Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [05] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Αφιξη
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέντεργκαστ - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Υπουργός Υγείας - Λουξεμβούργο
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Ματσάκης - Πολωνία - Συνέδριο
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Νομοθετικής Συνέλευσης Andhra Pradesh - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Κλεάνθους - Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρουμανικής πρεσβείας
  • [19] (Κ) Λιμάνι Λεμεσού - Επίσκεψη Ευρωβουλευτών Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [20] (Κ) ΕΕ - Σύνταγμα - Ολλανδία - Δημοψήφισμα
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί Βουλευτές - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ
  • [23] (K) Αστυνομία - Κλειστοί δρόμοι

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ

    Με συνομιλίες που θα έχει στις 9:30 σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τις διερευνητικές του επαφές στην Κύπρο για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους στο δημοψήφισμα της Κυριακής και οι προεκτάσεις και αντιδράσεις που προκάλεσε το ''Οχι'' κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, η παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, και η τοποθέτηση σφραγίδας του ψευδοκράτους σε διαβατήρια Ε/Κ από τις κατοχικές αρχές.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πανικός σ' όλη την Ευρώπη'' γράφει ότι η επομένη του γαλλικού δημοψηφίσματος βρίσκει την ΕΕ να προσπαθεί να αναζητήσει τις συνέπειες αυτής της αρνητικής, για το μέλλον της, εξέλιξης. Γράφει, επίσης, ότι δεν ήρθε μόνο για να ακούσει τα μέρη και να πάρει τον παλμό τους, αλλά στόχος του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ είναι να καταστήσει σαφές προς Ε/Κ και Τ/Κ ότι το βάρος της ευθύνης για επανέναρξη των συνομιλιών βαραίνει τους ίδιους, καθιστώντας έτσι σαφές και το τι αναμένει να ακούσει ο Κόφι Ανάν.

    Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Καλωσόρισμα από Κλόσον'' γράφει ότι προκλητικοί εμφανίστηκαν χθες με την παράνομη άφιξή τους στα κατεχόμενα οι τρεις Αμερικανοί βουλευτές, ενώ οι Τούρκοι τους υποδέχθηκαν με συνθήματα μίσους εναντίον των Ε/Κ. Γράφει, επίσης, ότι η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους προκαλεί πονοκέφαλους στους ηγέτες της ΕΕ, ενώ οι αρνητικές προεκτάσεις του αποτελέσματος του γαλλικού δημοψηφίσματος αγγίζουν άμεσα και την πορεία λύσης του Κυπριακού, αφού συνδέεται άμεσα με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Με το βλέμμα στο κεΝΟΝ'' γράφει ότι το γαλλικό ''Non'' της Κυριακής έφερε τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τα κράτη μέλη να αναζητούν τη διέξοδο και την Αγκυρα να αισθάνεται ήδη τους κραδασμούς, σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό έφθασε στην Κύπρο ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ για να διερευνήσει την πιθανότητα επανάληψης συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι περίοδο μαχών μεταξύ των μετόχων και των διοικητικών της συμβούλων με τελικό στόχο τον έλεγχο του ιδρύματος διέρχεται η Ελληνική Τράπεζα.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο '''Το Σχέδιο Β' μετά το γαλλικό ΟΧΙ'', γράφει ότι η ΕΕ είναι προβληματισμένη μετά το γαλλικό ''Οχι'' στο Ευρωσύνταγμα, σημειώνοντας ότι το πάγωμα του Συντάγματος αφήνει εν ενεργεία τη Συνθήκη της Νίκαιας μέχρι το 2007 και τότε αρχίζουν και τα προβλήματα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς να προβλέπεται η ένταξή της. Γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανανέωσε τις επιθέσεις της κατά του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον, τον οποίο θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από εχθρικές ενέργειες εναντίον της.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αμερικανική τρικλοποδιά'' γράφει ότι η αποστολή του Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην περιοχή πραγματοποιείται υπό το βάρος της παράνομης επίσκεψης Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για τις επαφές του, αλλά η παρουσία Αμερικανών επισήμων στα κατεχόμενα προκαλεί εντάσεις και καχυποψία. Γράφει, επίσης, ότι οι κατοχικές αρχές προχώρησαν προχθές στην τοποθέτηση σφραγίδας του ψευδοκράτους σε τρία διαβατήρια Ε/Κ που εξέρχονταν από τα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ξεκάθαρο μήνυμα'' αναφέρεται στην απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και σημειώνει ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την έκβαση του δημοψηφίσματος και συγχαίρει τις δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας για τον καθοριστικό τους ρόλο. Γράφει, επίσης, ότι ανακατατάξεις στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας αναμένονται με την αφυπηρέτηση του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους, ο οποίος αφυπηρετεί την ερχόμενη Παρασκευή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Και τώρα τι;'' γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ προσπάθησε χθες να περιορίσει τη ζημιά από την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τους Γάλλους, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ δίνουν μάχη να κρατήσουν ζωντανό το νέο χάρτη. Γράφει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Συγγενών κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι ενήργησε με μυστικότητα για να κλείσει το Ογκολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ώστε να αγοράσει υπηρεσίες από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ

