Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Γυναικών - Κεραυνός
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ομογενειακές Οργανώσεις - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσία - Ψήφισμα - Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αντιπροσωπεία ΑΠΕ
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών - Διαμαρτυρία
  • [08] (Κ) ΓΔ ΧΑΚ - Μέλος Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού FESE
  • [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία ΑΠΕ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση
  • [11] (Κ) Ιντερπολ - Νέο σύστημα επικοινωνίας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [15] (Κ) Αντικαπνιστική εκστρατεία - Κυπριανού
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ
  • [19] (Κ) Γερμανία - Μέρκελ - Τουρκία - Κύπρος
  • [20] (Κ) Ιντερπόλ - Τσουνάμι
  • [21] (Κ) Ιντερπόλ - Διεθνές έγκλημα - Τράπεζα Δεδομένων DNA
  • [22] (Κ) Kαθαρές θάλασσες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [23] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Υπογραφή συμφωνίας
  • [24] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Αριστοτέλους
  • [25] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Παναγόπουλος
  • [26] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Εκπρόσωπος
  • [27] (K) ΗΠΑ - Κογκρέσο - Κατεχόμενα - Υπογραφές
  • [28] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Χριστοδουλίδης

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Γυναικών - Κεραυνός

    Ο Κεραυνός κατέκτησε ψες το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Γυναικών νικώντας την ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 58-54.

    Η γυναικεία ομάδα του Κεραυνού που συμπλήρωσε τρεις νίκες έναντι μίας του αντιπάλου της κατακτά τον τίτλο για ένατη φορά στην ιστορία της.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα την ερχόμενη εβδομάδα μέσω του αεροδρομίου Τύμπου, η εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τα προβλήματα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και η έλλειψη φαρμάκων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εκλεισε το Ογκολογικό'' γράφει πως στο αποκορύφωμά της έφθασε πλέον η αγωνία των καρκινοπαθών ολόκληρης της Κύπρου αφού οι ανησυχίες τους ότι τελικά θα μείνουν χωρίς περίθαλψη έχουν δυστυχώς επιβεβαιωθεί. Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε τον ένα από τους δύο θαλάμους νοσηλείας αφού εδώ και καιρό λειτουργεί με δεκανίκια καθώς οι νοσηλευτές διορίζονται ο ένας μετά τον άλλο στο δημόσιο τομέα και υποβάλλουν την παραίτησή τους και έχουν καταντήσει είδος προς εξαφάνιση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι και 3% πιο κάτω θα πάνε τα επιτόκια αν ο δανεισμός γίνει σε ευρώ αλλά υπάρχουν πάντοτε και οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Φόβοι για ανατροπές στο Κυπριακό'' γράφει ότι έντονες ανησυχίες εκφράζει ο ΔΗΣΥ από τις αναμενόμενες πολιτικές ανατροπές στη Γερμανία και Γαλλία, συνεπεία των οποίων επηρεάζεται άμεσα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ο ΔΗΣΥ διά του Αναπληρωτή του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων ιδιαίτερα στη Γερμανία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το περιουσιακό δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί με την κατάθεση προσφυγών αλλά με ένα νέο καθεστώς και μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Καλές προθέσεις, κακοί χειρισμοί'' γράφει πως το Υπουργείο Υγείας ''βάζει'' από την τσέπη του προκειμένου να στηρίξει τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα. Πρόσφατη οδηγία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών προς τα κυβερνητικά φαρμακεία αναφέρει ότι αυτά θα πωλούν στην τιμή του τιμοκαταλόγου και όχι όσα αγόρασαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, στους ιδιώτες φαρμακοποιούς που προμηθεύονται φάρμακα από το δημόσιο λόγω ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κοντά στην πρώτη αναγνώριση φαίνεται να βρίσκεται το ψευδοκράτος. Τ/κ τουλάχιστον πηγές φέρουν την Γκάμπια να προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σταυροφορία για τις περιουσίες'' γράφει πως διεθνή σταυροφορία αναλαμβάνουν κυβέρνηση και Βουλή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταλήστευση των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο αναλύεται η κυβερνητική δράση για την αντιμετώπιση του θέματος. Η Βουλή, εξάλλου, συντονίζει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του απαράδεκτου αυτού φαινομένου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στη 17η πανευρωπαϊκή θέση βρίσκεται η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη των Κυπρίων ενώ το κόστος ζωής οδεύει την ανιούσα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τρύπες στην ΑΗΚ με τις προσφορές'' γράφει ότι τα 9.200.000 λίρες που λείπουν από το Ταμείο Συντάξεων ΑΗΚ είναι "το κερασάκι στην τούρτα" των προβλημάτων στον οργανισμό, όπως δείχνει η προκαταρκτική Εκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σοβαρές παρατηρήσεις γίνονται για σειρά διαδικασιών προσφορών, συμφωνιών και αποφάσεων ενώ ο φάκελος μιας εκ των περιπτώσεων προσφορών βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Αμερικανοί βουλευτές παρά τα διαβήματα της Λευκωσίας θα πραγματοποιήσουν τελικά την παράνομη επίσκεψή τους στα κατεχόμενα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στο καλό σύντροφε'' γράφει πως τον ύστατο αποχαιρετισμό απηύθυνε χθες η Ελλάδα και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα στον Χαρίλαο Φλωράκη. Η πολιτική κηδεία του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Λαού, στον Περισσό, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού της χώρας, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, χιλιάδων φίλων και συναγωνιστών του και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι κάτοικοι της Γεροσκήπου ζητούν επιτακτικά την μετακίνηση καλωδίων υψηλής τάσης που περνούν πάνω από το νεοαναγειρόμενο σχολείο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η βιο-τρομοκρατία αποτελεί μια φοβερή απειλή που οι αρχές σε παγκόσμια κλίμακα έχουν υποβαθμίσει και που η διεθνής αστυνομία, Ιντερπολ, προειδοποίησε χθες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Ιντερπολ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, αξιωματούχων στον τομέα της δημόσιας τάξης και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας από 44 κράτη της Ευρώπης, μέλη του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμερικανοί Βουλευτές - Κατεχόμενα

    Παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου αλλά και του δικαίου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την προγραμματιζόμενη για την επόμενη βδομάδα έλευση αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''εδώ και ένα μήνα περίπου έχει κάνει όσες παραστάσεις ήταν δυνατές''.

    Σημείωσε ότι αν στις ΗΠΑ ''θέλουν να επιμένουν στην παρανομία αυτό είναι πέραν των δυνάμεων των δικών μας να το εμποδίσουμε''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η έλευση των Αμερικανών βουλευτών ''είναι παράνομη όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο αλλά ακόμα και με το δίκαιο των ΗΠΑ που έχουν υιοθετήσει ως δικό τους δίκαιο, τη Συνθήκη του Σικάγου που ρητά λεει ότι η προσγείωση αεροπλάνων και η έλευση από αερολιμένες που το κυρίαρχο κράτος κηρύττει ότι είναι παράνομη, αποτελεί παράβαση του αμερικανικού δικαίου''.

    Πρόσθεσε ότι σφάλλουν αυτοί που δηλώνουν ότι ''δεν αποτελεί οποιαδήποτε παρανομία του αμερικάνικου δικαίου'' η μετάβαση στα κατεχόμενα της αμερικανικής αντιπροσωπείας από μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Κάθε επίσκεψη στα κατεχόμενα από τα μη νόμιμα λιμάνια της Δημοκρατίας είναι παράνομη και βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση αμερικανών βουλευτών να μεταβούν στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

    ''Η θέση μας είναι ότι όποια παρόμοια επίσκεψη και μάλιστα πολιτειακών οργάνων ξένων χωρών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι παράνομη και βρίσκεται σε αντίθεση με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εξάλλου αναφερόμενος σε δήλωση του πρώην Συντονιστή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ότι η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά παρανομία, είπε ''δεν αντιλαμβάνομαι το αιτιολογικό πάνω στο οποίο βασίζεται ο κ. Γουέστον για να πει ότι δεν υπάρχει παρανομία''.

    ''Εάν φθάσουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου απευθείας τότε επιβεβαιώνεται η παρανομία που μέχρι στιγμής είναι μόνο πρόθεση παρανομίας'', είπε.

    Αμερικανοί Βουλευτές - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη

    Ο Αμερικανός Βουλευτής Εντ Γουάιτφιλντ θα ηγηθεί αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, σε μια προσπάθεια να δείξουν την υποστήριξή τους στους Τ/Κ και να βελτιώσουν τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία, αναφέρει σε τηλεγράφημά του από την Ουάσιγκτον το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

    Ο κ. Γουάιτφιλντ, συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο Κογκρέσο, θα πετάξει απευθείας στη βόρεια Κύπρο, μαζί με άλλους δυο βουλευτές, για να συναντηθούν με την τ/κ ηγεσία, σημειώνει το πρακτορείο.

    Ο πρώην ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, πως ''το ταξίδι αποτελεί βήμα προς τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που Αμερικανοί βουλευτές πετούν απευθείας στη βόρεια Κύπρο από τη δεκαετία του '80''.

    Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την Τουρκία, όπου οι Αμερικανοί Βουλευτές θα επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στα κατεχόμενα. Στην Τουρκία οι Αμερικανοί Βουλευτές θα έχουν συναντήσεις με πολιτικούς και στρατιωτικούς επισήμους.

    Ο κ. Γουάιτφινλτ δήλωσε πως ''οι βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία θα ενδυναμώσουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο'', και χαρακτήρισε την Τουρκία ''πολύ σημαντικό σύμμαχο''.

    Εκπρόσωπος - Ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ - Ρωσίας

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την αγορά ή ενοικίαση περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Ωστόσο, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η ταξιδιωτική οδηγία «ίσως να έπρεπε να είναι λίγο πιο ευρεία».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η οδηγία προειδοποιεί ότι «υπάρχουν νομικά προβλήματα και η περιουσία, την οποία αγοράζουν μπορεί να διεκδικηθεί από τους αρχικούς ιδιοκτήτες και έτσι οι αγοραστές οφείλουν να παίρνουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή πριν να προβούν στην αγορά».

