Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα - Προεδρία
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Ευρωσύνταγμα - Παπαδόπουλος
  • [03] (Κ) ΕΕ - Γιούνκερ - Διεύρυνση
  • [04] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Προϋπολογισμός - Κύπρος
  • [05] (Κ) ΠΣΕΚΑ- ΣΑΕ - Συνέδριο - Βραβεύσεις
  • [06] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ - Δηλώσεις μελών αμερικανικού Κογκρέσου
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) ΕΕ - Αφιξη ηγετών - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παπαδόπουλος - Καραμανλής
  • [10] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Διεύρυνση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Καραμανλή
  • [12] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός - Σύνταγμα
  • [13] (Κ) ΕΕ - Εναρξη εργασιών δεύτερης ημέρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις σε Λονδίνο και Παρίσι
  • [15] (Κ) ΕΕ - Μπλερ - Γιούγκερ - Προϋπολογισμός
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής - Εκλογή
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρωσία - Πούτιν - Ερντογάν
  • [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Φανάρι (1)
  • [20] (Κ) ΕΕ - Γεύμα εργασίας - Κοινοτικός προϋπολογισμός
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [22] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Προεδρία 15ης Συνόδου
  • [23] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διμερείς επαφές
  • [24] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - ΚΕΒΕ
  • [25] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [26] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις
  • [27] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - ΕΕ - Ασφάλεια Αεροναυτιλίας
  • [29] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις Ιεραρχών (2)
  • [30] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις Ιεραρχών (ορθή επανάληψη)
  • [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [32] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Αλι Μπαμπατζάν - Συνάντηση
  • [33] (Κ) EE - Προϋπολογισμός - Ετοιμάζεται συμβιβαστική φόρμουλα

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα - Προεδρία

    Οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος, επεκτείνοντας όμως την προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας και πέραν της 1ης Νοεμβρίου 2006, που προέβλεπε η αρχική απόφαση.

    Οπως δήλωσε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όλες οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού συντάγματος. Και δεν θα υπάρξει, διότι ποτέ δεν υπήρχε εναλλακτική πρόταση, ανέφερε.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Ευρωσύνταγμα - Παπαδόπουλος

    Δεν υπήρξε κοινή θέση των 25 σχετικά με την παραπέρα πορεία της επικύρωσης του ευρωσυντάγματος στις συζητήσεις που έγιναν τόσο το απόγευμα της Πέμπτης όσο και το βράδυ στο δείπνο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά των απορριπτικών δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στους Κύπριους δημοσιογράφους μετά το δείπνο, η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ενωσης ανέλαβε να ετοιμάσει ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης, με βάση την άποψη που επικράτησε στις συζητήσεις της Πέμπτης και να την παρουσιάσει προς έγκριση το πρωί της Παρασκευής.

    Αναλύοντας την επικρατούσα άποψη, την οποία συμμερίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή αποτελείται από τα εξής:

    Πρώτο, να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία να επιβεβαιώνει την προσήλωση των κρατών μελών στη συνταγματική συνθήκη.

    Δεύτερο, να δηλώνεται ότι χρειάζεται μια περίοδος περισυλλογής, για τη διάρκεια της οποίας δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά αναμένεται να κρατήσει ορισμένους μήνες.

    Και τρίτο, χώρες μέλη που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης είτε με δημοψήφισμα είτε με κοινοβουλευτική διαδικασία όπως το Λουξεμβούργο με δημοψήφισμα στις 10 Ιουλίου και η Κυπριακή Δημοκρατία με κοινοβουλευτική διαδικασία στις 29 και 30 Ιουνίου πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν καθορίσει είτε ημερομηνία δημοψηφισμάτων είτε άλλη διαδικασία επικύρωσης θα είναι ελεύθερες με απόφαση των εσωτερικών τους εθνικών οργάνων, είτε Βουλής είτε άλλου οργάνου, να αποφασίσουν αν θέλουν να αναβάλουν ή να αναστείλουν την πορεία της επικύρωσης.

    Εν πάση περιπτώσει, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2006 θα εκτιμηθεί η έως τότε πορεία, θα συναχθούν τα συμπεράσματα και θα αποφασισθεί τι θα γίνει περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα Παρασκευή θα διαφανεί αν υπάρχει ομοφωνία επί της πορείας αυτής, όταν θα τεθεί προς έγκριση το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής. Εχω την εντύπωση, συνέχισε, πως θα υπάρξει η αναγκαία ομοφωνία, παρόλο που το κείμενο των συμπερασμάτων δεν οριστικοποιήθηκε γιατί το δείπνο εργασίας των ηγετών είναι άτυπη συνάντηση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει σαφώς και κατηγορηματικά τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος. Η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή στις 29 και 30 Ιουνίου, πρόσθεσε, και ελπίζουμε ότι η απόφαση θα είναι επικυρωτική.

    [03] (Κ) ΕΕ - Γιούνκερ - Διεύρυνση

    Κατηγορηματικός για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ εμφανίσθηκε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ήταν λιγότερο κατηγορηματικός για την ενταξική πορεία της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη διεύρυνση σε συνδυασμό με την απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν υπογραφεί (25 Απριλίου) συμφωνίες προσχώρησής τους. Οι συμφωνίες αυτές θα γίνουν πλήρως σεβαστές, είπε ο Προεδρεύων της ΕΕ.

    [04] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Προϋπολογισμός - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών των 25 στις Βρυξέλλες ότι είναι άγνωστο αν θα εγκριθεί τελικά ο προτεινόμενος από τη λουξεμβουργιανή προεδρία προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα της Ενωσης Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ''ο οποίος χαρακτήρισε λογικά όσα η Κύπρος ζήτησε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2007-2013 και υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούνταν''.

    Νομίζω, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι είναι δίκαια τα αιτήματα της Κύπρου, η οποία για διάφορους λόγους - που δεν θέλω να αναλύσω τώρα - δεν πέτυχε, όπως εδικαιούτο να είχε πετύχει, να περιλαμβάνεται στο στόχο ένα της προηγούμενης διετίας 2002-2004.

    Και τώρα, πρόσθεσε, που αρχίζει η φάση ''σταδιακής εξόδου'' η οποία περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια ενίσχυσης, πάλι η Κύπρος δεν δικαιούται γιατί δεν είχε εισέλθει στη διαδικασία αυτή. ''Αδίκως δεν μπήκαμε και τώρα δεν δικαιούμαστε να εξέλθουμε'', είπε.

    Νομίζω, συνέχισε, ότι έχει επινοηθεί μια λύση για την περίπτωσή μας που οικονομικά αν εγκριθεί τελικά το πλαίσιο των οικονομικών διευθετήσεων πρέπει να μας ικανοποιεί, ως εκ περισσού.

    Και θέλω να πω με την ευκαιρία, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ότι σε μεγάλο βαθμό έχει βοηθήσει προσωπικά ο Προεδρεύων κ. Γιούγκερ ως αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαμε, αλλά δεν ξέρουμε αν θα εγκριθούν σήμερα.

    [05] (Κ) ΠΣΕΚΑ- ΣΑΕ - Συνέδριο - Βραβεύσεις

    Η Ελληνοαμερικανίδα σύμβουλος του Προέδρου Μπους για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Φράνσις Φράγκος-Τάουνσεντ και δύο μέλη της αμερικανικής Βουλής που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα εθνικά θέματα, η ελληνοεβραία Σέλεϊ Μπέρκλεϊ και ο Ταντέους ΜακΚότερ, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο χθεσινό επίσημο δείπνο του 16ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον.

    Οι εργασίες του 16ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ ολοκληρώνονται σήμερα, με συνάντηση που θα έχουν οι αντιπρόσωποι με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο και για το Κυπριακό, Μάθιου Μπράιζα.

    [06] (Κ) ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ - Δηλώσεις μελών αμερικανικού Κογκρέσου

    Ο κορυφαίος φίλος της Κύπρου στο αμερικανικό Κογκρέσο, βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, τιμήθηκε χθες από τη ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον.

    Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν χθες στο Κογκρέσο και από το βήμα πέρασαν περισσότερα από 35 μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

    Ο βουλευτής Μενέντεζ εξέφρασε την ανησυχία του από τις πληροφορίες ότι έπειτα από τη συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα θέσει ξανά ενώπιον του Σσυμβουλίου Ασφαλείας προς επικύρωση, την περυσινή του έκθεση, που εξέδωσε μετά τα δημοψηφίσματα.

