Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αμπράμοφ - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις - ΕΕ
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΑΜΚΕ - Πρώτη στον πίνακα μεταλλίων
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό (1)
  • [07] (K) Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο
  • [09] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - "Εμπάργκο" - Αρίντς
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό (2)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο
  • [12] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [13] (Κ) Απεβίωσε ο Παναγιώτης Τουμαζής
  • [14] (Κ) Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κατά κεφαλή ΑΕΠ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [19] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Σερ Κίραν - Κυπριακό
  • [20] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια
  • [21] (K) Ουάσινγκτον - 16η ετήσια διάσκεψη για την Κύπρο
  • [22] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Σερ Κίραν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Αμπράμοφ - Κυπριακό - Διμερείς σχέσεις - ΕΕ

    Η πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό θα πρέπει να προέρχεται άμεσα από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, τονίζει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, προσθέτοντας πως η αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών έχει ουσιαστικά ανεβάσει την ευθύνη όλων των ''παικτών'' του προβλήματος.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Αμπράμοφ αφού επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στην ανάγκη εξεύρεσης συνολικής, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού καθώς και στη θέση αρχής πως τον κύριο ρόλο στη διαδικασία έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δημιουργεί νέες συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος.

    ''Προτιθέμεθα και στη συνέχεια να συμβάλουμε πολύπλευρα στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την προώθηση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος τόσο στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο δικών μας επαφών με τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και με άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές'', τόνισε ο κ. Αμπράμοφ.

    [02] (Κ) Κύπρος - ΑΜΚΕ - Πρώτη στον πίνακα μεταλλίων

    Θριαμβευτική ήταν η χθεσινή τρίτη ημέρα για την Κύπρο στους ενδέκατους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που διεξάγονται στην Ανδόρα, κερδίζοντας οκτώ χρυσά, έντεκα αργυρά και πέντε χάλκινα.

    Η Κύπρος προηγείται στον πίνακα των μεταλλίων των ΑΜΚΕ, με 21 χρυσά, 18 αργυρά και 12 χάλκινα. Ακολουθεί η Ισλανδία με 17 χρυσά, 14 αργυρά και 16 χάλκινα και το Λουξεμβούργο με εννέα χρυσά, 11 αργυρά και 12 χάλκινα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση των επαφών του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στη Λευκωσία και οι δηλώσεις του για ''καλύτερη κατανόηση'' των θέσεων των πλευρών στο Κυπριακό, η ενίσχυση του κατοχικού στρατού και η συζήτηση στη Βουλή για τα γήπεδα γκολφ και για τα κίνητρα που προσφέρονται σε επιχειρηματίες προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται στις προτάσεις της ε/κ πλευράς για το σχέδιο Ανάν, όπως μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ και τις αντεγκλήσεις των βουλευτών στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής σχετικά με το αγροτικό ρεύμα.

    Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα με τίτλο «Γκόλφκεϊτ Αποκαλύψεις στη Βουλή» γράφει ότι "στο σκαμνί βρέθηκε χθες η κυβέρνηση κατηγορούμενη ότι αποφάσισε να χαρίσει απλόχερα κέρδη εκατομμυρίων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μάλιστα προσυνεννοημένα, μέσω των κινήτρων για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ». Αλλού γράφει ότι πέραν των δύο δις δολαρίων ήταν τα έσοδα των Τ/Κ τα τελευταία δύο χρόνια από την οικοδομική βιομηχανία στα κατεχόμενα. Για να αποφύγουν τα προβλήματα που δημιουργεί η ΕΕ οργώνουν τις αραβικές χώρες, πουλώντας γη, επαύλεις και τουριστικά διαμερίσματα σε Αραβες.

    Η «Μάχη» προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο «Απόπειρα φόνου Ταλάτ» και γράφει ότι σε "σαμποτάζ" πιθανόν να οφείλεται η βλάβη στο αεροπλάνο που θα μετέφερε την τ/κ αντιπροσωπεία στην Αγκυρα που στόχευε, κατά κύριο λόγο, στη δολοφονία του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέρουν πληροφορίες της «Μ». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη σε γεύμα που παρέθεσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου όπου ανέφερε ότι σταθερός στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι η επανένωση της Κύπρου, με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Νίπτω τα χείρας μας'' και γράφει ότι ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έριξε το μπαλάκι στις δύο πλευρές για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός θα λειτουργήσει πλέον ''ενθαρρυντικά'' αφήνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία κινήσεων στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Αλλού γράφει ''στον αέρα τα σημεία του Τάσσου'' και επικαλείται πληροφορίες από τα κατεχόμενα που προβάλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έσπρωξε το σχέδιο Ανάν σε μια γωνιά και προσπαθεί να δημιουργήσει με τους δικούς τους όρους μια φόρμουλα λύσης''.

