Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)
  • [02] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ανάν - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Πλήρες κείμενο
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη - Τουρκία - Αίτημα για αποζημιώσεις
  • [07] (K) «Μιλιέτ» - Πρέντεργκαστ - Αγκυρα - Δηλώσεις
  • [08] (K) AMKE - Κύπρος - Η πιο πετυχεμένη συμμετοχή
  • [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γενεύη
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Καρογιάν - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Καρογιάν - Τουρκία - Κυπριακό
  • [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης - Συνάντηση
  • [15] (Κ) Ματσάκης - Παρέμβαση - Ευρωσύνταγμα
  • [16] (Κ) Καρογιάν - Κλόσον - Δημοσίευμα
  • [17] (Κ) Καρογιάν - Κοινοπραξία ''Ερμής'' - Κομισιόν
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [19] (Κ) Ιδιοι πόροι ΕΕ - Προεδρία - Επιτροπή
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Κανονισμοί ΕΕ για Τ/Κ - Προεδρία - Επιτροπή - Ανεπίσημη συνάντηση

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005, με την παρούσα δύναμη να παραμένει ως έχει.

    Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ο κ. Ανάν εκφράζει την εκτίμηση ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος για να διορίσει άτομο με πλήρη απασχόληση στην αποστολή καλών υπηρεσιών του για την Κύπρο, ωστόσο προσθέτει πως προτίθεται να στείλει ένα ανώτερο αξιωματούχο της Γραμματείας στην περιοχή σε ad hoc βάση για να αξιολογήσει την κατάσταση.

    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι η κατάσταση στο νησί παρέμεινε ''ήρεμη'', σημειώνει ωστόσο την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και την απουσία μιας βιώσιμης πολιτικής διαδικασίας.

    ''Συνεχίζω να πιστεύω ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και για να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια συνολική λύση στο Κυπριακό'', αναφέρει στην έκθεσή του.

    [02] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα υπογράψει συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Λαβρόφ φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 20:00.

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Βλαδιμίρ Τσιζόφ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επίσκεψη στο νησί του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι, η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, η εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, οι καιρικές συνθήκες και η καταστροφή της φετινής παραγωγής φρούτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Το Κυπριακό λύεται κάθε μέρα'' γράφει πως κάθε μέρα που περνά, ένα χαλίκι ακόμα τοποθετείται στο οικοδόμημα της ντε φάκτο λύσης του Κυπριακού μέσω της διαγραφόμενης οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων. Βρετανοί, Ρώσοι και Αμερικάνοι βρίσκουν σχεδόν καθημερινά την ευκαιρία να θυμίσουν τη βούλησή τους για την ανάπτυξη χωριστών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με το ψευδοκράτος που θα σημάνουν το οριστικό τέλος του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι λουκέτο βάζουν σήμερα στη Νοσηλευτική Σχολή οι φοιτητές σε περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας δεν αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα στάση του γύρω από το θέμα των κανονισμών της Σχολής.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Οι Αμερικανοβρετανοί προωθούν ταϊβανοποίηση'' γράφει ότι οι Βρετανοί βγάζουν τη μάσκα και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ερχόμενο Ιούλιο θα επιδιώξουν άρση της δήθεν απομόνωσης των Τ/Κ. Σε δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Peter Westmacott είπε ότι θα επιδιώξουν την έναρξη των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με κυνήγι θησαυρού μοιάζει η αγορά γης στα κατεχόμενα από ασυνείδητους Ε/Κ πολίτες, οι οποίοι ξεπουλούν γη στο βόρειο τμήμα του νησιού για μερικές χιλιάδες λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μας γείωσαν οι Βρυξέλλες'' γράφει ότι την ώρα που η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη δήλωνε ότι δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης των αεροδρομίων στην ''Hermes'', η διπλωματική μας αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες είχε ήδη διαβιβάσει στον Υπουργό Συγκοινωνιών επιστολή της Κομισιόν με την οποία καλείται η Λευκωσία να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας και να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μπήκε με τα αδιάβροχα ο Ιούνης και ευτυχώς συνεχίζει με τα μαγιό παρόλο που τα "τσαλιμάκια" του εξακολουθεί να τα κάνει.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ρίχνει άγκυρα στο Λευκό Οίκο'' γράφει ότι στη συνάντηση Ταγίπ Ερντογάν και Τζορτζ Μπους στρέφεται τώρα η προσοχή όλων αφού από εκεί αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Οι μέχρι χθες διαβουλεύσεις απλώς διαπίστωσαν την τουρκική αδιαλλαξία που επιμένει από τη μια, στο σχέδιο Ανάν ως έχει, από την άλλη στην ''απομόνωση'' των Τ/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της Πιτσιλιάς αφού καταστράφηκε ολοσχερώς η φετινή παραγωγή φρουτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Συνταγή μη λύσης σερβίρει η Τουρκία'' γράφει ότι η Αγκυρα θέτει άλλες προτεραιότητες στο Κυπριακό απομακρύνοντας τις προοπτικές για εκδήλωση πρωτοβουλιών με στόχο την επανάληψη διαπραγματεύσεων. Μια πρώτη γεύση έχει πάρει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ χθες στην Αγκυρα ενώ οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς θα αναπτυχθούν εν εκτάσει στις επαφές των Ερντογάν-Μπους στις ΗΠΑ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η βούληση του λαού όπως την εξέφρασε στο περσινό δημοψήφισμα. ''Οταν μιλά ο λαός, η πολιτική ακούει'', είπε χαρακτηριστικά.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αλλα λόγια ο Ερντογάν'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι τώρα είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να ξεκαθαρίσει την πολυδιαφημιζόμενη επιθυμία της για λύση στο Κυπριακό εάν δέχεται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές επιδιώξεις για επιβολή κυρώσεων στην ε/κ πλευρά για τη στάση της στο δημοψήφισμα με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''ανεδαφική την απαίτηση που δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα''. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως η Συντεχνία Οικοδόμων ΠΕΟ θα σταθεί εμπόδιο σε όσους θέλουν να εκμεταλλεύονται την εργοδότηση Τ/Κ, Ελληνοποντίων, κοινοτικών και εργαζομένων από τρίτες χώρες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στοιχεία που δόθηκαν από την Αστυνομία σημάνουν συναγερμό σε οδικές παραβιάσεις χωρίς καλυτέρευση στη μείωση θανατηφόρων δυστυχημάτων που συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Κύπρος και Ιταλία υπέγραψαν χθες διμερή συμφωνία συνεργασίας στον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση κατά την διάρκεια επίσκεψης του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι στο νησί.

    [04] (Κ) Ανάν - Εκθεση - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Πλήρες κείμενο

    6 June 2005 REPORT OF THE SECRETARY-GENERAL ON THE UNITED NATIONS OPERATION IN CYPRUS

    I. Introduction

    1. In resolution 1568 (2004) of 22 October 2004, the Security Council, extended the mandate of the United Nations Peacekeeping Force in Cyrus (UNFICYP) until 15 June 2005, endorsed my recommendations for the amendment of the concept of operations and force levels of the mission and welcomed my intention to conduct a further review of its operations before the end of its mandate. The present report covers developments from 25 September 2004 to 20 May 2005, bringing up to date the record of activities carried out by UNFICYP pursuant to Security Council resolution 186 (1964) of 4 March 1964 and subsequent Council resolutions.