    Με συνομιλίες που θα έχει στις 9:30 σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ τις διερευνητικές του επαφές στην Κύπρο για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ, που έφθασε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, θα έχει επίσης συναντήσεις σήμερα και αύριο με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους πολιτικούς και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Αθήνα και Αγκυρα για συνομιλίες με την ελλαδική και την τουρκική κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Πρέντεργκαστ ανέφερε ότι ''μόνο με εποικοδομητικές προσπάθειες των ίδιων των μερών υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πρόοδος και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις γύρω από τις δυσκολίες στην επίτευξη προόδου''.

    Οπως είπε η επίσκεψή του αποστολή του αποτελεί συνέχεια της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με στόχο ''να πιάσω τον παλμό στο νησί και την περιοχή μετά από μια περίοδο περισυλλογής από όλες τις πλευρές που ακολούθησε το δημοψήφισμα''.

    ''Τα ΗΕ σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ως εκ τούτου βρίσκομαι εδώ κατ αρχήν για να ακούσω τις δύο πλευρές. Γνωρίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι διατηρούν κάποιες ανησυχίες για το σχέδιο Ανάν και για μια σειρά εξελίξεων. Γνωρίζουμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι τρέφουν κάποιες ανησυχίες για κάποιες εξελίξεις'', είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη με το απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, ο κ. Πρέντεργκαστ είπε ότι έγινε μια λεπτομερής και χρήσιμη ανταλλαγή κατά την οποία και οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά.

    ''Είμαι εδώ για να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα με όλα τα μέρη. Είμαι εδώ επίσης για να υπογραμμίσω τις ευθύνες που αναλογούν στις πλευρές στην συνολική διευθέτηση που αναζητείται. Μίλησα για το θέμα αυτό με την ε/κ αποστολή στη Νέα Υόρκη και θα το τονίσω και με όλους τους συνομιλητές μου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δηλώσεις όταν ολοκληρωθεί η επίσκεψή του στην Κύπρο γιατί θα βρίσκεται μόνο στο μέσο των διαβουλεύσεων του εφόσον θα ακολουθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα και ασφαλώς η έκθεσή των γεγονότων στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς πότε αναμένει επανέναρξη του διαλόγου του Κυπριακού, ο κ. Πρέντεργκαστ είπε ''το σχέδιο είναι να πιάσουμε τον παλμό, να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος. Συνεπώς δεν είναι θέμα καθορισμού ημερομηνίας αλλά να δούμε κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις''.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ

    Η επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο αποτελεί συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Η κάθοδος του κ. Πρέντεργκαστ είναι η συνέχεια των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη, διερευνητικής μορφής, θα υποβάλει έκθεση στο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από τις συναντήσεις του εδώ, στην Αθήνα και την Αγκυρα, ο οποίος θα λάβει τις αποφάσεις όσον αφορά την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριαακού'', είπε όταν ρωτήθηκε για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από αυτή την επίσκεψη.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανοί Βουλευτές - Παράνομη επίσκεψη

    Η κυβέρνηση θεωρεί ''ανοχή ή αποδοχή της παρανομίας'' την παρουσία του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον στα κατεχόμενα για να υποδεχθεί ομάδα Αμερικανών βουλευτών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως εάν οι Αμερικανοί βουλευτές που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα ζητήσουν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, θα τους επιτραπεί η είσοδος.

    Εξάλλου, αναφορικά με τους δέκα Αμερικανούς βουλευτές που φθάνουν σήμερα μέσω του νόμιμου αεροδρομίου της Λάρνακας, είπε πως θα έχουν σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες και θα γίνουν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για μετάβαση των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, εάν το επιθυμούν.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης των ελεύθερων περιοχών από τους Αμερικανούς βουλευτές που ήρθαν στο νησί μέσω κατεχομένων, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήταν σωστό ''διπλωματικά'' να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

    Εκπρόσωπος - Γαλλικό δημοψήφισμα - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από το γαλλικό λαό και ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως είναι αβέβαιο κατά πόσο το γαλλικό όχι θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως η απόφαση των 25 είναι να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα στις 3 Οκτωβρίου.

