Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Περιβάλλον - Ομιλία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Παγκόσμιο Συμβούλιο Λάιονς - Γιώργος Νικολαΐδης - Εκλογή
  • [06] (Κ) Αντώνης Κωνσταντίνου - ΕΕ - Γενική Διεύθυνση Γεωργίας
  • [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Συνέντευξη - Ενας χρόνος ΕΕ
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κύπρος
  • [10] (Κ) ΗΠΑ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ 2005 για εμπορία προσώπων - Κύπρος
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Συνέδριο - Επιχειρησιακά στρατηγεία της ΕΕ
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [16] (Κ) ΕΕ - Προϋπολογισμός - Συνεισφορά κράτων μελών
  • [17] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αφιξη
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΑΣΕ - Ισπανία - Διάσκεψη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ιταλίας
  • [20] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [21] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Υπουργοί Εξωτερικών (1)
  • [22] (Κ) Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - Επιστολή
  • [23] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - ΥΠΕΞ - Συνομιλίες (2)

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''η ελπίδα μας είναι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εκκρεμότητα στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί κανένα ούτε τα δικά της συμφέροντα ούτε τους Τ/Κ ούτε τους Ε/Κ''.

    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η τουρκική πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει ότι με το σχέδιο Ανάν έχει πάρει περισσότερα και από ό,τι εδικαιούτο και περισσότερα από ό,τι χρειάζεται ''και άρα πρέπει να δεχτούν ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια διαδικασία'', προσθέτοντας πως αυτά τα έχει πει και στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Περιβάλλον - Ομιλία

    Είναι πολύ πρόωρο και αβέβαιο να γίνεται λόγος για έναρξη μιας νέας διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, αλλά και για τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια των Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της επαρχίας Πάφου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού που θα φέρει την πραγματική επανένωση της Κύπρου, του γεωγραφικού της χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών της, αποτελεί το πρώτιστο μέλημα για τον ίδιο.

    Διαβεβαίωσε ότι αναλίσκεται καθημερινά ''στην προσπάθεια για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να παρέχει λογική ελπίδα για μια συμφωνημένη λύση που θα εγκρίνει ο λαός χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα αλλά και χωρίς ατέρμονες και άκαρπες διαπραγματεύσεις, χωρίς διαιτησίες και χωρίς επιβολές από τους ξένους''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη για σήμερα επίδοση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διακοσμητικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι καθώς και η αυριανή επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η οικονομική μελέτη για τη λύση του Κυπριακού, στην οποία θα προχωρήσουν τα Ηνωμένα Εθνη, το συνολικό κόστος εισαγωγής τουρκικών προϊόντων στην Κύπρο κατά το 2003, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων εντός του 2005 και οι χθεσινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Αχίλλειος πτέρνα η εσωτερική διακυβέρνηση» γράφει ότι η εσωτερική διακυβέρνηση είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλο, σύμφωνα με μεγάλη ποιοτική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΔΗΣΥ και τα αποτελέσματα της αναλύθηκαν στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Αλλού γράφει ότι με διάφορες εκδηλώσεις τιμήθηκε χθες η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη δυσφορία του για την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης.

