμβουργιανή προεδρία» για τους δύο κανονισμούς που αφορούν τους Τ/Κ.

    Η κ. Παπανδρέου, αφού εξέφρασε την ανάγκη όπως Κύπρος και Ελλάδα επανεξετάσουν τη μελλοντική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για τη Συνταγματική Συνθήκη στη Γαλλία και την Ολλανδία, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι όπως τις είχαμε προδιαγράψει ή εκτιμήσει πριν τα δημοψηφίσματα».

    «Υπάρχει μια κινητικότητα τελευταία αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όσο θα θέλαμε όλοι μας», είπε η κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «λόγω των τελευταίων εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα δημοψηφίσματα που ένας από τους λόγους που ψήφισαν όχι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ήταν και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας σημαίνει ότι η αλλαγή ως προς την προοπτική της Τουρκίας θα επηρεάσει και τη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», κάτι το οποίο «θα πρέπει και η Ελλάδα και η Κύπρος να δει».

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πορεία της ΕΕ, τη Συνταγματική Συνθήκη αλλά και με τον προβληματισμό που υπάρχει πλέον στην ΕΕ σίγουρα δυσκολεύουν τα πράγματα», προσθέτοντας ότι «όταν η Ενωση βρίσκεται σε μία κρίση και ένα τεράστιο προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξή της συνολικά, τα θέματα που αφορούν επιμέρους χώρες επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα».

    Κατεχόμενη Κερύνεια - Εκταφές

    Συνεχίστηκαν στην παρουσία ξένων εμπειρογνωμόνων και χθες στην κατεχόμενη Κερύνεια, οι εκταφές για ανεύρεση οστών αγνοουμένων, δήλωσε στα κατεχόμενα ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών του ψευδοκράτους, Αχμέτ Ερντεγκίζ, ο οποίος μετέχει μαζί με το τ/κ μέλος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Σύμφωνα με τ/κ δημοσιογραφικές πηγές, η όλη διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα και προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν οικοδομικές εργασίες.

    Ο κ. Ερντεργκίζ ανέφερε πως οι εκταφές διεξάγονται από επταμελή ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται εμπειρογνώμονας του ιδρύματος INFORCE, ένας ανθρωπολόγος, καθώς και τεχνικό προσωπικό.

    Ερωτηθείς σε πόσους ανθρώπους ανήκουν τα οστά που ανεβρέθηκαν, ο κ. Ερντεγκίζ είπε ότι δεν είναι ακόμη δυνατόν να καθοριστεί κάτι τέτοιο πριν την εξέταση των οστών από τους ανθρωπολόγους.

    Υεμένη - ΟΙΔ - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κύπριος Πρεσβευτής

    Παρά τις τουρκικές αντιδράσεις ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Απντουλάχ Γκιουλ παρακάθισε προχθές βράδυ στη Σανάα της Υεμένης σε δείπνο όπου ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Υεμένη με έδρα τη Δαμασκό Μάριος Ιερωνυμίδης.

    Από το δείπνο απουσίαζε ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Υεμένης, δεν είχε προσκληθεί.

    Το δείπνο πρόσφερε ο Πρωθυπουργός της Υεμένης Απνελ Κάτερ Πατζμάλ προς τιμή των αρχηγών των αντιπροσωπειών των χωρών που συμμετέχουν στην 32η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Φεστιβάλ Λάρνακας 2005 - Σκάλα του Μιλάνο - ''Chicago''

    Ιδιαίτερα πλούσιο αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι στη Λάρνακα αφού ο Δήμος έχει προνοήσει οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στην πόλη να ξεπερνούν κατά πολύ σε ψυχαγωγία και ποιότητα τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι φέτος το καλοκαίρι «ένας μεγάλος αριθμός από καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, καλλιτεχνικά σχήματα και άλλα θα βρεθούν στα θέατρα και στους άλλους χώρους πολιτιστικής υποδομής» που διαθέτει η πόλη.