    Εκπρόσωπος - Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τις προτάσεις που προβάλλει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την ελεύθερη διακίνηση των εποίκων σε ολόκληρη των επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ούτε νομικά ούτε λογικά μπορεί να τεθεί εκ νέου το σχέδιο Ανάν, ως έχει, σε δημοψήφισμα.

    Αναφορικά με την τοποθέτηση Γκιουλ για επαναφορά του σχεδίου Ανάν σε δημοψήφισμα, είπε πως ''ούτε πολιτικά ούτε λογικά είναι δυνατό '' να γίνει, ενώ για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, ανέφερε πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση.

    Εκπρόσωπος - ΔΕΑ - Θέμα Αγνοουμένων

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη δημιουργία εργαστηρίου στην πράσινη γραμμή, για επεξεργασία λειψάνων που ενδεχομένως να εκταφούν, εάν αυτό θα αφορά τεχνικές διευθετήσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    ''Είναι δεδομένη η θέση της Ελλάδας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με στόχο την επανένωση του νησιού'' δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό με αφορμή την επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα οδηγεί σε άνοιγμα του διαλόγου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι ''η όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται αυτή την περίοδο, πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξουν τα εχέγγυα για την επιτυχή αυτή τη φορά κατάληξη, όποιας προσπάθειας ενδέχεται να ξεκινήσει μετά από την κινητικότητα που παρατηρείται''.

    Ο κ. Ρουσόπουλος εκτίμησε ότι ''τώρα βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προετοιμασίας'', ενώ χαρακτήρισε ''θετικό να υπάρχει αυτή η συζήτηση''. ''Ελπίζω να προχωρήσουμε με βάση τα όσα είπα προηγουμένως'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίσκεψη Πρέντεργκαστ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αναμένει όπως οι επαφές του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο τρίγωνο Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για επανάληψη του διαλόγου στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Σερ Κίραν είπε ότι αναμένουμε ότι ο διάλογος που θα γίνει μέσα από τις επαφές που θα έχει, θα οδηγήσει σε θετικές εισηγήσεις ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατό κάτι που να δημιουργεί προϋποθέσεις επανάληψης του διαλόγου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές

    Απαράδεκτη, χαρακτήρισε την επίσκεψη των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του χθες στο πλαίσιο περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είπε ότι η ενέργεια των Αμερικανών βουλευτών ''προκαλεί τα αισθήματα και δυσπιστία ως προς τις προθέσεις των ΗΠΑ''. Είπε χαρακτηριστικά ότι ''θα πρέπει να είναι πάρα πάρα πολύ προσεκτικοί, επιτέλους, οι Αμερικανοί''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι ''δεν θα επιτύχουν με τρεις βουλευτές την άρση, της τάχα απομόνωσης των Τ/Κ, την ίδια ώρα που το μόνο που προκαλούν είναι την έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς τις πραγματικές προθέσεις, είτε της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είτε κάποιων άλλων παραγόντων των ΗΠΑ''.

    Πρόεδρος AHI - Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανοί Βουλευτές - Κυπριακό

    Την έντονη αντίθεση του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) στην παράνομη επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του αεροδρομίου Τύμπου, επανέλαβε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Ευγένιος Ρωσσίδης, σημειώνοντας το γεγονός πως μετά την κινητοποίηση του Ινστιτούτου ο αριθμός των Βουλευτών που συμμετέχουν στην επίσκεψη αυτή περιορίστηκε στους τρεις.

    Ο κ. Ρωσσίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του AHI με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο η ηγεσία του Ινστιτούτου απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να ενημερώσει τον αμερικανικό λαό για το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος του AHI είπε πως το Ινστιτούτο τάχθηκε εναντίον του επειδή αυτό ήταν μη δημοκρατικό, μη λειτουργικό και απόλυτα μη εφαρμόσιμο σε ό,τι αφορά την οικονομική του πτυχή.

    Ερωτηθείς για την παράνομη επίσκεψη των Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα, ο κ. Ρωσσίδης σημείωσε πως το AHI τάχθηκε σθεναρά κατά τις επίσκεψης αυτής και απέστειλε επιστολή στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις επισημαίνοντας την παρανομία μιας τέτοιας ενέργειας.