    2. It also contains the findings of the review of UNFICYP, carried out by a joint UNFICYP-Headquarters review team headed respectively by my Special Representative, Mr. Zbigniew Wlosowicz and by the Acting Director of the Europe and Latin America Division, Department of Peacekeeping Operations, Mr. Wolfgang Weisbrod-Weber. The joint team assessed the restructuring of UNFICYP and the implementation of its new concept of operations as well as developments on the ground and the operational environment of the force. On the island, between 6 and 11 May, the joint team sought and took into account the views of the Greek Cypriot and Turkish Cypriot sides, consulted with representatives of the diplomatic community and the UN family, and held discussions with the Representative of the European Commission.

    3. UNFICYP continues to be led by my Special Representative and Chief of Mission, Mr. Zbigniew Wlosowicz, assisted by the Force Commander Major General Hebert Figoli (Uruguay). The strength of the military component stood at 869 all ranks. The strength of the police component stood at 52 (see Annex).

    II. General background

    4. The overall situation in Cyprus remained stable, although the official contacts between the leaders of the Greek Cypriot and Turkish Cypriot sides, which had ceased since the April 2004 referenda, have not been resumed and there is little sign of improvement in relations. Discussions at the regular monthly meetings between Greek Cypriot and Turkish Cypriot political party leaders, held under the aegis of the Embassy of Slovakia at the former Ledra Palace hotel, illustrated the differences on core issues of the Cyprus problem. Separate meetings of the leader of the Turkish Republican Party (CTP, a member of the ruling coalition in the north), with the leader of the Progressive Party of Working People (AKEL, a member of the ruling coalition in the south), and the leader of the Greek Cypriot Democratic Rally Party (DISY, the main opposition party), produced no tangible progress beyond general declarations of support for a just settlement.

    5. Mr. Mehmet Ali Talat emerged from the April 2005 vote in the north as the undisputed leader of the Turkish Cypriot community. The vote provided renewed evidence of the communitys commitment to a peaceful resolution of the Cyprus issue.

    6. In the reporting period, there was no substantive change in the position of the sides on my mission of good offices. The Turkish Cypriot leadership and the Government of Turkey have called for a resumption of talks and a solution based on The Comprehensive Settlement of the Cyprus Problem, approved by the Turkish Cypriot side but rejected by the Greek Cypriot side in the April 2004 referenda. On 9 May, in Moscow, I had the opportunity for informal consultations with President Papadopoulos and the Prime Minister of Turkey. Following these contacts, a Greek Cypriot delegation arrived in New York on 16 May for preliminary discussions to explore the possibility of resuming negotiations. Consultations were in progress at the time of finalizing this report.

    7. On 17 December 2004, the European Union (EU) offered Turkey the date of 3 October 2005 to start accession talks. This offer implied an obligation for Turkey to extend the customs union agreement to the ten new EU member States, including Cyprus.

    8. On the island, the benefits of Cyprus EU membership are becoming manifest. However, in the area of property, it has opened up new fronts of litigation and acrimony. Already hundreds of Greek Cypriot claims against Turkey for the loss of property rights in the north are pending before the European Court of Human Rights in Strasbourg. Additionally, in 2005, Greek Cypriots approached courts in the south for EU arrest warrants against foreigners buying or selling Greek Cypriot property in the north. In this regard, Turkish Cypriot authorities have warned that they would arrest and detain those attempting to serve court summons. The prospect of an increase of litigations in property cases on either side poses a serious threat to people-to-people relationships and to the reconciliation process. Property rights continue to be an extremely sensitive issue on both sides and it is widely believed that only a comprehensive settlement of the Cyprus problem can bring closure to the property issue.

    9. The work of the Committee on the Missing Persons (CMP), which resumed on 31 August 2004, is continuing. During three missions of the Inforce Foundation (a UK-based forensic agency) in October 2004, January and May 2005 the modalities of an exhumation and identification programme were discussed. At the request of the CMP, the Inforce Foundation conducted a site assessment between 5 and 12 January 2005. However, critical provisions pertaining to the 1981 Terms of Reference of the Committee and the 31 July 1997 agreement have remained unimplemented.

    III. Activities of the Force

    A. Prevention of a recurrence of fighting and maintenance of the military status quo

    10. The overall military security situation on the island continued to be stable. The two sides refrained from major military exercises, and military parades were kept at a low profile. There were no indications of an increase of defense spending nor acquisition of new major equipment; the defense budget in the south has declined. The rotation of Turkish troops and their equipment did not imply a reinforcement. The number of Turkish troops and the nature of their equipment thus remain unchanged, and continue to be seen as a threat by the Greek Cypriots.

    11. The situation along the ceasefire lines has also remained calm. Since the implementation of the new concept of operations in February 2005, the overall number of incidents has decreased further, but there was an increase in incidents in a few sensitive locations. The monthly average number of incidents between November 2004 and January 2005 was 85, as compared to a monthly average of 75 from February to April 2005. With two exceptions -- the shooting of a Turkish forces soldier by a National Guard soldier with an air gun, and a small but provocative exercise by Turkish forces/Turkish Cypriot security forces (TF/TCSF) on the ceasefire line in Nicosia -- all incidents were minor and did not constitute a security threat. Overall, the opposing forces have shown cooperation and restraint.

    12. The majority of incidents occurred in areas where the opposing forces are in close proximity, in particular in the city of Nicosia. In December 2004, UNFICYP made a proposal to the National Guard and the Turkish forces to withdraw from selected positions in close proximity. This proposal was rejected by both sides, but UNFICYP will continue its efforts in this direction.

    13. The number of air violations decreased from 67 in the last reporting period to 30; 18 were by Turkish military aircraft, three by National Guard military aircraft, two by Cypriot police helicopters and the remaining seven were of unknown origin.

    14. Clearing of National Guard minefields in the buffer zone commenced on 18 November 2004. Since then, over 250,000 square meters were cleared and more than 400 anti-personnel and about 900 anti-tank mines were removed and destroyed at a demolitions site in the United Nations Protected Area. There has been progress in UNFICYPs negotiations on the arrangements for the clearing of Turkish forces minefields, but full agreement has not been reached yet.

    15. On 19 May 2005, the Turkish Cypriot side lifted the restrictions imposed on UNFICYP in July 2000 by the TF/TCSF. This will allow UNFICYP to restore its operational capabilities in and around the buffer zone. However, the violation of the military status quo in Strovilia persisted. In addition, the United Nations continues to hold the Government of Turkey responsible for the maintenance of the status quo in Varosha.

    16. By 7 February 2005, UNFICYPs military component had completed its reduction in strength and started to implement the amended concept of operations. The forces strength at that time stood at about 875 military personnel, including some 15 military officers still needed to carry out civil affairs functions which had not yet been handed over to the civilian police component (see para 30 below). In accordance with the amended concept of operations, UNFICYP has reduced the number of operational sites from 12 to 4 camps, from 17 to 2 permanent observation posts, and from 21 to 9 patrol bases. The force increased the frequency of patrols and extended their duration to prevent operational gaps stemming from the closure of static observation posts. The average number of patrols prior to February 2005 was approximately 50 per day; this number rose to approximately 200 per day between February and April 2005.

