Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αθήνα - Νέο Κεντρικό Συμβούλιο ΟΚΟΕ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Μετάλλιο
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου
  • [08] (Κ) Πανεπιστημιάδα - Σμύρνη - Συμμετοχή Κύπρου
  • [09] (Κ) Βουλή-Υπεπιτροπή Εμπορίου-Κατεχόμενα-Οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη
  • [10] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ουάσιγκτον
  • [11] (Κ) Αθήνα - Κάρολος Παπούλιας - Γιώργος Γεωργής - Διαπιστευτήρια
  • [12] (Κ) Κύπρος - Αλβανία - Συμφωνία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Απάντηση σε Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χωρίς ανθυποψηφίους η ηγεσία
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Συνομιλίες
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγγλικό Εφετείο - ΕΔΑΔ - Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων
  • [20] (Κ) Αγνοούμενοι - Εκταφές λειψάνων -INFORCE
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο
  • [22] (Κ) Λουξεμβούργο - Γρίπη - Κυπριανού
  • [23] (Κ) Μετανάστευση - Τριανταφυλλίδης
  • [24] (Κ) Υεμένη - ΟΙΔ - 32η Σύνοδος - Κυπριακό
  • [25] (Κ) ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Διάλεξη
  • [26] (Κ) Λουξεμβουργιανή προεδρία - Κανονισμοί - Αδιέξοδο
  • [27] (Κ) Σύρος Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν την αναμενόμενη αύξηση στην τιμή των καυσίμων, τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, τη συμφωνία των μερών στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους σχετικά με την ταυτοποίηση λειψάνων, την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το ΑΚΕΛ, και τις ζυμώσεις στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, οι προσφυγές για την απώλεια χρημάτων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η έλλειψη φαρμάκων, τα θανατηφόρα δυστυχήματα, οι εισαγωγικές εξετάσεις, και ο μη εορτασμός δημόσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ντοκουμέντα για τις εκθέσεις των Αμερικανών'' γράφει ότι "εξ απρόοπτου" πιάστηκε η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με την έρευνα που ο τεράστιος αμερικανικός οργανισμός Bear Streams διενήργησε εκ μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία και την Κύπρο, η οποία ανακάλυψε τους τρόπους με τους οποίους η τουρκική πλευρά μεθοδεύει την άρση του εμπάργκο και την προώθηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι αναγκαστικά επανέρχεται η βάση στις εισαγωγικές εξετάσεις λόγω εναρμόνισης με το σύστημα της Ελλάδας και έτσι αν δεν πάρει εξεταζόμενος 10 στα 20 δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση στην Ελλάδα.

    Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Φωτιά στα καύσιμα'' γράφει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση του μαύρου χρυσού αδειάζει τις τσέπες των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι σήμερα και αύριο οι εταιρείες πετρελαιοειδών αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς τα φορτία τα οποία παρέλαβαν πληρώθηκαν στις ψηλές τιμές πώλησης, στις οποίες κυμαίνεται σήμερα το πετρέλαιο. Γράφει, επίσης, ότι δραματικά αυξάνεται ο κατάλογος των θυμάτων στο Μολόχ της ασφάλτου, αφού χθες τα ξημερώματα σε δυο διαφορετικά δυστυχήματα στο δρόμο Πόλης Χρυσοσούς-Αργάκας και στο δρόμο Δεκέλειας-Αγίας Νάπας, και μέσα σε διάστημα τριών ωρών, σκοτώθηκαν άλλοι δύο νέοι άνθρωποι.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συμφωνία για αγνοούμενους'' γράφει ότι αίρονται το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια και οι διαφωνίες για την επίτευξη προόδου στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και εκτός των επειγουσών εκταφών στις αρχές Ιουλίου ανοίγει ο δρόμος για την εκταφή και άλλων σημείων που έχουν υποδειχθεί ως ομαδικοί τάφοι, και την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία των μερών για τις διαδικασίες ταυτοποίησης λειψάνων. Γράφει, επίσης, ότι βρετανική εταιρεία ανάπτυξης γης απευθύνεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή, ζητώντας επείγουσα αλλαγή του νόμου για κτηματομεσιτικές εργασίες, διαφορετικά ίσως στραφούν πολλοί σε επενδύσεις στα κατεχόμενα.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τελευταίο SOS'' γράφει ότι μέρα με την ημέρα μειώνεται επικίνδυνα ο αριθμός των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά, φέρνοντας σε απόγνωση ασθενείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγείς προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης, αφού βλέπουν τα αποθέματά τους να εξαντλούνται, καθιστώντας τις ελλείψεις πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς. Γράφει, επίσης, ότι σίγησαν οι ομοφυλόφιλοι στην Κύπρο, αφού δεν γιόρτασαν δημόσια τη χθεσινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας, ενώ σε όλο τον κόσμο και για πρώτη φορά στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο δημόσιες γιορτές διαμαρτυρίας.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κύπρος ανάχωμα για την Τουρκία'' γράφει ότι η επίλυση του Κυπριακού και η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν στοιχεία που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα διέπει την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας, το οποίο συμφωνήθηκε χθες σε επίπεδο διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων. Γράφει, επίσης, ότι μια ομάδα ηγετικών στελεχών της ΕΥΡΩΔΗ προχωρούσε σε διάλυση του κόμματος την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου μαζί με 100 μέλη αποφάσιζε να διατηρήσει στη ζωή το κόμμα και την αυτόνομη πορεία του.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πετρελαϊκός πανικός'' γράφει ότι η τρελή πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τιμή των καυσίμων καθιστά αναπόφευκτη και την αύξηση της τιμής τους στην Κύπρο τις αμέσως επόμενες ημέρες κατά 1,5 σεντ περίπου στη βενζίνη και 1 σεντ στο πετρέλαιο. Γράφει, επίσης, ότι το 99% και πλέον των μελών του ΑΚΕΛ δεν εγκρίνει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και ως εκ τούτου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε χθεσινή της συνεδρία, επικυρώνοντας την κατ' αρχήν απόφασή της, έδωσε εντολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αφού επεξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση αυτή, να την απορρίψει κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ασχημα νέα για τους αυτοκινητιστές'' γράφει ότι οι αυτοκινητιστές πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες αυξήσεις στις αντλίες βενζίνης από τα σήμερα, καθώς η κυβέρνηση είπε χθες ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει τους καταναλωτές από την επίδραση των αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα. Γράφει, επίσης, ότι επενδυτές είπαν χθες πως ένοιωσαν ηττημένοι όταν άκουσαν ότι γύρω στο ένα δέκατο των προσφυγών για τα χρήματα που έχασαν στο Χρηματιστήριο θα φθάσει τελικά στο δικαστήριο, αφού από τις 227 υποθέσεις που εξετάστηκαν μόνο οι 30 είχαν επαρκή στοιχεία για να στηριχθούν.