    «Ενα σχέδιο που θεωρήθηκε απαράδεκτο από το 76% των Ελληνοκυπρίων δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμο από τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Μενέντεζ, που θα διεκδικήσει σύντομα την είσοδο στη Γερουσία.

    Ο ομιλητής χαρακτήρισε παράνομες τις απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα και καταδίκασε τη μετάβαση συναδέλφων του μέσω του παρανόμου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και η συμβιβαστική φόρμουλα που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη σύνοδο η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ενωσης για το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την ευθύνη της τουρκικής πλευράς για το ναυάγιο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ σε σχέση με τους δύο κανονισμούς για τους Τ/Κ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που εξήγγειλαν χθες εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Η «Αλήθεια» στην κύρια είδηση με τίτλο «Φωτιά στα καύσιμα» γράφει ότι νέες αυξήσεις στα καύσιμα εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας «συνοδεύοντας τες με αρκετά 'θα' για φούρνους και παξιμάδια που δήθεν θα εφαρμοστούν για να απαλύνουν τον πόνο του καταναλωτή», χωρίς η κυβέρνηση να λέει λέξη για μείωση της φορολογίας και επιστροφή μέρους έστω των 26 σεντ που παίρνει από την τσέπη των καταναλωτών. Αλλού γράφει ότι έρευνα με παρατράγουδα στις φαρμακευτικές υπηρεσίες αφού ο υπό κατηγορία διευθυντής σε μια κίνηση αιφνιδιασμού καταχώρησε αγωγή εναντίον του ερευνώντος λειτουργού.

    «Η Μάχη» στο βασικό θέμα με τίτλο «Φρίγουιλ η ΑΗΚ» γράφει ότι «σοβαρούς κλυδωνισμούς» έχει προκαλέσει στους κόλπους της ηγεσίας της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου η παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου να παραμείνουν στις θέσεις τους οι δύο παραιτηθέντες Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος, και Ανδρέας Λουρουτζιάτης, αντιπρόεδρος. Αλλού γράφει ότι "εσωκομματικούς τριγμούς" έχει προκαλέσει η μετάβαση αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα παρά την κάλυψη του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους βουλευτές του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη και Ζαχαρία Κουλία καθώς και άλλα στελέχη να τάσσονται είτε με δηλώσεις τους είτε χωρίς δημόσιες δηλώσεις εναντίον της επίσκεψης.

    Ο «Πολίτης» στο βασικό θέμα με τίτλο «Αλλα κόλπα με την ασυλία» γράφει ότι το ένα «νομικίστικο τέχνασμα» διαδέχεται το άλλο στην προσπάθεια του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη και δικηγόρων που τον στηρίζουν να αποτρέψουν την εξέταση από το Ευρωκοινοβούλιο του αιτήματος για άρση της ασυλίας του. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης υποστήριξε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ότι η άρση της ασυλίας του κ. Ματσάκη πρέπει να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως συμβαίνει με τις ασυλίες των ευρωβουλευτών όλων των άλλων κρατών μελών. Αλλού γράφει ότι "προκλητικός και μόνο αν όχι άκρως αναξιοκρατικός", μπορεί να χαρακτηρισθεί ο τρόπος με τον οποίο προσλήφθηκε πρόσφατα στον ΚΟΑ έκτακτος υπάλληλος για να εκτελεί στην ουσία λογιστικά καθήκοντα με πτυχίο γυμναστή.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Καύσιμα φωτιά'' γράφει ότι άλλες δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αυξήσεις στα καύσιμα, ακολουθώντας την τάση των προηγούμενων ημερών και διαμορφώνοντας μια πολύ καυτή αγορά. Προσθέτει ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την υπόλοιπη αγορά όπου προβλέπονται αλυσιδωτές αυξήσεις αφού κυρίως επηρεάζεται άμεσα και η τιμή του ηλεκτρισμού. Αλλού γράφει ότι προ των ευθυνών τους τίθενται σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καθώς καλούνται ευθαρσώς να τοποθετηθούν τελεσίδικα στο μείζον θέμα της κένωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Ολα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μιλούν για την επιτακτική ανάγκη αντικατάστασης του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου, προσθέτει η εφημερίδα.

    «Ο Φιλελεύθερος» στην κύρια είδηση με τίτλο «Βήμα σημειωτό για το σύνταγμα» γράφει ότι οι ηγέτες των «25» της ΕΕ αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες των πολιτών για το ευρωσύνταγμα και επέλεξαν στη Σύνοδο Κορυφής χθες να παγώσουν τη διαδικασία για μικρή χρονική περίοδο, προσφέροντας στους ίδιους και στις κοινωνίες τους περίοδο περισυλλογής και προβληματισμού. Στο άλλο μεγάλο ζήτημα της συνόδου, η λουξεμβουργιανή προεδρία αναμένεται να καταθέσει σήμερα συμβιβαστική φόρμουλα σε μια ύστατη προσπάθεια για τον καθορισμό των ιδίων πόρων την περίοδο 2007 2013. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία απέρριψε πρόταση της λουξεμβουργιανής προεδρίας για να συμμετάσχει στις συζητήσεις Ε/Κ και Τ/Κ στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας για το απευθείας εμπόριο.

    Η «Χαραυγή» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Παγοποιείται το ευρωσύνταγμα» γράφει ότι την αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης για χρονικό διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών αναμένετο να αποφασίσουν αργά ψες οι 25 ηγέτες της ΕΕ με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα δύο δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει μια ικανοποιητική «για μας» συμφωνία με τις ΗΠΑ για θέματα παρεμπόδισης της διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής και αποτελεί την πρώτη χώρα της ΕΕ που συνάπτει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ οδηγούνταν χθες προς την απόφαση να παγοποιήσουν την επικύρωση του προβληματικού τους συντάγματος αλλά τα 25 έθνη δεν ήταν ούτε και κοντά σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ενωσης. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ο οποίος αναχωρώντας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για τους δύο κανονισμούς (απευθείας εμπόριο και χρηματοδοτικό) ναυάγησαν επειδή η τουρκική πλευρά προσπαθούσε να επιτύχει εκβιασμό.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' γράφει ότι ''άλλη δουλειά εκτός από το να προωθεί το σχέδιο Ανάν και να αναστέλλει ποινικές διώξεις πελατών του Χρήστου - καθαρά χέρια - Πουργουρίδη, δεν έκανε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης''. Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολές που, όπως υποστηρίζει, ανταλλάγηκαν μεταξύ του κ. Μαρκίδη και του βουλευτή του ΔΗΣΥ και δικηγόρου Χρήστου Πουργουρίδη. Αλλού γράφει ότι συγκλονιστικά στοιχεία για καλυμμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που αφορούν εκτός άλλων και την αποστολή βουλευτών στα κατεχόμενα, δημοσίευσε στη χθεσινή του έκδοση το αθηναϊκό ''Ποντίκι''.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Η ΕΕ σε κρίση'' γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μέσα σε ένα βαθύ χάος διαφορών συγκεντρώθηκαν χθες στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, απαισιόδοξοι όσον αφορά τις πιθανότητες να οδεύσουν μαζί, μετά που οι ψηφοφόροι στη Γαλλία και την Ολλανδία τορπίλισαν τα σχέδιά τους για το μέλλον της Ενωσης των 25. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κρίνεται ικανοποιητικό, όπως ικανοποιητικές είναι και οι πρόνοιες του ψηφίσματος αφού, όπως είπε, αποφεύχθηκαν πρόνοιες που πιθανό να δημιουργούσαν μιαν επικίνδυνη ορολογία.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Ευρωσύνταγμα - Παπαδόπουλος

    Δεν υπήρξε κοινή θέση των 25 σχετικά με την παραπέρα πορεία της επικύρωσης του ευρωσυντάγματος στις συζητήσεις που έγιναν χθες το απόγευμα όσο και το βράδυ στο δείπνο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά των απορριπτικών δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στους Κύπριους δημοσιογράφους μετά το δείπνο, η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ενωσης ανέλαβε να ετοιμάσει ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης, με βάση την άποψη που επικράτησε στις συζητήσεις της Πέμπτης και να την παρουσιάσει προς έγκριση σήμερα το πρωί.

