Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κύπρος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Τουρκία - Υπογραφή πρωτοκόλλου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Συμβούλιο EDP - Διακήρυξη - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κύπρος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο γιατί πρέπει να αναβληθεί ή έστω να ανασταλεί» η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα κράτη μέλη της Ενωσης η επικύρωση της Συνθήκης όπως έχει προγραμματιστεί», δηλαδή στις 29 και 30 Ιουνίου.

    ''Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε από την αναστολή», τόνισε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας χθες από τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για απογοήτευση και προβληματισμό στις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα κίνητρα αυτών που καταψήφισαν τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-10013.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Τουρκία - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Η Τουρκία δεν έχει πλέον δικαιολογία για να μην υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η υπογραφή από μόνη της δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ωστόσο ένα μεγάλο βήμα προς ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο.

    Η Αγκυρα, είπε, κατέχει εδώ και αρκετό καιρό όλα τα έγγραφα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της και στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην τα υπογράψει και έχουν αφαιρεθεί όλα τα προσχήματα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο απόηχος από την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, η 12μηνη καθυστέρηση στη διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος και η μη επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, οι βουλευτικές εκλογές του 2006 και η γιορτή του Κατακλυσμού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η BEAR STEARNS στα κατεχόμενα'' γράφει πως το μεγαλύτερο βήμα προς την ταϊβανοποίηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, όπως αναμενόταν, θα προέλθει από τους Αμερικανούς, όχι με διπλωματικά μέσα αλλά δια της οικονομίας. Μέσα στα πλαίσια της παρότρυνσης της αμερικανικής κυβέρνησης προς καθοριστικούς παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας, ο θεωρούμενος ως μεγαλύτερος επενδυτικός οργανισμός της Αμερικής, απέστειλε υψηλόβαθμη αποστολή της ''Bear Stearns Companies'' για την αναζήτηση επενδύσεων στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Ε/Κ και Τ/Κ θα γιορτάσουν σήμερα τον Κατακλυσμό μαζί στην παραλία του ''Κωνστάντια'' στην Αμμόχωστο.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Απογοήτευση για το ναυάγιο'' γράφει ότι ευθύνες και στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για το ναυάγιο των μυστικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να ενημερώσει τον κυπριακό λαό. Ο κ. Αναστασιάδης, επικαλούμενος πληροφορίες, ανέφερε ότι πέραν του θέματος των λιμανιών, στις συνομιλίες τέθηκε και θέμα αεροδρομίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά την απονομή στον πρώην Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς του πολιτιστικού-καλλιτεχνικού βραβείου έτους 2004 από την τράπεζα ''ΤΟΥΡΚ'', μεγάλος αριθμός ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων των κατεχομένων επέστρεψαν τα ομώνυμα βραβεία που τους είχαν απονεμηθεί τα προηγούμενα έτη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η Ευρώπη βουλιάζει'' γράφει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και αυτή είναι η μόνη κοινή διαπίστωση που βγήκε από το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 25 ηγετών της ΕΕ, το οποίο απέτυχε να δώσει απάντηση στο μέλλον της Συνταγματικής Συνθήκης και να καταλήξει σε συμφωνία για το πλαίσιο των δαπανών της περιόδου 2007-2013. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους ότι σε καμία περίπτωση το κόμμα του δεν είχε επιτρέψει με οποιεσδήποτε δηλώσεις να διαφανεί ότι ευνοούσε την αύξηση του εκλογικού μέτρου και διαβεβαιώνει ότι κανένα ηγετικό στέλεχος δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πόκερ για 5'' γράφει ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ να ''κλείσει'' το κεφάλαιο του εκλογικού μέτρου και οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν την εκκίνηση για τις βουλευτικές εκλογές του 2006. Γράφει ότι η απεικόνιση της πολιτικής κατάστασης σήμερα εμφανώς φαίνεται να ευνοεί το ΔΗΚΟ, αφού όλα τα άλλα κόμματα και σχηματισμοί αγωνίζονται είτε να επουλώσουν τις ανοικτές ακόμη πληγές του δημοψηφίσματος, είτε να διαμορφώσουν ένα διακριτό ρόλο, είτε να συμβιβάσουν φιλοδοξίες στελεχών τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ευοίωνες προοπτικές για ανάπτυξη και λειτουργία ελεύθερης αγοράς μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας δρομολογούνται με την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης τελωνειακής ένωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αναδιάταξη στρατηγικής'' γράφει ότι το ευρωσύνταγμα έχει περιπέσει σε κώμα και η νέα διεύρυνση της ΕΕ μπήκε στην κατάψυξη. Ο βασικός παίκτης που προκάλεσε τη μείζονα κρίση, η Βρετανία, είναι αυτή που καλείται να αναζητήσει από τη θέση της προεδρίας, τις λύσεις και να καθορίσει τα νέα βήματα. Η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει εντάσεις αλλά και διολίσθηση σε ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού εξού και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πέτυχε να καθορίσει το τοπίο, με την Κύπρο πλέον να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου ότι κατά την προχθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου δεν λήφθηκε απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών ούτε αποφασίστηκε ότι δεν θα διεξαχθούν ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Βαθιά κρίση'' γράφει πως σε βαθιά κρίση εισήλθε η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση επί του προϋπολογισμού 2007-2013. Μετά το 'ναυάγιο' των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό ΄παγώνει' για 12 μήνες το ευρωσύνταγμα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε πρόσφατη ομιλία του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ στην Ακαδημία Πολέμου, ο οποίος αναφέρει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο Ανάν ικανοποιούσε τις στρατηγικές απαιτήσεις της Τουρκίας.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Ευρώπη διχασμένη'' αναφέρεται στη βαθιά κρίση που έχει περιπέσει η γηραιά ήπειρος μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό 2007-2013, δύο εβδομάδες ύστερα από το 'όχι' της Γαλλίας και της Ολλανδίας στα δημοψηφίσματα για τη Συνταγματική Συνθήκη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στα κατεχόμενα λένε ότι αυτό το Καλοκαίρι θα είναι το καλύτερο που είχαν οι Τ/Κ από πλευράς τουρισμού λόγω της αυξημένης διακίνησης από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τα οδοφράγματα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κύπρος - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο γιατί πρέπει να αναβληθεί ή έστω να ανασταλεί» η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα κράτη μέλη της Ενωσης η επικύρωση της Συνθήκης όπως έχει προγραμματιστεί», δηλαδή στις 29 και 30 Ιουνίου.