    «Το Θάρρος» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Κρίσιμο δεκαήμερο για Κυπριακό» γράφει ότι σήμερα αναμένεται να επιδοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, εγκαινιάζοντας ένα δεκαήμερο διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι στη σωστή κατεύθυνση κινείται η διερευνητική αποστολή που ανέλαβε ο βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ο «Πολίτης» γράφει στην κύρια είδηση με τίτλο «Μαύρη ενέδρα του χάρου και της τροχαίας» ότι οι περισσότερες από 100.000 καταγγελίες που έγιναν από την αρχή της χρονιάς για τροχαίες παραβάσεις κάθε άλλο παρά τα αναμενόμενα αποτελέσματα έχουν φέρει, καθώς ο βασικός στόχος που ήταν η μείωση των θανατηφόρων έχει πάει περίπατο με τους νεκρούς να ανέρχονται εντός του 2005 στους 41. Αλλού γράφει ότι με μαθητική ακρίβεια μειώνονται οι Κύπριοι γεωργοί καθώς στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως από το 1976 μέχρι το 2004 υπήρξε μείωση της τάξης του 39,3%.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ότι ''Εισαγωγές 4,4 εκ. λιρών από την Τουρκία'' ότι στη διάρκεια του 2003 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Κύπρο αντιπροσώπευαν το ποσό-ρεκόρ των 4,4 εκ. λιρών, ποσό που αναμένεται να παρουσιαστεί σημαντικά αυξημένο για τη χρονική περίοδο που ακολουθεί, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στην Τουρκία αντιπροσώπευαν ένα ποσό μόλις 53.000 λιρών. Αλλού γράφει ότι εν αναμονή της έναρξης ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί διακοσμητικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, όπως μεθοδεύει η Αγκυρα, η οποία δεν προτίθεται να δώσει πίσω τα δώρα που της πρόσφερε απλόχερα το σχέδιο Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Μελέτη ειδικών για οικονομία'' γράφει ότι σε οικονομική μελέτη που αφορά τη λύση του Κυπριακού θα προχωρήσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έχει τεθεί από Πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Λευκωσία με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Αλλού αναφέρει ότι ταξίδια- αστραπή θα πραγματοποιήσουν στην Κύπρο οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ρωσίας, Τζιανφράνκο Φίνι και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.

    Η «Χαραυγή» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «Το μέλλον ανήκει στο ΑΚΕΛ» γράφει ότι την ικανοποίηση του εκφράζει το ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της «Χ» και δημοσιεύτηκε χθες, σύμφωνα με τα οποία το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο με ποσοστό 28% (χωρίς αναγωγή). Αλλού γράφει ότι ερωτηματικά για τις προτεραιότητες της Αγκυρας και της τ/κ πλευράς προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες θα ζητήσει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί του σχεδίου Ανάν και επιβολή κυρώσεων στην πλευρά που απέρριψε το σχέδιο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''η ελπίδα μας είναι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εκκρεμότητα στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί κανένα ούτε τα δικά της συμφέροντα ούτε τους Τ/Κ ούτε τους Ε/Κ''.

    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η τουρκική πλευρά πρέπει να αναγνωρίσει ότι με το σχέδιο Ανάν έχει πάρει περισσότερα και από ό,τι εδικαιούτο και περισσότερα από ό,τι χρειάζεται ''και άρα πρέπει να δεχτούν ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια διαδικασία'', προσθέτοντας πως αυτά τα έχει πει και στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ερωτηθείς εάν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει η ε/κ πλευρά ''δεν είναι την επανέναρξη νέας διαδικασίας αλλά το να κατοχυρωθεί και να 'καθίσει' πάνω στα αποτελέσματα του 'ναι' των Τ/Κ στο δημοψήφισμα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως δεν έχει ακούσει καμία τέτοια εκτίμηση ''μόνο σε μία εφημερίδα το διάβασα από τους γνωστούς κύκλους''.

    ''Ολοι οι άλλοι αντίθετα είναι ικανοποιημένοι για την ειλικρινή προσπάθεια που κάνουμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνομιλίες, αυτοί που δεν πρόκειται να πεισθούν εν πάση περιπτώσει είναι η Τουρκία πιθανώς ένας από τους ισχυρούς συμμάχους της και μερικοί κύκλοι στην Κύπρο», ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''η ελπίδα μας είναι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η εκκρεμότητα στην Κύπρο δεν εξυπηρετεί κανένα ούτε τα δικά της συμφέροντα ούτε τους Τ/Κ ούτε τους Ε/Κ, και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι με το σχέδιο Ανάν έχουν πάρει περισσότερα και από ό,τι εδικαιούντο και περισσότερα από ό,τι χρειάζονται και άρα πρέπει να δεχτούν ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσουμε να αρχίσουμε μια διαδικασία διότι αυτά που σας λεω τα είπα του κυρίου Ερντογάν του ιδίου''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Περιβάλλον - Ομιλία

    Είναι πολύ πρόωρο και αβέβαιο να γίνεται λόγος για έναρξη μιας νέας διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, αλλά και για τους όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του χθες στα εγκαίνια των Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της επαρχίας Πάφου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού που θα φέρει την πραγματική επανένωση της Κύπρου, του γεωγραφικού της χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών της, αποτελεί το πρώτιστο μέλημα για τον ίδιο.