    Επίσης ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε την ταξιδιωτική οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Ρωσίας «που αναφέρεται και στα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ) και όχι μόνο στις περιουσίες αλλά και στα ταξίδια μέσω μη νόμιμων λιμανιών ή αεροδρομίων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ταξιδιωτική οδηγία «περιέχει και προειδοποίηση ότι οι αποφάσεις κυπριακών δικαστηρίων εκτελούνται στη Ρωσική Ομοσπονδία».

    ΕΥΡΩΔΗ - ΝΕΟ - Δημήτρης Συλλούρης - Νέο κόμμα

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ), η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης εξήγγειλαν χθες επίσημα την απόφασή τους για τη δημιουργία νέου κόμματος.

    Στις 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ιδρυτικό και εκλογικό συνέδριο του νέου κόμματος για την εκλογή Προέδρου, Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως το νέο κόμμα ''κατ΄ αρχάς είναι ευνόητο ότι θα ανήκει στην αντιπολίτευση''.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού είπε πως η απαρχή του νέου αυτού κόμματος θα αφήσει τη σφραγίδα της στα πολιτικά, κομματικά και στα εν γένει δρώμενα στον τόπο μας.

    Ο βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως ''έχουμε αποδείξει όλοι μαζί από κοινού πως μπορούμε να υλοποιούμε τον εκσυγχρονισμό''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχει χώρος σε αυτό το νέο πολιτικό σχηματισμό - μακριά από τους μονόδρομους των μέχρι σήμερα γνωστών κομμάτων - θέση για νέους ανθρώπους, ανθρώπους που μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, που έχουν όρεξη να εργαστούν γι αυτό το όραμα μαζί μας, και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα τους στηρίξουμε, όπως αναμένουμε κι εμείς να μας στηρίξουν''.

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως ''ξεκινούμε σήμερα αναλαμβάνοντας την υποχρέωση το καινούργιο κόμμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες της σημερινής κυπριακής κοινωνίας, διαμορφώνοντας με σύγχρονο τρόπο την νέα σχέση πολίτη-κράτους, την νέα σχέση πολίτη-κόμματος, τη μεταρρύθμιση των δομών του κράτους, οι οποίες είναι κορεσμένες και είναι παραδεκτό πλέον ότι δεν μπορούν να είναι αποδοτικές στη νέα εποχή''.

    Ιντερπόλ - 34ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο

    Αρχισε χθες στη Λευκωσία το 34ο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Συνέδριο της Ιντερπόλ, με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, αξιωματούχων στον τομέα της δημόσιας τάξης και εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασφάλειας από 44 κράτη της Ευρώπης, μέλη του διεθνούς αστυνομικού οργανισμού.

    Στην ομιλία του κατά την έναρξη του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαϊου, ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου ανέφερε πως παρά τις επανειλημμένες εκδηλώσεις πρόθεσης εκ μέρους της Κύπρου για συνεργασία, το Κεντρικό Εθνικό Γραφείο Ιντερπόλ Λευκωσίας αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στη συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Αγκυρας.

    Επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη συνεργασίας με την Ιντερπόλ Αγκυρας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ενδεικτικά το πρόσφατο παράδειγμα του τριπλού φόνου στις ελεύθερες περιοχές, με θύματα Τ/Κ, με την Τουρκία να δείχνει για άλλη μια φορά την απροθυμία της να συνεργαστεί παρά τα ευρωπαϊκά εντάλματα που εξεδόθησαν και παρά τις διεθνείς αγγελίες για τους υπόπτους. Ως αποτέλεσμα δεν έγινε κατορθωτή η εξιχνίαση του εγκλήματος, είπε.

    Στο χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντης Τρυφωνίδης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος, ως μέλος του μεγάλου Οργανισμού της Ιντερπόλ από το 1961, έχει στο ενεργητικό της σωρεία υποθέσεων καθώς και αποστολές αστυνομικών της σε άλλες χώρες για σκοπούς συνεργασίας επί διεθνών εγκλημάτων.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ιντερπόλ Τζάκι Σελέμπι μίλησε για τις τελευταίες αντι-τρομοκρατικές πρωτοβουλίες του οργανισμού, με επίκεντρο το πρόγραμμα αντιμετώπισης της βιο-τρομοκρατίας (βιολογική τρομοκρατία), τη δράση ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και την περιφερειακή εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ Ρόλαντ Νόμπελ κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να αξιοποιήσουν τα Κεντρικά Εθνικά Γραφεία (NCBs) ανά τον κόσμο, διότι, όπως είπε, αυτά μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο στην δομή της εθνικής αστυνομίας, παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπηρεσιών της Ιντερπόλ.

    Υπουργός Εμπορίου - Ισραήλ - Συνεργασία

    Θέματα συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας με αρμόδιους Υπουργούς και φορείς κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είχε συναντήσεις με του Υπουργούς Εμπορίου, Τουρισμού και Υποδομής και Μεταφορών ενώ σε επίσκεψή του στην Παλαιστινιακή Αρχή συναντήθηκε με τον Υπουργό Εμπορίου.

    Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους Ισραηλινούς Υπουργούς συζήτησε θέματα συνεργασίας στον τομέα της Τεχνολογίας και της Ερευνας και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον «για το κέντρο έρευνας που έχουμε συστήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ των ΗΠΑ''.

    Υποβλήθηκε επίσης πρόταση για συμφωνία καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ. Ο κ. Λιλλήκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η στάση του Ισραήλ δεν ήταν αρνητική» και είπε πως σύντομα θα αρχίσει διάλογος επί της πρότασης αυτής.

    Συζητήθηκαν επίσης το θέμα για αποφυγή διπλής φορολογίας και ο τουρισμός.

    Ακολούθως ο Υπουργός Εμπορίου είχε επαφές στη Ραμάλα με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής με τον οποίο και συζήτησε διάφορους τομείς συνεργασίας και μετέφερε προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για οικονομική και άλλη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η στήριξη αυτή, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, αφορά τομείς όπως η επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας ή άλλων υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Αρχής, μεταφορά της κυπριακής τεχνογνωσίας σε μια σειρά από τομείς και παροχή υποτροφιών.

    Επίσης μετέφερε πρόταση της κυβέρνησης για τη διάθεση ενός σημαντικού ποσού για τη δημιουργία ενός έργου υποδομής στην Παλαιστινιακή Αρχή ως προσφορά του κυπριακού προς τον παλαιστινιακό λαό.

    Υπουργός Εμπορίου - Γερμανική ομάδα - ΚΟΤ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τη διεξαγωγή έρευνας τόσο από την Αστυνομία όσο και από αρκετές υπηρεσίες του κράτους για την υποτιθέμενη χρηματοδότηση της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Κολωνίας από τον ΚΟΤ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει στην εκτύπωση προσκλήσεων με το λογότυπο τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ΚΟΤ.

    Ο ο κ. Λιλλήκας ανέφερε «με την ολοκλήρωση της έρευνας θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα» για την υπόθεση «και μαζί με τις συμβουλές της Νομικής Υπηρεσίας θα αναλάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία επιβάλλεται να ληφθούν για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και του κράτους αλλά και του ΚΟΤ».

    Πρόσθεσε ότι όπως ενημερώθηκε είχε φτάσει στο γραφείο του μια επιστολή από τον Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόννη στην οποία «ενημέρωνε το Υπουργείο για μια σειρά από πληροφορίες που έφτασαν κοντά του, για χρήση ήδη του λογότυπου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή και του ΚΟΤ σε προσκλήσεις καθώς και την ανάληψη δραστηριοτήτων και ενεργειών οι οποίες παρουσίαζαν τον ΚΟΤ να είχε ήδη συμφωνήσει» στην επιχορήγηση της ποδοσφαιρικής ομάδας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έδωσε οδηγίες όπως η επιστολή του Προξένου της Δημοκρατίας στη Βόννη «αποσταλεί στη Γενική Εισαγγελία για διερεύνηση πιθανών αδικημάτων, διότι», όπως εξήγησε, «δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε από μόνος του να αποφασίζει να χρησιμοποιεί είτε το λογότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή το κρατικό μας έμβλημα, σε επιστολές ή προσκλήσεις του, είτε το έμβλημα ενός Ημικρατικού Οργανισμού όπως είναι ο ΚΟΤ».

    Επίσης από τις πληροφορίες που είχα, συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας, «φαίνεται ότι ο ξένος που υπέγραφε την επιστολή παρουσιαζόταν ως διευθυντής σε άλλες εταιρείες αλλά η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπάρχει».

    Πρόεδρος Βουλής - Κηδεία Χαρίλαου Φλωράκη

    Το θαυμασμό του «για την αγωνιστικότητα, την ανιδιοτέλεια, την απλότητα και την ιδεολογική και πολιτική αφοσίωση του αείμνηστου Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Χαρίλαου Φλωράκη» εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ο κ. Φλωράκης ήταν ''από τους λίγους εναπομείναντες πραγματικούς επαναστάτες ιδεολόγους στο παγκόσμιο στερέωμα».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα παραστεί στην κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο εκλιπών «καταξιώθηκε να είναι μια ηγετική προσωπικότητα εθνικής εμβέλειας».

    Ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, «είναι άνθρωποι οι οποίοι μαζί με τον επίσης αείμνηστο Ισμαήλ Μπιλέν, το Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας, καθιέρωσαν τις τριμερείς συναντήσεις και διατύπωσαν κοινές θέσεις αρχών ενάντια στην κατοχή, για την επανένωση της Κύπρου και για τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ αλλά και για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου».

    Αντιπροσωπεία ΑΠΕ - Επίσκεψη

    Την ικανοποίηση τους για την υπογραφή της νέας συνολικής συμφωνίας συνεργασίας ΑΠΕ-ΚΥΠΕ εξέφρασαν χθες ο Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργος Ταμπακόπουλος, ο κυπριακής καταγωγής τέως Γενικός Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Οι κύριοι Ταμπακόπουλος και Χριστοδουλίδης συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ Νικόλα Βουλέλη, έφθασαν στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ταμπακόπουλος ανέφερε ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο «έχει ιδιαίτερους δεσμούς» με το ΚΥΠΕ και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια καινούργια συνεργασία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβάλουμε τα εθνικά δίκαια αλλά και να υπάρξει άψογη συνεργασία σε δημοσιογραφικό επίπεδο».