    Αναλύοντας την επικρατούσα άποψη, την οποία συμμερίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή αποτελείται από τα εξής:

    Πρώτο, να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία να επιβεβαιώνει την προσήλωση των κρατών μελών στη συνταγματική συνθήκη.

    Δεύτερο, να δηλώνεται ότι χρειάζεται μια περίοδος περισυλλογής, για τη διάρκεια της οποίας δεν έχει ληφθεί απόφαση, αλλά αναμένεται να κρατήσει ορισμένους μήνες.

    Και τρίτο, χώρες μέλη που ήδη βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης είτε με δημοψήφισμα είτε με κοινοβουλευτική διαδικασία όπως το Λουξεμβούργο με δημοψήφισμα στις 10 Ιουλίου και η Κυπριακή Δημοκρατία με κοινοβουλευτική διαδικασία στις 29 και 30 Ιουνίου πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία και οι υπόλοιπες χώρες που έχουν καθορίσει είτε ημερομηνία δημοψηφισμάτων είτε άλλη διαδικασία επικύρωσης θα είναι ελεύθερες με απόφαση των εσωτερικών τους εθνικών οργάνων, είτε Βουλής είτε άλλου οργάνου, να αποφασίσουν αν θέλουν να αναβάλουν ή να αναστείλουν την πορεία της επικύρωσης.

    Εν πάση περιπτώσει, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2006 θα εκτιμηθεί η έως τότε πορεία, θα συναχθούν τα συμπεράσματα και θα αποφασισθεί τι θα γίνει περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα θα διαφανεί αν υπάρχει ομοφωνία επί της πορείας αυτής, όταν θα τεθεί προς έγκριση το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής

    Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει σαφώς και κατηγορηματικά τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος. Η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή στις 29 και 30 Ιουνίου, πρόσθεσε, και ελπίζουμε ότι η απόφαση θα είναι επικυρωτική.

    ΕΕ - Παπαδόπουλος - Προϋπολογισμός - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών των 25 στις Βρυξέλλες ότι είναι άγνωστο αν θα εγκριθεί τελικά ο προτεινόμενος από τη λουξεμβουργιανή προεδρία προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα της Ενωσης Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ''ο οποίος χαρακτήρισε λογικά όσα η Κύπρος ζήτησε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2007-2013 και υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούνταν''.

    Νομίζω, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι είναι δίκαια τα αιτήματα της Κύπρου, η οποία για διάφορους λόγους - που δεν θέλω να αναλύσω τώρα - δεν πέτυχε, όπως εδικαιούτο να είχε πετύχει, να περιλαμβάνεται στο στόχο ένα της προηγούμενης διετίας 2002-2004.

    Και τώρα, πρόσθεσε, που αρχίζει η φάση ''σταδιακής εξόδου'' η οποία περιλαμβάνει σημαντικά κεφάλαια ενίσχυσης, πάλι η Κύπρος δεν δικαιούται γιατί δεν είχε εισέλθει στη διαδικασία αυτή. ''Αδίκως δεν μπήκαμε και τώρα δεν δικαιούμαστε να εξέλθουμε'', είπε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στις άτυπες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, η τ/κ πλευρά δεν έδειξε οποιαδήποτε προθυμία για τα θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά, δηλαδή στο θέμα της επιστροφής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και του τερματισμού του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Πρόσθεσε ότι το πακέτο των θεμάτων που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες καταρτίστηκε από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες θεώρησαν πως οι απαιτήσεις μας «είναι λογικές και θα μπορούσαν να συνδυαστούν» με τα άλλα θέματα που έθεσαν.

    Κληθείς να σχολιάσει τις άτυπες συνομιλίες που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς για οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τις 6 Οκτωβρίου 2004 «έχουμε συμφωνήσει και έχουμε απελευθερώσει τα κονδύλια» για την ενίσχυση αυτή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η τουρκική πλευρά υποστηριζόμενη από μια τουλάχιστον χώρα ίσως και από μια άλλη, προσπαθούσε να πετύχει ένα εκβιασμό» λέγοντας ότι δεν παίρνουμε τα λεφτά εκτός εάν εξασφαλίσουμε διευθετήσεις και για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «εδώ ο κίνδυνος είναι εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν πάρουν τα λεφτά, ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν μέχρι το τέλος 2006 που λήγει η ισχύς της ενίσχυσης των 259 εκατομμυρίων ευρώ» με αποτέλεσμα αφού τα κονδύλια αυτά δεν επαναψηφίζονται, τα λεφτά να χαθούν.

    «Μόνο και μόνο για πολιτικούς λόγους, πράγμα που αποδεικνύει και την άλλη μας θέση ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν έχει οικονομικό περιεχόμενο, είναι καθαρά μια πολιτική ενέργεια», σημείωσε.

    Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη απόφαση του Συμβουλίου στις 26 Απριλίου του 2004 «είχε αποφασίσει δύο κανονισμούς: το χρηματοδοτικό και τον κανονισμό ενίσχυσης του εμπορίου νοουμένου ότι θα διαφυλαχθεί η ενσωμάτωση της οικονομίας και ότι θα επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

    O λεγόμενος κανονισμός για το ελεύθερο εμπόριο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι τρίτος κανονισμός που εκ των υστέρων ήρθε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται εδώ και ένα χρόνο περίπου».

    Ερωτηθείς εάν οι συνομιλίες αυτές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από μερίδα του Τύπου «μυστικές» έχουν ναυαγήσει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία για τις συνομιλίες δηλαδή η προεδρία του Λουξεμβούργου είπε το αυτονόητο: θα κάνουμε τις διαπραγματεύσεις δια του Τύπου; Η ε/κ πλευρά προτείνει το άλφα, η τ/κ θέλει το βήτα και θα συζητούνται δια του Τύπου ή θα συζητούνται εκεί;''

    Η πρωτοβουλία αυτή, συνέχισε ο Πρόεδρος, «άρχισε με δική μου εισήγηση προς τον Προεδρεύοντα της ΕΕ κατά την επίσκεψή μου στο Λουξεμβούργο».

    Η προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε, όπως είπε, «ένα πακέτο τριών θεμάτων που έπρεπε να εξεταστούν μαζί και που ήταν: κάποιος περιορισμός του είδους των εξαγωγών από την Αμμόχωστο, όχι ελεύθερο εμπόριο αλλά περιορισμό των ειδών σ' αυτά που προνοεί η Πράσινη Γραμμή και όχι άλλα, κάτω από εποπτεία της ΕΕ και άλλες λεπτομέρειες, συνδυασμένο με την απαίτησή μας για επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και του τερματισμού του σφετερισμού των ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα».

    Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εμείς που καθορίσαμε αυτό το πακέτο» θεμάτων και σημείωσε ότι αυτές «ήταν οι απαιτήσεις μας που έκρινε και η Προεδρία όσο και η Επιτροπή ότι είναι λογικές και θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τα άλλα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι στις άτυπες συνομιλίες «δεν επιδείχθηκε οποιαδήποτε προθυμία από την τ/κ πλευρά ούτε για το ένα θέμα ούτε για το άλλο. Ακόμα και σε πρόταση να επιλέξουμε το ένα από τα δύο είπαν ούτε το ένα ούτε το άλλο» και ήταν «αμετακίνητη και στα δύο» θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά.

    «Η μόνη πρόταση για την Αμμόχωστο ήταν να καθαρίσουν τα χόρτα από την πόλη», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ταλάτ - Κανονισμοί - Περιουσίες - Αμμόχωστος

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες για τους κανονισμούς για τους Τ/Κ ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς.

    Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για το απευθείας εμπόριο γιατί αυτό θα συνιστούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Στο σημείο αυτό, είπε, η ΕΕ θα πρέπει να επανεκτιμήσει τις υποσχέσεις που δίδει στους Τ/Κ και αν θα πρέπει να αφήσουν τα πράγματα στα χέρια της ε/κ πλευράς για έγκριση ή όχι.

