Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [02] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Προηγείται ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ανόρθωση - Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Βαρσοβία - Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του ΣτΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Πρωτοβουλία
  • [08] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τρίτο σκέλος - Ολοκληρώθηκαν τρεις ειδικές διαδρομές
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Πολωνία όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία αύριο και μεθαύριο.

    Η Σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των 46 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καθορίσει το μελλοντικό πολιτικό ρόλο του Συμβουλίου.

    Οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τρία κεντρικά θέματα: την ευρωπαϊκή ενότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες, τις σημερινές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή κοινωνία και τη συνεργασία με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    [02] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Προηγείται ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ

    Ξεκίνησε σήμερα το τελευταίο σκέλος του Ράλλι Κύπρος 2005, που ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα.

    Πρώτος παραμένει ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Citroen Xsara, με δεύτερο τον Αυστριακό Μάνφρεντ Στολ που οδηγεί ένα ιδιωτικό Citroen Xsara στα χρώματα της OMV και τρίτο τον Εσθονό Μάρκο Μάρτιν με Peugeot 307 WRC.

    Ο Κύπριος οδηγός Ανδρέας Τσουλόφτας, με Mitsubishi Lancer EVO VI, είναι 15ος στη γενική κατάταξη.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί απόψε για το Τελ Αβίβ, για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που είναι σε θέση να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του κ. Ιακώβου θα είναι το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένου του Μεσανατολικού, και θέματα διμερών σχέσεων.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ανόρθωση - Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας

    Η Ανόρθωση μετά το χθεσινοβραδινό αγώνα της με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου την οποία κέρδισε με 3-2, στέφθηκε και επίσημα πρωταθλήτρια Κύπρου. Μετά τους χθεσινούς αγώνες Αθλητική Ενωση Πάφου και Αλκή ακολουθούν τον Αρη στη Δεύτερη Κατηγορία.

    Ο Εθνικός Αχνας, κερδίζοντας τη Νέα Σαλαμίνα με 3-0 και σε συνδυασμό με τη νίκη της Αθλητικής Ενωσης Πάφου με 3-2 επί της Αλκής, εξασφάλισε την παραμονή του στην Πρώτη Κατηγορία. Στο μεταξύ η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Αρη με 2-0.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η πρόθεση μελών του Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, χρησιμοποιώντας το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προγραμματισμένη επίσκεψη και το θέμα της εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Νέο στάτους κατεχομένων από τις ΗΠΑ'' γράφει ότι νέο στάτους στο ψευδοκράτος επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η προγραμματιζόμενη για μετά την 1η Ιουνίου επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου από την Τουρκία στο ψευδοκράτος, μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, γίνεται σε συνεννόηση και με τη στήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αναμένεται να συνέλθει την Παρασκευή για να αποφασίσει το ύψος των επιτοκίων υπό το φως της εισδοχής της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ευθύνες στην κυβέρνηση για το τσιμέντωμα των κατεχομένων'' αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση ενόψει της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό όπως ζητήσει να επιβληθεί στην Τουρκία ο τερματισμός της παράνομης ανάπτυξης των ε/κ περιουσιών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν μπορεί να ξεκινήσει νέα διεθνής πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες τέθηκε τελικά υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 1.10 το μεσημέρι χθες στην περιοχή Αλωνας στην Αγλαντζιά.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''27.000 κλίνες στα κατεχόμενα'' γράφει ότι σε ποιοτικό τουριστικό παράδεισο αντάξιο των Καννών και σε όαση υπεράκτιων εταιρειών φιλοδοξεί ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και τουρισμού Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ να μετατρέψει το ψευδοκράτος. Η εφημερίδα αναφέρει πως ''είναι γεγονός πως το περιουσιακό αποτελεί μια αναπόσπαστη πτυχή του σκληρού πυρήνα του Κυπριακού μαζί με την ασφάλεια, το εδαφικό και το συνταγματικό''. Αλλού γράφει ότι η νέα διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού τοποθετείται πριν τις 3 Οκτωβρίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες κάνουν τις δικές τους 'συστάσεις' για τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η Αγκυρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Η μάχη του ΔΗΣΥ μαίνεται στη Λευκωσία'' γράφει πως δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να εστιάζει τόσο πολύ την προσοχή του στη Λευκωσία. Ο ΔΗΣΥ είχε τόσες ανατροπές στην πρωτεύουσα τελευταία που παρουσιάζει τεράστιο παρασκηνιακό ενδιαφέρον, κυρίως για τα στελέχη που διεκδικούν μια από τις 21 θέσεις του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο Αττίλας προωθεί νέες μεθοδεύσεις για αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από την Κύπρο αφού ''μπουλούκια'' λαθρομεταναστών από μουσουλμανικές χώρες που καταφθάνουν μέσω Τουρκίας στα κατεχόμενα διοχετεύονται με διάφορους τρόπους στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ερωτηματολόγιο από τον ΟΗΕ'' γράφει πως ο Προεδρικός απεσταλμένος Τάσος Τζιωνής θα κληθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών να απαντήσει σε ένα άτυπο ερωτηματολόγιο που έχει διαμορφώσει η Γραμματεία και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως οδικός χάρτης των συζητήσεων, χωρίς όμως να κατατεθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κύκλοι των Βρυξελλών κάνουν πλάτες στην Αγκυρα προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία υπογραφής του Πρωτοκόλλου και να την αντικαταστήσουν με τη ''δοκιμασμένη συνταγή της ανταλλαγής επιστολών''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Κατάγγειλε τον ετσιθελισμό'' γράφει πως τον ετσιθελισμό και την αυθαιρεσία των ΗΠΑ στην παραβίαση της διεθνούς τάξης κατάγγειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χαρακτήρισε την ενδεχόμενη επίσκεψη Αμερικανών επισήμων με απευθείας πτήση στα κατεχόμενα ως παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την προκλητική πολιτική υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος δηλώνει ότι το θέμα των περιουσιών μπορεί να ''δηλητηριάσει'' τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'' γράφει ότι το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα κινδυνεύει να κατεδαφιστεί εάν δεν αρχίσουν σύντομα οι εργασίες αναστήλωσής του, όπως προειδοποίησε αρχιτέκτονας ο οποίος είναι εμπλεκόμενος στα σχέδια αναστήλωσης του κτιρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αδασμαλογήτων ειδών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κατέλθουν σε απεργία για διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