    ''Δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε από την αναστολή», τόνισε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας χθες από τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για απογοήτευση και προβληματισμό στις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα κίνητρα αυτών που καταψήφισαν τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007-10013.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι καλή ιδέα, ούτε νομίζω πως η Κύπρος αντέχει το βάρος και την επίκριση που θα αναλάβει εάν τυχόν ο λαός, ελλείψει σωστής ενημέρωσης, καταψηφίσει τη Συνθήκη».

    Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «παρόλες τις αδυναμίες της, η Συνταγματική Συνθήκη σίγουρα είναι καλύτερη για τους λαούς, ιδιαίτερα τις μικρές χώρες, από την υφιστάμενη κατάσταση».

    Αναφορικά με τα τεκταινόμενα της Συνόδου Κορυφής, είπε πως όλοι έχουν ακούσει τα «θλιβερά νέα τα οποία γέμισαν με απογοήτευση και προβληματισμό τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ενωσης όσον αφορά τα κίνητρα και τους λόγους που οι χώρες που καταψήφισαν τις οικονομικές προοπτικές πήραν αυτή τη στάση».

    Η ΕΕ, συνέχισε, εκφράζοντας απογοήτευση για τα αποτελέσματα των αρνητικών δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία για επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, επανέλαβε την πίστη της στη νέα Συνταγματική Συνθήκη και την ανάγκη για επικύρωσή της, κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί ''το κύριο νόημα της συμφωνημένης δήλωσης που έχουμε εκδώσει».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα πως η Ενωση έκρινε «ότι πρέπει να δοθεί χρόνος σε εκείνες τις χώρες οι οποίες αισθάνονται ότι έχουν δυσκολίες να πείσουν τους λαούς τους για την έγκριση της Συνθήκης, για προβληματισμό και για να επεξηγηθούν καλύτερα οι πρόνοιες της Συνθήκης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «έκκληση για να επεξηγηθούν καλύτερα οι πρόνοιες της Συνθήκης ώστε να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση της κοινής γνώμης στη κάθε χώρα».

    Δεν είναι πάγωμα με την έννοια ότι αναστέλλεται η διαδικασία επικύρωσης αλλά παρέχει ευχέρεια σε κάθε κυβέρνηση, που θα κρίνει ότι το χρειάζεται, να αναδιαμορφώσει τα χρονοδιαγράμματα για την επικύρωση της Συνθήκης, πρόσθεσε.