    17. While the overall reduction of the number of incidents is a positive indicator that the reduction in strength and the amendment of the concept of operations have not led to a deterioration of the security situation, there are indications of anxiety on the part of some of the civilian inhabitants of the buffer zone as well as expressions of concern by both sides about the thinning out of static positions in some specific locations. UNFICYP is taking these indications seriously and will address them to the extent possible within the new force structure. UNFICYP is also planning to increase its air patrolling and to make more efficient use of technology for surveillance.

    18. Both opposing forces responded positively to the introduction of a military observer and liaison group within the force. Twelve officers were trained and deployed in January 2005 and have started to be involved in liaison at the regimental level and the mediation of incidents. A second group of 16 officers has been trained and full operating capability will soon be reached. The experience with this new type of officers is positive and they have already added value to the mission by improving the flow of information and the resolution of incidents. However, the concept and modus operandi is still new and more time will be required for it to reach its full potential.

    19. The review team found that the amended, more mobile concept of operations allows UNFICYP to maintain the same level of mandate implementation with the present reduced troop strength. The introduction of a military observer and liaison group has started to adequately address and contribute to an increased emphasis on liaison, observation and mediation rather than the interposition of forces, for which UNFICYP still retains some capability. The review team also considered whether further reductions in force strength would be possible at this stage, but concluded that the new concept is still in its early stages and more time and experience will be needed to assess its full impact before taking decisions in this regard.

    B. Contribution to the restoration of law and order and a return to normal conditions

    20. As at 20 May 2005, more than seven million crossings by Greek Cypriots to the north and Turkish Cypriots to the south have taken place, with remarkably few incidents, at the four crossing points opened in the spring of 2003. The opening of additional crossing points at Zodhia/Bostanci in the west of Nicosia and Ledra Street in the old town of Nicosia, have been delayed because of the need to clear the areas of landmines and the difficulty in establishing cooperation on practicalities. However, the Zodhia/Bostanci crossing is expected to open soon.

    21. While movement of people has been steady, trade across the buffer zone has been limited by technical and political hurdles, with goods worth less than half a million Cyprus pounds (about 1 million US dollars) crossing the line since the EUs green line regulation came in to effect last year. In February 2005, the European Council decided to raise the ceiling on personal goods to 135 euros and expanding the list of personal items and agricultural goods that could be taken across the line. The Turkish Cypriot side reciprocated the measure with regard to personal goods. The Greek Cypriot side has permitted buses and taxis registered in the north and supplied with the souths documents to pick up tourists destined to the north from the souths ports of entry; however, rental cars from the north are not allowed to cross into the south.

    22. The EU Commission recommendation of a 259 million euro aid package for the north is yet to be acted upon. While the Greek Cypriot side supports the aid package, the Turkish Cypriot side agrees to accept it only together with the Commissions recommendation on direct trade between the north of the island and the EU. The Greek Cypriot side continues to oppose such direct trade.

    23. Official contact between the sides is hampered by a high degree of mistrust. On 15 January 2005, three members of a Turkish Cypriot family living in the south were killed on the Larnaca Highway in the south. Eight suspects were arrested in the north while all evidence remained in the south. UNFICYPs efforts to assist the sides to bring the suspects to justice proved unsuccessful, and all suspects were released in the north. This case is an illustration of the growing number of crimes across the cease-fire line, such as smuggling, drug trafficking, illegal immigration and human trafficking. These problems are implicit in the expanding inter-communal contacts, which though positive, have also the potential for adverse consequences if the present lack of cooperation between the sides persists.

    24. The continuing absence of official contacts between the sides has accentuated UNFICYPs role in promoting bicommunal contacts. Though people from either side can meet freely since the opening of the crossings in 2003, the impartiality of the Ledra Palace venue and the United Nations umbrella are considered indispensable for sensitive humanitarian and other meetings, including those of political parties from the north and the south. It is hoped that UNFICYPs auspices would lead to contacts between the sides, without prejudice to their political positions, on humanitarian and related issues generating a climate of trust and easing tensions. During the reporting period, UNFICYP provided facilities for 57 bicommunal events, including those implemented by the United Nations Development Programme/United Nations Office for Project Services, bringing together 2,500 Greek Cypriots and Turkish Cypriots.

    25. UNFICYPs support of projects designed to maximize opportunities for civil use of the buffer zone continued. UNFICYP facilitated projects in the infrastructure, farming and ecological areas including the construction of a gas bottle storage facility in the buffer zone in Sector 2, the building of a garage and store near Dherynia, the extension of stables on the Pyla plateau, the maintenance of a road between Mammari and Dhenia, the cleaning of the Klimos river bed as well as land consolidation schemes and the drilling of water wells, among others. The restoration of the 14th century Venetian castle in the mixed buffer zone village of Pyla, which was facilitated by UNFICYP and funded by the EU, was completed in December 2004. UNFICYP sought and obtained agreement from the villages football associations to revive the mixed youth football team, disbanded in 1968.

    26. UNFICYP continued to carry out its mandated humanitarian tasks in support of the 404 Greek Cypriots and 149 Maronites living in the northern part of the island. At the end of November 2004, UNFICYP arranged for an icon to be brought from the south for the service at Apostolos Andreas monastery. Additionally, through UNFICYPs mediation, permission was granted for a second priest to be installed in the Karpas. In spring 2005, UNFICYP obtained permission from the Turkish Cypriot side for the remainder of the full complement of teachers for the Greek Cypriot elementary and secondary schools at Rizokarpaso.

    27. In March 2005, the Greek Cypriot side committed to UNFICYP to open a Turkish secondary school in the south. UNFICYP has lent its good offices to the sides to work out the practicalities. In the south, UNFICYP also assisted Turkish Cypriots to obtain identity documents, housing, welfare services, medical care, employment and education.

    28. In the absence of a political office in UNFICYP, the civil affairs component continues to assist the Senior Advisor and the Chief of Mission in political and civil affairs negotiations with the sides, as well as in political analysis and reporting.

    29. The need for UNFICYPs assistance in incidents on one side involving Cypriots from the other increased. UNFICYP civilian police and civil affairs officers monitored and followed up on more than 60 cases of Greek Cypriots and Turkish Cypriots involved in unauthorized crossings, photography, traffic violations, accidents, burglary, assault, illegal possession of firearms and drug trafficking. The Greek Cypriot side instituted criminal proceedings in ten cases involving Turkish Cypriots, while the Turkish Cypriot side brought proceedings against Greek Cypriots in eight cases. UNFICYP civilian police officers visited Turkish Cypriots detained in the south and Greek Cypriots detained in the north as a result of these proceedings and monitored trials and outcomes. During the same period, UNFICYPs civilian police component facilitated 11 prison visits of the families of Turkish Cypriots detained in the south and 14 medical evacuations from the north to the south.

