Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ολλανδία - Δημοψήφισμα - Αντιδράσεις
  • [02] (Κ) Προς Συνδρομητές - Διακοπή λειτουργίας συστημάτων ΚΥΠΕ
  • [03] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Συνέντευξη - Ενας χρόνος ΕΕ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρέντεργκαστ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωσύνταγμα - Ολλανδία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οπλισμός - Πρέντεργκαστ - ΟΗΕ
  • [11] (Κ) Παραλίμνι - Κατοχικός στρατός - Σημαδούρες
  • [12] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Παιδοβουλή''
  • [14] (Κ) Ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αυστραλός αντιπρόσωπος - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Ευρωσύνταγμα - Λεττονία - Εγκριση
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [19] (Κ) Αγκυρα - Ολλανδός Πρεσβευτής - Πρωτόκολλο - Υπογραφή
  • [20] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Ιουνίου - Πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία
  • [21] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά (1)
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ (1)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ (2)
  • [24] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Παπανδρέου - Πρεντεργκαστ
  • [25] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά (2)

  • [01] (Κ) ΕΕ - Ολλανδία - Δημοψήφισμα - Αντιδράσεις

    Η χθεσινή απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος από τους Ολλανδούς, αυτή τη φορά (είχαν προηγηθεί οι Γάλλοι) δρομολογεί σοβαρές εξελίξεις στο εσωτερικό της Κοινότητας, δεδομένου ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες προβληματίζονται σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι η διαδικασία της επικύρωσης.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολλανδία, οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνωσης της Κοινότητας, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Γιουζέπ Μπορέλ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, επανέλαβαν τη δήλωση που έκαναν την περασμένη Κυριακή (μετά το δημοψήφισμα στη Γαλλία), δηλαδή ότι η διαδικασία επικύρωσης του συντάγματος πρέπει να συνεχιστεί.

    Στο πλαίσιο αυτό έκαναν έκληση σε όλα τα κράτη μέλη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλων (16-17 Ιουνίου), όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα καθορίζοντας την περαιτέρω πορεία.

    [02] (Κ) Προς Συνδρομητές - Διακοπή λειτουργίας συστημάτων ΚΥΠΕ

    Πληροφορούνται οι Συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι σήμερα, Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στις 1030 το πρωί, θα σημειωθεί διακοπή λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΚΥΠΕ για σκοπούς συντήρησης.

    Η διακοπή θα διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες.

    Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία.

    [03] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ θα έχει σήμερα το απόγευμα νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και το πρωί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέθεσε δείπνο στην κατοικία του προς τιμή του κ. Πρέντεργκαστ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για το Κυπριακό στο νησί, οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Κύπρου, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, ο συνεχιζόμενος σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τα προβλήματα υποδομής που δημιουργούνται όταν σημειώνονται νεροποντές στην Κύπρο, καθώς και η δημιουργία νέου κόμματος, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Η οικονομία σκοτώνει την υγεία μας'' γράφει ότι ο χρόνος απομάκρυνσης των πλακών αμιάντων θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα περιληφθεί (εάν συμπεριληφθεί), για το σκοπό αυτό, στους προϋπολογισμούς για τα έτη 2006 - 2007. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ παραδέχθηκε ότι το ''όχι'' των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού έχει αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Κυπριακού, καθώς και τη στάση τους έναντι των Ε/Κ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία έσπευσε να υποδεχθεί στα κατεχόμενα του Αμερικανούς βουλευτές που ήρθαν μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο '' 'Χρηματοδοτούμε' εχθρούς'' γράφει ότι Βρετανός μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος κατά καιρούς έχει προμηθεύσει και σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να προμηθεύει την Εθνική Φρουρά με κράνη και άλλο στρατιωτικό υλικό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων λιρών, είναι ένας από τους σφετεριστές ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε χθες το πράσινο φως στην πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των υπαλλήλων του δημοσίου στο 63ο έτος.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Σκάσε ... και κολύμπα'' γράφει ότι η ανυπαρξία υποδομής είναι ό,τι επέπλευσε της νεροποντής που μας έπνιξε όλες αυτές τις μέρες. Το πιστοποιούν οι ειδήμονες, οι εκατοντάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά η Πυροσβεστική για άντληση νερών, οι μπαζωμένες κοίτες των χειμάρρων, τα ανύπαρκτα συστήματα διοχέτευσης ομβρίων υδάτων. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό εμφανίζεται ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρένταργκαστ ο οποίος βρίσκεται στο νησί για επαφές.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πλημμυροπαθείς στο έλεος της αυθαιρεσίας'' γράφει ότι επί διήμερον η πρωτεύουσα και άλλες επαρχίες αντιμετώπισαν σοβαρές καταστάσεις πλημμυρών, που επαναλαμβάνονται κάθε φορά που ξεσπά βροχή ακόμα και ήπιας μορφής, προσθέτοντας ότι για τις πλημμύρες ευθύνονται μια σειρά λόγοι που έχουν σχέση με την πολεοδομική μας συμπεριφορά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από χθες το απόγευμα το Ευρωπαϊκό Κόμμα (συνένεωση Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, Νέων Οριζόντων και ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη) αποτελεί πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