    Διαβεβαίωσε ότι αναλίσκεται καθημερινά ''στην προσπάθεια για δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που να παρέχει λογική ελπίδα για μια συμφωνημένη λύση που θα εγκρίνει ο λαός χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα αλλά και χωρίς ατέρμονες και άκαρπες διαπραγματεύσεις, χωρίς διαιτησίες και χωρίς επιβολές από τους ξένους''.

    ''Αθόρυβα, με συνέπεια και σωστούς σχεδιασμούς και στρατηγική, έχουμε προωθήσει το ενδιαφέρον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης μιας νέας πρωτοβουλίας'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τζιμ Σιόρτ - Κυπριακό

    Μήνυμα ενθάρρυνσης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για επίτευξη μιας δίκαιης και σωστής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, μετέφερε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιόρτ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των επαφών για το Κυπριακό που είχε στην Ουάσινγκτον, την Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία, και που ακολούθως θα έχει στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, ο κ. Σιορτ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό επιθυμούν λύση.

    ''Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε καλύτερα να φέρουμε μαζί όλα τα μέρη στο Κυπριακό για να φθάσουν σε μια συμφωνημένη λύση'', είπε.

    Ανέφερε ότι είχε μιαν εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτή ήταν η τελευταία του συνάντηση κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κοινοτήτων.

    ''Ηταν ενδιαφέρον να ακούσω τις τελευταίες σκέψεις όλων των μερών σε σχέση με την παρούσα κατάσταση στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές του για το μέλλον'', πρόσθεσε ο Αυστραλός αξιωματούχος.

    ''Εχω μεταφέρει'', συνέχισε, ''ένα μήνυμα ενθάρρυνσης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας σε όλους με τους οποίους έχω μιλήσει για επίτευξη μιας δίκαιης και σωστής λύσης το συντομότερο δυνατό στο πρόβλημα που, όλοι θα συμφωνούσαμε, διήρκεσε πάρα πολύ καιρό''.

    Ερωτηθείς ποιες είναι οι προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ο κ. Σιόρτ είπε ότι αυτό το θέμα είναι κάτι που δεν μπορεί να σχολιάσει αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι ειλικρινείς και εμπιστευτικές και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό, από τα αποτελέσματα των επαφών του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Παναγόπουλος - Σερ Κίραν - Κυπριακό

    Η πρωτοβουλία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ κινείται στη σωστή κατεύθυνση δημιουργίας μίας κινητικότητας καθαρά διερευνητικής, δήλωσε ο Ελληνας Πρεσβευτής στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Σερ Κίραν στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα.

    Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Πρέντεργκαστ ''θα προσπαθήσει να δει κατά πόσο υπάρχουν συνθήκες που θα προετοιμάσουν σωστά αυτή τη φορά μια διαδικασία που θα έχει βάσιμες ελπίδες κατάληξης'', προσθέτοντας ότι οι επαφές του Σερ Κίραν βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο και ''δεν θα μπορούσε κανείς να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα''.

    Ο Ελληνας Πρεσβευτής είπε ότι συναντήθηκε με τον κ. Πρέντεργκαστ πριν από λίγες ημέρες και ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ του ανέφερε πως ''θα επανέλθει, θα σκεφτεί τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις από όλες τις πρωτεύουσες που επισκέφθηκε και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα''.