    30. Due to delays in the deployment of additional civilian police officers, the sector civil affairs teams continued to be staffed with military officers. However, to prepare for the smooth transfer of the sector civil affairs teams to the civilian police component, a civilian police officer was attached to the military teams in the sectors to observe and assist in the preparation of the transition. Civilian police officers have also started coordinating patrols with the military along the buffer zone. The overall number of patrols has increased from 1520 between November 2004 and January 2005, to 2180 between February and April 2005. A civilian police officer has also been attached to the Sector 2 military operations room, which organizes inter alia activities in relation to the Ledra crossing. Since March 2005, civilian police officers carry out the weekly humanitarian visits to UNFICYPs liaison office in Limassol, in keeping with the practice of civilian police officers accompanying UNFICYPs humanitarian patrols and welfare visits to the Greek Cypriots in the Karpas and the Maronite villages in the north and to the Turkish Cypriot quarter in Paphos in the south. The UNFICYP liaison post at the Greek Cypriot village of Leonarisso in the Karpas continues to be manned by military staff, but civilian police officers are expected to take over in September 2005, providing an opportunity to strengthen relations with their counterparts there.

    31. Civilian police tasks are expected to rise with the expected opening of additional crossing points, in particular the Zodia/Bostanci crossing, where UNFICYPs civilian police will need to patrol the road through the buffer zone, since neither side exercises jurisdiction beyond their respective cease-fire lines. In addition, as mentioned earlier (see para. 23 above), there is an increase in crime across the cease-fire line which, while primarily a responsibility of the two sides, will also add to the workload of UNFICYPs civilian police component.

    32. The review team found that the civilian police and civil affairs tasks have continued to increase in number and complexity, as have the requests from both sides for assistance. It is therefore important that member states make available the additional officers needed to bring the actual strength of UNFICYPs civilian police component up to the authorized strength of 69.

    IV. Financial aspects

    33. As indicated in my previous report (see S/2004/756, sect. VII), the General Assembly, by its resolution 58/301 of 18 June 2004, appropriated for UNFICYP the amount of $51.9 million, inclusive of $2.2 million for strengthening the security and safety of the staff and premises of the Force. In this regard, I am grateful for the voluntary contribution of one third of the cost of the Force, equivalent to $16.4 million, from the Government of Cyprus and the voluntary contribution of $6.5 million from the Government of Greece. Other countries and organizations might wish to do likewise, in order to lower the portion of the cost of UNFICYP covered by assessed contributions.

    34. My proposed budget for the maintenance of UNFICYP for the period from 1 July 2005 to 30 June 2006, which amounts to some $44.3 million, is currently under consideration by the General Assembly, with its action thereon expected shortly.

    35. As at 30 April 2005, the total outstanding assessed contributions to the special account for UNFICYP for the period from 16 June 1993 to 15 June 2005 amounted to $14.1 million. The total outstanding assessed contributions for all peacekeeping operations as at the same date amounted to $2,218.8 million.

    V. Observations

    36. The situation in Cyprus has been calm but, in the absence of a viable political process, the distrust between the Greek Cypriot and the Turkish Cypriot side has persisted, as has the military posture and the concomitant perception of threat. In this situation, I continue to believe that the presence of UNFICYP on the island remains necessary for the maintenance of the ceasefire and to foster conditions conducive to a comprehensive settlement of the Cyprus problem. The review conducted in pursuance of resolution 1568 (2004) found that this view is shared by both sides on the island, as well as by the guarantor powers and other interested parties.

    37. UNFICYP enjoys good cooperation from both sides and, in this connection, I note with satisfaction the lifting of restrictions of movement of UNFICYP by the Turkish Cypriot side.

    38. I share the view of the review team that the restructuring of UNFICYP and the amended concept of operations will allow UNFICYP to implement its mandate in an effective and efficient manner. However, delays in the recruitment and deployment of staff have not allowed the new concept to reach its full potential yet. With the strengthening of the civil affairs and civilian police components in UNFICYP, the increase in mobility in the military component, and the inclusion of a military observation and liaison group, the mission is moving in the right direction. However, more time will be required to assess the full impact of the present changes and the need for any further adjustments. Meanwhile, the UNFICYP civilian police component needs to be brought up to strength urgently and I thank those member states who have made commitments for contributions of additional officers. Until this is done, UNFICYP will need to retain the additional 15 military personnel (in addition to the authorized strength of 860) currently engaged in civil affairs activities.

    39. I, therefore, recommend that the Council extend the mandate of UNFICYP for a further six-month period, starting on 16 June 2005 and ending 15 December 2005, with the present authorized strength and concept of operations. During this time, we will keep the operations of UNFICYP under close review and I will revert to the Council in the event that major changes are warranted.

    40.I do not believe that the time is ripe to appoint a full-time person dedicated to my Good Offices. The Chief of Mission of UNFICYP will continue to act as my Special Representative on the ground for contacts at the highest level with the two sides and other key actors on the Cyprus question. However, I intend to dispatch on an ad hoc basis a senior official from the Secretariat to visit Cyprus, Greece and Turkey to assess the situation on the ground in light of recent political developments.

    41.In conclusion, I wish to express my appreciation to Mr. Zbigniew Wlosowicz, my Special Representative and Chief of Mission in Cyprus, the Force Commander, Major-General Figoli, and to the men and women serving in UNFICYP for the efficiency and dedication with which they have discharged the responsibilities entrusted to them by the Security Council.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Εκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    "Δεν πιστεύω ότι ο χρόνος ωρίμασε για το διορισμό ατόμου το οποίο θα είναι πλήρως απασχολούμενο με τις καλές μου υπηρεσίες» στο Κυπριακό, αναφέρει στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις μέχρι και την 20η Μαϊου και αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζμπίγκνιεβ Βλόσοβιτς θα συνεχίσει να ενεργεί ως ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για επαφές υψηλού επιπέδου με τις δύο πλευρές και άλλους παράγοντες κλειδιά στο Κυπριακό. Ωστόσο, όπως γράφει, «προτίθεται να στείλει στην περιοχή σε προσωρινή βάση έναν ανώτερο αξιωματούχο της Γραμματείας (ΣΣ: αναφέρεται στην επίσκεψη που ήδη έκανε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ) που θα επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης υπό το φως των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων».

    Ο ΓΓ «συνεχίζει να πιστεύει ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νήσο παραμένει αναγκαία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και της υπόθαλψης συνθηκών υποβοηθητικών σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Η ανασκόπηση που έγινε, σε προώθηση του ψηφίσματος 1568 του ΣΑ διαπίστωσε ότι την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι δύο πλευρές στη νήσο, όπως κι οι εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

    Η έκθεση χαρακτηρίζει την ολική κατάσταση στην Κύπρο σταθερή «παρότι επίσημες επαφές μεταξύ των ηγετών της Ε/Κ και Τ/Κ πλευράς που έχουν σταματήσει από τα δημοψηφίσματα του Απριλίου 2004 δεν επαναλήφθηκαν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις για βελτίωση των σχέσεων».

    Αναφερόμενος στην ψηφοφορία στα κατεχόμενα, γράφει ότι οι Τ/Κ ανέδειξαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους, αποτέλεσμα ''που ανανέωσε τις ενδείξεις για τη δέσμευση της κοινότητας σε ειρηνική λύση του Κυπριακού''.