    Οπως ανέφερε ο κ. Ταμπακόπουλος το ΚΥΠΕ «έχει κάνει θαυμάσια δουλειά τα τελευταία χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε μαζί να προχωρήσουμε σε νέους δρόμους ενημέρωσης» και να συνεργαστούν με στόχο «να καταστήσουμε ακόμα πιο δυνατή τη φωνή της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό».

    Αναφερόμενος στη νέα συνεργασία των δύο Πρακτορείων που θα υπογραφεί σήμερα ο κ. Ταμπακόπουλος είπε πως «στην ουσία θα πρόκειται για μεγαλύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα ενώ θα υπάρχει μια καθημερινή δυναμική η οποία θα αντιπροσωπεύει την κοινή δράση των δύο πρακτορείων» γεγονός, που όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα λέει όλα».

    Από την πλευρά του ο τέως Γενικός Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Διεύθυνσης του ΑΠΕ κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η υπογραφή της νέας συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΕ και του ΚΥΠΕ θα «είναι ένα ακόμα βήμα πιο πέρα από αυτά που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια»

    Πρόσθεσε επίσης ότι «οι σχέσεις ήταν πάντα άριστες» μεταξύ των δύο Πρακτορείων και σημείωσε πως ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ κ. Ταμπακόπουλος «έχει την διάθεση να βοηθήσει όσο μπορεί» γι αυτή τη νέα συνεργασία.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την βοήθεια που έχουν προσφέρει προς το ΑΠΕ «σε αρκετούς τομείς οι συνάδελφοι του ΚΥΠΕ, ιδιαίτερα μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Αναφερόμενος στη σημερινή τελετή κατά την οποία το ΚΥΠΕ θα τον τιμήσει για τη μακρόχρονη προσφορά του προς το Πρακτορείο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μια στιγμή συγκινητική» και πρόσθεσε πως όλοι γνωρίζουν «την αγάπη που έχω προς τους ίδιους, το ΚΥΠΕ και την πατρίδα μου» και σημείωσε πως «για μένα είναι κάτι που θεωρώ μεγάλη μου τιμή».

    Υποδεχόμενος τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άφιξη στην Κύπρο της ομάδας του ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Πρακτορείων με την αυριανή υπογραφή της νέας συνεργασίας».

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο οι κύριοι Ταμπακόπουλος, Χριστοδουλίδης και Βουλέλης θα έχουν γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και αρμόδιους Υπουργούς.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα το βράδυ το ΚΥΠΕ θα τιμήσει τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη για την πολύπλευρη προσφορά του στο Κυπριακό Πρακτορείο.

    Φέτος, είπε, κλείνουν 100 χρόνια από τη λειτουργία του ΑΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στην τελετή κατά την οποία η πολιτεία και τα κόμματα «τίμησαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο για τα μεγάλα του επιτεύγματα όλα αυτά τα χρόνια».

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ιρλανδοί ειρηνευτές

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιρλανδίας που υπηρετούσαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) αποχώρησαν από το νησί μετά από 41 χρόνια παρουσίας, αναφέρει ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ωστόσο η Ιρλανδία συνεχίζει να έχει παρουσία στη Δύναμη με 18 μέλη της ιρλανδικής αστυνομίας να υπηρετούν στην πολιτική αστυνομία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Από το 1964 μέχρι σήμερα 9.540 Ιρλανδοί ειρηνευτές υπηρέτησαν στην ΟΥΦΙΚΥΠ. Δύο διοικητές της Δύναμης ήταν Ιρλανδοί.

    Το τελευταίο μέλος του ιρλανδικού αποσπάσματος που υπηρετούσε παρέδωσε τη σημαία της Ιρλανδίας στον πρεσβευτή της χώρας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ, σε ειδική τελετή που έγινε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπου εδρεύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή υποχώρηση, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,11%, κλείνοντας στις 1.214,93 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 395 χιλιάδων λιρών.

    Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,23% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,55 μονάδες.

    [04] (Κ) Ομογενειακές Οργανώσεις - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών

    Ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ καταδικάζουν την επικείμενη παράνομη επίσκεψη ομάδας Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω Τουρκίας.

    Ο Υπατος Πρόεδρος της ελληνικής ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Φράνκλιν Μάνιος είπε ότι η πρόθεση των Αμερικανών ''παραβιάζει την κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας''.

    Η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω απευθείας πτήσης από την Τουρκία στο αεροδρόμιο "Ερτζιάν", αποτελεί μια παράνομη είσοδο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Μάνιος.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσία - Ψήφισμα - Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος

    Τη συνεισφορά του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβου στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση, επισημαίνει ψήφισμα που κατέθεσαν στη Γερουσία των ΗΠΑ οι Γερουσιαστές Ολύμπια Σνόου και Πολ Σαρμπάνης, με στόχο να τιμήσουν τη ζωή και την προσφορά του.