    [02] (Κ) Αθήνα - Νέο Κεντρικό Συμβούλιο ΟΚΟΕ

    Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) επανεξελέγη ο Κώστας Σταματάρης, κτηνίατρος και πανεπιστημιακός στη Θεσσαλονίκη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Μπλόμπεργκ - Κυπριακό - Τουρκοκύπριοι

    Αντιμέτωπη με μια κατοχική δύναμη, που είναι ταυτόχρονα και περιφερειακή υπερδύναμη, το βασικό εργαλείο και όπλο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η νομιμότητά της, εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στον Πρέσβη Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, αρχίζει μια αποστολή ''ενδιαφέρουσα και δύσκολη'' που στοχεύει εκ μέρους του κ. Ρεν να διαδραματίσει ρόλο βοηθητικό προς την κατεύθυνση των προσπαθειών των ΗΕ μέσω του ΓΓ για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Επεσήμανε πως εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει και η άλλη πτυχή, δηλαδή η βοήθεια προς τους Τ/Κ ''νοουμένου ότι δεν είναι δυνατόν όσο δεν λύεται το Κυπριακό να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο και στην υπό κατοχή περιοχή''.

    Οπως ανέφερε, ανέλυσε στον κ. Μπλόμπεργκ τις θέσεις της ε/κ πλευράς και ενημέρωσε για την οικονομική αρωγή καθώς και την αρωγή κοινωνικής φύσης που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση για τους Τ/Κ, υπογραμμίζοντας πως ''δεν είμαστε καθόλου ενάντια στις οικονομικές ανταλλαγές με τους Τ/Κ, ούτε των Τ/Κ με τον έξω κόσμο, αρκεί να λαμβάνεται υπόψη και να τηρείται η διεθνής και η εθνική νομιμότητα''.

    ΥΠΕΞ - Μπλόμπεργκ - Συνάντηση - Κανονισμοί - Ράις

    Οι προοπτικές έναρξης μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό καθώς και οι κανονισμοί για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και για το απευθείας εμπόριο, συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Πρέσβη Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στους δύο κανονισμούς ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά οι Τ/Κ θα δεχθούν την υιοθέτηση του χρηματοδοτικού κανονισμού χωρίς διασύνδεση. Ωστόσο, όπως είπε, εάν επιμένουν σε οποιασδήποτε μορφής διασύνδεση, τότε δεν θα υιοθετηθεί.

    ''Οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου με κάνουν να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά, αναγνωρίζοντας ότι θα χαθούν τα λεφτά εάν δεν εγκριθεί ο χρηματοδοτικός, θα δεχθεί την αποσύνδεση προβάλλοντας ορισμένα επιχειρήματα και προσκόμματα της τελευταίας στιγμής. Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος όμως. Εάν οι Τούρκοι επιμένουν σε κάποια διασύνδεση τότε δεν θα μπορεί να εγκριθεί ο χρηματοδοτικός κανονισμός. Αποκλίνω όμως υπέρ της άποψης ότι τελικά θα αίρουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν και θα εγκριθεί ο χρηματοδοτικός'', είπε.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι ο Φιλανδός διπλωμάτης θα επισκέπτεται συχνά την Κύπρο για να ανταλλάσσει απόψεις σχετικά με την πορεία του Κυπριακού.

    ''Στη συνάντηση έγινε μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για την επίλυση των δύο κανονισμών (χρηματοδοτικού και απευθείας εμπορίου) αλλά και για τις προοπτικές έναρξης μιας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση, ενώ ο κ. Μπλόμπεργκ δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Οσον αφορά στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία, είπε ότι η Κύπρος θα επιμείνει μέχρι την έγκρισή του ότι πρέπει να συμπεριληφθούν οι θέσεις της, οι οποίες κατέστησαν θέσεις και της ΕΕ στο έγγραφο της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία.

    Οπως είπε, η προεδρία του Λουξεμβούργου θα παραδώσει αυτή την εβδομάδα το δικό της κείμενο στα μέλη για συζήτηση και συμφωνία, το οποίο ωστόσο θα τύχει διαχείρισης από τη βρετανική προεδρία.

    ''Δεν μπορούν να αποσιωπηθούν τα θέματα που συζητήσαμε και είχαν παρουσιαστεί στην Τουρκία στις 26 Απριλίου 2005 στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Ολα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο ήταν σε αυτό το κείμενο. Το νέο κείμενο θα έχει πολύ μεγάλη σχέση με εκείνο'', σημείωσε.

    Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα ότι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σκοπεύει να τον προσκαλέσει σύντομα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το δημοσίευμα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία με το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε θέματα καταπολέμησης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έγινε χθες το πρωί δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μετά όμως από τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γιάκο Μπλόμπεργκ

    Την ανάγκη όπως υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία που να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στον Γιάκο Μπλόμπεργκ, ειδικό σύμβουλο για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της ωριαίας συνάντησης με τον κ. Μπλόμπεργκ στα γραφεία του ΔΗΣΥ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντε Μιρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι φαίνεται να διατηρείται ανοικτό το ενδιαφέρον από πλευράς ευρωπαϊκής πλευράς για το Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι ο κ. Μπλόμπεργκ βρίσκεται στην Κύπρο σε μια διερευνητική αποστολή και ότι ''περισσότερο ακούει και ελάχιστο εκθέτει απόψεις''.