    ''O Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μεταφέρουν νέο οπλισμό'' γράφει ότι η Αγκυρα ενισχύει τον κατοχικό στρατό μεταφέροντας νέα οπλικά συστήματα, όλα αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, σημειώνοντας ότι η μεταφορά γίνεται ενώ βρίσκεται στο νησί ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου κατήγγειλε ότι άρχισε η ανέγερση ξενοδοχείων στη Βοκολίδα πάνω σε χαλίτικη γη. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είπε ότι οι πωλήσεις ακινήτων στα κατεχόμενα κατά το 2005 μειώθηκαν κατά 50%.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Η Τουρκία πήρε πολλά'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει την απόφαση ότι μέσα από το σχέδιο Ανάν πήρε πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω από αυτά που δεν δικαιούται. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φράνσις Βουρτζ δήλωσε στο περιθώριο σεμιναρίου που διοργανώνεται στη Λεμεσό ότι η Τουρκία αποκλείεται να ενταχθεί στην ΕΕ ενόσω συνεχίζει την κατοχή στην Κύπρο και εφόσον δεν πληροί όλες τις δημοκρατικές απαιτήσεις που αφορούν όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο'' γράφει ότι η Ολλανδία απέρριψε χθες σε δημοψήφισμα την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, βυθίζοντας έτσι σε μεγαλύτερη κρίση την Ενωση και καταδικάζοντας μια Συνθήκη η οποία έχει ήδη απορριφθεί από τη Γαλλία. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά όλα τα μέσα τόσο εντός της Κύπρου όσο και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέρμα στην παράνομη ανάπτυξη ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, προτού τεθεί το όλο θέμα εκτός ελέγχου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρέντεργκαστ - Δείπνο με Πρόεδρο Παπαδόπουλο

    Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ παρακάθησε χθες βράδυ σε ανεπίσημο δείπνο το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην οικία του.

    Εξάλλου, ο Σερ Κίραν είχε συνάντηση τρεισήμισι ωρών στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όπου δήλωσε ότι ήρθε στην περιοχή για να κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και να αποφασίσει τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για να προωθήσουν λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ταλάτ είπε ότι είχαν εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα.

    ''Αναμένουμε την εμπλοκή του ΟΗΕ και τη βοήθειά του για να γίνουν βήματα προς λύση του Κυπριακού'', είπε.

    Ο Σερ Κίραν ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τον έχει στείλει στην περιοχή για να κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και να αποφασίσει τι μπορούν να κάνουν τα Ηνωμένα Εθνη για να προωθήσουν λύση.

    Στη συνέχεια, ο Σερ Κίραν επισκέφθηκε τα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κόμματος Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ευχήθηκε η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΟΗΕ να συμβάλει στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

    Πρόεδρος Βουλής - Κλόσον - Αμερικανοί βουλευτές

    Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών θα πρέπει να ακολουθούν τη διεθνή νομιμότητα, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον στην άφιξη των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις των Αμερικανών βουλευτών ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως «γίνεται μια προσπάθεια να δικαιωθεί μια παρανομία και μια διαστρέβλωση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Ερωτηθείς εξάλλου γύρω από τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς από την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργαστ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα πως «η ανταπόκριση της τ/κ πλευράς και της Αγκυρας να είναι τέτοια ώστε να κρίνει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου».

    Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επισκέψεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε χθες ότι απαιτείται από όλους σεβασμός των κανόνων που διέπουν τη διεθνή συμπεριφορά και επανέλαβε ότι επισκέψεις όπως αυτή που πραγματοποίησαν αυτή την βδομάδα στα κατεχόμενα Αμερικανοί βουλευτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι επισκέψεις αυτές αντιτίθενται και με το εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου, το οποίο οι ξένοι, είτε μένουν εδώ είτε επισκέπτονται, οφείλουν να σέβονται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία στην επίσκεψη των Αμερικανών βουλευτών μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι διεθνείς συμβάσεις οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο εσωτερικό αμερικανικό δίκαιο έχουν παραβιασθεί.

    Εκπρόσωπος - Γουίτφιλντ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Σε επιχείρηση παραπλάνησης και ηθελημένη παρανόηση έκανε λόγο χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή Εντ Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας του Κογκρέσου που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με την εντύπωση που απεκόμισε ο κ. Γουίτφιλντ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να ξεφορτωθεί όσο περισσότερους εποίκους μπορεί με σκοπό να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο ο Εκπρόσωπος είπε: ''έχει δίκαιο στο γεγονός ότι ναι νομίζουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εποίκων αποτελεί παραβίαση του δημογραφικού ιστού της Κύπρου, αποτελεί έγκλημα πολέμου και η αποχώρηση τους δικαιολογείται στη βάση των διεθνών κανόνων''.

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θέλει να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο μόνος του, ''απεναντίας έχει πολλές φορές επαναλάβει ότι δεσμεύεται να επιζητήσει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο προς όφελος όλων των πολιτών, των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου''.

    ''Από την άλλη όμως φυσικά η επιδιωκόμενη λύση δεν πρέπει να είναι λύση ομοσπονδίας με τους εποίκους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της κατεχόμενης περιοχής αλλά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Ηγεσία Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου

    Την πολύ μεγάλη συμβολή του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην υπεράσπιση και προώθηση των κυπριακών θέσεων στις ΗΠΑ, εξήρε χθες Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του AHI.

    Η αντιπροσωπεία του ΑΗΙ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ευγένιο Ρωσσίδη, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στον ρόλο του Ινστιτούτου στην υπεράσπιση και προώθηση των κυπριακών θέσεων στις ΗΠΑ, έφερε ως παράδειγμα την επεξήγηση των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης για το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο σχέδιο Ανάν, καθώς και την πρόσφατη κινητοποίηση του AHI στο θέμα της απευθείας επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ρωσσίδης είπε πως το AHI τάχθηκε κατά της επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η επίσκεψη, και σημείωσε ότι το AHI είχε ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν V, το οποίο έκρινε ως μη δημοκρατικό, μη λειτουργικό και μη εφαρμόσιμο σε ό,τι αφορά την οικονομική του πτυχή.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - ΕΣΕΠ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά - Ευρωσύνταγμα

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων δεδομένων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ και ο καθορισμός του περιεχομένου της στρατηγικής σχέσης των δύο πλευρών, εξετάστηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ.

    Επίσης στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά, υπό την προεδρία του κ. Μολυβιάτη, εξετάστηκαν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στη Γαλλία για το ευρωσύνταγμα, παρ΄ ότι δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ανακοίνωση ονόματος

    Σε ιδρυτικό και εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου οδεύει το Ευρωπαϊκό Κόμμα εφαρμόζοντας τη συμφωνία που υπεγράφη στις 24 Μαΐου από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και των Νέων Οριζόντων και του ανεξάρτητου βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη.

    Σε χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, πριν από την οποία άρχισε και η εγγραφή μελών στο Ευρωπαϊκό Κόμμα, στελέχη του νέου κόμματος παρουσίασαν την πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το νέο κόμμα θα ταχθεί στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου όταν θα παίρνει τις αποφάσεις που θα φράσσουν το δρόμο σε αυτούς που προσπαθούν να επαναφέρουν από την πίσω πόρτα το σχέδιο Ανάν, που καταδίκασε ο κυπριακός ελληνισμός.