    Οσον αφορά τις τακτικές συναντήσεις των κομμάτων των δύο πλευρών σημειώνει ότι ''ανέδειξαν τις διαφορές σε καίριες πτυχές του Κυπριακού, ενώ οι διμερείς επαφές των κομμάτων (ΡΤΚ με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ) ''δεν απέφεραν χειροπιαστή πρόοδο πέραν των γενικών διακηρύξεων υποστήριξης μιας δίκαιης λύσης''.

    Ο κ. Ανάν σημειώνοντας πως κατά την υπό εξέταση περίοδο δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στη στάση των πλευρών σε σχέση με την αποστολή καλών υπηρεσιών του, αναφέρει πως ''η τ/κ ηγεσία και η τουρκική κυβέρνηση ζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών με στόχο μια λύση στη βάση'' του σχεδίου του και η ε/κ πλευρά μετά τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις στη Μόσχα στις 9 Μαϊου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, η ε/κ πλευρά απέστειλε αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη για ''να διερευνήσει τη δυνατότητα επανέναρξης διαπραγματεύσεων''. Ωστόσο δεν παραθέτει κάποια λεπτομέρεια καθώς ''οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη κατά το χρόνο της ολοκλήρωσης της έκθεσης».

    Αναφορά γίνεται στη συμφωνία της 17ης Δεκεμβρίου, για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας ΕΕ και την υποχρέωση της Αγκυρας να «επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα δέκα μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, ενώ σημειώνει ότι με την ένταξη της Κύπρου, στον τομέα των περιουσιών, «άνοιξε νέα μέτωπα για αγωγές και οξύτητα».

    Γράφει ότι ενώ εκατοντάδες αγωγές Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2005 «Ε/Κ απευθύνθηκαν σε δικαστήρια στο νότο για ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος ξένων που αγοράζουν ή πωλούν ε/κ περιουσία στο βορρά».

    Αφού αναφέρεται στην προειδοποίηση των τουρκοκυπριακών αρχών ότι θα συλλαμβάνουν και θα φυλακίζουν όσους επιδίδουν κλήσεις, προειδοποιεί ότι «η προοπτική αύξησης δικαστικών αγωγών για υποθέσεις περιουσίας στην οποιαδήποτε πλευρά εγείρει σοβαρό κίνδυνο στις ανθρώπινες σχέσεις και στη διαδικασία συμφιλίωσης» και εκτιμά ότι «τα περιουσιακά δικαιώματα συνεχίζουν να αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση και είναι ευρύτερα δεκτό πως μόνο μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού μπορεί να τα κλείσει».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτηρίζει σταθερή τη στρατιωτική κατάσταση στο νησί, σημειώνοντας πως ''οι δύο πλευρές έμειναν μακριά από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ κρατήθηκε χαμηλό προφίλ στις στρατιωτικές παρελάσεις''.

    ''Δεν υπήρξαν ενδείξεις για αύξηση στις δαπάνες για την άμυνα ούτε απόκτηση νέου κύριου οπλισμού'', αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει πως ''ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων και η φύση του εξοπλισμού τους έχει παραμείνει η ίδια''.

    Για την αναδιάρθρωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δηλώνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις της διερευνητικής ομάδας ότι η αναδιάρθρωση μαζί με την τροποποιημένη λογική των επιχειρήσεων «θα επιτρέψει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εφαρμόσει την εντολή με αποτελεσματικό τρόπο». Επισημαίνει ωστόσο τις δυσκολίες που προκαλούν η στρατολόγηση και ανάπτυξη πολιτικού προσωπικού και αστυνομίας.

    Ο ΓΓ υπογραμμίζει την καλή συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις δύο πλευρές και «σημειώνει με ικανοποίηση την άρση των περιορισμών στη μετακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

    Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του ΣΑ για την έκθεση θα ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου.

    Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - Επιστολή

    Με επιστολή που εστάλη στις 31 Μαϊου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, η Αγκυρα καταθέτει επίσημα τις απαιτήσεις της για το Κυπριακό, λίγες μόλις ημέρες προ των συναντήσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στις 8 Ιουνίου και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επομένη.

    Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Πρέσβης Μπακί Ιλκίν, επισημαίνεται πως παρότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν στο περσινό δημοψήφισμα, ''συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απομόνωση''.

    Οπως αναφέρει, ''για να δοθεί τέρμα στην απάνθρωπη αυτή κατάσταση και να επανέλθει η φυσιολογική κατάσταση στις καθημερινές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη νήσο, η Τουρκία καλεί όλα τα μέρη να άρουν ταυτόχρονα όλους τους περιορισμούς''.

    Ο κ. Ιλκίν παραθέτει και επίσημα τις προτάσεις που υπέβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στις 30 Μαρτίου που, όπως αναφέρει, ''αντιπροσωπεύουν ακόμη μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να στρωθεί ο δρόμος σε μία δίκαιη, διαρκή και συνολική λύση''.

    Οι προτάσεις αφορούν ''ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών από και προς την τ/κ πλευρά, όπως και μεταξύ βορρά και νότου, άρση του συνόλου των περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων και των απευθείας πτήσεων, εξάλειψη των περιορισμών σε σχέση με υπηκόους τρίτων χωρών, ειδικές διευθετήσεις για απευθείας συμπερίληψη της βόρειας Κύπρου ως οικονομική οντότητα στην Τελωνειακή Ενωση της ΕΕ για απόλαυση από όλους τους Τ/Κ όλων των ωφελημάτων, και απομάκρυνση όλων των εμποδίων που εμποδίζουν της τ/κ πλευρά από τη συμμετοχή σε διεθνείς αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες''.

    Καταλήγοντας, σημειώνει ότι αυτές οι προτάσεις ταυτίζονται με τις επανειλημμένες προσκλήσεις διεθνών οργανισμών, που έγιναν μετά το δημοψήφισμα.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι τώρα είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να ξεκαθαρίσει την πολυδιαφημιζόμενη επιθυμία της για λύση στο Κυπριακό εάν δέχεται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Αναφερόμενος στη προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αυστραλό ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο ξένος επίσημος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί να επιλυθεί το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό επιθυμούν τη λύση.

    ''Είναι πράγματι ενδιαφέρον να δούμε πώς εκδηλώνεται στην πράξη η πολυδιαφημισμένη θέση της Τουρκίας για επιθυμία λύσης, δηλαδή να ξεκαθαρίσουν τι είναι εκείνο το οποίο επιθυμούν. Είναι μόνο η επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει; τώρα είναι η ευκαιρία να δείξουν ότι δέχονται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Αναφορικά με τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία ''πήρε περισσότερα από όσα χρειάζεται'' και θα πρέπει να δώσει κάτι πίσω, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Δεν γνωρίζω ποια ήταν η απάντηση του κ. Ερντογάν''. Επανέλαβε πως αυτό που ενδιαφέρει σήμερα είναι να πει ''αν δέχεται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν ή αν αυτό που επιδιώκει είναι μόνο η επαναφορά του σχεδίου ως έχει''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές επιδιώξεις για επιβολή κυρώσεων στην ε/κ πλευρά για τη στάση της στο δημοψήφισμα με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''ανεδαφική την απαίτηση που δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι η επιδίωξη υπήρχε και μπήκε στο ράφι λόγω των ρωσικών διαφωνιών ο Εκπρόσωπος είπε: ''δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Ρωσίας, ούτε ξέρω ποια θα είναι η απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ εάν τεθεί αυτό το θέμα εκ μέρους του κ. Ερντογάν''.