    Είπε ότι στις συναντήσεις δεν υπήρχε διαπραγμάτευση με τη μέθοδο «η τ/κ πλευρά θα δώσει κάτι, και η ε/κ πλευρά θα επιτρέψει το απευθείας εμπόριο και τον κανονισμό για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έδωσε υποσχέσεις στους Τ/Κ για τους δύο αυτούς κανονισμούς.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο κρίνεται ικανοποιητικό όπως ικανοποιητικές είναι και οι πρόνοιες του ψηφίσματος, αφού όπως είπε αποφεύχθησαν πρόνοιες που πιθανό να δημιουργούσαν μιαν επικίνδυνη ορολογία.

    Πρόσθεσε ότι «η περικοπή που έγινε στην προηγούμενη αναθεώρηση της λειτουργίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει αποδώσει γιατί», όπως εξήγησε, «άλλαξε ο ρόλος της και από στατικές θέσεις είναι πλέον ευέλικτες τώρα, δεν έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητά της, δεν έχει συζητηθεί η αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως κάποιες χώρες επεδίωκαν». Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Επίσκεψη στα κατεχόμενα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι πάγια θέση του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν πως οι επαφές μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων «είναι χρήσιμες νοουμένου ότι δεν θα υπάρχει ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε φανερά, ούτε μυστικά οποιαδήποτε διαδικασία επιβολής της οντότητας των κατοχικών περιοχών».

    Πρόσθεσε πως αφού «δεν υπήρξε καμιά ειδική διαδικασία» στη χθεσινή μετάβαση αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα «οι συναντήσεις που στο παρελθόν γινόντουσαν στις ελεύθερες περιοχές, πιστεύω ανταποδίδονται τώρα με επίσκεψη προς τα κατεχόμενα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη ο οποίος διαφώνησε με την επίσκεψη αυτή την οποία χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» και εισηγήθηκε το θέμα αυτό να συζητηθεί στα ανώτατα όργανα του κόμματος.

    «Νομίζω το κόμμα το εκφράζουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Γραμματεία», σχολίασε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «το θέμα συζητήθηκε, αποφασίστηκε και ο κ. Αγγελίδης μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις».

    Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Εισηγήσεις

    Εισήγηση για αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης υπέβαλε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας πως εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να δοθεί τουλάχιστον παράταση στην τελική ημερομηνία επικύρωσης που είναι ο Νοέμβριος 2006 προκειμένου να δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά προβλήματα ου προέκυψαν από την ετυμηγορία των Γάλλων και των Ολλανδών.

    Ο κ. Αναστασιάδης, στην παρέμβασή του αλλά και σε κατ' ιδίαν επαφές, εισηγήθηκε όπως κατά τη διάρκεια της αναστολής στην έγκριση του Ευρωσυντάγματος μελετηθεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν επιμέρους ευρωπαϊκές συνθήκες για τα μη αμφισβητούμενα μέρη του Συντάγματος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα του μέρους ΙΙΙ της Συνθήκης ή και άλλων προνοιών που έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες των πολιτών.

    Ανέφερε ακόμα πως την ίδια περίοδο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεσμευτούν και να αναλάβουν μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών για τα οφέλη της Συνθήκης, ενώ ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι Επίτροποι αλλά και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω συγκεκριμένου προγράμματος, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε κάθε μια από τα 25 κράτη μέλη προκειμένου να συμβάλουν στην κατανόηση των ανησυχιών αλλά και των προβληματισμών που οι κοινωνίες των πολιτών της κάθε χώρας αντιμετωπίζουν.

    ΕΕ - Αναστασιάδης - Ερντογάν

    Δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Η επίσκεψη, ανέφερε, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο ή Αύγουστο.

    Γκιουλ - ΕΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη

    Η Τουρκία είναι φυσιολογικά και ψυχολογικά έτοιμη για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ανατολού» που δημοσιεύεται στις Βρυξέλλες και αναμεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από την έκθεση προόδου του 2004 και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ με αποτέλεσμα η ΕΕ να αποφασίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ανέφερε ότι «είναι προτεραιότητά μας να επιβλέψουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επομένως η κοινωνία μας να έχει επίγνωση των μεταρρυθμίσεων.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η «Τουρκία έχει δεσμευτεί να ασκήσει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο, είπε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τη λύση και απογοήτευσε όλους, ειδικότερα την ΕΕ».

    ΠΣΕΚΑ- ΣΑΕ - Συνέδριο - Βραβεύσεις

    Η Ελληνοαμερικανίδα σύμβουλος του Προέδρου Μπους για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Φράνσις Φράγκος-Τάουνσεντ και δύο μέλη της αμερικανικής Βουλής που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στα εθνικά θέματα, η ελληνοεβραία Σέλεϊ Μπέρκλεϊ και ο Ταντέους ΜακΚότερ, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο χθεσινό επίσημο δείπνο του 16ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον.

    Οι εργασίες του 16ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ ολοκληρώνονται σήμερα, με συνάντηση που θα έχουν οι αντιπρόσωποι με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο και για το Κυπριακό, Μάθιου Μπράιζα.

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο «Γεωργίου Λιβανού», η κ. Τάουνσεντ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε νύξη στο Κυπριακό ή σε θέμα ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αναφέρθηκε στην ελληνική καταγωγή της και τις κοινές αξίες που μοιράζεται με τους οργανωτές της εκδήλωσης.

    Δήλωσε υπερήφανη για τα καθήκοντά της ως σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για την εσωτερική ασφάλεια, λέγοντας ότι σήμερα εργαζόμαστε σκληρά στον τομέα αυτό για να είναι αύριο ασφαλή τα παιδιά μας.

    Το βραβείο «Φρεζή» -στη μνήμη του Ελληνοεβραίου αξιωματικού που σκοτώθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο Μαρδοκάι Φρεζή- απονεμήθηκε στην κ. Μπέρκλεϊ, η οποία απότισε φόρο τιμής, τόσο στους παππούδες της που διέφυγαν στην Αμερική και γλίτωσαν τα κρεματόρια του Χίτλερ, όσο και στους Ελληνες που διέσωσαν με κίνδυνο της ζωή τους Εβραίους συμπατριώτες τους.

    Ο βουλευτής Ταντέους ΜακΚότερ, που εκλέγεται στην περιφέρεια του Κώστα Κασάπη, πατέρα του πρώτου αμερικανικής καταγωγής αγνοούμενου του οποίου η τύχη διακριβώθηκε με τη μέθοδο του DNA, τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωσή του να αγωνίζεται για την ανακούφιση αυτών που υποφέρουν, πόσο άλλωστε περιπτώσεις αγνοουμένων.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης επέκρινε όλους όσοι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν επιχειρούν να τιμωρήσουν την Κύπρου.

    «Επικρατεί η άποψη μεταξύ κάποιων στην Ουάσιγκτον ότι επειδή οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν δεν επιθυμούν λύση. Είναι αναληθές. Αυτό που επιθυμούν είναι μια δίκαιη ειρήνη», τόνισε.

    Ο κ. Σαρμπάνης υπενθύμισε ότι όταν η Τουρκία με αδιαλλαξία απέρριπτε όλες τις προσπάθειες λύσης, οι ίδιοι καλούσαν τους Ε/Κ να την πλησιάσουν, ενώ τώρα θέλουν να τιμωρήσουν τους Ε/Κ.

    «Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες ίσως έχουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στην εξασφάλιση υποστήριξης προς το σχέδιο Ανάν», είπε ο κ. Σαρμπάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κινήσεις υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    O Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε ότι είχαν μεγάλο κουράγιο οι Ελληνοκύπριοι για να απορρίψουν το άδικο σχέδιο Ανάν.

    «Εγώ, ως πρόσφυγας από την Κερύνεια, δεν μπορούσα να μεταβώ στην πόλη μου, όταν μπορούσε να το κάνει ένας Ιταλός», είπε.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να μιλούν για ελευθερία στο Ιράκ κι αλλού, αφήνοντας έξω την Κύπρο.

    «Η Τουρκία είναι μία πολύτιμη σύμμαχος για την Αμερική, όμως δεν αρμόζει σε συμμάχους μας να κατέχουν διά της βίας άλλες χώρες», σημείωσε.

