Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Μπλόμπεργκ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (K) Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο - Ναυτιλία - Τελωνειακή Ενωση

  • [01] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό

    Ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ εκτιμά ότι η λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από την προοπτική της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Αν η αίτηση της Τουρκίας παραμείνει στην κανονική της τροχιά, πιστεύω ότι θα υπάρξει διευθέτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν και οπωσδήποτε με μερικές αλλαγές'', είπε ο Λόρδος Χάνεϊ, προσθέτοντας πως ''αν η τουρκική αίτηση απορριφθεί, το Κυπριακό θα ξεχασθεί''.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για το Κυπριακό και η αντίδραση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες για κινητικότητα για αποσύνδεση του χρηματοδοτικού κανονισμού από το απευθείας εμπόριο, η επιφυλακή στην οποία βρίσκεται σήμερα η Αστυνομία προκειμένου να αποφευχθεί η έλευση στις ελεύθερες περιοχές Τούρκων εποίκων βουλγαρικής καταγωγής, καθώς και η αύξηση της τιμής των καυσίμων που αναμένεται τη Δευτέρα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ελεος πια'' γράφει ότι ενώ οι εταιρείες πετρελαιοειδών ετοιμάζονται να εξαγγείλουν μεθαύριο Δευτέρα νέες αυξημένες μέχρι και κατά δύο σεντ τις τιμές καυσίμων, ''η κυβέρνηση, για να ανακουφίσει τους φορολογούμενους, δήλωσε δια του Υπουργού της του Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα ότι ανησυχεί από την ανοδική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού και ότι σκέφτεται να μειώσει - και μάλιστα σταδιακά, σε διάστημα τριών ετών - τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης!'' Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ δια του εκπροσώπου Τύπου Τάσου Μητσόπουλου κάλεσε την κυβέρνηση να μην ωραιοποιεί την έκθεση Πρέντεργκαστ και διατύπωσε την ανησυχία του ΔΗΣΥ ότι από την έκθεση διαφαίνεται πως η προοπτική μιας νέας πρωτοβουλίας μετατίθεται σε βάθος απροσδιόριστου χρόνου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ηταν ενήμεροι'' γράφει για το θάνατο του 15χρονου Χρίστου Μιχαήλ, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από την υπέργεια διάβαση του Αβδελλερού. Η ''Μ'' γράφει ότι οι αρμόδιοι επέδειξαν εγκληματική αμέλεια αφού γνώριζαν εδώ και επτά μήνες ότι υπήρχε μεγάλο κενό στην υπέργεια διάβαση ύψους έξι μέτρων και όμως αδράνησαν εγκληματικά. Προσθέτει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών ένωσε τη φωνή του με τους συγγενείς και τους κατοίκους της κοινότητας. Αλλού γράφει ότι προβοκάτσια για να εκθέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζουν 350 έποικοι από τη Βουλγαρία, τους οποίους κουβάλησε στα κατεχόμενα τη δεκαετία του '80 ο Ντενκτάς. Προσθέτει ότι με τις ευλογίες των κατεχομένων σχεδιάζουν να περάσουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας για τις εκλογές στη χώρα αυτή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κατέβηκε από το τρένο'' γράφει ότι το Προεδρικό Μέγαρο και την κυβέρνηση Παπαδόπουλου ''φωτογράφισε'' ο Πρόδρομος Προδρόμου ως το τρίτο πρόσωπο που χάλασε το ''γάμο'' του με το νεοσυσταθέν Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ο κ. Προδρόμου θα συγκαλέσει συνέδριο τη Δευτέρα με σκοπό τη διατήρηση του κόμματός του (Ευρωπαϊκή Δημοκρατία). Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Προδρόμου είπε ότι η βασικός λόγος μη προσχώρησής του στο Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι η άρνηση των ΝΕΟ και του Δημήτρη Συλλούρη να τοποθετήσουν το νέο πολιτικό σχήμα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον είπε χθες ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο και ότι υπάρχει ανάγκη για λύση του πολιτικού προβλήματος.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Επικίνδυνο μη σύστημα υγείας'' γράφει ότι ο γνωστός ογκολόγος και Πρόεδρος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου Θανάσης Μπαγκατζούνης ''με μια κίνηση που δεν μας έχουν συνηθίσει οι ειδικοί επιστήμονές μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τεράστια προβλήματα στη δημόσια υγεία''. Ο κ. Μπαγκατζούνης είπε ότι το σύστημα υγείας της Κύπρου αξιολογήθηκε από ειδικούς ως ασυντόνιστο, πολυδιασπασμένο, μη σύστημα, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου, μεταξύ άλλων, και για άτομα με καρκίνο και μειώνει τις πιθανότητες ίασής τους. Αλλού αναφέρεται στον 56χρονο Ε/Κ Θεμιστοκλή Γεωργίου ο οποίος ζήτησε "άσυλο" από το ψευδοκράτος, αφού, όπως είπε, από το 1974 ζητά βοήθεια από την κυβέρνηση για θέμα υγείας και για τα οικονομικά του προβλήματα, αλλά η απάντηση που λαμβάνει είναι πάντα αρνητική.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Δίωξη για μετοχές φούσκα στο ΧΑΚ'' γράφει ότι νέα ποινική δίωξη ασκείται με οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας κατά πρώην αξιωματούχων της χρηματιστηριακής και επενδυτικής εταιρείας ''Λευκόνικο''. Η δίωξη, η δεύτερη κατά πρώην αξιωματούχων της εταιρείας, αφορά αυτή τη φορά σοβαρά χρηματιστηριακά αδικήματα, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση άλλων δύο υποθέσεων. Αλλού γράφει ότι προς τα μέσα ή ακόμη και τέλη του Σεπτέμβρη, εκτιμάται πως θα υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα σπρώξει όσο την παίρνει το θέμα της υπογραφής, συνδέοντας την κίνηση αυτή με την ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού της πλαισίου και του σχετικού οδικού χάρτη.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αποδίδουν καρπούς'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ κρίνει ως ισορροπημένη την ενημέρωση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι σε αυτήν υπάρχουν θετικά στοιχεία σε διαδικαστικό και ουσιαστικό επίπεδο. Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ που συνεδρίασε χθες διαπίστωσε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες να ικανοποιούν τις βασικές ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί κινητικότητα προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης του χρηματοδοτικού κανονισμού των 259 εκατ. ευρώ για τους Τ/Κ από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Προσθέτει ότι κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, ότι θεωρούν πιθανή μια ανάληψη πρωτοβουλίας της λουξεμβουργιανής προεδρίας προς την κατεύθυνση αυτή πριν την ολοκλήρωση της θητείας της στις 30 Ιουνίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Κινδυνεύουν οι κυπριακές πιστωτικές κάρτες'' γράφει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς 50 περίπου Κύπριοι και ξένοι που διαμένουν στην Κύπρο είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο λόγω μιας μεγάλης παραβίασης της ασφάλειας πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό θάβει κάθε ευκαιρία ανάπτυξης μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι το μήνυμα από την έκθεση Πρέντεργκαστ είναι ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού συνεχίζονται.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Πολλές οι πράξεις στο κτηματολόγιο'' γράφει ότι σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αποκαλύπτει ότι έγιναν πολλές πράξεις με την πώληση γης στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα από Ε/Κ σε Ε/Κ και έχουν ήδη κατατεθεί στο Κτηματολόγιο του κράτους. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά κατέστρεψε χθες και προχθές τις νάρκες από την αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δένειας, Κάτων Πύργου και δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εποικοι - Πρεσβεία Βουλγαρίας