    ''Η Σημερινή'' στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ''Λάδι στη φωτιά 'πυροβολούν' Τάσσο - Πρέντεργκαστ'' αναφέρει ότι τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου τις οποίες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κρίνει ως απαράδεκτες, ενώ ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δηλώνει ότι οι ανησυχίες και οι θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς είναι τώρα πιο κατανοητές. Αλλού γράφει ότι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου, προσθέτοντας πως περισσότεροι από 400 φίλοι των δύο κομμάτων (ΝΕΟ και ΕΥΡΩΔΗ) ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιο'' αναφέρεται εκ νέου στην αναβάθμιση του κατοχικού στρατού και προσθέτει πως καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει διατυπώσει διαπραγματευτικές θέσεις στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του σε Αθήνα και Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει 24 συνολικά μετάλλια στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που πραγματοποιούνται στην Ανδόρα, εκ των οποίων τα 8 χρυσά, 8 αργυρά και 5 χάλκινα, με τα πλείστα χρυσά στο στίβο. Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση.

    Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ντελίριο ετσιθελισμού» γράφει ότι για δεύτερη φορά οι βουλευτές του ΔΗΣΥ εμπόδισαν τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας του θέματος παροχής αγροτικού ρεύματος. Αλλού αναφέρεται σε ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στα πλαίσια του εξαμηνιαίου σεμιναρίου «Μέρες Μελέτης» που διοργάνωσε στην Κύπρο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου όπου επιβεβαιώνει την υποστήριξή της σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ, των συμφωνιών κορυφής και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο «Οι Ελληνες επιμένουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» γράφει ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος στη Γαλλία και Ολλανδία. Γράφει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης αλυσίδας "fast food" θα δοκιμάσει την άλλη εβδομάδα να σπάσει το δικό του ρεκόρ Γκίνες ετοιμάζοντας στις 11 Ιουνίου στη Γερμασόγεια το μεγαλύτερο γύρο στον κόσμο από κοτόπουλο. Αναμένεται ότι θα έχει βάρος 1.700 κιλά, ύψος 1,7 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' έχει τίτλο ''Καλύτερη κατανόηση'' και προβάλλει τις δηλώσεις του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, στις οποίες προέβη μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία ότι έχει πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των δύο πλευρών. Αλλού αναφέρεται στις βροχοπτώσεις της βδομάδας και γράφει ότι καθώς αξιολογούνται οι ζημιές που προκλήθηκαν, προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου θα υπάρξουν και άλλες μπόρες.

    Η εβδομαδιαία πολιτική και σατιρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' προβάλλει στο κύριο θέμα ''απόρρητη έκθεση Ερευνητικής Επιτροπής για ασύμφορες συμφωνίες'' αναφέροντας ότι αποκαλύπτει τη διαδικασία επιλογής διαφημιστικής εταιρείας για την προβολή και διαφήμιση των Κυπριακών Αερογραμών και της Hellas Jet στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι ''ο ΔΗΣΥ καταδικάστηκε για οφειλές 30.000 στις κοινωνικές ασφαλίσεις''.

    [04] (Κ) Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Τα επόμενα βήματα από πλευράς Τουρκίας συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, κατά τη χθεσινή συνεδρία έγινε μια αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και συζητήθηκαν τα βήματα που θα αναληφθούν στο μέλλον από τουρκικής πλευράς. Η σύσκεψη έγινε και ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ

    Οι ανησυχίες και οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι τώρα πιο κατανοητές από τα Ηνωμένα Εθνη παρά στο παρελθόν, σύμφωνα με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στο νησί και αναχωρεί για Αθήνα και Αγκυρα.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ακόμα πως είναι ρεαλιστής και όχι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, ενώ τόνισε με έμφαση ότι είναι οι δύο πλευρές που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των ΗΕ.

    Ο Σερ Κίραν είπε ότι κατά τις εδώ επαφές του τις τελευταίες τρεις μέρες είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετά άτομα και να ακούσει διάφορες απόψεις και στις δύο πλευρές.