    ''Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος επέκρινε έντονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών και το 1974 ανέλαβε μια τεράστια εκστρατεία να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες μετά την εισβολή στην Κύπρο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις'', αναφέρει η σχετική παράγραφος.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αντιπροσωπεία ΑΠΕ

    Πάρα πολύ ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου με την υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), που επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ αποτελείται από το Γενικό Διευθυντή Γιώργο Ταμπακόπουλο, το Σύμβουλο Διεύθυνσης Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη. Την αντιπροσωπεία του ΑΠΕ συνόδευε ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών - Διαμαρτυρία

    Εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίες έχει λάβει ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο, Βουλευτής Ρόμπερτ Γουέξλερ, αναφορικά με την προγραμματιζόμενη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελληνών αναφέρει ότι οι επιστολές είναι υπογραμμένες από εκατοντάδες κατοίκους της περιφέρειας του κ. Γουέξλερ.

    [08] (Κ) ΓΔ ΧΑΚ - Μέλος Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού FESE

    Μέλος της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου και Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρηματιστηρίων εξελέγη χθες ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νώντας Μεταξάς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, η απόφαση αυτή λήφθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρηματιστηρίων(FESE) στις Βρυξέλλες.

    Τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής αυτής, προέρχονται από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.

    [09] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αντιπροσωπεία ΑΠΕ

    Χρήσιμη για Ελλάδα και Κύπρο χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ).

    Ο κ. Χρυσοστομίδης συναντήθηκε σήμερα με το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο, τον τέως Γενικό Διευθυντή και νυν Σύμβουλο Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο με πρόσκληση του ΚΥΠΕ. Την αντιπροσωπεία του ΑΠΕ συνόδευε ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων υπό το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο, η οποία συνοδευόταν από την ηγεσία του ΚΥΠΕ υπό τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου δρα Αριστο Αριστοτέλους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για την παρούσα φάση του Κυπριακού, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο που επιτελούν τα δύο Πρακτορεία στην προώθηση των εθνικών θεμάτων.

    [11] (Κ) Ιντερπολ - Νέο σύστημα επικοινωνίας

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ιντερπολ Ζαν Μισέλ Λουπουτάν δήλωσε σήμερα ότι, λόγω του νέου συστήματος επικοινωνίας (Ι-24/7) της δύναμης, ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά 80%.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο περιθώριο του 34ου Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπολ που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο κ. Λουπουτάν είπε ότι το σύστημα περιλαμβάνει σήμερα 146 από τα 182 μέλη της δύναμης και ότι καταβάλλονται προσπάθειες να συνδεθούν στο σύστημα και οι υπόλοιπες χώρες.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επισκέπτεται την Κύπρο με πρόσκληση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Η αντιπροσωπεία του ΑΠΕ αποτελείται από το Γενικό Διευθυντή Γιώργο Ταμπακόπουλο, το Σύμβουλο Διεύθυνσης Ανδρέα Χριστοδουλίδη και το Διευθυντή Σύνταξης Νικόλα Βουλέλη.

    Την αντιπροσωπεία του ΑΠΕ συνοδεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Δρ Αριστος Αριστοτέλους, μέλη του ΔΣ και ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκάμπια - Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης

    Δεν υπάρχει οτιδήποτε επίσημο αναφορικά με πρόθεση της Γκάμπια να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση πώς αντιδρά η κυβέρνηση στις πληροφορίες ότι η Γκάμπια προτίθεται να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε επίσημη δήλωση εκ μέρους του κράτους της Γκάμπια.

    «Αυτά είναι πληροφορίες, που διαχέονται ίσως από τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς», είπε και υπενθύμισε ότι υπήρξαν παρόμοιες πληροφορίες για τον κ. Αλίγιεφ του Αζερπαϊζάν οι οποίες διαψεύστηκαν στη συνέχεια.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε πτωτική πορεία για δεύτερη κατά σειρά συνάντηση. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να σημειώνει ζημιές 5 σεντ, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,08%, κλείνοντας στις 1.201,84 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 541 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 379 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τραπεζικούς τίτλους.

    Πτώση σε ποσοστό 1,07% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 403,19 μονάδες.

    [15] (Κ) Αντικαπνιστική εκστρατεία - Κυπριανού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη στις 7 Ιουνίου της επόμενης φάσης της κοινοτικής αντικαπνιστικής δράσης.

    Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία, η οποία έχει ως στόχο να σταματήσει να θεωρείται φυσιολογική η θανατηφόρος συνήθεια του καπνίσματος.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  541.495,73
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,45    -0,50    529.572,32
    FTSE/CySE 20                           403,19    -1,07    420.231,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.209,11    -1,13    434.030,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.018,12     0,74      3.249,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          992,48     0,22     21.399,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.201,84    -1,08    437.280,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.231,83    -1,29    379.391,58
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    964,40    -0,30        630,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            996,79     0,51     73.899,45
    FTSE Med (25/05/2005)                7.561,67     0,78
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5747               0,5781
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4577               0,4604
    Λίρα Αγγλίας              0,8362               0,8412
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4234            0,4267
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3485            0,3512
    Δολάριο Καναδά                  0,3609            0,3637
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0716            0,0721
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0624            0,0628
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3710            0,3739
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρέντεργκαστ

    Προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η δημιουργία του κατάλληλου κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται, ώστε τα ΗΕ να είναι σε θέση, μετά από σωστή προετοιμασία, να αποφασίσουν για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει μια σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι απλές πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο και δεν επιθυμεί να προβεί σε σχόλιο.