    Οι Μουσουλμάνοι που κατέχουν την υπηκοότητα της Βουλγαρίας και στους οποίους δεν επετράπη η μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν στη βουλγαρική πρεσβεία για τις εκλογές στη χώρα, είναι έποικοι και οι βουλγαρικές αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για την άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να τους αφήσει να περάσουν το οδόφραγμα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πριν αρκετά χρόνια, ο κ. Ντενκτάς είχε παρανόμως επιτρέψει τη μεταφορά Μουσουλμάνων από τη Βουλγαρία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', σημειώνοντας ότι ''αυτός ο αριθμός Μουσουλμάνων εκ Βουλγαρίας κατατάσσεται στην κατηγορία των εποίκων''.

    ''Ο παράνομος εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου εναντίον του ανθρωπιστικού δικαίου, καταδικάζεται από το διεθνές δίκαιο, καταδικάζεται από το νέο καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ως εκ τούτου κανένας από τους εποίκους δεν αποκτά αυτομάτως δικαίωμα, είτε διαμονής, είτε νομιμοποίησης της παραμονής του στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', επεσήμανε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενημερώσει τη βουλγαρική πρεσβεία ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διατάξεις, όσον αφορά τη διακίνηση προσώπων, που περιέχονται στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, δεν μπορούν να ισχύσουν στην περίπτωση των Βουλγάρων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ''σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί πλήρως ο κυπριακός νόμος''.