    Εξήγησε ότι «υπάρχει ειδική πρόνοια για χώρες οι οποίες ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης να προχωρήσουν τη διαδικασία».

    Καταλήγοντας, ανέφερε πως από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υπουργείου Εξωτερικών οργάνωσε διάφορες συγκεντρώσεις και συζητήσεις για να επεξηγηθεί η Συνθήκη σ' αυτούς που ήθελαν να πληροφορηθούν περισσότερα.

    ''Θα είναι οξύμωρο, εκ των υστέρων, αυτοί που δεν μετείχαν σ' αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης του λαού ή δεν συμμετείχαν στις διαφωτιστικές συγκεντρώσεις και ομιλίες να σκέφτονται καν για αναβολή» της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Τουρκία - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Η Τουρκία δεν έχει πλέον δικαιολογία για να μην υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η υπογραφή από μόνη της δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ωστόσο ένα μεγάλο βήμα προς ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο.

    Η Αγκυρα, είπε, κατέχει εδώ και αρκετό καιρό όλα τα έγγραφα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της και στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην τα υπογράψει και έχουν αφαιρεθεί όλα τα προσχήματα.

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υπογράψει» το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Τουρκία δήλωσε πως θα υπογράψει το πρωτόκολλο όταν είναι έτοιμη, προσθέτοντας ότι «εδώ και αρκετό καιρό έχει όλα τα έγγραφα, έχουν αφαιρεθεί όλα τα προσχήματα».

    ''Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην υπογράψει», τόνισε , κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Τουρκία Ντενίζ Μπαϊκάλ ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία υπογραφή της Αγκυρας αλλά η πρώτη.

    ''Τελικά η Τουρκία θα οδηγηθεί στην ομαλοποίηση των σχέσεών της μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία «από μόνη της δεν συνιστά αναγνώριση» της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά «είναι ένα μεγάλο βήμα».

    Εξήγησε ότι «σήμερα οι αναγνωρίσεις δεν γίνονται αναγκαστικά με μία πράξη αλλά με μία σειρά δηλώσεων και ενεργειών» και ανέφερε πως «το σύνολο των ενεργειών αυτών συνιστά την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων».

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το θέμα της Τουρκίας δεν ήταν στο επίκεντρο σε καμία από τις συζητήσεις που έγιναν.

    Εξέφρασε την άποψη ότι «οι πιο πολλοί προτιμούσαν να αποφεύγεται η όποια αναφορά στο θέμα της Τουρκίας για προφανείς λόγους εξ ου και στα συμπεράσματα που έχουν εκδοθεί δεν υπάρχει ειδική αναφορά στην Τουρκία''.

    Σημείωσε παράλληλα ότι ένας από τους λόγους που υπάρχει προβληματισμός για τη Συνταγματική Συνθήκη σε κάποιες χώρες «είναι και το θέμα της Τουρκίας''.

    ''Εχει προβληθεί αυτό το θέμα και κανένας δεν μπορεί να ξέρει εάν είναι ο πιο αποφασιστικός ή ο αποφασιστικός παράγοντας για τις αρνητικές θέσεις έναντι της Συνθήκης», είπε, προσθέτοντας πως κατά τις συζητήσεις των 25 για τις οικονομικές προοπτικές της Ενωσης διαφάνηκε ότι η διεύρυνση δημιουργεί ανησυχίες σε κάποιες κυβερνήσεις και σε κάποιες χώρες.

    ΕΕ - Επίσημη δήλωση των «25» για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    «Πραγματοποιήσαμε ευρεία επισκόπηση όσον αφορά τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Η συνθήκη αυτή είναι καρπός συλλογικής διαδικασίας, με προορισμό την εξεύρεση κατάλληλης απάντησης για τη δημοκρατικότερη, διαφανέστερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ευρωπαϊκή μας φιλοδοξία, στην οποία στηριχθήκαμε για περισσότερο από 50 χρόνια και η οποία κατέστησε δυνατή τη συνένωση της Ευρώπης γύρω από ένα ενιαίο όραμα, παραμένει πλέον επίκαιρη από ποτέ. Χάρις σε αυτήν διασφαλίζονται η ευημερία των πολιτών, η υπεράσπιση των αξιών και συμφερόντων μας και η ανάληψη των ευθυνών μας ως πρωταγωνιστικού διεθνούς παράγοντα. Για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, τη διαφύλαξη της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, μια Ευρώπη πιο ενωμένη και αλληλέγγυα.