    Χαρακτήρισε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος «ιστορική στιγμή, που επιβάλλει η ανάγκη».

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού που απουσίαζε λόγω εσπευσμένης μετάβασης του στην Αθήνα, σε σύντομο χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΝΕΟ Στράτος Παναγίδης, ανέφερε ότι αυτήν την ιστορική στιγμή αρχίζει μια νέα δημιουργική πορεία. Πρόσθεσε ότι το νέο κόμμα πορεύεται τον αγώνα τον καλό για την απελευθέρωση της Κύπρου, τη μεταρρύθμιση του κράτους και της κοινωνίας.

    Σημείωσε ότι από σήμερα δεν υπάρχει «το εμείς, αυτοί και άλλοι, υπάρχει μόνο το νέο Ευρωπαϊκό Κόμμα με το οποίο θα πορευτούμε από εδώ και πέρα». Πρόσθεσε ότι όλοι μαζί ενωμένοι «θα πετύχουμε να κερδίσουμε και Ευρωπαϊκό Κόμμα να γίνει το τέταρτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

    Ο κ. Παναγίδης επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με τους πέντε βουλευτές που θα έχει στις τάξεις του θα είναι τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι ''ξεκινούμε με συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι της πατρίδας μας» και πρόσθεσε ότι το νέο κόμμα μπορεί να συμβάλει ώστε να επέλθει η δικαίωση και η ευημερία όλων και μόνο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

    Επιτροπή Προσφύγων - ΥΠΕΣ- Ε/κ περιουσίες - Κατεχόμενα

    Η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η αύξηση της αξίας της γης σε όλη την Κύπρο είναι οι λόγοι που συνέβαλαν στην οικοδομική ανάπτυξη σε ε/κ περιουσίες και την πώληση τους σε ξένους, δήλωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Κατά τη συζήτηση της αυξανόμενης εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και των τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι εκτιμάται πως μετά τις συντονισμένες υπό το Υπουργείο Εξωτερικών ενέργειες της κυβέρνησης και της Βουλής, το 2005 μειώθηκαν στο 50% οι πράξεις πώλησης ε/κ περιουσιών σε σχέση με το 2004.

    Τόνισε ακόμα ότι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι ότι η πώληση των περιουσιών των Κυπρίων στους ξένους δεν συμφέρει ούτε τους Ε/Κ ούτε τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, μέρος της οποίας διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων ε/κ περιουσιών δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό αποτέλεσμα, εφόσον συνεχίζεται η καταλήστευση της γης στα κατεχόμενα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ορθά έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος να δώσει στα Ηνωμένα Εθνη «όχι μόνο τις περιοχές ανησυχίας της ε/κ πλευράς αλλά και τις λεπτομέρειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ερωτηθείς εάν οι εισηγήσεις που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ αφορούν θέματα διαδικασίας και ουσίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «εξ όσων δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά και για θέματα ουσίας».

    «Βεβαίως υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία εγείρονται», είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «μέσα από την κοινή διαβούλευση θα βρούμε τρόπους έτσι ώστε να μη δώσουμε την ευκαιρία να δώσουν ή χαρακτηρισμούς ή να μην αναλάβουν πρωτοβουλίες».

    Επιδίωξη της επίσκεψης των δέκα Αμερικανών βουλευτών στις ελεύθερες περιοχές ήταν «να ισοζυγίσουν τις αρνητικές εικόνες που εξέπεμψαν» οι τρεις Αμερικανοί βουλευτές που επισκέφθηκαν παράνομα τα κατεχόμενα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ώστε οι ΗΠΑ «να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Δηλώσεις Γουίτφιλντ

    ''Μνημείο θρασύτητας, παραμόρφωσης της αλήθειας και περιφρόνησης κάθε αρχής διεθνούς δικαίου'' αποτελούν οι δηλώσεις του Αμερικανού βουλευτή Γουίτφιλντ που επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα επικεφαλής Αμερικανών βουλευτών, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Οι ισχυρισμοί του Αμερικανού βουλευτή είναι εξωφρενικοί και τερατώδεις όταν δηλώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί, κατά την έκφρασή του, να ξεφορτωθεί τους εποίκους με σκοπό να διοικεί ολόκληρη την Κύπρο'', αναφέρει ο κ. Ομήρου.