    Πρόσθεσε ότι φέτος το Φεστιβάλ Λάρνακας αρχίζει με το γνωστό ανά το παγκόσμιο Μπαλέτο της Σκάλας του Μιλάνου με το έργο «Ονειρο καλοκαιρινής νυκτός» του Σαίξπηρ, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 100 χορευτές από τη Σκάλα του Μιλάνου ενώ συμμετέχουν και 24 επιλεγμένοι μαθητές από σχολές μπαλέτων της Λάρνακας και της Λευκωσίας.

    Στο φεστιβάλ Λάρνακας εντάσσεται και η παράσταση του παγκοσμίου φήμης μιούζικαλ, ''Chicago'', το οποίο θα παρουσιαστεί στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο της πόλης στις 1 και 2 Ιουλίου από μιαν ομάδα εκλεκτών καλλιτεχνών.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την αδυναμία που επέδειξε η αγορά στα αρχικά στάδια της συνάντησης, με το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών να καταγράφει σημαντικά κέρδη. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,97% και έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 1.211,47 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,86% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,33 μονάδες. Αύξηση παρουσίασε και σήμερα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στις 543.000 λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,94% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 406,13 μονάδες.

    15οι Μεσογειακοί Αγώνες - Φυτίδου - Αργυρό

    Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Κύπρια αθλήτρια Αννα Φυτίδου στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας.

    Η Φυτίδου κατέκτησε το μετάλλιο στο αγώνισμα του άλματος επί κοντώ, με άλμα 4 μέτρων και 25 εκατοστών.

    Εξάλλου, στον τελικό των 200 μέτρων η Ελένη Αρτυματά τερμάτισε στην τέταρτη θέση με χρόνο 23.82, ενώ η Μαρίλια Γρηγορίου τερμάτησε στην 8η θέση με 24.85

    [05] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος που άρχισε στις 9.21, συνεχίζει σήμερα τη συζήτηση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

    Πρώτος ομιλητής είναι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χριστόδουλος Ταραμουντάς. Η συνεδρία αναμένεται να διακοπεί γύρω στη μία μετά το μεσημέρι. Η ώρα που θα επαναρχίσει θα καθορισθεί ανάλογα με τον αριθμό των ομιλητών που θα απομένουν ώστε στις 19.00 τα τεθεί σε ψηφοφορία το κυρωτικό νομοσχέδιο.

    Στο κατάλογο των ομιλητών που αναμένεται να μιλήσουν, εκτός από τον κ. Ταραμουντά είναι εγγεγραμμένοι 28 βουλευτές.

    Οπως έχει αναφερθεί το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τη Συνταγματική Συνθήκη, ενώ θα υπερψηφισθεί από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΚΟ, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και ΕΥΡΩΔΗ. Το Κίνημα Οικολόγων θα τηρήσει αποχή.

    Ενωρίτερα το πρωί έγιναν διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κόμματα σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις νομικές και πολιτικές πτυχές της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

    Οταν τα κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία για το κείμενο, αυτό θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

    [06] (Κ) Βουλή - Τηλεφώνημα για βόμβα - Διακοπή συζήτησης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας διέκοψε πριν από λίγο τη συζήτηση για την έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης από το Κοινοβούλιο μετά από τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στο κτίριο.

    ''Εγινε τηλεφώνημα περί πιθανής έκρηξης βόμβας'', είπε ο κ. Χριστόφιας στους βουλευτές και πρότεινε τη διακοπή της συνεδρίας για να προβεί η Αστυνομία στις απαραίτητες έρευνες.

    Είπε πως η συνεδρία διακόπτεται τώρα (11.55 πμ) αντί στις 1 μετά το μεσημέρι που ήταν προγραμματισμένο και όπως η συνεδρία θα επαναρχίσει στις 3 το απόγευμα αντί στις 4 που ήταν προγραμματισμένο.

    Η αίθουσα της Ολομέλειας εκκενώθηκε από τους βουλευτές καθώς και όλο το κτίριο.

    Την ώρα εκείνη στο βήμα βρισκόταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο (1)

    Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από το προσχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, το προσχέδιο είναι σύμφωνο με τα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου 2004, όπως επιβεβαιώθηκαν στις 17 Ιουνίου 2004.