    ''Στόχος της επίσκεψής στην Κύπρο ήταν ακριβώς αυτός - να ακούσω όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις με στόχο να κατανοήσω καλύτερα τις θέσεις και τις ανάγκες των μερών'', πρόσθεσε.

    Είπε πως μεταβαίνει για επαφές στην Αθήνα και μετά στην Αγκυρα ενώ στη συνέχεια θα ετοιμάσει έκθεση για την περιοδεία του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε ερώτηση εάν βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ο Σερ Κίραν σημείωσε πως δεν έχει ολοκληρώσει την περιοδεία του στις τρεις πρωτεύουσες και πρόσθεσε ''Προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής παρά αισιόδοξος ή απαισιόδοξος''.

    ''Το σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι επαφίεται στις δύο πλευρές βασικά να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Τα ΗΕ μπορούν να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλήξουμε σε μια διευθέτηση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές,'' υπογράμμισε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος ότι αυτά που έχει ακούσει από τις δύο πλευρές θα οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου, απάντησε: ''είμαι ικανοποιημένος γιατί κατανοώ καλύτερα τις θέσεις των δύο πλευρών από ότι όταν έφθασα και ευχαριστώ για αυτό''.

    Επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε ''βαρύγδουπες δηλώσεις, ιδιαίτερα πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής μου στην περιοχή''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως έχει τώρα μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη των θέσεων και των ανησυχιών και προσδοκιών των δύο πλευρών.

    ''Είμαι ρεαλιστής'', δήλωσε όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είναι πιο αισιόδοξος ή απαισιόδοξος.

    Στη συνάντηση Παπαδόπουλου-Πρέντεργκαστ, που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, συμμετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Από πλευράς ΗΕ, στη συνάντηση παρακάθησαν οι στενοί συνεργάτες του Αλβαρο ντε Σότο Ρόμπερντ Νταν και Λίζα Τζόους, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Σπίγκνιεβ Βλόσοβιτς.

    Εκπρόσωπος - Πρέντεργκαστ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ συγκεκριμένες και λεπτομερείς θέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Τόνισε, ταυτοχρόνως, ότι δεν υπάρχει μετακίνηση στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς, δηλαδή ότι δεν θα κατατεθούν οι διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων με τι ασχολείται ο κ. Πρέντεργκαστ κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η όλη διαδικασία καλύπτεται από πλήρη εμπιστευτικότητα. «Καθόλη τη διάρκεια των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων επί του Κυπριακού δεν είναι η πρώτη φορά που έχει επιβληθεί αυτός ο πέπλος εμπιστευτικότητας», είπε.

    «Ομως ο κυπριακός λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους τους, εκλέγει τον αρχηγό της κοινότητας και Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να χειριστούν τα θέματα όπως νομίζουν καλύτερα. Η εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού εκδηλώνεται με την εκλογή των ηγετών του», σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ίδιο έγινε και με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ''προέβη σε μυστικές συμφωνίες μέσα σε ένα πέπλο εμπιστευτικότητας και άγνοιας από όλους με τα γνωστά αποτελέσματα'', ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε, «σημειώνω την εισήγησή σας για πλήρη διαφάνεια. Δυστυχώς η συμφωνία για εμπιστευτικότητα πρέπει να τηρηθεί».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει μετακίνηση στις θέσεις του Προέδρου όταν ο ίδιος δήλωνε ότι δεν θα έδινε λεπτομερείς θέσεις στα ΗΕ και προχθές είπε ότι η ε/κ πλευρά έκανε λεπτομερείς και συγκεκριμένες εισηγήσεις, ο Εκπρόσωπος απάντησε «δεν νομίζω ότι υπάρχει μετακίνηση. Εκείνο το οποίο έλεγε πάντοτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι δεν θα καταθέσουμε τις διαπραγματευτικές μας θέσεις».

    «Ο Πρόεδρος έχει δώσει συγκεκριμένες και λεπτομερείς θέσεις της δικής μας πλευράς. Πέραν τούτο, ουδέν», πρόσθεσε.

    Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Τα επόμενα βήματα από πλευράς Τουρκίας συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, κατά τη χθεσινή συνεδρία έγινε μια αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και συζητήθηκαν τα βήματα που θα αναληφθούν στο μέλλον από τουρκικής πλευράς. Η σύσκεψη έγινε και ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

    Στη συνεδρία, που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, εκτός από τον κ. Ερντογάν, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ και ο ούτω καλούμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Παρόντες στη συνεδρία ήταν και ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Ντούλτζερ, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλί Τουγκάν και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οπλισμός - Πρέντεργκαστ - ΟΗΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη την ενίσχυση του κατοχικού στρατού με νέα οπλικά συστήματα την ίδια ώρα που βρίσκεται στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και διεξάγει επαφές διερευνώντας τις δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ διά της κανονικής οδού.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» το οποίο ανέφερε ότι η Αγκυρα ενισχύει τον κατοχικό στρατό μεταφέροντας νέα οπλικά συστήματα, όλα αμερικανικής κατασκευής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει δραστηριότητα στο λιμάνι της Αμμοχώστου αυτές τις ημέρες και γίνονται εκεί εκφορτώσεις οπλικών συστημάτων».

    Επιβεβαίωσε επίσης ότι ''υπάρχει δραστηριότητα στην περιοχή της θάλασσας της Αμμοχώστου, όπου αντικαθίστανται σημαδούρες από τουρκικά πολεμικά πλοία''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''άκατος της λιμενικής αστυνομίας στην περιοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις».

    Πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν σχετικές διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κατοχικός στρατός, είπε, «αναβαθμίζεται συνεχώς και τούτο δεν το θεωρώ φυσιολογικό, ενόψει μάλιστα και των προσπαθειών που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες για επανέναρξη διαδικασιών και διαπραγματεύσεων για την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων δεδομένων για ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσής του, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με τέτοιους όρους και συνθήκες, ώστε να υπάρχει κάποια βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα οδηγήσει σε θετική έκβαση.

    Είπε παράλληλα πως δεν υπάρχει συσχετισμός της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης την 3ην Οκτωβρίου με τη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

    ''Η σημερινή εποχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρυσή εποχή της Ελληνικής διπλωματίας, διότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ευρύτατη συναίνεση για τους μεγάλους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής'', υπογράμμισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι διαπιστώνεται συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στους κοινούς στόχους , όπως ''είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η επιδίωξη και επίτευξη μιας λύσης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ, αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και η εμπέδωση της σταθερότητας της ειρήνης, της συνεργασίας στα Βαλκάνια, όπως επίσης και η υποστήριξη προς όλες χώρες της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως ''σταθερός στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι η επανένωση της Κύπρου, με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ'', προσθέτοντας πως ''γίνονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσει η διαδικασία αναζητήσεως λύσεως του Κυπριακού με τέτοιους όρους και συνθήκες ώστε να έχουμε κάποια βεβαιότητα ότι θα μας οδηγήσει σε θετική έκβαση''.

    Ο κ. Μολυβιάτης είπε πως η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε στενότητα και με την κυπριακή πλευρά και με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις στην έδρα των ΗΕ.

    ''Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες για την επανέναρξη της διαδικασίας που να εγγυώνται στο μέτρο του δυνατού την επιτυχή έκβαση της νέας διαδικασίας'' είπε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ''κανείς δεν θέλει, και κανείς δεν θα μπορούσε να αντέξει μια νέα αποτυχία. Φροντίδα μας να δημιουργήσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα εγγυηθεί ότι η νέα διαδικασία θα έχει και ένα ευτυχές αποτέλεσμα''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ''είναι γενικώς αποδεκτή η θέση ότι η νέα διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση το σχέδιο Ανάν'' και μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αναζητούνται αλλαγές που θα το καταστήσουν αποδεκτό.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν συνδέεται με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Δεν υπάρχει προθεσμία για την έναρξη του διαλόγου (για το Κυπριακό), αντιθέτως η κυπριακή πλευρά επιμένει και έχει γίνει αποδεκτό από τα ΗΕ ότι η νέα αυτή διαδικασία δεν πρέπει να είναι κάτω από ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς. Επομένως δεν υπάρχει συσχετισμός της 3ης Οκτωβρίου με τη διαδικασία αναζητήσεως λύσης του Κυπριακού'' είπε.

    Σε ό,τι αφορά την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''οι πληροφορίες είναι ότι δεν θα βραδύνει η υπογραφή του'' και επανέλαβε πως ''όταν κανείς υπογράφει μια διεθνή συνθήκη, την υπογράφει για να την εφαρμόσει''.

    Παράλληλα ο κ. Μολυβιάτης είπε ότι ''αυτό που συζητείται να γίνει, κατά την υπογραφή ή μετά την υπογραφή, είναι ότι θα υπάρξει μια μονομερής δήλωση της τουρκικής πλευράς ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δεν σημαίνει για την Τουρκία και αναγνώριση της Κύπρου''.