    [06] (Κ) Βαρσοβία - Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του ΣτΕ

    Aρχίζει αύριο στη Βαρσοβία η Τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και των πέντε χωρών παρατηρητών. Θα παραστούν επίσης ως ειδικοί προσκεκλημένοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο ΟΗΕ.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Πρωτοβουλία

    Σε αυτή την κρίσιμη και λεπτή φάση που διέρχεται το Κυπριακό, η πλευρά μας δεν εφησυχάζει, αλλά συνεχίζει να εργάζεται για την ανάληψη πρωτοβουλίας από το διεθνή οργανισμό που θα έχει ως αφετηρία το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του το πρωί στο πάνδημο μνημόσυνο για τους πεσόντες, φονευθέντες, σφαγιασθέντες και αποθανόντες στην προσφυγιά Λευκονοικιάτες, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η πλευρά μας εργάζεται για μια πρωτοβουλία που να είναι καλά προετοιμασμένη και να παρέχει τη δυνατότητα για ουσιαστική διαπραγμάτευση και την επίτευξη αλλαγών στο Σχέδιο.

    [08] (Κ) Ράλλι Κύπρος - Τρίτο σκέλος - Ολοκληρώθηκαν τρεις ειδικές διαδρομές

    Ολοκληρώθηκαν ήδη οι τρεις πρώτες ειδικές διαδρομές του τρίτου σκέλους του Ράλλι Κύπρος, στο οποίο προηγείται ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Citroen Xsara, με διαφορά 3 λεπτά και 15 δεύτερα από τον δεύτερο Αυστριακό Μάνφρεντ Στολ, που οδηγεί ένα ιδιωτικό Citroen Xsara.

    Στην τρίτη θέση πέρασε ο Εσθονός Μάρκο Μάρτιν με Peugeot 307 WRC, αφήνοντας πίσω του τον Χένινγκ Σόλμπεργκ, από τη Νορβηγία, με Φορντ Φόκους RS WRC 04.

    Τα αυτοκίνητα έχουν επιστρέψει για έλεγχο και ανεφοδιασμό ενώ η 16η ειδική διαδρομή αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο μεσημέρι.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για την Πολωνία όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Τρίτη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία αύριο και μεθαύριο.

    Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και των πέντε χωρών παρατηρητών. Θα παραστούν επίσης ως ειδικοί προσκεκλημένοι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα προσέλθουν αύριο το πρωί στο Royal Castle (Βασιλικό Κάστρο) όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και στις 10 τοπική ώρα (11 ώρα Κύπρου) θα μαζευτούν για οικογενειακή φωτογραφία.

    Το πρώτο μέρος της Συνόδου αρχίζει στις 10.15 τοπική ώρα (11.15 ώρα Κύπρου) με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και συζήτηση με θέμα ''Ευρωπαϊκές Αρχές - Ευρωπαϊκή Ενότητα''.

    Στις 15 τοπική ώρα (16 ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συζήτηση με θέμα ''Προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας''.

    Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 τοπική ώρα (10.30 ώρα Κύπρου) το τρίτο μέρος της Συνόδου με θέμα συζήτησης ''Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική''.

    Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου θα δοθεί η τελική δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΠΑ - Διάβημα

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη σε έντονο διάβημα σχετικά με πρόθεση μελών του Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, χρησιμοποιώντας το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος κάλεσε τον αναπληρούντα τον Αμερικανό Πρεσβευτή, Σύμβουλο Ed Nolan, στον οποίον προέβη σε έντονο διάβημα σχετικά με πρόθεση μελών του Κογκρέσου να επισκεφθούν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μέσω των κατεχομένων.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ τόνισε στον κ. Nolan ότι τέτοια επίσκεψη παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος, αποτελεί πρόκληση στα αισθήματα του κυπριακού λαού και προστίθεται σε μία σειρά άλλων απαράδεκτων ενεργειών των ΗΠΑ που σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς.

    Ο κ. Ζακχαίος, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συζήτηση στην Υποεπιτροπή Ευρώπης στην αμερικανική Βουλή στην οποία αναφέρθηκε ότι η επίσκεψη έχει σαν στόχο τη βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να θυσιάζεται το διεθνές δίκαιο και μικρές χώρες για χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Ζήτησε ταυτόχρονα όπως ''τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αναθεωρήσουν τη θέση τους και επισκεφθούν την Κύπρο μέσω των νομίμων αεροδρομίων, ούτως ώστε, πέραν της νομιμότητας, να διασφαλιστεί και η σφαιρική ενημέρωσή τους, αφού κανένας κρατικός, κυβερνητικός ή υπηρεσιακός αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα δεχθεί την αντιπροσωπεία εάν αυτή αφιχθεί στην Κύπρο, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταπατώντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Μπάουτσερ - Κατεχόμενα - Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

    Εκκληση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως εγκαταλείψει την προκλητική πολιτική υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επανατονίζοντας ότι η κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας διεγείρει τα αντιαμερικανικά αισθήματα που υπνώττουν στον κυπριακό λαό λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε την έκκληση σχολιάζοντας δήλωση του Εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να καθιστά παράνομη την επίσκεψη μελών του Κογκρέσου στα κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Μπάουτσερ είπε επίσης πως το Υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει αντιπροσωπείες του Κογκρέσου να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να διαπιστώνουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα τη στρατηγική της Λισσαβόνας, είπε ότι ''εάν οι όποιοι επίσημοι των ΗΠΑ έρθουν στην Κύπρο μέσω της νόμιμης οδού των λιμανιών και των αεροδρομίων που ελέγχονται από τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταβούν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό, πολιτικό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα''.

    Τόνισε ωστόσο ότι η επίσκεψη βουλευτών, γερουσιαστών ή οποιωνδήποτε επισήμων, οι οποίοι θα έρθουν στην κατεχόμενη περιοχή μέσω των παράνομων αεροδρομίων ή λιμανιών, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.

    ''Λυπούμαι να παρατηρήσω πως αν θα γίνει τούτο, θα γίνει συνειδητά από τη διοίκηση των ΗΠΑ, επειδή προσπάθησε και μέσω της έγκρισης της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ακυρώσει ουσιαστικά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και κύρια το ψήφισμα 541 στο οποίο ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει αυτή την παρανομία'', πρόσθεσε.

    Δεν το πέτυχαν ένεκα της θετικής ανταπόκρισης της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας προς την έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και λόγω της αφοσίωσής τους στο διεθνή νόμο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπενθύμισε.

    ''Εάν γίνονται αυτές οι παρανομίες από το παράθυρο, τις θεωρούμε παράνομες και είναι καταδικαστέες'', πρόσθεσε.