    ''Αυτή η διερευνητική αποστολή του κ. Πρέντεργκαστ δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι μιας χρήσης, ότι ήλθε, είδε και απήλθε, και νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει μια διαδικασία επαφής με τα μέρη πάλι, είτε με μία επίσκεψη του ιδίου είτε κάποιου άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της Γραμματείας εδώ στην περιοχή είτε με διαβουλεύσεις που θα γίνουν με κάποιο άλλο τρόπο'', είπε.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ''είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας και εκείνο που ευχόμαστε εμείς από την Αθήνα είναι να υπάρξουν οι σωστές προδιαγραφές και προϋποθέσεις και η οποία νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία να καταλήξει''.

    Ομήρου - Δηλώσεις Ερντογάν

    Είναι φανερό από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών και από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και από πλευράς ψευδοκράτους ότι επιχειρείται μια στρεψόδικος συμπεριφορά, η οποία έχει ως στόχο να υπονομεύσει την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου σχολίαζε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις οποίες ο κ. Ερντογάν ζητά ''συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί του σχεδίου Ανάν και επιβολή κυρώσεων που να ευθυγραμμίζονται ακριβώς με το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως ''είναι φανερό ότι αυτά που λέγονταν μετά τις 24 Απριλίου, μετά το δημοψήφισμα, ότι θα πρέπει η δική μας πλευρά να εκφράσει τις περιοχές των ανησυχιών της, να καταθέσει προτάσεις, ιδέες για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ήταν προφάσεις εν αμαρτίες''.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι η Τουρκία σήμερα, οχυρωμένη πίσω από το ''ναι'' των Τ/Κ και των εποίκων, ''προσπαθεί, ακολουθώντας αυτή την στρεψόδικο προσέγγιση, να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να οδηγήσει το Κυπριακό σε μια χρονιότητα''.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η θέση του κινήματος είναι σαφής ότι ''η δική μας η πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες νοουμένου ότι θα υπάρξει μια συμφωνία επί της διαδικασίας χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες και ταυτόχρονα όταν θα υπάρξει μια συμφωνία πάνω στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων, τα οποία θα συζητηθούν σε μελλοντικές συνομιλίες''.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων που υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν να δηλώσουν στο λαό τι προτίθενται να δώσουν στην τουρκική πλευρά για να εξασφαλίσουν τις αλλαγές που επιδιώκουν επί του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνόδου του Πολιτικού Γραφείου των Νέων Οριζόντων, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''το Ευρωπαϊκό Κόμμα έχει ως δεδομένο την απόφαση του 76% του κυπριακού λαού''.

    Πρόσθεσε ότι ''πρόνοια του σχεδίου που απέρριψαν οι πολίτες είναι ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση της λύσης του Κυπριακού''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ουσιαστικά επέβαλαν την επαναφορά του σχεδίου, όπως είναι επίσης γεγονός ότι ήδη άρχισαν τα προβλήματα με την παρέμβαση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και την προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών.

    ''Προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε ότι είναι ουτοπική η θέση κάποιων που πιστεύουν ότι αυτό το σχέδιο είναι δυνατό να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών και για αυτό η στρατηγική για επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης είναι αναπόφευκτο πολιτικό γεγονός, που μπορεί να φέρει μαζί Ε/Κ και Τ/Κ σε μια δημοκρατική ευρωπαϊκή πατρίδα'', σημείωσε ο κ. Κουτσού.

    Ο κ. Κουτσού απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον Σερ Κίραν να έχει διαβιβάσει στην Αγκυρα τη θέση ότι το ''ναι'' της τ/κ κοινότητας δεν είναι αρκετό για την επίτευξη λύσης.

    ''Δεν έχουμε ενημέρωση. Οταν θα έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση θα μιλήσουμε υπεύθυνα'', πρόσθεσε.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν σκέφτηκαν τι θα δώσουν στην τουρκική πλευρά όταν θα ζητήσει τα ανταλλάγματα για αυτές τις αλλαγές.