    ''Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι μια μονομερής δήλωση της Τουρκίας, της οποίας η δεσμευτική δύναμη νομίζω ότι θα περιορίζεται στην Τουρκία'' , είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε ότι αν η Τουρκία στο τέλος των διαπραγματεύσεων πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που τις έχουν τεθεί από την ΕΕ, τότε δικαιούται να γίνει μέλος της.

    Αθήνα - Βαληνάκης - Παπανδρέου - Πρέντεργκαστ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στις 1100 το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο.

    Στις 1500, ο κ. Πρέντεργκαστ, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

    Την υποστήριξή της σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του κοινοτικού κεκτημένου, επανεβεβαίσε σε ψήφισμά της η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

    Η Ομάδα της Αριστεράς σε ψήφισμα της για το Κυπριακό που υιοθέτησε στα πλαίσια του εξαμηνιαίου Σεμιναρίου ''Μέρες Μελέτης'' που διοργάνωσε στην Κύπρο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2005, αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα και αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Τονίζει επίσης ότι η λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρου ή μέρους του νησιού με οποιοδήποτε άλλο κράτος, καθώς και οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

    Η Ομάδα της Αριστεράς θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    Θεωρεί ακόμα ότι ο κατάλληλος τρόπος για επίτευξη ειρηνικής, δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού εξακολουθούν να είναι οι ουσιαστικές διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Η Ομάδα της Αριστεράς προσδοκεί ότι μετά την πρόσφατη υποβολή των περιοχών ανησυχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Γραμματεία του ΟΗΕ θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη διευθέτηση.

    Θεωρεί ότι ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, καθώς και ο κανονισμός για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, που επιβάλλεται να εγκριθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την έξοδο από την οικονομική δυσπραγία και απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Θεωρεί τις προσπάθειες για απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων περιοχών και του έξω κόσμου χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας λανθασμένες και απαράδεκτες, αφού παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο, ενισχύουν τις χωριστικές τάσεις στο νησί και δημιουργούν δυναμική ντε φάκτο αναγνώρισης του παράνομου κράτους στα κατεχόμενα εδάφη.

    Η Ομάδα της Αριστεράς υποστηρίζει τη συμβιβαστική πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου για σκοπούς εξωτερικού εμπορίου, με παράλληλη επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

    Καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Ομάδα της Αριστεράς εκφράζει ανησυχία για την ραγδαία αναπτυσσόμενη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και για τη συνεχιζόμενη ροή εποίκων από την Τουρκία.

    Θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού και αποσκοπούν στο να προκαταλάβουν το περιεχόμενο της λύσης.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αυστραλός αντιπρόσωπος - Κυπριακό

    Η Αυστραλία ενδιαφέρεται έντονα για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται για πάρα πολύ χρονικό διάστημα, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Σιορτ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Ουάσιγκτον, Αθήνα, Αγκυρα, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Λευκωσία, είπε πως η Αυστραλία ενθαρρύνει όλα τα μέρη να κάνουν ότι μπορούν για να εξεύρουν μια λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων αυτή η λύση να επέλθει το συντομότερο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως η συνάντηση ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και πάρα πολύ εποικοδομητική, προσθέτοντας πως ''το ενδιαφέρον της Αυστραλίας είναι καλά γνωστό από παλιά και οι προσπάθειες να βοηθηθεί η Κύπρος στο να αποκαταστήσει την ενότητα αλλά και γενικότερα τη νομιμότητα''.

    Είπε πως ευχαρίστησε τον κ. Σιορτ εκ μέρους της πλευράς μας και για το ενδιαφέρον του παρελθόντος αλλά ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον του παρόντος.

    ''Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον μιας χώρας μέλους των ΗΕ, ιδιαίτερα που έχει μια σταθερότητα στις θέσεις και διατηρεί μια ουδετερότητα αλλά και ενδιαφέρεται για να εξευρεθεί μια λύση με βάση τα διεθνή δεδομένα, είναι πάρα πολύ σημαντική'', τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο κ. Σιορτ είπε πως βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του για να ενημερώσει για το ρόλο του ως αντιπρόσωπος της Αυστραλίας και απεσταλμένος για την Κύπρο.

