Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο - Κυπριακό - Λόμπι
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) EDP - Συνεδρία - Λάρνακα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ
  • [10] CENTRAL BANK OF CYPRUS PRESS RELEASE
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συζήτηση κρίσιμων θεμάτων
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέσεις - Κύπρος - ΗΠΑ
  • [13] (Κ) Ελλάδα - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [14] (Κ) ΕΕ - Ακύρωση συνάντησης με ηγέτες υποψηφίων χωρών
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Mάιος - Κύπρος
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στις Βρυξέλλες
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [21] (K) Ζωολογικός κήπος - Αρκούδες - Ουγγαρία
  • [22] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής
  • [23] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - ΚΕΠΠΑ - Μπεγλίτης
  • [24] (Κ) ΕΕ - Μπορέλ - Αδάμου - Μέση Ανατολή - Επίσκεψη
  • [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορρυφής - Αφιξη ηγετών
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Κύπρος - Σύνοδος
  • [27] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Εναρξη εργασιών
  • [28] (Κ) Αθήνα - Μπενάκη - Hrusovsky - Συνάντηση
  • [29] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ιδιοι πόροι - Συμβιβαστική πρόταση
  • [30] (Κ) Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Εισηγήσεις
  • [31] (Κ) ΕΕ - Σιράκ - Διεύρυνση - Εγγραφο εργασίας
  • [32] (Κ) ΕΕ - Αναστασιάδης - Ερντογάν
  • [33] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα

  • [01] (Κ) ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο - Κυπριακό - Λόμπι

    Προτάσεις με στόχο την αναβάθμιση του ελληνοαμερικανικού λόμπι συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του 16ου Συνεδρίου για την Κύπρο, της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ, που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, από τις 15 17 Ιουνίου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου μεταφέρονται σήμερα στο Κογκρέσο, όπου οι 100 περίπου αντιπρόσωποι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με βουλευτές και γερουσιαστές.

    Το βράδυ θα λάβει χώρα το επίσημο δείπνο, ενώ την Παρασκευή οι αντιπρόσωποι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ομόφωνα το ψήφισμα 1604 με το οποίο ανανεώνει ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες της θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005.

    Μετά το τέλος της ανοιχτής συνεδρίασης, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση ''έχει την άποψη ότι η κατάσταση ασφαλείας στο νησί, που καθορίζεται από τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, απαιτεί ακόμη την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ''.

    ''Ως εκ τούτου έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας στην παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλωσορίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το ίδιο επίπεδο δύναμης και την ίδια έννοια επιχείρησης'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει την ικανοποίηση που εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την άρση των περιορισμών στη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο και επίσης σημειώνουμε και αναμένουμε ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αποκατάσταση του στρατιωτικού στάτους κβο άντε στα Στροβίλια''.

    ''Ελπίζουμε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο, όπως καλείται να πράξει από το Συμβούλιο Ασφαλείας'', είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 10.20 σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-17 Ιουνίου).

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Ο κ. Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, το χθεσινό αδιέξοδο στις συζητήσεις στην κοινή συνάντηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της λουξεμβουργιανής προεδρίας, της Επιτροπής και των Τ/Κ για το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ και η υιοθέτηση χθες βράδυ από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η χθεσινή μετάβαση αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, η προσπάθεια για την ομαλοποίηση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για παραμονή του εκλογικού μέτρου στο 1,8% και η καταδίκη σε δέκα φορές ισόβια Κύπριου από δικαστήριο του Λονδίνου.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Αγωγή κατά Ερευνώντος» γράφει ότι νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που έχει διατάξει το Υπουργικό Συμβούλιο εναντίον του Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούη Παναγή, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού χθες κατεχώρησε αγωγή εναντίον του ερευνώντος λειτουργού Ανδρέα Μολέσκη ζητώντας αποζημιώσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και επιβλαβή ψεύδη. Αλλού γράφει ότι με αισθητή τη βούληση του Προεδρικού να μην πληγούν τα μικρά κόμματα που το στηρίζουν, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε με πλειοψηφία 70% παραμονή του εκλογικού μέτρου στο 1,8%.

    «Η Μάχη» στο βασικό θέμα με τίτλο «Σωτήρης Σαμψών: Οταν δεν υπάρχει βούληση δεν υπάρχουν και λύσεις» γράφει ότι "για έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη των προσφύγων" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών με αφορμή την "απροθυμία" της κυβέρνησης να υιοθετήσει ή να συζητήσει την πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε ο ίδιος στη Βουλή για καταβολή αποζημιώσεων στους πρόσφυγες για την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους. Αλλού γράφει ότι σε ναυάγιο κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις στην κοινή συνάντηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της λουξεμβουργιανής προεδρίας, της Επιτροπής και των Τ/Κ για το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ.

    Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Κράτος σε αδιέξοδο» γράφει ότι σε μια εξαντλητική αλληλογραφία τεσσάρων μηνών αναλώθηκε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να πληροφορηθεί πώς μπορεί να μεταβιβάσει περιουσία που έχει στα κατεχόμενα σε ξένους, λόγω του ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πτώχευσης. Αλλού γράφει ότι η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εντοπίζει σε εκθέσεις της παρατυπίες στους ημικρατικούς οργανισμούς Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Ελαιοκομικών Προϊόντων και Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.

    «Η Σημερινή» στην κύρια είδηση με τίτλο «Μεγάλες διαρροές Ανατροπές στο κομματικό σκηνικό» προβάλλει το δεύτερο μέρος δημοσκόπησης κάλπης που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας και γράφει ότι μετακινήσεις ψηφοφόρων σε μεγάλα ποσοστά από το ένα κόμμα στο άλλο καταδεικνύει η δημοσκόπηση, η οποία κατατάσσει στην πρώτη θέση το ΑΚΕΛ με 28,1% και ακολουθούν το ΔΗΣΥ με 24,4%, το ΔΗΚΟ με 17,2%, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με 6,9% και το ΚΣ ΕΔΕΚ με 5,4%. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κλεάνθους, μετέβη χθες χωρίς διατυπώσεις στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς.