    Διερωτήθηκε εάν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι ''υπάρχουν περιθώρια να δώσουμε ακόμα περισσότερα'' στο σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε ότι ''προκαλούμε πλέον τις πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν την άποψη της διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, να βγουν ανοικτά προς τον λαό και να συζητήσουν τις προτάσεις τους, να εξηγήσουν τι σημαίνουν αυτά που προτείνουν και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν για να πετύχουν αυτές τις αλλαγές''.

    ''Ας μην μας πουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας αφήσουμε τον Πρόεδρο εκτός'', είπε και πρόσθεσε ότι ''η θέση του Προέδρου είναι πεντακάθαρη ότι δεν πρόκειται να μιλήσει πριν καθορισθούν οι διαδικασίες''.

    Καταλήγοντας, κάλεσε ''τα κόμματα που δημιούργησαν την πλειοψηφία στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά είναι μειοψηφία μεταξύ του λαού, να συζητήσουν ανοικτά και δημόσια αυτά τα θέματα ώστε να μην χρειαστεί να μας καταγγείλουν στο εξωτερικό ότι οι πολίτες δεν είχαν πληροφόρηση και ότι τους ασκήθηκε δήθεν βία''.

    Αντιπρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Αυτό που προέχει είναι ''να παραμείνουμε σταθεροί στις αποφάσεις μας και να προωθήσουμε τις θέσεις που έχει υιοθετήσει ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο'', δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως ''δυστυχώς οι εξελίξεις τροχοδρομούνται από τους τρίτους''.

    ''Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να τροχοδρομήσει τέτοιες εξελίξεις και ως εκ τούτου εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια σε οποιανδήποτε μορφή εξελίξεων και κυρίως τροχοδρόμησης της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού'', είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι ''αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι να παραμείνουμε σταθεροί στις αποφάσεις μας και κυρίως να προωθήσουμε εκείνες τις θέσεις τις οποίες ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει, έτσι ώστε να ευελπιστούμε ότι η νέα διαδικασία θα καταλήξει σε ένα αίσιο τέλος και κυρίως στην εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης''.

    Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, ο Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως ''σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στις όποιες διατυπώσεις απόψεων, γιατί το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια ενίσχυση της ενότητας και μια ομοθυμία'', προσθέτοντας ότι ''εάν οι τρίτοι αντιλαμβάνονται ότι το εσωτερικό μέτωπο είναι διασπασμένο πολύ πιο εύκολα μπορούν να προωθήσουν διαδικασίες, οι οποίες να αποβούν εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΑΜΚΕ - Κύπρος - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χθεσινή επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και τα μέλη της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη της αποστολής για την πρωτιά που χάρισαν στην Κύπρο.

    ''Τα 90 συνολικά μετάλλια που κατέκτησαν οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, αλλά και η γενικότερη παρουσία της κυπριακής αποστολής μας έκαναν όλους υπερήφανους και απέδειξαν και πάλι ότι η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να διακρίνεται και να πρωταγωνιστεί στο διεθνή χώρο'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [05] (Κ) Παγκόσμιο Συμβούλιο Λάιονς - Γιώργος Νικολαΐδης - Εκλογή

    Η Κύπρος για την περίοδο 2006 - 2008 θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής των Διεθνών Λάιονς.

    Ο λόγος για τον Γιώργο (Κόκο) Νικολαΐδη, προηγούμενο κυβερνήτη και δραστήριο μέλος της Λέσχης Λάιονς Λευκωσίας και άλλων κοινωφελών οργανώσεων, ο οποίος εξελέγη από το 38ο ΕΘνικό Συνέδριο των Λάιονς του Πολλαπλού Θέματος 117 της Ελλάδας - Κύπρου στη θέση του Διεθνούς Συμβούλου στο 32μελές Παγκόσμιο Συμβούλιο των Διεθνών Λάιονς για την περίοδο 2006-2008.