    Επίσης σημείωσε πως το Ινστιτούτο απέστειλε προς όλα τα μέλη του ειδοποίηση να είναι σε εγρήγορση για αυτό το θέμα.

    Πρόσθεσε πως το AHI υποστηρίζει επισκέψεις Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα νοουμένου ότι αυτοί εισέρχονται στο νησί από νόμιμες εισόδους.

    Αναφερόμενος στην πρόσκληση προς τον κ. Χριστόφια να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο κ. Ρωσσίδης ανέφερε πως το AHI θα προβεί σε διευθετήσεις ώστε ο κ. Χριστόφιας να έχει συναντήσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να δώσει τα μηνύματά του για το Κυπριακό.

    Παπούλιας - Κυπριακό - Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων

    ''Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση για το Κυπριακό, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων.

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ''με τις νέες προσπάθειες θα πετύχουμε το καλύτερο'' για το Κυπριακό.

    Ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στους καταδρομείς, τους είπε ''χαίρομαι που σας βλέπω. Είσθε παιδιά των αγώνων, όπως είμαστε όλοι μας. Και είδα και στο καταστατικό σας να μιλάτε για την απελευθέρωση της Κύπρου.

    «Είμαι και εγώ από εκείνους που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση για το Κυπριακό, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής. Και είμαι βέβαιος ότι με τις νέες προσπάθειες θα πετύχουμε το καλύτερο. Μου είπατε πως ο Ελληνισμός μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένος. Η θητεία μου αυτή κύριο μέλημα θα έχει την αρραγή ενότητα του Εθνους'', πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

    Κατεχόμενα - Αμερικανοί βουλευτές Ταλάτ

    ''Ηρθαμε να καλέσουμε τον Πρόεδρο (Τάσσο) Παπαδόπουλο να κάνει βήματα για την επανένωση της χώρας'', δήλωσε ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας - ΗΠΑ Εντ Γουίτφιλντ επικεφαλής της ομάδας Αμερικανών βουλευτών που έφθασε χθες στα κατεχόμενα για διήμερη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν συνάντηση που διήρκεσε μισή περίπου ώρα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Γουίτφιλντ ανέφερε ότι η ομάδα είχε διεξοδικές επαφές για το θέμα με νομικούς συμβούλους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ''δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο στην επίσκεψή της''.

    ''Οπως γνωρίζετε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μπαινοβγαίνουν, ακόμα και Ελληνοκύπριοι μπαινοβγαίνουν και δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Γουίτφιλντ είπε ότι η κάθοδος των Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου έχει στόχο να εκφράσει την υποστήριξή τους στην ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών.

    Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ''να αποσύρει τις ενστάσεις του προς την ΕΕ για την αποδέσμευση των 259 εκατ. ευρώ προς την βόρεια Κύπρο''.

    Ο κ. Ταλάτ επεσήμανε ότι οι καλεσμένοι του ''έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ταξιδιού τους παρά τις πιέσεις για ακύρωση του'', ενώ εξέφρασε την ευχή η κοινοβουλευτική αυτή επίσκεψη να ακολουθηθεί από άλλες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ταλάτ η συνάντηση επικεντρώθηκε στην παρούσα φάση του Κυπριακού και ο ίδιος επαναβεβαίωσε ''την δέσμευση των Τουρκοκυπρίων στον στόχο της επίτευξης λύσης και επανένωσης''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, εξήγησε πως ''η διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν το επιθυμούν και οι δύο πλευρές''.

    Η ομάδα των Αμερικανών βουλευτών που έφθασε χθες στα κατεχόμενα για διήμερη παράνομη επίσκεψη, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, είχε χθες συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, στο γραφείο που διατηρεί η αμερικανική Πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Εξάλλου, κατά την άφιξη τους χθες ο Τούρκος βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας-ΗΠΑ Εγκεμέν Μπαγκίς, που τους συνόδευσε από την Τουρκία, είπε ότι αυτή είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής του.

    Σήμερα, οι Αμερικανοί βουλευτές θα συναντηθούν με τον κ. Σόγιερ και στη συνέχεια με τον ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οι Αμερικανοί βουλευτές θα αναχωρήσουν στις 12:00 για την Αγκυρα μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, της οποίας επικεφαλής είναι ο γερουσιαστής Richard Shelby.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν διμερή θέματα όπου διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών. Επίσης ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και το Κόσοβο, τη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Υπουργός Αμυνας Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας Juraj Liska έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας. Τον Υπουργό συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβακίας Στρατηγός Lubomir Bulik.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου αναφέρει ότι ο Υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβακίας θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς όπου θα ενημερωθεί για την αποστολή και το έργο της Εθνικής Φρουράς.