    «Ο Φιλελεύθερος» στο βασικό θέμα με τίτλο «Ξέφραγο αμπέλι το αεροδρόμιο» γράφει ότι "τρύπες" στην ασφάλεια του αεροδρομίου Λάρνακας εξακολουθούν να υπάρχουν λόγω της "ασυνεννοησίας" μεταξύ Αστυνομίας και Πολιτικής Αεροπορίας, παρά το διεθνές ρεζίλεμα της περασμένης εβδομάδας όταν οδηγός έκανε βόλτες με το όχημά του στις πίστες του αεροδρομίου. Αλλού γράφει ότι προσπάθεια για την ομαλοποίηση των κυπρο-αμερικανικών σχέσεων ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες ύστερα από πρωτοβουλία φιλικών σχέσεων, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Η «Χαραυγή» στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο «Υπεύθυνη η κατοχή» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου ανέφερε ότι κύριος υπεύθυνος για να πληρώσει τα εισοδήματα που χάνουν οι πρόσφυγες εδώ και 31 χρόνια είναι η κατοχική δύναμη, είναι η Τουρκία και όσοι έχουν επιβάλει την κατοχή στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ιδιαίτερα κρίσιμη για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ χαρακτηρίζεται η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες μετά τα πρόσφατα «όχι» της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο Ευρωσύνταγμα και των εσωτερικών αντιθέσεων να συμφωνήσει επί του ύψους των κοινοτικών δαπανών για την περίοδο 2007-2013.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στο βασικό θέμα με τίτλο «Κύπριος βιαστής καταδικάστηκε δέκα φορές ισόβια» γράφει ότι ένας μασκοφόρος 35χρονος Κύπριος βιαστής από τη Λάρνακα που καταδίωκε θύματα στο Λονδίνο καταδικάστηκε δέκα φορές ισόβια και θα κρατηθεί στη φυλακή μέχρι να μη διαθέτει πλέον αρκετή δύναμη να πραγματοποιήσει άλλο έγκλημα. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες βράδυ την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (16-17 Ιουνίου).

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου. Ο κ. Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες ομόφωνα το ψήφισμα 1604 με το οποίο ανανεώνει ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες της θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005.

    Μετά το τέλος της ανοιχτής συνεδρίασης, o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση ''έχει την άποψη ότι η κατάσταση ασφαλείας στο νησί, που καθορίζεται από τη συνεχιζόμενη παρουσία των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, απαιτεί ακόμη την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ''.

    ''Ως εκ τούτου έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας στην παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλωσορίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το ίδιο επίπεδο δύναμης και την ίδια έννοια επιχείρησης'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει την ικανοποίηση που εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την άρση των περιορισμών στη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο και επίσης σημειώνουμε και αναμένουμε ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αποκατάσταση του στρατιωτικού στάτους κβο άντε στα Στροβίλια''.

    ''Ελπίζουμε, επίσης, ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο, όπως καλείται να πράξει από το Συμβούλιο Ασφαλείας'', είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

    Στο ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ιδιαίτερα το ψήφισμα 1251 και τα επακόλουθα ψηφίσματα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την έκκληση προς την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις ''να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε εκεί προ της 30ης Ιουνίου 2000''.

    Σημειώνεται, επίσης, η εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η κατάσταση σε θέματα ασφάλειας στο νησί και κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής παραμένει ήρεμη και καλωσορίζει μέσα σε αυτό το πλαίσιο την περαιτέρω μείωση στα επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αφού καλωσορίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ της 6ης Ιουνίου 2005 για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ικανοποίηση για την άρση των εμποδίων στη διακίνηση των ειρηνευτών από την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει καλή συνεργασία και με τις δύο πλευρές.

    Καλωσορίζει το γεγονός ότι πάνω από επτά εκατομμύρια διακινήσεις έλαβαν χώρα εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής και ενθαρρύνει το άνοιγμα επιπρόσθετων διόδων.

    Επίσης, καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή αξιολόγηση, να συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των μερών, και να επανέλθει στο Συμβούλιο με εισηγήσεις για περαιτέρω προσαρμογές σύμφωνα με τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και την έννοια της δύναμης όταν κρίνει πως έχει περάσει ικανοποιητικός χρόνος από την εφαρμογή της νέας έννοιας των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να γίνει αυτή η εκτίμηση.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ανησυχία για την αύξηση του εγκλήματος κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και προτρέπει τις δυο πλευρές να αυξήσουν τη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα.

    Επίσης, καλωσορίζει τις προσπάθειες για προώθηση των δικοινοτικών επαφών και εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων και από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, και προτρέπει τις δυο πλευρές να προωθήσουν περαιτέρω τις δικοινοτικές επαφές και να άρουν οποιαδήποτε εμπόδια σε τέτοιες επαφές.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί ότι, με βάση τις επικρατούσες συνθήκες στο νησί, είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Ιουνίου 2005 και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη για εκτίμηση και αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων με την απαραίτητη σπουδή και σοβαρότητα, καλωσορίζοντας την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους από τον Αύγουστο του 2004.

    Κοινοτικοί κανονισμοί - Τ/Κ - Διαβουλεύσεις

    Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις στην κοινή συνάντηση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της λουξεμβουργιανής προεδρίας, της Επιτροπής και των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ.

    Στη χθεσινή συνάντηση, που ήταν η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, έλαβαν μέρος κοινοτικοί αξιωματούχοι της Προεδρίας και της Επιτροπής, ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής και από τουρκοκυπριακής πλευράς ο Ρασίτ Περτέβ.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στη συνάντηση αυτή που είχε στόχο την αναζήτηση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την υιοθέτηση των δύο κανονισμών, δεν σημειώθηκε πρόοδος, διότι οι Τ/Κ ήθελαν τους δύο κανονισμούς χωρίς να δώσουν ανταλλάγματα.

    Τα θέματα που βρέθηκαν στο «τραπέζι ήταν: 1) ο χρηματοδοτικός κανονισμός, 2) ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, 3)το μορατόριουμ της εκμετάλλευσης των περιουσιών των Ε/Κ στα κατεχόμενα, 4) το θέμα της Αμμοχώστου. Τέθηκε επίσης από Ε/Κ το θέμα της άρσης του εμπάργκο των πλοίων στα τουρκικά λιμάνια.