    Δέκα κράτη μέλη έχουν ολοκληρώσει έως τώρα με επιτυχία τις διαδικασίες επικύρωσης, εκφράζοντας κατά τον τρόπο αυτό την προσχώρησή τους στη Συνταγματική Συνθήκη. Σημειώσαμε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες. Κρίνουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την προσήλωση των πολιτών στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Οι πολίτες εξέφρασαν πάντως ανησυχίες και μελήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι συνεπώς αναγκαίος ο κοινός προβληματισμός σχετικά με το θέμα.

    Η εν λόγω περίοδος προβληματισμού θα αξιοποιηθεί για τη διεξαγωγή ευρείας συζήτησης σε κάθε χώρα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι πολίτες, η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικοί εταίροι, τα εθνικά κοινοβούλια, καθώς και τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η συζήτηση, η οποία αποσκοπεί στην κινητοποίηση των πολιτών και η οποία ήδη διεξάγεται σε αρκετά κράτη μέλη, πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει επίσης να εισφέρουν τη συμβολή τους· ιδιαίτερος ρόλος αναλογεί εν προκειμένω στην Επιτροπή.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξία της συνέχισης των διαδικασιών επικύρωσης. Συμφωνήσαμε ότι το χρονοδιάγραμμα της επικύρωσης σε διάφορα κράτη μέλη θα προσαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, υπό το φως των εξελίξεων αυτών και ανάλογα με την κατάσταση σε αυτά τα κράτη μέλη.

    Ορίζουμε συνάντηση το πρώτο εξάμηνο του 2006 προκειμένου να προβούμε σε συνολική αξιολόγηση των εθνικών συζητήσεων και να αποφασίσουμε για τη συνέχιση της διαδικασίας».

    Παναγιώτης Δημητρίου - Συνταγματική Συνθήκη

    Το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του πρώτου κράτους - μέλους που θα επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μετά την απόρριψή του από τη Γαλλία και την Ολλανδία θα ενισχυθεί ανυπολόγιστα, δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε διάσκεψη Τύπου στο γραφείο του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία με μια τέτοια θετική πρωτιά θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια δημιουργίας δυναμικής υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και θα αναδειχθεί πραγματικά κατ΄εξοχήν ενεργό ευρωπαϊκό κράτος''.

    ΔΗΣΥ - Ζαχαρίας Ζαχαρίου - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Σε κρίση εισέρχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εκφράζοντας την ελπίδα μέσα από το διάλογο των κρατών μελών να εξευρεθεί η λύση για να μπορέσει η Ευρώπη να πάρει τον πραγματικό της ρόλο, τον οποίο έχει ανάγκη ο κόσμος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τη Συνταγματική Συνθήκη, είπε πως ''αν θεωρήσουμε ότι ο χώρος της Ευρώπης είναι ο χώρος του διαλόγου και της συναλλαγής και ότι δεν είναι μόνο η πρώτη κρίση που έχει εισέλθει η Ευρώπη, ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο των κρατών μελών θα εξευρεθεί η λύση για να μπορέσει η Ευρώπη να πάρει τον πραγματικό της ρόλο, τον οποίο έχει ανάγκη και ο ίδιος ο κόσμος σήμερα''.

    ΔΗΚΟ - Νίκος Κλέανθους - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε πως το θέμα της επικύρωσης του Συντάγματος της ΕΕ θα μπορούσε να συζητηθεί ''σε μια σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων μελλοντικά και να καθορίσουμε τη στάση μας».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, στο ξενοδοχείο ''Πάλμ Μπιτς'', όπου παρέστη στη συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος EDP και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το θέμα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ''η ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται πως ενθαρρύνει τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος είτε μέσω του Κοινοβουλίου, όπως έχουμε εμείς, είτε μέσω δημοψηφισμάτων όπως ορισμένες άλλες χώρες''.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΕΕ, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσης και είναι δύσκολο να πει κάποιος από τις συνολικές αντιδράσεις, που ήταν και ετερόκλητες, κατά πόσον το θέμα της αποτυχίας οφείλεται απλά και μόνο στο ζήτημα του Προϋπολογισμού που συζητείτο».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Γιαννάκης Ομήρου - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ συνιστά σημαντική «οπισθοδρόμηση» στην πορεία της ενωμένης Ευρώπης, την οποία θέτει σε «τροχιά παρατεταμένης κρίσης», δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Πρόσθεσε πως η άτεγκτη στάση της Βρετανίας ''οδήγησε σε ναυάγιο κάθε συμβιβαστική πρόταση και υπονόμευσε τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας''. «Η θλιβερή αυτή εξέλιξη δεν πρέπει να οδηγήσει σε παράλυση την ΕΕ, ούτε να ναρκοθετήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης'', είπε.