    ΑΚΕΛ - Γαλλία - Ευρωσύνταγμα

    Ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος και το «όχι» του γαλλικού λαού στη συγκεκριμένη Συνταγματική Συνθήκημ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

    Το ΑΚΕΛ ερμηνεύει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως απόρριψη των νεοφιλελεύθερων κοινωνικοοικονομικών πολιτικών που θεσμοθετούνται μέσα από τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και που εφαρμόζονται στη Γαλλία εδώ και μερικά χρόνια.

    Ο λαός της Γαλλίας, χώρας που πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της ΕΕ και αποτελεί πρωτεργάτη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με την ψήφο του δεν απέρριψε την ιδέα της ΕΕ αλλά το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, σημειώνει το ΑΚΕΛ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γαλλία - Ευρωσύνταγμα

    Tο «όχι» του γαλλικού λαού στο προχθεσινό δημοψήφισμα για αποδοχή της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης ''οπωσδήποτε αποτελεί μιαν τροχοπέδη στην ενοποίηση της Ευρώπης'', χωρίς ωστόσο να αποτελεί και το τέλος της προσπάθειας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προβληματισθούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου και στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο Λιοπέτρι, στο πλαίσιο περιοδείας του στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε το γεγονός ότι η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε «γιορτή της δημοκρατίας», σημειώνοντας τον απόλυτο δημοκρατικό διάλογο που επικράτησε, και στο τέλος το σεβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    Επεσήμανε επίσης ''τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουμε όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού'' κάτι που όπως είπε ''πρέπει να προβληματίσει όλους μας, σε Κύπρο και Ελλάδα''. Εξηγώντας ότι μεταξύ των Γάλλων ψηφοφόρων επικράτησε η άποψη ότι τυχόν απόρριψη του Συντάγματος θα σημαίνει και τη μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Κλεάνθους - Γαλλία - Ευρωσύνταγμα

    Την ανάγκη σεβασμού στο «όχι» του γαλλικού λαού στο χθεσινό δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, εξέφρασε χθες βραδυ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους είπε πως έχει διαφανεί ότι τόσο η Προεδρία της ΕΕ όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο στην κοινή σύσκεψη και διάσκεψη Τύπου προχθές βράδυ «προσεγγίζουν το θέμα με πολύ σεβασμό και προβληματίζονται ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος ώστε να επιδιώξουμε να διορθώσουμε εκείνα που θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσα από συναίνεση για να καταλήξουμε στην τελική συνταγματική συνθήκη που θα τύχει της έγκρισης όλων των χωρών».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωσύνταγμα - Γαλλία

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το «ΟΧΙ» του γαλλικού λαού στο προχθεσινό δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα είναι ένα πολυσήμαντο πολιτικό γεγονός, με επιπτώσεις εντός της Γαλλίας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Σε δήλωση στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η ετυμηγορία του γαλλικού λαού είναι απολύτως σεβαστή, προσθέτοντας ότι οι «λόγοι απόρριψης του σχετίζονται με την αποδοκιμασία της συντηρητικής διακυβέρνησης στη Γαλλία, στην προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης ιδιαίτερα όσο αφορά την ένταξη της Τουρκίας, το αίτημα για πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, αλλά και στις φοβίες και εθνικιστικές ψυχώσεις που καλλιεργήθηκαν επίμονα από πολιτικές δυνάμεις που τοποθετούνται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το «ΟΧΙ» του γαλλικού λαού δεν είναι ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ΟΧΙ στη συγκεκριμένη Συνταγματική Συνθήκη και ότι εκφράζει την επιθυμία και το αίτημα για μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική που να είναι πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες.

    Κίνημα Οικολόγων - Γαλλία - Δημοψήφισμα

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαιρετίζει τη δημοκρατικά εκφρασθείσα τοποθέτηση του γαλλικού λαού ενάντια στην υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για το Ευρωσύνταγμα.

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι η απόφαση του γαλλικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και πρέπει να οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης.

    Αναφέρει ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία πρέπει να επανεξεταστεί η εισήγηση του Κινήματος για διενέργεια δημοψηφίσματος και στην Κύπρο.

    Εκτελεστικό Γραφείο ΔΗΚΟ - Εκλογικό μέτρο

    Το Εκτελεστικό Γραφείο (ΕΓ) του ΔΗΚΟ αποφάσισε να παραπέμψει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εισήγηση του, η οποία λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, για παραμονή του εκλογικού μέτρου στο υφιστάμενο ποσοστό του 1,79%.