    Σημειώνει πως οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τον παλιό κακό εαυτό τους για τον οποίον υποβλήθηκαν σε αυτοκριτική αναγνωρίζοντας λάθη και ευθύνες.

    Πρόεδρος Βουλής - Μέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς

    Τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ πλευρά να πει όχι στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 αλλά και την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την έναρξη των εργασιών «Μέρες Μελέτης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς», στη Λεμεσό.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως «το σχέδιο Ανάν, πάνω στο οποίο υποχρεώθηκε ο κυπριακός λαός να τοποθετηθεί πέρσι τον Απρίλιο, είναι ένα σχέδιο που αν το κρίνει κανένας στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση αυστηρά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν θα έπρεπε να το συζητήσει».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς Φράνσις Βουρτς αναφέρθηκε στη σημασία του ''όχι'' των Γάλλων στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη, σημειώνοντας πως οι πολίτες ξαναβρήκαν σημεία αναφοράς στην Αριστερά και εναντιώθηκαν στο νεοφιλελεύθερο σύστημα, ζητώντας μια κοινωνική Ευρώπη.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) Kiranc Eliacik ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα που θα πρέπει να σχετιστεί με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αφού, όπως υποστήριξε, είτε ενταχθεί η Τουρκία είτε όχι, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί.

    Είπε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθούν νέοι οδοί διαπραγμάτευσης και ότι επιθυμία του κόμματός του είναι μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει κανένας ξένος στρατός στην Κύπρο, ούτε ελληνικός, ούτε τουρκικός ούτε και οι Βρετανικές Βάσεις.

    Ο εκπρόσωπος του κουρδικού κόμματος DEHAP Fayik Yagizay είπε πως τα δυο μεγάλα θέματα που θα κρίνουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι το Κυπριακό και το Κουρδικό.

    «Αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού με βάση την επιθυμία του κυπριακού λαού», είπε ο κ. Yagizay.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκλογικό μέτρο

    Θα συνεχιστεί η διαβούλευση των τεσσάρων κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ σε σχέση με το εκλογικό μέτρο, εφόσον το ΔΗΚΟ δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση για το θέμα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ερωτηθείς για την απόφαση που έλαβε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για το εκλογικό μέτρο, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Είμαστε σε διαβούλευση τα τέσσερα κόμματα. Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμεθα εφόσον ακόμη δεν είναι η τελική απόφαση από πλευράς του ΔΗΚΟ».

    Υπουργός Οικονομικών - Οριο αφυπηρέτησης

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των υπαλλήλων του δημοσίου στο 63ο έτος.

    ''Με βάση τα όσα είχαμε μιλήσει με τους κοινωνικούς εταίρους στις προηγούμενες 3-4 μέρες διαμορφώθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών. Γι αυτή την πρόταση, όπως είχαμε συμφωνήσει με τους κοινωνικούς εταίρους, θα τους ενημερώσω και θα μιλήσω μαζί τους'', είπε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μετά τη συνεδρία του Σώματος.

    Οπως ανέφερε, οι γενικές πτυχές της πρότασης αυτής είναι ''αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο, εφαρμογή τον Ιούλιο του 2007 και η σταδιακή μετάβαση στο 63ο''.

    Ανέφερε ακόμη ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση άλλης συγκεκριμένης πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα τροποποιεί τις υφιστάμενες νομοθεσίες, το νόμο περί Συντάξεων και το νόμο περί Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι θα επιδιωχθεί αυτή την εβδομάδα νέος κύκλος επαφών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να τους ενημερώσει για το θέμα.