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση της πρεσβείας της Βουλγαρίας στις υποδείξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η πρεσβεία ''σημείωσε τις υποδείξεις εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και τις διαβίβασε στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας''.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σλοβακίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του σε μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η οποία να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, υποδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερο διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κουκάν είπε πως οι συζητήσεις για το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και προσανατολιστούν περισσότερο προς τη λύση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε το Σλοβάκο ΥΠΕΞ για τη στήριξη της χώρας του στη λύση του Κυπριακού από θέση αρχής, αλλά και για το ρόλο της Σλοβακίας στην επαναπροσέγγιση και συνεργασία των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

    Χριστόφιας και Κουκάν συζήτησαν το Κυπριακό, τις πολύ καλές, όπως χαρακτήρισαν τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ΕΕ και ειδικότερα τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κουκάν είπε ότι μεγάλο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η χώρα του αναμένεται να καταστεί μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την 1η Ιανουαρίου 2006.

    Οπως ανέφερε, ''δεδομένου του παραδοσιακού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, είναι πολύ σημαντικό για μας να γνωρίζουμε όλες τις πληροφορίες και να τις πάρουμε από πρώτο χέρι''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, τονίζοντας τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων αυτών, αλλά και την προθυμία που υπάρχει και από τις δύο χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επεσήμανε ακόμη ότι και οι σχέσεις των δύο κοινοβουλίων είναι ''πάρα πολύ στενές'' με ανταλλαγές επισκέψεων των Προέδρων και αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων.

    Στο μεταξύ, ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ μετά από τη χθεσινή δικοινοτική συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχε με τα ε/κ και τ/κ κόμματα είπε πως όταν η Σλοβακία γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ από την 1η Ιανουαρίου 2006 θα πρέπει να προσπαθήσει ξανά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κουκάν δήλωσε πως ήταν πολύ σημαντικό για τον ίδιον να ακούσει τους συμμετέχοντες στη συνάντηση ώστε να μπορεί να μιλά για το θέμα με βάση την προσωπική του εμπειρία.

    Αναφέρθηκε στη συμβολή της Σλοβακίας στη διοργάνωση των συναντήσεων αυτών για διάλογο μεταξύ των δυο κοινοτήτων ''προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό'', σημειώνοντας πως όλοι οι παρευρεθέντες στη συνάντηση εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τη δουλειά που κάνει η Σλοβακία και θεωρούν ότι οι συναντήσεις αυτές είναι χρήσιμες.

    Κάλεσαν επίσης, όπως είπε, τη Σλοβακία να συνεχίσει να διοργανώνει τις συναντήσεις αυτές, διαβεβαιώνοντας πως ''αυτό είναι που θα κάνουμε στο μέλλον''.

    Ο κ. Κουκάν ανέφερε πως το κλίμα ήταν πολύ ζεστό, οι απόψεις ήταν διαφορετικές αλλά εκφράστηκαν με ένα πολιτισμένο τρόπο χωρίς οποιαδήποτε κακά αισθήματα ή συναισθήματα ''και αυτό αποδεικνύει πως ο διάλογος είναι θετικός''.

    ''Αλλά ακόμα υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ τους'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως ανεξάρτητα από το μέγεθος του χάσματος που υπάρχει, υπάρχει πάντοτε ελπίδα και πιθανότητα για εξεύρεση λύσης.

    Οι ηγέτες ή οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων υπογράμμισαν από την πλευρά τους ότι οι συναντήσεις τους προσφέρουν την ευκαιρία ανάπτυξης της κατανόησης μεταξύ τους.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας Γιάν Βάρσο, η χώρα του οποίου οργανώνει τις συναντήσεις, είπε ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί ευχαρίστησαν τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ για το θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Σλοβακία στην πραγματοποίηση των συναντήσεων.

    Επίσης, στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί αξιολόγησαν τον αντίκτυπο που έχουν οι συναντήσεις τους στην διαδικασία της επαναπροσέγγισης, τόσο ανάμεσα στους πολιτικούς όσο και στις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    Η επόμενη συνάντηση θα είναι στις 28 Σεπτεμβρίου.

    Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό

    Ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ εκτιμά ότι η λύση του Κυπριακού θα εξαρτηθεί από την προοπτική της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Αν η αίτηση της Τουρκίας παραμείνει στην κανονική της τροχιά - δηλαδή εάν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου και συνεχίσουν πιθανον για τα επόμενα δέκα χρόνια με σταθερή πρόοδο - πιστεύω ότι θα υπάρξει διευθέτηση στη βάση του σχεδίου Ανάν και οπωσδήποτε με μερικές αλλαγές'', είπε ο Λόρδος Χάνεϊ, προσθέτοντας πως ''αν η τουρκική αίτηση απορριφθεί, το Κυπριακό θα ξεχασθεί''.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος μιλούσε σε παρουσίαση του βιβλίου του για την Κύπρο με τίτλο ''Cyprus - The Search for a Settlement'' στο βιβλιοπωλείο Borders, σημείωσε ότι ο ίδιος πιστεύει στη λύση διότι πιστεύει, επίσης, στην καρποφόρα πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παρά το τωρινό σοκ των δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία και παρά οποιεσδήποτε άλλες δυσκολίες.

    Αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε ότι οι δυνατότητες βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο καλές, θα βελτιωθούν ωστόσο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως ο ίδιος εκτιμά.

    Σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε βιασύνη στην επανέναρξη συνομιλιών διότι, όπως είπε, ''μια νέα αποτυχία θα είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη''.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης εισηγήθηκε περαιτέρω ανάπτυξη των επαφών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δυο πλευρών και διεύρυνσή τους για να συμμετάσχουν οι πολιτικοί ηγέτες τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας πράγμα που θα υποβοηθήσει στη διαμόρφωση κοινού εδάφους.

    Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σμικρυνθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δυο κοινοτήτων, επιδίωξη που μπορεί να επιτευχθεί με βοήθεια από την ΕΕ καθώς και από την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δυο πλευρών καθώς και των δυο πλευρών με χώρες της ΕΕ.

    ''Με μια υπομονητική διαδικασία προετοιμασίας των συνομιλιών, ελπίζω ότι σταδιακά θα επισημανθούν τα σημεία εκείνα του σχεδίου Ανάν στα οποία δύναται να γίνουν αλλαγές, σημεία, που μπορεί να έχουν ξεπερασθεί από το χρόνο ή σημεία που θα μπορούσαν να έχουν απροσδόκητες συνέπειες και δεν μπορούσαν να προβλεφθούν όταν διαμορφωνόταν το σχέδιο'', είπε ο Λόρδος Χάνεϊ.

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήριο γεύμα - Κυπριακό

    To στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο για τους Αμερικάνους όπως είναι και για τους Κύπριους, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, σημειώνοντας την ανάγκη για λύση του πολιτικού προβλήματος του νησιού.

    Μιλώντας χθες στη Λευκωσία, στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριου γεύματος προς τιμή του από τον Κυπρο-Αμερικανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, ο κ. Κλόσον υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη και μόνιμη διαίρεση της Κύπρου και πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού δημιουργεί νέες επιπλοκές.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέρη θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να κρίνουν ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για επανέναρξη της διαδικασίας για διευθέτηση του προβλήματος.

    ''Εναπόκειται στα μέρη - και όχι στον έξω κόσμο - να το καταστήσουν αυτό δυνατό, επιδεικνύοντας ρεαλιστικές και εποικοδομητικές θέσεις. Θα είναι ευπρόσδεκτα βήματα για σμίκρυνση του χάσματος που υπάρχει. Το σχέδιο των ΗΕ για διευθέτηση παραμένει η καλύτερη βάση και πλαίσιο για την όποια τελική ανανεωμένη προσπάθεια'', ανέφερε.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής πρόσθεσε:''Πρέπει να εργαστούμε μαζί για μια συνολική διευθέτηση που να προνοεί για την επανένωση του νησιού. Μια νέα προσπάθεια για λύση, εάν πρόκειται να επιτύχει, πρέπει να διέπεται από μια νέα νοοτροπία, την οποία οι ηγέτες - επαναλαμβάνω οι ηγέτες - πρέπει να επιδιώξουν να καλλιεργήσουν''.