    Ωστόσο επεσήμανε ότι το ότι η στάση της Τουρκίας είναι σκληρή, δεν είναι κάτι το καινούργιο. «Φυσικά η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα συνεργασίας, συνεννόησης, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ώστε τα ΗΕ να είναι σε θέση, μετά από σωστή προετοιμασία, να αποφασίσουν για επανέναρξης διαδικασίας διαπραγματεύσεων», είπε.

    [19] (Κ) Γερμανία - Μέρκελ - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της έναντι της Κύπρου πριν αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα η ηγέτιδα των αντιπολιτευόμενων Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Ανγκελα Μέρκελ.

    [20] (Κ) Ιντερπόλ - Τσουνάμι

    Τη συνεισφορά της Ιντερπόλ στο μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και της αναγνώρισης των θυμάτων που άφησε πίσω του το τρομακτικό τσουνάμι, που έπληξε τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, ανέλυσε σήμερα ο Διευθυντής Επιχειρησιακής Αστυνομικής Υποστήριξης της Ιντερπόλ Γιαν Γκάρτον.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Γκάρτον είπε πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ύπαρξης του τσουνάμι, η Ιντερπόλ ειδοποίησε τις χώρες - μέλη της και απέστειλε αμέσως εμπειρογνώμονες για στήριξη της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή. Επίσης διέθεσε και το σύστημα επικοινωνίας της Ι24/7 για ανταλλαγή πληροφοριών.

    Η Ιντερπόλ απέστειλε στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης 50 εμπειρογνώμονες και άλλους 25 στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, όπου έμειναν για αρκετούς μήνες, βοηθώντας στο συντονισμό της διαδικασίας αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων από την καταστροφή.

    [21] (Κ) Ιντερπόλ - Διεθνές έγκλημα - Τράπεζα Δεδομένων DNA

    Ενα νέο επιστημονικό τρόπο που θα βοηθήσει στη διαλεύκανση των διεθνών εγκλημάτων διαθέτει πλέον η Ιντερπόλ. Πρόκειται για την Τράπεζα Δεδομένων DNA, την πρώτη τέτοια τράπεζα που δημιουργήθηκε για χρήση από τις αστυνομίες των κρατών - μελών της Ιντερπολ.

    Σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου της Ιντερπόλ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, η Σουζάν Χίτσιν του Τμήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών της Ιντερπολ, δήλωσε ότι το κάθε - κράτος μέλος μπορεί να εισαγάγει δεδομένα στην τράπεζα, μπορεί να τα τροποποιήσει και να τα αποσύρει, διευκρινίζοντας πως μόνο η χώρα, η οποία εισαγάγει ένα δείγμα DNA στην τράπεζα είναι αυτή που γνωρίζει την πηγή του.

    Μέχρι το τέλος του 2004, η Τράπεζα Δεδομένων της Ιντερπολ είχε εμπλουτιστεί με 14.215 δείγματα DNA από 28 χώρες.

    [22] (Κ) Kαθαρές θάλασσες - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Περίπου εννέα στις δέκα (86%) παραλίες στην Κύπρο διαθέτουν ποιότητα θαλάσσιων υδάτων, που ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την παρουσία βακτηριδίων και χημικών ουσιών.

    Ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Ελληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτέλεσμα της ετήσιας έρευνας, που έγινε το 2004 για λογαριασμό της Επιτροπής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η κοινοτική οδηγία 76/160, η οποία καθορίζει τα ανώτατα αποδεκτά όρια βακτηριδίων και χημικών ουσιών στα ύδατα επιλεγμένων παραλιών.

    Στην Κύπρο έγιναν εργαστηριακές αναλύσεις σε θαλάσσια ύδατα 100 διαφορετικών σημείων. Από αυτά το 86% πληρούσε τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας με τα υποχρεωτικά κριτήρια, ενώ το 81% πληρούσε τα αυστηρότερα κριτήρια. Και στις δύο περιπτώσεις τα ύδατα είναι κατάλληλα για κολύμβηση.

    [23] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Υπογραφή συμφωνίας

    Συμφωνία για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία τα δύο πρακτορεία με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους σχέσεων.

    Η συμφωνία από το Γενικό Διευθυντή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Αριστο Αριστοτέλους. Της υπογραφής προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών του ΑΠΕ και του ΚΥΠΕ.

    Σε δηλώσεις του κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι το ΚΥΠΕ έχει εδραιώσει εδώ και πολλά χρόνια στενές και αδελφικές σχέσεις συνεργασίας με το ΑΠΕ ''στο οποίο τρέφουμε τεράστια εκτίμηση''.