    Το χαιρετισμό της Βουλής των Ελλήνων μετέφερε ο Πρόεδρος της Μικτής Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Ευγένιος Χαϊτίδης, ο οποίος συνεχάρη τους Ελληνοαμερικανούς για την επιμονή τους στον αγώνα.

    «Αλλα πράγματα μπορεί να μας χωρίζουν, όμως στο Κυπριακό όλοι είμαστε ενωμένοι», παρατήρησε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς επισήμανε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας.

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης τόνισε στους ομογενείς ότι ο αγώνας τους κάνει τη διαφορά για την Κύπρου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Φρανκ Παλόν, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ - Δηλώσεις μελών αμερικανικού Κογκρέσου

    Ο κορυφαίος φίλος της Κύπρου στο αμερικανικό Κογκρέσο, βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, τιμήθηκε από τη ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι Ο κορυφαίος φίλος της Κύπρου στο αμερικανικό Κογκρέσο, βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, τιμήθηκε χθες από τη ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον.

    Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν χθες στο Κογκρέσο και από το βήμα πέρασαν περισσότερα από 35 μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

    Ο βουλευτής Μενέντεζ εξέφρασε την ανησυχία του από τις πληροφορίες ότι έπειτα από τη συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα θέσει ξανά ενώπιον του Σσυμβουλίου Ασφαλείας προς επικύρωση, την περυσινή του έκθεση, που εξέδωσε μετά τα δημοψηφίσματα.

    «Ενα σχέδιο που θεωρήθηκε απαράδεκτο από το 76% των Ελληνοκυπρίων δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμο από τις ΗΠΑ», σχολίασε ο κ. Μενέντεζ, που θα διεκδικήσει σύντομα την είσοδο στη Γερουσία.

    Ο ομιλητής χαρακτήρισε παράνομες τις απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα και καταδίκασε τη μετάβαση συναδέλφων του μέσω του παρανόμου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Αναφέρθηκε τέλος στην τροποποίηση που κατέθεσε στη Βουλή και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, στο νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια και αφορά τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και περιουσιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στο θέμα των παραβιάσεων των ελευθεριών του Πατριαρχείου αναφέρθηκε και η δημοκρατική βουλευτής Νita Lowey.

    Πολλοί ήταν οι βουλευτές που επέκριναν τη μετάβαση των τριών Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μεταξύ των οποίων η Shelley Berkley, ο Maurice Hinchey και ο Chris Van Hollen.

    Ο ρεπουμπικανός βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης, παρουσιάζοντας μια επιστολή των ηγετών της ομάδας των Φίλων της Τουρκίας στη Βουλή, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την επίσκεψη στα κατεχόμενα επικαλούνταν δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέρριψε τις ευθύνες στη γραφειοκρατία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ωστόσο, αναρωτήθηκε αν και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα έκανε όλα όσα έπρεπε, ιδίως στο θέμα της ενημέρωσης βουλευτών της περιφέρειάς τους.

    Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι επέκρινε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της κυβέρνησης Μπους, λέγοντας ότι όπως οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, πρέπει να ζητήσουν και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Παράλληλα, η κ. Μαλόνι προέτρεψε του Ελληνοκύπριους της Αμερικής, που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα να τις διεκδικήσουν μέσω αγωγών στα αμερικανικά πολιτικά δικαστήρια.

    Ο δημοκρατικός βουλευτής του Ροντ Αϊλαντ Jim Langevin ανέφερε πως αν η Τουρκία επιθυμεί να βελτιώσει το προφίλ της διεθνώς, θα πρέπει να εργαστεί ειλικρινώς για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σκληρή κριτική στην Αγκυρα άσκησε ο δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια Brad Sherman.

    Ο βουλευτής David Obey δήλωσε ότι δεν θεωρεί την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα. ''Δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', συμπλήρωσε.

    Πολλά μέλη του Κογκρέσου χαρακτήρισαν άδικη και μη παραγωγική την προσπάθεια να τιμωρηθούν οι Ελληνοκύπριοι, επειδή καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν.

    Η ρεπουμπλικανή βουλευτής της Φλόριδας Ileana Ross Lehtinen τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποστολή του κι ορθώς οι Ελληνοκύπριοι το καταψήφισαν.

    Ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης Frank Pallone παρότι χαιρέτισε τις προσπάθειες για αναβίωση των διαπραγματεύσεων, επισήμανε ότι «το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσει κάτι καινούργιο».

    O Πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής Jim Colby είπε ότι η διηρημένη Κύπρος πρέπει να επανενωθεί, ενώ για το σχέδιο Ανάν αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό με το οποίο καταψηφίστηκε από τους Ε/Κ τόνισε ότι «οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να είναι καλύτερο για να γίνει δεκτό από το λαό».

    «Oλοι θέλουμε να δούμε τον τερματισμό της διαίρεσης. Θέλουμε τη σωστή λύση. Αλλά αυτή που προτεινόταν στο σχέδιο Ανάν δεν ήταν η σωστή», είπε ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υόρκης Elliot Engel.

    Πολλά μέλη του Κογκρέσου ενθάρρυναν τους ομογενείς να συνεχίσουν την προσπάθεια για ενημέρωση των διαφόρων πολιτικών ηγετών στην Ουάσιγκτον.

    «O μόνος τρόπος για να επιτύχετε είναι με τη συνέχιση της πίεσης», είπε ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης Donald Payne.

    Στον απόηχο της προχθεσινής συζήτησης για αναδιάρθρωση του λόμπι, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο, έλαβαν το λόγο και αρκετοί αντιπρόσωποι.

    Ο Ανδρέας Κωμοδρόμος, εκπρόσωπος του ΣΑΕ, είπε ότι είναι αναγκαία η συνεχής παρουσία μας στην Ουάσιγκτον για την προώθηση των Κυπριακού και συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μούγιαρη για τη δημιουργία Ελληνικής Επιτροπής Δράσης.

    Παράλληλα επισήμανε την απουσία εκπροσώπων της κυπριακής Βουλής και της κυβέρνησης από το συνέδριο, καθώς και την απουσία εκπροσώπων της Αρχιεπισκοπής.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι

    Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του νεοσυσταθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος ορίστηκε ο βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου, Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο βουλευτής Χρίστος Κληρίδης και Εκπρόσωπος Τύπου ο Στράτος Παναγίδης.

    Τα πιο πάνω ανακοινώθηκαν χθες από τον ανεξάρτητο βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Κύπρος - Σύνοδος

    Ευρωβουλευτές και Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρευρεθούν στη Σύνοδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λάρνακα.

    Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη καθώς και το Κυπριακό.

    Τη Σύνοδο φιλοξενούν οι Νέοι Ορίζοντες ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

    ΕΕ - Κύπρος - ΚΕΠΠΑ Μπεγλίτης

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ζητά την παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, που αφορούν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

    Οπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Μπεγλίτης, η Κύπρος, ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως σε όλες τις πτυχές της ΚΕΠΠΑ, ενώ δεν συμμετέχει σε εκείνες τις πτυχές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, που αφορούν στη στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των δύο Οργανισμών.

    Ιερά Σύνοδος - Συνεδρία - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Το ενδεχόμενο διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών θα τεθεί κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου.

    Χθες η Ιερά Σύνοδος εκτός από τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, των Μητροπόλεων και των Μονών για το 2004 ασχολήθηκε και με το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

    Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι γιατροί του Αρχιεπισκόπου.

    Ζωολογικός κήπος - Αρκούδες - Ουγγαρία

    Η Λεμεσός αποχαιρετά σήμερα τις δίδυμες αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου, Νώε και Μίδα, οι οποίες θα μεταφερθούν στο πάρκο αρκούδων Veresegyhaz της Ουγγαρίας για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

    Οι αρκούδες, ηλικίας 15χρονών, γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο του Τελ Αβίβ και από το 1993 φιλοξενούνταν στο ζωολογικό κήπο της Λεμεσού.

    Σε διάσκεψη Τύπου στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού, ο Δήμαρχος Δημήτρης Κοντίδης, εξέφρασε τη λύπη του που η Λεμεσός αναγκάζεται να αποχωριστεί τις δυο αρκούδες, σημειώνοντας ωστόσο πως η μεταφορά τους κρίθηκε αναγκαία καθώς ο ζωολογικός κήπος της πόλης δεν είναι σε θέση να φιλοξενεί, σύμφωνα και με την ΕΕ, τόσο μεγάλα ζώα.