    Ο κ. Ομήρου, ενόψει της συζήτησης της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης στις 29 και 30 Ιουνίου στη Βουλή, είπε πως είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης.

    Επεσήμανε ότι «ανεξάρτητα από κενά και αδυναμίες και παραλείψεις, η νέα συρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη είναι πολύ καλύτερη από την Συνθήκη της Νίκαιας που ισχύει σήμερα».

    ΝΕΟ - Νίκος Κουτσού - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι χρειαζόμαστε όραμα που να δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να το πιστεύουν, να το κατανοούν, να το συμμερίζονται και να το υπηρετούν'' και πρόσθεσε πως ''οποιαδήποτε και να είναι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων πρέπει να τα σεβόμαστε».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Λάρνακα - όπου το κόμμα του φιλοξενεί συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος EDP - αναφορικά τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τη Συνταγματική Συνθήκη, σημείωσε πως οι εξελίξεις έχουν διαίτερη σημασία ''για ορισμένες δυνάμεις στην Κύπρο που στην πράξη αρνούνται να δεχθούν ακόμα τα αποτελέσματα του περσινού δημοψηφίσματός μας για το σχέδιο Ανάν».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αστικά Χρέη - Προεδρική χάρη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, προτίθεται να δώσει χάρη σε όλους όσοι εκτίουν ποινή φυλάκισης για αστικά χρέη, ύστερα και από την ψήφιση του σχετικού Νόμου από τη Βουλή.

    ''Είναι άδικο να βρίσκονται στη φυλακή εφ' όσον η Βουλή έκρινε ότι δεν πρέπει να επιβάλλεται φυλάκιση για αστικά χρέη», είπε σε δηλώσεις του χθες κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, και σημείωσε πως ο ίδιος δεν εξετάζει «εάν είναι σωστή η απόφαση της Βουλής ή όχι».

    Τώρα αυτή είναι η νομοθεσία του κράτους, επισήμανε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφυπηρέτηση - 63ο έτος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να επιβάλει στους εκπαιδευτικούς τη συμφωνία για αφυπηρέτηση στο 63ο έτος, προσθέτοντας πως οι εκπαιδευτικοί έχουν στα χέρια τους την πρόταση και είναι δικαίωμά τους να τοποθετηθούν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε στη Λάρνακα επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε πως η θέση της κυβέρνησης για το θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης δεν ήταν ποτέ η καθολική εφαρμογή της ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εργαζόμενοι πρέπει να το επιδιώκουν, εάν ενδιαφέρονται για την ευμάρεια και την οικονομική σταθερότητα των ταμείων συντάξεως.

    Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει θέση της ΣΕΚ η οποία θεωρεί πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων στο 63ο έτος της ηλικίας, εξαιρώντας τους εκπαιδευτικούς.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «εάν η ΣΕΚ θέλει να αλλάξει θέση από όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα μπορεί να βρει άλλα προσχήματα» και πρόσθεσε πως «το θέμα της καθολικότητας ούτε βάσιμο είναι, ούτε έγκυρο είναι. Δεν έχει σχέση η καθολικότητα μαζί με το 63ο έτος γιατί συγκρίνει κάποιος ανόμοια θέματα».

    Ανέφερε πως οι μεν εκπαιδευτικοί της Δημοτικής εκπαίδευσης δεν επιθυμούν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, οι δε καθηγητές της Μέσης Παιδείας ασφαλώς την επιθυμούν γιατί, όπως εξήγησε, λόγω του καταλόγου διοριστέων δεν συμπληρώνουν όλοι όλα τα χρόνια της σύνταξης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να επιβάλει το 63ο έτος στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την πρόταση και είναι δικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν».