    Ο κ. Ταμπακόπουλος ανακοίνωσε ότι σύντομα, όταν αντιπροσωπεία του ΚΥΠΕ θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα γραφεία του ΑΠΕ, θα υπογραφεί ''μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία από αυτή'' που υπεγράφη σήμερα.

    Σην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους, ο τέως Γενικός Διευθυντής και νυν Σύμβουλος Διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑΠΕ Νικόλας Βουλέλης, ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Κύπρο Κόκος Λεωνίδα.

    [24] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Αριστοτέλους

    Aφετηρία μιας στενότερης επαφής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (KYΠΕ) με το δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου και του ελληνισμού, που θα ενταθεί μέσα στο 2006 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση του πρακτορείου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους την αποψινή εκδήλωση στη Λευκωσία, προς τιμή του τέως Γενικού Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Αριστοτέλους είπε πως ''το ΚΥΠΕ θυμάται με ευγνωμοσύνη ότι επί της θητείας του Ανδρέα Χριστοδουλίδη ως Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ, το ΚΥΠΕ απέκτησε με δικές του ενέργειες λογισμικό πρόγραμμα επεξεργασίας και μετάδοσης ειδήσεων, σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και δικαίωμα αξιοποίησης στην Κύπρο των ειδησεογραφικών υπηρεσιών του ΑΠΕ, της Τράπεζας Φωτογραφιών και των Τραπεζών Δεδομένων του ΑΠΕ''.

    [25] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Παναγόπουλος

    Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να επεκτείνεται διαρκώς σε όλο το φάσμα των θεσμών και φορέων της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής, ξεκινώντας από την ενημέρωση, τόνισε απόψε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΚΥΠΕ προς τιμή του τέως Γενικού Διευθυντή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ο κ. Παναγόπουλος εξήρε το ρόλο και τη συμβολή των πρακτορείων ειδήσεων των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε πως την μεταξύ τους συνεργασία επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών, όπως προκύπτουν από τα ανοικτά εθνικά θέματα.

    [26] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Εκπρόσωπος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήρε απόψε το έργο και την προσφορά του τέως Γενικού Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του ΑΠΕ Ανδρέα Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντάς τον "άοκνο εργάτη της δημοσιογραφίας".

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΚΥΠΕ, προς τιμή του κ. Χριστοδουλίδη ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης είναι άξιος συγχαρητηρίων για την πολύ σημαντική προσφορά του στη δημοσιογραφία, τόσο στην ελλαδική όσο και την κυπριακή.

    [27] (K) ΗΠΑ - Κογκρέσο - Κατεχόμενα - Υπογραφές

    Επιστολές διαμαρτυρίας με εκατοντάδες υπογραφές έλαβε αυτή την εβδομάδα ο ιδρυτής και συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Τουρκία στο αμερικανικό Κογκρέσο Ρόμπερτ Γουέξλερ, σε σχέση με την οργανωμένη από την Επιτροπή επικείμενη παράνομη επίσκεψη Αμερικανών Βουλευτών στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων (CEH) στις ΗΠΑ οι επιστολές παραδόθηκαν στο γραφείο του κ. Γουέξλερ από την Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου της Φλόριδα Θέλμα Πιερή, το μέλος της ΠΣΕΚΑ Πίτερ Θεοφάνους και άλλους.

    [28] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Εκδήλωση - Χριστοδουλίδης

    Στις σοβαρές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, αναφέρθηκε απόψε σε διάλεξή του στη Λευκωσία ο τέως Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της αναξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης είναι παγκόσμιο και δεν αμφισβητείται από κανέναν ότι η αξιοπιστία αυτή έχει διαβρωθεί.

    ''Το πρόβλημα της αναξιοπιστίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι παγκόσμιο και για αυτό η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη αλλά αναγκαία'', είπε ο κ. Χριστοδουλίδης στη διάλεξή του με θέμα ''Αξιοπιστία, δημοσιογραφικές αξίες και ΜΜΕ'', που έδωσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΥΠΕ, το οποίο τον τίμησε για την προσφορά του στην ανάπτυξη του πρακτορείου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης προς τους αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές και χρήστες του διαδικτύου είναι η υποχρέωση να προσφέρουν σε αυτούς την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι.

    ''Οι δημοσιογράφοι'', πρόσθεσε, ''οφείλουν να είναι προσεκτικοί, να σέβονται τους πολίτες, να μη μετατρέπονται σε κρίκους ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, να μην αποτελούν εργαλείο στα χέρια της εξουσίας''.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε με έμφαση πως ''οι δημοσιογράφοι δεν υπηρετούν ούτε την πολιτική εξουσία, ούτε τους ιδιοκτήτες τους, αλλά το γενικότερο συμφέρον των πολιτών. Οι ειδήσεις δεν είναι λίστα ανακοινώσεων ή ευχών, αλλά επιβεβαιωμένα γεγονότα και πληροφορίες που προσφέρουν ενημέρωση και γνώσεις στους πολίτες''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 May 2005 - 17:49:25 UTC