    Δεν έχει προβεί, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, σε οποιαδήποτε δήλωση που να δίδει ένδειξη ότι επίκειται μια πρωτοβουλία από πλευράς Ευρώπης.

    Μπλόμπεργκ - Κατεχόμενα - Επαφές

    Επαφές στα κατεχόμενα θα έχει σήμερα ο Γιάκο Μπλόμπεργκ, Ειδικός Σύμβουλος για την Κύπρο του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σύμφωνα με πρόγραμμα που εκδόθηκε στα κατεχόμενα, ο κ. Μπλόμπεργκ θα συναντηθεί στις 09:00 με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα γραφεία της ''προεδρίας'' του ψευδοκράτους.

    Στις 10:30 θα επισκεφθεί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και στις 12:30 θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ στα γραφεία του κόμματος.

    Εξάλλου, στις 13:30 θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Αυτοδιοίκησης Παλαιστινίων

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ.

    Σε δηλώσεις μετά τη εγκάρδια, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση που κράτησε πέραν της μιας ώρας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανασκόπηση προβλημάτων, όπως διαμορφώνονται μέσα από τα συγκρουόμενα συμφέροντα και τη νέα τάξη πραγμάτων.

    Εγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες επίλυσης των δύο προβλημάτων και όπως είπε ο κ. Χριστόφιας: ''δεν είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι προωθούνται προς επίλυση σύντομα''.

    ΥΠΕΞ - Παλαιστίνιος Υπουργός - Ισλαμική Διάσκεψη

    Τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στις θέσεις της Κύπρου ενόψει της αυριανής συνόδου της Ισλαμικής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στην Υεμένη ζήτησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από τον Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής Σαέμπ Ερεκάτ.

    ''Του έθεσα το θέμα της Ισλαμικής Διάσκεψης. Το έθεσα και ως θέμα κάποιου παραλληλισμού ότι η υιοθέτηση από την Ισλαμική Διάσκεψη των τουρκικών θέσεων υποσκάπτει τις θέσεις των Παλαιστινίων όσων αφορά δικαιώματα προσφύγων, εποίκων ή αυτά τα οποία προσπάθησε να αναγνωρίσει το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Υπουργό.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση εκ μέρους της Παλαιστίνης στις θέσεις της Κύπρου.

    Γενικός Γραμματέας Αραβικού Συνδέσμου - Αφιξη στην Κύπρο

    Εφθασε χθες στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας Αραβικού Συνδέσμου και για σειρά ετών Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Amr Moussa.

    Τον κ. Moussa υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας στο Υουργείο Εξωτερικών Αθηνά Μαυρονικόλα και ο πρεσβευτής της Αιγύπτου.

    Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Moussa δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του στην Κύπρο, σήμερα στις 9.30 το πρωί ο κ. Μούσα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, και στις 10.30 θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 11.45 θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου. Θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών.

    Στη μια μετά το μεσημέρι ο κ. Ιακώβου θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή του κ. Μούσα.

    Στις 3 το απόγευμα ο κ. Μούσα θα συμμετάσχει στο ''Συμπόσιο Μέσης Ανατολής 2005 για τη Διαπραγμάτευση και την Επίλυση Διενέξεων''.

    Στις 9 το βράδυ θα δοθεί ανεπίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Μούσα από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο.

    Ισλαμική Διάσκεψη - Υπουργική σύνοδος - Ψευδοκράτος

    Με την ονομασία ''Τουρκοκυπριακό Κράτος'' (Turkish Cypriot State) θα εκπροσωπηθεί το καθεστώς των κατεχομένων στην τριήμερη υπουργική σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) που αρχίζει σήμερα στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', είναι η πρώτη φορά που το ψευδοκράτος εκπροσωπείται με την ονομασία αυτή σε σύνοδο της ΟΙΔ.

    Η απόφαση για χρήση της ονομασίας αυτής ελήφθη στην περσινή υπουργική σύνοδο της ΟΙΔ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπό την προεδρία της Τουρκίας.

    Η φετινή σύνοδος, στην οποία η Τουρκία θα παραδώσει την προεδρία της ΟΙΔ στην Υεμένη, θα συζητηθούν προτάσεις για εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ισλαμικός κόσμος, πρόταση για την ίδρυση κέντρου επίλυσης διενέξεων μεταξύ ισλαμικών κρατών, και διεθνή προβλήματα περιλαμβανομένου του μεσανατολικού.

    ΕΕ- Επιτροπή - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις

    Η ομαλοποίηση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η επίλυση όλων των συνοριακών διαφορών με γειτονικές χώρες είναι ορισμένοι από τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Τουρκία, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη χθεσινή συνεδρία των Διευθυντών των Γραφείων των Επιτρόπων, διαμορφώθηκαν οι βασικές αρχές του κειμένου του πλαίσιο που θα διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το κείμενο αυτό θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ολοι οι όροι που τίθενται στην Τουρκία έχουν συμπεριληφθεί στην παράγραφο 4 του κειμένου του διαπραγματευτικού πλαισίου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ρητώς ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι «ανοικτού τέλους», δηλαδή δεν προδικάζουν την τελική έκβαση.

    Ειδικότερα στην παράγραφο 4 στο πρώτο σημείο που αφορά την Κύπρο, καλείται η Τουρκία «να ομαλοποιήσει τις διμερείς σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».Τονίζεται επίσης ότι μέσα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία είναι και το να επεκτείνει (όχι μόνο να υπογράψει) τη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Λήδρα Πάλας - Συζήτηση - Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής - Κυπριακό

    Η θέληση για λύση του Κυπριακού που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ήταν το κοινό στοιχείο που προέκυψε σε συζήτηση που διοργάνωσε χθες στο Λήδρα Πάλας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, στην παρουσία εκπροσώπων της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς καθώς και αρχηγών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων από τις δύο κοινότητες.