    Υπέρ της παραμονής του εκλογικού μέτρου στο 1,79% τάχθηκαν δέκα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και εναντίον εννέα. Απορρίφθηκε εισήγηση για αύξηση του εκλογικού μέτρου μέχρι το 3% και μείωση στο 6% του ποσοστού εισόδου συνασπισμού κομμάτων στη Βουλή από 10% που είναι σήμερα για συνασπισμό δύο κόμμάτων και 20% για συνασπισμό πέραν των δύο κομμάτων.

    Της ψηφοφορίας προηγήθηκε συνεδρία του Διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, οι βουλευτές του κόμματος, που δεν είναι μέλη του ΕΓ, όλοι οι Πρόεδροι των επαρχιακών επιτροπών και ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος που επιλέγηκαν από το ΕΓ.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη ψηφοφορία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, αφού σημείωσε ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο τα μέλη του ΕΓ, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι τρεις Υπουργοί του ΔΗΚΟ δεν παρέμειναν στη ψηφοφορία και αποχώρισαν, εκφράζοντας «τη θέση και την ευαισθησία ότι το θέμα που θα αποφασίζετο ήταν κατεξοχήν θέμα που αφορούσε τη Βουλή».

    «Το ΕΓ αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία ότι το εκλογικό μέτρο θα πρέπει να παραμείνει όπως έχει. Αναπτύχθηκαν επιχειρήματα πολιτικά τεκμηριωμένα και για τη μια θέση που πλειοψήφησε αλλά και για την άλλη θέση που δεν ήταν τόσο απόμακρη από τον βασικό στόχο που είχαν οι τελικές μας αποφάσεις», πρόσθεσε.

    ΑΜΚΕ - Εναρξη αγώνων

    Με τη διεξαγωγή εννιά αγωνισμάτων αρχίζουν σήμερα στην Ανδόρα οι 11οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στους οποίους παίρνουν μέρος η Κύπρος, η Μάλτα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και η Ανδόρα με 1000 περίπου αθλητές και αθλήτριες.

    Οπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, η Κύπρος θεωρείται από τους ξένους δημοσιογράφους ένα από τα φαβορί για την πρώτη θέση από πλευράς μεταλλίων κάτι που συνέβηκε το 1989 και το 2003.

    Ο αρχηγός της αθλητικής αποστολής της Κύπρου Αλέκος Σπανός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όλα κυλούν ομαλά χωρίς κανένα πρόβλημα, οι προπονήσεις των ομάδων διεξάγονται κανονικά και ότι έγινε και η τελευταία δοκιμή της παρέλασης με σημαιοφόρο τον Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου.

    Τόνισε ότι ο στόχος είναι η πρώτη θέση με 33 χρυσά και ότι είναι βέβαιος ότι ''οι αθλητές και οι αθλήτριες μας θα τα δώσουν όλα για να επιτύχουμε το στόχο μας'' και ότι περιμένει από το στίβο 18-20 χρυσά μετάλλια.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Σταθεροποιητική πορεία εντός του επιπέδου των 1.199 μονάδων παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το σύνολο σχεδόν των επιμέρους δεικτών να παρουσιάζει οριακή μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 1.199,42 μονάδες. Αντίθετα, οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,2% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,52 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 213.000 λιρών.

    Αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,01% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 402,48 μονάδες.

    [04] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Jan Truszczynski θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 5 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    [05] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Αφιξη

    Ομάδα δέκα Αμερικανών βουλευτών έφθασε σήμερα το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για σειρά επαφών στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Σήμερα το απόγευμα, στις 1545, οι Αμερικανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις 1700, θα μεταβούν στα κατεχόμενα για να συναντήσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνομίλησε για δύο ώρες σήμερα με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και θα συναντηθεί εκ νέου μαζί του αύριο και μεθαύριο.

    Οπως ο κ. Πρέντεργκαστ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είχε μια "παραγωγική συζήτηση" και συμφώνησαν η πορεία των συζητήσεων να κρατηθεί "εμπιστευτική".

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί των συζητήσεων μέχρι το τέλος της αποστολής του, "διότι έχω έρθει κυρίως για να ακούσω τα μέρη".

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Πρέντεργκαστ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στις δηλώσεις του χθες κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι θα μιλήσει στο τέλος της αποστολής του.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα συναντήσει εκ νέου τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αύριο και μεθαύριο.