    [06] (Κ) Αντώνης Κωνσταντίνου - ΕΕ - Γενική Διεύθυνση Γεωργίας

    Πρόκληση που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει χαρακτήρισε το διορισμό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ε2 στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής, ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αντώνης Κωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνου εκφράζει ετοιμότητα να αντεπεξέλθει στον τεράστιο όγκο εργασίας που υπάρχει αυτό το διάστημα στην ΕΕ σε σχέση με την ετοιμασία των νέων προγραμμάτων 2007 2013 για την αγροτική ανάπτυξη, κόστους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και με την ολοκλήρωση το 2006 των προηγούμενων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που διορίζεται σε υψηλή διοικητική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε νόμιμο και με βάση τους κανονισμούς τρόπο έχει στη διάθεση του για να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του.

    [07] (Κ) Υπουργός Υγείας - Συνέντευξη - Ενας χρόνος ΕΕ

    Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διοικητικών δομών του, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους πλήρους συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ''η Κύπρος είναι σήμερα πλήρως εναρμονισμένη με το Κοινοτικό Κεκτημένο, το οποίο παρακολουθείται συνεχώς, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες ρυθμίσεις στις εθνικές νομοθεσίες και οι ανάλογες προσαρμογές στις διοικητικές δομές των κυβερνητικών υπηρεσιών''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ

    Η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Κύπρου λόγω της απόστασης από το κέντρο, περιλαμβάνεται στις θέσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία συζητήθηκε το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήγησε πως το αίτημα αυτό σχετίζεται με την απόσταση αλλά και του νησιώτικου χαρακτήρα της Κύπρου. Επεσήμανε πως τα έσοδα της Ενωσης κυμαίνονται στα 900 δις ευρώ ενώ τα αιτήματα των κρατών προσθέτουν άλλα 500 δις.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, την Τετάρτη και ώρα 0930 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 1030 από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ακολούθως ο κ. Λαβρόφ θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου και επίσημες συνομιλίες στο ΥΠΕΞ, όπου θα υπογραφούν δύο συμφωνίες. Γύρω στις 12.30 θα γίνουν δηλώσεις από τους δύο Υπουργούς.

    Ο κ. Λαβρόφ θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης.

    [10] (Κ) ΗΠΑ - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ 2005 για εμπορία προσώπων - Κύπρος

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον με αφορμή την κυκλοφορία της φετινής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία προσώπων καλωσόρισε τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Κύπρο κατά τον τελευταίο χρόνο στη μάχη για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο κ. Κλόσον δήλωσε πως προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου ''για αυτό το πρόβλημα που μας επηρεάζει όλους''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι τώρα είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να ξεκαθαρίσει την πολυδιαφημιζόμενη επιθυμία της για λύση στο Κυπριακό εάν δέχεται ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αυστραλό ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο ξένος επίσημος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί να επιλυθεί το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό επιθυμούν τη λύση.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 06/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5729               0,5763
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4671               0,4699
    Λίρα Αγγλίας              0,8500               0,8551
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 06/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 06/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4356            0,4390
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3556            0,3584
    Δολάριο Καναδά                  0,3742            0,3771
    Κορώνα Δανίας                   0,0770            0,0776
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0726            0,0731
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0627            0,0632
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3737            0,3766
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [13] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Συνέδριο - Επιχειρησιακά στρατηγεία της ΕΕ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το τριήμερο 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2005 το 10ο Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας που ασχολείται με τα επιχειρησιακά στρατηγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο οργανώνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  348.494,85
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,17     0,39    338.918,37
    FTSE/CySE 20                           401,51     0,48    242.543,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.204,16     0,50    253.090,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.004,97     0,29      2.792,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          988,88     0,18     12.093,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.196,59     0,49    255.883,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.227,89     0,57    190.169,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    958,47     0,00      1.621,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            966,00    -0,44     76.829,76
    FTSE Med (03/6/2005)                 7.834,40     0,89
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των μικρών κερδών που κατέγραψαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή αύξηση της τάξης του 0,49%, κλείνοντας στις 1.196,59 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,39% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,17 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 348.000 λίρες.

    Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,48% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 401,51 μονάδες.

    [16] (Κ) ΕΕ - Προϋπολογισμός - Συνεισφορά κράτων μελών

    Σε 157 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2005, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί για δεύτερη φορά φέτος τη συνεισφορά κάθε χώρας, διότι από τα νέα οικονομικά στοιχεία για τις εισπράξεις από τις διάφορες πηγές που τροποποιούν τον προϋπολογισμό προέκυψε πλεόνασμα που πρέπει να επιστρέψει στα κράτη μέλη. Πρόκειται για μιαν εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε χώρα.

    [17] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Κύπρος - Αφιξη

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΑΣΕ - Ισπανία - Διάσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχωρεί αύριο, μέσω Αθηνών, για τη Μαδρίτη όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία πραγματοποιείται στην πόλη Κόρδοβα της Ισπανίας στις 8 και 9 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη αυτή, την έναρξη των εργασιών της οποίας θα κηρύξει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουϊς Θαπατέρο, επικεντρώνεται σε θέματα καταπολέμησης κάθε μορφής θρησκευτικών διακρίσεων.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ιταλίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος έφθασε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [20] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, και θα υπογράψει συμφωνίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Λαβρόφ φθάνει αύριο στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 20:00 και το πρωί της Τετάρτης, στις 09:30, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [21] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - Υπουργοί Εξωτερικών (1)

    Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το αρνητικό δημοψήφισμα στη Γαλλία και την Ολλανδία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι διμερείς σχέσεις αλλά και η αναμόρφωση των Ηνωμένων Εθνών ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας, Γιώργος Ιακώβου και Τζιανφράνκο Φίνι.

    Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Φίνι είπε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τη Λευκωσία, προσθέτοντας πως η Ρώμη εργάζεται για μιαν ικανοποιητική λύση στο Κυπριακό, ενώ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ανέφερε πως υπάρχει δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί του θέματος που πρέπει να τηρηθεί δεδομένου ότι γίνουν σεβαστοί οι όροι που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως συζητήθηκε και η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ καθώς και οι δύο κανονισμοί για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ΕΕ.

    Ευχαριστώντας τον κ. Φίνι για την επίσκεψή του, ο κ. Ιακώβου σημείωσε επίσης πως αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία σε θέματα πολιτισμού, επιστήμης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης.

    [22] (Κ) Τουρκία - ΟΗΕ - Κυπριακό - Επιστολή

    Με επιστολή που εστάλη στις 31 Μαϊου και κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ, η Αγκυρα καταθέτει επίσημα τις απαιτήσεις της για το Κυπριακό, λίγες μόλις ημέρες προ των συναντήσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στις 8 Ιουνίου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επομένη.

    Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Πρέσβης Μπακί Ιλκίν, επισημαίνεται πως παρότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν στο περσινό δημοψήφισμα, "συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική απομόνωση".

    [23] (Κ) Κύπρος - Ιταλία - ΥΠΕΞ - Συνομιλίες (2)

    Κύπρος και Ιταλία διαπιστώνουν ταύτιση απόψεων σε θέματα που συζήτησαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Ιακώβου και Τζιανφράνκο Φίνι αντίστοιχα, και εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν με την υπογραφή σήμερα διμερούς συμφωνίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς.

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρώμη εργάζεται εντατικά για μιαν ''ικανοποιητική'' λύση στο Κυπριακό που θα λαμβάνει υπόψη τη βούληση του κυπριακού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004.

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φίνι είπε πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξουν προβλήματα λόγω της απόρριψης από τη Γαλλία και την Ολλανδία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Εξάλλου, ο κ. Ιακώβου μίλησε για πολύ μεγάλη ταύτιση απόψεων και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φίνι, που είναι και Αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, για την αποδοχή της πρόσκλησής του να επισκεφθεί την Κύπρο για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 June 2005 - 17:49:21 UTC