    Σημείωσε πως παρά τις αλλαγές επί του εδάφους κατά τα τελευταία δυο χρόνια και τις αυξημένες επαφές μεταξύ των ατόμων και από τις δυο πλευρές εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία για τις προθέσεις (της άλλης πλευράς) ''παρόλο που ξένοι διπλωμάτες όπως εγώ, που έχουν ευκαιρίες για πολύ μεγαλύτερη επαφή με τις δυο πλευρές, μπορούν να δουν πραγματικές αλλαγές συμπεριφοράς''.

    ''Μέσω εντατικών επαφών και διαλόγου και οι δυο πλευρές χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις αγωνίες και να πείσουν η μια την άλλη για την καλή τους θέληση εάν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές προσπάθειες διευθέτησης που να αποδώσουν καρπούς'', είπε.

    ΕΕ - Προεδρία - Κανονισμοί για Τ/Κ

    Kινητικότητα προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης του χρηματοδοτικού κανονισμού (259 εκατ. ευρώ) για τους Τ/Κ από τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο επικρατεί στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    Κοινοτικές πηγές θεωρούν πιθανή μια ανάληψη πρωτοβουλίας της λουξεμβουργιανής προεδρίας προς αυτή την κατεύθυνση, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της (στις 30 Ιουνίου).

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Τουρκοκύπριοι, διαπιστώνοντας ότι κινδυνεύουν να χάσουν το 50% από το συνολικό ποσό της βοήθειας, λόγω παρέλευσης των προθεσμιών, φαίνεται ότι αποδέχονται την αποσύνδεση των δύο κανονισμών.

    Την αλλαγή στάσης των Τουρκοκυπρίων επιβεβαίωσε στους κοινοτικούς αξιωματούχους και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε στις Βρυξέλλες ζήτησε την αποσύνδεση των δύο κανονισμών, τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους θεωρούσε μέχρι τώρα «πακέτο» και έτσι τους πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Αμρ Μούσα - Πρόγραμμα επίσκεψης στην Κύπρο

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στην Κύπρο, στις 27 και 28 Ιουνίου.

    Ο κ. Μούσα θα συμμετάσχει επίσης στο ''Συμπόσιο Μέσης Ανατολής 2005 για τη Διαπραγμάτευση και την Επίλυση Διενέξεων'' που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

    Αθήνα - Αρχηγός ΓΕΣ Τουρκίας - Ολοκλήρωση Επίσκεψης

    Με την επίσκεψη του στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Στρατού Ξηράς στη Θεσσαλονίκη, ολοκλήρωσε χθες την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Αντιστράτηγος Γιασάρ Μπουγιουκανίτ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, η επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΣ, στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 24 Ιουνίου 2005, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του Αντιστράτηγου Νικολάου Ντούβα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

    Ο κ. Μπουγιούκανιτ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα και επιτελείς του ελληνικού και του τουρκικού Στρατού, ενημερώθηκε για το επιτελούμενο στη Σχολή έργο και στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές.

    Το απόγευμα, πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο οποίο στεγάζεται το τουρκικό προξενείο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Αναχώρηση για Λουξεμβούργο

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει την Κυριακή 26 Ιουνίου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, για να λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 27 28 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τις Τηλεπικοινωνίες, τις Χερσαίες και Θαλάσσιες Μεταφορές, την Ενέργεια όπως και διάφορα άλλα θέματα.

    Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών θα ανταλλαγούν απόψεις για τα θέματα που αφορούν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφόρησης το 2010» και την Παγκόσμια Διάσκεψη για την κοινωνία των πληροφοριών (SMSI).

    Σε ό,τι αφορά τις Χερσαίες Μεταφορές θα συζητηθούν η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άδεια οδήγησης, η πρόταση κανονισμού για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών διεθνών σιδηροδρομικών γραμμών, όπως και το πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια.