    Για το χρηματοδοτικό κανονισμό δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού για μια ακόμη φορά εκφράστηκε η βούληση της ε/κ πλευράς να δοθούν τα χρήματα (259 εκατ. ευρώ στους Τ/Κ). Όμως, οι Τ/Κ εξακολουθούν να τον θεωρούν ως «πακέτο» με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Για το απευθείας εμπόριο η τ/κ πλευρά ζητούσε να ανοίξουν όλα τα λιμάνια χωρίς περιορισμούς, ενώ από ε/κ πλευρά τέθηκε εκ νέου η πρόταση για άνοιγμα μόνο του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε να αποδοθεί η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα. Όμως, οι Τ/Κ επέμειναν για άνοιγμα όλων των λιμανιών, ενώ για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, μιλούσαν για καθάρισμα της πόλης και παρέπεμπαν σε συζήτηση στο μέλλον χωρίς συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.

    Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι Τ/Κ και στο θέμα των περιουσιών, αφού δεν ήθελαν να δεσμευθούν σε μορατόριουμ και απλώς μιλούσαν για χωροταξικές μελέτες.

    Οι ίδιες κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι με βάση την εξέλιξη της σημερινής συζήτησης δεν αναμένεται νέα συνάντηση και πως κατά πάσα πιθανότητα η λουξεμβουργιανή προεδρία θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για την πρωτοβουλία στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Η τουρκική πλευρά συνδέει κάθε πιθανή κίνηση, η οποία θα γίνει με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως η άρση της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης με τις ανταλλαγές εμπορευμάτων και οικονομικές ανταλλαγές μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, οι οποίες να σέβονται και να καθοδηγούνται από τη διεθνή, την ευρωπαϊκή και την κυπριακή νομιμότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις που γίνονται στην Αγκυρα για πιθανό άνοιγμα πρεσβείας της Κύπρου στην Τουρκία με αντάλλαγμα την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν ξέρει αν ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει εγείρει δημοσιογραφικά ή πολιτικά το θέμα της εγκαθίδρυσης διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Αγκυρας, προσθέτοντας πως ''αυτά έχουν σχέση περισσότερο με δημοσιεύματα, παρά με επίσημη τοποθέτηση από πλευράς της Κύπρου ή της Τουρκίας''.

    ''Μένω στην ουσία'', είπε, ''και η ουσία είναι ότι η τουρκική πλευρά συνδέει κάθε πιθανή κίνηση η οποία θα γίνει με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης βλέπει την αναβάθμιση παράνομων δομών στην κατεχόμενη περιοχή''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ''υπάρχει αυτή η όλη βασανιστική πορεία από πέρσι μέχρι φέτος και κρατείται ανενεργός ο κανονισμός που έχει σχέση με την απόδοση στην τ/κ κοινότητα των 259 εκατομμυρίων, που από πέρσι των Οκτώβριο θα μπορούσε να αποδοθεί''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ''εναπόκειται κατά τη δική μας εκτίμηση στην τ/κ ηγεσία να αναθεωρήσουν αυτό τον πολιτικό στόχο (άρση της λεγόμενης απομόνωσης), που είναι απαράδεκτος και δεν είναι αποδεκτός, για να προχωρήσουμε περαιτέρω στις οικονομικές και άλλες ανταλλαγές''.

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε πως η τουρκική πλευρά ''βρίσκει σε όλα τα ζητήματα παραθύρια και στο τέλος γίνονται πορτοπαράθυρα''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι θεωρώντας ότι κλείνει ο δρόμος προς της Τουρκία'', συμπληρώνοντας ότι ''χθες η προεδρία έχει κάνει ένα συμβιβασμό που σχετίζεται ακριβώς με το πρωτόκολλο, την υπογραφή και την εφαρμογή του, και δεν αναφέρεται στην Τουρκία''.

    ''Συνεπώς πιστεύω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ''είναι γεγονός ότι η ΕΕ διέρχεται μια ενδιαφέρουσα και σχετικά κρίσιμη καμπή αυτή την ώρα'', εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ''πως οι κουβέντες ότι κινδυνεύουν με διάλυση η ΕΕ είναι παρατραβηγμένες''.

    ''Θα βρουν τρόπους να μπαλώσουν τα πράγματα'', είπε, ''και η ευχή μου είναι οι τρόποι που θα βρουν να λαμβάνουν υπόψη τη θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας''. Εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξει μια πορεία αναζήτησης και προσπάθειας συμβιβασμών''.

    Πρόσθεσε, επίσης, πως ''αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και τα μηνύματα που ήρθαν από τη Γαλλία και την Ολλανδία (δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα) νομίζω ότι είναι σαφή μηνύματα πως ο κόσμος χρειάζεται μια Ευρώπη, η οποία να βρίσκεται κοντά του κοινωνικά και οικονομικά''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρεσβεία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για άνοιγμα Πρεσβείας ή οποιασδήποτε άλλης διπλωματικής αποστολής στην Αγκυρα.

    Ερωτηθείς γιατί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικό αίτημα της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''υπάρχουν τρόποι παρακολούθησης ακόμη και αν δεν υπάρχει διπλωματική αποστολή στην Αγκυρα''

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και θα συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την ''ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, και συνεπώς ''δεν τίθεται θέμα να ανοίξει διπλωματική αντιπροσωπεία κάποια διοίκηση που δεν αναγνωρίζουμε''.

    Ο κ. Ταν απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία.

    ΔΗΚΟ - ΔΚ

    Για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ μετέβη στα κατεχόμενα και συναντήθηκε με το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα με το οποίο είχε ένα ειλικρινή διάλογο για διάφορα θέματα του Κυπριακού στη διάρκεια του οποίου υπογραμμίστηκε η ανάγκη όπως ο διάλογος συνεχιστεί προκειμένου να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Τα δύο κόμματα, υπό τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε καίρια ζητήματα του Κυπριακού αλλά διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο.

    Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου και ειδικότερα για τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

    ''Η επίσκεψη είναι η πρώτη αφού τώρα καταφέραμε να περάσουμε την πράσινη γραμμή χωρίς οποιεσδήποτε διατυπώσεις ή επίδειξη οποιουδήποτε εγγράφου. Κάθε Κύπριος αισθάνεται συγκίνηση να βρίσκεται έστω σε ένα κομμάτι της μοιρασμένης πατρίδας που θα είναι ευτυχισμένη όταν πραγματικά ενωθεί χωρίς ξένους στρατούς και κηδεμονεύσεις'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους μετά τη συνάντηση.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου και ειδικότερα για τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή.

    ''Είχαμε ένα ειλικρινή διάλογο πάνω σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή καθώς και για καίρια ζητήματα στα οποία έχουμε διαφωνίες'', είπε.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι το σημαντικό είναι ότι άρχισε ένας ειλικρινής διάλογος με τους Τ/Κ για να γίνουν κατανοητές οι απόψεις της κάθε πλευράς.

    ''Εμείς έχουμε την ευθύνη για το παρόν και κυρίως για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε το διάλογο αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε όχι μόνο στην λύση αλλά και για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που χρειάζεται για να έχουμε επιτυχία'', σημείωσε ο κ. Κλεάνθους.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντενκτάς αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, είπε ότι στη συνάντηση οι ''δύο πλευρές έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε ορισμένα θέματα''.

    Ωστόσο παρατήρησε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η συνέχιση του διαλόγου μέσω του οποίου θα γίνουν κατανοητές οι ανάγκες και οι φόβοι της κάθε πλευράς, για να μπορέσουν έτσι να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων που θα οδηγήσουν σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στα τουρκικά στρατεύματα ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ενόσω δεν υπάρχει μια συνολική λύση στο Κυπριακό, αυτά θα παραμείνουν γιατί όπως είπε, βρίσκονται στο νησί με τη θέληση των Τ/Κ και για την ασφάλειά τους.

    ''Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Ε/Κ ότι τα στρατεύματα βρίσκονται εδώ με τη θέληση των Τ/Κ. Τα χρειαζόμαστε για λόγους ασφάλειας. Δεν θα παραμείνουν εδώ εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια συνολική διευθέτηση, βιώσιμη και διαρκή'', είπε.

    Ο κ. Ντενκτάς σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνονται συναντήσεις χωρίς ''διεθνή εμπλοκή'' προσθέτοντας ότι ''εμείς θα λύσουμε το πρόβλημα, εμείς θα ζούμε μαζί ο ένας δίπλα στον άλλο μετά την λύση και έτσι πρέπει να κατανοήσουμε τους φόβους και τις ανάγκες μας''.

    Ο Τ/Κ πολιτικός ανέφερε επίσης ότι οι συναντήσεις με το ΔΗΚΟ θα συνεχιστούν και θα είναι πιο συχνές.

    ''Και τα δύο κόμματα είναι στην κυβέρνηση και δεν ονειροβατούν. Φέρουμε ένα μεγάλο βάρος και για αυτό είμαστε πιο προσεκτικοί και ρεαλιστές'', κατέληξε.

    Εξάλλου ο κ. Κλεάνθους ερωτηθείς κατά πόσον η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ επέδειξε στο οδόφραγμα οποιεσδήποτε διατυπώσεις, απάντησε κατηγορηματικά.

    ''Δεν δώσαμε τίποτε, εκτός από εκείνο που έπρεπε να γνωρίζουν τα ΗΕ μόνο ότι μεταβαίνουμε ως ομάδα από το ΔΗΚΟ στις κατεχόμενες περιοχές. Μας έχει υποδειχθεί και τώρα και στο παρελθόν ότι θα προτιμούσαν να στείλουμε, όπως έκαναν και άλλοι χωρίς διατυπώσεις όπως το ονόμασαν, με φαξ, στοιχεία και άλλα έγγραφα. Δεν το πράξαμε. Εάν βρήκαν τον τρόπο να πάρουν τον αριθμό ταυτότητάς μας είναι δικό τους θέμα που δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε'', είπε.

    Για το θέμα αυτό ο κ. Ντενκτάς είπε ότι με στόχο να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αποφασίστηκε όπως απλά εξασφαλίζονται εκ των προτέρων τα ονόματα της ε/κ αντιπροσωπείας και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει για όλα τα ε/κ κόμματα, τα οποία μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη οποιωνδήποτε διατυπώσεων.

    Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Πτήσεις - Επιστολή

    Οι συμπρόεδροι του Hellenic Caucus στην αμερικανική Βουλή Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι απηύθυναν προς όλα τα μέλη του Kογκρέσου επιστολή, με την οποία προειδοποιούν για το παράνομο των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

    Στην επιστολή τους, οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα από μέλη του Κογκρέσου και άλλους συνιστούν παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της σύμβασης του Σικάγου.

    ''Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη. Η κυριαρχία της Κύπρου επιβεβαιώνεται από αριθμό ψηφισμάτων του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 (1983) και 550 (1984). Αυτά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ'', σημειώνουν οι βουλευτές.

    Επισημαίνουν, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε έχει εξουσιοδοτήσει πτήσεις στα κατεχόμενα και σημειώνουν ότι ''το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο μιας χώρας πτήσεις χωρίς τη συγκατάθεση της κυρίαρχης κυβέρνησης''.

    Τα μέλη του Κογκρέσου προειδοποιούνται, επίσης, για την παραβίαση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων προσφύγων, στις περιουσίες των οποίων έχει ανεγερθεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    ''Οι πτήσεις στα κατεχόμενα δεν είναι απαραίτητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενθαρρύνει τις επισκέψεις στις κατεχόμενες περιοχές με τρόπο που να μην δημιουργεί ανυπέρβλητα νομικά ζητήματα''.

    ΠΣΕΚΑ - Συνέδριο

    Προτάσεις με στόχο την αναβάθμιση του ελληνοαμερικανικού λόμπι συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του 16ου Συνεδρίου για την Κύπρο, της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ, που λαμβάνει χώρα στην Ουάσιγκτον, από τις 15 17 Ιουνίου.

    Οι εργασίες του συνεδρίου μεταφέρονται σήμερα στο Κογκρέσο, όπου οι 100 περίπου αντιπρόσωποι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με βουλευτές και γερουσιαστές.