    ΕΕ - Ανεργία - Aπρίλιος - Κύπρος

    Στο 4,8% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Απρίλιο έναντι 5,1% που ήταν το Μάρτιο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9%. Η Κύπρος είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ στους άνδρες είχε την καλύτερη επίδοση στην Κοινότητα μαζί με το Λουξεμβούργο.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%), το Λουξεμβούργο (4,6%) και η Αυστρία (4,6%) και η Κύπρος (4,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,9%) και στη Σλοβακία (15,6%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Απρίλιο 3,9% έναντι 4,2% το Μάρτιο. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με το Λουξεμβούργο (3,8%). Ακολούθησε η Αυστρία με 4,0%. Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 6,3% στο 5,9% το Μάρτιο.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 10,1%. Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία, την Αυστρία και την Ιρλανδία.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ευθυμίου

    Η χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ) και η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων στην γεωργία, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμης Ευθυμίου, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα του κανονισμού που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ, ο κ. Ευθυμίου ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έργο που εκτέλεσε μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε σε δυο εναπομείναντες εκκρεμότητες που ενδιαφέρουν την Κύπρο. Η μία αφορά τη διατήρηση σε 24 αντί 36 μήνες του κριτικού διαστήματος που θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προβεί σε εκκαθάριση των λογαριασμών που θα της υποβάλουν οι Οργανισμοί Πληρωμών, και η άλλη εκκρεμότητα το χειρισμό περιπτώσεων μη επανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά είχαν εγερθεί και από άλλα κράτη και ότι τελικά η Επιτροπή αποδέχτηκε συμβιβαστικές ρυθμίσεις που προτάθηκαν από την Προεδρία.

    Ευρωβουλή - Κατεχόμενα - Συζήτηση

    Το θέμα των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ψευδοκράτος αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση των αρχηγών των Πολιτικών Ομάδων, τη γνωστή και ως Διάσκεψη των Προέδρων, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το θέμα βρίσκεται πέμπτο στην ημερήσια διάταξη της εν λόγω συνεδρίασης, ενώ η συζήτηση θα γίνει με βάση μια παλαιά έκθεση των Γενικών Διευθυντών Κ. Welle και D. Nickel, η οποία συντάχθηκε στις 22 Ιουλίου 2004 και παραδόθηκε στο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου J. Priestley.

    Ελληνική Τράπεζα - Γενική Συνέλευση - Εκλογή ΔΣ

    Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου εκλέγηκε χθες βράδυ από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Τράπεζας Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας σε αντικατάσταση του αποχωρούντα Προέδρου της εταιρείας Πάνου Γαλανού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, Αντιπρόεδρος του ΔΣ εκλέγηκε ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    Εξάλλου, η 31η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας εξέλεξε, χωρίς ανθυποψήφιους, τέσσερα νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

    Τα νέα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΔΣ Πιερή Θεοδώρου προτάθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, είναι οι Σωτήρης Καλλής, Χαράλαμπος Παναγιώτου, Ιωάννης Χαριλάου και Γεώργιος Παύλου, οι οποίοι αντικαθιστούν τους αποχωρούντες Πάνο Γαλανό (Πρόεδρο ΔΣ), Γεώργιο Λυκούργο και Χρυσόστομο Θεοκλή, καθώς και τον παραιτηθέντα Αντιπρόεδρο του ΔΣ στις 9 Μαρτίου 2005 Κωνσταντίνο Λοϊζίδη.

    Επίσης η Γενική Συνέλευση επανεξέλεξε τους Ανδρέα Παναγιώτου και Δημήτρη Ηλιάδη σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε το μήνα Ιούνιο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς η χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση μικρές απώλειες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στις 1.194,88 μονάδες. Μικρές ζημιές της τάξης του 0,29% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,27 μονάδες. Στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 437.000 λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,61% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 400,82 μονάδες.

    ΑΜΚΕ - Κύπρος - Μετάλλια

    Δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια εξασφάλισε χθες η Κύπρος στο πλαίσιο των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης.

    Μετά και τη χθεσινή μέρα η Κύπρος είναι πρώτη στην γενική κατάταξη με 13 χρυσά, 7 αργυρά και 6 χάλκινα.

    Το πρώτο χρυσό πέτυχε η Μαρία Παπαδοπούλου στα 100 μέτρα πεταλούδα και το δεύτερο η ομάδα της σκυταλοδρομίας κολύμβησης 4 Χ 200 στο ελεύθερο ανδρών.

    Το αργυρό μετάλλιο προέρχεται επίσης από την κολύμβηση και το κέρδισε η Αναστασία Χριστοφόρου στα 100 μέτρα πρόσθιο.