    Σημείωσε ότι άμεσα ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ''η απαίτηση για φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες'' και η διατύπωση ότι πρέπει να είναι σαφής η σχετική δέσμευση της Τουρκίας.

    [08] (Κ) Βουλή - Υπουργός Δικαιοσύνης - Κωστάκης Χριστοφόρου - Απειλή για βόμβα

    Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου δήλωσε ότι το τηλεφώνημα για την ύπαρξη βόμβας στη Βουλή δέχθηκε μια από τις τηλεφωνήτριες του Σώματος η οποία ενημέρωσε αμέσως τους προϊσταμένους της που με τη σειρά τους ενήργησαν όπως προβλέπουν οι κανόνες ασφάλειας για την εκκένωση του κτιρίου.

    Ανέφερε ότι η φωνή που μιλούσε ήταν αντρική και η υπάλληλος δεν πρόλαβε να ρωτήσει οτιδήποτε καθώς αυτός που τηλεφώνησε έκλεισε το τηλέφωνο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ο αριθμός του καλούντος δεν αναγνωρίσθηκε καθώς πρέπει να ενεργοποιήθηκε σύστημα απόκρυψης της κλήσης.

    Στη Βουλή έσπευσε αμέσως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου ο οποίος ανέφερε ότι μετά από το ανώνυμο τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας στο κτίριο της Βουλής η Αστυνομία έχει υποχρέωση να ερευνήσει το κτίριο, ακόμα και εάν το τηλεφώνημα είναι φάρσα.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Επιστολή - Κυπριακό

    Πολιτική απομάκρυνσης της λύσης ακολουθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτηρίζοντας αξιοπερίεργο να ζητά ο Τ/Κ ηγέτης ανταλλάγματα για να τύχει οικονομικής στήριξης.

    Ο Εκπρόσωπος που σχολίαζε επιστολή του Τ/Κ ηγέτη προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, επανέλαβε και σήμερα τη λύπη του για το γεγονός ότι εξαιτίας των εξελίξεων στις Βρυξέλλες οι Τ/Κ θα χάσουν την οικονομική βοήθεια εκ μέρους της ΕΕ, καλώντας την τ/κ πλευρά να επικεντρωθεί στα πραγματικά συμφέροντα των Τ/Κ, όπως έχει υποδείξει και ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  431.032,60
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,38     0,66    417.466,86
    FTSE/CySE 20                           405,73    -0,10    320.545,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.217,23    -0,11    322.243,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.019,79    -1,57     12.999,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          963,96     0,08     45.037,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.209,64    -0,15    335.243,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.242,18    -0,23    221.497,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    988,72    -2,12      7.960,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            939,03    -1,06     48.191,35
    FTSE Med (29/6/2005)                 7.656,61    -0,43
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Βουλή των Αντιπροσώπων - Βόμβα - Ολοκλήρωση Ερευνας

    Η Αστυνομία παρέδωσε το κτίριο της Βουλής στους λειτουργούς για να συνεχίσουν την εργασία τους στις 1320 περίπου, αφού ολοκλήρωσε τις έρευνες για ενδεχόμενο ύπαρξης βόμβας χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε που να αφορά εκρηκτικό μηχανισμό.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/6/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 30/6/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4742               0,4770
    Λίρα Αγγλίας              0,8515               0,8566
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 30/6/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 30/6/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4282            0,4316
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3604            0,3632
    Δολάριο Καναδά                  0,3840            0,3870
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0606            0,0610
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3687            0,3716
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Σε πορεία σταθεροποίησης επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τα μικρά κέρδη που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνάντηση, με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,15% και έκλεισε στις 1.209,64 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,06% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 431.000 λίρες.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,1% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 405,73 μονάδες.

    [14] (Κ) ΔΕΑ - Ταυτοποίηση λειψάνων - Συμφωνία

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), κατά την 403η της συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, συμφώνησε τις αρχές για το έργο σε σχέση με την ταυτοποίηση, με τη μέθοδο DNA, λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θα εκταφούν στο νησί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, θα στηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί χωρίς καθυστέρηση.