    Οσον αφορά την επιδίωξη της τουρκικής πλευράς για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των κατεχομένων, επανέλαβε πως ''το αίτημα για άρση της απομόνωσης εκ μέρους της δικής μας πλευράς είναι έωλο και ανεδαφικό''.

    ''Ουδεμία απομόνωση επιβάλλεται από την ε/κ πλευρά και η όποια απομόνωση υπάρχει οφείλεται στη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και φυσικά στους κανονισμούς της ΕΕ και τις αποφάσεις του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων'', είπε.

    Κύπρος - Ιταλία - ΥΠΕΞ - Συνομιλίες

    Κύπρος και Ιταλία διαπιστώνουν ταύτιση απόψεων σε θέματα που συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Ιακώβου και Τζιανφράνκο Φίνι αντίστοιχα, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν με την υπογραφείσα διμερή συμφωνία για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρώμη εργάζεται εντατικά για μιαν ''ικανοποιητική'' λύση στο Κυπριακό που θα λαμβάνει υπόψη τη βούληση του κυπριακού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004.

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φίνι είπε πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της απόρριψης από τη Γαλλία και την Ολλανδία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου μίλησε για πολύ μεγάλη ταύτιση απόψεων και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φίνι, που είναι και Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, για την αποδοχή της πρόσκλησής του να επισκεφθεί την Κύπρο για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Ρώμης στο Κυπριακό, ο Ιταλός Υπουργός υπενθύμισε πως η Ρώμη βοήθησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν έθεσε βέτο στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    ''Εργαζόμαστε εντατικά, χάριν στις καλές σχέσεις που έχει η Ρώμη με την Αγκυρα, για μιαν ικανοποιητική λύση του Κυπριακού, μια λύση που δεν θα μπορέσει να λησμονήσει τη γνώμη που εξέφρασε ο κυρίαρχος λαός στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε.

    Οταν μιλά ο λαός, συνέχισε, η πολιτική είναι υποχρεωμένη να τον ακούσει.

    Σε άλλη ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μετά την απόρριψη από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο κ. Φίνι είπε πως δεν συμφωνεί με όσους υποστηρίζουν ότι η πορεία αυτή θα μπει σε αδιέξοδο.

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε μια δέσμευση που πρέπει να τηρηθεί, εφόσον γίνουν σεβαστοί οι όροι που περιλαμβάνονται σε αυτή τη δέσμευση'', υπέδειξε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Ιταλίας - Συνάντηση

    Κύπρος και Ιταλία συμφωνούν πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να αρχίσει ένας διάλογος για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι.

    ''Η ελπίδα και των δύο πλευρών (Κύπρου και Ιταλίας) είναι όπως η προσπάθεια που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μέσω του Βοηθού Γενικού Γραμματέα Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ να αποδώσει το συντομότερο δυνατό καρπούς, ώστε να αρχίσει ένας διάλογος, και σε αυτό συμφωνούμε, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για συμφωνημένη λύση, χωρίς επιδιαιτησίες'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ενωρίτερα ο κ. Φίνι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα υπογράψει συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Λαβρόφ φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 20:00. Αύριο στις 09:30 το πρωί, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ

    Η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Κύπρου λόγω της απόστασης από το κέντρο, περιλαμβάνεται στις θέσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία συζητήθηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήγησε πως το αίτημα αυτό σχετίζεται με την απόσταση αλλά και το νησιωτικό χαρακτήρα της Κύπρου. Επεσήμανε πως τα έσοδα της Ενωσης κυμαίνονται στα 900 δις ευρώ ενώ τα αιτήματα των κρατών προσθέτουν άλλα 500 δις.

    ΕΕ - Προϋπολογισμός - Συνεισφορά κράτων μελών

    Σε 157 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2005, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί για δεύτερη φορά φέτος τη συνεισφορά κάθε χώρας, διότι από τα νέα οικονομικά στοιχεία για τις εισπράξεις από τις διάφορες πηγές που τροποποιούν τον προϋπολογισμό προέκυψε πλεόνασμα που πρέπει να επιστρέψει στα κράτη μέλη. Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε χώρα.

    Στις αρχές Μαϊου, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει τη μείωση της συνεισφοράς των κρατών μελών στον προϋπολογισμό του 2005 κατά 2.737 εκ. ευρώ, διότι είχε προκύψει ανάλογο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2004, το οποίο μεταφέρθηκε στο επόμενο έτος. Για την Κύπρο είχε προκύψει μείωση της συνεισφοράς της τάξης των 3 εκ. ευρώ και για την Ελλάδα 45 εκ. ευρώ.

    Εκπρόσωπος - ΟΑΣΕ - Ισπανία - Διάσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχωρεί σήμερα, μέσω Αθηνών, για τη Μαδρίτη όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία πραγματοποιείται στην πόλη Κόρδοβα της Ισπανίας στις 8 και 9 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη αυτή, την έναρξη των εργασιών της οποίας θα κηρύξει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊς Θαπατέρο, επικεντρώνεται σε θέματα καταπολέμησης κάθε μορφής θρησκευτικών διακρίσεων.

    ΗΠΑ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ 2005 για εμπορία προσώπων - Κύπρος

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον με αφορμή την κυκλοφορία της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία προσώπων καλωσόρισε τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Κύπρο κατά τον τελευταίο χρόνο στη μάχη για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο κ. Κλόσον δήλωσε πως προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου ''για αυτό το πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους''.

    ΕΣΚ - Πρεσβευτής Ελλάδας - Τιμητική εκδήλωση

    Ο Χρίστος Παναγόπουλος, με τη δράση και την παρουσία του, αποτέλεσε πρότυπο Ελληνα Πρεσβευτή στην Κύπρο, δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) προς τιμή του κ. Παναγόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για τις πολυσήμαντες και πολύτιμες εθνικές υπηρεσίες που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει στην Κύπρο, για την κατίσχυση της απελευθερωτικής της υπόθεσης, των δικαίων και δικαιωμάτων της.

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ανέφερε ότι ''ο Xρίστος Παναγόπουλος ανταποκρίθηκε επάξια στην πολυσύνθετη και απαιτητική αποστολή του Ελληνα Πρέσβη στην Κύπρο''.

    Υπουργείο Αμυνας - Συνέδριο - Επιχειρησιακά στρατηγεία της ΕΕ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το τριήμερο 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2005, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το 10ο Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας που ασχολείται με τα επιχειρησιακά στρατηγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο οργανώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

    Αντώνης Κωνσταντίνου - ΕΕ - Γενική Διεύθυνση Γεωργίας

    Πρόκληση που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει χαρακτήρισε το διορισμό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ε2 στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής, ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντώνης Κωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνου εκφράζει ετοιμότητα να αντεπεξέλθει στον τεράστιο όγκο εργασίας που υπάρχει αυτό το διάστημα στην ΕΕ σε σχέση με την ετοιμασία των νέων προγραμμάτων 2007 2013 για την αγροτική ανάπτυξη, κόστους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και με την ολοκλήρωση το 2006 των προηγούμενων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που διορίζεται σε υψηλή διοικητική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε νόμιμο και με βάση τους κανονισμούς τρόπο έχει στη διάθεση του για να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

    Παγκόσμιο Συμβούλιο Λάιονς - Γιώργος Νικολαΐδης - Εκλογή

    Η Κύπρος για την περίοδο 2006 - 2008 θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής των Διεθνών Λάιονς.