    Ανέφερε πως η Αυστραλία ως σημαντικό μέλος των ΗΕ, ως μια χώρα που φιλοξενεί μια πολυπληθή κυπριακή κοινότητα και ως μια χώρα με ανελλιπή παρουσία για περισσότερα από 40 χρόνια στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο ενθαρρύνει όλα τα μέρη να κάνουν ότι μπορούν για την εξεύρεση μιας λύσης.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Παιδοβουλή''

    Απαράδεκτη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να εκμεταλλευθεί τα παιδιά για σκοπούς προπαγάνδας.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια του λεγόμενου δήμου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου που συγκρότησε ''παιδοβουλή'', η οποία απαρτίζεται από Ελληνόπουλα και Τουρκόπουλα του χωριού, με στόχο να πραγματοποιηθούν επισκέψεις των παιδιών στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε χώρες της ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι «η δική μας πλευρά δεν έχει καμία αντίρρηση στην δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την προώθηση ακριβώς των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της χώρας μας».

    Ομως, επεσήμανε, «εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε είναι η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης παιδιών για σκοπούς προπαγάνδας, και τούτο το θεωρούμε απαράδεκτο».

    ΕΕ - Σύνοδος Ιουνίου - Πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία υπέβαλε στις 31 Μαϊου στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) των κρατών μελών το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Στο κεφάλαιο του κειμένου που αφορά τη διεύρυνση, υπάρχουν δύο παράγραφοι (21 και 22), που αναφέρονται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στην πρώτη υπενθυμίζεται η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, ενώ στη δεύτερη γίνεται αναφορά στη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να λαμβάνει υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών (περιλαμβανομένης της Κύπρου).

    Ειδικότερα, στην αναφορά που γίνεται για την Τουρκία στο σχέδιο των συμπερασμάτων της λουξεμβουργιανής προεδρίας σημειώνεται ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004, που αφορούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005''.

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το πρωτόκολλο σχετικά με την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να λαμβάνει υπόψη την ένταξη των 10 νέων Κρατών μελών'' και χαιρετίζει ''τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας επί του κειμένου και αναμένει την υπογραφή του πρωτοκόλλου σύντομα»

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία διευκρινίζει στο προοίμιο ότι πρόκειται για το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων που υποβάλλει για συζήτηση, κάτι που σημαίνει ότι στη διάρκεια των συζητήσεων μπορεί να επέλθουν τροποποιήσεις.

    Στο κεφάλαιο της «Διεύρυνση» υπάρχουν τρεις παράγραφοι για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο για την Τουρκία και μια για την Κροατία, η οποία είναι κενή, και θα διαμορφωθεί αφού γίνει η πρώτη συζήτηση στην Coreper.

    Το σχέδιο των συμπερασμάτων δεν αναφέρεται στις δημοσιονομικές προοπτικές, δηλαδή στον καθορισμό των ιδίων πόρων της ΕΕ την περίοδο 2007-2013, διότι κι αυτό το κείμενο αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί την τελευταία στιγμή, δεδομένων των έντονων διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών.

    Εκπρόσωπος - Ευρωσύνταγμα - Ολλανδία

    Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και τονίζει ότι σέβεται πλήρως το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ολλανδικού λαού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση «εκφράζει την ελπίδα ότι ούτε αυτή η εξέλιξη θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

    «Πρέπει όλοι εταίροι να αναλύσουν λεπτομερώς τους λόγους αυτού του αρνητικού αποτελέσματος και τις συνέπειές του», σημείωσε.

    Το επικείμενο Συμβούλιο της ΕΕ στις 16 Ιουνίου αποτελεί μια πρώτη καλή ευκαιρία για το σκοπό αυτό, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    «Εχουμε σημειώσει τις δηλώσεις αρκετών ηγετών κρατών μελών της ΕΕ ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης με τις οποίες συμφωνούμε», πρόσθεσε.

    «Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο θα επιληφθεί του θέματος της επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στις 29 και 30 Ιουνίου», κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Νέες μικρές απώλειες σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις κυρίως από μετοχές της περιφέρειας και συγκεκριμένα από τις ξενοδοχειακές εταιρείες και τους επενδυτικούς οργανισμούς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 1.192,31 μονάδες. Μικρές ζημιές της τάξης του 0,32% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85 μονάδες. Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 400.000 λίρες με τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική να συγκεντρώνουν συνολικά το 61,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,23% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 399,88 μονάδες.

    ΑΜΚΕ - Κύπρος

    Θριαμβευτική ήταν η χθεσινή τρίτη ημέρα για την Κύπρο στους ενδέκατους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που διεξάγονται στην Ανδόρα, κερδίζοντας οκτώ χρυσά, έντεκα αργυρά και πέντε χάλκινα.