    Στην ατζέντα που αφορά τις Αεροπορικές Μεταφορές περιλαμβάνονται η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για υπογραφή συμφωνίας με τη Δημοκρατία της Χιλής, ο προγραμματισμός της Εξωτερικής Πολιτικής των Αερομεταφορών της Κοινότητας, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμφωνία αεροπορικών μεταφορών και η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για κοινοτική άδεια ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    Υπουργός Οικονομικών - Επέκταση ορίου αφυπηρέτησης

    Μια ιδιαίτερα σημαντική τομή για τα κοινωνικά και οικονομικά πράγματα του τόπου χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός την πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης των δημόσιων υπαλλήλων στο 63ο έτος ηλικίας, η οποία εγκρίθηκε προχθές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Μιλώντας σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι με την προώθηση αυτού του μέτρου «αντιμετωπίζουμε έγκαιρα κάποιες σοβαρότατες στρεβλώσεις στα ταμεία συνταξιοδότησης και στα δημόσια οικονομικά μας», προσθέτοντας ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τις αποδοχές των κρατικών υπαλλήλων, τις συντάξεις και τα φιλοδωρήματα έφθασαν το 2000 τα 650 εκατομμύρια λίρες, ενώ το 2005 θα φθάσουν στο 1,2 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων έχουν δωδεκαπλασιαστεί μέσα σε 18 χρόνια, προσθέτοντας ότι το 1985 ήταν 12,5 εκατομμύρια λίρες και το 2003 ανήλθαν σε 157 εκατομμύρια λίρες.

    Σύμφωνα με γραπτό σημείωμα που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών, η συνολική δαπάνη για συντάξεις κρατικών υπαλλήλων το 2004 ανήλθε στα 164,7 εκ. λίρες, το 2005 θα ανέλθει στα 169,4 εκ. λίρες, το 2006 στα 184 εκ. λίρες, ενώ το 2012 θα ανέλθει στα 541,8 εκ. λίρες.

    Χαρακτήρισε πρωτοποριακή την τομή αυτή που γίνεται στο σύστημα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά θα είναι τέτοιες που θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει για πλήρη, μακροχρόνια εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και να ακολουθήσουμε την πορεία που θα μας οδηγήσει στην υιοθέτηση του ευρώ».

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία

    Ικανοποιημένος από το έργο της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, τα γραφεία της Δύναμης στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού και ενημερώθηκε γύρω από τις δραστηριότητες της.

    Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο κ. Θεοδώρου συνεχάρη τη διοίκηση και το προσωπικό της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για το έργο που επιτελείται, σημειώνοντας πως «η λαθρομετανάστευση από τις ακτές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι περίπου μηδενική αυτή τη στιγμή και αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πολύ καλή δουλειά που κάνει η Λιμενική Αστυνομία, στα εξαιρετικά μέσα που διαθέτει και στο σύστημα των επάκτιων ραντάρ, με το οποίο οτιδήποτε πλεούμενο μέσα στη θάλασσα, εντοπίζεται».

    «Η ΕΕ διαπιστώνει ότι η αστυνομία της Κύπρου έχει επιτύχει στον τομέα της λαθρομετανάστευσης εξαιρετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα πως χάριν της χρήσης των νέων ραντάρ, «παρατηρείται κάθετη μείωση στα χιλιόμετρα που διανύουν τα σκάφη της Λιμενικής, γεγονός που μειώνει σημαντικά και το κόστος επιτήρησης των ακτών μας».

    Ο κ. Θεοδώρου ζήτησε να ενημερωθεί επίσης γύρω από το θέμα της επιτήρησης των ακτών της Κύπρου σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών από την θάλασσα και έλαβε δια στόματος του Αρχηγού Αστυνομίας Τάσου Παναγιώτου, τη διαβεβαίωση ότι η συνεργασία στο θέμα αυτό μεταξύ των Αρχών της Δημοκρατίας, της Ιντερπόλ και της Γιούροπόλ, είναι συνεχής και βρίσκεται υψηλό επίπεδο.

    Εξαρτησιογόνες ουσίες - Μαθητές - Ερευνα

    Περιορισμένες είναι οι διαστάσεις χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους μαθητές των Ενιαίων Σχολείων της ελεύθερης Κύπρου, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από παγκύπρια έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από μαθητές Ενιαίων Λυκείων, η χρήση κάνναβης, της πιο διαδεδομένης ναρκωτικής ουσίας, ανέρχεται στην Κύπρο στο 5,2%, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ ανέρχεται στο κατά πολύ ψηλότερο ποσοστό του 21%.

    Την έρευνα παρουσίασαν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ανώτερος Εκπαιδευτικός Ψυχολόγος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, φιλόλογος και κοινωνιολόγος στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με τη συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μέσα στα πλαίσια του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε στο μεγαλύτερο βαθμό τη μάστιγα των ναρκωτικών στον τόπο μας, στοχεύοντας περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή.

    Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ - Υπογραφή Πρωτοκόλλων

    Δύο πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπεγράφησαν χθες στη Λάρνακα, στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Roland Schenkel, Aναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση της συνεργασίας με την Κύπρο, προσθέτοντας ότι διεξήχθη μια επιτυχής συζήτηση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ευρωπαϊκού κέντρου και των εκπροσώπων των κυριοτέρων ερευνητικών φορέων της Κύπρου, οι οποίοι παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τους στόχους τους.

    «Η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Κέντρου όχι μόνο υπάρχει αλλά θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο κ. Schenkel, επισημαίνοντας πως έχουν προσδιοριστεί και άλλοι τομείς, «στους οποίους μπορεί να ενδυναμωθεί η συνεργασία για το καλό τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ».

    Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας Νίκος Συμεωνίδης εξήγησε ότι οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν συνεργασία του ευρωπαϊκού κέντρου με το Κρατικό Χημείο και με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεσμεύθηκε ''να διπλασιάσει τις πιστώσεις που διατίθενται για την έρευνα'', γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας Νίκο Συμεωνίδη.

    Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κατάσταση υγείας

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου εξελίσσεται ομαλά, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ Λούης Λοϊζου.

    ''Η κατάσταση του Μακαριοτάτου'', είπε, ''μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά και πάρα πολύ ικανοποιητικά''.

    Οπως ανέφερε ο Δρ Λοϊζου, η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, αφού όπως είπε ''σήμερα έκατσε και στην καρέκλα''.

    Ερωτηθείς πότε θα πάρει εξιτήριο ο Μακαριότατος, ο Δρ Λοϊζου είπε πως αναμένεται να εξέλθει το νοσοκομείου περίπου σε 14 ημέρες.

    Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια - Αντίπαλοι

    Ομάδες από τη Μάλτα θα αντιμετωπίσουν ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια στον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε χθες στην έδρα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας.

    Η δευτεραθλήτρια Κύπρου στο ποδόσφαιρο ομάδα του ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Μπιρκικάρα Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της Μπιρκικάρα στις 14 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 28 Ιουλίου.

    Η κυπελλούχος Κύπρου Ομόνοια Λευκωσίας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Χιμπέρνιανς Μάλτας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της Χιμπέρνιανς στις 14 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 28 Ιουλίου.

    Η κλήρωση για το δεύτερο προκριματικό γύρο θα γίνει στις 29 Ιουλίου.

    Εξάλλου, η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση Αμμοχώστου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Δυναμό Μινσκ Λευκορωσίας για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στο Μινσκ στις 12 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στο ΓΣΠ στις 20 Ιουλίου.

    Εφόσον προκριθεί στο δεύτερο προκριματικό γύρο, η Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει την τουρκική ομάδα της Τραπεζούντας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Τουρκία στις 26 ή 27 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην Κύπρο στις 2 ή 3 Αυγούστου.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν το διαφορετικό πρόσημο που παρουσίασαν τελικά οι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 1.195,98 μονάδες. Αντίθετα οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,54 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 235.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 401,3 μονάδες.

    [04] (Κ) Μπλόμπεργκ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Ειδικός Σύμβουλος για το Κυπριακό του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Φιλανδός διπλωμάτης Τζάακο Μπλόμπεργκ φθάνει αργά αύριο στην Κύπρο προκειμένου τη Δευτέρα να αρχίσει τον πρώτο κύκλο επαφών του στο νησί για το Κυπριακό και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Μπλόμπεργκ θα γίνει δεκτός τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του θα συναντηθεί και με πολιτικούς αρχηγούς ενώ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [05] (K) Υπουργός Οικονομικών - Συνέδριο - Ναυτιλία - Τελωνειακή Ενωση

    Με την υπογραφή και εφαρμογή εκ μέρους της Τουρκίας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αρθούν όλα τα εμπόδια χρησιμοποίησης των τουρκικών λιμανιών από πλοία υπό κυπριακή σημαία, καθιστώντας έτσι την Κύπρο ακόμη πιο ελκυστική ως διεθνές κέντρο ναυτιλίας και διαμετακομιστικού εμπορίου.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε χαιρετισμό του στο ετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Ναυτιλίας που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε επίσης ότι η ναυτιλία στην Κύπρο αποτελεί ένα δυναμικό τομέα, αφού η Κύπρος κατέχει το ένατο μεγαλύτερο νηολόγιο παγκοσμίως.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 June 2005 - 17:49:08 UTC