    Κατά τη συζήτηση διαφάνηκε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις ως προς το περιεχόμενο της λύσης.

    Σε ομιλία του στη συζήτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ''είμαστε αποφασιστικά δεσμευμένοι να επιδιώξουμε την επανένωση της πατρίδας μας σε μια σοφά δομημένη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, αλλά κάτω από πιο δίκαιους όρους''.

    Από την πλευρά του, ο πρώην ''υπουργός'' του ψευδοκράτους Ρασίτ Περτέβ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον κ. Ταλάτ, επικέντρωσε την ομιλία του στο θέμα του ''διαμοιρασμού της εξουσίας'', σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα είναι προβλήματα για τα οποία υπάρχουν τεχνικές λύσεις.

    Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ρόλο των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

    Εκπροσωπώντας το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) ο Σαλίχ Ουσάρ έκανε λόγο για ''προσπάθειες να οδηγηθεί το Κυπριακό μακριά από την πλατφόρμα των δικοινοτικών επαφών, στην πλατφόρμα των ατομικών νομικών πρωτοβουλιών''.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε μια περίοδο ''βαθιάς κατάψυξης''.

    Στη δική του ομιλία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους επανάλαβε ότι το κόμμα του είναι σταθερά δεσμευμένο σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία ''κατ' ουδένα τρόπο δεν θα εκφεύγει από το κοινοτικό κεκτημένο και δεν θα υπάρχουν μόνιμες αποκλίσεις από αυτό το πλαίσιο''.

    Μιλώντας στη συζήτηση, ο Νίκος Κατσουρίδης υπενθύμισε ότι το Κυπριακό υφίσταται λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που μιλάνε ''για δύο λαούς''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου επικεντρώθηκε στη σημασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων ως αναγκαία πράξη για την επίτευξη λύσης.

    Ταλάτ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποφεύγει να συναντηθεί μαζί του διότι είναι ''νομικά, πολιτικά και ηθικά αδύναμος''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον πρώτο του μήνα στην ηγεσία των κατεχομένων, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε πως η τ/κ πλευρά στηρίζει λύση μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν.

    Εξέφρασε λύπη διότι, όπως είπε, η ε/κ πλευρά βλέπει τη μη λύση ως λύση και σημείωσε πως ''η οικονομική και πολιτική σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας μόνιμης και συνολικής λύσης''.

    ''Το σχέδιο Ανάν ετοιμάστηκε σε αυτό το πλαίσιο'', είπε, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ''στη βάση της ισότητας των δύο πλευρών''.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά είναι ''κλειστή στο διάλογο'' και ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να συνομιλήσει μαζί της, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική της ειρήνης και της συνολικής διευθέτησης.

    ''Δεν θα αποφύγουμε ποτέ τις διαπραγματεύσεις, τις συνομιλίες και τη συζήτηση'', είπε ο κ. Ταλάτ.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η τ/κ πλευρά ακολουθεί πολιτική με όραμα τη λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την ε/κ πολιτική της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο που βρίσκονται ενώπιον της ΕΕ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αυτοί οι δύο κανονισμοί είναι συμπληρωματικοί ο ένας προς τον άλλο και ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν με αυτό.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά ''άρχισε να θέτει προϋποθέσεις για την άρση της απομόνωσης'' και ότι θέτει ''μορατόριουμ'' στις πωλήσεις περιουσίας στα κατεχόμενα και την επιστροφή των Βαρωσίων.

    ΚΕ ΑΚΕΛ - Συνταγματική Συνθήκη ΕΕ - Απόρριψη

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επικύρωσε χθες την κατ΄ αρχήν απόφασή της για απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη στις κομματικές ομάδες βάσης.

    Η ΚΕ του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χθες έχει δώσει εντολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις να επεξηγήσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τους λόγους που οδηγούν το κόμμα στην απόφαση να καταψηφίσει την έγκριση της Συνθήκης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι «το 99% και πλέον των μελών του κόμματος έχουν εγκρίνει την κατ΄ αρχήν εισήγηση της ΚΕ» που ήταν η καταψήφιση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά επαρχία, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι στη Λευκωσία απορρίπτει τη Συνθήκη το 98,6% των μελών του ΑΚΕΛ, στη Λεμεσό το 99,2% των μελών, στη Λάρνακα το 99,7%, στην Αμμόχωστο το 100%, στην Πάφο το 99,5% και στα Παραρτήματα της Βρετανίας και της Ελλάδας το 100% των μελών του κόμματος.

    Κίνημα Οικολόγων - Ευρωσύνταγμα - Αποχή

    Αποχή θα τηρήσει το Κίνημα Οικολόγων κατά την ψηφοφορία στη Βουλή στις 30 Ιουνίου για την έγκριση του Ευρωσυντάγματος.

    Την απόφαση έλαβε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων σε συνεδρία το περασμένο Σάββατο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η απόφαση για αποχή λήφθηκε γιατί δεν έχει γίνει αποδεκτή η θέση των Οικολόγων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωσύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ''κεφαλαιώδες θέμα'', και λόγω της άρνησης της κυβέρνησης για αναβολή της συζήτησης ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων στη Γαλλία και Ολλανδία.

    Αμερικανός Πρεσβευτής - Παράνομη διακίνηση ατόμων

    Η παράνομη διακίνηση ατόμων είναι μια παγκόσμια μάστιγα και η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να γίνει σε διεθνή κλίμακα, είπε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Σε χαιρετισμό του σε συνέδριο για την Παράνομη Διακίνηση Προσώπων, που οργανώνεται από το Παγκόσμιο Βήμα Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο κ. Κλόσον ανέφερε ότι σύντομα το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκδώσει την ετήσια έκθεσή του για τη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων.