    Αφού εξέφρασε θλίψη επειδή ''οι ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1960 είχαν προσπαθήσει μαζί με άλλες δυνάμεις ουσιαστικά να υποσκάψουν και να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν το πέτυχαν'', ανέφερε ότι ''μετά το 1974, την εισβολή και την κατοχή ήρθε ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουγκ και ανακούφισε τον κυπριακό λαό με το mea culpa που είχε διατυπώσει, ζητώντας ουσιαστικά συγνώμη από τον κυπριακό λαό''.

    ''Φαίνεται όμως ότι η νέα τάξη πραγμάτων αναθεωρεί και αυτή τη συγνώμη και προχωρεί στον ετσιθελισμό και στην παραβίαση της διεθνούς τάξης'', πρόσθεσε.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε αυτό που, όπως είπε, πολλές φορές διαμύνησε σε Αμερικανούς επισήμους, ότι δηλαδή ''στις ψυχές των Κυπρίων ελλοχεύουν αντιαμερικανικά αισθήματα, που δεν ήταν τυχαία''.

    Σημείωσε ότι ''προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσω του διαλόγου και με σεβασμό στους όποιους συνομιλητές και διαμεσολαβητές να αφήσουμε αυτά τα αισθήματα να κοιμούνται με απώτερο στόχο να εξαλειφθούν'', για να παρατηρήσει μετά λύπης ''ότι ενέργειες αυτού του τύπου θα οδηγήσουν στο ξύπνημα αυτών των αισθημάτων''.

    ''Θέλω να κάνω έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όπως αναθεωρήσει αυτή την πολιτική η οποία προκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό και βεβαίως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών'', είπε καταλήγοντας ο κ. Χριστόφιας.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επίσημη επίσκεψη - Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί απόψε για το Τελ Αβίβ, για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής που είναι σε θέση να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του κ. Ιακώβου θα είναι το Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένου του Μεσανατολικού, και θέματα διμερών σχέσεων.

    Αύριο ο κ. Ιακώβου θα γίνει δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Moshe Katsav, τους Αναπληρωτές Πρωθυπουργούς Shimon Peres και Ehud Olmert και τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Lapid. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Silvan Shalom.

    Την Τρίτη ο κ. Ιακώβου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλιαστηνιακής Αρχής Ahmad Qurei και τον Πρόεδρο της Βουλής Rawhi Fatooh.

    Ράλλι Κύπρος 2005 - Προηγείται ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ

    Ξεκίνησε σήμερα το τελευταίο σκέλος του Ράλλι Κύπρος 2005, που ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα.

    Πρώτος παραμένει ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λοέμπ με Citroen Xsara, με δεύτερο τον Αυστριακό Μάνφρεντ Στολ που οδηγεί ένα ιδιωτικό Citroen Xsara στα χρώματα της OMV και τρίτο τον Εσθονό Μάρκο Μάρτιν με Peugeot 307 WRC.

    Ο Κύπριος οδηγός Ανδρέας Τσουλόφτας, με Mitsubishi Lancer EVO VI, είναι 15ος στη γενική κατάταξη.

    Ο τερματισμός και η τελετή απονομής των επάθλων στους νικητές είναι προγραμματισμένος για τις 15.15 στη Λεμεσό, στην περιοχή της επίχωσης.

    Ποδόσφαιρο - Ανόρθωση - Πρωτάθλημα Πρώτης Κατηγορίας

    Η Ανόρθωση μετά το χθεσινοβραδινό αγώνα της με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου την οποία κέρδισε με 3-2, στέφθηκε και επίσημα πρωταθλήτρια Κύπρου. Μετά τους χθεσινούς αγώνες Αθλητική Ενωση Πάφου και Αλκή ακολουθούν τον Αρη στη Δεύτερη Κατηγορία.

    Ο Εθνικός Αχνας, κερδίζοντας τη Νέα Σαλαμίνα με 3-0 και σε συνδυασμό με τη νίκη της Αθλητικής Ενωσης Πάφου με 3-2 επί της Αλκής, εξασφάλισε την παραμονή του στην Πρώτη Κατηγορία. Στο μεταξύ η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Αρη με 2-0.

    Η αυλαία της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Πρώτης Κατηγορίας θα πέσει σήμερα με την ολοκλήρωση των αγώνων ΑΕΛ Απόλλωνα, ΑΠΟΕΛ Ολυμπιακού και Διγενή Ομόνοιας, που θα αρχίσουν στις 19.30.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 May 2005 - 17:49:11 UTC