    Τον κ. Πρέντεργκαστ συνόδευε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Στη συνάντηση παρέστησαν και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρέντεργκαστ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει προς τα Ηνωμένα Εθνη "συγκεκριμένες και λεπτομερείς" εισηγήσεις αναφορικά με τις θέσεις της για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη δίωρη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα έχει ακόμη δύο συναντήσεις με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, αύριο και μεθαύριο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι συζητήσεις θα είναι "εμπιστευτικές" όπως ανακοίνωσε προηγουμένως ο κ. Πρέντεργκαστ και κατά πόσο είναι εμπιστευτικής φύσεως για το Τύπο ή για τις δύο πλευρές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος ο κ. Πρέντεργκαστ θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα "για να καλλιεργήσουμε το κλίμα που να είναι συμβλητό με την έναρξη νέας προσπάθειας. Ακόμα είναι τα πρώτα στάδια. Επομένως δεν συζητήσαμε το θέμα."

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Πρέντεργκαστ αναζητεί κάτι περισσότερο εφόσον οι θέσεις και οι περιοχές ανησυχίας είναι ήδη ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: "Οχι. Οπως είπε ο ίδιος (ο κ. Πρέντεργκαστ) είναι εδώ για να σταθμίσει τις θέσεις των δύο πλευρών, να δει το σφυγμό των δύο πλευρών. Δεν είναι περιοχές ανησυχίας μόνο. Εχουμε υποβάλει συγκεκριμένες και λεπτομερείς εισηγήσεις. Λυπούμαι δεν μπορώ να σας πω περισσότερα''.

    [08] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Η αποστολή του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δεν σταματά με την παρούσα περιοδεία του σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θεωρεί πως ενδεχομένως να επιστρέψει στο νησί ή να μεταβούν εκπρόσωποι των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη.

    Από την πλευρά του ο Σερ Κίραν, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε πως συνεχίζει τη συζήτηση για τους στόχους και τις ανησυχίες των δύο πλευρών ενώ δήλωσε περισσότερο ενήμερος για τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς μετά τις πρωινές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    [09] (Κ) Υπουργός Υγείας - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης, μετά από πρόσκληση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Smoke Free Europe, (Ευρώπη Ελεύθερη από το Κάπνισμα) η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 2 Ιουνίου.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 31/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4659               0,4686
    Λίρα Αγγλίας              0,8469               0,8519
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 31/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 31/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4305            0,4339
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3517            0,3545
    Δολάριο Καναδά                  0,3691            0,3720
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0723            0,0728
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0627            0,0632
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3730            0,3759
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα - Δηλώσεις

    Ο συμπρόεδρος της ομάδας φιλίας Τουρκίας-ΗΠΑ Εντουαρντ Γουίτφιλντ ισχυρίστηκε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''δεν έχει κίνητρο να προσπαθήσει να επανενώσει τη χώρα αυτή'' και ότι επιθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι να ''ξεφορτωθεί'' τους εποίκους και να διοικήσει ολόκληρο το νησί.

    Ο κ. Γουίτφιλντ ηγήθηκε ομάδας Αμερικανών βουλευτών που επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα. Προτού αναχωρήσει σήμερα από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και στη συνέχεια με το λεγόμενο πρωθυπουργό και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ.

    [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Λουξεμβούργο όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  445.596,93
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,52     0,00    428.085,72
    FTSE/CySE 20                           403,27     0,20    224.243,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.209,58     0,25    228.076,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.010,89    -0,84     17.977,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          999,11     0,97     10.494,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.202,04     0,22    246.054,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.232,40     0,27    178.582,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    974,67     1,34      1.159,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            995,37    -0,59    176.390,42
    FTSE Med (30/5/2005)                 7.703,38     0,58
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Το απαράδεκτο της επίσκεψης των τριών Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα ''που δεν βοηθά ούτε στην άρση της λεγομένης απομόνωσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί καχυποψίες'', πρέπει να προβληματίσει τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) και ερωτηθείς αν αποτελεί σχέδιο των Αμερικανών η άφιξη την ίδια χρονική στιγμή μιας ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα και μιας άλλης στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι πώς εργαζόμαστε με συστηματικό τρόπο για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, κτίζοντας πάνω σε θετικές προοπτικές, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει ποτέ να παραγνωρίζουμε τα όσα αρνητικά συμβαίνουν από πλευράς ΗΠΑ''.