    Ο κ. Κλόσον συνεχάρη τις υπηρεσίες του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου για την έκθεσή της για το θέμα, η οποία εκδόθηκε το Νοέμβριο 2003, που όπως σημείωσε, έδωσε τη βάση για την πολιτική καταπολέμησης του φαινομένου στην Κύπρο.

    Εξέφρασε επίσης το θαυμασμό του για το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση αλλά και άλλοι παράγοντες στην Κύπρο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ατόμων.

    Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών 600.000-800.000 άτομα διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο δια μέσου των διεθνών συνόρων της Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας και της Αμερικής. Από αυτούς, ποσοστό 80% είναι γυναίκες και κορίτσια, από τις οποίες το 50% είναι κάτω των 21 χρόνων.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - ΟΑΣΕ - Παράνομη διακίνηση ατόμων

    Τη δημιουργία γραφείου που θα παρακολουθεί τα θέματα παράνομης διακίνησης ατόμων εισηγήθηκε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Οργανισμού κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων Helga Konrad, το οποίο θα λειτουργεί με τεχνική και οικονομική βοήθεια από τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

    Αυτό ανέφερε ο Yπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου μετά από συνάντηση με την κ. Konrad, προσθέτοντας ότι το θέμα θα μελετηθεί και θα εξεταστεί.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδώρου ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί διαμετακομιστικός σταθμός για την παράνομη διακίνηση ατόμων, επισημαίνοντας πως ''ειδικά για το θέμα της διακίνησης γυναικών δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα''.

    ''Οι στατιστικές είναι ξεκάθαρες και δείχνουν ότι πέραν του 97% των γυναικών που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν σε καμπαρέ και νυκτερινά κέντρα επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τη λήξη του συμβολαίου τους, ενώ μόνο το 2,5% περίπου πηγαίνει σε άλλους προορισμούς'', σημείωσε.

    Ανέφερε ότι η κ. Konrad, που βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια σεμιναρίου για το θέμα της παράνομης διακίνησης, έτυχε ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλους τους τομείς που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

    Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ - ΕΔΑΔ - Κυπριακή Δημοκρατία

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα καταφύγει το ψευδοκράτος για να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις αποφάσεις των δικαστηρίων για το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    Σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Σογιέρ είπε ότι το ψευδοκράτος έχει σκοπό να καταφύγει στο ΕΔΑΔ για να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος.

    «Εχουμε συζητήσει το θέμα με νομικούς από την Τουρκία και από αλλού. Εχουμε αποφασίσει ότι τα δικαστήρια αυτά δεν μας εκπροσωπούν αφού βάσει του συντάγματος (του 1960), θα έπρεπε στη συζήτηση για την κάθε υπόθεση να υπάρχει και ένας Τ/Κ δικαστής. Επρεπε επίσης η διαδικασία να γίνεται και στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα», είπε ο κ. Σογιέρ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μουσείο - Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη

    Ο Σόλωνας Μιχαηλίδης ''δίκαια θεωρείται ως ο εμπνευστής και ο θεμελιωτής της δημιουργίας της μουσικής υποδομής, αλλά και της μουσικής κίνησης όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο'' είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τελώντας τα εγκαίνια του Μουσείου Αρχείου Σόλωνα Μιχαηλίδη στη Λεμεσό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η παρουσία του στη χθεσινή εκδήλωση ''δεν είναι μόνο μια τυπική και συμβολική παρουσία αλλά αποτελεί μια προσφερόμενη ευκαιρία για να εκφράσω από μέρους της πολιτείας και του κυπριακού λαού την οφειλόμενη εκτίμηση και τη δίκαιη αναγνώριση προς τον Σόλωνα Μιχαηλίδη για το μεγάλο συνολικό πνευματικό του έργο''.

    Χαρακτήρισε τον Κύπριο μουσουργό ''μια ξεχωριστή προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει με τον πιο αυθεντικό τρόπο το όνομά του με τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας''.

    Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία - Εργο Υπουργείου

    Καλύτερους στόχους από αυτούς που τέθηκαν στο Πρόγραμμα Σύγκλισης 2004 2008, που υπέβαλε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πέτυχε η κυβέρνηση το 2004, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος σημείωσε ότι τα επιτεύγματα του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 12 κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων διακυβέρνησης του τόπου από την κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Παρά το γεγονός ότι ο στόχος του Προγράμματος Σύγκλισης ήταν δημοσιονομικό έλλειμμα 5,2% το 2004, «πετύχαμε σαφώς καλύτερους στόχους αφού το 2004 έκλεισε με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2%, χωρίς επιβολή πρόσθετων φορολογιών», και το δημόσιο χρέος «μειώθηκε στο 71,9% που αποτελεί ακόμη ένα καλύτερο στόχο σε σχέση με αυτό που δεσμευτήκαμε στην ΕΕ», είπε ο κ. Κεραυνός, στη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με θέμα «Δύο έτη διακυβέρνησης: Απολογισμός έργου».

    Αναφερόμενος στα 12 επιτεύγματα του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτά είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στην ΕΕ, η επιτυχής αντιμετώπιση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ, η ένταξη στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2, η εφαρμογή σταθερής οικονομικής πολιτικής με απτά αποτελέσματα χωρίς πρόσθετες φορολογίες με κοινωνική ευαισθησία και έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα και τα καθοριστικά βήματα και τομές στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του Υπουργείου για την κυπριακή οικονομία το 2005, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 4% - «ήδη αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο 3,9%», το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ο ρυθμός πληθωρισμού θα περιοριστεί στο 2,5%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 69,1% του ΑΕΠ, το ποσοστό εγγεγραμμένης ανεργίας θα μειωθεί στο 3,5% και το κατά κεφαλήν εισόδημα θα ανέλθει στο 82% και θα είναι πέρα του μέσου όρου των 25 κρατών μελών της ΕΕ.