    Ο λόγος για τον Γιώργο (Κόκο) Νικολαΐδη, προηγούμενο κυβερνήτη και δραστήριο μέλος της Λέσχης Λάιονς Λευκωσίας και άλλων κοινωφελών οργανώσεων, ο οποίος εξελέγη από το 38ο ΕΘνικό Συνέδριο των Λάιονς του Πολλαπλού Θέματος 117 της Ελλάδας - Κύπρου στη θέση του Διεθνούς Συμβούλου στο 32μελές Παγκόσμιο Συμβούλιο των Διεθνών Λάιονς για την περίοδο 2006-2008.

    Ο κ. Νικολαΐδης θα εκπροσωπεί και την Κύπρο και την Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια διοικητική περιφέρεια των Λάιονς.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των μικρών κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,49%, κλείνοντας στις 1.196,59 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,39% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,17 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 348.000 λίρες.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,48% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 401,51 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)
         

    [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη - Τουρκία - Αίτημα για αποζημιώσεις

    Αποζημιώσεις πέραν του μισού εκατομμυρίου λιρών ζητά η Ελληνοκύπρια πρόσφυγας από την Αμμόχωστο Μύρα Ξενίδη Αρέστη από την Τουρκία, σε σχέση με προσφυγή που έχει καταχωρήσει για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σε ό,τι αφορά το δικαίωμα χρήσης και ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας της, που βρίσκεται στην κλειστή πόλη της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της κ. Αρέστη, Αχιλλέας Δημητριάδης, σύμφωνα με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), καταχωρήθηκε σήμερα αίτημα για δίκαιη ικανοποίηση του αιτήματος της κ. Αρέστη στην υπόθεση αυτή, την οποία το Δικαστήριο κήρυξε παραδεχτή στις 6 Απριλίου, 2005.

    [07] (K) «Μιλιέτ» - Πρέντεργκαστ - Αγκυρα - Δηλώσεις

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μια κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο κοινότητες στο νησί δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ».

    Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη ο κ. Πρέντεργκαστ δήλωσε στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ότι έχει ολοκληρώσει τις επαφές του στην περιοχή και είναι σε θέση να πει ότι έχει «αντιληφθεί την κατάσταση» και έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα για τις θέσεις των δύο πλευρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    [08] (K) AMKE - Κύπρος - Η πιο πετυχεμένη συμμετοχή

    Οι 11οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που έγιναν στην Ανδόρα μεταξύ 29 Μαϊου - 4 Ιουνίου ανήκουν πια στην ιστορία. Η Κύπρος θριάμβευσε για τρίτη φορά στην ιστορία αυτών των αγώνων.

    Οπως αναφέρει ο απεσταλμένος της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου Κώστας Αραβής, αυτή ήταν η πιο πετυχημένη παρουσία της Κύπρου, από πλευράς συγκομιδής μεταλλίων από το 1985 που άρχισαν οι αγώνες. Κέρδισε 38 χρυσά, 27 αργυρά και 24 χάλκινα και άφησε αρκετά πίσω τη φιλόδοξη Ισλανδία που πήρε 25 χρυσά, 20 αργυρά και 27 χάλκινα.

    [09] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γενεύη

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, αναχωρεί σήμερα για τη Γενεύη όπου θα ηγηθεί κυπριακής αντιπροσωπείας στην 93η Σύνοδο της Γενικής Συνδιάσκεψης Εργασίας.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 07/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5728               0,5762
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4656               0,4683
    Λίρα Αγγλίας              0,8528               0,8579
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 07/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 07/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4363            0,4397
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3675            0,3603
    Δολάριο Καναδά                  0,3737            0,3766
    Κορώνα Δανίας                   0,0769            0,0775
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0727            0,0732
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0627            0,0632
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3739            0,3768
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Καρογιάν - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από τη διαπίστωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, ο χαρακτήρας της το ίδιο, δεδομένου ότι υπήρξαν σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας κάποιες νουθεσίες για να υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση''.

    Προβαίνοντας σήμερα σε προκαταρκτικά σχόλια για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν είπε πως σε αυτήν ''αναμφίβολα περιέχονται πρόνοιες που δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές, είτε από την πλευρά μας είτε από την τουρκική πλευρά''.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα της δύναμης και ''επομένως όλοι θεωρούν πως η τουρκική πλευρά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων εκ των πραγμάτων είναι υπόλογη για τη συντήρηση του σημερινού στάτους κβο, το οποίο είναι μια πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για τους Ε/Κ αλλά και για τη διεθνή έννομη τάξη'', δήλωσε ο κ. Καρογιάν χαρακτηρίζοντας ως σημαντική αυτήν την εξέλιξη.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  395.737,38
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,72    -0,53    385.677,79
    FTSE/CySE 20                           398,94    -0,64    276.705,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.196,04    -0,67    299.569,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.011,08     0,61     23.047,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          991,01     0,22     11.852,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.188,98    -0,64    322.617,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.219,40    -0,69    228.317,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    978,01     2,04      4.852,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            961,75    -0,44     53.075,97
    FTSE Med (06/6/2005)                 7.801,82    -0,42
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Καρογιάν - Τουρκία - Κυπριακό

    Παραδοξότητα, αντιφάσεις και αλλαγή πλεύσης διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως υπάρχει η αίσθηση πως η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε άμυνα αυτήν την περίοδο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, όπως διατυπώνονται στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη προς το ΓΓ του οργανισμού, ο κ. Καρογιάν είπε πως ενώ μέχρι πρότινος σε όλους τους τόνους οι Τούρκοι αξιωματούχοι και η τ/κ πλευρά έλεγαν ότι οι ίδιοι ενδιαφέρονται για επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό ''μετά από τις πρωτοβουλίες που πήρε η πλευρά μας οι οποίες άρχισαν εδώ και μήνες και έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε αλλαγή πλεύσης''.

    [14] (Κ) ΔΗΣΥ - Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης - Συνάντηση

    Εκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, όπως συμβάλουν ενεργά στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, που να οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της, απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ και αντάλλαξαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το Κυπριακό.

    ''Από κοινού απευθύνουμε έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εργαστούν με ειλικρίνεια ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει επανάληψη του διαλόγου αλλά και ελπίδα στο λαό μας ότι σύντομα μπορεί να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και προκοπής και να συνδημιουργήσει μέσα στην ενωμένη Ευρώπη'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αγκολεμλί, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επεσήμανε ότι δεν είναι προς όφελος των Ε/Κ και των Τ/Κ να εκκρεμεί το κυπριακό πρόβλημα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

    [15] (Κ) Ματσάκης - Παρέμβαση - Ευρωσύνταγμα

    ''Νεκρό και θαμμένο'', χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, υποδεικνύοντας την ανάγκη για σοβαρή προσπάθεια για μείωση των δημοκρατικών ελλειμμάτων που υπάρχουν όπως αναφέρει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ματσάκης ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ότι ''υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του γραφειοκρατικού δράκοντα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και του απλού Ευρωπαίου πολίτη και ότι αυτό χάσμα, εάν δεν ληφθούν ουσιαστικά και ιστορικά μέτρα από τις μεγάλες κυρίως χώρες της ΕΕ, θα συνεχίσει να αυξάνεται και τελικώς θα οδηγήσει στο θάνατο και αυτή την ίδια την ΕΕ''.