    Η Κύπρος προηγείται στον πίνακα των μεταλλίων των ΑΜΚΕ, με 21 χρυσά, 18 αργυρά και 12 χάλκινα. Ακολουθεί η Ισλανδία με 17 χρυσά, 14 αργυρά και 16 χάλκινα και το Λουξεμβούργο με εννέα χρυσά, 11 αργυρά και 12 χάλκινα.

    Το Μονακό εξασφάλισε συνολικά 24 μετάλλια, η Ανδόρα 17, το Σαν Μαρίνο 12, η Μάλτα 17 και το Λίχτενσταϊν 6.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό (1)

    Φανταστικά χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο που αναφέρονται σε προτάσεις που φέρεται να έχει επιδώσει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρο Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως τα δημοσιεύματα περιέχουν πολλές ανακρίβειες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εάν τα δημοσιεύματα αυτά εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα ώστε να δημιουργηθεί ένταση και προβλήματα στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει, όπως δεν το δέχεται και το 76% των Ελληνοκυπρίων.

    [07] (K) Αμπντουλάχ Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Η ε/κ πλευρά δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα γραπτώς τις θέσεις της στην τουρκική πλευρά αναφορικά με τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις, που μεταδόθηκαν από το CNN Turk, στο αεροδρόμιο «Εσένμπογα» της Αγκυρας πριν αναχωρήσει για την Αυστρία, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η στάση της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να μιλούμε για διορθωτικές κινήσεις στο θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ιδιαίτερα μάλιστα όταν αρκετές χώρες το έχουν ήδη εγκρίνει και πρόσθεσε πως το Ευρωσύνταγμα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ έντονα την Ευρωπαϊκή ενωση.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι είναι δύσκολο για ορισμένες χώρες που έχουν ήδη εγκρίνει το Ευρωσύνταγμα να εμπλακούν σε νέες διαδικασίες.

    Στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει με πρόσκληση του προεδρεύοντα της ΕΕ, Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκεν στα πλαίσια της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 16-17 Ιουνίου, 2005.

    [09] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - "Εμπάργκο" - Αρίντς

    Την άποψη ότι η άρση των λεγόμενων εμπάργκο κατά της τ/κ κοινότητας αποτελεί πλέον μια από τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα στην Αγκυρα ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος παρακάθησε χθες βράδυ σε σύσκεψη για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δημοσιεύματα τουρκικού Τύπου - Κυπριακό (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «φανταστικά» τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφορικά με τις προτάσεις που υποτίθεται ότι έχει υποβάλει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και πρόσθεσε πως αυτά «δεν είναι πλήρως ορθά» και ότι «περιέχουν πολλές ανακρίβειες».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως διερωτάται κάποιος εάν τα δημοσιεύματα αυτά δεν γίνονται σκόπιμα ώστε να προκαταλάβουν το κλίμα ή να δημιουργήσουν αντιθέσεις ανάμεσα στους Τ/Κ.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο

    Στόχος της μετάβασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και και των άλλων ηγετών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είναι η καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Ιουνίου, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνουν επίσης ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Ανδρέας Μολέσκης.

    [12] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Στις 9, τις 13 και τις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ασχοληθεί με το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και την ανανέωση της παραμονής της στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας του για τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα γίνει στις 9 του μηνός (πρωί, ώρα Νέας Υόρκης) ''ιδιαίτερη συνάντηση'' στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν στρατιωτικά και αστυνομικά αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στη συνέχεια θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών.

    Προηγουμένως, και μέχρι τις 7 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την έκθεσή του σχετικά με τη λειτουργία της δύναμης το τελευταίο εξάμηνο, στην οποία θα προβεί επίσης σε αξιολόγηση της αναδιοργάνωσης που έχει γίνει στη δομή και την αποστολή της.

    Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο ο κ. Ανάν θα συμπεριλάβει στην έκθεση αυτή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα στις επαφές του Βοηθού ΓΓ Κίραν Πρέντεργκαστ με τα μέρη κατά το τελευταίο διάστημα.