    «Το ποσοστό στην αγορά εργασίας, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει θέσει στόχο 70% μέχρι το 2010, εμείς βρισκόμαστε στο 69,4% και το βελτιώνουμε σταθερά και οριακά και ήδη θεωρείται ότι έχουμε πετύχει αυτό το στόχο», είπε ο κ. Κεραυνός.

    Χρηματιστήριο - Συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία

    Τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συναντήσεις συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 1.196,29 μονάδες. Αντίθετα, οριακή πτώση σε ποσοστό 0,31% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,28 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 245.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 401,13 μονάδες.

    [04] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Μετάλλιο

    Αργυρό μετάλλιο στους κρίκους με τον Ηρόδοτο Γιωργαλά κατέκτησε χθες η Κύπρος στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας.

    Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο της Κύπρου στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες, μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στην άρση βαρών ο Νάσος Ρούσος.

    Εξάλλου, στην πρώτη θέση στο σκιτ με 72 επιτυχίες στους 75 δίσκους βρίσκονται μαζί με άλλους δύο αθλητές, οι Κύπριοι σκοπευτές Αντώνης Νικολαϊδης και Γιώργος Αχιλλέως.

    Στο τελικό του τραπ με 150 δίσκους, ο Στέφανος Θεοδότου κατετάγη τέταρτος με 127 επιτυχίες και ο Δημήτρης Δημητρίου όγδοος με 115 επιτυχίες.

    Στον τελικό κολύμβησης γυναικών, η Αννα Στυλιανού κατετάγη έκτη και στον τελικό πεταλούδας η Μαρία Παπαδοπούλου όγδοη.

    Στην κατηγορία των 91 κιλών της πυγμαχίας ο Κώστας Φιλίππου κέρδισε τον Τούρκο αντίπαλό του μετά από κλήρωση αφού στη διάρκεια του αγώνα οι δύο αθλητές εξήλθαν ισόπαλοι.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσσα.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Δημήτρης Συλλούρης, Νίκος Κουτσού και Χριστόδουλος Ταραμουντάς υπέβαλαν σήμερα τις υποψηφιότητές τους για τις θέσεις του Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, αντιστοίχως.

    Το ιδρυτικό και εκλογικό Παγκύπριο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου 2005.

    Τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος αναλαμβάνει ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Χρίστος Κληρίδης. Εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Στράτος Παναγίδης.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου

    Συνάντηση 45 λεπτών είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσσα.

    [08] (Κ) Πανεπιστημιάδα - Σμύρνη - Συμμετοχή Κύπρου

    Με 35 αθλητές και 10 αθλήτριες θα συμμετάσχει η Κύπρος στη φετινή Πανεπιστημιάδα που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 21 Αυγούστου στη Σμύρνη με τη συμμετοχή 7.000 περίπου αθλητών από 150 χώρες.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (ΚΟΠΑ) Ντίνος Παύλου είπε ότι η κυπριακή αποστολή θα αποτελείται από 64 άτομα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει σε αγωνίσματα του στίβου, της ενόργανης γυμναστικής, του ταε-κβο-ντο, της τοξοβολίας, της κολύμβησης και του τένις καθώς και στα ομαδικά αθλήματα της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας.

    [09] (Κ) Βουλή-Υπεπιτροπή Εμπορίου-Κατεχόμενα-Οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη

    Βρετανοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, Ρώσοι και Ισραηλινοί αποτελούν κυρίως την πλειοψηφία του τουριστικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα.

    Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στην Υπεπιτροπή Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία συζήτησε την παράνομη οικοδομική δραστηριότητα και τουριστική ανάπτυξη στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Υποεπιτροπή από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), οι τουρίστες στα κατεχόμενα έρχονται κυρίως μέσω Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης για μονοήμερες ή ολιγοήμερες εκδρομές λόγω προβλημάτων στην παροχή ασφάλειας και υγείας στα κατεχόμενα.

    Το 2004 υπήρξαν 164.000 αφίξεις Ευρωπαίων σε σύγκριση με 130.000 που ήταν το 2003.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, αριθμός 1.430 προσώπων διανυκτέρευσαν στα κατεχόμενα το 2003 σε σύγκριση με 2.848 το 2004.

    Αναφέρθηκε ότι το 95% των 110 ξενοδοχείων που λειτουργούν στα κατεχόμενα είναι ε/κ ιδιοκτησίας ή είναι κτισμένα σε ε/κ γη.

    Διαθέτουν 12.200 κλίνες σε 128 τουριστικές μονάδες.

    Από τις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιούνται μονοήμερες εκδρομές με 50 περίπου λεωφορεία που πηγαίνουν στα κατεχόμενα.

    Το κόστος για αυτές τις εκδρομές είναι 30 με 40 κυπριακές λίρες, ποσό διπλάσιο από παρόμοιες εκδρομές στις ελεύθερες περιοχές.

    Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, όπως αναφέρθηκε στην Υποεπιτροπή, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κάθε χρόνο στα κατεχόμενα πωλούνται 5.000 σπίτια σε ξένους ενώ ο συνολικός τζίρος από την οικοδομική βιομηχανία ανέρχεται στο μισό δις λίρες.

    Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 1974 πριν από την τουρκική εισβολή διέμεναν στην περιοχή αυτή 2.500 ξένοι ενώ το 2004 οι ξένοι (εκτός των εποίκων) στα κατεχόμενα αυξήθηκαν στους 10.000.

    Τα σπίτια στα κατεχόμενα είναι 50% φθηνότερα απ΄ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές.

    Το κατά κεφαλή εισόδημα στα κατεχόμενα ανερχόταν το 2004 στις 4.500 δολάρια ενώ το 2005 αυξήθηκε στις 6.500 δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)
       

    [10] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ - Ουάσιγκτον

    Οι Βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου, Ελένη Θεοχάρους και Αριστος Χρυσοστόμου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), αναχωρούν αύριο για την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 14ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης.

    [11] (Κ) Αθήνα - Κάρολος Παπούλιας - Γιώργος Γεωργής - Διαπιστευτήρια

    Τα διαπιστευτήριά του επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο νέος Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής.

    Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του ο κ. Γεωργής διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του εμπιστεύθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Επίσης μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου «τα αισθήματα φιλίας του κυπριακού λαού και του ιδίου».

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την πλευρά του ευχήθηκε στο νέο Πρεσβευτή «καλή δύναμη στα καθήκοντά του».

    [12] (Κ) Κύπρος - Αλβανία - Συμφωνία

    Υπογράφηκε σήμερα στη Λευκωσία Συμφωνία για την Αμοιβαία Διοικητική Συνδρομή σε Τελωνειακά Θέματα μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τη Συμφωνία υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, και εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας ο Πρέσβης Bashkim Zeneli.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/6/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/6/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5720               0,5754
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4727               0,4755
    Λίρα Αγγλίας              0,8603               0,8654
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/6/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/6/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4300            0,4334
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3629            0,3658
    Δολάριο Καναδά                  0,3834            0,3864
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0719            0,0724
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3699            0,3728
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Απάντηση σε Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, απέρριψε χθεσινούς ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δήθεν ολιγωρία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσέλθει σε διάλογο, για τάχατες κωλυσιεργία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διάνοιξης επιπλέον διόδων από και προς τα κατεχόμενα και ''ευθύνες'' της ε/κ πλευράς για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο ώστε να υπάρξει ένα αναθεωρημένο σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και όχι τρίτων και κάλεσε τον κ. Ταλάτ να είναι ειλικρινής αναφορικά με τους λόγους που έχουν οδηγήσει τους Τ/Κ σε απομόνωση. Πρόσθεσε πως η καθυστέρηση στη διάνοιξη νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα δεν οφείλεται στη δική μας πλευρά.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κόμμα - Χωρίς ανθυποψηφίους η ηγεσία

    Δεν θα διεξαχθούν εκλογές στο Παγκύπριο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος την ερχόμενη Κυριακή αφού δεν έχουν υποβληθεί υποψηφιότητες πέραν του προβλεπόμενου αριθμού για τις θέσεις Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου.

    Η ανακήρυξη του Δημήτρη Συλλούρη ως Προέδρου, του Νίκου Κουτσού ως Αναπληρωτή Προέδρου και του Χριστόδουλου Ταραμουντά ως Αντιπροέδρου θα γίνει στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος στις 3 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Συνομιλίες

    Εκτεταμένες διαβουλεύσεις πάνω σε θέματα που αφορούν περιφερειακά προβλήματα, περιλαμβανομένου του Μεσανατολικού και του Κυπριακού, είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε αλληλοκατανόηση θέσεων.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξει οργανωμένη συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο και ο κ. Μούσα αναφέρθηκε στην κοινή αντίληψη που υπάρχει όσον αφορά τα προβλήματα της περιοχής, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τόσα πολλά σοβαρά θέματα στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή που απαιτούν τέτοιες διαβουλεύσεις.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγγλικό Εφετείο - ΕΔΑΔ - Διακρατική - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Το αγγλικό Εφετείο υιοθέτησε, για σκοπούς καθοδήγησης του αγγλικού δικαστηρίου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου εναντίον Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ''ιδιαίτερα σημαντική''.

    Οπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, η υιοθέτηση αυτή αφορά ειδικά την ευθύνη της Τουρκίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα και ανέφερε πως η υιοθέτηση των δύο αποφάσεων αφορά υπόθεση εναντίον του Βρετανού Υπουργού Αμυνας και έχει ήδη εκδικαστεί.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  493.142,73
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,60     0,38    485.632,18
    FTSE/CySE 20                           402,35     0,30    249.004,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.207,14     0,31    220.015,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.016,48    -0,16     17.733,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          947,80    -0,14     22.509,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.199,79     0,29    237.749,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.233,05     0,22    132.549,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    981,72     0,05     26.093,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            934,64     0,60    228.964,28
    FTSE Med (27/6/2005)                 7.594,65    -1,13
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Θέμα αγνοουμένων

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα πως η όποια πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων οφείλεται στην υπομονή και την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς καθώς και τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, που σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, καταβάλλουν σοβαρότατη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως θα φανεί στην πορεία κατά πόσο θα διαπιστωθεί πρόοδος στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, προσθέτοντας πως επί του παρόντος διαπιστώνεται ότι η τουρκική πλευρά έχει αποδεχτεί κάποιες από τις εισηγήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Αυτό που απομένει να διαφανεί, συνέχισε, είναι να δούμε εάν δεν θα υπάρξει και σε αυτή την περίπτωση υποτροπή όπως στην υπόθεση εκταφής λειψάνων στον κατεχόμενο Τράχωνα.

    [20] (Κ) Αγνοούμενοι - Εκταφές λειψάνων -INFORCE

    Προς συμφωνία οδεύουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά για εκταφή λειψάνων αγνοουμένων, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιούνται υπό τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται περίγραμμα συμφωνίας για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εκταφών και στις δύο πλευρές.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδο

    Στενό εύρος διακύμανσης παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δίνοντας έτσι συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία που παρουσιάζει η αγορά κατά τις τελευταίες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη της τάξης του 0,29% και έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 1.199,79 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,38% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,6 μονάδες. Από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συναντήσεων ξέφυγε σήμερα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στις 493.000 λίρες.

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,3% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 402,35 μονάδες.

    [22] (Κ) Λουξεμβούργο - Γρίπη - Κυπριανού

    Οι απειλές που συνιστούν η γρίπη των πτηνών και η ανθρώπινη γρίπη, καθώς και οι δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενη πανδημία, συζητούνται σήμερα στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων γρίπης από τα 25 κράτη μέλη και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ασία σε ό,τι αφορά την γρίπη των πτηνών, καθώς και των εντεινόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο παγκόσμιας πανδημίας στον άνθρωπο, λόγω του ενδεχομένου εμφάνισης μεταλλαγμένου ιού. Μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης πρακτικής εργασίας περιλαμβάνεται η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των δικτύων που αντιμετωπίζουν τη γρίπη των πτηνών και τη γρίπη του ανθρώπου, καθώς και ο ρόλος διαφόρων φορέων στην καταπολέμηση της νόσου.