    Το βράδυ θα λάβει χώρα το επίσημο δείπνο, ενώ την Παρασκευή οι αντιπρόσωποι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το συνέδριο ξεκίνησε με σύσκεψη η οποία είχε αντικείμενο τη χάραξη της στρατηγικής της κοινότητας, ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Παρευρέθησαν, πλην της ηγεσίας της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ και των αντιπροσώπων, εκπρόσωποι μεγάλων ομογενειακών οργανισμών, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό της Βουλής των Ελλήνων, Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, οι Πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γεώργιος Σαββαϊδης και Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Δόλλης, κ.ά.

    Αργά το απόγευμα παρατέθηκε δεξίωση στους αντιπροσώπους από τον Πρέσβη Ευριπίδη Ευρυβιάδη στην πρεσβευτική κατοικία.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης Μπους στο Κυπριακό, ενώ τόνισε δεν μπορεί να προωθείται από τις ΗΠΑ η ελευθερία σ όλα τα μέρη του κόσμου, πλην της Κύπρου.

    Στη σύσκεψη στρατηγικής αρκετοί αντιπρόσωποι ζήτησαν τη δημιουργία ενός οργανισμού Hellenic Action Committee (Ελληνική Επιτροπή Δράσης) κατά το πρότυπο της Ενιαίας Εβραϊκής Εμφάνισης (United Jewish Appeal), με διοικητικό συμβούλιο και επαγγελματικό οργανωτικό μηχανισμό, που θα συγκεντρώνει χρήματα και θα συντονίζει τις προσπάθειες.

    «Η πρόταση είναι να συγκεντρώσουμε σ ένα χρόνο το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

    Δύο ομογενείς, ο Νίκος Μουγιάρης κι ο Τόμας Κάιρους, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν τα ποσά των 100.000 και 25.000 δολαρίων αντίστοιχα, για το ταμείο.

    «Σεβόμαστε το έργο όλων των μεγάλων οργανισμών και ομοσπονδιών, όμως πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, γιατί χάσαμε έδαφος. Κι ο λόγος είναι πως πλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινωνεί απευθείας με μέλη του Κογκρέσου και τους προτρέπει να μεταβούν στα κατεχόμενα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν είναι παράνομο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά».

    «Το φετινό συνέδριο είναι κάπως διαφορετικό από παλαιότερα'', είπε ο κ. Κρίστοφερ, ''καθώς αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό μέτωπο από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι εργασίες μας είναι πιο δύσκολες, γιατί πρέπει να υπενθυμίσουμε σε βουλευτές και γερουσιαστές ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής κι όχι πρόβλημα δημοψηφίσματος. Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχει μία ομάδα που επιθυμεί την τιμωρία των Ελληνοκυπρίων και την επιβράβευση των Τουρκοκυπρίων».

    Ο κ. Κρίστοφερ επισήμανε ότι πλέον είναι ανάγκη όλα αυτά να λεχθούν ανοιχτά. «Για πρώτη φορά τρεις Αμερικανοί βουλευτές επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα απευθείας μέσω της παράνομης εισόδου του αεροδρομίου στην Τύμπου. Το τουρκικό λόμπι οργιάζει κι ο αριθμός των φίλων της Τουρκίας αυξάνεται. Προσωπικότητες όπως ο στρατηγός Σουόρτσκοφ κινητοποιείται υπέρ της Τουρκίας, μαζί με το δίδυμο Σόλαρζ Λίβιγκστον που ηγούνται του τουρκικού λόμπι και τον Ρίτσαρντ Περλ που προπαγανδίζει υπέρ της Αγκυρας στο Πεντάγωνο. Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Ομως η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την τρομοκρατία».

    Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Σύνοδος - Κορυφής ΕΕ - Σύσκεψη

    Η προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και των Υφυπουργών Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και Οικονομίας Χρήστου Φώλια.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε πάρα πολύ δύσκολο το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, ''έχει να ασχοληθεί με δύο δύσκολα θέματα, την περαιτέρω διαδικασία της κυρώσεως του Συντάγματος και το άλλο ακόμα πιο δύσκολο του προϋπολογισμού της Ευρώπης για το 2007-2013''.

    Ο κ. Μολυβιάτης υπογράμμισε πως το δεύτερο θέμα είναι δυσκολότερο καθώς ''μειώνεται ο προϋπολογισμός και αυξάνονται εκείνοι που διεκδικούν μερίδιο από αυτό τον προϋπολογισμό, λόγω της εισόδου στην Ευρώπη δέκα νέων χωρών που είναι φτωχότερες από εκείνες που υπάρχουν''.

    ''Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως εμείς θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντα και τις θέσεις μας'', επεσήμανε ο κ. Μολυβιάτης, προσθέτοντας ότι ευχή της Ελλάδας είναι να κλείσει το θέμα τώρα, ενώ είπε ''αν θα επιτευχθεί δεν μπορώ να το ξέρω''.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως ''στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι καλά'', προσθέτοντας ''τα δημοψηφίσματα έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ανησυχία και μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις και αυτό επηρεάζει και τη διαπραγμάτευση που γίνεται για τις δημοσιονομικές προοπτικές''.

    ''Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση γιατί όπως γνωρίζετε οι πλούσιες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν κοινοτικό προϋπολογισμό πάνω από το 1% του ΑΕΠ κάτι που είναι πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι σήμερα και πρέπει να να χρηματοδοτηθεί και η διεύρυνση με τις νέες χώρες'', επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Παράλληλα υποστήριξε πως όλη ''όλη αυτή η συγκυρία δημιουργεί ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης πολύ δύσκολο και με μεγάλες αβεβαιότητες για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και ποιο θα είναι''.

    ΕΕ - Σύνοδος ΕΛΚ - Αναστασιάδης

    Διμερείς συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχος πραγματοποιεί από στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σήμερα θα λάβει μέρος στην παραδοσιακή πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκο Λαϊκο Κόμμα (ΕΛΚ).

    Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κονμπεντίτ με τον οποίο συζήτησε κυρίως τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τις σημερινές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το απόγευμα, συναντήθηκε διαδοχικά με το Βέλγο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς και το Γερμανό Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

    Σήμερα στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΕΛΚ θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα 10 νέα κράτη μέλη, περιλαμβονομένης της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης έκανε την εκτίμηση ότι η θέση της Αγκυρας έχει σκληρύνει σε ό,τι αφορά την επικύρωση του πρωτοκόλλου και φαίνεται ότι τη διασυνδέει με το χρονικό ορίζοντα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και τα συνέρια περί καθυστέρησης (της έναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων).

    Το πρωτόκολλο υιοθετήθηκε τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και υποβλήθηκε στην Τουρκία με προοπτική να υπογραφεί από τις δύο πλευρές (ΕΕ και Τουρκία) πριν από τις 30 Ιουνίου και τη λήξη της θητείας της λουξεμβουργιανής προεδρίας. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει η επίκυρωσή του από τις δύο πλευρές, με τη διαδικασία που προβλέπεται σε κάθε πλευρά, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.

    ΔΗΚΟ - Εκλογικό μέτρο

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες βράδυ σε μυστική ψηφοφορία να υποστηρίξει όπως το εκλογικό μέτρο παραμείνει στο 1,8% ως έχει σήμερα για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Ογδόντα πέντε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της απόφασης για διατήρηση της απλής αναλογικής και 36 ψήφισαν υπέρ της αύξησης του 3% που αντανακλά σε ποσοστά 70% με 30% αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είπε πως "το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο του προβληματισμού και του ελεύθερου διαλόγου, ο οποίος αναπτύχθηκε πριν την ψηφοφορία".

    Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ συζήτησε διεξοδικά την εισήγηση που έθεσε ενώπιόν της το Εκτελεστικό Γραφείο του Κόμματος, το οποίο με οριακή πλειοψηφία 10 έναντι 9 αποφάσισε όπως το εκλογικό μέτρο παραμείνει στο 1,8%.

    Υπουργικό - 63ο έτος

    Εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τη σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης στο 63ο έτος της ηλικίας με ισχύ από 1η Ιουλίου 2005.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης για όσους θα βρίσκονται στο 60ο έτος κατά η διάρκεια της περιόδου από 1η Ιουλίου 2005 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2006 θα είναι ηλικία των 61.

    Η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης για όσους συμπληρώνουν το 60ο έτος μεταξύ 1η Ιανουαρίου 2007 και 30 Ιουνίου 2008 θα είναι ηλικία των 62.

    Και για όσους συμπληρώσουν το 60ο έτος κατά ή μετά την 1η Ιουλίου 2008 θα είναι η ηλικία των 63.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση, ύστερα από τα συνολικά κέρδη της τάξης του 2,91% που κατέγραψε στις τελευταίες πέντε συναντήσεις, σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 1.219,46 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,69 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,32%. Μείωση παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να υποχωρεί στις 326 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,32% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 409,31 μονάδες.

    [06] (K) EDP - Συνεδρία - Λάρνακα

    Συνεδρία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος EDP θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 18 Ιουνίου σε ξενοδοχείο της Λάρνακας.

    Ανακοίνωση των Νέων Οριζόντων αναφέρει ότι στη συνεδρία θα παραστούν, μεταξύ άλλων, οι συμπρόεδροι του EDP, Francois Bayrou και Franscesco Rutelli, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων που μετέχουν στο EDP.

    Στη συνεδρία θα μιλήσει για το Κυπριακό ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού. Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από συνέντευξη Τύπου, οι σύνεδροι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Μιλώντας σήμερα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έχει διαπιστωθεί ότι η περικοπή στη Δύναμη που έχει γίνει απέδωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες για προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Κύπρου - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η προσπάθειά μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, και ειδικά με τις ΗΠΑ'', λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ενέργειες των ΗΠΑ που προκάλεσαν αισθήματα πικρίας στον κυπριακό λαό.

    Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει με τις ΗΠΑ διμερή συμφωνία που αφορά τη διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής και σημείωσε ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που συνάπτει μιαν τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

    Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και τις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι Τ/Κ δεν έδειξαν καμμία προθυμία και απέρριψαν ολόκληρο το πακέτο που έχει καθορίσει η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Είπε, επίσης, ότι η τ/κ πλευρά ήταν αμετακίνητη και στα δύο αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου και του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ψήφισμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο κρίνεται ικανοποιητικό όπως ικανοποιητικές είναι και οι πρόνοιες του ψηφίσματος, αφού όπως είπε αποφεύχθησαν πρόνοιες που πιθανό να δημιουργούσαν μιαν επικίνδυνη ορολογία.

    Πρόσθεσε ότι «η περικοπή που έγινε στην προηγούμενη αναθεώρηση της λειτουργίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει αποδώσει γιατί», όπως εξήγησε, «άλλαξε ο ρόλος της και από στατικές θέσεις είναι πλέον ευέλικτες τώρα, δεν έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητά της, δεν έχει συζητηθεί η αλλαγή του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως κάποιες χώρες επεδίωκαν».

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Οικονομική ενίσχυση Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στις άτυπες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, η τ/κ πλευρά δεν έδειξε οποιαδήποτε προθυμία για τα θέματα που έθεσε η ε/κ πλευρά, δηλαδή στο θέμα της επιστροφής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου και του τερματισμού του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Πρόσθεσε ότι το πακέτο των θεμάτων που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες καταρτίστηκε από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες θεώρησαν πως οι απαιτήσεις μας «είναι λογικές και θα μπορούσαν να συνδυαστούν» με τα άλλα θέματα που έθεσαν.

    [10] CENTRAL BANK OF CYPRUS PRESS RELEASE

    ANNOUNCEMENT

    Results of the auction conducted on 16 June 2005 for the acceptance of deposits

    The Central Bank of Cyprus announces that during the auction conducted on 16 June 2005 for the acceptance of deposits of 14-day duration, bids amounting to £85,5 million were submitted, and an amount of £30,0 million was absorbed at a weighted average allotment rate of 2,60%.

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συζήτηση κρίσιμων θεμάτων

    Με δύο θέματα, τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ασχοληθεί κυρίως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες στο οποίο την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος φθάνει νωρίς το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα.