    Σημείωσε επίσης πως παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους στον περιορισμένο χώρο του ζωολογικού κήπου, ο Δήμος έκανε ότι ήταν δυνατό για την φροντίδα των αρκούδων, οι οποίες σύντομα θα βρίσκονται σε ένα μεγάλο πευκόφυτο πάρκο με μεγάλες λίμνες, μαζί με άλλες αρκούδες.

    Τα έξοδα μεταφοράς των αρκούδων όπως και της δια βίου συντήρησης τους στην Ουγγαρία, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η WSPA, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με τον Δήμο Λεμεσού, την Κιβωτό και τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

    Στο πάρκο Veresegyhaz, που απέχει μια ώρα από την Βουδαπέστη, οι δυο αρκούδες θα παραμείνουν σε καραντίνα για μερικές εβδομάδες και μετά θα απελευθερωθούν για να συναντήσουν άλλες 30 περίπου αρκούδες.

    ΕΕ - Κύπρος - Πληθωρισμός

    Θεαματική μείωση του πληθωρισμού καταγράφηκε στην Κύπρο το Μάιο. Σε ετήσια βάση κυμάνθηκε στο 2%, έναντι 2,8% που ήταν τον Απρίλιο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο κινείται πλέον πολύ κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 3,2% από 3,3% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

    Το ψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε στη Λετονία (6,7%) και στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο (3,7%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σουηδία (0,2%), στη Φιλανδία (0,6%) και στην Τσεχία (0,9%).

    Η ετήσια εξελιξη των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, που επηρέασαν τον τιμάριθμο, ήταν τον Μάιο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 η εξής: καύσιμα μεταφορών 5,4%, φυσικό αέριο 8,3%, είδη καπνού 6,1%, εστιατόρια-ξενοδοχεία 2,8%, τηλεπικοινωνίες -2,4%, πετρέλαιο θέρμανσης 11,3%, κηπευτικά -0,5%, γαλα-γαλακτοκομικά -0,2%, είδη ένδυσης 0,0%.

    Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμό σε κάθε κράτος μέλος ήταν τον Απρίλιο του 2005 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2004 το εξής: Κύπρος 2,0%, Ελλάδα 3,2%, Βέλγιο 2,3%, Γερμανία 1,6%, Ισπανία 3,0%, Γαλλία 1,7%, Ιρλανδία 2,2%, Ιταλία 2,3%, Λουξεμβούργο 3,7%, Ολλανδία 1,1%, Αυστρία 2,0%, Πορτογαλία 1,8%, Φιλανδία 0,6%, Δανία 1,3%, Σουηδία 0,2%, Τσεχία 0,9%, Εσθονία 2,9%, Λετονία 6,5%, Λιθουανία 1,9, Ουγγαρία 3,5%, Μάλτα 2,4%, Πολωνία 2,2%, Σλοβενία 2,1%, Σλοβακία 2,3%, Ηνωμένο Βασίλειο 1,9%.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Θετικά έκλεισε η χθεσινή συνάντηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αλλά τα κέρδη της ημέρας ίσα που κάλυψαν τις μικρές απώλειες που παρουσίασε χθες η αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 1.224,33 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,74 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,06%. Στα χαμηλά επίπεδα που παρουσίασε χθες παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 343 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδος σε ποσοστό 0,47% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 411,22 μονάδες.

    [09] (Κ) ΕΕ - Αφιξη ηγετών - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παπαδόπουλος - Καραμανλής

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκεντρώνονται και σήμερα για τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί με την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, θέμα επί του οποίου υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται ήδη στο χώρο που θα συνεδριάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπου πριν την έναρξη της πρωινής συνόδου εργασίας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στο γραφείο της ελλαδικής αντιπροσωπείας.

    [10] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Διεύρυνση

    Καμιά ονομαστική αναφορά στην Τουρκία δεν γίνεται στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες, προσχέδιο των οποίων εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

    Οι ηγέτες των 25, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, χαιρετίζουν την υπογραφή της Συνθήκης Ενταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που έγινε στο Λουξεμβούργο στις 25 περασμένου Απριλίου, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή ''σηματοδοτεί ένα περαιτέρω σημαντικό βήμα'' στην προσχώρηση των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Οι χώρες αυτές, προστίθεται, θα συμμετέχουν εφεξής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Συμβουλίου και των οργάνων προετοιμασίας ως ενεργοί παρατηρητές.

    Στην παράγραφο τρία των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα της Συνόδου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004 σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και υπογραμμίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως''.

    Οι ηγέτες των 25 συμπεριλαμβάνουν στα τελικά συμπεράσματα και αναφορά τεσσάρων παραγράφων στην προοπτική ένταξης στην Ενωση και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη όπως οι χώρες αυτές εκπληρώσουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [11] (Κ) ΕΕ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Καραμανλή

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο όπου συναντώνται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι ηγέτες των 25 κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό της Ενωσης.

    [12] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προϋπολογισμός - Σύνταγμα

    Ενόψει της σημερινής συνεδρίας των ηγετών των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε από νωρίς το πρωί εντατικές διαβουλεύσεις με ομολόγους του για το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013, το οποίο αναμένεται να δεσπόσει των σημερινών εργασιών.

    [13] (Κ) ΕΕ - Εναρξη εργασιών δεύτερης ημέρας

    Ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επίμαχο θέμα της οικονομικής προοπτικής της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Η δεύτερη σύνοδος εργασίας είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στις 1400 (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει γεύμα, μετά από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η τρίτη συνεδρία εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης και το κείμενο κοινής δήλωσης που ετοίμασε η λουξεμβουργιανή προεδρία για το θέμα της περαιτέρω πορείας της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επισκέψεις σε Λονδίνο και Παρίσι

    Στις 26 Ιουλίου θα αρχίσει την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Οπως επίσης ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η επίσκεψή του στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου.

    [15] (Κ) ΕΕ - Μπλερ - Γιούγκερ - Προϋπολογισμός

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιμένει να συνδέει οποιαδήποτε συζήτηση για «πάγωμα» των ετήσιων επιστροφών που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ με τη γενικότερη εξέταση του κοινοτικού προϋπολογισμού και κυρίως τη μείωση των γεωργικων δαπανών.

    Η συνάντηση που έγινε σήμερα το πρωϊ, λιγή ώρα πριν αρχίσουν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ του κ. Μπλερ και του Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την εξεύρεση λύσης στον καθορισμό των ιδίων πόρων της περιόδου 2007-2013.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής - Εκλογή

    Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου Ρένα Βραχίμη Πετρίδου εξελέγη για τα επόμενα δύο χρόνια Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Διάσκεψης των Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής των Χωρών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η εκλογή έγινε στο Ντουπρόβνικ της Κροατίας όπου συνήλθε η 8η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής. Στη διάσκεψη έλαβαν μέρος 100 περίπου αντιπρόσωποι από 42 χώρες. Κεντρικά θέματα της διάσκεψης ήταν οι δεοντολογικές επιπτώσεις μιας κοινωνίας που αυξάνεται σε πληθυσμό ηλικιωμένων ατόμων, καθώς επίσης η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βιοϊατρικής.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρωσία - Πούτιν - Ερντογάν

    Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί πλήρως από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την συνομιλία των Πρωθυπουργών Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει η ρωσική στάση στο θέμα της περυσινής έκθεσης (μετά τα δημοψηφίσματα) του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η συνομιλία αναφερόταν και σε άλλα θέματα οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Στη συζήτηση ετέθη και η στάση της Ρωσίας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η ρωσική θέση εξετέθη από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο «και δεν υπάρχει τίποτε το οποίο να έχει αλλάξει σ αυτή τη θέση».

    [18] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5721               0,5755
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4708               0,4736
    Λίρα Αγγλίας              0,8590               0,8641
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4317            0,4351
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3641            0,3670
    Δολάριο Καναδά                  0,3803            0,3833
    Κορώνα Δανίας                   0,0768            0,0774
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0617            0,0621
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3703            0,3732
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [19] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Αρχιεπισκοπικές Εκλογές - Φανάρι (1)

    Εντός του Καλοκαιριού ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου θα μεταφέρει σχετική επιστολή της Ιεράς Συνόδου για τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου σήμερα, ο Μητροπολίτης Πάφου εισηγήθηκε όπως οι αρχιεπισκοπικές εκλογές γίνουν πριν τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, 5 υπέρ και 4 κατά.