    [16] (Κ) Καρογιάν - Κλόσον - Δημοσίευμα

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα πως δεν υπήρξε διάβημα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Ο κ. Καρογιάν είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Λευκωσία σχετικά με δηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο για τη στάση του Αμερικανού Πρεσβευτή κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    [17] (Κ) Καρογιάν - Κοινοπραξία ''Ερμής'' - Κομισιόν

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποταθεί στην κυπριακή κυβέρνηση και ζητά ''συγκεκριμένες επεξηγήσεις'' σε σχέση με την ανάληψη της ανέγερσης, λειτουργίας και μεταβίβασης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκε σήμερα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων επανέφεραν σε πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα κεκτημένα της χθεσινής συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 1.188,96 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,53% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,72 μονάδες. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 395.000 λίρες.

    Απώλειες της τάξης του 0,64% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 398,94 μονάδες.

    [19] (Κ) Ιδιοι πόροι ΕΕ - Προεδρία - Επιτροπή

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να πετύχει συμφωνία για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (16 - 17 Ιουνίου).

    Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λουξεμβουργιανός Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Νίκολας Σμιτ υπογράμμισε ότι με δεδομένη τη σημερινή πολιτική συγκυρία (απόρριψη Ευρωπαϊκού Συντάγματος στη Γαλλία και την Ολλανδία), η ΕΕ δεν έχει περιθώριο αποτυχίας στη Σύνοδο Κορυφής.

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Δήμαρχος Μπάρνετ - Ισραήλ - Επίσκεψη

    Ο Δήμαρχος του Μπάρνετ Λονδίνου Ανδρέας Ταμπουρίδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Ζβι Μπαρ, Δήμαρχου της διδυμοποιημένης με το Μπάρνετ πόλης Ραμάτ Γκαν, και του Προέδρου του Ιδρύματος Ραμάτ Γκαν και Εξωτερικών Σχέσεων Μοσιέ Μερόν.

    Αντιπροσωπείες των διδυμοποιημένων με τη Ραμάτ Γκαν πόλεων συμμετείχαν στο 2ο διεθνές συνέδριο αδελφών πόλεων, κατά το οποίο υπεγράφη η διδυμοποίηση με την πόλη Φοίνιξ Αριζόνα.

    Μιλώντας σε δεξίωση αποχαιρετισμού, ο κ. Ταμπουρίδης είπε ότι το Μπάρνετ και η Ραμάτ Γκαν έχουν πολλά κοινά στοιχεία, έχουν και οι δύο κοινότητες διαφορετικούς και εργατικούς πληθυσμούς, και περηφανεύονται για την παράδοση άριστης μόρφωσης που θα διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές γενιές θα εργαστούν για την πρόοδο μέσα στον 21ο αιώνα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ραμάτ Γκαν, ο κ. Ταμπουρίδης επισκέφθηκε το δημαρχείο, το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, το Ιατρικό Κέντρο Σίπα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Μουσείο Διαμαντιών και την Ιερουσαλήμ.

    Ο κ. Ταμπουρίδης εξήρε τη φιλοξενία της οποίας έτυχε, καθώς και το ψηλό επίπεδο μόρφωσης και την ιατρική φροντίδα που παρέχει το 2.000 κλινών Ιατρικό Κέντρο Σίπα, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Γερμανία - Κονσέρτο για την Κύπρο

    Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη γερμανική πόλη Ingostadt, σε συνεργασία με το ίδρυμα Hans Seidel και τη Γεωργιανή Ορχήστρα Δωματίου, κοντσέρτο για την Κύπρο, στα πλαίσια σειράς μουσικών εκδηλώσεων για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε η σοπράνο Κατερίνα Μηνά με το έργο του Joseph Haydn Scena die Benedice ενώ η Γεωργιανή Ορχήστρα εκτέλεσε τη σερενάτα για ορχήστρα εγχόρδων του Κύπριου συνθέτη Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου.

    Χαιρετισμό προς την εκδήλωση απηύθυνε ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Βερολίνο Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης.

    Μεξικό - Εκθεση φωτογραφίας για την Κύπρο

    Εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο δήμο Tlalnepantla του Μεξικού, η φωτογραφική έκθεση Chipre en imagines «Η Κύπρος σε φωτογραφίες» με συμμετοχή των τοπικών αρχών, φοιτητών, μελών της κυπριακής κοινότητας και πλήθος κόσμου. Σε ομιλία του ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Κύπρου Α. Μανδρίτης αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία και κουλτούρα του νησιού.

    Επίσης, διοργανώθηκε δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς από το «Σύνδεσμο συζύγων διπλωμάτων». Η Κύπρος συμμετείχε με δικό της έργο τέχνης/πίνακα που προσφέρθηκε στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας από Μεξικανό καλλιτέχνη.

    Εκδηλώσεις για την Κύπρο στην πόλη Ερλανγκεν της Γερμανίας

    Άρχισε στην πόλη Ερλανγκεν της Γερμανίας σειρά εκδηλώσεων για την Κύπρο (5 Ιουνίου 9 Ιουλίου), στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρωοραματισμοί-πολιτισμός συν δέκα».

    Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης εισαγωγική διάλεξη στη σειρά εκδηλώσεων για την Κύπρο από τον καθηγητή Δρα Heinz A. Richter, με θέμα « Κύπρος: Divide and rule and quit. Η κυπριακή διένεξη ως αποτέλεσμα της βρετανικής αποικιακής πολιτικής».

    Στη διάλεξη παρευρέθηκαν 120 άτομα, περίπου, μεταξύ των οποίων δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Αλλοδαπών, εκπρόσωποι του ελληνικού και τουρκικού τοπικού συλλόγου, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

    Επίσης, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν στη δημοτική γκαλερί στο παλάτι Stutterheim τα εγκαίνια της έκθεσης «Publish me» της κυπριακής ομάδας καλλιτεχνών «Two Four Two».

    [21] (Κ) Κανονισμοί ΕΕ για Τ/Κ - Προεδρία - Επιτροπή - Ανεπίσημη συνάντηση

    Προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των κανονισμών της ΕΕ για τους Τ/Κ καταβάλλει η λουξεμβουργιανή προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή της προεδρίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της σήμερα στις Βρυξέλλες έγινε μια ανεπίσημη συνάντηση για ανταλλαγή ιδεών, στην οποία έλαβαν μέρος στελέχη της προεδρίας, του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Δημοκρατίας και «κάποιοι Τουρκοκύπριοι που προσκλήθηκαν σε προσωπικό επίπεδο από την προεδρία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 June 2005 - 17:49:25 UTC