    Τα χάλκινα μετάλλια ήλθαν από την επιτραπέζια αντισφαίριση γυναικών στο ομαδικό και από τον Φοίβο Λουκανάρη στην κολύμβηση στα 100 μέτρα ύπτιο.

    [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Συνέντευξη - Ενας χρόνος ΕΕ

    Η νοοτροπία της Κύπρου ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη γεωργία και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχει αλλάξει ριζικά με την ένταξη της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους πλήρους συμμετοχής της Κύπρου στην Ενωση.

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος δεν έδινε τη δέουσα σημασία στο περιβάλλον αλλά μετά την ένταξη και για πρώτη φορά ετοιμάζει ένα στρατηγικό σχέδιο για το περιβάλλον για τα έτη 2006 - 2010, το οποίο αποτελείται από σαφή χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρέντεργκαστ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει στο Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ συγκεκριμένες και λεπτομερείς θέσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Τόνισε, ταυτοχρόνως, ότι δεν υπάρχει μετακίνηση στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς, δηλαδή ότι δεν θα κατατεθούν οι διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωσύνταγμα - Ολλανδία

    Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και τονίζει ότι σέβεται πλήρως το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του ολλανδικού λαού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση «εκφράζει την ελπίδα ότι ούτε αυτή η εξέλιξη θα καθυστερήσει τα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 02/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5734               0,5768
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4676               0,4704
    Λίρα Αγγλίας              0,8484               0,8534
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 02/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 02/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4311            0,4345
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3511            0,3539
    Δολάριο Καναδά                  0,3740            0,3669
    Κορώνα Δανίας                   0,0770            0,0776
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0626            0,0631
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3733            0,3762
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Οπλισμός - Πρέντεργκαστ - ΟΗΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θεωρεί φυσιολογική εξέλιξη την ενίσχυση του κατοχικού στρατού με νέα οπλικά συστήματα την ίδια ώρα που βρίσκεται στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ και διεξάγει επαφές διερευνώντας τις δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ διά της κανονικής οδού.

    [11] (Κ) Παραλίμνι - Κατοχικός στρατός - Σημαδούρες

    Σε αντικατάσταση των σημαδούρων στη θαλάσσια περιοχή Κάπαρη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου προχώρησαν σήμερα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννος Πατσαλίδης ανέφερε ότι γύρω στις 8.30 το πρωί ξεκίνησαν «από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου μια φραγματοθετίδα τύπου P 306 και μια ακτοφυλακίδα, με προορισμό την περιοχή Κάπαρη όπου αντικαθιστούν παλιές σημαδούρες.

    [12] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ταλάτ - Συνάντηση

    Συνάντηση δύο ωρών είχε στα κατεχόμενα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Παιδοβουλή''

    Απαράδεκτη θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να εκμεταλλευθεί τα παιδιά για σκοπούς προπαγάνδας.

    Σχολιάζοντας την ενέργεια του λεγόμενου δήμου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου που συγκρότησε ''παιδοβουλή'', η οποία απαρτίζεται από Ελληνόπουλα και Τουρκόπουλα του χωριού, με στόχο να πραγματοποιηθούν επισκέψεις των παιδιών στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε χώρες της ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι «η δική μας πλευρά δεν έχει καμία αντίρρηση στην δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την προώθηση ακριβώς των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της χώρας μας».

    [14] (Κ) Ομάδα Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

    Την υποστήριξή της σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση του διεθνούς δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του κοινοτικού κεκτημένου, επανεβεβαίσε σε ψήφισμά της η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

    Η Ομάδα της Αριστεράς σε ψήφισμα της για το Κυπριακό που υιοθέτησε στα πλαίσια του εξαμηνιαίου Σεμιναρίου ''Μέρες Μελέτης'' που διοργάνωσε στην Κύπρο από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2005, αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα και αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  400.999,12
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,00    -0,32    389.576,71
    FTSE/CySE 20                           399,88    -0,23    322.108,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.199,52    -0,22    318.149,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.009,84     0,06      5.271,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          983,92    -1,93     13.109,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.192,31    -0,22    323.421,34
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.220,57    -0,23    277.240,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    955,88     1,93        342,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            987,21    -0,69     61.263,17
    FTSE Med (01/6/2005)                 7.716,83     0,50
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αυστραλός αντιπρόσωπος - Κυπριακό

    Η Αυστραλία ενδιαφέρεται έντονα για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται για πάρα πολύ χρονικό διάστημα, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Σιορτ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Ουάσιγκτον, Αθήνα, Αγκυρα, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Λευκωσία, είπε πως η Αυστραλία ενθαρρύνει όλα τα μέρη να κάνουν ότι μπορούν για να εξεύρουν μια λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων αυτή η λύση να επέλθει το συντομότερο.