    [20] (Κ) ΕΕ - Γεύμα εργασίας - Κοινοτικός προϋπολογισμός

    Οι ηγέτες των 25 συνεχίζουν σε γεύμα εργασίας τις συζητήσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την κατάληξη της προσπάθειας της λουξεμβουργιανής προεδρίας για την επίτευξη συμβιβασμού.

    Το αρχικό πρόγραμμα εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες προβλέπει και μιαν απογευματινή συνεδρία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί μία αποτυχία που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα μιας βαθειά διχασμένης Ενωσης.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε διάφορες αντιπροσωπείες, οι ηγέτες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που υποστηρίζουν και εκείνους που απορρίπτουν την πρόταση του Πρωθυπουργού Ζαν Κλοντ Γιούγκερ για περαιτέρω μείωση του νέου προϋπολογισμού, ενώ η Βρετανία απαιτεί τώρα εγγυήσεις για άμεση έναρξη μιας διαδικασίας αναθεώρησης του τρόπου καταρτισμού του προϋπολογισμού της Ενωσης προκειμένου να δεχθεί συζήτηση σχετικά με την περικοπή των επιστροφών που καρπούται.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Τη διαπραγμάτευση του μεταξύ των 1.219 και 1.224 μονάδων που παρουσιάζει από την αρχή της εβδομάδας συνέχισε και στη σημερινή τελευταία συνάντηση του πενθημέρου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,24%, κλείνοντας στις 1.221,35 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,43 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,36%. Εντός του επιπέδου των 300.000 λιρών παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 370.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,92 μονάδες.

    [22] (Κ) ΟΗΕ - Κύπρος - Προεδρία 15ης Συνόδου

    Πρόεδρος της 15ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ από τις 16 μέχρι τις 24 Ιουνίου 2005 με τη συμμετοχή και των 148 συμβαλλομένων μερών, εξελέγη ομόφωνα χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Θέματα στην ημερήσια διάταξη στη διάρκεια της Συνόδου είναι η εκλογή των επτά μελών στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της θάλασσας, οικονομικά και διοικητικά θέματα που αφορούν το Δικαστήριο, θέματα της Αρχής Θαλάσσιου Βυθού και της Επιτροπής για την Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα.

    [23] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Διμερείς επαφές

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεκόπησαν γύρω στις 16:00 ώρα Κύπρου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ώστε η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ενωσης να πραγματοποιήσει διμερείς διαβουλεύσεις.

    Οι επαφές της προεδρίας θα γίνουν με τις αντιπροσωπείες της Βρετανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, και αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 19:00 ώρα Κύπρου, οπότε θα κληθούν να επανέλθουν οι ηγέτες των 25 σε μιαν καταληκτική συνεδρία.

    [24] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας - ΚΕΒΕ

    Τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα τουρισμού και επενδύσεων συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    [25] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  370.471,43
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,43    -0,36    348.868,36
    FTSE/CySE 20                           409,92    -0,32    308.639,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.229,55    -0,33    307.668,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.014,27     2,60     17.003,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          958,22    -0,32      8.404,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.221,35    -0,24    324.672,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.259,33    -0,34    215.797,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    966,31     1,12      5.661,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            942,26     0,38     22.181,17
    FTSE Med (16/6/2005)                 7.894,43     0,15
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [26] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επαναρχίσουν σήμερα το απόγευμα γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Κύπρου) μετά την τρίωρη περίπου ανάπαυλα που ζήτησε και πήρε η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις απόψε χωρίς να υπάρξει ανάγκη παράτασης.

    Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είτε υπάρξει συμβιβαστική λύση στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού είτε δεν υπάρξει, η προεδρία αναμένεται να ανακοινώσει τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, εάν υπάρξει συμβιβασμός, που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί η προεδρία με τη Σουηδία, τη Βρετανία και την Ολλανδία, η Σύνοδος Κορυφής θα έχει αίσιο τέλος τουλάχιστον στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013.

    Εάν δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων στο θέμα, επισημαίνουν, τότε ουσιαστικά δεν νοείται η συνέχιση των εργασιών του Συμβουλίου για περαιτέρω συζήτηση ή και συνέχιση των διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη μέλη, και ως εκ τούτου η προεδρία θα ανακοινώσει την ολοκλήρωση της παρούσας Συνόδου Κορυφής.

    Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Κύπρος φαίνεται να έχει διασφαλίσει αυτά που είχε ζητήσει αναφορικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό και παρουσιάζεται ικανοποιημένη με τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα. Ωστόσο, αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο θα επιτευχθεί κάποια συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

    [27] (Κ) ΕΕ - Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνάντηση

    Θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού, συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση στις Βρυξέλλες.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά την 30λέπτη περίπου συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Παπαδόπουλος και Καραμανλής συζήτησαν, εκτός από τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της επίσκεψης στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και πρόσφατων δηλώσεων για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, διμερή ζητήματα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [28] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - ΕΕ - Ασφάλεια Αεροναυτιλίας

    Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) μονογραφήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκη Κωνσταντινίδη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αντιπροσωπεία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντινίδη, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου χθες και προχθές είχε διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προκειμένου να καταλήξουν στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της Κύπρου με τον οργανισμό αυτό.

    [29] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις Ιεραρχών (2)

    Η Ιερά Σύνοδος έλαβε σήμερα την πλειοψηφική απόφαση για μη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών ζώντος του ασθενούντα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Κατά πλειοψηφία αποφάσισε επίσης ότι σε περίπτωση θανάτου του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του θα πρέπει να γίνουν πριν από τις βουλευτικές του Μαρτίου του 2005 προς αποφυγή κομματικού παρεμβατισμού στην εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία.

    Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις μελών της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία ''φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων των Αρχιερέων για το μέλλον της Εκκλησίας της Κύπρου'' με τον Μητροπολίτη Πάφου να ανακοινώνει τη μετάβασή του το καλοκαίρι στο Φανάρι, όπου θα συζητήσει το θέμα της σύγκλησης Μείζονος Ιεράς Συνόδου με την ευθύνη της κήρυξης σε κένωση ή όχι του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

    [30] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Δηλώσεις Ιεραρχών (ορθή επανάληψη)

    Στη δεύτερη παράγραφο, παρακαλούμε το "2005" να γίνει "2006". Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Η Ιερά Σύνοδος έλαβε σήμερα την πλειοψηφική απόφαση για μη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών ζώντος του ασθενούντα Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Κατά πλειοψηφία αποφάσισε επίσης ότι σε περίπτωση θανάτου του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του θα πρέπει να γίνουν πριν από τις βουλευτικές του Μαρτίου του 2006 προς αποφυγή κομματικού παρεμβατισμού στην εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία.

    Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις μελών της Ιεράς Συνόδου κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία ''φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις όλων των Αρχιερέων για το μέλλον της Εκκλησίας της Κύπρου'' με τον Μητροπολίτη Πάφου να ανακοινώνει τη μετάβασή του το καλοκαίρι στο Φανάρι, όπου θα συζητήσει το θέμα της σύγκλησης Μείζονος Ιεράς Συνόδου με την ευθύνη της κήρυξης σε κένωση ή όχι του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

    [31] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ & ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΕ 50 ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος και τον Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης απένειμαν Πιστοποιητικά Παρακολούθησης των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου σε 50 συμπατριώτες μας έλαβαν την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005.

    Η Τελετή Λήξης έγινε μετά από διάλεξη του Ιστορικού Χρήστου Ιακώβου με θέμα «Η Προσωπικότητα του Ραούφ Ντενκτάς και ο Ρόλος του στο Κυπριακό». Παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κκ. Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Πέτρος Ευτυχίου και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας και Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγελική Δεληγιάννη, ο Διευθυντής του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου Ιωάννης Σιεκκερής, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και πολλοί συμπατριώτες μας.

    Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, τους ευχαρίστησε που με την παρουσία τους ενίσχυσαν τις προσπάθειες της Αδελφότητας για την πνευματική και πολιτιστική άνοδο της παροικίας και ενθάρρυναν τους συμπατριώτες μας να συνεχίσουν το θεσμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου. Όλοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, είπε, ήταν άρτια καταρτισμένοι και πολλές φορές, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητοί, ξέφευγαν από το κείμενό τους δίνοντας παραδείγματα και επεξηγήσεις. Με τις εκλαϊκευμένες διαλέξεις, τη φιλική προσέγγιση και με τη βοήθεια φωτεινών διαφανειών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας σε όλες τις διαλέξεις.

    Τέλος, πρόσθεσε τα εξής: «Θα καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να έχουμε περισσότερους νέους στις διαλέξεις, καλώντας τους να μας υποδείξουν θέματα του ενδιαφέροντός τους ή αναθέτοντας την οργάνωση μιας ή δύο διαλέξεων σε αυτούς.»

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Σταύρος Ζένιος, στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου στις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, γεγονός που συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα με τον απόδημο ελληνισμό. Ευχαρίστησε τους οργανωτές, τους χορηγούς και τους εισηγητές των διαλέξεων που με τον ανοικτό και γόνιμο διάλογο καθιέρωσαν το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο ως ένα αξιόλογο ετήσιο θεσμό, που θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

    Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, στο σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη την Αδελφότητα για το πλούσιο πολιτιστικό της έργο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιατί αγκαλιάζει με αγάπη και ενδιαφέρον τους απόδημους και τους φέρνει κοντά στην πατρίδα.

    Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Πέτρος Ευτυχίου, αφού συνεχάρη και αυτός με τη σειρά του τους οργανωτές, ανέφερε ότι στην εκδήλωση τιμάται η αρετή της φιλομάθειας και η συνεχής επιθυμία καλλιέργειας και πνευματικής ανόδου, που είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς μας.

    Η εκπρόσωπος της Γενικής Προξένου της Ελλάδος και Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγελική Δεληγιάννη τόνισε την επιμορφωτική σημασία των διαλέξεων και συνεχάρη την Αδελφότητα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις προσπάθειές τους για την πνευματική άνοδο της ομογένειας του Λονδίνου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η απονομή των Πιστοποιητικών Παρακολούθησης.

    Διάλεξη του Ιστορικού Χρήστου Ιακώβου με θέμα «Προσωπικότητα & Ιστορία: ο Ραούφ Ντενκτάς στη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου» την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005

    Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε και ο δεύτερος χρόνος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου, που οργανώνει η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

    Εκατόν περίπου συμπατριώτες μας παρακολούθησαν τη διάλεξη της 9ης Ιουνίου με μεγάλο ενδιαφέρον και έλαβαν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του Ιστορικού Χρήστου Ιακώβου. Θέμα της διάλεξης «Η Προσωπικότητα του Ραούφ Ντενκτάς και ο Ρόλος του στο Κυπριακό».

    Στη διάλεξη παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Σταύρος Ζένιος, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Πέτρος Ευτυχίου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χάρης Σοφοκλείδης, ο Διευθυντής του Κυπριακού Εμπορικού Κέντρου Ιωάννης Σιεκκερής και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων της παροικίας μας.

    Πολλά λέγονται και ακούγονται για το ρόλο του Ραούφ Ντενκτάς ότι επηρέαζε ή ακόμα καθόριζε ή άλλαζε την πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων, ότι ήταν πιο δημοφιλής στην Τουρκία ακόμη και ανάμεσα σε Τούρκους πρωθυπουργούς.

    Ο κ. Ιακώβου, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης από τη δεκαετία του ΄50 στην κοινότητά του και στις εξελίξεις του Κυπριακού.

    Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, είπε, οι ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές του τουρκοκυπριακού πολιτικού κατεστημένου έχουν ταυτιστεί με τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και την πολιτική του δράση. Η μακρά και μόνιμη πορεία του στα πολιτικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς επίσης και η ευθυγράμμισή του με τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας τον έχουν καταστήσει ως έναν από τους καθοριστικούς συντελεστές της πορείας του κυπριακού προβλήματος τις τελευταίες δεκαετίες.

    Αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρέασαν σημαντικά, τη διαμόρφωση της πολιτικής ιδεολογίας του Ραούφ Ντενκτάς, τη σταδιακή ανέλιξή του στην ιεραρχία της πολιτικής ελίτ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς επίσης και την επίδραση που άσκησε η προσωπικότητά του στις εξελίξεις των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια ο χαρισματικός ηγέτης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έτυχε ούτε της αναγνώρισης, ούτε της αποδοχής που προσδοκούσε και οικοδομούσε για τον εαυτό του όλα αυτά τα χρόνια. Παραμερίστηκε, αλλά περιμένει πάντοτε έτοιμος να επέμβει, γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι η κοινότητά του πάντοτε του επεφύλασσε το ρόλο του Μεσσία και του σωτήρα.

    Ακολούθησε μια πολύ ζωντανή συζήτηση με εισηγήσεις και απόψεις για τον πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ρόλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη και των ανάμιξή του σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.

    Οι 3ος χρόνος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου για την Ομογένεια του Λονδίνου θα αρχίσει τον Οκτώβριο 2005.

    [32] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Αλι Μπαμπατζάν - Συνάντηση

    Οι προετοιμασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ανάγκη για υπογραφή εκ μέρους της Αγκυρας του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της χώρας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της σημερινής πρώτης συνάντησης του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Υπουργό Επικρατείας Αλί Μπαμπατζάν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του κ. Ρεν, κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την αρνητική ψήφο στη Γαλλία και την Ολλανδία για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Η εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Ρεν επανέλαβε τη θέση του ότι η ΕΕ ανέλαβε μια δέσμευση τον περασμένο Δεκέμβριο προς την Τουρκία, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, την οποία θα εκπληρώσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η εκπρόσωπος είπε πως ο Επίτροπος Ρεν επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να τεθεί σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας στη χώρα, καθώς και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

    Αναφορικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, η εκπρόσωπος είπε πως η προεδρία της ΕΕ θα αποφασίσει για τις διευθετήσεις της υπογραφής του πρωτοκόλλου, δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει η ίδια στην ερώτηση πότε αναμένεται να γίνει η υπογραφή. Είναι, πρόσθεσε, θέμα που χειρίζεται η προεδρία της ΕΕ.

    Από τουρκικής πλευράς, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ''σημαντική'' υπό την έννοια ότι ήταν η πρώτη μεταξύ Μπαμπατζάν και Ρεν και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που θα γίνονται σε προετοιμασία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εκπρόσωπος της εδώ τουρκικής αντιπροσωπείας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αναμένεται η Αγκυρα να υπογράψει μέσα στον Ιούλιο το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Σημείωσε ότι το κείμενο του πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη διαβιβαστεί στην Αγκυρα και θα πρέπει να μεταφραστεί στην τουρκική πριν υπογραφεί από την προεδρία και την τουρκική κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως η Αγκυρα έχει ήδη διασφαλίσει μέσω αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων οργάνων της Ενωσης, καθώς και δημόσιων τοποθετήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Δεν χρειαζόμαστε άλλες διαβεβαιώσεις για το θέμα'', είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει δέσμευση της ΕΕ.

    [33] (Κ) EE - Προϋπολογισμός - Ετοιμάζεται συμβιβαστική φόρμουλα

    Συμβιβαστική φόρμουλα για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ετοιμάζει η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις διμερείς διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε με τις αντιπροσωπείες της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας που υπήρξε στην απογευματινή σύνοδο εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Το νέο συμβιβαστικό κείμενο, ''negotiating box'', όπως ονομάζεται στους κοινοτικούς κύκλους, θα τεθεί υπόψη των ηγετών των κρατών μελών που αναμένεται να επιστρέψουν γύρω στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Κύπρου), για νέες διαβουλεύσεις επί του θέματος.

    Στο μεταξύ δεν έχει διαφανεί μέχρι στιγμής τι μέλλει γενέσθαι για την κοινή δήλωση σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, που αναμένετο να υιοθετηθεί από τους 25 σήμερα.

    Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση και να υπάρξει κατάληξη επί του θέματος που να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που θα εγκρίνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 June 2005 - 17:49:29 UTC