    Στις 13 του μηνός, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) σε επίσημη συνεδρία, στην οποία και θα κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπεται να έχει το απόγευμα (τοπική ώρα) ανεπίσημες διαβουλεύσεις, μετά τις οποίες αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [13] (Κ) Απεβίωσε ο Παναγιώτης Τουμαζής

    Ο πρώην Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Παναγιώτης Τουμαζής, από την Αμμόχωστο, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 1200 από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

    Ο Παναγιώτης Τουμαζής γεννήθηκε στον Αγιο Μέμνονα Αμμοχώστου το 1912. Ηταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια φοίτησε στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

    Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου ''Ανόρθωσις'' Αμμοχώστου και ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης και Προόδου Αμμοχώστου.

    Από το 1960 - 1970 διετέλεσε βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ρπιτροπής Προϋπολογισμού.

    Τον Ιούλιο 1970 διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας, θέση την οποίαν υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1972.

    Ηταν διευθυντής μεγάλης οικοδομικής επιχείρησης. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)  

    [14] (Κ) Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Gianfranco Fini θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή Δευτέρα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 4.45 το απόγευμα.

    Την ίδια ημέρα στις 5.45 θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 7.15 ο Ιταλός Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κατά κεφαλή ΑΕΠ - Κύπρος

    Το κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Κύπρο, εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ενιαίος τρόπος σύγκρισης του βιοτικού επιπέδου) ανήλθε στο 82% του μέσου κοινοτικού το 2004. Οι Κύπριοι ήταν πρώτοι σε αγοραστική δύναμη μεταξύ των νέων κρατών μελών, αλλά και της Πορτογαλίας.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 03/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5730               0,5764
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4668               0,4696
    Λίρα Αγγλίας              0,8482               0,8532
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 03/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 03/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4322            0,4356
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3525            0,3553
    Δολάριο Καναδά                  0,3739            0,3768
    Κορώνα Δανίας                   0,0769            0,0775
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0627            0,0632
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3730            0,3759
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  263.811,62
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,84    -0,19    235.753,91
    FTSE/CySE 20                           399,60    -0,07    140.427,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.198,20    -0,11    141.905,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.002,07    -0,77     29.438,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          987,08     0,32      6.372,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.190,75    -0,13    171.344,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.220,93     0,03     88.364,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    958,47     0,27      3.677,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            970,25    -1,72     67.866,58
    FTSE Med (02/6/2005)                 7.765,47     0,63
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Μικρές ζημιές, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,13%, κλείνοντας στις 1.190,75 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,19% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,84 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 263.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,07% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 399,6 μονάδες.

    [19] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Σερ Κίραν - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Γεννηματά.

    Ο Σερ Κίραν, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή ''είναι να πιάσω τον σφυγμό, να διαμορφώσω καλύτερη εικόνα για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές'' και σημείωσε πως αυτό που διαπίστωσε μέχρι τώρα είναι ότι ''υπάρχει σφυγμός".

    Επίσης, χαρακτήρισε πολύ καλές τις επαφές που είχε στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι ''η Ελλάδα είναι εξαιρετικός υποστηρικτής της διαδικασίας'' για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    [20] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια

    Ενα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στην κολύμβηση εξασφάλισε σήμερα το πρωί η Κύπρος στους 11ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ), που πραγματοποιούνται στην Ανδόρα.

    Το χρυσό εξασφάλισε η ομάδα των ανδρών στο 4Χ100 ελεύθερο. Η κυπριακή ομάδα με τους Παπαχρυσάνθου, Αρέστη, Σκουρίδη και Μπακτιάροφ τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2.29,28, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το όριο για τη συμμετοχή στους Μεσογειακούς αγώνες.

    Στα 4Χ100 γυναικών, η κυπριακή ομάδα με τις Στυλιανού, Χριστοφόρου, Αντωνιάδου και Παπαδοπούλου τερμάτισε στην τρίτη θέση με χρόνο 4.02.70.

    [21] (K) Ουάσινγκτον - 16η ετήσια διάσκεψη για την Κύπρο

    Με τη συμμετοχή πέραν των 100 ηγετών της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας των ΗΠΑ και Ελλήνων από όλο τον κόσμο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον η 16η ετήσια διάσκεψη για την Κύπρο που διοργανώνουν οι ομογενειακές οργανώσεις ΠΣΕΚΑ, ΣΑΕ, Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο και Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων.

    Ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων αναφέρει πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα συναντήσουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιοι για την αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    [22] (Κ) Αθήνα - Παπανδρέου - Σερ Κίραν - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα ότι "χωρίς πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, ούτε θα δούμε μια σύντομη λύση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπεύθυνο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ''χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, προγραμματισμός και στόχευση'' και επανέλαβε την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ ''να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 June 2005 - 17:49:23 UTC