    [15] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Βρετανικές Βάσεις - Ψήφισμα

    Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα το απόγευμα ψήφισμα για το καθεστώς των εδαφών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους Βρετανούς για επιθετικούς σκοπούς και καλώντας τη Βρετανία να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και όπως σέβεται τα δικαιώματα των Κυπρίων που διαμένουν στις περιοχές των Βάσεων.

    Με το ψήφισμα αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων «διακηρύσσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κυριαρχία στα εδάφη των Βρετανικών Βάσεων, ακόμα και στα πλαίσια της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, αλλά δέσμευση για απλή χρήση των εδαφών αυτών για συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς».

    [16] (Κ) ΔΕΑ - Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος - Δήλωση

    Την ανάγκη για βούληση, δουλειά, υπομονή, επιμονή, κατανόηση από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες και προσήλωση στο τι προβλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στη σημερινή συνάντηση της ΔΕΑ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''αυτό που έχει συμφωνηθεί σήμερα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση'', προσθέτοντας ότι ''για να φθάσουμε εδώ δόθηκε η πρέπουσα σημασία στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του θέματος και στην ορθότητα της θέσης ότι εκεί που μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη, αυτό να γίνει κατά προτεραιότητα, μακριά από άλλου είδους σκοπιμότητες''.

    [17] (Κ) Βουλή - Επικύρωση Ευρωσυντάγματος

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

    Από τους παριστάμενους βουλευτές, υπέρ της επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος τάχθηκαν 30, εναντίον 19 και ένας τήρησε αποχή.

    [18] (Κ) Καραμανλής - Μπλερ - Συνάντηση

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συζήτησε σήμερα στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ΕΕ μετά την κρίση που ξέσπασε για τη Συνταγματική Συνθήκη και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το θέμα των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα αντί 30 λεπτά, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καραμανλή πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στον κ. Μπλερ καλή επιτυχία στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ.

    [19] (Κ) Βουλή - Ευρωσύνταγμα - Επικύρωση

    ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ και ΕΥΡΩΔΗ τάχθηκαν σήμερα υπέρ της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ενώ το ΑΚΕΛ τάχθηκε εναντίον. Από την ψηφοφορία απείχε το μονοεδρικό Κίνημα Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών.

    Από τους παριστάμενους βουλευτές 30 ψήφισαν υπέρ, 19 εναντίον και ένας απείχε.

    Η ψηφοφορία έγινε πριν από λίγο στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ολοκλήρωσε τη διήμερη συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα.

    Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που επικυρώνει το Σύνταγμα της ΕΕ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (16-17 Ιουνίου) να δοθεί χρόνος για περισυλλογή στα κράτη μέλη που το επιθυμούν.

    [20] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βουλή - Κύρωση Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης

    «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την Κύπρο και είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εκφράζοντας την ικανοποίηση ολόκληρης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής και την κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Η Ολομέλεια της Βουλής, κατόπιν της χθεσινής και της σημερινής μακράς συζήτησης που διεξήχθη με 37 ομιλητές από όλα τα κόμματα της Βουλής, ψήφισε σε νόμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κυρώνει τη Συνθήκη.

    Κατά την ψηφοφορία, τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης της Συνθήκης τριάντα Βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΔΗ, Ευρωπαϊκό Κόμμα, ΕΔΗ, και ΑΔΗΚ, ενώ δεκαεννέα Βουλευτές από το ΑΚΕΛ ψήφισαν κατά και ο Βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

    [21] (Κ) Καραμανλής - Μπλερ - Κυπριακό

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Βρετανός ομόλογός του Τόνι Μπλερ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε επίσης ομοφωνία ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς προβλήματα για την Τουρκία με την τήρηση της υπόσχεσης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στις 3 Οκτωβρίου, αλλά και του σεβασμού εκ μέρους της χώρας αυτής των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 June 2005 - 17:49:33 UTC