    [15] (Κ) Ματσάκης - Πολωνία - Συνέδριο

    Στη Βαρσοβία μετέβη χθες ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης για να λάβει μέρος σε τριήμερο συνέδριο της ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωβουλευτή αναφέρει ότι το συνέδριο θα εξετάσει θέματα όπως την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, την εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών και τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ για το 2007-2013.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις σημειώθηκε σήμερα, ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των μετοχών της Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,25%, κλείνοντας στις 1.209,58 μονάδες. Αντίθετα αμετάβλητος παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,52 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 445.000 λίρες.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,2% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 403,27 μονάδες.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Νομοθετικής Συνέλευσης Andhra Pradesh - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας ο Πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Πολιτείας Andhra Pradesh της Ινδίας Suresh Reddy.

    [18] (Κ) Κλεάνθους - Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρουμανικής πρεσβείας

    Την πλήρη υποστήριξη της Ρουμανίας στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα η Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανικής Πρεσβείας Κάρμεν Στεφανία Φλόρεα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους ενημέρωσε την κ. Φλόρεα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίσκεψης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

    [19] (Κ) Λιμάνι Λεμεσού - Επίσκεψη Ευρωβουλευτών Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξέφρασαν σήμερα Ευρωβουλευτές, μέλη της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, στους λιμενεργάτες Λεμεσού, τους οποίους συνάντησαν.

    Οι Ευρωβουλευτές συναντήθηκαν το πρωί με τους εργαζόμενους του νέου λιμανιού της Λεμεσού και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα στην Γαλλία αποδεικνύει ότι όταν οι λαοί θέλουν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

    [20] (Κ) ΕΕ - Σύνταγμα - Ολλανδία - Δημοψήφισμα

    Με το «όχι» να φαίνεται επικρατέστερο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όλα δείχνουν ότι η Ολλανδία θα γίνει αύριο η δεύτερη χώρα μέλος της ΕΕ μετά τη Γαλλία που θα καταψηφίσει το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί Βουλευτές - Δηλώσεις

    Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Κόλμπι, ο οποίος ηγείται δεκαμελούς αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών που επισκέπτονται την Κύπρο, δήλωσε πως δεν βλέπει τίποτε το παράνομο στη μετάβαση Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που η αντιπροσωπεία των Αμερικανών Βουλευτών είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κόλμπι είπε ότι ήταν δικαίωμα των συναδέλφων του να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Οπως είπε, η αντιπροσωπεία είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να «εκφράσουν την εκτίμησή» τους για την υποστήριξη που έδωσε η Κύπρος στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία

    Ανέφερε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα «εξαιρετικά σχόλια» του Προέδρου Παπαδόπουλου καθώς και τη δέσμευσή του για εξεύρεση λύσης που να ενώνει την Κύπρο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ

    Στις θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό καθώς και στην ανάγκη τα Ηνωμένα Εθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειες, ώστε το συντομότερο δυνατό να διεξαχθεί ένας παραγωγικός διάλογος που να οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντησή του το απόγευμα με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης.

    «Εγείραμε όλα εκείνα τα θέματα τα οποία απασχολούν και είχαν ως κατάληξη τη σύνοψη στο Εθνικό Συμβούλιο», όπως είναι, μεταξύ άλλων, το θέμα των περιουσιών, των στρατευμάτων, των εγγυήσεων και των εποίκων, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ύστερα από την μιας ώρας συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον κ. Πρέντεργκαστ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ανέφερε στον κ. Πρέντεργκαστ ότι «ο χρόνος εργάζεται εις βάρος και των δύο κοινοτήτων και της λύσης του Κυπριακού, πάνω σε αρχές που ευκολότερα θα γίνουν αποδεκτές εάν η λύση είναι σύντομα».

    [23] (K) Αστυνομία - Κλειστοί δρόμοι

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Παιδιαίου, οι πιο κάτω δρόμοι είναι κλειστοί για την τροχαία κίνηση:

    · Από Δευτερά, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν από τον ποταμό Παιδιαίο προς την Ανθούπολη · Στη Λακατάμεια παρά τον πεζόδρομο, · Μετά την υπεραγορά Δήμος στο Στρόβολο, · Οδός Προδρόμου παρά τον Ερυθρό Σταυρό.

    Επίσης οι πιο κάτω δρόμοι είναι κλειστοί λόγω των καταρρακτωδών βροχών:

    · Οδός Σάββα Ροτσίδη προς Στρατόπεδο Αγίων Τριμιθιάς · Αγίων Τριμιθιάς - Παλιομέτοχο · Στη γέφυρα «Bakandys» παρά τις Δασικές Βιομηχανίες · και Αγίων Τριμιθιάς Εργατών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 31 May 2005 - 17:49:27 UTC