    [17] (Κ) Ευρωσύνταγμα - Λεττονία - Εγκριση

    Το κοινοβούλιο της Λεττονίας ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στέλνοντας κατά τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας ένα σαφές μήνυμα από τη νέα Ευρώπη προς την παλιά, ότι η διαδικασία επικύρωσης του συντάγματος πρέπει να συνεχιστεί.

    Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, 71 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νέας συνθήκης, πέντε τάχθηκαν εναντίον και έξι απείχαν της ψηφοφορίας.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Νέες μικρές απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις κυρίως από μετοχές της περιφέρειας και συγκεκριμένα από τις ξενοδοχειακές εταιρείες και τους επενδυτικούς οργανισμούς. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 1.192,31 μονάδες. Μικρές ζημιές της τάξης του 0,32% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85 μονάδες. Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 400.000 λίρες με τις τράπεζες Κύπρου και Ελληνική να συγκεντρώνουν συνολικά το 61,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρή πτώση της τάξης του 0,23% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 399,88 μονάδες.

    [19] (Κ) Αγκυρα - Ολλανδός Πρεσβευτής - Πρωτόκολλο - Υπογραφή

    Ο Πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Αγκυρα Sjoerd Gogses δήλωσε ότι το επιπρόσθετο πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη της ΕΕ είναι πιθανόν να υπογραφεί στις 15 Ιουλίου 2005.

    [20] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Ιουνίου - Πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία

    Η λουξεμβουργιανή προεδρία υπέβαλε στις 31 Μαϊου στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) των κρατών μελών το πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων της προσεχούς Συνόδου Κορυφής στις 16 και 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

    Στο κεφάλαιο του κειμένου που αφορά τη διεύρυνση, υπάρχουν δύο παράγραφοι (21 και 22), που αναφέρονται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στην πρώτη υπενθυμίζεται η απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, ενώ στη δεύτερη γίνεται αναφορά στη δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας, ώστε να λαμβάνει υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών (περιλαμβανομένης της Κύπρου).

    [21] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά (1)

    ''Σταθερός στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι η επανένωση της Κύπρου, με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ'', επανέλαβε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι ''γίνονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσει η διαδικασία αναζητήσεως λύσεως του Κυπριακού με τέτοιους όρους και συνθήκες ώστε να έχουμε κάποια βεβαιότητα ότι θα μας οδηγήσει σε θετική έκβαση''.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ (1)

    Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τόνισε σήμερα ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο είναι αυτές που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ τα ΗΕ μπορούν να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, πριν αναχωρήσει από το νησί, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ακόμα πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ (2)

    Οι ανησυχίες και οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι τώρα πιο κατανοητές από τα Ηνωμένα Εθνη παρά στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στο νησί και αναχωρεί για Αθήνα και Αγκυρα.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ακόμα πως είναι ρεαλιστής και όχι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, ενώ τόνισε με έμφαση ότι είναι οι δύο πλευρές που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των ΗΕ.

    [24] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Παπανδρέου - Πρεντεργκαστ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης της διαδικασίας επίλυσης του προβλήματος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο στις 1100 το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κύπρο.

    [25] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά (2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων δεδομένων για ενδεχόμενη επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσής του, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Μολυβιάτης είπε πως καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για να ξαναρχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με τέτοιους όρους και συνθήκες ώστε να υπάρχει κάποια βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα οδηγήσει σε θετική έκβαση.

    Είπε παράλληλα πως δεν υπάρχει συσχετισμός της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης την 3ην Οκτωβρίου με τη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 2 June 2005 - 17:49:23 UTC