    Ταυτόχρονα όμως, είπε, δεν πρέπει «και να ζητούν, όπως έχει κάνει μια οργάνωση, ανταλλάγματα τάχατες για να επεκταθεί το όριο» αφυπηρέτησης στο 63ο έτος της ηλικίας. «Ποτέ η θέση της κυβέρνησης δεν ήταν να εφαρμοστεί στην καθολικότητά της» η συμφωνία αυτή, διευκρίνισε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αξιωματούχοι EDP

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη χθεσινή άφιξή του από τις Βρυξέλλες, δέχθηκε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας ξένους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, τους οποίους συνόδευε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του γαλλικού κόμματος UDF Francois Bayrou και τον Πρόεδρο του ιταλικού κόμματος La Mangherita, Francesco Rutelli, συμπρόεδροι των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιείται στη Λάρνακα.

    Λάρνακα - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Συνεδρία

    Ο συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος του κόμματος «Ενωση για τη Γαλλική Δημοκρατία» Φρανσουά Μπαϊρού (Francois Bayrou) δήλωσε ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με μία χώρα, την Τουρκία, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόσω κατέχει μέρος ενός κράτους μέλους της Ενωσης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λάρνακα όπου φιλοξενείται συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Μπαϊρού σημείωσε πως το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γαλλία για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    Χαρακτήρισε την Κύπρο ως την πόρτα προς την Εγγύς Ανατολή και προς την Ευρώπη και πρόσθεσε πως το πρόβλημα με την κατάσταση στην Κύπρο ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε σχέση με το δημοψήφισμα στη Γαλλία και ειδικά η συζήτηση για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται σήμερα η ΕΕ, ο Γάλλος πολιτικός είπε πως είμαστε μάρτυρες του κατακερματισμού της Ενωσης καθώς και του διαχωρισμού και της διαίρεσης που υπάρχει στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών που θέλουν την πραγματική Ευρώπη και αυτών που επιθυμούν να αποσυνθέσουν, να κατακερματίσουν και να αποσυναρμολογήσουν τελείως την Ευρώπη.

    Ο επίσης συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος του Ιταλικού Κόμματος «Μαργαρίτα» Φρανσέσκο Ρουτέλι (Francesco Rutelli) δήλωσε ότι η Ευρώπη διέρχεται μια πολύ δύσκολη περίοδο, τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.

    Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση της συνεδρίας του Συμβουλίου του ΕΔΚ στη Κύπρο, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «σημαντική» και πρόσθεσε πως στη συνεδρία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε ότι η θέση των Νέων Οριζόντων είναι πως το σχέδιο Ανάν «στην ουσία και τη φιλοσοφία μάς βρίσκει αντίθετους, είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σημείωσε πως «εμείς προωθούμε και στηρίζουμε μια ευρωπαϊκή λύση στα πλαίσια της οποίας Ε/Κ και Τ/Κ θα μοιραστούν μαζί το μέλλον μιας ενιαίας Κύπρου, σε μια ενιαία Ευρώπη χωρίς φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς».

    Γιορτή του κατακλυσμού - Εκδηλώσεις

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συναντηθούν στις 1830 σήμερα για δεύτερη φορά στα πλαίσια της γιορτής του Κατακλυσμού στην ακτή της Γλώσσας, στην παραλία του ξενοδοχείου ''Κωνστάντια'' στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Τη γιορτή διοργανώνουν από κοινού ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με δικοινοτικά μουσικά και χορευτικά σχήματα και παραδοσιακό πανηγύρι με πραματευτάδες στην παραλία.

    Το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα θα είναι ανοικτό, κατόπιν ειδικών διευθετήσεων μέχρι τις 6 το απόγευμα για προσκύνημα για όσους επιθυμούν, αλλά όχι για Εσπερινό.

    Εξάλλου, συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις των Δήμων στις ελεύθερες περιοχές για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

    [05] (Κ) Συμβούλιο EDP - Διακήρυξη - Κυπριακό

    Διακήρυξη για την Κύπρο με μηνύματα για μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και καθορισμό προϋποθέσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενέκρινε χθες το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP), κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του EDP, στη διακήρυξη τονίζεται πως η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτως ώστε να είναι δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική.

    Τονίζει παράλληλα ότι πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα πρέπει να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο και η Αγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει στην πράξη την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πληροφορεί τους συνδρομητές του ότι αύριο Δευτέρα, 20 Ιουνίου, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα είναι κλειστό.

    Το Πρακτορείο θα επαναλειτουργήσει κανονικά την προσεχή Τρίτη, 21 Ιουνίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 June 2005 - 17:49:09 UTC