    Οπως αναφέρει σε επιστολή-πρόσκληση προς τους 25 ηγέτες της Ενωσης ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στόχος της διήμερης συνόδου είναι η υιοθέτηση κοινής δήλωσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης και η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2007-13.

    Η σύνοδος αρχίζει το απόγευμα με ανταλλαγή απόψεων των 25 με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, στην οποίαν θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών, περιλαμβανομένου και του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σχέσεις - Κύπρος - ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει μια ικανοποιητική "για μας" συμφωνία με τις ΗΠΑ για θέματα παρεμπόδισης της διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής, σημειώνοντας πως η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνάπτει μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

    «Στη θέση που είμαστε, προσπάθειά μας είναι να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με μία υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ που όλοι γνωρίζουμε την επιρροή που έχει σε όλες τις εξελίξεις, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Εθνη αλλά ακόμα και στο Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [13] (Κ) Ελλάδα - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης δήλωσε ότι η προτεραιότητα στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι να δει κανείς το μέλλον και να προετοιμάσει με προσοχή τα επόμενα βήματα.

    Σε δήλωση μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Βασιλάκης είπε ότι ''πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση επί του εδάφους παραμένει αναλλοίωτη'' και ότι ''οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται στα βόρεια του νησιού και μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση δεν έχει εξευρεθεί ακόμη''.

    [14] (Κ) ΕΕ - Ακύρωση συνάντησης με ηγέτες υποψηφίων χωρών

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ακύρωσε την καθιερωμένη ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης με τους ομολόγους τους από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, που συνήθως πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του εκάστοτε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω του ενδεχομένου οι εργασίες του Συμβουλίου να παραταθούν πέραν του καθορισμένου προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή το απόγευμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η συνέχιση των συζητήσεων και το Σάββατο αφού οι 25 έχουν να αντιμετωπίσουν δύο επίμαχα θέματα, τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επταετία 2007-2013 και τη διαδικασία επικύρωσης του Συνταγματικής Συνθήκης.

    Η προεδρία της ΕΕ έχει ήδη ενημερώσει γραπτώς τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία, για την ακύρωση της συνάντησης, σημειώνοντας πως οι χώρες αυτές θα ενημερωθούν για τα πεπραγμένα του παρόντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε κατοπινό στάδιο σε συνάντηση που θα διευθετηθεί αργότερα με τους πρεσβευτές των χωρών αυτών στις Βρυξέλλες με την ΕΕ.

    Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων χωρών, περιλαμβανομένου και του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ που επρόκειτο να έρθει στις Βρυξέλλες εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, δεν θα ταξιδέψουν στη βελγική πρωτεύουσα για ενημέρωση. 

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής

    Κρίσιμη και πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει απόψε στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ελπίδα «οι απόψεις της Κύπρου όσον αφορά τα δικά μας ειδικά συμφέροντα, όσο και για άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, θα τύχουν ανταπόκρισης».

    Δήλωσε ότι η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση «παραμένει σταθερή», προσθέτοντας ότι «από την πορεία μας προς την Ευρώπη προκύπτουν για εμάς συνεχώς αναπτυσσόμενα οφέλη».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα και αύριο είναι καθορισμένη η διήμερη συνεδρία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες σε μια από τις «πιο σημαντικές συναντήσεις».

    Σημείωσε πως «ίσως κατά την τελευταία δεκαετία δεν υπήρξε μια τέτοια περισσότερο σημαντική συνάντηση, σε σημείο που έχουμε ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι οι μετέχοντες να παραμείνουν ακόμα μια ημέρα» διότι, όπως εξήγησε, υπάρχουν μεταξύ άλλων και δύο σοβαρά θέματα που εξετάζονται.

    Το πρώτο θέμα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι οι εξελίξεις μετά τα δημοψηφίσματα για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη που έγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία και οι διιστάμενες απόψεις για την περαιτέρω πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την επικύρωση της Συνθήκης.

    Το δεύτερο «και πολύ σημαντικό θέμα» είναι οι οικονομικές προοπτικές, δηλαδή ο προϋπολογισμός από το 2007 μέχρι το 2013.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, διότι», όπως εξήγησε, «οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από όσες είναι δυνατό να καλύψουν οι εισφορές των κρατών μελών» και σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες χώρες που είναι μεγάλοι συνεισφορείς και «φέρουν ενστάσεις για την αύξηση της εισφοράς τους».

    Ανέφερε ότι κατά την τελευταία συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργό της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, «βρήκαμε πολύ καλή ανταπόκριση» και εξέφρασε την ελπίδα πως «παρά τις μειώσεις σε άλλα κονδύλια, οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Γιούγκερ όσον αφορά την ειδική μεταχείριση της Κύπρου θα διατηρηθούν στο νέο οικονομικό πλαίσιο».

    Εξήγησε πως εάν δεν εγκριθούν οι προτάσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας και της Ευρωπαϊκής επιτροπής σ' αυτή τη Σύνοδο «γίνεται αντιληπτό ότι οι νέες προσπάθειες θα καταβληθούν από την επόμενη προεδρία».

    Την προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο θα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από αρκετές χώρες για την αναστροφή της διευθέτησης που υπάρχει για την επιστροφή στη Βρετανία ποσού περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εξισορρόπηση των εισφορών της Βρετανίας και τις μικρές επιχορηγήσεις που έχει στο γεωργικό τομέα».

    Επομένως, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «ως προεδρεύουσα θα είναι δύσκολο για τη Βρετανία να μπορέσει να πετύχει ένα συμβιβασμό όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές».

    Ταυτόχρονα εξήγησε πως «επειδή λήγει η παρούσα οικονομική περίοδος στο τέλος του 2006, δεν θα παρασχεθεί τότε αρκετός χρόνος για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει τα οικονομικά σχέδια και προγράμματα για να αρχίσουν από το 2007».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η δική μας προσήλωση στην ΕΕ παραμένει σταθερή. Πιστεύω ότι από την πορεία μας προς την Ευρώπη προκύπτουν συνεχώς αναπτυσσόμενα οφέλη για εμάς και ελπίζω ότι τελικά οι απόψεις της Κύπρου όσον αφορά τα δικά μας ειδικά συμφέροντα, όσο και για άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη θα τύχουν ανταπόκρισης».