    [23] (Κ) Μετανάστευση - Τριανταφυλλίδης

    Παρέμβαση για τα ζητήματα της Μετανάστευσης και Ασύλου, έκανε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, στη διάρκεια των εργασιών της Πολιτικής Γραμματείας της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι ο τρόπος προσέγγισης των ζητημάτων Μετανάστευσης και Ασύλου δεν είναι ο σωστός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί μια πραγματική και ουσιαστική λύση. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι λανθασμένα όλοι ασχολούνται περισσότερο με τους μετανάστες αντί με το φαινόμενο της μετανάστευσης.

    Όπως είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, αυτό θυμίζει την περίπτωση του θέματος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπου και πάλι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποσκοπούν στην εξάλειψη των τρομοκρατών όχι όμως της τρομοκρατίας, δεν εξετάζουν δηλαδή τα αίτια και τις συνθήκες που δημιουργούν τους τρομοκράτες. Έτσι και τώρα, όπως πρόσθεσε, με τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις χτυπούν τους μετανάστες τους ίδιους και δεν αντιμετωπίζουν τις συνθήκες που τους αναγκάζουν να φύγουν από τις χώρες τους.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι θα ήταν προτιμότερο, αντί να συνάπτονται συμφωνίες επανεισδοχής να γίνονται συμφωνίες προσφοράς, αρωγής προς τις χώρες καταγωγής μεταναστών. Επίσης, θα έπρεπε είπε, αντί να έχουμε σχέσεις οικονομικής εκμετάλλευσης των φτωχών αφρικανικών και ασιατικών χωρών από τους πλούσιους της Ευρώπης και των ΗΠΑ, να έχουμε σχέσεις προσφοράς βοήθειας από την ΕΕ προς τις χώρες αυτές για ανάπτυξή τους, και το βασικότερο, να έχουμε συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης.

    Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ πρότεινε όπως η Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ αναλάβει πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε κάθε χώρα στην ΕΕ ή όσες χώρες θέλουν και μπορούν, να αναλάβουν την υποχρέωση κατάρτισης ενός προγράμματος βοήθειας προς τις κύριες χώρες προέλευσης των μεταναστών, το οποίο θα συνίσταται για παράδειγμα στην ανέγερση σχολείων, ιατρικών κέντρων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας κτλ.

    Όπως τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης, μόνο αν χτυπήσουμε τα αίτια εκείνα που αναγκάζουν τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να φύγουν από την πατρίδα τους θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη επιχορήγησης ασύλου. (KYΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ)

    [24] (Κ) Υεμένη - ΟΙΔ - 32η Σύνοδος - Κυπριακό

    Το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα της 32ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που άρχισε το πρωί στη Σαναά της Υεμένης.

    Κατά την τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Απτουλάχ Γκιουλ, ως πρόεδρος της 31ης Συνόδου, στον οποίο ανέφερε πως ''για πολλές μουσουλμανικές χώρες και λαούς, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, που υποφέρουν από διαμάχες, εμπάργκο και κατοχή, ο δρόμος παραμένει ακανθώδης και μακρύς''.

    [25] (Κ) ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου - Διάλεξη

    Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η παγκοσμιοποίηση είναι οι κύριοι λόγοι που σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα οδήγησαν τα αραβικά κράτη στην πρόθεση να αναθεωρήσουν το κοινωνικό και πολιτικό τ ους σύστημα και να δηλώνουν έτοιμα πλέον να εισέλθουν στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και του εκδημοκρατισμού.

    Ο κ. Μούσα εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων λίγων χρόνων θα γίνουν πολλές αλλαγές στα συστήματα των αραβικών χωρών και ότι εφόσον επιλυθεί το Παλαιστινιακό, η Μέση Ανατολή θα μεταμορφωθεί σε μια πολύ διαφορετική περιοχή.

    ''Εχω την ελπίδα ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα αρχίσει μια διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα μεταμορφώσουν τη Μέση Ανατολή σε μια πραγματικά διαφορετική περιοχή'', είπε.

    Σε διάλεξή του στο πλαίσιο συμποσίου για τη Μέση Ανατολή που διοργανώνεται στο Cyprus College από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες του Συνδέσμου, την τρομοκρατία, τη φτώχεια, τον εκδημοκρατισμό του αραβικού κόσμου, το Ιράκ, το Ιράν, την κατάσταση γενικά στη Μέση Ανατολή ενώ άσκησε κριτική κατά των ΗΠΑ του ΟΗΕ και του Ισραήλ.

    [26] (Κ) Λουξεμβουργιανή προεδρία - Κανονισμοί - Αδιέξοδο

    Σε οριστικό αδιέξοδο κατέληξε σήμερα η πρωτοβουλία της λουξεμβουργιανής προεδρίας για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των δύο προτάσεων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκκρεμούν στο Συμβούλιο Υπουργών και αφορούν τη χρηματοδότηση των T/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Το αδιέξοδο οφείλεται στην άκαμπτη στάση της Μεγάλης Βρετανίας και κατά δεύτερο λόγο της Ολλανδίας. Άλλες 4 χώρες (Σουηδία, Ιταλία, Δανία, Γερμανία) διατύπωσαν επιφυλάξεις, αλλά είχαν διευκρινίσει ότι αν υπήρχε ομοφωνία όλων των κρατών μελών θα αποδέχονταν την πρόταση της προεδρίας.

    Σε συνεδρίαση ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών, η λουξεμβουργιανή προεδρία πρότεινε την αποσύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού που προβλέπει τη χορήγηση 259 εκατ. ευρώ στους Τουρκοκύπριους από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    [27] (Κ) Σύρος Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της Συρίας Αμερ Χόσνι Λούτφι φθάνει το Σάββατο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη 2-5 Ιουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 June 2005 - 17:49:25 UTC