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5725               0,5759
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4725               0,4753
    Λίρα Αγγλίας              0,8608               0,8659
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4320            0,4354
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3630            0,3659
    Δολάριο Καναδά                  0,3811            0,3841
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0774
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0727            0,0732
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0618            0,0622
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3715            0,3744
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Mάιος - Κύπρος

    Θεαματική μείωση του πληθωρισμού καταγράφηκε στην Κύπρο το Μάιο. Σε ετήσια βάση κυμάνθηκε στο 2%, έναντι 2,8% που ήταν τον Απρίλιο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο κινείται πλέον πολύ κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας, την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε στο 3,2% από 3,3% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  343.560,28
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,74     0,06    334.416,80
    FTSE/CySE 20                           411,22     0,47    293.176,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.233,57     0,46    288.493,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              988,56    -1,50      6.540,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          961,25    -0,46      7.756,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.224,33     0,40    295.034,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.263,57     0,53    260.090,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    955,62     0,50        978,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            938,72    -0,08     32.680,51
    FTSE Med (15/6/2005)                 7.882,49     0,41
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στις Βρυξέλλες

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για να συμμετάσχει στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα, υπό τη λουξεμβουργιανή εξάμηνη προεδρία της ΕΕ που λήγει στο τέλος Ιουνίου.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Θετικά έκλεισε η σημερινή συνάντηση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αλλά τα κέρδη της ημέρας ίσα που κάλυψαν τις μικρές απώλειες που παρουσίασε χθες η αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 1.224,33 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 85,74 μονάδες, σημειώνοντας αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,06%. Στα χαμηλά επίπεδα που παρουσίασε χθες παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 343 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδος σε ποσοστό 0,47% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 411,22 μονάδες.

    [21] (K) Ζωολογικός κήπος - Αρκούδες - Ουγγαρία

    Η Λεμεσός αποχαιρετά σήμερα τις δίδυμες αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου, Νώε και Μίδα, οι οποίες θα μεταφερθούν στο πάρκο αρκούδων Veresegyhaz της Ουγγαρίας για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

    [22] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Καραμανλής

    «Κρίσιμες», χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής (σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες), ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

    Προσερχόμενος στις εργασίες της διάσκεψης κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι σήμερα και αύριο διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες που αφορούν στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα και στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    [23] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - ΚΕΠΠΑ - Μπεγλίτης

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, ζητάει την παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου και της Μάλτας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, που αφορούν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

    [24] (Κ) ΕΕ - Μπορέλ - Αδάμου - Μέση Ανατολή - Επίσκεψη

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο Αδάμος Αδάμου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ σε επίσημη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή από τις 26 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην περιοχή οι κύριοι Μπορέλ και Αδάμου θα έχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους υψηλού επιπέδου του Ισραήλ όπως επίσης και της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορρυφής - Αφιξη ηγετών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται ανάμεσα στους 25 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισαν να καταφθάνουν στο κτίριο που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου της λουξεμβουργιανής προεδρίας.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου υποδέχθηκαν ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας χώρας Ζαν Ασελμπορν, στην είσοδο του κτιρίου Τζιούστους Λίπσιους που φιλοξενεί τη διήμερη σύνοδο κορυφής.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Κύπρος - Σύνοδος

    Ευρωβουλευτές και Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρευρεθούν στη Σύνοδο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Λάρνακα.

    Τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη καθώς και το Κυπριακό.

    [27] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Εναρξη εργασιών

    Αρχισαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα απασχολήσουν δύο κύρια θέματα, αυτό της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και ο προϋπολογισμός της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013.

    Οι εργασίες, κεκλεισμένων των θυρών, των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκίνησαν με περίπου 30 λεπτά καθυστέρηση με συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιοσέπ Μπορέλ.

    [28] (Κ) Αθήνα - Μπενάκη - Hrusovsky - Συνάντηση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, και οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Pavol Hrusovsky, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Η κ. Μπενάκη ευχαρίστησε τη Σλοβακία για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ενώ ο κ. Hrusovsky υπογράμμισε πως η χώρα του είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    [29] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ιδιοι πόροι - Συμβιβαστική πρόταση

    Με μια νέα συμβιβαστική πρόταση της λουξεμβουργιανής για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2007-2013,, θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες οι εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών.

    Η πρόταση της προεδρίας κάνει άνοιγμα προς το Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο επίμαχο θέμα των ετήσιων επιστροφών, αλλά και σε άλλες χώρες που εμφανίζονται να διαφωνούν, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία.

    [30] (Κ) Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Εισηγήσεις

    Εισήγηση για αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας πως εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να δοθεί τουλάχιστον παράταση στην τελική ημερομηνία επικύρωσης που είναι ο Νοέμβριος 2006 προκειμένου να δοθεί χρόνος στους Ευρωπαίους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά προβλήματα ου προέκυψαν από την ετυμηγορία των Γάλλων και των Ολλανδών.

    [31] (Κ) ΕΕ - Σιράκ - Διεύρυνση - Εγγραφο εργασίας

    Θέμα συνέχισης της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έθεσε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Σύμφωνα με ένα έγγραφο εργασίας, που διέρρευσε σήμερα η γαλλική αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος Σιράκ έθεσε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να συνεχιστεί η διαδικασία της διεύρυνσης «όταν δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [32] (Κ) ΕΕ - Αναστασιάδης - Ερντογάν

    Δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιηθεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Η επίσκεψη, ανέφερε, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο ή Αύγουστο.

    [33] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σύνταγμα

    Την αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης για χρονικό διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών (το ακριβές διάστημα θα προσδιοριστεί στη Σύνοδο), αναμένεται να αποφασίσουν αργά απόψε, οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το όλο θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά στο αποψινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά από τη συζήτηση που προηγήθηκε προέκυψε σαφέστατα το συμπέρασμα ότι μια αναστολή της διαδικασίας είναι επιβεβλημένη με δεδομένο το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα δύο δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 June 2005 - 17:49:28 UTC